Sei sulla pagina 1di 2

OPTATIVA: Petites investigacions

ACTIVITAT 10: 2+2 sempre sumen 4?


Et proposem una nova experincia que est relacionada amb una altra realitzada ja a classe: 2 + 2 sempre sumen quatre?

Tu que en penses? Comenta i redacta el que en penses tu i els teus companys de classe. Qu pretenem demostrar? El que es pretn demostrar en aquest experiment s que no sempre la suma de dues quantitats dna el resultat que esperem.

Qu ens cal? Instrumental: Dues provetes

Materials: Aigua destillada Etanol

Qu ms hem fet servir?

Com ho farem? Lexperiment consisteix en preparar una mesura de 4 ml dalcohol i un altra de 4 ml daigua. A continuaci barregem les dues substncies en una de les dues provetes.

Quin s el resultat? Si barregem les dues substncies, el resultat esperat seria que la suma de les dues quantitats fos de 8 ml. s aix?? La barreja ocupa _______ millilitres... aparentment en falten _______! En realitat perqu el resultat sigui quantificable conv utilitzar quantitats prou grans (50 mL daigua i 50 mL dalcohol). Les quantitats sn inferiors per estalviar. Aix doncs, procedirem a realitzar una nica mesura daquests volums, els quals pesarem amb una balana abans de barrejar-los. Per qu creus que fem aix?

OPTATIVA: Petites investigacions

Quin s el volum total? El volum de la mescla aproximadament_______

inferior

la

suma

dels

volums

parcials,

Que ha passat? Ha desaparegut la matria? Si mesurem la massa de la mescla aquesta s __________, equival a la suma de les masses parcials.

Evidentment la matria no ha desaparegut. El que succeeix es que sha produt una contracci del volum. Les molcules dalcohol ocupen espais buits que queden entre les molcules daigua, i per aix hi ha una prdua de volum. Evidncies indirectes de la configuraci de les molcules. La ra daquesta contracci rau en les intenses forces de cohesi existents entre les molcules daigua i les detanol, que provoquen una major proximitat de les molcules i com a conseqncia un menor volum a ull nu.

http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/ca/diari/20110706-experiment-14-a.jsp

Amb quina altra experincia realitzada a classe est relacionada aquesta? Justifica la resposta.