Sei sulla pagina 1di 102

2 Tartalomjegyzk

I. II. III. IV. V. VI.

Mi az enneagram? .................................................................................................................. 3 Az enneagram trtnete ........................................................................................................ 3 Az enneagram szimbolikja s felptse............................................................................ 7 Az enneagram tpusok alapjai: a karakterfixcik, azok kialakulsa s szintjei ...... 10 A hrom alaptpus a hrom trisz.................................................................................. 15 A 9 karaktertpus kifejtse.................................................................................................. 21

Az 1-es, A PERFEKCIONISTA ................................................................................................... 21 A 2-es, A GONDOSKOD .......................................................................................................... 31 A 3-as, A SIKERORIENTLT .................................................................................................... 42 A 4-es, A MVSZ....................................................................................................................... 52 Az 5-s, A FILOZFUS ............................................................................................................... 59 A 6-os, A LOJLIS ....................................................................................................................... 69 A 7-es, AZ LVHAJHSZ RAJONG ...................................................................................... 77 A 8-as, A HARCOS....................................................................................................................... 86 A 9-es, A BKETEREMT ......................................................................................................... 95 VII. Felhasznlt irodalom.......................................................................................................... 102

I. Mi az enneagram?
Az enneagram egy szemlyisgtpus rendszer, melynek alapjai ezoterikus, si mltra tekintenek vissza, de a jelenlegi formjban ismert, kidolgozott szemlyisg-tpustana a XX. szzad newages pszicholgijnak a termke, s mint ilyen elssorban a 70-es vek ta kerlt a kztudatba s hasznlatba, akr, mint nll rendszer, akr elhelyezve, mint a transzperszonlis pszicholgia, vagy az integrl pszicholgia rsze. Noha a new-age-hez olykor felsznessg is trsul, az enneagram esetben ez nem jellemz, egy igen jl kidolgozott, pszichiterek s pszichoterapeutk ltal, s klinikai populcin is tesztelt (lsd albb Naranjo munkssgt) rendszerrl van sz. Valsznleg a pszicholgusi, pszichiteri szakma fsodrban nem sztenderdizlt, elismert tipolgia mg, de a tgabb pszicholgusi szakmai krkben, az alternatv segtk, s a laikusok krben kedvelt s hasznlt eszkz. Az enneagram 9 tpusra osztja az embereket, innt a neve ennea = 9, gram = jel, lenyomat, bra, teht az bra, ami 9 rszbl ll. Egy szakrlgeometrikailag korrekt brrl van sz, ahol egy krben egy fura sokszg van, mely 9 ponton metszi a krt, gy kapjuk meg a 9 pontot, tpust (a geometrijt lsd albb). Mindegyik pont, vagyis tpus a koragyerekkorbl indul, azaz az ego kialakulstl ered, az ego gykerbl vezeti le az egyes emberek (tpusok) jellegzetes viselkedses, rzelmi, s gondolati beragadsait, azaz karakterfixciit. Jelzi a norml tartomnyt, jelzi a patolgis tartomnyt, s jelzi az elrehaladott, nmegvalst, s spiritulisan felbredett tartomnyait is az egyes tpusoknak. gy teht vannak analitikus, pszichopatolgiai s transzperszonlis vonatkozsai is, egy ezoterikus gyker, ugyanakkor integratv pszichospiritulis tpustan.

II. Az enneagram trtnete


Az enneagram nem vezethet vissza egyetlen kultrra, vagy trtnelmi gykrre. Tbb si hagyomny elemei s a modern pszicholgia elemei tallhatk meg a mai enneagram rendszerben. Az enneagram jele s a rptett tpustan eltr trtnelm. A jele min. 2500 ves trtnetre vezethet vissza, a rptett tan elemei pedig min. i.e. 400-ig. A jelben rejl geometria s matematika megtallhat Platn s Phtagorasz elmleteiben, van, aki szerint pedig Babilonbl szrmazik. Nincs pontos adat, s bizonytk, annyi biztos, hogy az eurpai kultrkr sbl jn a mezopotmiai- egyiptomi-grg kultrkrbl, amelyre a ksbbi nagy spiritulis rendszerek plnek e vidken zsid, kabbala, keresztny, iszlm, szfi, hermetika, gnosztika. Van, aki

4
szfi eredetnek gondolja az enneagramot, de erre sincs tiszta bizonytk. Mindenesetre az eredete ebbl a kultrkrbl jn, a tbbit homly fedi. Az enneagram trtnetben a kvetkez pont az elmlt vszzad, amikor az enneagram a nyugat szeme el kerl. Behozsnak kzponti figurja Gurdjieff, aki egy rmny-orosz szrmazs misztikus filozfus volt a XIX. szzad vgn, XX. szzad elejn.

Gurdjieff az enneagram egyik nyugati megismertetje


Gurdjieff fiatal kora ta kutatta az si blcsessget s ezrt sokat utazott kelet orszgaiban. Utazsai sorn valahol Afganisztnban vagy Trkorszgban tallkozott az enneagram jelvel, de nem szemlyisg tpustanknt hasznlta, hanem a termszeti folyamatok modelljeknt, s kulcsfontossgnak tartotta a vilg s nmagunk megrtshez.

1. Kp: Georg Ivanovits Gurdjieff.

Gurdjieff az enneagram ezen szakrlis szimblumt hasznlta. Ltrehozott egy tncot, ahol tantvnyaival az enneagram jel szerinti mozgst gyakoroltatta a trben, hogy mozogva megtanuljk, az enneagram egy l, dinamikus dolog, nem egy statikus jel. Gurdjieff viszont nem hasznlta az enneagramot szemlyisg tpustanknt, nem is beszl rla gy. Az enneagram szemlyisg tpustanknt val hasznlata egy msik szemlyhez kthet. Oscar Ichazo boliviai frfirl van sz, aki aztn Buenos Airesben lt Argentnban, a XX. szzadban.

2. Kp: Oscar Ichazo.

Ichazo gyerekkora ta kutatta az si, misztikus, ezoterikus tanokat nagybtyja ilyen irny knyvtrban, majd, mint Gurdjieff, tnak indult a forrs orszgokba. Bejrta keletet s ott szerzett ismereteivel trt haza, s dolgozta ki az enneagram szemlyisgtant. Rjtt, hogy az kori tanok szerint kilenc isteni tulajdonsg van az emberben, melyet Plotinusz Ennedok c. mvben fejt ki i.sz. 3. szzadban. A kilenc megvilgosodott jellemvons. A kilenc jellemvons ellenttprjai jelennek meg a keresztnysgben a ht f bn (ht szenvedly) s mg kt problma, a flelem s mts. Emellett Ichazo megltta, hogyan illeszkedik a zsid-kabbala let Fja szimbluma is az ennegramba, mely szintn 7 fokt rja le a fejldsnek. Az si tanok azt is mondjk, hogy habr ht s kilenc f elakads lehet, az ember jellegzetesen jra s jra visszatr egyhez, a r jellemz f nzsi mdhoz, melyet Ichazo egofixcinak nevez. Ichazo mindezt szintetizlta az 50-es vekben az enneagramban s gy alkotta meg az enneagram szemlyisgtant. Negyven napos elvonulsokat tartott, hogy a tantvnyokat felbressze, s itt az enneagramot hasznlta f eszkzknt. Ichazo elvonulsn vett rszt Caludio Naranjo is az 1970-es vekben. Naranjo egy ismert amerikai pszichter, aki az akkori humn potencil mozgalom, humanisztikus pszicholgia s transzperszonlis pszicholgia f fellegvrban, a kaliforniai Esalen Intzetben dolgozott egy Gestalt-terpis program kifejlesztsn.

3. Kp: Claudio Naranjo.

6
Naranjo hazatrve tovbb bvtette Ichazo kutatsait. Egyrszt szintetizlta bele az ltala jl ismert pszicholgiai tpustanokat, msrszt a pszichitriai tpusokat (pszichopatolgiai krkpek). Ehhez a diagnosztizlt pcienseket csoportokba osztotta, s beszlgetve velk jellemzikrl megfeleltette ket a tpusoknak, pl. kiderlt, hogy az 1-es a knyszeres tpus. Naranjo vezette be akkor, hogy az enneagram tantsban s megrtsben felhasznljk a csoportozs mdszereit. Naranjo tantvnyai kzl kerltek ki Riso s Hudson, tovbb Eli Jaxon-Bear is, akik egyrszt tovbbfejlesztettk a rendszert, msrszt a ma kaphat alapvet enneagram knyveket megrtk. Riso s Hudson nagyszeren dolgoztk be knyvkbe a pszicholgia sokfle irnyzatnak mig megszletetett felismerseit, kategorizciit, mindezt j, tlthat, szisztematikus stlusban.

4. Kp: Don Riso s Russ Hudson.

5. Kp: Eli Jaxon-Bear.

Eli pedig lvezetes, humoros sztorikkal tzdelt stlusval rteti meg velnk knyvben az egyes tpusokat. Mellettk mg egy szemlyt rdemes megemlteni, Helen Palmert, aki intuitv mdon kezdett foglalkozni az ennegarammal, anlkl, hogy tudta volna, hogy ez az. Ltnoki kpessgei rvn intuitv terpis konzultcikat tartott az embereknek, mg nem a kliensei felhvtk a figyelmt arra, hogy amit csinl, az az enneagramnak felel meg. Ekkor tanulmnyozta is az enneagramot, s rta meg enneagram knyvt.

6. Kp: Helen Palmer.

7
Magyarorszgra elszr dr. Honti Lszl egykori pszichoterapeuta, szervezetfejleszt, jelenleg szociokibernetikus hozta az enneagramot Kalifornibl, Eli Jaxon-Beartl, akit ksbb meg is hvott Budapestre workshopot tartani.

7. Kp: dr. Honti Lszl Eldor

8. Kp: Vrs kos

Honti Lszl az enneagramot tovbb a humanisztikus s transzperszonlis pszicholgia elmleteit s gyakorlatait feldolgozva tantja a sajt rendszernek keretein bell, amely az emberi kapcsolatok s trsas rendszerek 5 szint fejlds modelljre pl. Eli Jaxon Bear tantvnya lett Vrs kos is, aki itthon sok Enneagram tanfolyamot tartott mind a mai napig, s nagy odaadssal foglalkozik a tmval, melyrl tanskodik nemrg a tmban megjelent knyve.

III. Az enneagram szimbolikja s felptse


Az enneagram jel szakrlis szimbolikja
Az enneagram jele hrom rszbl ll: kr, hromszg, hexd (hatszg).

9. Kp: Az enneagram hrom eleme.

8
A kr az egysget, a teljessget jelkpezi, hogy egy az Isten, egy a vgs valsg. Ez a legtbb kultrban megtallhat szimblum.

A hromszg is a legtbb kultrban megtallhat szimblum, a Hrmassg Trvnynek a jele. Amikor az egy, nem-manifesztlt vgs valsg, az Isten megnyilvnul, akkor hrom formban nyilvnul meg, gyis mondhatjuk, Isten hrom arca. A keresztny kultrban ez az Atya- fi szentllek szenthromsg. A zsid kabbala rendszerben ez a hrom szfra, szefra: Keter Bn Hokm. A hinduknl a hrom alapisten Brahma Visnu Shiva. A jgiknl a megvilgosodott tudatllapot hrom jellemzje a Szat-Csitt-Ananda, a buddhistknl pedig ugyanez a Nirmanakay-Dhamrakaya-Sambhogakaya, mg a taoistknl ez a Menny- Fld-Ember. Az egyenl szr hromszg az enneagram jelben a krben van, cscsval felfel. A Hrmassg Trvnye azt mondja, hogy minden dolog ltezse hrom er klcsnhatsaknt ll fenn, hrom er hatrozza meg, hrom er erterben ll fenn.

A hexagram, az itt furcsa alakban megjelen hatszg az enneagram jelben a krben van, a hromszg mellett.

Az alakzat az enneagram pontjaibl az 1-4-2-8-5-7 pontokat kti ssze. Ez a szmsorrend az 1:7 mvelettel kaphat meg. Az idben vgbemen folyamatoknak, a vltozsnak a trvnye a Hetes Trvnye, melyet a hexagram testest meg. Az ennegaram teht e hrom szimblum egymsra helyezsbl ll, s kifejezi a dolgok stermszett, teljessgt, az segysget, a vgs valsgot, benne egy dolog identitst, vansgt s a dolog fejldst, alakulst, vltozst.

10

IV. Az enneagram tpusok alapjai: a karakterfixcik, azok kialakulsa s szintjei


A karakterfixcik s kialakulsuk
Minden emberben gyermekkora korai szakaszban, krlbell az els hrom letvben kialakul a szemlyisge, s annak alapfixcija. A fixci megrgzlst jelent, beakadst egy helyen, ms szval egy rzs, hiedelem, viselkeds jbli ismtlst jelenti, mg ms rzst, viselkedst pedig elkerlnk. Kisgyermekknt mindenfle rzseink vannak rm, szeretet, dh, harag, flelem, stb., s szksgleteink is, melyeket szeretnnk, hogy szleink, fleg anynk elfogadjanak, megvlaszoljanak, s kielgtsenek. rzseink vannak, melyeket egyszeren kifejeznk, s vrjuk, hogy az anya partner legyen ebben - ha srunk megvigasztaljon, elcsittsa a hinyrzst, ami miatt srunk, s ha rlnk, egytt rljn velnk. Ezt rezzk termszetes emberi ltnek, a jnak. Ehhez kpest az anya szelektl, hogy mit s mennyire vlaszol meg, s ad meg neknk, s mennyire fogadja el az rmnket. A legjobb csaldban is, a legegszsgesebb anya is bizonyos dolgokat visszatkrz, msokat nem. Ahol az karakterfixcija van, azt nem fogja tmogatni a gyerekben, megijed, szorong, ha a gyerek azt rzi s teszi, amit magban s a vilgban elutastott, s lelkben elfojtott. Ha az anya pldul depresszis, akkor a gyermek, ha rl, az anya esetleg tudat alatt megijed, vagy akr mrges lesz a gyerekre, de az is lehet, hogy mindez rdektelensgben jn el. A gyermek ekkor nem kap visszatkrzst az rmre, st gy is rezheti, hogy ha rl, akkor a mamnak az rossz. A szeretet rvn, hogy anyjnak rmt adjon s a szeretetet ne vesztse el, elkezdi elhagyni az rmeit, s maga is msz lesz. Az eredeti benne lv rmreakcit elfojtja, s ezt ekkor gy begyakorolja, hogy ez rgzl, s automatikus reakciv vlik benne mr nem csak a mamra, hanem a vilgra s nmagra is. Az eredetileg sokfle rzs, s reagls, spontn llek beszkti magt a tbbiek miatti alkalmazkodsban, s vgl egy szk svot enged mr csak meg magnak a viselkedsben, rzsekben s gondolatokban. Mire ngy-t ves lesz, mr teljesen rgzlt teht a szemlyisgnek az alapja, kialakultak az alap karakterfixcik, s az, hogy mi kerlt elfojts al, tovbb az, hogy mi s hogyan megengedett. Kialakult a karakterfixci. Ksbb erre plnek az emberi kapcsolatai, prkapcsolata, rdekldse s a legtbb embernek a szakmja is hogy ezzel is visszaigazolja egjt nmaga szmra. Sok ember szakmja nem ms, mint a sajt karakterfixcijnak a visszaigazolsa, megerstse, fenntartsa. Ebbl az lombl sok ember sohasem bred fel tbbet, s ahogy idsdik, egyre merevebb s fixltabb. Sok ember aztn nmaga karikatrjv vlik ids korra, s a test is gy deformldik, ahogy a karakterfixci azt diktlja, ez jelenik meg testnyelven. Spiritulis szemmel nzve ez egy elaludt llapot. Ahogy egy szak-amerikai irokz indin nek mondja: Esznk, lmodunk s alszunk. S amikor kszen llunk r, hazajn hozznk a Teremt. A gyakorlat azt mutatja, hogy ltalban az bred fel ebbl az elalvsbl, aki nismereti/terpis/meditcis tanulmnyokba s gyakorlatba fog, s ami az igazi hatanyag: gyakorlatokba kezd megfelel terapeuta s spiritulis tant mellett. Fontos tudnunk, hogy

11
nmagban sem az elmleti tanulmnyozs, megrts s rjvsek, sem a meditci nem oldja fel a fixcikat az letben (legfeljebb a meditcis lsek alatti idtartamra), az letbeli megmunklshoz olyan terpis munka szksges, ahol a dolgokat tljk, s ki is mondjuk, kifejezzk tudatosan, tovbb visszajelzseket, visszatkrzseket kapunk embertrsainktl erre megfelel, biztonsgos krnyezetben (terpis csoport, reflektv kapcsolat). Ahogy az emberek tkrben zrtuk be magunkat egykor, gy az emberek tkrben tudjuk ezt szrevenni, jratudatostani s kinyitni. Sok ember csapdja, hogy prblja megrteni magt knyvekbl, elmletben, s ha rti, azt hiszi, mr tudja is, mr meg is van a megfejlds. A karakterfixcik megdolgozsa, az egn tljuts, a kinyls, a megvilgosods egy sajtos mfaj, kell hozz egy lt- rt-visszatkrz msik. Mi emberek, mr korn azt kezdjk rezni az letnkben, hogy nmely alapelemek hinyoznak a lelknkbl. Azt rezzk, valami nem teljes bennnk, valami baj van velnk, valami elromlott, nem vagyunk teljesek. A korai pszichoanalitikusok ezt basic fault-nak, alapvet hibnak, vagy van, aki strsnek nevezte. Igazbl ez nem hiba, csupn nmagunk szk svban tartsa, beszktse, stratgiai okok miatt, mert a kapcsolati vilgunkban gy volt optimlis viselkedni, az elfogads, a bke, a szksgletek, a szeretet megszerzse rdekben. Az elrelpsben kulcs felismerni azt, amit ez jelent: a karakterfixciinkat mi magunk csinljuk, aktvan percrl percre, s kzben azt hangoztatjuk, hogy a krnyezet s a rendszer a rossz, vagy a szlk, a csald, melynek ldozataiknt csak gy tudunk viselkedni. Ez valjban nigazolsa a hlyesgnknek, s az egnknak, ami mg nzve azt ltjuk, hogy mi magunk vagyunk azok, akik ersen ragaszkodunk a sajt szk, mde biztonsgos megoldsainkhoz, akkor is, ha a krnyezet esetleg mr megvltozott, s kitgult. Mindezt sokan akkor adjuk fel elszr, ha olyan emberrel kerlnk kapcsolatba, aki fel bizalmat rznk s olyan biztonsgot, hogy elkezdjk merni jra elengedni az eldugott rzseinket, vgyainkat, stb. Ez az ember hagyomnyosan a szellemi mester, ma leggyakrabban a terapeuta. Minden normlis embernek van karakterfixcija, a normlis azt jelenti trsadalmunkban, hogy karakterfixlt, azaz a karakterfixlt ember a normlis a fldi vilgban. A karakterfixci teht nem betegsg, nem kr, hanem a fldi let velejrja egy nemmegvilgosodott trsadalomban. Megvilgosodott trsadalmat jelenleg nem ismernk, csupn az si mtoszokbl (Shambhala, Atlantisz, stb.), melyek egyfajta aranykort rnak le. A mai ezoterikus, szellemi csatornzk, mdiumok, gyakran mondjk, hogy j, spiritulis korszak jn a Fldn nemsokra. Ezt tmogatja az asztrolgia is a Vznt korval. Ha megnzzk a tudomnyos lersokat az emberi s trsadalmi tudatfejldsrl (belertve a transzperszonlis s integrl pszicholgit is), akkor azt ltjuk, valban az ember spiritulis llapotai llnak elttnk a fejldsben, de azt is ltjuk, hogy eltte mg egy nagy fejldsi lpcs s korszak van bennnk a humanisztikus, emberkzpont, vagy integrlt fejlds s korszak. Ha megnzzk, hogy tnylegesen mit mutatnak a trsadalomvizsglati adatok ma, akkor azt ltjuk, hogy a Fld lakossgnak kb. 1% ll az integrlt s transzperszonlis tudatossg szintjn (sok ember foglalkozik spiritulis tmkkal, a korbbi, babons s vallsos szinteken). Nzznk teht

12
relisan arra, ami van, az egsz Fldn, jelenleg minden kultrban karakterfixltak az emberek. Ahogy nyugaton, gy keleten is. Azokat, akik ebbl kimsztak, kinyitottk magukat, s ezt megtartva s felvllalva ltek, megvilgosodottaknak, szenteknek tartjuk. Akik pedig nagyon ersen belemlyltek a karakterfixcijukba s ettl mr ersen n- s msokat gtl s szenvedst okoz viselkedsmdokat produklnak, vagy testi tneteket idznek el maguknak (mindezt tudattalanul), azokat szoktk lelki beteg-eknek hvni, neurotikusnak (nehz problmk), vagy ha mr a valsggal val kapcsolatukat is elvesztik, akkor pszichotikusnak (slyos problmk), azaz elmebetegnek, rltnek tartjuk ket. Mint ltjuk, valjban minden mgtt a karakterfixci ll, s annak mrtke adja meg, hogy valaki normlis, neurotikus, vagy pszichotikus. Ha pedig a fixci kiold, akkor kerlnk spiritulis llapotba, melynek a legmagasabb foka a megvilgosods. A fixcik kialakulsa utn teht rezzk, hogy valami nincs rendben velem. Ez ltalban tudattalan, azaz szavakkal nem tudjuk megmondani mi ez, csak egy alapszorongs, egy alap nem ok rzsnk van. Van, akinl ez flelem, van, akinl visszafogott idegessg s dh, msoknl pedig ressg, rtktelensg, szeretethiny rzsrl van sz. Ezt azzal prbljuk orvosolni, hogy ptcselekvseket vgznk s szrakozsba, munkba, vagy tagadsba, esetleg lzadsba meneklnk. Ha a lzadst vlasztjuk, ltszlag a szleinknek, a trsadalomnak, vagy valamilyen clszemlynek intnk be, de valjban a sajt szorongsunk ell futunk, mert ha nem hadonsznnk hangosan kifel, s megllnnk egy kicsit, akkor tlnnk a valami nem ok bennem rzst, az emiatti szorongsunkat s a tehetetlensgnket, hogy nem rtjk, s nem tudunk vele mit kezdeni. Van, aki nmaga sorsnak elrontsval lzad, van, aki drogozssal, vagy hangzatos hiedelmekkel nigazolva politikai akcikba lendl. Van, aki azzal lzad, hogy megsrtdik s begubzik egy letre. Van, aki pedig pp ellenkezleg, munkba, s hatkonysgba menekl. Megint msok jtkonykodsba, adsba meneklnek, azt hitetve el magukkal s msokkal, hogy nem n vagyok a fontos, hanem te, s spiritulis larccal igazoljk a karakterfixcijukat, s egjukat. Van, aki az intellektusba menekl, s okos szerepet vlaszt, s mindent meg tud magyarzni, s mindig igaza van. Ms pedig csendes megfigyel szerepbe zrja magt, s magnak val, filozfikus alkat lesz, megint msok pedig ltvnyos hisztrikus viselkedst vlasztanak, melyekkel a figyelmket magukra vonzzk folyton, s klnlegessg rzsket fenntartjk. Brmilyen is ez a menekls, lzads, vagy kompenzls, egy dolog van mgtte: a fixci s az amiatti szorongs, hogy nem tallom magam, nem rzem magam teljesnek, valami nem ok velem. Teht a karakter s a szemlyisg az egy felptmny, mely rtegzdik. Legalul van az, hogy a kielgtetlen gyermekkori szksgleteink s ebbl fakad gtlsok miatt kiszelektltunk adott dolgokat magunkbl, msokat pedig fixlunk. Ettl van egy alapelgedetlensg rzsnk, alap nem-teljessg rzsnk. Ebben van egy alaprzs mindenkinl s ez ellen pedig vdekeznk, s a kompenzlsra hozzuk ltre a f vgyainkat. Azt gondoljuk, ha azt megszerezzk, akkor minden

13
ok lesz, ez teht az ego kvetelsv vlik. A vgy termszetes, a fixltsg ott jelenik meg, hogy itt a vgyra kiemelten, ragaszkodva, fixltan treksznk, ami aztn lnynk tbbi oldalnak elhanyagolshoz vezet. A karakterfixlt ember addig nem nyugszik, mg vgyt el nem ri, kb. ilyen szerzdssel l: akkor engedem meg magamnak a megnyugvst, a megelgedettsget, ha a vgyam elrtem. Addig mindent alrendelek a vgyam elrsnek, semmi ms nem szmt annyira. A vgy kielglse sosem kvetkezik be stabilan, teht mindig van ok tovbb trekedni rte. A karakter gpezet teht beindult, s mint egy bio robot megy egy leten t, ha ki nem szllunk belle. A keleti tantsok mind azt lltjk, hogy az elme mozgsnak mely a karakternkbl fakad vagyis az elmnek, az egnknak (ezek itt kb. szinonimk) a kt alapja a vgy s az elutasts (flelem) s nem sokat cizelllva a krdst, mris az abbl val kijvssel foglalkoznak a meditcik formjban. A modern pszicholgiban pedig a flelemre s vgyra plt ego, karakterfixcis rendszer teljes mkdstant ismerjk, de a kiutat nem, mert a pszicholginak nem az egn tljuts a clja, hanem az ego harmonikus mkdse, amennyire lehet. A nyugat ltal kidolgozott ego-tan, s a kelet ltal kidolgozott egn tljuts- tan egytt ad teljes kpet. Mg egyszer a sma teht ez: Gykr fixci >> Alap nem-ok rzs s alaprzelem >> Vgy A vgy elrsre aztn egsz stratgia- s jtszmarendszert dolgozunk ki, s ahhoz pedig hiedelem- s nzetrendszert. Az egsz tulajdonkppen egy larc, egy sznhz, a megvilgosods nzpontjbl egy csals. Mire felnttek lesznk ez olyan kifinomult s cizelllt, hogy nem nagyon ltszik a csals, s nem is akarjuk, hogy lssuk, hiszen a nem tudok mit kezdeni vele rzsvel vdjk. gy a norml felnttek sznjtsz letmdot lnek, ami mikzben relisnak s igaznak tnik, folyton tlengi a nem teljesen igaz, s ez csak jtk rzse. A felntt emberek egymssal olyan intzmnyeket tartanak fenn, melyeknek a szablyait a sajt jtszma-sznhzuk bebiztostsra hasznlnak a kz rdekben. Ilyen intzmny pldul a csszrsg, a feudalizmus s a kapitalizmus. Mindegyikben megvan az t a spiritualitsba, a karakterfixci mentesbe, de egyik sem a megvilgosodott, szabad lelk emberek szvetkezett egyttlsi rendszere, hanem a karakterfixlt emberek fixci fenntart szvetsge.

A sma teht gy bvl ki: Gykr fixci >> Alap nem-ok rzs s rzelem >> Vgy >> Jtszmk, stratgik, hiedelmek, ideolgik >> ebbl fakad cselekvsek, intzmnyek.

