Sei sulla pagina 1di 12

Beach House

Case study
Hollywood farm at Pondicherry
Designed by
Ar.Parisutharajan,Chennai
Landscape Architects Profile
A.PARISUTHA RAJAN is an Architect
who has been trained under eminent
french architect-planner Ar. Roger Anger
in Auroville, Dr. Chaman Lal Gupta,
Scientist, Solar Agni System , CARE
Sri Aurobindo Ashram, Pondicherry
Landscape Architect and Professor
Mohammed Shaheer, New Delhi gained
interest in the profession of Landscape
Architecture qualified and obtained
Master of Landscape Architecture and
has a comprehensive practice of
architecture, interior design , town
planning and Landscape architecture for
the last two decades successfully
completed project of varied nature

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Project Description
Hollywood farms is located on PIMS ,
ECR nearing Pondicherry.
The project was one of the last projects to
be commissioned in the neighborhood
The site was about 4800 sft corner plot
with minor road running E -W and major
road on the North
The clients were graphic designer couple
settled in California who wanted this to be
their Indian retreat.
The architectural design of the house
was done by the architectural wing of the
same office though landscape was not
integrated from its inception
The thrust of architectural program was
to provide idea of Home away from
Home
The freedom was given to landscape
designer to alter the functions of the
house as it demanded
Team Members: Abinaya,
Aishwarya,Anas,Sukheshini,Parvathi and Preethi
SITE CONTEXT

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Built form on the site

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
CONCEPT EVOLUTION
The concept was driven by the fact that
the soil on site is very fine sane which
permits percolation.
The region has medium rainfall and
problems of salt water infiltration in
ground water is faced
To mitigate this, the driving force behind
the landscape design was Rain Water
Harvesting
Since the clients are not going to be there
continuously low maintenance
landscaping XERISCAPING was
adopted
The rain water cascades down
through one spot overlloked by the
open dinng court and is connected
by a manmade swale to a kund
(collection tank)
Team Members: Abinaya,
Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
CONCEPT
SKETCH

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Team Members: Abinaya,
Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Feature wall and Ganesha
highlighting the kund

Pebbles
have a role
in aesthetics
and also
filtration of
rain water

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Stages of construction

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
Team Members: Abinaya,
Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi
ANALYSIS
The thrust on Rainwater Harvesting is
justified and has implied active and
passive methods which is really good
The harvested water provides for the
maintenance of the garden and vegetable
patch during the bleak months which is
again commendable
There is no attempt to create height
layers through planting etc which would
have created more interest and pleased
the eye as one views the sea
There was more potential to the site to
come up with interesting zones which ahs
not been thought of
The using landscape to ward of the glare
of north sun or partial screening would
have been good

Team Members: Abinaya,


Aishwarya,Anas,Sukheshini,Pa
rvathi and Preethi