14
Az ember a jtszmk, hiedelmek, stratgik rsszel azonosul, azt hiszi ez, s kpes egy letet ebben a hamis nben eltlteni! Kpes az egsz csaldjval vtizedeket ebben lni, minden nap ismtelve ugyanazt! S a csaldtagok ugyanezt teszik vele, hisz k is ntudatlanul a fixciikban s a r felptett hamis n vrban lnek. A karakterek hamar sszeilleszkednek, mint a fogaskerekek s a bartok, partnerek, munkatrsak, csaldtagok, stb. kztt kialakulnak a jl bejratott fixlt plyk, forgatknyvek, mosd-trlkz vlaszok.

A karakterfixltsg szintjei
A karakterfixltsgnak hrom nagy szintje van. Az tlagos, norml tartomny van kzpen (fixlt); alul az egszsgtelen s patolgis (kros) tartomny (nagyon fixlt); fell pedig az egszsges, integrlt, felemelkedett s megvilgosodott tartomny (nem fixlt). Mindhrom tartomny tovbbi 3 rszre oszlik, gy sszesen 9 szint van, alulrl felfel szmozva. Az 1-2-3 a krosan fixlt, 4-5-6 az tlagosan fixlt, 7-8-9 a kevss, s vgl nem fixlt. Rendszerkzi megjegyzsek: 1. A valsgban fokozatok vannak, ahogy a nappalbl az jjelbe men esteleds sem 3 szakaszbl ll, hanem folyamatos. Ezt annyi szakaszra osztjuk, ahnyra akarjuk, teht a 9-es feloszts itt nknyes. 2. Egyes knyvekben a szmozs lehet fordtva, pl. a Riso-Hudson knyvben fordtva van, az 1-es szint van fent (legfixlatlanabb), a 9-es lent (legfixltabb, kros). Mi a szmozst vizulisan kvetjk itt, teht ami lent van az a kis szm, s ahogy n a magassg a lapon, felfel megynk, n a szm. 3. Az 1-9 szint nem felel meg egy az egyben a wilberi integrl fejldsltra 1-9 szintjnek, abban elhelyezhet, benne foglaltatik, de nem ri t a wilberi 1-9-et, annak egy rsze ez. Teht ne a szmokat figyeljk, hanem a tartalmat, amit takarnak, s akkor vlik rthetv, hogy mely szinteknek felelnek meg ezek a fokozatok az integrl ltrn! (ksbb tervezek egy anyagot rni a pontos megfeleltetsrl). Az tlagos tartomnyban az ember krlbell flig fixlt, flig oldott. Egy ponton tl mr eluralkodik a fixci, krber, krbezrul, s az ember beleragad. Ez a szrkleti zna, a belp az egszsgtelen tartomnyba, amikor 1.) az ember mr vagy nem veszi szre a hlyesgt, vagy jobb esetben ltja, ekkor szenved tle, s tehetetlennek li meg 2.) msok jelentsen szenvednek tle. Az illet teht beleragadt a fixci rvnybe. Ez lehet tmeneti, vagy tarts. Egyrszt vannak rvid hullmzsok percek, rk; vannak szakaszok napok, hetek; s vannak korszakok hnapok, vek, vtizedek. Lehet, hogy valaki az tlagos tartomnyban van, de egyes helyzetekben lesllyed egy-kt szintet, mskor meg felemelkedik 1-2 szintet. Egy karakterre jellemz ez a fesztv vagy svszlessg is, a Szellem a ltrn elv. (Pontosabban Szellem a

15
karakterruhban, mert a szellem legfels llapota, Wilber 9-es szint, amikor a ruha feloszlik, a karakter feloszlik, s marad maga a Szellem.) Az tlagos svra jellemz, hogy az ember msokat hasznl nkpe (karakterfixcija, stratgija) igazolsra. Msokat bevon a jtszmba. Ez msoknak kellemetlen, de kibrhat, ezt normlis-nak nevezik a htkznapi emberek. Az als oktvban mr nagyon kemny a jtszma, mr ktsgbeesetten, kmletlenl, ersen, vagy szlssgesen nzen hasznl msokat nkpe, fixcija igazolsra s fenntartsra, mg a legals svban megrlnek, s nyltan, ersen rthatnak msoknak. A fels znkban pont a fordtottja trtnik. Mg kzpen msokat hasznl az nkpe igazolsra, addig a fels znban elengedi a ktelkeit msok fel s fggetlen, autonm lesz. Mr nmaga intzi belsleg az nkpe s karaktere fenntartst, s beleveszi a lemondst a fixcirl s az adst, a szolglatot msok fel. Teht mg kzpen msokba akadt, s alul msokat hasznl s knz, addig fell msokat elengedett, s msoknak ad. Van olyan karakter, ahol az ads a karakterfixci s a stratgia rsze. Ilyen pl. a Kettes. Teht nem maga az ads tnye a fixlatlansg, hanem a hogyan-ja.

V. A hrom alaptpus a hrom trisz


Az emberi termszetnk hrom f terlete, melyben a fixcik ltrejhetnek: az sztns nnk, az rz nnk s az intellektulis nnk. Lnynk e hrmas felosztsa a testben is lekpezdik. Az agyunk hrom rszbl ll agytrzs, kzpagy s agykreg. Az agytrzs vezrli az sztns, testi mkdseket, a kzpagy vezrli az rzelmi letnket, az agykreg pedig a tudatossgrt s gondolkodsrt felels. Ha a testet vertiklisan nzzk, gy is megtalljuk e hrmas felosztst: a fej, a szv s a has (zsigerek), a gondolkod rz s cselekv rsznk. Ha a fejben vagyunk, gondolkodunk. Az rzseinket tipikusan a mellkasban s a has fels rszn ljk meg. Ha meg a hasban, alhasban, zsigerekben rznk energetizltsgot, akkor nem gondolkodunk nagyon a cselekvsen, gy rezzk ezt meg kell tennem s cseleksznk. Persze nem kell megtennnk, s ha tudatosak vagyunk r, kvl is maradhatunk, de alaphelyzetben, az egval azonosulva azonosulunk ezen impulzusokkal, s ugrunk rjuk. Az ennegaram kilenc karaktere ebbe a hromba oszlik el, 3x3 karakterfixci van, s e hrom nagy csoportot triszoknak nevezzk. Az sztns trisz a 8-9-1, az rz trisz a 2-3-4, a gondolkod trisz pedig az 5-6-7. Nevezik ezt dh image flelem trisznak is, mivel az sztnsknl a dh krl forog az elakads, a

16
szgyentl rzelmileg elakadtaknl a fenntartott kp krl megy a tnc, a gondolkodk pedig a flelem miatt menekltek a fejkbe. A klnbz enneagram szerzk eltren nevezik, a lnyeg ugyanaz. Mindhrom sszetev megvan mindannyiunkban, a gykr fixci azonban az egyik terleten alakul ki. Ahol kialakul, az a terlet gtolt, vagy torzult s azt kompenzljuk, mestersgesen ptoljuk. Utnzatokat gyrtunk, s az utnzattal azonosulunk. Gyakran pp azt a terletet erstjk fel. Pl. a kettes nem rzi, hogy elg szeretetet kap, ezrt gondoskodik, hogy szeressk. Ltszlag a szeretettl duzzad, igazi szeretetteli ember mondjk msok, akiket a kettes kompenzl szeretete ugyangy megtveszt, mint sajt magt. Vagy a hrmas, aki rtktelennek rzi magt, hatalmasakat produkl s rtkes, divatos trgyakat hord, gy ltjuk, hogy nagyon rtkes ember. Hiba pedlozik, nmaga nmagban val rtkt nem li meg, ahogy a kettes sem li meg igazn, hogy mlyen szerethet, hiba szeretik annyira, azrt mert olyan jl gondoskodik, s olyan nzetlenl ad.

A hrom pont gy alakul: Az sztnsknl az alaprzs a dh. Az rzelmi csoportban a szeretethiny, ressg, szgyen. A gondolkodknl pedig a flelem. Ezzel kell kezdeni teht valamit, ezek elkerlsre, kompenzlsra pti fel az ember a karakter-felptmnyt.

A dh pontosok az sztns trisz


A dh pontosok a testkkel s autonmijukkal vesztettk el a kapcsolatot. A testtel kapcsolatban lenni az annyit jelent, mint ersen rezni a sajt fggetlensgnket, autonminkat. Ha az autonminkat gtoljk, az dht vlt ki, ms nven frusztrcit. A frusztrci az akadlyoztats feszltsge. Akarok valamit, de keresztbe tesznek, s ettl dhs vagyok, frusztrl. Van egy letkor, amikor ez a krds kifejezetten hangslyos. Ez az a kisgyerekkori szakasz, amikor a gyerek egyrszt elkezd beszlni, s ezrt tudatosan tudja, hogy van, s ennl fogva nagyon akaratos. Radsul ekkor kell megtanulni az gynevezett toalett-trninget is, azaz tszokni a bilire a pelenkrl. Rendkvl dht ekkor, hogy a legsrgsebb, s legersebb vgyunkat akadlyozzk a szlk, s vissza kell a kedvkrt tartani, amg idben s trben el nem rnk egy kijellt lukhoz. Erre a pszicholgia idben els atyja, Freud is mr rjtt, s azokat az embereket, akik az ekkor tlt sok dhnl akadnak el egy letre, nevezte anlis karakter-nek. Ezek az emberek rdekes mdon knyszeresek is, teht knyszeres karakternek is nevezik. Az

17
ennegaramban k a dh pontosok. Teht k azon gurultak be, hogy akadlyoztk ket a szleik, s vissza kell fojtani testisgket. Ezrt vlaszknt dhbl elkezdik ervel hangslyozni, hogy az van, amit n akarok! Ez aztn fixciv merevl, s mr akkor is ezt harsogjk, amikor nincs is kvl ket akadlyoz, veszlyeztet msik. Teht a nyolcas ers n-hatrok fenntartsra trekszik, hogy hangslyozza autonmijt (mert mivel azt rzi, hogy tmadjk, vissza akarja szerezni autonmijt, a jogos tert, nem rzi azt, hogy meglenne neki). Egy jellegzetes nyolcas felkilts pl. Velem ezt nem lehet csinlni! Mi megkzdnk a jogainkrt!. A demonstrcik, tntetsek ln halad, klket rz, autkat gyjtogat, kiabl emberek ennek az llapotnak a kinagytott pldi. k killnak a jogaikrt, akaratukrt, ert demonstrlnak. Mindhrom dh pont akaratval akarja kontrolllni a msik embert s a vilgot, csak ms stratgival, attl fggen, mi ellen vdekezik. A nyolcas karakter az ellensget kvl ltja, legtbbszr gy rzi, a msik fenyeget, ellensges, s ezrt ervel lenyomja, mieltt mg a msik elindtan vlt tmadst. A nyolcas ezrt fixlt llapotban ellenll, kemny, ers, hbrg. A nyolcas direkten akaratos, erszakos, nyom. Az egyes az ellensget bell ltja, nmagban. A sajt el nem fogadott rzsei, leginkbb dhe az, melyet eliminlni kell, ezrt ers nelfojtsban l, s az elkpzelt tkletes rendszer szablyai szerint, gzsba ktve l. Tkletessg mnis, s a tkletessget sosem lehet elrni, ezrt tkletlensg rzse van magrl s msokrl. Msokat szablyokkal, korltozssal kontrolll, mikzben srtett dhben l, hogy msok nem olyanok, amilyennek lennik kellene. A kilences tagadja a haragjt maga eltt s msok eltt. passzv-agresszv, gy kontrolllja a msikat. Pldul rdektelen, a helyzetbl kilp, idt hz, ksik. Mg sok ms mdon is lehet a msik idegeire menni, s kontroll alatt tartani t. A kilences kzben gy tesz, hogy mindez nincs is, s ezt az egszet csendes ellenlls formjban nyilvntja meg.

Az image pontosok az rzelmi trisz


Az image pontosoknl az alapvet rzs az, hogy nem lehet ket nmagukrt szeretni. Alapvet szgyenrzetben lnek, mert kiskorukban nem tkrztk ket a szleik, amelytl egyrszt identitsrzsk s rtkessg rzsk alakult volna ki. Ettl sszetrt a szvk, vagyis bezrtk a szvket a gyermekkori konfliktusok idszakban, ezrt nem rzik se azt, hogy jk s szerethetk, s azt, hogy kik k az identitsukat. Az identits hinybl fakad ressgrzs, az rtktelensg rzs s a szgyen miatt nem szeretik magukat. Mindez elviselhetetlen, ezrt helyettest identitst ptenek fel, egy fenntartott imzst, s azzal azonosulnak, s a vilgot is arra akarjk rvenni tbbnyire sikerrel, hogy annak tartsk ket, amit mutatnak. A kp mindig arrl

18
szl, hogy mirt jk s szerethetk, teht msok figyelmnek s elismersnek az elnyersre valk. Az nbecslsket maguk igyekeznek felpteni s elismertetni msokkal. Az image pontosok produklni kezdik magukat, s olyan helyettest imzst hoznak ltre mr gyerekknt, amirt (ltszlag) szerethetkk, elfogadott, rtkeltt s gy rtkess vlnak. Mivel bell a szve zrva, ezrt nem rzi magt magtl jnak, szeretettnek, s rtkesnek, s ezeket msoktl igyekszik megkapni, abban a remnyben, hogy ha ms szereti s rtkeli ket, akkor k maguk is elhiszik majd vgre, hogy szerethetk. Termszetesen az image sose az ember maga, ezrt sose rik el a vgyott eredmnyt kielgten, hiszen nem ket szeretik, hanem azt a kpet, amit azrt mutat, hogy szeressk. Radsul msok figyelmnek s szeretetnek az elnyersre fenntartott stratgikban val prgs vgja el ket a szvktl gy mint minden karakterfixcis rendszer az egnak nevezett rdgi krben prgnek. Ezt az alapvet csalst nem szabad szrevennik, sem a krnyezetknek hacsak valaki nem nz igazn oda, a felszn mg. Az image pontosoknl a f krds az identits krdse ki vagyok n?. Azt mondjk: Ez vagyok n nem igaz? Ugye tetszik vagy nem? s kzben aktvan frkszik a tbbi embert, hogy visszaigazolja-e az image-t vagy nem. Ha igen, akkor tmenetileg megnyugszik, hogy a helyn van, megtallta magt ez percekig, rkig, de legfeljebb 2-3 napig tart. Aztn megint elbizonytalanodik, hisz a lelke csendben rzi, hogy ez nem , s valami bell mindig jvhagys nlkl marad. Ha a msik nemet mond nem ez nem te vagy, ez csak egy image, akkor srtett, dhs, s lehangolt lesz. Gylllek, amirt nem gy szeretsz, ahogyan n akarom! Ezrt nagyon ellensgesek tudnak lenni, ha nem igazoljuk vissza a fenntartott kpket. Az ellensgessggel tvoltarjk azt, aki megkrdjelezhetn, vagy megingatn a m-nkpt, amivel azonosult. Mivel ezzel tartja azonosulva magt, ha valaki megkrdjelezi, akkor hallflelme van, gy rzi, elveszti nmagt, ha ebbe belemegy, ezrt kell heves viharral elsprni a galdot. Ha beltn, hogy az nkpe hamis, akkor szgyent s megalzottsgot lne t, amit a dhs elutastssal kerl el. Az image csoport hrom tpusa mskpp valstja meg az ellensgessgt a kettes dhrohamot kap s megsemmisti a msikat, a hrmas csal, manipull s gy kitol a msikkal, a ngyes pedig melankolikus dhvel vagy depresszival bntet. A hrmas elkezd teljesteni s nagy eredmnyeket r el, valamilyen mdon kiemelkedv vlik. Azt vrja, hogy az emberek ezrt csodljk s elismerjk ket. Sikereket aratnak, s a kzssg ltal legnagyobb sttusznak tartott szerepmodellt tkletesen megvalstjk. A krnyezetet kiszimatolva kialakt egy kpet magban arrl, hogy milyen a sikeres szemly, s megprbl azz vlni. Abban utazik, hogy ezrt az eszmnykprt, a szerepmodell idel megtestestsrt, s az abban felmutatott eredmnyeirt, teljestmnyrt, egyszval a sikerrt szeressk. Nekem sikerlt! n vagyok a legjobb! A hrmas valahogy gy gyzkdi magt: Tudom, hogy rtkes vagyok, sszeszedett s hatkony. Velem minden rendben van. Aki ilyen eredmnyes, az mr csak rtkes! A kettes mindent megtesz azrt, hogy msoknak rmet szerezzen, hogy ezrt szeressk. Emiatt elkezd gondoskodni msokrl, kielgti a szksgleteiket, s ez ltal igyekszik azok bizalmt s

19
szeretett elnyerni, s tlni sajt rtkessgt. Azt akarja, hogy akarjk t. Pozitv reakcit vrnak azrt, mert kedvesek, bartsgosak, segtek, s jakaratak, egyszval nzetlenek s szeretek. Ekzben gyakran rzik, hogy nem rtkelik ket elgg, s emiatt dhsek s ellensgesek, de amg ezt lehet, felttlenl titkolni szeretnk. Mikzben a testk feszl s remeg a dhtl, ezt gyakran nem is rzik, s letagadjk, mikzben azon dolgoznak, hogy az arcukon prbljk a kedvessget s mosolyt fenntartani. A ki nem lt s eltitkolt dh a testben jn ki, s emiatt hossz tvon magas vrnyomsuk, szvproblmjuk, vagy ms pszichoszomatikus bajuk lesz. A kettes valahogy gy gyzkdi magt: Tudom, hogy rtkes vagyok, hiszen msok szeretnek s megbecslnek. Jt teszek a tbbi emberrel s k hlsak nekem. A ngyes pedig klnlegessgvel hvja fel magra a figyelmet. Bonyolult trtneteket sz magrl, s risi jelentsget tulajdont az sszes szemlyes jellemzinek. A ngyes a tragika, aki kirakja magt a tlcra, az asztalra, s vrja, hogy odajjjenek, s szrevegyk: Ltod, milyen szerencstlen vagyok? Ltod milyen klnleges s egyedi vagyok? n ms vagyok, mint a tbbi. S ezt senki nem veszi szre! Abban utazik, hogy a mssgrt, klnleges, egyedi, elit, mvszi njrt szeressk s ismerjk el. Identitst rzsekbl, fantzikbl s mltbli trtnetekbl szvi ssze, mely rendszerint az ket rt tragdik s srelmek sorozata. Gyakran mltjuk ldozatnak s rabjnak rzik magukat. Mindezzel rejtetten msok figyelmre s sajnlatra plyzik, hogy ezltal lje t, hogy rtkes s szerethet. Ahelyett, hogy valdi rzseit a felsznre engedn, klnleges hangulatok fenntartsn dolgozik, s azokkal azonosul. Titkon elvrja, hogy msok visszaigazoljk, hogy ez a fenntartott hangulat. Amikor a mvsz titkon elvrja, hogy tetszenek a mvei msoknak, mert ezekkel azonostja magt, a valdi bels nmaga helyett. A kettes valahogy gy gyzkdi magt: Tudom, hogy rtkes vagyok, hisz senki mshoz nem hasonltok. Tudom, hogy rtkes vagyok, hiszen valaki vette a fradtsgot, hogy felfigyeljen a bajomra, s eljjjn rtem s megmenteni! Teht biztosan van benne valami, amire rdemes ldozni.

A flelem pontosok a gondolkod trisz


A flelem pontosokra az jellemz, hogy az alaprzelem, a flelem elkerlse rdekben a fejkbe, az intellektusukba kltznek, a gondolataikkal azonostjk magukat a leginkbb. Sokat gondolkodnak, s emiatt elvesztik a kapcsolatot az rzelmekkel, intucival, a szv zeneteivel. Ez bizonytalansgot s szorongst okoz, e kt rzs a hrom flelem pontos gondolkod (5, 6, 7) alaprzse. Ennl fogva k a bels tmutatsra s kls tmogatsra vgynak a leginkbb, s ezt gondolatilag prbljk megteremteni, ami mland s sikertelen, ezrt a bizonytalansgot s szorongst segt fenntartani. A flelem pontosok teht a mentlis testkben rgzltek, ahol a

20
gondolatok, a kpzelet, s a bels prbeszd tevkenysge zajlik. E tpusok elmje nagyon mozgkony, zaklatott, nehezre esik lecsillaptani, s eljutni a bels csendbe. A bels csendben rezzk meg a bels tmutatst, ezrt rdgi kr (mint minden karakterfixci) a gondolkod trisz tevkenysge a gondolatokkal prbl stabil konklzikhoz s ez ltal tmutatkhoz jutni, amivel elfedi elmje csendjt, amiben megtalln a valdi stabil bels tmutatt az rzsek, megrzsek s intucik formjban. Szmukra teht klnsen fontos s akrmilyen zaklatottak is, megtanulhat - a meditci, s ez ltal az elme elcsendestsi kpessgnek kifejlesztse. Az tsk a flelmkre gy reaglnak, hogy visszavonulnak az lettl, mert azt nem tartjk biztonsgosnak. Visszavonulsukban lecskkentik szemlyes szksgleteiket, s szakrti szinten elmlylt gondolkodsban lnek. k a mly gondolkodk, a misztikus filozfus-ok, a csendes szakemberek. A szakrtv vlstl rzik magukat biztonsgban, amikor is egy gondolati rendszerrel azonosulnak. A hetesek pp ellenkezleg, nagy vehemencival vetik bele magukat az letbe, jkedvek, kalandvgyk, optimistk. Tevkenysgrl tevkenysgre lpnek, s folyton a kvetkez rdekes tevkenysgre gondolnak s vrakoznak, s ezt tlti el ket lelkesedssel. A hetesek a bels rzseiktl meneklnek a fjdalomtl, gysztl, szorongstl. A hetes attl tart, ha lellna az rdekessgekkel val mentlis foglalkozssal, akkor elbortank ezek az rzsek. A hatosok kls s bels dolgoktl is flnek, hol a bels szorongstl s rzelmektl eltvolodva beleugranak a kls aktivitsokba, hol visszahklnek a ktkeds s megfelelsi kptelensg rzse miatt. A hatos ekzben sokat gondolkodik s ktelkedik az elmjben.

A karakter s a tiszta tudatllapot a hrom csoportban


- = karakterfixlt, szemlyisgben, egban van, alszik + = szemlyisg, fixci kioldott, ego felolvadt, nyitva van, bren van

Az sztnsek: hatrokat tart fenn feszlt vagy zsibbadt vdekezik - ingerlkeny disszocil + szilrdsg - bels er nyugalom - elfogads trvnylts - kapcsolat lettel, itt s most-tal

21
Az rzek: imzst tart trtneteket mond hangulatot tart rzelmes alkalmazkodva befolysol + szinte autentikus egyttrz megbocst bellrl irnytott

A gondolkodk: Zaklatott, zsivajg elme szorong s fl vrakozik a jvre kiokoskodja a dolgokat ktsgek gytrik, ambivalens stratgikat eszel ki + Csendes elme tisztasg s tuds bels tmutats nyitott az itt s most-ra llandsg van

VI. A 9 karaktertpus kifejtse


Az 1-es, A PERFEKCIONISTA
Ms nevei: AZ URALKOD A REFORMER

I. AZ ALAPFELPITMNY 1-es: A bels dh pont Szenvedly, alaprzs: HARAG, srtett dh, elgedetlen bosszssg Elhrt mechanizmus: reakcikpzs s kontroll Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes hibzni! Ha hibzol, rossz vagy! Elveszett gyerekkori zenet: J vagy! Flelem: Flelem attl, hogy rossz, hibs, gonosz, romlott vagyok. Vgy: integrci vgya >> perfekcionizmus knyszere nkp, amit fenn akar tartani: j, jzan, sszer, mrtkletes, erklcss, objektv. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: felmr, rtkel, vlemnyez. Haragjt nem akarja elismerni.

22
Gyerekkori alaphelyzet: Az egyesnek nem lehetett csak gy gyereknek lennie kiskorban. A szlk rszrl ers volt az elvrs, emiatt a kvetelmny, ezrt korn merevsg, komolysg, felnttes felelssgtudat alakult ki. Jnak, tkletesen megfelelnek kellett lenni, hogy otthon bke legyen. A bntets jutalmazs kvetkezetesen zajlott, ezrt szmthatott r, s hisz benne felnttknt is. Ha rosszat teszek, bntetst kapok. Ha a jt teszem, jutalomban rszeslk. ez az egyes egyik alaphiedelme. Az egyes anlis karakter, mely a kvetkez alaphelyzetbl ered: a bilire szoktats idszakban elvesztette a szlkkel vvott csatt, s emiatt dhs. Ez lehet az egyik magyarzata az egyes s az anlis karakterek - eredeti dhre. Sokan megtanuljk itt, hogy a szksgletek s a test mocskos dolgok, amit kerlni kell, vagy gy tenni, mintha nem lenne. Lehet a szli httr knyszeres is pedns tlrendezett otthoni lgkr, elfojtott rzelmekkel, s poroszossggal. Van olyan is, hogy kemnyen bntet a csald, s a gyerek a szablyok, rtkrend betartsval nagyon meg akar felelni, hogy j legyen, s vgre szeressk. Mskor pedig zavaros a csald, s az egyes lesz az sszetart, ami miatt knyszeresen rendszeretet s strukturltsg alakul ki nluk. gy vagy gy: az egyes gyerekkorban tl szigor felettes nt alakt ki, s ezt felnttkorban csak megersti.

II. A KARAKTER JELLEMZI Kontroll s irnyts Az egyes clja a kontroll fenntartsa, mindenron. Irnyt s kontrolll, ellentmondst nem tr. Ha ellentmondanak neki, visszafogott dhrohammal kszkdik. Ekkor prdiklni kezd, s szarkasztikusan beszrogat. Ha le kell mondanom az irnytsrl, akkor nem tudok gondolkodni, olyan, mintha minden a koszba sllyedne vallja magrl egy egyes. Ugyanakkor szabad gondolkod, ez a pont az, ahol t tud mozogni a hetesbe. A trsadalom nem nagyon hat sok egyesre. Tipikus egyes szerepek a prdiktor, a reformer, a pedaggus. Brmi is lesz, az, aki meg mondja, hogyan legyen.

Higgadtsg, nmrsklet, nkontroll Az egyesnl alapvet a higgadtsg s nmrsklet, amit a dh elnyomsval r el. Folyamatosan nkontrollt gyakorol, kontrolllja az rzseit s a gondolatait, azaz ersen cenzrz, hogy ne

23
ltszdjanak, vagy csak az, s annyi, amennyi helyes. Alapgondolata: Uralkodnom kell magamon! Eli Jaxon-Bear szerint: Az egyes olyan, mintha behzott kzifkkel autzna. Az egyes mindenron elkerli a kontroll elvesztst, ez az, ami semmi ron nem megengedhet a szmra. Dht kontrolllja s elnyomja, mert a dh meglse a kontroll elvesztse lenne a szmra. A dh azt is jelent, hogy tlkezik, s akkor nem lenne az a tkletes erklcss szemly, amit az nkpben hisz magrl. A dht teht nem szabad megengednie magnak. Az egyes emberkpe gy nz ki: Az igazi ember erklcss, higgadt, jzan, racionlis, hvs-fej, nem tlkezik, hanem jzanul tl, a kereteket tart s jsgos, s nem engedi, hogy a lazasg s az rzelmek kibillentsk jzansgbl. Elhrt mechanizmus: reakcikpzs Az egyes elhrt mechanizmusa a reakcikpzs. Az eredeti impulzust az ellenkezjbe fordtja t, s mr csak ez tudatosodik a szmra. Lehet, hogy pldul elfojtott szexulis vgya van, s tudatos szinten az erklcss hzaslet szszlja. Kritizls s tlkezs Idealisztikus kpe van arrl, hogyan tkletesek a dolgok, s minden tkletlensget szrevesz, s neheztel miatta. Az egyesek majdnem mindig dhsek egy kicsit, majdnem mindig haragszanak valamirt, vagy valakire, amirt az nem tkletes. Nem engedi meg magnak a dht, hanem visszafojtja, s kdknt szivrogtatja ki elgedetlenkeds, szarkazmus, tlkezs, kioktats, stb. formjban. Mindezek a megnyilvnulsok fkezett dht takarnak. Ugyanakkor gy rzi, hogy rzelmek tetejn l a fedn, amirl nem szllhat le. Az egyes elgedetlen, haragv, kritikus, tlkez, s neheztel. A neheztelse olykor metsz, szarkasztikus humor formjban sl el. Aprkat beszlogat, berogat, vagy intellektulisan lenyilaz. Az egyes sokszor tlkez is, ami szmra jogos, hisz az nkpt igazolja, a msik szmra pedig fjdalmas, vagy megsemmist. Ha ismernk olyat, aki gy tudja megfogalmazni a kifinomtott mondatait, hogy az ltszlag rtatlan, de meglep mdon a msik egy mondat alatt megsemmisl, akkor nagy valsznsggel egyessel van dolgunk. Az egyest nem zavarja, ha a msik megsemmisl, pl. ezt gondolhatja: Jogos, amit mondok, ha fj neked, a te bajod, a tanulsod ra, ha nem tudod letenni, menj el terpiba! Az egyes azonban nemcsak msokat marasztal el, hanem nmagt is.

24
nfej, s ellenll. Az egyes karaktere bell is kemny, kvl is kemny. Kemny magval s msokkal. Msokat lazn lepattint, az lehet az rzsnk, hogy lehetetlen feloldani, kzel kerlni, lazn, oldottan emberien egytt lenni. Mindig tarts van benne, s falat hz. Ha ez elg ers az egyesnl, knnyen elszigeteldik. Msok lustk s pongyolk! Az egyes gy li meg magt, hogy j, korrekt s felelssgteljes msok pedig lustk, pongyolk, s retlenek. Erklcsi felsbbrendsg rzse van. Ez egy nigazols: msokat lertkelve, s a fejkre lpve rzi magt jnak s ersnek. Az erklcsssg eszmnye Az egyes eszmnye, idelja erklcssnek lenni, s annak tartja magt. Ers bellrl fakad erklcsi szablyrendszert tart. A bels hang a karaktervel azonosult, htkznapi egyesnl a bels vezet hangja, nem felettes n hangja. Csapdja: a tkletessg. Az egyes csapdja: tkletesnek lenni. A tkletessget sosem tudja elrni ezrt nmagra is dhs, s mivel msok se tudjk elrni az tkletessgnek mrcjt, gy rjuk is dhs. Az egyes szeretne hibtlan, makultlan, tiszta, erklcss, korrekt, s rendes lenni, s azt akarja, hogy msok is ilyenek legyenek. Minden, ami nem ilyen, az bosszantja. Ezrt l az egyes visszafogott bosszantottsgban, mely folyton folyvst kitr mini helyretevsekben, s csak javt-szndk megjegyzsekben. Kvlrl szemllve az egyes, ha jl csinlja, valban tkletes tud lenni. Bellrl azonban sosem elgg. J vagyok, brmibe is fogok, de sosem vagyok elg j. Sosem teszek annyit, amennyit szeretnk, s nem vagyok az, aki lenni akarok. - vli egy egyes. Harag, srtettsg, frusztrci Ha nem hallgatnak az egyesre, akkor megsrtdik. Igazbl rettenten haragszik, de ezt befkezi, s ez a srtds. A srtdst vagy kifejezi, vagy tovbb fkezi, s akkor jn a csendes besrtds. (Figyeljnk arra, hogy ms karakter is besrtdhet, teht gy nem igaz: besrtds = egyes karakter, csak a tbbi itt felsorolt jeggyel egytt igaz ez!) Az egyes gy rzi: Azt akarom, hogy elismerjk, mltnyoljk, amit csinlok.

25
Cltudatossg s halads Az egyesek gyakran hatrozott clt, kldetst kvetnek, hogy jobb tegyk a vilgot. Ilyen volt Gandhi pl. Ezrt nagy erbefektetst, s gyakran ldozatot kpesek hozni. Gandhi pl. otthagyta a csaldjt s karrierjt India felszabadtsa rdekben. Ha egy egyes nem nagyszabs kldetst kvet, akkor legalbb azon fradozik, hogy a krltte lv fejetlensgben rendet tegyen. Az egyes elfogadhat magyarzatot keres arra, amirl gy rzi, hogy meg kell tennie. Az tletek s meggyzdsek azok, amelyek kognitv csatornzst adnak a fken tartott sztns dhknek, s mely csatornkba belefolyatva az energijukat irnytani tudjk amg fennll a karakterfixci gpezete. Az egyesek azzal gyzik meg magukat, hogy a racionalits, sszersg s objektivits emberei, ezrt aztn meg kell tagadniuk mindent magukbl, ami nem ez, pldul a dht s rzelmi ftttsget. Msok szmra az egyes merevnek rzdik, de az egyes magt nem rzi merevnek. Rend, kvetkezetessg, pontossg Az egyesre a kvetkezk jellemzek: olykor tkletesen tiszta s rendes hz, vagy laks. Katons rend, vgott gyep, szimmetrikus elrendezs. Minden ragyog, tiszta s rendben van. Nem lghat ki semmi. Rendes iroda, szigoran ellenrztt gyvitel. Vagy ennek a hinynak az rzse, s emiatti lland bosszankods. Bestl valahov, s azonnal ltja, mi nincs jl. A gyertya nincs pont kzpen a csoportban, a csoport nem elgg kr alak, ezrt az energik rosszul ramlanak, s a kp egy kicsit ferdn ll a falon, ami bntja a szemet. Nem csak az dhti, hogy a dolgok tkletlenek, hanem az, hogy muszj magt tkletesnek reznie. rzi, hogy ez igazbl lehetetlen, ezrt frusztrlt, dhs. Ezt a dht kivetti a klvilgba, s msok s a dolgok tkletlensge miatt haragszik. Ha lemorzszod a padlmat, az annyit jelent nekem, hogy nz s lusta vagy s nem becsld a munkmat.- vallotta egy egyes. Jellemz r a puritnsg, a puritn munkamorl. Ilyenek pldul az amisok s a klvinistk. Az egyest jellemzi az id kemny strukturlsa s kihasznlsa. Jl beosztja az idejt, s mindent beoszt. Termszetesen gy rzi, kevs az ideje, s nem tud mindent megtenni, amit akar, s ezrt elgedetlen. Nem szereti az resjratot, semmittevst, hasznosan ki kell hasznlni minden percet. A nyarals frusztrl lehet, mert ott nem lehet csinlni semmi hasznosat. Nem pihen, lazt, helyette: feszes llek, feszes test, feszes temp. Ha pihensvgy merlne fel, reakcikpzssel tfordtja, s mg jobban rhz a munkra.

26
A karakterszelep Sok egyes, mikor mr nem brja, titokban szelepeket tart fenn, ahol kili a vgyait. Ennek pldi az jsgban nha olvashat, pedoflin rajtakapott papok, vagy egy megtrtnt eset, amikor a templomban az erklcsrl prdikl pap jjel kiosont a felesge melll a titkos szeretjhez, akinek tbb hnapos viszony utn hzat vett a plbnia pnzn. Ismert olyan eset is, amikor nappal az emberek lett ment orvos jjel jl megveri a felesgt. A knyszeres karakter Az egyes knyszeres karakter. A knyszeres karakter jellemzi az id (pontossg) tisztasg pnz (sprols, visszatarts). Az egyes sokszor tlzottan tiszta, nem takart, hanem sikl. Padl tiszta. Ha valaki leejt nhny morzst, az olyan, mintha tmads rn a vilgrendemet mondja egy egyes. Az anlis karakter tiszta, pedns s prd. Sokuknl kellemetlen tma a test, az sztnk, a vgyak, az tkezs, a szex, a wc-zs. A knyszeres-anlis karakterbl emelkednek ki a szado-mazo s perverz szexualitsak, akik abban lelik rmket, ha elnspngoljk egymst, pldul, ha egy domina ostorozza ket, vagy tlhetik a megalztatst a szex kzben. A knyszeres karakter mlypontjn pedig a rgeszmk, paranoia, a tveszmk s a knyszerneurzis ll. Testi jegyek Az albbi jegyek gyakran vannak egyeseknl, de nem mindenki, aki ilyen, egyes karakter s nem minden egyesnl van meg minden jegy, s egy jegy mg nem bizonytk, hogy egyes! Az sszrzetet rdemes figyelni. Egyenes ht, szp tarts, j tarts tarts Szgletes test szgletessg Szikkadt, fonnyadt, aszott, szgletes arc, esetleg test - mintha kiszvtk volna belle az letkedvet. Sovny arc, feszl arcbr. Feszlt arc - mintha szorulsa lenne. Szimmetrikus arc. Keskeny szj visszafogott dh. sszeszortott fogak. sszeszortott szemldk kritikus nzs. Vastag szemldk. Feszlt izomzat a dh, harag miatt. Feszlt vgblnyls itt jelenik meg elszr a dh, s innen terjed t a vzizomzatra. Feszlt vgblnyls hasizom - llkapocs s izomzat egyttese. Ez a visszafogott dh karakter, az anlis karakter, a knyszeres karakter.

27
Rendezett, tartott frizura, mintha sisakot hordana. Ha egy nyitott teherautn utazna, akkor se rebbenne egy haja szla sem, s ha elesne, eltrne a frizurja. rja Eli Jaxon-Bear. Az American Gothic c. festmny szerepli s Clint Eastwood pldk az egyes kinzetre.

8. Kp: American gothic c. festmny.

9. Kp: Clint Eastwood.

Beszdstlusa: prdikls Az egyes beszdstlusa a prdikls. Az albbi szavak keltenek egyes viszonyt s hangulatot: Kell Kellene Kellett volna Vgletes szavak minden, semmi, kozmikus, egyetlen sem, az sszes Trsadalmi szerep: a pedaggus Pedaggus aki neveli az embereket arra, hogy mi a j, hogyan kell, hogyan j, hogyan helyes, s hogy a szerint viselkedjenek. Ideges s feszlt, ha a dik nem helyesen mondja. Az egyes a fnkket nem brja elviselni, hiszen a fnk. Ezrt brokratikus intzmnyben nem, vagy ritkn, s akkor is nehezen dolgozik. Ms egyes jelleg foglalkozsok: Orvos, agysebsz. Gygyszersz. Biobolti elad. Egszsges tpllkozsi tancsad. Kisvllalkozsok zletemberei Minsgi ellenr. Kontroller. Tanr, pedaggus. Korrektor. Prdiktor. Reformer. Pl. Ghandi . Martin Luther King.

28
A dolog j oldala a pozitv vonsok Rend. Tisztasg. Precizits. Kvetkezetessg.

III. AZ 1-es KARAKTERFIXCI SZINTJEI Az egyes szrkleti znja Az elcsszs hatrvonala, a figyelmeztet jel: a szemlyes ktelezettsg ers rzse. Ezt ktelezettsgem megtenni a j rdekben! Felhatalmazs s krs nlkl dolgnak rzi szlni, ha valami szerinte nincs rendben, s rendbe tenni ami az tjba kerl. Ki, ha n nem, ms gysem fogja! Az ideolgiarendszer miatt jogos-nak rzi s bosszantja, ha mst ez idegest, tn legszvesebben elsprn, amit nem tesz, mert visszafojtja. Dhs a msikra, ha az nem hagyja t korriglni a dolgokat. Nem ltod, hogy hibs? Ami tnyleges trtnik: feszltsget rez, hogy amit lt nem j, s feszl, hogy korriglhassa. A feszltsge az dh, de azt nem rzi, mert ahhoz elgg elfojtva tartja maga eltt, hogy ne rezze (az erklcss, j ember nem dhs). Teht a feszltsgt kis cssztatssal (mint minden ms karakter is) bels hang-nak, szent ktelessgnek, mint egy nmagn tli er szent megnyilvnulsnak tartja. Ez azonban a fej ideolgija a dh legalizlsra. A dolgok rendje, az erklcs, a tkletessgre trekvs nmagukban tiszta, fontos, vilgtrvnybl fakad dolgok. Az egyesnl a fixci, az ego nem abban rejlik, hogy ezt kpviseli, hanem ahogyan csinlja (a megoldatlan dhe kompenzlsra hasznlja intellektulis visszaigazolsknt). Ha az erklcs s rend kpviselse nyugalombl, bkbl, szeretetbl ered, s ha nem hozhat ltre, akkor a nyugalom, bke fennmarad, s nem akad be az illet, nem bosszankodik, akkor szabad s tiszta a dolog. Ez a karaktert megdolgozott, felemelkedett egyes esete. Amg az egyest idegesti a tkletlensg, s feszlt tle, addig foglya az rzsnek s a hozzkapcsolt szent rend elvnek, amikor pedig kilazul, akkor az elsegtje a szent rendnek. Ha az egyes eljut az Ezt ktelezettsgem megtenni a j rdekben! gondolatra, s felhatalmazs s krs nlkl dolgnak rzi szlni ha valami nincs rendben, s rendbe akar tenni mindent gondolvn, hogy ha n nem, akkor ms nem fogja!, akkor gy ltja, hogy ha ms rszt is vesz a munkban, nem lesz olyan pontos s alapos, mint , ezrt egyre tbbet javt ki, s egyre inkbb ellenriz s szervez. Mindettl befeszl, komolysgba merevedik, s csak a rosszat veszi szre. gy rzi, az egsz vilg terht a vlln hordja.

29
Az 1-es fels oktvjai 9. Elfogad-blcs. Elengedi a mindig objektvnek lenni knyszert, s ettl integrltt vlik. Megmarad a jl bejratott magas ignyszintre trekvs is, s el is tudjk engedni, s megengedni maguknak a tkletlensget is, rossz rzs nlkl. Blcs, jzan tl, nemes, nyugodt, ellazult emberekk vlnak. 8. rtkel-rtelmes. A felettes n parancsaival azonosul, tadja magt neki, ettl jzan s objektv. 7. Elvh-felelssgteljes. Fenntartjk nkpket, de mr autonmok s fggetlenek, elengedik azt, hogy msok meggyzst hasznljk nmaguk igazolshoz. gy tartjk fent az nkpket, hogy a lelkiismeret szavra hallgatnak s a tiszta sz rveire. Nagy cltudatossg, nfegyelem, etikussg jellemz rjuk. szintk, vilgosan fejezik ki magukat. A nagyobb j rdekben a szemlyes vgyaikrl lemondanak.

Az 1-es tlagos tartomnya 6. Elktelezett trekv. Attl tart, hogy msok nem kvetik a normit, ezrt sokat vitatkozik s rvel, hogy igazrl meggyzzn, megszllott, komoly. Sokat korrigl, sokszor mutat r a vilg hibira. 5. Higgadt rendszeret. Szigoran szervezett letet s vilgot tart fenn. E mellett sokat rvel, knytelen betartani is. Pontos, mdszeres, feszlt, ingerlkeny. Fl msok eltlstl, ha eltr a hangoztatott normitl. 4. tlkez s kritikus. Dhs az emberekre, hogy nem veszik az ltala sulykolt rendet elg komolyan, s fl, hogy megbontjk msok ezt a rendet. Ha ms nem tartja be, akkor megfed, helyre tesz. Perfekcionista, nfej, szarkasztikus.

Az 1-es slyosan fixlt als oktvjai 3. Kpmutat s rugalmatlan.

30
Fl, hogy ideolgii helytelenek, s kemnyen kzd ezek, s ezltal nkpe fenntartatsrt llandan igazolni akarja elveit, s elhallgattatni a kritikt s a kritikusait. Vitra, kompromisszumra nem hajland, beszklt. Keser, embergyll, ersen kpmutat. 2. Megszllott ellentmondsos. Az elfojtott vgyaik eltrnek, azokat megszllottan kili, mg a nyilvnossg eltt ezek ellen prdikl. 1. Krhoztat-bntet. Az rlt egyes. Elvesztette a kontrollt nmaga felett, azt teszi, amit msok trhetetlennek tartanak, s ezt nem brja. Ezrt meg akar szabadulni a koszos dologtl, lehet pl. ncsonkts, gyilkossg, ngyilkossg. Az egyesre jellemz nhny patolgia Az albbi patolgik, azaz klinikai diagnosztikus kritriumokat teljest problmk kthetk az egyeshez. - knyszerneurzis, OCD - depresszi - emsztszervi pszichoszomatika, pl. collitis Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan egyes. 2. A htkznapi ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit knyszeres-nek, depresszis-nak, akkor is, ha klinikailag nem az. A karakter feloldsa Mdja: Dh bevllalsa, meglse, elfogadsa - elfojts feloldsa A szigorsg s tkletessg-igny elengedse. Eredmnye: Kreativits, szexualits felszabadul A dolgokat tkletesnek ltja nmagukban, fggetlenl az idelhoz val mrstl. Pl. Az Utols Szamurj c. filmben, mikor meghal az utols szamurj a harcmezn, s megvilgosodik a hall pillanatban. Ekkor az felkilt, ltvn a cseresznyefa virgzst: Tkletes!. Ers szeretet s der sugrzik belle. Stabil, ers, megbzhat.

31
Isteni trvnyeket ismers s betart. Pszichoszomatizls felolddhat. Plda egyesekre: Amish kultra Celine Dion Hilary Clinton, Clint Eastwood, Al Gore

A 2-es, A GONDOSKOD
Ms nevei: A SEGIT AZ ALTRUISTA AZ ISTENI ANYA AZ ISTENN

I. AZ ALAPFELPITMNY 2-as: A kls image pont Szenvedly, alaprzs: BSZKESG, GG Vdekez mechanizmus: elfojts Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes sajt szksgletekkel rendelkezni! Elveszett gyerekkori zenet: Szksg van rd! Flelem: Flelem attl, hogy nem vagyunk mltak a szeretetre. Alapvet vgy: vgy a szeretetre a nlklzhetetlensgg silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: gondoskod, szeretetteljes, nzetlen, figyelmes. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: azonosul msok rzseivel, s nem akarja elismerni a sajt rzseit s szksgleteit. F manipulcis eszkze: msok vgyait s szksgleteit kiderti s fggsget alakt ki e terleteken.

32
Gyermekkori alaphelyzet: A kettesek gyermekkorukban azt tapasztaltk, hogy msok szksgleteit a sajtjuk el kell tenni, klnben bntetst kapnak; tovbb ha kapni akarnak, adniuk kell; s harmadrszt nem kapnak szeretetet csak gy, ha kirdemlik azt. Akkor kap szeretetet, ha szksgleteit elfojtja, msokkal trdik, s elg figyelmet ad a szleinek s testvreinek. Ha sokat foglalkozol magaddal az nz! Ne magaddal foglalkozz, hanem csddel, hgoddal, hogy lehetsz ilyen nz! Ilyen mondatokkal teremti meg a krnyezet azt a helyzetet, amelyben a gyermek lemond a szksgleteirl, s msok kedvben kezd jrni, hogy szeressk. Termszetesen ez nem felel meg a llek trvnyeinek, ez egy megideologizlt emberi jtszma a szlk rszrl is, ezrt a gyermek szve megtrik s a karakterfixci mvi elefntcsont tornyt pti ki r. Megtanulja, hogy a csaldban s ksbb ms kapcsolataiban is nzetlen bartknt vegyen rszt segtknt, aki msok kedvben jr. Sok kettes kislny apuci kedvence volt, megtanulta hamar elbjolni. Ms kettesek pedig a legidsebb testvrek voltak, gy mr korn azzal telt letk, hogy a kistestvreikrl s a csaldrl gondoskodtak.

II. A KARAKTER JELLEMZI A kettes, mint ms image-pont is, gy rzi, hogy nmagrt nem szerethet, ers nbecslshinyban szenved. Igazbl utlja magt, mert gyerekknt ezt tanulta, hogy a szksgleteivel egytt csnya. Ezrt elkezd msokrl gondoskodni, segtkssz vlik, s ettl remli a szeretet elnyerst. Azt nzi, hol s hogyan tudna a msik kedvben jrni. Mintha ez lenne a mnija. A kettes a tbbieknek alrendeldik s nkntes segt szerepet jtszik. k lesznek az agyondolgozott anyk, az nfelldoz felesgek, az alrendelt tmogat trsak. k a krnykbeli gyerekek ptszlei, gyakran sok fogadott gyermeke van. A ketteseket az letben leginkbb a szeretet, kzelsg, az osztozs, s a csald rdekli. A szeretet s trds, melyet kifejtenek, megmelengeti a szvket, s gy rzik, ezrt rdemes lnik. A ketteseknek nagyon nehz feladat nem kzeledni msokhoz, s hagyni, hogy msoknak sajt lmnyei s rzsei legyenek, s fggetlenek legyenek. A kettes mindenkppen ott akar lenni mris, s segteni akar. Hajlamos elbortani a msikat a gondoskodsval, ami ekkor mr sok, s fullasztv kezd vlni. Sok ember ezt nem meri megmondani, mert elhitte, hogy nzetlenl kap, s valahogy gy rvel tudattalanul: Mgse illik neki azt mondani, hogy igazbl sok vagy, s fulladok tled, mert mg megbntdik, s nem akarom megbntani a jtevmet.

33
A kettes a nyugati trsadalom idelis nje, aki mindig hajland megtagadni sajt szksgleteit azrt, hogy valaki msrl gondoskodjon. Ehhez a keresztny erklcs (exoterikus alkalmazsa) j nigazol alapot ad, sok n lete fonnyadt mr el nfelldoz anyaknt s hziasszonyknt ezen a szlon az elmlt vszzadokban. Termszetesen a mriai nzetlen szolglat az nem a kettes rzelmi biznisze (kedvedben jrok, hogy szeress, hogy begygyuljon az nutlatom sebe). A mriai nzetlensg a kettes azon llapota, mikor fixcijbl sikerl kitrnie, s megvilgosodik. A ketteseket szeretik, csodljk, s nzetlen szolglatukrt megkapjk a vrva vrt szeretetet. Csakhogy ez a gyzelem hamis. Az ads a ketteseknl nem az nzetlensgbl, ugyanis nem mly szeretetbl, hanem egy mly rtktelensg rzsbl, nutlatbl ered, s amg azt nem engedi fel, li t rzelmileg, megy bele, s engedi, oldja fel, addig mindez gy marad, brmennyit is ad s brmennyire is szeretik viszont rte. A hla nem gygytja az rtktelensg rzst. A kettes igazi baja nem az, hogy msok nem szeretik elg mennyisgben, hanem hogy nem szereti sajt magt. Akkor olddik fel a problma, ha lemegy eddig a gykrig, s megtanulja szeretettel feltlteni sajt magt, a legmlyebb szinten. Az emberek nem veszik szre a kettes trkkjt (ahogy ms karaktert sem), egyrszt, mert nem fejlesztettk ki a karakterlt szemket, vagy tn nem is rdekli ket igazn a msik, de a f ok az, hogy nagyon kellemes a kettes gondoskodsban rszeslni. Ki ne szeretn ha ingyen kap, segtenek neki s gondoskodnak rla szeretettel? Ezrt az enneagramban a legleplezettebb formja nmagunk eladsnak s az rzelmi biznisznek a kettes karakter. Vdekez mechanizmusa, elhrtsa: az elfojts A kettesek a sajt szksgleteik j rszt tagadjk, mikzben msokon prblnak segteni. Ez olyan sikeres, hogy mr nem is rzkelik a szksgleteiket, hipp-hopp, eltntettk, s ez megersti azt az lmnyket, hogy k a szent szeretet s j szndk gygyt angyalai. Ami szksgletk tudatos maradt, arra sem nagyon maradt energijuk, mert ktsgbeesetten prbljk a rejtett, s nem tudatos, bels nutlat alaprzst msok szeretetnek kivvsval befoltozni. Az nfelldoz kettes csaldanya gyakran utolsnak l az asztalhoz, s mikzben mindenkit bsgesen ellt, csak egy negyed tnyr telt eszik, majd azonnal felpattan, s folytatja a kiszolglst. Ha egyedl van, gyakran nem is gondoskodik magrl elgg, nem eszik, vagy keveset, ignytelen telt. A kettes nmagrt nem megy el tterembe, s nem fz magnak rendesen. Nem rzi ignyt, hisz elfojtotta, s mg mindeni msnak feltnik, hogy rosszul gondoskodik magrl, neki nem, s dhs, ha ezzel kzelednek fel. A kettes egyik stratgija a hzelgs. Szvlyesebb, kedvesebb, mint msok, s sokat dicsr, hzeleg. Ezzel hamar megnyitja az intimits kapuit a msikhoz. Egy msik kettes stratgia, hogy

34
tlzottan a szvn viseli msok gondjt. Valahogy sokkal jobban aggdik a msikrt, mint az nmagrt, s mint brki ms a krnyezetben. Kszsgesen segt akcikba lendl, s hatrozott kldetstudattal s segtkszsggel prblja megoldani a msik problmjt. Helyette is megcsinl dolgokat, mintha a msik egy gyerek lenne. A kettes alapvet stratgija, hogy jsgos s kedves. Hamar bizalmba frkzik a msiknak, s kitudakolja a msik szksgleteit s ignyeit, s nkntesen elkezdi kielgteni azokat. gy hozza fggsbe a msikat, amire azrt van szksge, mert ezzel biztosthatja magnak a hossz tv szerzdst a msikkal, hogy az szeretni fogja a gondoskodsrt. Csendes kontrolltvtelt hajtott vgre, mikzben pont a fordtott ltszatot tartja fenn a msik, s nmaga eltt is: a segtettrt tesz szolglatknt, csak gy, szeretetbl. A kettes az adssal, segtssel, gondoskodssal kontrolll. Termszetesen, ha megkrdezzk a kettest, is azt fogja vlaszolni, hogy nem vr viszonzst, mindez nzetlen s azrt teszi, mert szereti, vagy, mert pp van ideje, esetleg pont van ott egy ismerse, vagy pp arra jr, ahol kapni azt, ami a msiknak kell, s akkor mirt ne? A jzan indokls teht ebben merl ki ekkor: mirt ne? A kettes krlbell ennyire tudatos a folyamatbl: Nekem j, hogy gondoskodhatok rla. Mirt? Csak, mert a gondoskods nmagban j rzs. Neki is j, hisz oly sok jt kap tlem, s elintzem a dolgait helyette, n csak segtek. Ht mirt is ne tennm, ha mindkettnknek j? Azt nem akarja ltni, s ezrt nem is tudatos, hogy mirt is j neki a gondoskods. A dolog rtelme ezen a ponton a misztikus kdbe vsz a szmra, nincs is - itt van teht az elhrts kszbe, s a tudattalan hatrvonala. Azt sem rzi, hogy a msiknak mit okoz a lektelezettsg rzs s a fggsben tartottsg, mely a msikat bntja, s nlltlann teszi. A msik is az elnyk lvezete s a hllkods kzepette deskeser lmnyt l t, rzi az rt, de j esllyel a tudattalanjba kldi az emiatti szorongst. Egy id utn van, aki felismeri, hogy a kettes nagylelksge mgtt valami rejtett cl van. Az nem biztos, hogy felismerik, hogy lelki clja van, ms cl pedig sokszor valban nincs. Lehet olyan kettes is, aki elnyszerzsre is felhasznlhatja a kettes kpessgeit. Pldul hzeleg s nagylelken ad, majd kr valami kis szvessget. Ha nem teljestik, akkor felhborodhat, hogy mg ezt sem kpes a msik megtenni rtem, mikor n jval tbbet adtam. Akr a lelki cl nagylelksg, akr a konkrt cl segtkszsg oda vezet, hogy a msik eltvolodik a kettestl, s egy ponton tl el is utasthatjk a kzeledst, mely vgl is nagyon fj a kettesnek, s megersti abban a hiedelmben, amelybl az egsz ide vezet stratgijt indtotta: nem vagyok j, ahogy vagyok felirat n-el- nem-fogadst. Minden karakterfixcis stratgiarendszer egy sikertelen ngygytsi ksrlet, mely az eredeti fjdalmat - melynek jobbtsra alaktotta ki a szemly egykor - ersti meg, s termeli jra. gy marad fenn az ember egjnak ram-rendszere, akr egy leten t is, ha nem ltja t s tri meg

35
gyakorlatban a krt, hogy visszajusson a szvbe az eredeti trs fjdalmhoz s azon t a kioldott szvbe s szeretetbe. Minden embernek a szvben a tiszta lelkiismeret mrlege mkdik, s az pontosan rzi a kettes stratgijt, akr a kettesrl van sz, akr a segtett-rl. A lelkiismeret hangjt elnyomjuk, s feltesszk az nigazols lemezeit a tetejre, mikzben csendben megy az elfeledett, de az egsz cselekvsnket irnyt fjdalmunk gygytgatsa a karakterfixlt stratginkkal az rzelmi biznisz. A lelkiismeret hangjt akkor halljuk meg megint, ha lerakjuk az egsz fixcit, megengedjk a fjdalmat s abban szvnk megnylst. A lelkiismeret hangja nem ms, mint a kinylt szv beszde. A kettes stratgia leginkbb ott ltszik, amikor a kettes tbbet kezd adni, mint a msik ignye. Ez az a pont ahol megrezhet, hogy a kettes nem igazn a msikrt ad, hanem nmagrt. Aki a msikrt ad, az csak annyit ad s pont annyit, amennyi a msiknak kell, s nem vr viszonzst, s rgvest elengedi a msikat s a segtst, mihelyt elri a msik hatrt. A kettesek ezzel szemben tlpik a msik hatrt s beksznak a msik intim szksgleteibe. Egy kettes monds: olyan szksgleteidet elgtem ki, amirl nem is tudtl, hogy van neked. A kettes a legbelsbb bizalomba kszik be, ahol a msik igazn megfoghat s a gondoskods zemanyagval mkdtetett hlaad masinv tehet. A kettes hamar s gyorsan megy be a msik intim terletre, ezltal feloldva s elvesztve a hatrokat, amit a msik magtl nem biztos, hogy letenne. Egyszer csak a kettes direkt tancsokat tesz, ami a msiknak meghkkenten mly, intim beleszlsnak tnik fel. A hatrok elvesztsnek msik megnyilvnulsa a testi rints ignye. A kettes testileg kzel megy, s a msik ignyeinl tbb rintkezst kezdemnyez. Segten megfogja a msik karjt, kizsarolja az extra puszi adst, vagy az lelst. Gyakran felnttek jtszmja ez a gyerekekkel, hogy a sajt intimits- s rintshinyukat kielgtsk. A kettes szenvedlye: nelgltsg s gg Mikzben msokrl gondoskodik, tli azt, hogy nlkle nem lenne ilyen j a msiknak. Ha nem lennk, nem tartanl most itt. A kettes ekkor hi s bszke a sajt ernyessgre. Ezt nmagban, nemes csendben viseli, mely a nemessget fokozza. Errl ltalban nem tud, st tagadja, ha megmondjuk neki bennem ilyen nincs!. Ez a kettes szenvedlye, a bszkesg, a gg s nelgltsg mely a gpezet egyik hajtereje. A bszkesg msik oldala a srtettsg, amikor a bszkesge srl. A gg egyben sajt fjdalma, szenvedse, ressg rzse maszkolsra szolgl, s a segtsgkrs helyett alkalmazza. A kettes nem kr segtsget a ggje miatt. Ezzel szemben minden ms fjdalmt megprblja enyhteni, s ha valakinek baja van, ezrt ktszer olyan ersen reagl r,

36
mint a tbbiek, mintha katasztrfa trtnt volna. A kettes reaglsnak erssge egyenesen arnyos a sajt fjdalmnak erssgvel, mely ell msos segtsge rvn menekl. Elfordul, hogy a kettes egy fggsben tartott viszonya megszakad, s vekkel ksbb a fgg ember visszatr, s beprblkozik egy kis jles gondoskodsfrccsrt. Ekkor a kettes rthetetlenl ll, s nem rti, hogy-hogy keresi a msik, mikor mr vge, s nem rti mi ez a kros fggs. Mivel a kettes nincs tudatban annak, hogy mit csinl, ezrt a fggsbe hozsnak sincs tudatban. Csak a legklsbb hagymahjnak van tudatban, hogy nzetlenl gondoskodik.

Srtettsg s dh A kettes brja egy ideig az nzetlen segtst, de azrt ha egy bizonyos id utn nem viszonozzk, akkor megsrtdik, s dhbe gurul. A kettes ekkor kapcsolatban van dhvel, van, hogy kiabl, s dhrohamot kap. A kettes dhs s srtdtt, mert azt rzi, hogy kihasznljk, s nem kap eleget msoktl, mikzben a szvt-lelkt kitette. Mivel maga eltt is letagadja szksgleteit, nelgedetlensgt, s az erre ptett szeretet-bizniszt, ezrt nem akarjk ltni, hogy maguk okozzk a nem viszonzs helyzett, gy a klvilgban ltjk a szenvedsk okt, msok nzsgben. Senki sem kpes viszonozni egy kettes segtsgt s trdst, mivel a tbbi embernek nincs ekkora mennyisgre motivcija. Trsadalmi szerep: a klnleges bart, a bizalmas A kettesek klnleges bartok, s bens bizalmasok szeretnek lenni. Azt akarja, hogy a msik t tekintse bartjnak, vele ossza meg a problmit s legbelsbb magngyeit, titkait. Ezrt ha van a csaldban egy kettes, lehet, hogy az, aki mindenrl tud, mert mindenkivel bizalmas viszonyt alakt ki s megtudakolja a dolgokat. A kettes ideje jrszt kapcsolatok polsval vagy jak szerzsvel tlti. Azt akarjk, hogy mindenrl beszmoljanak nekik, s minden fontos dnts eltt kikrjk a tancsukat. A kettesek kptelenek arra, hogy ne mentsk meg a msikat, s ne lpjenek kzbe, ktelessgknek rzik a msik segtst s megmentst akkor is, ha az nem kri, netn nemet mond. A msikat ezzel a szksget szenved gyermek szerepbe s llapotba knyszerti s fixlja a kettes. A kettesek a megment jtszmjval kezdik elvenni a msik energijt. Nem veszik szre, hogy elgyengtik, impotens teszik, s fejldsben megakasztjk a msikat, ha helyettk oldjk meg a problmikat. De n csak jt akarok mondjk az nigazol jelmondatot, s rtatlanul, vagy dhsen nznek arra, aki visszajelzett nekik. A szent segt akcijuk ezzel igazolva van a fejkben, s nem nznek mlyebbre, mirt is ilyen srgeten fontos nekik a segts, mirt is fontosabb, mint a msiknak.

37
A segtett fl mikzben elfogadja, csendben srtettsget kezd rezni a kettes fel, hogy az gyerekknt kezeli t, s a segts ruhjban uralkodik felette. A kettes pedig srtettsget kezd rezni, hogy a msik mirt nem viszonozza. Ez aztn feszlt egyttltekbe, esetleg szmon kr veszekedsbe torkolhat. A gygyt s spiritulis szerep felhasznlsa a kettes fixcira Gyakran tallunk ketteseket az ezoterikus hziasszonyok vilgban. Megtanul masszrozni, gyermekekrl gondoskodik, nagyokat fz msoknak, tarot krtyt vet, asztrolgiailag elemez, vagy egyszeren lelki tancsadst ad, hogy ezltal adhasson s megszerettesse magt. A kettes ekkor azt rezheti, hogy ha rendelkezik valamilyen spiritulis kpessggel auralts, asztrolgiai elemzs, krtyavets, masszzs -, akkor a tbbiek majd jobban s tbbet akarnak velk lenni. Professzionlisabb formban a kettesek kzl sokbl tancsad pszicholgus, vagy pszichoterapeuta lesz. Az ilyen terapeutknl nagyon hamar kialakul a rapport, s a kliensek, mint mzesmadzagra kezdenek jrni hozzjuk, s knnyen fgg viszonyba keverednek velk. A ketteseknl amgy is a j bartok fgg viszonyban keveredtek a kettessel, mert az fggsbe hozta ket. A klienseknl is kialakulhat ez amg fel nem ismeri a karaktere teljes rendszert, s az alapfjdalmat, amit rg elfeledett. A terpis folyamatt mg be nem vgzett kettes terapeuta abban utazik, hogy tlje a kliensei krben is, hogy szksg van r. Az emberments, s a bajbajutottak gyjtse A kettesek vonzdnak a nehz esetekhez, az igazi rszorulkat keresik, akiknek lehet segteni. szinte vgyat reznek, hogy mindent megtegyenek a bajbajutottakrt. Titkon arra szmtanak, hogy a bajbajutottakrt nyjtott segtsgrt kapott hla s elismers az nbecslsk alapja lesz. A paradox az, hogy minl slyosabb esetrl van sz, annl kevsb jn a vrt hla. A birtoklsi vgy, s a msik irnytsa A kettes midn sokat foglakozik egy msikkal, egy ponton tl azt rzi, hogy ez egy befektets volt. Azt gondolja Hol lennl nlklem?A befektetst vdi, mely fltkenysgknt s birtoklsknt jn el. Ha a kedves kegyelt esetleg mshoz fordul segtsgrt, vagy mskpp tesz, mint az a kettes bizalmas tancsaiban elhangzott, vagy prbl kilpni a kapcsolatbl, az bosszant s fjdalmas lehet. A fltkenysg itt abban ll, hogy fl, hogy akiket szeret, az mst jobban fog szeretni nla. Ezrt nlklzhetetlenn akarja tenni magt a msiknl, s adsv teszi azzal, hogy a sajt szksgletei elterbe helyezi a msiknak kielgtst, s nem engedi lttvolsgon kvl t. A segtssel maghoz lncolja.

38
A kettes, ha mr beszerezte a msikat, akkor nem akarja elengedni, elkezdi a birtoktrgynak tekinteni. A msikat irnytja, hiszen sokat klttt a msikra, sok energit fektetett bele, teht megrdemli a msik szeretett. A msik tette innentl a kettes szksgleteivel s zlseivel sszhangban kell lljon, akkor is, ha ezzel a msik fejldse szenved csorbt, esetleg meggyengl tle. A karakter, az ego nem ismer knyrletet, akkor sem, ha a knyrletessg ruhjban jr. Ha msik nem felel meg a kettes ignyeinek, akkor beindul a megtorl mechanizmus. Ekkor manipullja a msikat, pldul az ltala kialaktott fgg szlakon adagolt tpllk elzrsnak fenyegetsvel knyszerti a msikat a helyes lpsre. Ha a kettes pnzzel tmogat valakit, aki arra pt, akkor a segtsgelzrsval fenyeget, ha az illet nem gy tesz, ahogy a kettes kri. Itt mutatkozik meg a kettes dhe s bosszja. A kettes ilyenkor gy vlt, mintha nem tudn ki volt eddig. A kedvesen, szinte szemekkel szeret mosolyg segtbl hirtelen dhdt bosszll ember lesz. A kettes gy vdekezik az nzetlen segt image-e s nkpe megsrlse ellen, hogy a megtorl s bntet dhrohamok utn azokra nem emlkszik, amnzit csinl, vagy bagatellizlja ket nem is volt olyan komoly, ugye apukm?, vagy azt mondja magnak s msoknak, hogy ez volt az utols dhrohamom. Mikzben utlag szeretettel vigasztalja letarolt kegyeltjt, esetleg fogadalmat is tesz magban, vagy a msiknak, hogy soha tbb nem leszek ilyen dhs, hisz rtok vele. Azonban a fogadalom mit sem r, mert a dh okt a kettes nem ismeri be az alapfjdalmt s a rptett egsz karakterrendszert - addig maga lesz az, aki egyszer csak jra elr a karakterrendszer bevsett plyin arra a pontra, ahol a kvetkez lloms a dhs bntets lesz. Ha kettes a bntetsig ide jut, az mr nyltan a sajt nzsrl szl, s minl inkbb kiltszik, annl inkbb ktsgbeesetten prblja elfedni, s manipullni a msikat, hogy vdje magt a kapcsolatvesztstl. Nemcsak az elviselhetetlen, ha a jl eltitkolt stratgikbl msok szmra elkezdenek ltszani a dolgok, hanem mg knosabb, ha maga kezdi el ltni sajt cselekedeteit. Az ego ettl hallra rml, mert nmaga elvesztstl retteg, s mindent megtesz a fixci eszkzeivel, hogy visszakapaszkodjon a norml llapotba. Sok ember a hallig vdi az egjt, megvdve magt attl, hogy valaha is ljen az letben. Ha valamirt mgis energikus ksztets bred benne, hogy szembenzzen magval, s feldolgozza a dolgait, akkor nylt meg az t a fixci feltrsa s meghaladsa eltt. Testi jegyek A kettes szemben s arcn az odaads s a szeretet ltszik, gyakran a testtartsn is. Mskor pedig pp az ellenkezje, a csendben visszafojtott nmarcangol srtettsg, s dh, s az, hogy rosszban vagyok magammal, nem szeretem magam. Ilyenkor a kettes arca, frizurja, sminkje zaklatott, diszharmonikus. A kettesrl az az rzs sugrzik testileg, hogy odateszi magt neknk, velnk van jtkosan, pajtsosan, szeretettelien. Mris benn rezzk magunkat a krben.

39
A dolog j oldala a pozitv vonsok A kettes erssge, hogy nagylelk, nyltszv, s szintn segtksz. Az egszsges kettes gondoskod s figyelmes s szve ragyogsval melengeti az embereket.

III. A 2-es KARAKTERFIXCI SZINTJEI A 2-es szrkleti znja A kettes akkor kezd elsllyedni a fixcijban, amikor msok kedvben kezd jrni, s fl, hogy az nem lesz elg. A 2-es fels oktvjai Top: a legmagasabb llapotban a kettes az istenn, vagy isteni anya llapott veszi fel, mely a knyrletes, valban nzetlen szeretet, szolglat, gygyts llapota. Ekkor mr nem a sajt egja hiny kielgtsre szeret, s ad, hanem nmagt a szeretetrt, s csak annyit s akkor, s annak, akinek valban szksge van r. Ezt testesti meg Mria Magdolna s a tibeti Csenrzi figura. 9. ngondoz s felttel nlkl szeret. Leteszi azt a tvhitt, hogy nem trdhet magval. Trdik magval s msokkal, s a szeretete mr nem hinyptlst befoltoz, hanem szabad, nzetlen, mind maga s msok fel. 8. Empatikus trd. Szeretetteljes gondoskodssal fkuszl msok rzseire, szeretetteli, figyelmes s nzetlen kpet tart fenn magrl. 7. Tmogat, alkalmazkod. A kettes itt mr fggetlenebb. Msoknak jt tesz, tmogat, bkez, elismer, btort. Ezen a szinten a kettes mr megtanulta kifejezni az rzelmeit is.

A 2-es tlagos tartomnya 6. J szndk, msok kedvben jr. Fl, hogy brmit tesz az nem elg a szeretetre, ezrt bartsgokat kt, fenntart, hzeleg, segt, tmogat.

40
5. Birtokolni vgy, tolakod. Azon aggdik, hogy akiket szeret, az mst jobban fog szeretni nla, ezrt nlklzhetetlenn akarja tenni magt. A msikat adsv teszi azzal, hogy sajt szksgletei elterbe helyezi a msiknak a kielgtst, s nem engedi lttvolsgon kvl a msikat. 4. Fontoskod, basskod. Amikor felfedezi, hogy a tbbiek mr termszetesnek veszik segtsgt, akkor harag s megbntottsg bred benne, de nem fejezi ki, nmn lenyeli, s mrtrt csinl magbl. Az elfojtott rzsek kezdenek testi problmkat okozni, beindul a pszichoszomatika (Lsd a patolgia rszben, mik ezek!)

A 2-es slyosan fixlt als oktvjai 3. nigazol manipultor. Fl, hogy elzi a msikat, s nznek s hltlannak kezdi ltni t. A szeretet s ads mr nem segt, ezrt elkezd panaszkodni s sznalmat breszteni a msikban, hogy a sajnlattal lncolja oda maghoz. 2. Mindenre jogosult, knyszert. A sok szenvedstl egy ponton tl gy rzi, joga van mr mindenhez, s hajszolni kezdi a szeretetet. Gyengdsg ignyket inadekvt mdon fejezik ki. 1. ldozatnak rzi magt, aki teher msoknak. Az a kettes, akinek elviselhetetlen felismerni, hogy nz volt, s rtott msoknak, az ezen a ponton lehet, hogy szthullik rzelmileg s a mrtr ldozat szerept kezdi jtszani, olyan ersen, hogy msok kzbelpnek s elkezdik a gondjt viselni. A kettesekre jellemz nhny patolgia A kettesekre egyik legjellemzbb patolgia a pszichoszomatika, mivel amg nincsenek karakterket terpisan megfejldve elfojtjk legtbb rzsket s szksgleteiket. Ezek eltnnek, meglsk szerint nincs, de mivel van, ezrt valahol kijn. Ez pedig a test. - Pszichoszomatikban gyakori: - tpllkozsi zavarok, tvgytalansg, gyomorproblmk - magas vrnyoms, szvproblmk - hipochondria - egyb szomatizls - Hisztrionikus szemlyisgzavar

41
Emellett jellemz problmk (de nem pszichopatolgia) szlssges nmts, msok manipullsa s knyszertse, szokatlan s hirtelen szerelmi rohamok a hatrok s msok figyelmen kvl hagysval, szokatlanul eltr agresszi, fltkenysg, a msik kvetse.

Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan kettes. 2. A htkznapi ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit szomatizl-nak, hisztris-nak, akkor is, ha klinikailag nem az. Karakter feloldsa Mdja: Mint minden karakternl, ahogy az ember az alapfjdalmt prblja kezelni, azt hvn attl majd j lesz, azzal fixlja magt bele mg jobban, s gy bezrul a karakterfixcis kr. A kit egyrszt a stratgik elengedse, msrszt, ha elengedtk, akkor az alatta rejl alaprzs megengedse s tlse. Ha ezt tljk, akkor ez is kinyugszik, s ez alatt a nylt, tiszta szvnk, s nzetlen szeretetnk vr rnk, ahonnan egykor indultunk gyerekkorban, a trs eltt. A kettes igazi baja nem az, hogy msok nem szeretik elg mennyisgben, hanem hogy nem szereti sajt magt. Ezrt akrmennyit segt s gondoskodik msokrl, akrmennyire megtagadja sajt szksgleteit, akrmilyen nzetlen tndranyaggal, akrmennyit ad s szeret, a sajt mly bels fjdalmt nem gygytja ez meg. Mindez elkerls, elfeds, nem gygyuls. Sokan a hallukig kitartanak ezen, s csak akkor olddik fel bennk mindez. Aki nekilt megoldani magt, annak akkor olddik fel a problma, ha lemegy az n-nemszerets gykrig, s megtanulja sszetrt szvnek szortst rezni, megengedni, tengedni, s elengedni, majd ezutn szeretettel feltlteni sajt magt, ezen a legmlyebb szv szinten. A kettes esetben a stratgia, amit el kell engedni az a gondoskods, s segts. Az tlend alaprzelem az nutlat, s a fjdalom, hogy nem szeretnek nmagamrt, s ezutn tud megnylni a szve, fel tud jnni a valdi, spiritulis, univerzlis szeretet, mely t tudja jrni t is (nmagt szeretni tudja), s ha ez megtrtnt, akkor a tbbiek fel is ramlik, azonban ekkor mr nem viszonzst vran, hisz mr nincs seb, amit be kellene tmni. Ekkor a szemlyisg integrldik, ugyanis a megrkezett valdi, nzetlen szeretet mellett a karakteres jegyek is megmaradnak, s hasznlhatak, de mr mint alkalmi eszkzk, s nem mint egyeduralkod knyszergpezet. Eredmnye: Lsd 9. pont s Top. Pldk a kettesre: Elizabeth Taylor

42
Little Richard Magic Johnson John Travolta Elvis Presley Nancy Reagan

A 3-as, A SIKERORIENTLT

Ms nevei: AZ EREDMNYES A PRODUKTIV A MOTIVTOR A VARZSL A MGUS

I. AZ ALAPFELPTMNY 3-as: Az image gykrpont Szenvedly, alaprzs: MTS, BECSAPS Vdekez mechanizmus: azonosuls Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes sajt rzelmekkel s identitssal rendelkezni! Elveszett gyerekkori zenet: nmagadrt szeretnk! Flelem: Flelem attl, hogy bels rtk nlkli, res, rtktelen ember vagyok. Alapvet vgy: rtkes legyek sikerhajhszss silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: kivl, csodlatra mlt, vonz, kvnatos, hatkony, nagy erforrsokkal Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: olyan nkpet tart fent, amirl azt gondolja, msok csodlni fogjk rte. F manipulcis eszkze: msok elbvlse, a helyzethez ill legjobb imzs felvtelvel. Gyermekkori alaphelyzet: Azt ltk meg, hogy nem lehet nmagukrt szeretni ket, csak azrt, amit teljestenek. Minden, amit tenni prbl, azrt van, megtudja szerethet-e. Azt az zenetet kapta gyermekknt, hogy

43
Nem vagy szerethet azrt, ami vagy, akkor vagy szerethet, ha megteszel bizonyos dolgokat A teljestmnyedrt szeretnk! Ettl bels ressg rzse van, mint egy hes kutynak. Tennem kell valamit, birtokolnom kell valamit, tudnom kell valamit, hogy szeressenek, ha nem csinlom, nem fognak szeretni.Csodagyerekek, kiemelked teljestmny gyerekek kzl sokan hrmasok. Hamar elkezdenek dolgozni, s egsz letkben folytatjk. A szlk elvrsait prbljk beteljesteni. A hrmasok gyakran korarettek, hisz mr hamar elveszti a mly rzseit, s sokat pedlozik a teljestmnyrt. Igyekeznek felmutatni azt, amit a csald kvn. Az iskolban sokszor kitn tanulk, s versenyeket nyernek. Osztlyelsk s kimagasl tehetsgek, gy a legnagyobb sttuszt nyerik el. Ha kamaszknt lzadnak, gyakran divatosan lzadnak. Egy hrmas ismersm ltalnos iskola hetedik osztlyban hossz hajjal jrt, rgzott az rn is, minden lnyt csbtott, s nagy cross- motorral jrt az iskolba. Mindannyian felnztnk r, mint az istenre, sikeressgben s sttuszban senki sem kzeltette meg. Mindig laza volt, jkedv, barti, de ugyanakkor rzelmileg res s lenz. Maga a megtesteslt amerikai letrzs volt . Ltszlag lzadt, igazbl pedig a tkletesen boldog s sikeres kamasz image-t adta el. Furcsa is volt tudni, hogy mennyire siet haza, ha a szlei elvrjk. Nem rtettk, hogy fr ssze ez a nagy szabadsg s lzads az nkntes szli megfelelssel. Ht gy, hogy a dolog nem a szabadsgrl s lzadsrl szlt, hanem a szabad s lzad image eljtszsrl.

II. A KARAKTER JELLEMZI A hrmasok azok az emberek, akik bels rtktelensg rzssel lnek, s erre gy reaglnak, hogy eredmnyes, sikeres, s boldog emberek imzst alaktjk ki, s ezt nagy hajtssal, kompetencival s produkcival hozzk ltre. A siker gyermekei. A hrmasok azok, akik leginkbb elvesztettk a kapcsolatukat lnykkel. Az rzelmi triszban vannak, vagy a hisztria triszban, s mint minden gykrpont, eltnteti az alapjellemzjt, a hrmas is ezt teszi. Nluk ppen a vals, hiteles rzelmek, s a hisztria hinya tnik fel. Teljestmny-centrikus s hatkony A hrmasok a legjobbak. Az az rzsk, hogy nekik kell a legjobbnak lenni, ettl aztn azok is lesznek. A hrmas a legjobb teljestmnyvel szerez nbecslst s msok ltali elismerst, s ez a karakter mgttes clja. A hrmas jellemzje a nyugodt hozzrts s maximlis hatkonysg. Igazn jk, kompetensek, techniksak, gyesek, hatkonyak. A hrmas jl nz ki, s hvs nyugalommal sugrozza a profizmust magrl. A reklm, a marketing s az rtkests a hrmasok igazi vilga. A j imzs s fellps, az image produklsa a hrmassg lnyege. Mikor msok elismerik s csodljk a hrmas j fellpst, s annak elspr

44
erejt lvezik, akkor a hrmasnak nem a lelke, a lnyege erstdik meg, hanem az attl val elszakadsa, az image fenntartsa. Hallra dolgozzk magukat, rjuk gyakran jl illik az A tpus szemlyisg fogalma. Folyamatosan dolgozik, hiperaktv s a produkcit, a teljestmnyt hajhssza. Nem lazt, ezrt a sikeres kls mgtt gyakran nagyon kimerlt. Fl, hogy ha lell a vilg, elkezd sztesni, neki kell kzben tartania, ha a sikert akarja. A hrmas a versengs pontja is egyben. A verseny gyztes oldaln ll, hisz benne, hogy ha kemnyen dolgozik, gyzni tud, s ezrt ezt meg is valstja. A gyzelem a siker elrsnek a mdja, mely sttuszt ad, s a szeretnek illzit adja. Sttuszhajszols A teljestmny mellett sttuszt s a cmet hajhsszk, ezrt mindent megtesznek, mert ettl remlik a szeretet elnyerst. Igazbl nem a szeretetrt kzd, mert abban nem hisz igazn, hanem az elismersrt kzd, mely a szeretet visszhangja a szmra. Sikerorientlt s image (imzs) fenntart A hrmas sikeres ember. A sikerre trekszik, s azt el is ri. Bill Gates, az amerikai kultra s az zleti s manager- vilg a hrmasok temploma s papjai. A hrmasok rzkenyek, rzik, hogy msok szemben mikor sikeresek, s pillanatok alatt hozzigaztjk viselkedsket a sikerhez szksges elvrsokhoz, gy el is rik azt. A hrmas valban sikeres, erre llt r a szeme. A flig telt pohrban azt nzi, hogy flig tele, s hogyan tltse meg teljesen. Mindenhol megltja a lehetsget, melybl sikert tud kovcsolni. A hrmas az, akinek sikerl, a szletett gyztes. A hrmasok az imzs, azaz a ltszat, a j kinzet, a sikeres kp fenntartsban utaznak. Azt kell mutatniuk, hogy sikeresek s trendiek, pontosabban azt, aszerint, amit a krnyezete ppen annak tl. A hrmas sose az, ami, hanem azt csak eljtssza. A problma az, hogy mg ms embernek, ha el is jtszik valamit, bell van egy rezhet magja, amit vagy megl, vagy elnyom, a hrmasnak nincs, neki az ressg s rtktelensg rzse van bell, s neki csak az image marad. Ezrt a hrmas az image-dzsel azonosul, de mivel az csak egy ltszat, egy produkci, ezrt res marad. Ezt az rzelmi s tartalmi ressget rezni a hrmasrl. Jl szemllteti ezt az amerikai kultra. Csodlatos kinzet, nagyszer image-dzsel rendelkez kls dobozt vesz az ember, kiissza gyorsan a legfinomabb z italt, majd sszeprseli s elhajtja. A doboz a legtbbet grte, s pillanatok alatt egy eldobott szemt lett az t mentn. A

45
hrmasok is hasonlan rezhetnek bell a kls csillogs ellenre bell rtktelen s res. Ez a bels rtktelensg s ressg az a gyerekkori alap fixci, amire az egsz karakterstratgia pl. Csak a terpis megnylsok sorn jnnek r, hogy az nmagt rtktelennek rz bels gyermekben legbell, bennk is ott a szeretet, az igazi rzelmek, s a spiritualits. Hogy ez eljjjn, az egsz pedlozst s image-fenntartst el kell engednik, t kell reznik rtktelensgket, ami ell menekltek, s ennek a kzepn lelik meg az igazi rzseiket. A hrmasok teht a tkletes image-t, kpet, szerepmodellt alaktjk ki. Ahol az anyagi javak s a csald jelentik a sttuszt ott a hrmas tkletes felesggel, tkletes gyerekekkel, a tkletes hzzal br. A legtrendibb ruhkat hordjk, lehetleg jl lthat mrkafelirattal. Tkletes autval kzlekednek, szles mosollyal az arcukon, hogy mindenki lssa: k nagyszerek, sikeresek s boldogok, s ezrt szeretetremltak is. Mshol a sttuszt a tudomnyos teljestmny, a politikai szerepls, vagy a mvszeti alkots jelenti. A hrmas brmilyen kzegben is l, ott kiemelked, kivl, jelents szemlly vlik a csaldban, a trsadalomban, akire bszke lehet lenni. rucikk vagyok A hrmasok rucikknek rzik magukat, azon kell llandan dolgozniuk, hogy eladjk magukat msoknak, s a csodlat s vgy trgyaiv vljanak. Azon kel dolgozniuk, hogy alkalmazkodjanak ahhoz a kphez, amit a msik megvesz, s olyann frisstsk magukat folyamatosan. Ez sok bels feszltsget okoz, mintha az ember folyton vizsgra kszlne. Az rzelmek elkerlse s felsznen marads A hrmas elkerli az rzelmeket, s felsznes rzelmekben, gyakran m-, ltszat rzelmekben van. Nem sajt, valdi rzsei vannak, hanem rzseket jtszik el, mghozz azokat, melyek a sikerhez vezet szerep s imzs megkvetel. A sajt rzsek knosak lennnek, mert fkeznk s gtolnk a siker elrsben. A maximlis hatkonysghoz az rzelmek mellzse szksgeltetik hangozhatna a hrmasok hasznlati tmutatsa a sikerhez. Mivel az rzelem mlyti be az embert, s a hrmas ezt elkerli, ezrt mindig a felsznen marad, s eleve mindent lthatv tesz a felsznen, nincs bemlyls. A hrmasok az rzseiktl elszakadt teljest gpek. Flelem az intimitstl A hrmasok flnek az intimitstl s kerlik azt, ahogy az rzelmeket is kerlik. Mivel fenn kell tartaniuk a kpet, hogy nekik minden sikerlt, s minden jl megy, s retteg attl, hogy ha tl kzel engedi a msikat, akkor az megltja a klnbsget a mutatott kp s a bels rzs kztt. Bell res, rtktelen, s magnyos a hrmas, s ez nem derlhet ki. Ezrt barti kapcsolataiban s a hzassgban is elkerli az rzelmeket s a kzelkerlst, ami a bart s a hzastrs szmra fjdalmas lehet.

46
Nrcizmus s kivagyisg Ha a hrmas ersen srlt abban, hogy nem szerethet nmagrt, akkor ers lesz a ksztets, hogy nagyon fontos emberr vljon, grandizuss akar vlni. Hres emberr, nagy sztrr akar vlni, akit sokan nnepelnek s csodlnak. Szenvedlye: az mts A hrmasok azltal csapjk be magukat s a vilgot, hogy szerepet jtszanak, s ezzel a kppel azonosulnak. Az mts teht abban rejlik, hogy msnak lltja be magt, mint ami, s mindezt maga eltt is teszi. Ehhez elszr is meg kell gyznie magt, hogy azonos azzal a szereppel, amit gy lehet megtenni, hogy msokat kell meggyzni elbb, s ha k elhiszik, s annak kezdenek tartani, akkor mr n is annak tarthatom magam. Ezrt is van a hrmas meggyz propagandabeszde sajt sikerrl, s arrl, mirt az a legjobb, amit mutat. A msik tennivalja, hogy el kell nyomni azt a knos, mde csak halkan duruzsol rzst, hogy nincsenek a helykn s nem nmaguk. Ha sikerl ezt az rzetet elnyomni, s meggyzni magt s a tbbieket, hogy az a szerep, amit mutat, akkor llt el a hrmas fixci s a tkletes mts. Beszdstlusa Reklm, propaganda, meggyzs s rmenssg. A hrmas, amikor beszl olyan rzst kelt, hogy meg akar gyzni valamirl, r akar venni valamire, el akar adni valamit. Ha nem ezt teszi, akkor a sajt sikeressgrl beszl. A laksba becsnget szles mosoly gynk tipikus hrmas jelensg. El akar adni valamit, pldul porszvt, vagy ppen a Biblit, s belekezd egy meggyz rvelsbe. Mindegy, hogy a porszvcgnek, vagy Krisztusnak dolgozik, tnylegesen a sajt karakternek dolgozik: sikert akar elrni a meggyz beszdvel. Beszdben a hrmas elsorolja sikereit, s sttuszszimblumokat dob be nagy neveket, szmokat, teljestmnyeket, melyekkel kapcsolatban ll. Stlusa rmens s trelmetlen. Csapdja: a hatkonysg A hrmas csapdja a hatkonysg, k a szuper hatkony szemlyek. Egyrszt hiperaktvak, s napi 12 rt dolgoznak, msrszt sok dolgot csinlnak egyszerre. Telefonls kzben megnzik a mailjeiket, s kzben mg az asztalon lv szendvicsbl ebdelnek is. Vezets kzben zleti trgyalst bonyoltnak a kocsibl mobilon, s kzben mg a naptrba is rogatnak. A hatkonysg als oktvja, amikor knyrtelenl a cscsra trnek, hidegvr karrieristk, s ms fejre lpve, vagy msokat elgncsolva jutnak sikerhez. Vdekezse: az azonosuls Az rzelmek tlse helyett a hrmas az azonosulsba menekl, s azonosul azzal a szereppel s image-dzsel, ami az adott llapotot kifejezi. Igazi sznszek a hrmasok, gy, hogy elfelejtettk, hogy sznszkednek. Tkletes szerepmodellek.

47
A szereppel val azonosuls miatt egy hrmas a szakmjban a szakma prototpus embert jelenti meg, pont olyan, amilyennek lenni sikk. Kzben folyamatosan arrl beszl, hogy milyen sikeres, s a teljestmnyeit sorolja. Mick Jagger az rkk fiatal, laza s nagypofj rocknekes szerepmodellje lett, Bill Gates meg a sikeres zletember mintakpe. Amit elkerl: a kudarc Amit mindenron el akar kerlni a hrmas, az a kudarc. A kudarcot nem brja elviselni, hisz akkor az egsz karaktere, egja szenvedne csorbt. Ezrt ha kudarchelyzet ll el pl. csdbe megy egy cg -, a hrmas trtelmezi, vagy gyorsan s gyesen kilp, s valami msra vlt. Az is lehet, hogy gy tszervezi a helyzetet, hogy a kudarcbl sikert kovcsol, gyhogy a kudarc fogalma vgl nem merl fel benne. Testi jegyek A hrmasok arca sokszor maszk-szer, sima s rnctalan. Sima, tiszta, optimista, ers, kompetens. A jkedv s kompetencia demonstrlsa ltszik rajta, ugyanakkor az arcot s fleg a szemet tlengi egy rzelmi ressg rzs is, mintha nem lenne mlye. Kicsit mintha vegszer lenne a szemk. Pldk hrmasokra:

10-11. Kp: Mick Jagger (balra), Bill Clinton (jobbra).

48

12. Kp: Tony Robbins.

Szavai leg- -bb Trsadalmi szerep: a legjobb Tina Turner definilja a hrmas trsadalmi szerept: Simply the best azaz egyszeren a legjobb. gy rzik folyton ragyogniuk kell, nincs lazts, llandan a legjobbnak kell lenni, ezrt ezt a trsadalmi szerepet veszik fel. k a sajt terletk bajnokai a trsadalomban. Az Oscar-djkioszt egy hrmas esemny minden felolvass gy kezddik a legjobb A legjobb filmek azok, amik a legtbb dologban kapjk a legjobb besorolst. A leg- szcska alighanem a hrmasok kulcsmantrja. Amerikban szinte brmit reklmoznak, ltalban azzal kezdik, hogy a leg-. Nem veszik szre azt a paradoxont, hogy ennyi leg- egy tmban nem lehet, mert egy tmban egy leg- lehet csak a sz rtelme szerint. Ez nem zavara az amerikaiakat a leg- mtosz fenntartsban. Mivel minden hiedelem nbeteljest jslat annak, aki eleget mantrzza azt tudat alatt, gy sok dologban valban az Amerikaiak lettek a leg-ek a Fldn. Legersebb nagyhatalom, legnagyobb hadsereg, legtbb pnz, legtbb siker, leghatsosabb szrakoztatipar, stb. Egyszer lttam egy filmet Amerikban a krnyezeti vlsgrl. Egy olajcg nyilatkozott, s a cg kpviselje kijelentette 2004-ben, hogy dupljra szeretnk nvelni az olajkitermelst, amivel hatalmas plusz lgszennyezs jr most, amikor veszlyben a lgkr, s a kzvlemny cskkenteni akar, hogy kzsen tlljk. A riporter feltette a krdst a cg embernek, ez nem zavarja-e ket, ezzel mit kezdenek? Mire az azt vlaszolta, laza testtartssal, jkedv szles mosollyal: We will fix it!Meg fogjuk javtani! Teht akkora nrzettel s sikerszemllettel dolgoznak, hogy gy rzik, ha sszedlne a Fld koszisztmja miattuk, akkor sincs baj, majd odaugranak s helyrerntjk. k mindenre kpesek. Ez a hrmas karakter alaprzse Mindenre kpes vagyok!

49

A dolog j oldala a pozitv vonsok A hrmas a legjobb. A hrmas jellemzje a nyugodt hozzrts s maximlis hatkonysg s a magas teljestmny. Igazn jk, kompetensek, techniksak, gyesek, hatkonyak. Ha egy hrmas kerl a cg lre, nem kell aggdni, a cg sikeres lesz. A hrmasok a trsadalom szerepmodelljei, sikereikkel s pldjukkal sok embernek adnak kvetend pldt s modellt. A fejlett, egszsges hrmasok sztnzik is a tbbieket a teljestmnyre, s olyat hoznak ki a msikbl, amit az nem is remlt.

III. A 3-as KARAKTERFIXCI SZINTJEI A 3-as szrkleti znja A hrmas akkor kezd elsllyedni a fixcijban, amikor a sajt szemlyes rtkt a sikernek szintjvel kezdi mrni.

A 3-as fels oktvjai Top: a legmagasabb llapotban a hrmas varzsl, mgus lesz. Kpessgeivel s hatkonysgval, s kinylt szvvel, emberi figyelmvel mgikus teljestmnyekre s produkcikra kpes. 9. Bellrl vezrelt, autentikus. Leteszi az alaphiedelmt, hogy rtke msok elismer figyelmtl fgg, s elfogadja nmagt, szintv, kinylt szvv s jindulatv vlik. 8. Alkalmazkod, csodlatra mlt. Korltlan lehetsgek vilgban rzi magt, aki kiemelkeden j, s mindenre kpes. A sajt rtkessgn dolgozik, gy alkalmazkodik. 7. Cltudatos, nmagt fejleszt. A hrmas itt mr nem msok gyzkdsvel prbl figyelmet szerezni, hanem nmaga s kpessgei fejlesztsre fkuszl, gy ersti meg nkpt. Hozzrt, magabiztos, kitart, inspirl msok kiteljesedsben is.

50
A 3-as tlagos tartomnya 6. Sikerorientlt teljest. Folyamatosan hajszolja magt mg tbb elrsrt Itt mr nem annyira az emberektl prblja bevasalni az elismerst, hanem a produkcira koncentrl. 5. Imzs kzpont, hasznos. Le akar nygzni msokat, az imzs fenntartsn dolgozik, a legvonzbb akar lenni, ezrt ambicizus. Intimitst kerli.

4. Magt elretol, nagyzol. Tart tle, hogy nem veszik t szre, hacsak nem valami grandizusat csinl, ezrt erltetve prblja meggyzni a tbbieket igazrl. Magt elretolja, arrogns, s verseng.

A 3-as slyosan fixlt als oktvjai 3. Elvtelen hamis. Ezen a szinten a hrmas fl, hogy kudarcot vall, kiderl csalrdsga s ressge, s ezrt rkemnyt a stratgiira brmit hajland lltani, hogy lenygzzn, vagy megmenekljn helyzetekbl. Bell res s depresszis. 2. Alattomos s opportunista. Brmit hajland mondani s hazudni az nkpe fenntartsrt. Alattomos cselekedeteket is vghezvisz. 1. Monomnis, krlelhetetlen. gy rzi, semmivel sem nyerheti mr el a figyelmet s az agresszija felett sem tud uralkodni, ekkor bosszllv vlik s megprblja tnkretenni azt, akivel baja van.

A hrmasokra jellemz nhny patolgia - Disszociatv zavarok - Nrcisztikus szemlyisgzavar - Hiperaktivits - Pszichoptia Megjegyzsek:

51
1 .Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan kilences. 2. A htkznapi ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit nrcisztikusnak-nak, hiperaktv-nak, akkor is, ha klinikailag nem az.

Karakter feloldsa Mdja: Csak a terpis megnylsok sorn jnnek r, hogy az nmagt rtktelennek rz bels gyermekben legbell, bennk is ott a szeretet, az igazi rzelmek, s a spiritualits. Hogy ez eljjjn, az egsz pedlozst s image fenntartst el kell engednik, t kell reznik rtktelensgket, ami ell menekltek, s ennek a kzepn lelik meg az igazi rzseiket. Eredmnye: Lsd 9. pont s top. Pldk hrmasokra: Bill Gates Bill Clinton Mick Jagger Will Smith Eddie Murphy Paul Mccartney Tony Robbins Whitney Huston

52 A 4-es, A MVSZ
Ms nevei: A MELANKLIKUS AZ INDIVIDUALISTA A ROMANTIKUS A TRAGIKUS LDOZAT

I. AZ ALAPFELPITMNY 4-es: A bels image pont Szenvedly, alaprzs: IRIGYSG Vdekez mechanizmus: nmagba vetts Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes tl jl lenni! Elveszett gyerekkori zenet: Annak ltunk, aki vagy!! Flelem: Flelem attl, hogy nincs identitsa s szemlyes fontossga. Alapvet vgy: vgya, hogy hiteles nmaga legyen mely elpuhultsgg silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: egyedi, ms, mint a tbbi, rzkeny, magval szinte. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: a mssg rzsvel, a hibssg rzsvel s rzelmi reakcikkal. Nem akarja elismeri eredend jsgt s a tbbiekhez val hasonlsgt. F manipulcis eszkze: szeszlyessggel mindenkinek nagyon vatosan kell vele bnni. Gyermekkori alaphelyzet: A ngyes is a szeretet elvesztsvel kszkdik. Ennek tbb formja lehetett, akr mr a mhben nem rezte jl magt, akr megvolt a szeretet, de menet kzben veszett el (els hrom-ngy v ltalban). Tipikus mikor a lny veszti el apja szeretett pl. az dipusz korban, mikor a papa megijed a lny bjstl szexulis felhangot rezve, s megkri a lnyt, tbbet ne msszon az lbe, aki nem rti mirt, s rossznak hiszi magt. Akr ez az ok, vagy ms, a ngyes ettl azt gondolja s rzi, hogy valami baj van vele. Az denkert elvesztst li meg, s gy prblja visszaszerezni a figyelmet, s az denkerti llapotot, hogy nagyon egyedi lesz, annyira, hogy nem vonatkoznak r a szablyok. Mindezt teszi azrt, hogy figyeljenek r megint. Tragikus sebzettsget, egyedlltet s kvlllsgot rez, s mindezt a klnleges vagyok, s egyedi rzetben foglalja ssze. Lehet, hogy nem is volt meg a szeretet, teht eleve a paradicsombl kizetve szletett. A szlei nem figyeltek r, nem tkrztk, azaz nem erstettk meg az rzseit, reakciit, amitl a gyerek tli a sajt identitst. Ezrt a ngyes nem rzi az identitst.

53
A serdlkorban ltalban kezelhetetlenek, s a csaldot megbotrnkoztat dolgokat mvelnek ltvnyosan. Ez nem a nyolcas lzads, mert a ngyes nem hagyja el a szli hzat, szksge van a kapcsolatra. Inkbb arra szmt, hogy vgre felfigyelnek r.

II. A KARAKTER JELLEMZI A ngyes rzkeny, visszahzd, romantikus mvszllek. Gyerekkoruktl kezdve elhagyatottnak rzik magukat, s ezt egsz leten t fenntartjk, jratermelik. gy rzi ms, mint a tbbi, nem hasonlt ms emberre, ezrt nehz t megrtenie akrkinek is, s nehz t megfelelen szeretni. A ngyes szinte magval s tudatban van rzelmeinek s motivciinak, s kpes magt szemllni. Fontos neki a hitelessg, hogy nmaga legyen. Ismerik a szenveds mlysgeit, s csendesen trik. Ugyanakkor azt rzi, hogy nincs kontros identitsa, valami hinyzik belle, de nem tudja mi. Maga a hinyrzs az, ami van. Emberi- s prkapcsolatai Azt vgyjk, hogy lssk ket s tkrzzk ket, hogy tljk valdi lnyket. Ezrt ha valaki gy kzeledik a ngyes fel, ahhoz vonzdik a ngyes. A ngyes azt akarja, hogy a msik szrevegye a szemlyes kzdelmt s szenvedst. nmagt nem li meg se szpnek, se jnak, se szeretnek, ezrt azokhoz vonzdik, akik ilyenek, s ezt adjk neki. Vagy ahhoz vonzdik, aki ers rzelmet vlt ki belle. A tbbiek hidegen hagyjk. A ngyes olyan partnereket keres, akik tkrzik t, vagy azzal hogy ltjk ket, vagy azzal, hogy ers rzelmeket vltanak ki belle, s ezltal tlik ltezsket. A ngyes titokzatosnak s megfejthetetlennek lttatja magt, hogy bevonzza azt, aki meg akarja t fejteni s megvltani a szeretetvel. Egsz letkben a szert megvltt vrjk. Ha eljn, akkor pedig hamar ledarljk a kapcsolatot, hol nyitottak s kzel hzzk, hol bezrnak s hisztiznek. Ezt nem sok megment brja sokig, ezrt a ngyesek heves kapcsolat keretben hamar elzik a msikat, hogy jra tljk a tragdijukat. A ngyesnek addig kell valami, amg megkapja, utna rtkt veszti. A ngyes, ameddig fennll a karaktere rendszere, addig ugyanis nem arra szablyoz, hogy egy tarts, harmonikus, boldog kapcsolatban ljen (ahogy ezt a vgyakozs szakaszban hiszi), hanem arra, hogy remnytelenl szerelmes lehessen. A szerelmt idealizlja, s sokszor elrhetetlen, vagy nehezen megszerezhet s klnleges embert vlaszt. Ha sikerlt megszereznie, akkor rzelmi hullmvasutazs sorozata kvetkezik. Majd kibrndul, szakt, s fjlalja az elszalasztott szerelmet, s vgydik a kvetkezre. Ezzel jratermeli a krt, az alaprzst, s a kivetett magnyt.

54
A ngyes eszmnykpe: elitnek lenni A ngyes gy kozmetikzza ki az egyedllt s elhagyatottsg knz rzseit, hogy rdobja az egyedi s klnleges azaz elit vagyok ideolgijt az rzsre, s gy mr identitst rezhet magnak. A trsadalom elit csoportjaiba definilja magt mvszkrkbe, a norml trsadalmon kvli alternatv krkbe, stb. Vannak ngyesek, akik kidolgoznak mvszi kpessgeket, s vannak, akik nem. Akik nem, azok fantziban prbljk ptolni, de szembeslve a ki nem dolgozott, suta kpessgeikkel zavarba jnnek, s szoronganak ez negatv nkpket ersti meg. A ngyes gy vlekedik: Azt teszem, amit akarok, s akkor, amikor akarom, s gy, ahogy akarom. Csapdja: egyedinek lenni A ngyes trekszik arra, hogy egyedi legyen, ami megersti s rzrja sajt alaprzst s a r ptett fixcis rendszert. Egyedi a stlusban, a hangulatban, s ezek a kulcsok a ngyesnl. Sokat ad a hangulatra, a stlusra. llhatatos individualistt kovcsol magbl, mindent egymagban akar megcsinlni, a maga mdjn s szablyai szerint. Nem tri a smkat, konvencikat, a nyjszellemet, s az annak val megfelelst, ms elrsaink kvetst, klnsen, ha az a ms a trsadalom. A ngyes stlusos s zlses, s mindezt egyedi stlusban adja el. Minden rszlet fontos, s nem trhet el attl, ami t fejezi ki. Nem hajland szupermarketekben manyag dolgokat vsrolni, s tmegcikkeket venni. Ezektl irtzik, ami m s stlustalan tmegcikk. Egyedi darabokat hord, s ilyenekkel rendezi be a lakst. Egy ngyes ismersm egy olyan alternatv rtelmisgi elit egyetemista csoport tagja volt az egyetemen, amely demonstrcit szervezett Budapesten a Mamut 2 bejrathoz, mikor az megnylt. Az illet egy nagy egynisg, tbbszrs tehetsg mvszlny, aki a kpzre jrt, s dh gett a szemben. A dh egyik forrsa abban rejlett, hogy a Rzsadomb tetejn egy nagy kertes hzban, a krnyk kells kzepn lakott, mikzben utlta a sznob krnyket, s Erdlybe jrt az autentikus magyar mvszekhez. Elmentem megnzni a tntetsket. A Mamut bejratnl nagy tmeg gylekezett, csupa 4-es ellensg: tlagos bevsrl polgrok. A szemlyzet egy kis nneplyes beszd utn megnyitotta a kapukat, mire a tntetk magnt kapcsoltak be, amibl birkabgets szlt, s rudakra erstett, paprbl kivgott birkkat emeltek a magasba. Az emberek meghkkenve tdultak be a Mamut 2-be, mg mgttk krgyrben a levegbe emelkedett birkk bgettek. gy ltja a ngyes azt, ami kvlll az egyedisgen.

55
A ngyes s az rzelmek A ngyes a legrzelmibb tpus az enneagramban, mivel az rzelmi testben rgzlt, s az rzelmeit nem fojtja el, hanem tli. Heves, sokszor viharos rzelmeik s rzelmi llapotvltsaik vannak. Az alaprzelmk a szomorsg, a remnytelen mlab, a melanklia. Ms rzsek is vannak, de ezekbe a melankolikus rzsekbe kapaszkodnak, abbl prblnak identitst kovcsolni maguknak. gy tnik, nem hajlandak elhinni, hogy lehet ket szeretni, akr a legszorosabb lels kzben sem. A ngyes problmja, hogy az rzseire prblja alapozni az identitst. Mivel az rzsek folyton vltoznak, ezrt nem tall stabil identitst, kapaszkodt. Az rzsek kzl vlogatnak, amit nem szeret, azt n idegennek li meg. A ngyes a fantzival menedzseli az rzseit. Nem a pillanat spontn rzelmeit li, hanem fantzil, s azzal tart fenn rzelmi llapotokat. Ersen mltorientlt, rgi emlkeken, fjdalmakon, srelmeken, vagy vgyott s idealizlt szerelmen szeret brndozni. A ngyes itt csszik el, amikor fenntartott hangulatokba s fantzikba kapaszkodik s ezltal a valsggal kapcsolatot veszt. Zorn hangulata a prototipikus ngyes hangulat, az Oh, jaj hangulat. Melankolikus, bs, szomorks, mly, mereng, elml, szies, magnyos, rzkeny, mvszi. A ngyes nagyon rzkeny a hangulatokra, rgtn leveszi, mi van a msikban. A hangulatok megteremtsnek s fenntartsnak a mesterei.

Fantzia A fantzia s az rzelmek szorosan egytt jrnak az elmben, gy a ngyesek ersen fantzilnak is. Melankolikus s romantikus brndokban lnek. Vdekezse: nmagba vetts. A ngyes magra vetti msok rzseit, tveszi ket. A krnyezet sszes negatv rzst tveszi, s magba fogadja. Azt hiszi, hogy minden az hibja, s ahelyett hogy vdekezne a vilg negatv hatsai ellen, magba emszti ket. Ettl sokszor levert, depresszis, vagy pszichoszomatizl. A ngyes alaprzse s szenvedlye: az irigysg. Azt rzi, hogy msoknak olyan van, ami nekik nincs, akr tulajdonok, akr bels tulajdonsgok. Arra vgyakozik, ami nincs neki, ezrt szomor, s ettl sokszor nem veszi szre, ami van. Msok gy tnnek, hogy van valamijk, amitl boldogak, nekik sszejtt. n ehhez kpest elveszett vagyok, s nincs semmim, ami j lenne. Ez a ngyes alaplls. Egy ngyes egyszer dhsen kifakadt nekem: Neked minden sszejtt az letben, te boldog letet lsz! Nekem meg semmi sem jtt soha ssze! - kzben gett a szeme a fjdalom s a dh keverktl, majd eleredtek a knnyei, s akkor feltrt a fjdalma a dhe mgl.

56
A ngyes telhetetlen, soha nem elegek neki a dolgok. Sok ngyes szenvedlyes vsrl, fleg stlusos ruhkat szeretnek venni. Beszdstlusa: a panaszkods A ngyes beszdstlusa a panaszkods, lamentls. Sorscsapsokrl szl trtnteket s pletykkat szeret meslni, vagy panaszkodni valamirl. Trsadalmi szerepe: A klnleges ember, akit senki nem rt meg, s ms, mint a tbbi A ngyes a Klnleges ember, akit senki sem rt meg. A ngyes, hogy ezt fenntartsa, hangslyozza a klnbzsgt. A ngyes ellenll a tbbieknek, magba vonul, klnlegessgvel s egyedisgvel tartja fenn a vilgt s ezzel szigeteli el magt, ami nmagban boldogtalansgot okoz. A ngyes az elklnlssel kzd, hogy definilja magt, holott ppen akkor talln meg magt, ha nem tenne erfesztst rte, s az lenne, aki amgy is. Testi jegyek A ngyeseknl a szomor szemben ltjuk meg a karaktert. Remnytelen szomorsggal nznek, mint aki nem hisz mr a pozitv jv lehetsgben. A dolog j oldala a pozitv vonsok A ngyesek az rei a stlusossgnak, a hangulatnak, az eszttiknak, az eredetisgnek. A ngyesek az ihletett mvszek, az eredeti alkotk kzl sok innen kerl ki. A ngyesek nem hagyjk, hogy a vilg silny tmegcikk vljon. A kapolcsi fesztivl egy jellegzetes ngyes esemny pldul.

III. A 4-es KARAKTERFIXCI SZINTJEI A szrkleti znja A ngyes akkor kezd elsllyedni a fixcijban, amikor a hangulatok s a fantzik vilgba belemerl, s elveszti a kapcsolatot a valsggal.

A 4-es fels oktvjai Top: a megvilgosodott ngyesek az ihletett alkotk s mvsziek, akik mr nem csak a sajt szenvedsket s fixcijukat festik meg, hanem egyetemes, felemel, harmonikus zeneteket kpesek tadni alkotsaikban.

57
9. letet maghoz lel s szebb tev. Feladjk azt a hitet, hogy rosszabbak msoknl s hogy nagy egynisgben annyira klnbznek is. Kreatv, nmagukat llandan megjt emberek, akik msok lelkt is inspirljk sajt kreativitsukkal. 8. Befel figyel rzkeny. Sajt rzseire s preferencijra sszpontost, hogy ezzel nyerjen identitst. gy rzi rzkeny vagyok, klnbzm a tbbiektl, tudatban vagyok magamnak. 7. Feltrulkoz-kreatv. Egynisgt kreativitsban fejezi ki. Szemlyesen kreatv s kifinomult, mvszi.

A 4-es tlagos tartomnya 6. Romantikus individualista. Amikor rjn, hogy a vltoz rzelmek nem adnak stabilitst, akkor a fantzijukat veszik el, hogy a kvnt hangulatot megnyjtsk azltal, hogy olyan egyni stlusnak megfelel stabiliztorokat teremtenek pl. lakberendezs, ltzet, stb. A megmentrl brndoznak.

5. Magba mlyed szeszlyes. A ngyes attl tart, nem fogjk elismeri, rtkelni egyedisgket. Ezrt a nehezen megkaphat, trkeny nt jtsszk, hogy teszteljk, valban rdekldnek-e irntuk, s hogy odacsalogassk a megvltt, s tvol tartsk a mltatlanokat. 4. Magt knyeztet dekadens Szorongatja, hogy a relis let miatt, lehet, hogy fel kell adnia lmait, s lehet, hogy a megments nem jn el. Ezrt kivonja magt letbl s szablyok all, semmit nem csinl, s rzki, manros stlust vesznek fel.

A 4-es slyosan fixlt als oktvjai 3. Gyllkd elidegenedett. Fl, hogy elpazarolja lett, s hogy mentse nkpt, mindenkit elutast, aki nem ismeri el egyedisgt, Depresszis, fsult, kimerlt. 2. nmagt elutast, klinikailag depresszis.

58
Ktsgbeesetten kapaszkodik az egyedisge lomkpbe, s gylli magt, amirt nem olyan. Gyll msokat, amirt nem mentik meg, s elkezdi tnkretenni, ami mg j az letben. 1. Remnytelen lettagad. Felismeri, hogy lett hibaval brndokra pazarolta, s ha ezt nem brja elviselni, akkor ngyilkossgot ksrlenek meg, hogy prbljk kicsikarni a megmentst, vagy gy intzik, hogy sikerljn is, hogy megszabaduljanak az lland nfigyelstl s szenvedstl. A ngyesre jellemz nhny patolgia - nrcisztikus szemlyisgzavar - elkerl szemlyisgzavar Emellett jellemz problmk: ngyilkossgi ksrletek, vagy sikeres ngyilkossg, ers felindulsbl val gyilkossg s bncselekmnyek. Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan ngyes. 2. A htkznapi ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit szomatizl-nak, hisztris-nak, akkor is, ha klinikailag nem az. Karakter feloldsa Az rzelmi egyenslyra trekvs s kiegyenslyozottsg megteremtse vezeti ki a ngyeseket a realitssal val j kapcsolatba, ami alapjn mr szilrdabb talajon tudjk kifejezni a kreativitsukat s egynisgket. Fontos megtallni az alaptrs rzst a szvben, s kioldani azt, hogy tlhesse, hogy nmagt is tudja szereti, s elengedje maga rtktelensgnek rzst. Ha ezt elri, akkor megjn az identitsrzse, s nincs szksge demonstratvan fenntartani egy hangulatokbl kovcsolt lidentitst. Eredmnye: Lsd 9. pont s Top Ngyes emberek: Paul Simon Edith Piaf Leonard Cohen Marlon Brando Ingrid Bergman Val Kilmer

59
Steve Martin Jack Lemon Johny Depp Michelle Pfeiffer Van Morrison

Az 5-s, A FILOZFUS
Ms nevei: A SZAKRT A MEGFIGYEL A VIZSGLD A MISZTIKUS FILOZFUS

I. AZ ALAPFELPITMNY 5-s: A bels flelem pont Szenvedly, alaprzs: FSVNYSG Vdekez mechanizmus: elszigetelds Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes jl rezni magad a vilgban! Elveszett gyerekkori zenet: Rendben van, ha vannak szksgleteid! Flelem: Flelem attl, hogy haszontalan, tehetetlen, hozz nem rt vagyok. Alapvet vgy: kompetensnek lenni haszontalan specializciv silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: nll, objektv, ber, okos, kvncsi, szokatlan. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: a vilgnak szenvtelen kls megfigyelje, nem pedig rsztvevje. Nem akarja elismerni az rzelmeit, szksgleteit, testnek jelenltt s llapotait. F manipulcis eszkze: nmaga lland elfoglalsval s a msoktl val rzelmi elszakadssal. Gyermekkori alaphelyzet: Az ts gyerekkorban gy oldotta meg a helyzetet, hogy visszavonult magba, a fejbe, az elmjbe, a gondolatok vilgba. Az egyik ok lehet a tlsgosan tolakod anya, aki tl sok a gyereknek, az olyan anya, aki nem adja meg a gyereknek az egyni teret, hanem benyomul a gyerek terbe, s gy fojtogatv vlik a szeretete. Az ilyen gyermek bell bizonytalan marad, s

60
aztn knyvekbe, tudomnyos kutakodsba, vagy valamilyen hobbi szakrt szint elmlylsbe menekl a sajt tr megteremtse rdekben, s a biztonsgkeress miatt. Ha kint nincs tr, a bels teret mlyti el. A fojtogat anya vagy apa alaplmnye aztn megmarad, s habr a gyermek feln, megmarad befel fordulnak, visszahzdnak, csendes-filozofikus alkatnak, s kerlni fogja az intim kzelsget, az emberi kzelkerlst s az rzelmeket, a fojtogatstl val flelmben; mindezt ntudattalanul. A szksgleteirl is lemond, hisz ott bizonytalansgban maradt, s objektv dolgokban keres menedket. Egy msik ok lehet az - mely lehet az elbbivel is egybevg -, hogy az ts gyerekek a szeparcis fzisban rekednek meg. A szeparcis fzis a 2-3 letv kztti lelki fejldsi trtns, amikor a gyermek levlik az anyjrl, megtanul eltvolodni tle. Norml esetben ez szorongssal jr, ezrt vissza is megy az anyhoz s megtanulja az oda-vissza, veled-nlkled egszsges jtkt, mrtkt. Az ts elmegy, de nem jn vissza. Megmarad a szeparciban, kapcsolatot veszt az anyjval. Ez lehet, hogy pont azrt van, mert az anya tl sok, de lehet, hogy ms ok miatt. Az ts gyerekek aztn sokat vannak egyedl, semmit sem vrnak msoktl, csak azt, hogy bkn hagyjk ket, s nekik se kelljen msokkal foglakozni. n nem akarok semmit tled, te se akarj semmit tlem, akkor van bke az tsnl. Idejket valamibe val elmerlssel tltik, szmtgpjtkba, knyvekbe, bogarak megfigyelsbe, stb. merlnek, s az ezekkel tlttt id miatt sokszor kiemelkeden jk, szakrtk is lesznek ezekben. Mssal viszont nem hajlandak foglalkozni, sem az emberekkel. Visszavonultak, maguknak valk, s ha r akarjk venni, hogy legyen vgre normlis, s rezze jl magt msok trsasgban, ellenll, ez a szorongst fokozza. Az tsk megtanuljk, hogyan szakadjanak el a szksgleteiktl, s msoktl, s hogyan menekljenek objektv dolgokba az rzelmek, a test, a kapcsolatok helyett. Egy ts egsz letben vagy amg egy felbreszt terpiba meg nem rkezik vdekezik az rzelmi kapcsolatok ellen, nehogy annak tlsvel megismtldjn az eredeti fjdalom, ami miatt kisgyerekknt katapultlt a testbl a fejbe, az rzelmi kapcsolatbl a kiszikkadt egyedlltbe. Erre aztn mint minden karakterfixcira nagyszer szakmai plyt lehet pteni (lsd a pldkat albb).

II. A KARAKTER JELLEMZI Helyzet 1.: Voltunk mr valaha szmtgpboltban? Kpzeljk el, hogy belpnk egybe, mert szeretnnk egy egeret venni! Egyszer emberknt, csak egy egeret szeretnnk, amit bedugunk a gpbe, s mr hasznlunk is! Vgl az egr a legegyszerbb szmtgp tartozk: egy manyag doboz, kt gombbal, s egy zsinrral, amit be kell dugni egy lukba a gp fenekn. Ennyi. Nagy baj nem lehet a vsrlskor.

61
A pultnl egy kt mter magas, lesovnyodott, mszaki egyetemista src ll. Barna lengyelszandlban, negyvenhatos lbal, lukas zokniban van. Ignytelen plt hord, ami kilg olcs farmerjbl. Szenvtelenl mszen nz, rzelmeket nem mutat, lthatan emberi kapcsoldsra nincs kedve. Enyhn izzadtsgszag, kiszradt, mde enyhn pattansos brt rgta nem rte napfny s polszer. Olyan rzsnk van, mintha most mszott volna ki a szerelmhely mlyrl, egy gpbl. Mintha zavarn, hogy megzavartuk elvonultsgban, de azrt megadja a szakrti kegyet, hogy krhetnk tle. Vev: Egy egeret szeretnnk. Elad: Van ngyszz dps vezetk nlkli optikai egr, peskettes zidszmppal s esbvel, vagy alkalmazsvlts nyolcszz dps optikai szenzorral, ami hromszzhatvan szges ereffel mkdik. A tltttsget led jelzi, fleg autokedeseknek ajnljuk! (fokozd unott trelmetlensggel) Melyiket adjam? V: Egy egeret szeretnk, wrdzm, meg mlezek, ami ahhoz j. E: (Meghkken szemmegakads. Csendes, lenz tekintet, enyhe idegessggel. Bels hang: Nem tudom elhinni, hogy valaki ennyire ostoba! Legalbb azt tudn, hogy peskettes-e! Minek jn az ilyen vsrolni??) Milyet kr, peskettes aljzattal felszereltet, vagy prhuzamos portosat? V: Az mi? E: Ht legalbb az alaplapot kne tudni, hogy celeron pngyes ngyszzhetvennyolc szoketes, ktgigabjt dulcseneles-e, mert akkor biztos pesketteses egr kell nnek! V: (Elcsukl hang, a megszgyenls jelei jelentkeznek. Legtnk, hlyk vagyunk, nem tudunk semmit. Pillangk a hasban Istenem! n csak egy egeret szeretnk venni!) S mondja, mennyi az aaa pskettes, vagy mi? E: 1900Ft. V: s a msik? E: Melyik, a netszkrollos minitraveler, a prszkrollos, vagy a dzsniusz vjrlesszes? V: Mondjuk a, a a necckrollos meg a dzsniusos! E: 2590 s 3150 Ft. V: Nzze, n egy egyszer szmtgpez vagyok, egyszeren el tudn magyarzni nekem, van-e lnyegi klnbsg a drgbb s olcsbb kztt, mivel tud tbbet a drgbb? E: Nzze, erre azt tudom mondani, hogy ha n csak ofisz szint felhasznlshoz kri, olykori webbrzingolssal, esetleg ktds grafikai felhasznlsra is, akkor elg a peskettes, alap optikai egr, de ha hromds felhasznlshoz is kell, pldul szjlentwolkozni akar, akkor mindenkpp a tz programgombos egeret vegye, mert az megsznteti hromszzhatvan fokban mg az interferencit is! Ez most a legjobb technolgia! V: Teht akkor van valami ezerkilences, meg ktezerhatrt, meg hromezer krl? E: Igen. V: J, akkor adja a ktezerhatost! (Mindegy, csak j lesz otthon ez az iz. Vgl is bedugom, aszt majd eldl, mkdik-e!)

62

Ha a klasszikus pszicholgia a hatosok vilga, akkor az informatika s a mszaki szakismerk szfrja az tsk vilga. De lehetnek tsk a filozfia, a misztika, a jga terletn, a buddhista elvonul helyek mlyn, vagy a zen dojkban, de akr letket knyvesboltok s knyvtrak polcai kztt lel knyvtrosok is. Egy ignyes, pldul keleti misztikus irodalommal is felszerelt filozfiai knyvesbolt eladjnak lenni ts dolog. Az ts egy msik prototpusos plyja a tudomnyos-kutat. Knyvhalommal s iratktegekkel megpakolt asztalon ll monitorok eltt napjuk nagy rszt tlt, szobjukbl jformn csak az eladsokra elbj egyetemi phd.-zk, vagy kutat professzorok, de akr a kmiai laboratriumokban meghzd, naponta egyszer felnz, de akkor sem szl labornsok is jellegzetesen ts jelensgek. Lehet ts pldul egy irodalmr mfordt, vagy egy szaklektor is. Egy tst mutat be az Egy csodlatos elme c. film is: az emberektl elszakadt, bartnvel s rzelmi kapcsolatokkal nem rendelkez mde tudomnyosan nagyon gretes, egsz nap az eredeti gondolatai kidolgozsn fradoz, magas szint matematika tanonc, aki aztn skizofrn lesz. ts stlus a szerzetessg s a barlangban lak aszkta is. A szakrt - lukas zokniban Az ts a szakrt, ez a trsadalmi szerepe. Az ts a szakrt szerepben kpes csak kapcsolatot teremteni msokkal. Az az lmnynk vele, hogy csak arrl lehet vele beszlni, amgy hozzfrhetetlen. Az tsk gy prbljk a szorongst s flelmet uralni, hogy a testkbl ahol az rzsek vannak katapultlnak, s tartsan tkltznek a fejkbe, ahol szakrti mlysg intellektulis tudsra tesznek szert, s intellektulis vizsgldssal tltik ez letket. Egsz letkben kpesek elfojtani igazi vgyaikat, s az intellektusuk ptcselekvsben venni menedket. Igazi magba fordult filozofikus alkatok, akiknl a filozfia lehet a lt rtelmt kutat szellemi elmlkeds, de lehet brmilyen szakterlet ignyes, apr rszletekben elmerlt szakrti szint ismerete. Az ts karakterstratgia lnyege, hogy olyan informcit kell birtokolni, amit ms nem, s ezzel biztostani a szakrti pozcit, s ezzel a biztonsgnak hitt szenvtelen rzelmi kvlllst, ugyanakkor paradox mdon az emiatti ntudatlan szenveds orvoslst is: a kapcsolatot a tbbi emberrel. Az tsk ezt gy lik meg, hogy meg akarjk rteni a vilgot, s a dolgok mlyre akarnak hatolni. Gyakran idegestik ket a mr msok ltal megllaptott igazsgok, elfogads helyett megkrdjelezik a dolgokat, s maguk akarjk vizsglds tjn megllaptani azok helyessgt vagy helytelensgt. Az ts sztktelkedi magt. A ktelkeds s a racionlis rvek s ellenrvek bizonytalansgnak nyugvpontra jutsa ugyanis a szv dolga. Nyugvpontot, s a mindenfle lehetsgek tengerben val tkeslyt ugyanis a szv s az rzelmek jelentik. Aki ezt elzrja, az ktelkedsbe zrul, s az ettl val szenvedst is knytelen elnyomni, hogy hitelesnek hihesse magt a jzansgban. A hatos az rzelmi ttovasgbl ktelkedik, az ts pedig az intellektulis analzisbl. Az elme tulajdonsga, hogy gondolatbl tovbbi gondolatok fakadnak.

63
gy az ts sosem lel lelki bkt s nyugtot, hiszen nincs olyan gondolat, s kvetkeztets, amire jutva, az elme gy maradna. Brmilyen kvetkeztetsre meg fog jelenni a ktely s a cfol, ellenrveket felsorakoztat gondolatok sora. Az elme nyughatatlan rletbl nincs menekvs a gondolkods, az intellektus, az sz, a tudomny tjn, csak a szv tjn. A szv, az intuci azonnal tudja mi a helyes, akkor is, ha nem rti a fej. Ennek az lmnynek a msik neve: a bizalom. Az ts a szeparcinl elbcszott a bizalomtl, s a bizalmatlan magba zrulst vlasztotta. Az ts szgyenforrsai gyakran a test krli dolgok. Mikzben zsenilis tuds, lehet, hogy elfelejt enni, nem tud fzni, vagy lukas a zoknija. Az ts tornarn valsznleg esetlen volt, s szgyen ktdhet az ilyen testi dolgaihoz. Az ts knnyen beszkl teht a vlasztott terletre, mikzben az let evilgi oldalban kidolgozatlan, jratlan, esetlen a testi szksgletek s az emberi, rzelmi kapcsolatok terletn. A szksgletek minimlisra cskkentse Az ts gy prbl vgigosonni az leten, hogy nem kr msoktl tl sokat, gyakran semmit, remlve, hogy akkor ket is bkn hagyjk, s tlk sem fognak krni. Nem lenne rmisztbb dolog szmra, mint emberi kapcsolatba bonyoldni valakivel, s rzelmekkel s szksgletekkel bajldni. gy rzi ntudatlanul, hogy ekkor elveszten a szellemi elmlyls koncentrlt kpessgt, s elntenk a rgi, traumatikus rzelmek. Az ts szmra pp ez jelenti a fixcibl val kiszabadulst, a terpis folyamatot: a fej el visszahozni a testet. Szksgleteik minimlisak, erre (maguk eltt is) titkon bszkk is lehetnek, hogy k ilyen elrehaladottak, hogy ilyen kevssel berik. Lehet, hogy egy matracon l btorok nlkl, vagy kt plja van sszesen, s mindet egy htig hordja, hogy ne kelljen bajldni a mosssal. k az enneagram legkevsb anyagias tpusai, s a legkevesebbel berk. Az tst akkor tlti el rm, ha minden tulajdona elfr egy kis tarisznyban, s tli a nem ktdst, mely itt, mint karakterfixcis elem, nem a megvilgosodottsg jele, hanem a klvilg kizrsnak az eszkze: hozzm ne jjjn senki kzel, ne kelljen senkivel kapcsolatba kerlni nagyon. A fsvnysg s zsugorisg Az rem egyik oldala az tsnl a kevssel ber, minimalizlt szksglet hozzlls, a msik oldala pedig a zsugorisg s fsvnysg. Zsugori az idejvel, a tudsval, a pnzzel, a trgyaival, az erforrsaival. A ktoldal rem egyben gy hangzik: Nagyon kevssel berem, de amim van, azt nem adom! Mohn vgynak a tudsra, s azon eszkzkre, amellyel tovbbfejleszthetik szakrtelmket. Nem akarja, hogy brki tl sok idejt vonja el, mert lehetleg minden idejt a munkjra, rdekldsre akarja fordtani. Az intellektulis elme transzban szeretn egsz lett lelni, legjobb lenne a szmra, ha nem kellene enni, vczni s aludni. Az emberek is zavarak, ezrt minimlisra kell cskkenteni a rjuk fordtott idt, mert az haszontalan. A fsvnysg abbl is fakad, hogy tehetetlennek rzi magt s ertlennek, s minden erejre s

64
sszpontostsra szksge van, hogy elrje a nagy szaktudst, amitl aztn biztonsgot reml (ami igazn sose kvetkezik be). Az rzelmi visszahzds, az egytt tlttt id minimalizlsa is egy megnyilvnulsa az ts zsugorisgnak. Egy msik forma lehet a dolgok gyjtgetse, s elraktrozsa cikkek, knyvek, trgyak, vagy brmi lehet a zsugori gyjtgets trgya. A gyjtgets itt nem ntudatlan halmozs, hanem rtkes, nagyon specifikus, klnleges dolgok gyjtsrl van sz. A szenvtelen kvlll Az ts gy rzi, hogy kvl ll a vilgbl, nincs benne, nem vesz rszt benne, csak szenvtelen figyelje annak. Ez nagy bizonytalansg rzst ad, s remli, hogy egy nap visszacsatlakozhat a tbbiek kz. A magabiztossgukat az elmjkben felptett tudsbl nyerik, s e kr ptik az ego-identitsukat: n egy klnleges szakrt vagyok, aki j megltst, tudst, eredmnyt hoz a vilgba. Az ts nem akarja, hogy konvencionlis, tlagos, sablonos legyen, eredeti egynisg akar lenni, s azz is nveszti magt. Ezrt egyni, eredeti, szokatlan, mg felfedezetlen terletek fel fordulnak inkbb az rdekldsi terletkn, s ezt mesterszintre viszik. Mindegy hogyan reagl a klvilg, akkor is csinlja a fggetlen, kvlll. Az tsk ezrt elg makacsok, szilrdak, mozdthatatlanok a kitikkadt lthatatlan vegkalitkjukbl, asztrolgiailag bakhangulatak. Ismertem egy ts kutat fiatalembert, aki brmit, amiben megegyeztnk, azt idzjelbe tette, s gy lltotta be ez egy vlemny a tbbi kztt. Amikor mr elrtnk egy rzelmileg megnyugtat bke llapotba, azt azonnal idzjelbe tette, s kvl helyezkedett rajta. Mikzben gy racionalizlta meg magt, hogy a modern tudomny kpviselje, az objektv kvllls fenntartsval, rzelmileg mereven elutastotta a kzssg lmnyt. Ezzel paradox mdon pp az egysges llspont kialaktsn fradoz szakmai kre akadlyozjv vlt. Ez a jelensg egy gyakori csapda a tudomnyos vilgban. Az objektv kvlllsg fonkja az, hogy egyrszt nem ltezik objektv valsg, msrszt a tudsok j rsze az objektv valsg kpviseletnek larcba bjva tartjk fenn egyms fel az elklnltsget, tvolsgot, s ezzel a szeparci lmnyt azaz az nen kvlinek hitt tudomny vlik az n karakterfixcijnak fenntartjv s fixljv a tuds szmra. A tudomny tvhite, hogy van objektv valsg. n gy ltom, hogy pusztn nhny szubjektum ltal megllapodott kzs valsg van. Amikor egy tudomnyos tnyt megllaptanak, akkor nhny tuds az ltala megfigyelt jelensgek alapjn megegyezik, hogy ez gy van. Nem hiszem, hogy eredetileg tbb mint 2-3 vagy 5-6 emberrl van sz egy-egy tudomnyos kijelents mgtt. Teht mondjuk, 5 ember csinl objektv valsgot a 6 s fl millirdbl. Ezutn a szakmai pozcijuknl s sttuszuknl fogva ezt kijelentik, mint objektv valsgot, amit ezutn a publikum ekknt knyvel el. Voltakppen csak nhny ember szubjektv vlemnyrl van sz. A tudsok azt jtsszk, hogy k fggetlenek a megfigyelt jelensgtl. Mintha amit hisznek a megfigyelt dolgokrl, az nem az hiedelemrendszerktl fggene. Ez valban gy is tnik, amg az ember a megfigyelst t nem

65
irnytja a klvilgrl, a megfigyelt dolgokrl, nmagra. Ekkor az nismeret fnyben meg lehet ltni, hogy a tudomnyos s vilgnzeti elmleteink a sajt karakterfixciink szerint fogalmazdnak meg a fejnkben, s azt ltjuk a kls vilgban objektv tnyeiben beigazoldni, amit hisznk. Ennek a fjdalmas csapdja az ts karakternl ltszik meg a legjobban, aki kpes elmerlni az elme s gondolatok testetlen vilgban, ami termszetnl fogva nyugtot nem lel, bizonytalan. Csapdja: a megfigyel Az ts csapdja a megfigyel pozci, mely legalizlja a szenvtelen kvlllst. gy folyamatosan kivonja magt a dolgokbl. Ez nagyszer lehetsg arra, hogy a megvilgosods nevben elidzzn az ts az egja csapdjban. A megvilgosods kztudottan a nemragaszkods llapota. Az ts, ha spiritualitsba fog hamar rjn: megvilgosodott mr, vagy nagyon kzel van hozz, hisz nem ragaszkodik. Ez azonban pp a masszv fixci termke, mintsem a valdi, egtlan fggetlensg. Az ts a nem ragaszkodshoz ragaszkodik. A buddhista meditci nagyon alkalmas tanya az tsk szmra ott hosszan lehet egyedl csrgni rejtzkdve, lthatatlanul, leglisan, a nem ragaszkods hiedelmben.

Vitatkozs, nihilizmus s a szellemi felsbbrendsg: a szakrt ggje Az ts heves vitval, szenvedlyesen eladva kpviseli s vdelmezi az llspontjt, mg akkor is, ha kzben rzi, hogy maga sem hisz benne teljesen, maga is bizonytalan. Az ersebben fixlt tsket srti msok nyugalma, stabil hite, s mindent megtesznek, hogy kiforgassk s alssk msok meggyzdst. Ilyenkor szlssges nzetekkel tmad meg, s provokl msokat. Vita, tmads: versengs. Az ts a msikat sztzzni akar heves vitjban el akarja ijeszteni a msikat, s bebizonytani, hogy a msik ostoba s vak, s ezltal tlni nmaga szellemi felsbbrendsget. Az ts azt li meg, hogy msok felsznesek, ostobk, vakok, mikzben sokkal mlyebben rt az adott dologhoz. Ez a szakrt ggje. Szinte srti a msik hozznemrtse, amelyhez fintorral le kell alacsonyodni, ha prbeszdre kerl sor. Az elefntcsonttorony fels szobjban l, a vilgra lenz, s abbl kvlll ggs tuds pozcija ez. Elszigetelt s titkolz Az ts elszigetelt s titkolz. Ritkn s keveset oszt meg msokkal magbl, ha egyltaln megoszt. Biztos, ami biztos, legjobb csendben maradni. Az ts inkbb a csendet vlasztja. Beszdstlusa: az rtekezs Ha az ts mgis megszlal, akkor rtekezni kezd. Az rtekezs lnyege, hogy gphangon kell beszlni a tnyekrl, adatoktl, sszefggsekrl, mdszerekrl. Megint csak kpzeljnk el kt

66
szmtgp szakrt ts fiatalembert, amint egy alaplaprl beszlnek, sorjzva az adatokat, vitatkozva, hogy az eheti grafikon szerint a ngyszzhetvennyolc szoketes, ktgigabjt dulcseneles-nek jobb-e az tviteli frekvencija, vagy a ngyszzhetvenkilenc szoketes. Testi jegyek a lthatatlann vls Az ts kinzete tkrzi karaktert: szeretne lthatatlan maradni, ezzel megrizve fggetlensgt, kvlllst. Ha egy trsasgban szreveszed tvozs eltt, hogy van ott valaki, akit addig nem vettl szre, az valszn egy ts. Az tsk sokszor szakll s szemveg mg bjnak, mint pl. Marx. Hangjuk halk, testk lehet minimalizlt, azaz sovny, vzna, rzkeny br, mint Kafka. Arcuk lehet fak, mozgsuk visszafogott, olyan rzst keltve, mintha eggyel htrbb lpve lennnek, mint ahogy azt vrnnk.

13. Kp: Egy karakterrajz Franz Kafkrl.

14. Kp: Bob Dylan, szintn ts.

III. Az 5-S KARAKTERFIXCI SZINTJEI A szrkleti znja Az ts akkor kezd elmerlni fixcijba, amikor elszll a valsgbl az absztrakcikba, elszigeteltt s kapcsolatvesztett vlik. Az 5-s fels oktvjai 9. Kollektv-ltnoki Feladja azt a hitt, hogy klnll a krnyezettl. Tiszta elmj, elmlylt, rzelmes, egyttrz lesz.

67
8. J megfigyel-lnyeglt Az okos, kvncsi, fggetlen nkp fenntartsval, a krnyezetre fkuszlva tevkenykedik, a f flelme elhrtsa vgett. 7. Koncentrlt jt Nagy tudsanyagra s jrtassgokra tesz szert, gy ersti meg nkpt ettl ers s hozzrt.

Az 5-s tlagos tartomnya 6. Fogalomalkot-felkszl Flni kezd, hogy jrtassga nem elegend, s jobban fel kell kszlnie, mieltt elfoglalja a helyt a vilgban. Ettl kvlll lesz, bizonytalan magban, s az elmjbe hzdik vissza. Tanul, gyakorol, gyjtgeti a tudst s a kszsgeket. 5. Szenvtelen, gondolataiba mlyed Attl fl, hogy msok szksgletei elvonjk t a tevkenysgeitl, ezrt lezr msok betolakodsai fel s szenvtelenn vlik. Tovbb fokozza szellemi tevkenysgt, tlfesztett idegzet, gondolataiba mlyedt, titkolz lesz, napokat tltve egyedl, minimlisra cskkentve a szksgleteiket. 4. Szlssges-provokatv Attl fl, hogy a msik fenyegeti a sajt maga szmra kialaktott helyet, emiatt megprblja elhrtani az embereket. Bosszantja a msik magabiztossga, azt megtmadja, bomlasztja, bizarr s nyugtalant tletekkel ll el, s megveti azt, aki ezt nem kpes megrteni.

Az 5-s slyosan fixlt als oktvjai 3. Nihilista-excentrikus Nem tud igazn helytllni a vilgban, azt rzi s fl ettl. Elzrkzik mindenfle kapcsolat ell, minimlisra cskkenti szksgleteit, s minden mst elutast. Flelmek gytrik. 2. Retteg - skizoid Kicsi, tehetetlen stt kpzelgsekkel s klns szlelsekkel teli a csapzd elmje, melyet nem br lelltani. Irrelis, magba csavarodott elmefantzikban, lzas rmlmokban hmplyg. Ellenll minden segtsgnyjtsi ksrletnek. 1. Feledst keres, magt megsemmist

68
A fjdalommal szembeni tehetetlensg rzse miatt el akar meneklni a valsg ell, amitl pszichotikus rohamok, skizoid visszahzds, ngyilkossgi prblkozsok lehetnek az ts mlypontjn. Az tsre jellemz nhny patolgia Skizoid szemlyisgzavar Skizotp szemlyisgzavar Szorong-elkerl szemlyisgzavar Depresszi, ngyilkossg Pszichotikus epizdok Karakter feloldsa Az ts tja, mint ms karakter is, a szembenzs az ego felptmnnyel, azaz a karakterfixcis stratgiarendszervel, s az alaprzssel, amire ezt ptette, a flelemmel s az ressgtl val rettegssel. Az alapflelem tlse sorn meg tudja lni a mgtte lv nyitott szv s immr hitelesen fggetlen s ragaszkodsmentes tudatllapotait, melytl feladja azt a hitt, hogy a krnyezettl kln ll. ts szemlyek: Dustin Hoffman Bob Dylan Meryl Streep Ingmar Bergman Howard Hughes Albert Einstein Kurt Vonnegut Franz Kafka Thomas Merton Aldous Huxley

69 A 6-os, A LOJLIS
Ms nevei: A KTKED A HS I. AZ ALAPFELPTMNY 6-os: A gykr flelem pont Szenvedly, alaprzs: FLELEM, SZORONGS Vdekez mechanizmus: kivetts (projekci) Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes nmagadban bzni! Elveszett gyerekkori zenet: Biztonsgban vagy! Flelem: Flelem attl, hogy tmutats s tmogats nlkl maradunk. Alapvet vgy: vgy a biztonsgra a meggyzdshez val ragaszkodss silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: megbzhat, szavahihet, gondos, ktelked. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: azonosul a tmaszkeresssel, s nem ismeri el teljesen a tmogatst s a bels tmutatst. F manipulcis eszkze: panaszkodssal, s azzal, hogy prbra teszi msok fel val elktelezettsgt. Gyermekkori alaphelyzet: A hatosok gyerekkorukban arra a meggyzdsre jutottak, hogy a ltk vagy az let nem biztonsgos. Ez az alapszorongs termszetes minden kisgyermek letnek korai szakaszban, hiszen az anyjtl s az apjtl fgg, s nlklk letkptelen. Ezt a rettegst az emberek ksbb elfojtjk. Egy id utn a gyermek elindul, hogy nll legyen, s elkezd tvolodni az anyjtl. Ez a szeparcis fzis. Ekkor van szksge az apra, aki megmutatja neki a vilgot, s lehetsgeket, irnyokat, kpessgeket tant a gyermeknek. Idelis esetben az apa rendet s struktrt tant, s segti a gyermek nllsodsi trekvst, s ezzel az anyval val szimbiotikus fggsbl val kiszakadst. A hatosok kzl sokuk karaktere ebben a fzisban fixldott. Ennek tbb oka s formja lehet. Pldul, ha az apa nem elg ers vagy nincs jelen, ekkor a gyermek gy rezheti, hogy az anya vilga eluralkodik felette, s ez ellen vdekezik, s szorongani fog, ha valaki bizalommal s szeretettel fordul fel. Kialakul az az ambivalencia, hogy mikzben vgyakozik a kzelsgre, egyttal vdekezik is ellene. Ha jelen van mkd apafigura, akkor a gyermek ersti vele a kapcsolatt. Ha az apafigura tl szigor vagy tl laza, akkor a gyermeknek ez nem lesz megfelel, s mg kifel engedelmes az apa, majd ksbb a tekintlyfigurk fel, addig bell elgedetlen, ktelked s lzad, s ez cinizmusban s passzv-agressziban jn el.

70
A hatos gyermek gy, vagy ms mdon azt az lmnyt lheti t, hogy a szlk alkalmatlanok arra, hogy rendesen gondoskodjanak rla, s a dolgok nem azok, aminek ltszanak; ezrt jobb, ha rsen van, s a dolgok mg nz. Vannak olyan gyermekek, akik hamar felnttes helyzetbe knyszerltek, ahol alkalmatlannak ltk meg magukat, s ez egy alapvet alkalmatlansg- s ktsg rzst fixlt bennk. Innt is eredhet a hatos fixci.

II. A KARAKTER JELLEMZI A hatossg rviden abban foglalhat ssze, hogy tmasz nlklinek rzik magukat, s ettl szoronganak. Alaphiedelmk: ha nem kapok tmutatst, egyedl nem tudok fennmaradni. gy rzik, hogy nmagukban elhagyatottak s alkalmatlanok. Az elhagyatottsgtl flnek, s e szorongsuk cskkentse rdekben stabilitsra vgyakoznak, ezrt stabilitst keresnek: egy msik szemlyt, vagy egy rendszert, akihez, vagy amihez csatlakozhatnak. Ha tallnak ilyet, akkor egyrszt lojlisak, msrszt ktelkednek benne, s emiatt bizonytalanul, ambivalensen ktdnek. Ltszlag hek, ugyanakkor bell ktelkedve lzadnak a vlasztott tekintly ellen, de ez a lzads nem ri el a valdi, kapcsolatszakadst kockztat szintet, mert az odatartozsbl fakad biztonsg s stabilits, tovbb a rendszer sztessbl fakad kosz rmkpnek az elkerlse a fontos. A hatos lzadsa abban nyilvnul meg, hogy a vezet hta mgtt a vezetre panaszkodik, s rla pletykl, de lpseket nem tesz. A hatalomra pl tekintlyt alkalmatlannak rzi. A hatos nem li meg igazn a flelmt, mint minden gykrpont, az alapvet rzst kerli. A veltrz flelem megszeldtett formja a szorongs, s a stabilitskeres tnykedsk pedig ennek a megjavtsi prblkozsa. Az lland bels prbeszd A hatosok a fejkben lnek, azt hiszik, hogy a flelem meg fog sznni, ha nagyon tgondoljk s megrtik a dolgokat. Ezrt ers a bels prbeszd a hatosnl; a biztonsgt gy prblja megalapozni, hogy ezerszer megrgva vgiggondolja az adott krdst, biztos, ami biztos. A hatos ltalban nem jut el egy vgleges nyugvpontra, hanem krbe-krbe jr a bels prbeszdben. Mivel a fejben l, elvesztette a kapcsolatt a testvel, az rzelmeivel, a szvvel, s az intucijval: ahonnan a valdi biztonsgot tudn merteni. Ennl fogva magval a biztonsgkeresssel lltja el, s tartja magt bizonytalansgban. Szenvedlye a ktely, eredmnye a ttovasg A hatosok ktelkedk. Ktelkednek magukban, s ktelkednek a dolgokban. Mindenben ktelkednek, s ez megnehezti azt a vgyuk elrst, hogy biztonsgot leljenek. A hatos ktelkedik a sajt kpessgeiben, s ha egy dntst meghozott, akkor ktelkedik, hogy jl dnttt-e. Lehet, hogy azt rezzk, egyetrt velnk a hatos, mg bell ktelkedik bennnk. A

71
ktely a bels prbeszdben nyilvnul meg, a gondolatok vilgban, ahov a hatos fixldott. Emiatt nem rzi zsigerbl mit is kellene tennie, s nem rzi az rzseit s intucijt sem. Mindent a fejbl prbl megoldani, ami eleve hallra tlt dolog, mert a fej, az intellektus, nmagban krbe jr dolog. Az emberben a bizonyossgot a szv, az rzelmek, a zsigeri sztnk s az intuci adjk, mely mellett a fej a medret ad, irnyt, menedzsel szerepet jtssza. Ha csak (vagy tlnyomrszt) a fej marad, akkor a hatosra jellemz ktelkeds ll el. A hatosoknak a ktkedsk miatt nehz elkezdeni a cselekvst, nehz lpni, mert sok krt lefutnak a fejkben, mire elkezdenek cselekedni. Jellemz sok hatosra a viselkedsbeli bizonytalansg, hebegs-habogs, ttovasg, klnsen akkor, ha nincsenek biztonsgban. A hatos akkor van (relatve) biztonsgban, ha valamely szervezethez tartozik, vagy ha veszlyhelyzet van, mert az felbreszti s fkuszlja t. A viselkedsi bizonytalansg abban is megnyilvnul, hogy belekezd dolgokba, majd abbahagyja, s nem viszi vgig ket. Nem igazi kezdetek s befejezsek jellemzek rjuk. A veszly frkszse s a kitn megfigyel A hatosok beren figyelik a lehetsges, fenyeget veszlyeket, az id j rszben veszlyvran lnek. Balesetre, veszlyre szmtanak, ezrt szemkkel a krnyezetet frkszik: hol a jel, ami utal a bajra? Amikor ez tlteng s irrelis mrtket lt, akkor szenzitvv s paranoiss is vlhatnak. A szenzitivits azt jelenti, hogy fokozottan rzkenny vlt a krnyezetre s fokozottan rzkenyen reagl a dolgokra: bolhbl is elefntot csinl. Egy kis nzeteltrst vgleges szaktsnak lhet meg, s egy kis problmt vgletes bajnak. A paranoidits pedig az, amikor ez mr olyan mrtk, hogy akkor is odakpzeli a veszlyt, amikor az nincs ott, s ez alapjn cselekszik. A veszlyfrksz belltds azt is eredmnyezi, hogy les szem, j megfigyelkk vlnak, a felszn s a ltszat mg nznek, s ltnak. A hatos azt kutatja, hogy mi van a ltszat mgtt, mi a mgttes. Ez abban segti a hatost, hogy ers rdekldse fejldjn ki a dolgok rejtett rtelmnek felkutatsra. A gyanakvs A tmasznlklisg hiedelmbl fakad veszlyfrkszs egyben gyanakvv is teszi a hatost. Napja j rszben gy rzi: Mindjrt valami baj lesz! Akkor is gyanakszik, s beren vrja a veszlyt, amikor nincs semmilyen veszly a krnyezetben. Sohasem tud igazn megnyugodni s megpihenni bell, sohasem tudja elengedni a gyanakvst. Szereti bebiztostani a dolgokat. A biztos, ami biztos, meg a jobb flni, mint megijedni tipikus hatos karakterfixci nigazolsok.

72
Hsg, lojalits, ktelessgtudat s ambivalencia A hatosok, ha egyszer biztonsgot tallnak, akkor hsgesek s lojlisak. gy rzik, hogy ha mindenki teszi a maga dolgt a rendszerben, akkor stabilits s bke van, s a dolog egszen jl tllhet. A hatos lojlis s hsges tud lenni a csaldban is, s ksbb a csoportokban s munkahelyeken is. Ha viszont elrulja ket a csoport, akkor igazolva rzik azt, hogy k is rulkk vljanak. A hsgk s lojalitsuk azonban foltos; hacsak nem egy terpisan megdolgozott, a fels oktvjt l hatosrl van sz. Olyan szervezetbe, emberbe, eszmbe fekteti az energijt, amirl, vagy akirl gy rzi, hogy segthet neki, de ezt nem szvesen teszi, ambivalens. Lehet, hogy eljut oda, amikor azt rzi, hogy szksge is van r, de nem szereti ezt a helyzetet. A hatosok ha nem ppen rejtetten lzadnak -, akkor ktelessgtudak, s ktelessgeik teljestsn dolgoznak, ezzel remlve, hogy cserbe a szvetsgeseik s a tekintlyszemly, akihez kapcsoldnak, biztonsgot s tmogatst fog nyjtani. Szeretnnek mindenkit kielgteni, s ezzel elnyerni a hsgrt cserbe remlt biztonsgot. A hatosok a szemlyek mellett eszmkhez, ideolgikhoz, nzetekhez is lehetnek hek. Ez esetben a kivlasztott eszmt ersen kpviselik, hogy ezzel is tlhessk a biztonsgot. Ebbl fakadan a hatos trsadalmi szerepe az oszlopos tag, akire lehet szmtani. A hatos azonban knnyen bizalmatlann vlik azzal szemben, akit hen szolgl, mert gy rzi, hogy lehet, hogy kihasznljk. Ezrt a hatos lojalitsa s ktelessgtud cselekvse a csendes bizonytalansg s ktelkeds, tovbb a bizalmatlansg hullmaival titatott. Ez be is igazoldik, hiszen a krnyezet, az emberek vltoznak, a kls vilgban nincs vgs stabilits, s ameddig bell bizonytalan, akrmennyit is tesz a hatos hsges odaadsi erfesztseivel a kls stabilits bebiztostsrt, az bizony egy id utn bizonytalann vlik. A struktrk kedvelse, a kosz kerlse A hatos szereti a biztos s tiszta kereteket, a struktrt, a rendet. Amitl retteg, az a kls s bels kosz. Bels kosz, amikor az rzelmek s impulzusok eluralkodnak. Sokan kzlk szeretnek pszicholgival foglalkozni, mert szeretnk megrteni az elme mkdst. Msok pedig pszichiterek lesznek, hogy a flt rletet tanulmnyozhassk, s ezltal kontrolllhassk. Mindkt esetben az impulzusok aggyal val kontrolllsrl van sz. Freud szemlyisgnek megfelelen a pszicholgia egyik iskolja, a pszichoanalzis is egy hatos stlus dolog, intellektulisan sztanalizlni az embereket. A struktra lehet kvl is. A hatosok olyan szervezetekhez szeretnek tartozni, ahol jl meghatrozott felttelek s keretek vannak. Ez lehet pldul egy cg, egy vllalat, de lehet sportklub, rendrsg, vagy egy spiritulis hagyomny kzssge is. Ha a hatos spiritulis kzssget keres, akkor j esllyel vlaszt egy leellenrizheten nagy mlt, biztonsgot ad hagyomnyt, vagy egy trsadalomba illeszked, plecsnikkel legalizlt trsasgot.

73
Csapdja: a biztonsg A hatosok biztonsgra trekvek, s a biztonsg kereteinek betartsval konzervljk a flelmkre ptett karakterstruktrt. A hatos korltolt kockzatot vllal, s mieltt elkezd valamit, jl tgondolja a cselekedeteit s azok lehetsges kvetkezmnyeit. s akkor kezd bele valamibe, ha azt a mrlegels sorn biztonsgosnak vli. Ahogy bizonytalansg merl fel, heves elmetevkenysgbe kezd, hogy alaposan vgiggondolja az egszet. Vdekez mechanizmusa: a kivetts (projekci) A kivetts azt jelenti, hogy egy bennnk lv olyan impulzust vagy rzst, amit nem szeretnk, elfojtunk; azt hisszk, hogy bennnk az nincs, s kivettjk msokra; azt ltjuk, hogy bennk meg van. A hatos a flelem s bizalmatlansg rzst azzal igazolja, hogy rejtett, rossz szndkokat vett bele msokba, pldul a sajt dht vagy flelmt. Egy ismersm egyszer elkezdett ktzkdni velem, mikor szvessgbl elvittem valahov a kocsimmal. Feszlt volt s ideges, s prblta bebizonytani, hogy a felszn mgtt igazbl baj van velem. Rnciglni igyekezett az intellektulis, pszicholgizl mondataival, hogy kibillentsen. Egyre feszltebb vlt. Majd egyszer csak arrl kezdett beszlni, hogy igazbl rejtetten dhs vagyok, s ez nem j, s mirt vagyok dhs?! Mikor megkrdeztem, nem lehet-e, hogy a dhs, elmondta, hogy bell bks, s csak segteni akar. Ez a kivetts. A hatos, mivel a biztonsg keretein bell a tekintly ellen lzad, gyakran az aphoz val viszonyt vetti ki a fnkre, amikor ppen elrulja t. Beszdstlusa a korltok fellltsa s panaszkods A hatos beszdstlusa egyrszt a korltok fellltsa. gy beszl, hogy a msok ltal fellltott hatrokat kipuhatolja s betartsa, s azokon bell maradjon, s gy elkerlje msok kritikjt s haragjt. A hatos emellett sokat panaszkodik, s msokat hibztat. gy rzi msok ldozata, s kihasznltk, s az ebbl fakad haragjt a msik ellen, a rluk val panaszkodsba fordtja t. Ezt nem nekik mondja, hanem msoknak, az adott szemly hta mgtt, gy vezetve le feszltsgt, szorongst. A helyzet megoldsra nem tesz konstruktv lpst, csak panaszkodik. Testi jegyek A hatosnl a veszlyt frksz szem a jellegzetes testi jegy, a bizalmatlan tekintet.

74
III. A 6-os KARAKTERFIXCI SZINTJEI A 6-os szrkleti znja A hatos akkor kezd becsavarodni a fixcijba, amikor nmagn kvli dolog tmutatstl vlik fggv.

A 6-os fels oktvjai Top: a legmagasabb llapotban a hatos megtallja magban a vgtelen biztonsgot, a szemlyes nen, egn tli biztonsgot a ltezsben, amitl szilrd hite s btorsga alakul ki. A felemelkedett hatos hs, btor, hittel teli, s ily mdon hitelesen h. Az eszmket immr nem csak vallja biztonsgkeressbl, hanem li. 9. nmagra tmaszkod, btor. Leteszi azt a gykrhiedelmt, hogy nmagn kvl, msra kell tmaszkodnia, s ettl felszabadul. Felfedezi a sajt, bels tmutatst, s arra tmaszkodva jut el a biztonsghoz. Ettl relis, fldn jr, j kapcsolatkialakt lesz, aki immr nmagtl tud hsges s odaad lenni, biztonsgi viszonzsvrs nlkl. 8. Megnyer-megbzhat. Itt is a klvilgra, a krnyezetre fkuszl, s az ottani tmogatkra, de fokozdik a gondossga, mindenre gyel figyelme s megbzhatsga.

7. Elktelezett egyttmkd. Elktelezett egyttmkdseket hoz ltre, klcsnsen elnys szvetsgek kiptsvel s hsges, kemny munkval. Figyel a nehzsgekre, a lehetsges veszlyekre, de ez nem bntja, hanem segti a munkjt.

A 6-os tlagos tartomnya 6. Ktelessgtud-lojlis. Tmogatst ignyel, ugyanakkor fl fggetlensge elvesztstl, ambivalens. A tmogatsigny miatt energijt szervezetekbe, emberekbe, eszmkbe fekteti, s ezektl azt remli, hogy

75
biztonsgot adnak, segtenek neki; de ezt nem szvesen teszi. Rendszerek szablyaiban, eljrsaiban, tekintlyeiben, filozfikban keres menedket, megnyugvst, megoldst. 5. Ambivalens - vdekez Kiersdik az ambivalencija a megfelels s a vdekezs kztt. Ellentmond ktelezettsgeit prblja kielgteni, de mr ersen vdekezik jabb nyomsok ellen, s mindettl sszessgben szorong, borlt, gyanakv, s fokozottabban vatos. 4. Msokat hibztat - tekintlyelv Attl fl, hogy elveszti szvetsgeseit, s nagyon bizonytalan magban. Ettl szenved, s hogy ezt oldja, msokat hibztat s megkeseredetten, cinikusan hatalmi harcokat vv msokkal.

A 6-os slyosan fixlt als oktvjai 3. Pnikra hajlamos, megbzhatatlan. A hatos problmi bervnylenek itt. Szenzitv, reaktv viselkedse miatt problmt okozott magnak, ezt rzi, rzi, hogy emiatt bizonytalan helyzetbe kerlt, rzi, hogy nem bzik magban sem. Pnikra hajlamos, tehetetlennek rzi magt, depresszis lehet, megmentt keres. 2. Paranoid, msokra lesjt Az eluralkod bizonytalansg s biztonsg nlklisgben gy vli msok rtani fognak neki elbb-utbb, megmaradt biztonsgt is leromboljk, s nem meneklhet. Paranoid flelmekkel, s tvkpzetekkel telik meg az elmje, s ezt rasztja az ismerseire. Le is sjthat vals vagy vlt ellensgeire. 1. npusztt Olyat tett tnylegesen, vagy gy rezheti-, amirt valsznleg msok bntetni fogjk. Emiatt a bntudatba s az nutlatba hajtja bele magt, s nbntetsbe kezd: lerombolja, amit felptett, megszgyenti magt, rt magnak. Lehet tehetetlen seglykr kiltsbl elkvetett ngyilkossgi ksrlet is. A hatosokra jellemz nhny patolgia Paranoidits Borderline szemlyisgzavar Dependens szemlyisgzavar Generalizlt szorongs Disszociatv zavarok

76
Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan hatos. 2. A laikus ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit paranoid-nak, szorong-nak, akkor is, ha klinikailag nem ri el azt a fokot, amitl mr megadnak egy diagnzist. A karakter feloldsa Mdja: Mint minden karakternl, azzal, ahogyan az ember az alapfjdalmt prblja kezelni, azt hvn, hogy attl majd j lesz, ppen azzal fixlja bele magt mg jobban, s gy bezrul a karakterfixcis kr. A kit egyrszt a stratgik elengedse, msrszt, ha elengedtk, akkor az alatta rejl alaprzs megengedse s tlse. Ha ezt tljk, akkor ez is megnyugszik, s ez alatt a nylt, tiszta szvnk, s nzetlen szeretetnk vr rnk, ahonnan egykor gyerekkorunkban, a trs eltt indultunk. A hatosnak a terpis munka sorn szembeslnie kell az alap bizonytalansgrzsvel, szorongsval s a gykrhiedelmvel, azzal a hiedelmvel, hogy nmagban rtktelen, tmpontvesztett, ezt kvl kell keresnie, s ha lojlis, s ha mindenki fel val ktelessgeit teljesti, akkor megadjk neki a vrt biztonsgot. Mihelyt tljut ezen, s elmje elcsitul, akkor e szemlyisg-felptmnyen tli szv-kinylt s tudattgult llapotba jut, ahol megleli a ltezs rk biztonsgt. Eredmnye: A felemelkedett hatos megtallja magban a vgtelen biztonsgot, a szemlyes nen, egn tli biztonsgot a ltezsben, amitl szilrd hite s btorsga alakul ki. A felemelkedett hatos hs, btor, hittel teli, s ily mdon hitelesen h. Az eszmket immr nemcsak vallja biztonsgkeressbl, hanem li is. nmagra tmaszkodik. Felfedezi a sajt, bels tmutatst. Ettl relis, fldn jr, j kapcsolatkialakt lesz, aki immr nmagtl tud hsges s odaad lenni, biztonsgi viszonzsvrs nlkl. Pldk a hatosra: Woody Allen Freud George Lucas Stallone Schwarzenegger Richard Gere Madonna Sigourney Weaver

77
Steve McQeen Kirk Douglas

A 7-es, AZ LVHAJHSZ RAJONG


Ms nevei: A RAJONG A MGIKUS GYERMEK AZ ENERGIABOMBA A SOKOLDAL

I. AZ ALAPFELPITMNY 7-es: A kls flelem pont Szenvedly, alaprzs: FALNKSG Vdekez mechanizmus: racionalizls Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes rszorulni brkitl brmire! Elveszett gyerekkori zenet: Gondoskodunk rlad! Flelem: Flelem attl, hogy fjdalmat l t s szksget szenved. Alapvet vgy: vgy a boldogsgra ktsgbeesett lgvrptss silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: vidm, lelkes energikus, rajong, spontn, mesterkletlen, szabad szellem, nylt, pozitv. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: jvbeni izgalmas dolgokra val vrakozssal. Nem akarja elismerni sajt szorongst s fjdalmt. F manipulcis eszkze: msok figyelmnek a magra vonzsa. Ragaszkodik hozz, hogy a tbbi ember elgtse ki az ignyeit. Gyermekkori alaphelyzet: A hetesek gyermekkorukban azt lik meg az els 1-3 vben, hogy tl hamar megszakadt az anyai gondoskods a szmukra. Ezrt rzett fjdalmban a hetes gy dnt, hogy magrl fog gondoskodni, s fogja sajt magt szrakoztatni ezentl, nem vr tovbb kls segtsgre e tren. Lehet, hogy az anya jelen marad, lehet, hogy j rzelmi kapcsolatban is vannak. A szakadslmnynek sokfle oka lehet pldul az anya beteg lesz egy szakaszra, s nem tud gy gondoskodni gyermekrl, vagy gyakran, hosszabb idre elutazik, de az is lehet, hogy egy kistestvr szletik, s a szeret anyai figyelem mr csak rszben jut a kisgyereknek.

78
A hetesek tmeneti trgyakba kapaszkodnak gyerekkorukban csakgy, mint mindenki ms, de k ezt felntt korukra is megtartjk. tmeneti trgynak nevezzk az anyt ptl trgyakat arra az idre, mg az anytl eltvolodik a gyerek, a 2-3 v kztti szeparcis fzisban, mikor tanul az anya nlkl is meglenni, s jtszani. Ekkor kell valami, amivel a gyerek kilp az anyahiny miatti szorongsbl, s ilyen trgyak az tmeneti trgyak a kisprna, egy jtk, egy zsebkend, stb. A hetesek felntt korukban is folyton tmeneti trgyakat keresnek a szorongs elkerlsre ezek az izgalmukat lekt dolgok, szemlyek, tmk.

II. A KARAKTER JELLEMZI A hetes karakter az enneagram legvidmabb, legjtkosabb pontja. Walt Disney, a vidm Donald kacsa- vilg megteremtje is egy hetes volt. A hetes a kls flelem pont, aki a flelmt gy kontrolllja, hogy nagy hvvel beleveti magt a klvilg rdekes s izgalmas lehetsgeibe, s folyton a kvetkez izgalmakat tervezgetve lubickol lmnyrl lmnyre. Azt a kpet tartja fenn magrl, hogy Rendben vagyok! : ). A hetes tevkeny, aktv, optimista, tele van energival, olyan, mint egy energiabomba. Sznes, s sokoldal rdeklds s spontn. Mindig sokfle dologgal foglalkozik egyszerre, s mindenrt, amivel foglalkozik, rajong. Szinte mindenrt tud rajongani, ami csak felkelti a figyelmt. Olyan, mint az dessgboltba beszabadult gyerek. Tgra nylt szemmel nz krbe a vilgban, s izgatottan vrja mindazt a jt, ami r vr. A hetessel beszlve msok gyakran feltltdnek, j kedvre derlnek, hittel, remnnyel, optimizmussal s kreatv tletekkel telnek meg. A hetes a sokfle dolgot, ami rdekli, kpes jszer mdon integrlni, ezltal megdbbent, j dolgokat s sszefggseket megalkotni. Valban mg felnttknt is csodagyereknek tnhet. A hetes sokoldal lelkessgnek msik oldala az lvhajhszs s falnksg, ami a fejletlenebb hetesnl mrtktelensgbe s addikciba csszhat. A hetes ltalban kptelen a megelgedettsgre. Hiperaktv sokoldalsgban knnyen sztszrtt vlik, a szorongs s unalom elkerlse miatt egyszerre sok mindent csinl, s minden lehetsget nyitva tart. Knnyen vlik trelmetlenn, n-kzpontv, impulzvv, s frusztrltt. A hetesek klnsen a fejlettebb szemlyisgek - tartjk fenn a vilg megjhodsnak, jobbtsnak a remnyt, hisznek egy eljvend pozitv jvben, ahol a humanisztikus s Vznt-jelleg elvek uralkodnak. A hetes szent svnye a jzansg, fejldsnek tja, ha szent munkba fog, s abban elmlyl. Egy olyan munkba, ahol hihet a vilg jobbtsban, s dolgozhat azon, ugyanakkor a realitshoz ktdve kell ezt vgbevinnie. A hetes csapdja az idealizmus, amikor a valsghoz nem ktdve elszll a tervezgets s izgalmas-fantzik vilgban.

79
A rajongs ingerkeress s j lmnyek keresse A hetes sokszor a rajongs rzs tlse miatt rajong, nem is az adott dologrt. A hetes kveteli a lehetsget rajongsra. Nem is maga az lmny, hanem az lmnyre val vgyakozs izgatja fel leginkbb a hetest. Mg abbl is kpes rajongst csinlni, ami eredetileg unalmas volt a szmra. Ismertem egy hetest egy pszichoterpis szakkpzsen, aki eldnttte, hogy vgigcsinlja az amgy ltala is unalmasnak meglt t ves egyetemi kpzs utn a mg sok ves pszichoterpis szakkpzst. A lehetsgek kzl a legmodernebb, legtrendibb, legizgalmasabb mdszertani kpzst vlasztotta. Volt a kpzsnek olyan rsze is, ami szraz s unalmas. Ezt gy dolgozta fel, hogy egy ideig frusztrltan birkzott vele magban, majd tfordtotta az ellenkezjbe: hirtelen rdekesnek s izgalmasnak kezdte ltni azt, amivel kszkdtt, s lelkesen kezdett meslni rla s belevetnie magt a dologba. A hetes mg a szrke szraz paprbl is kpes sznes kpesknyvet varzsolni, csak hogy fenntartsa a rajongs lmnyt. Mikor a hetes a bels egyenslyt megtallja, akkor az rme nagyon megkap lesz mr nem csak felszni, hanem mly, megalapozott, igaz. A hetes a ltezs tiszta rmt, az rmt tantja az emberek szmra. Arra emlkeztet minket, hogy az letnek mindig lehet rlni, s az let gy szp, ha rlnk neki. Eszmnye: Rendben vagyok! A hetes gy li meg magt, hogy rendben van, tkletesen jl van. Ez addig van gy, amg fenn tudja tartani az lland lmnykeressben levst. Mihelyt az sznetel egy kicsit, eljn a frusztrl-nyugtalant szorongs, mely magba rejti az alapvet fjdalmat, amire a hetes a karakterstratgija felptmnyt pteti. Ha spiritulis rdeklds, elbb-utbb gy rezheti: Mr meg is vilgosodtam! Hiszen olyan jl vagyok, nem ragaszkodom, egyik dologhoz sem, s az embereket szeretettelien felvidtom! ekkor a karakterfixcijt igazolja spiritulis nmtssal, pp a spiritulis felbredst: a karakter lebontst akadlyozza meg ezzel.

A szkell gondolkods - lland tervezgets jt elme A hetesek szkellen gondolkodnak, szemben az ts egyfkusz elmlyl gondolkodsval. A hetes ha j intellektus -, gyorsan rptben megrti a dolgokat, tltja fellrl, az elmje mintegy madrtvlatbl befogja az adott dolgot. Ennek a msik oldala, hogy nem szeret elmlylni s hosszan megragadni egy tmnl, legalbbis nem egyhuzamban. A fejletlen hetes ezrt teljesen szteshet, belekap dolgokba, majd azt otthagyva a kvetkezre ugrik. A fejlettebb hetes, ha tovbb is lp, jra visszatr az elzhz nhny kr utn, s gy periodikusan visszatrve ptgeti az adott dolgot. gy egyszerre sokflben is benne van, s egyszerre ptkezni is tud benne. A sokflesgnek azonban meg kell hznia a hatrt egy ponton, ha fejldni, akar, mert mindent sem tud egyszerre kzben tartani, kpviselni, fejleszteni.

80
A hetes gondolkodsa vrakoz jelleg, elfesztett izgalommal vrja a kvetkez lmnyeket. lland tervezgetsben van, maga az izgalmas terveken val gondolkods adja a hormon flash-t, az izgalmat. Mg az ts az egy dologban val szakrt szint intellektulis elmlyls elmetranszban l, addig a hetes a sokfle izgalmon val tervezget gondolkods elmetranszban. Olyan, mint egy izgatott kiskutya, mikor a csald hazar: azt sem tudja, kihez ugrljon rmben, ssze-vissza ugrl szles vigyorral s farkcsvlssal, s rmben olyan dezorientlt lesz, hogy kzben a sajt lbban is elesik. A pldban lv csaldtagok a hetes szmra az izgalmas dolgok, melyekrl terveiben gondolkodik. A hetes maga szmra kijellt feladatokkal, s tervekkel zsonglrkdik. Bmulatosan tud zsonglrkdni lete szlaival, ez extra izgalmat ad az letnek. Amit Crowley 1-es Tartot kpn ltunk (A Mgus), az a hetes szimbluma egy szl rd tetejn ll hetykn, mikzben krltte a levegben a trgyak repkednek, s lthatlag tartja kezben az egszet. A hetes gyakran okos, intellektulis, sokat, s leginkbb sokflt olvasott, s j beszlkj, j szava jrs. Frge az elmjk, gyorsan s knnyen tanulnak akr informcikat, akr nyelveket. A hetesnek a fellnzeti belltds, s a sokoldal rdeklds miatt klns kpessge van az j tletek kitallsra s az informcik szintetizlsra. A gondolkodsi gyessggel egytt a hetesre jellemz a mozgs magas szint koordincija knnyen, gyesen, gyorsan tanulnak mozgsos dolgokat. Egy hetes ismersm mikor Ausztriba elvitte a csaldja selni az Alpokba, bmulatos mozgsfejldst mutatott be: reggel mg a hekt gyakorolta, dlutn pedig mr prhuzamos lcekkel szguldott le a legnehezebb fokozat, majdnem fggleges meredeksg fekete plyn, vakmer rmmmorban, a szrkleti kdben. A hetesekre jellemz a vakmer hetykesg. Ahol ms megijed, s vatos, ott k knnyen egy lelkes odaad ugrssal bedobjk magukat, bzva valami lthatatlan jsgos erben, amely majd megtartja ket s ez gyakran gy is alakul. A lehetsgek nyitva hagysa nem elktelezdni A hetes, ha dnt valami mellett, mris aggdik, hogy elesik valami mstl. Egyszerre szeretne mindenhol lenni, s a lehetsgeket nyitva tartani. A hetes szmra az let legszomorbb esemnye az lenne, ha egy dolgot kellene vlasztani, s minden msrl ezrt lemondani: egyszval az elktelezds. A hetes nem, vagy csak nehezen br elktelezdni brmi mellett legyen az egy prkapcsolat, munka, tevkenysg, vagy szellemi irnyultsg. A hetes spiritulis keres valsznleg a legtbb hozzfrhet csoportban s irnyzatban megfordul, megkstolja, lvezi, amg rdekes, majd tovbbll. Beolvaszt az intellektulis rendszerbe mindenfle szellemi

81
tantst, s egy kzepesen fejlett hetes kpes azt hinni, hogy mr megvilgosodott, hisz mind tudja, amikrl a mester beszlnek, s kzben jl is rzi magt. A heteseknek az intenzv valsgszemll gyakorlatok lehetnek pldul olyanok, amik meglltjk a rohansban pldul egy kthetes vipassana meditcis elvonuls. Itt lehetsgk van egy helyben lni kt htig anlkl, hogy brmilyen izgalmat keresnnek, s ekzben a sajt elmjk majom-termszett figyelhetik meg (llandan ugrl, grl gra), mely nismeretileg megismerteti ket elmjk hetes termszetvel. A szorongs s a fjdalmak kerlse Hogy a hetes elkerlje a fjdalmat, folyton mozgsban tartja magt. A hetes falnk lvezetkeres dinamizmusnak a htterben szorongs s bizonytalansg ll: nem rzi, hogy kapcsolatban lenne valami stabil bels tmutatssal, s ez szorongst kelt. Legbell bizonytalan, kora gyerekkorban elvesztette a kapcsolatot az denkerttel, a bels biztonsggal, a spiritulis mlysg szeretettel s tmutatssal. gy rzi, nem kpes meglelni az letben a kielglst s azt, hogy mit akar igazn az letben.Mg mindig nem tudtam kitallni, mi legyek, ha nagy leszek! hangozhat ez akr egy felntt hetes szjbl is. Ezrt mindent kiprbl, htha az lesz az, amit majd sajtjnak, s igazn a dolgnak rez. Az tmutats vesztettsg szorongat rzsnek elkerlsre az elmjt izgalmakkal kti le - a feladataikkal s a jvvel kapcsolatos pozitv vrakozssal -, hogy ha mr nincs is meg a megnyugtat bens stabilits, legalbb ez ne nyugtalantsa, s amg lehet, elldegljen az izgalmakkal teletzdelt felsznen. A hetes ezrt knytelen lland mozgsban lenni, s jabb lmnyeket, ingereket keresni. Ha mr nem tallom, vagy nem kapom meg, amit igazn akarok, akkor is jl fogom rezni magam! A hetes az izgalomhajhsz rohansban nem li meg mlyen a dolgokat, hiszen hamar tovbb kell szkellnie. Ettl mg inkbb fokozdik a kielgletlensg, a nem tallom rzse, amitl szorongv, frusztrltt s dhss vlik. Az I can get no staisfaction (Nem brok kielglni!) c. Rolling Stones refrn a hetesek himnusza is lehetne (noha egy hrmas nekli Mick Jagger). Gyakorlatias s jl megcsinlja A felsznessg mgsem teljesen igaz rjuk, amiben ppen utaznak, azt szeretik gyakorlatisan intzni, s jl megcsinlni. Trsadalmi szerep: a felvidt energiabomba A hetes egy trsasgba lpve, hogy megtarthassa az energia teli izgalmt, fel kell hogy vidtsa a trsasgot, mert a tbbiek ltalban nla alacsonyabb energiaszinten vannak. Energit s izgalmat pumpl a helyzetbe, hogy mindenki kinyljon, feltltdjn, izgalomba jjjn, s ezltal maga is abban lehessen. Gyernk mindenki! Pezsegjen az let! hangzik a hetes trsas viselkedsnek alapfelkiltsa. Minl szorongatbb, unalmasabb egy helyzet, trsasg a hetesnek, annl inkbb knyszert rez, hogy azt feldobja.

82
Egy id utn az llandan magas vidm energiaszint is fraszt. A kevsb fejlett hetes teljesen bele tud ragadni az energiabomba szerepbe, s gy rzi, llandan el kell kprztatnia a tbbieket rdekes, s gyakran szkimond kzlseikkel. A hetesek gyakran bohckodnak, hlyskednek, s viccesek a jkedv elrse vgett. Az sem baj nekik, ha bohcot csinlnak magukbl, akr a gyengesgeiket is kiteszik s abbl is viccet csinlnak. Gondoljunk Robin Williamsre, aki maga is hetes, s gyakran hetes szerepeket is jtszik el mindig vidm is, bohckod is, ugyanakkor magban ambivalens, csendben gytrd, mly rzs, s humnus. sszessgben egy melegszv bohckod des pofa, aki jkedvre dert mindenkit. Nyugtalan, frusztrlt, trelmetlen, n-kzpont Ha szorul a hurok, s a vgyott kielgls nem rkezik a vgyott temben, akkor a hetes nyugtalan, szorong, feszlt s frusztrlt lesz. Ez a feszltsg egy n-kzpont llapotot llt el: Elgts ki azonnal, klnben megrlk!. Akarom, s most akarom azonnal! Ezt kvetelz mdon rik el, frusztrltsgukat nem leplezik, hanem asszertvan kiadjk: kifejezik elgedetlensgket, gyakran metsz, lekezel mdon. gy rzik, ha hisztit csapnak, mami odajn s megnyugtatja ket, s ez sokszor be is jn. A hetes trelmetlensgt msok egocentrizmusnak lik meg. A hetesek valban rzketlenn s impulzvv tudnak vlni. Mivel a hetes t egy nagyot a msikon, majd t otthagyva tovbblp, a msikban ez zavartsgot s bosszankodst okoz: Itt volt, nyitottan kzel jtt hamar, majd eltnt! mi ez?. A hetes elfojtja, hogy ezt szreveszi, mert knyszeredetten hajtja a tovbbmens vgya, s a kellemetlensgek s szorongs elkerlse. Mrtktelensg s addikci A hetesek, ha a karakterk egszsgtelen tartomnyba csavarodnak bele, akkor mrtktelenn s fggv vlnak. Addikt (fgg) az, aki valamilyen tbbnyire kmiai/viselkedses izgalmat okoz anyagtl/lmnytl fggv vlik. A hetes, ha a mrtktelen lmnyekkel val nkielgts krbe zrul, akkor knnyen vlik fggv: drog- s alkoholfggv, egszsgtelen telek zabljv, stb. Testi jegyek A hetesnek nincsenek olyan egyrtelm, markns jegyei, mint pldul az egyesnek, vagy az tsnek. Itt inkbb a hangulatrl lehet felismerni ket az energetizl jkedv, vidmsg, bohckods.

83

15-16. Kp: Ram Dass (balra) s Robbin Williams (jobbra) jl tkrzik a hetes jkedvt s bohkssgt. A hetesek kpk, akiknek a szeme se ll jl.

III. A 7-es KARAKTERFIXCI SZINTJEI A szrkleti znja A hetes akkor kezd a fixcijba csavarodni, amikor azt kezdi rezni, hogy a szomszd fje zldebb, vagyis nyugtalankodik amiatt, hogy mshol kellene lenni, s mr a kvetkez lmnyen gondolkodik, mikzben ppen egy msikban van. A 7-es fels oktvjai 9. rmteli-elgedett. Megszabadul attl az elkpzelstl, hogy csak bizonyos trgyak, szemlyek, vagy dolgok megszerzsvel lehetnek elgedettek, s megli nmagukban az lmnyeket. Extatikusak s mlyen hlsak ekkor, s csak gy sugrozzk ezt maguk krl. 8. Vrakoz-rajong A hetes a lehetsgek vilgra sszpontostja a figyelmt, mindarra az izgalomra, ami majd kvetkezik, s ettl boldognak, nyltnak, spontnnak rzi magt. 7. Realista-produktv nkpket gy erstik meg, hogy az lettel ers kapcsolatban vannak, s kielgtik szksgleteiket. Az letet szenvedlyesen szeretik, sokoldalak s produktvak. Optimista, hatrozott s kivl teljestmnyt tud nyjtani egy realista-produktv hetes.

84
A 7-es tlagos tartomnya 6. Szerzsre vgy - fogyaszt Attl fl a hetes, hogy lemarad valami nagyszer lehetsgrl, ezrt nyitva tartja a lehetsgeket, s nem ktelezdik el sehov. Feladatokat adnak maguknak, ezekkel s tervekkel zsonglrkdnek, s lpst prblnak tartani a legfrissebb irnyzatokkal. 5. Csbulkony - sztszrt Attl val flelmben, hogy unatkozni fog, vagy fjdalmat l t, megprbl izgatott s elfoglalt maradni. Felvidtja krnyezett, j kalandokat keres, mikzben figyelme gyakran eltereldik. 4. nkzpont-tlz Fl, hogy nem jut hozz ahhoz, amire vgyik, s ezrt frusztrlt, trelmetlen s kvetelz lesz. Azonnali kielglsre trekszik, s ha megkapja sem elgedett. Eltompult, pazarl, flnyes s bntudatt tagadja. A 7-es slyosan fixlt als oktvjai 3. Kielgthetetlen-menekl Attl fl, hogy cselekedetei fjdalmat s boldogtalansgot okoznak neki. Pnikszeren kerli a fjdalmat. Impulzv s feleltlen. Mr mindenre hajland egy kis szorongsoldsrt, tmeneti enyhlsrt, s ha megkapja, nem rl neki. 2. Mnis-meggondolatlan Ktsgbeesetten menekl a szorongsaitl s acting-out mdon viselkedik (kontrollt eldobva kitr vgykielgts). A hisztris felhangoltsg, a mnis idszakok lehangolt, depresszv szakaszokkal vltakoznak. Instabil s kiszmthatatlan lesz. Eltompult, nemtrdm, szinte brmit megtesz, hogy elfojtsa fjdalmt. 1. Legyztt-megbnult Felismeri, hogy lett, egszsgt s rmkszsgt tnkretette, s ez tl sok neki. gy rzi csapdba esett s nincs kit a fjdalombl, pnikba esnek. Ettl megbnul, tehetetlen.

A hetesre jellemz nhny patolgia Addikcik drog- s alkoholfggs Hisztria, nrcizmus, knyszer (ezek nmagukban egyik sem tisztn hetes jelleg, de elemeik hetes jellegek). Mnia Mnis-depresszi

85
Karakter feloldsa Mdja: A hetes karakternek feloldsa a szembenzsen t vezet: fel kell, hogy ismerje a terpis munka sorn a stratgiit s a mgtte hzd alaprzelmeket. Az unalom, flelem, szorongs, fjdalom jralse sorn tud mindez kiolddni, s ezzel a r ptett karakterfixcis struktra is. Ekkor a hetes mr gy is kpes rlni, hogy megli azt a dolgot, amiben ppen van, s fggetlenn vlik a kls trgyak knyszeres megszerzsi ignytl, melyektl rmt remlt. Eredmnye: A megtisztult hetesek extatikusak s mlyen hlsak az lmnyekrt s az letrt, s csak gy sugrozzk ezt maguk krl. Hisznek a pozitv jvben, szeretik az embereket s az letet. Hetes szemlyek: Walt Disney Ram Dass Robin Williams Timothy Leary Steven Spielberg George Bush Peter Pan

86 A 8-as, A HARCOS
Ms nevei: A KIHIV A LZAD

I. AZ ALAPFELPITMNY 8-as: A kls dh pont Szenvedly, alaprzs: KJVGY, BUJASG Elhrt mechanizmus: semmibe venni, negliglni Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes sebezhetnek lenni, msokban bzni! Elveszett gyerekkori zenet: Nem rulunk el! Flelem: Flelem attl, hogy ms irnyt minket, s rthat neknk Vgy: az nvdelemre >> lland harcc silnyul nkp, amit fenn akar tartani: ers, rmens, fggetlen, cselekv Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: ellenlls s szembeszlls msokkal, nem ismeri el gyengesgt s trdsvgyt Gyerekkori alaphelyzet: A nyolcas olyan gyerekkorbl jn, ahol hamar felntt s nllv kellett vlnia aminek sokfle oka lehetett. Kemny gyerekkori helyzetbl jnnek, ahol olyanrt bntettk, amit nem kvetett el, mskor pedig megszott dolgokat, amiket elkvetett. Lehet, hogy az egyik szl volt kvetkezetlen s kiszmthatatlanul erszakos. Az igazsgtalansg ldozatainak rzik magukat, gy az igazsg bajnokai. Megtanulta, hogy a szablyok nknyesek, veszlyes lenni, s brkibl lehet ellensg. Sok nyolcast gyerekkori bntalmazs rt, vertk, vagy szexulisan zaklattk, vagy vdett meg msikat a csaldban (de nem mindenki, aki ilyet l t, lesz nyolcas!) A nyolcas ezrt gyerekknt arra a tudattalan, automatikus kvetkeztetsre jut, hogy a legjobb felkszlten lni, s eleve tmadni, mieltt ms tmad. Legjobb, ha maga hozza a szablyokat, s azokat kveti, gy uralhat a vilg biztonsgosan. Van nyolcas, aki bnz kzegbl, kemny krnyezetbl jtt, ahol mindenki magra volt utalva a tllsrt kbtszeres bandkbl, hbors vezetbl, stb. A nyolcas alapkrdse ezrt az lett, hogy hogyan maradhatok letben n s a nhny trsam ebben a kegyetlen vilgban? s innentl gy viszonyulnak mindenkihez, fggetlenl attl, hogy a vilg tnylegesen kegyetlen-e vagy nem. Mint minden karakter, ez is njrv vlik, s mint minden karakter fenntart alaphiedelem, nbeteljest jslat lesz belle.

87
A nyolcas soha tbb nem engedi meg, hogy msok uralkodjanak felette, hisz tlte, hogy az igazsgtalan s rt volt neki, s nem akarja mg egyszer tlni. Annyira nem, hogy a fjdalom elkerlsre egy akr egsz letre szl lgvrat, a karakterfixci rendszert pti ki.

II. A KARAKTER JELLEMZI A nyolcas gpezett is a dh hajtja, de mg ez egyes elfojtja, s befel izzik, a kilences pedig eltnteti, s ettl elpuhul, addig a nyolcas kivetti a klvilgba, s nyltan, megideologizlva, jogosan dhs. az erszakos karakter. k az enneagram legnyilvnvalbb dh karaktere, az erszakoskod rosszfik s rosszlnyok, s gyakran hazudnak is. Dac s lzads jellemzi a nyolcast Jogaik s fggetlensgk hangslyozsa miatt gyerekkoruk ta dacosak, s lzadnak, ami kamaszkorban kilesedik s a huszonvekben felntt szemlyisgg szilrdul. A csald bosszantsa kedvrt elhagyja az iskolt, olyan prt vlaszt, akit a csald ellenez, s hevesen szembeszll a tekintllyel. A nyolcasban egy ijedt, tehetetlen, rzelmileg fgg kisgyermek van, aki vastag karakterpnclt hzott maga kr. A pncl lnyege, hogy pont az ellenkezjnek ltszik, kemny, poftlan, kteked, nylt arccal az ellensgnek hitt msiknak ront. A nyolcas gyengesgszuperdetektorokkal szerelte fel magt, msok gyengesgeit telepatikusan megrzi, s azonnal tmad, mieltt mg a msik tmadna. Termszetesen sok msiknak eszbe se jutott tmadni, de a nyolcas szmra vilg tmadni akar emberek, vagy maga mell lltott bartok fekete-fehr csoportjaibl ll. A nyolcas karakternek f clja az uralom. Mindenron uralni a krnyezetett s az embereket. Mint minden karakter, a nyolcas is profi a maga projectjben: ltalban sikerl teljesen uralni a krnyezetet. F flelme, hogy msok uralkodnak felette, az az, amit mindenron elkerl, A sajt sorsom kovcsa vagyok, nekem senki nem mondhatja meg! felkiltssal. Nem hajland engedni, nincs kompromisszum, kemnyen tartja az ural pozcit, ettl rzi magt biztonsgban. A nyolcas betlti a teret, a figyelmet s az ert tartja. Sokszor a negatv er a szilrd ellenllssal ural. Ha kikezdik, ellenkeznek neki, az csak ert ad neki, s nveli ellenllst s annak j rzst. A nyolcasokra, ha valaki kiakad s kzd vele, az a nyolcas vizre hajtja a vizet.

88

A nyolcas mivel ers hatrokat tart- tiszta hatrokat akar, ezrt ha a msik nem egyenesen beszl, vagy elkent, akkor prbra teszi a hatrait szurklja, piszklja, zaklatja. Azonnali vlaszt kvetel. Ha a nyolcas attl tart, nem ismerik el vezrnek, hangoskodni kezd s erdemonstrciba fog. Az alfa-hmek dominanciajelzseit adja le a krnyezetnek, amg megbizonyosodik, hogy az r a hznl. Gyakran szvessgeket ajnlanak fel, s zletet ktnek, hogy a dominns pozcit megtartsk. Ha ezt nem fogadja le a msik, akkor jnnek a nyersebb mdszerek, az er, a hibztats, megflemlts, fenyegets. Mivel nem engedheti meg, hogy ms uralkodjon felette, ezrt azt sem engedheti meg, hogy szeressk, s szeressen, hogy feladja kemny elklnls s vdekezs falait, mert ha szeretik, akkor uralmuk van felette. Ezrt a kapcsolatteremt s a szeretet kpessge gtolt amg a fixcijt mereven vdi s fenntartja. Mg a kilencesnek nincs vlemnye, a nyolcas mindenben llst foglal, s ers, szilrd vlemnye van. Ha a helyzet uralshoz az kell, a nyolcas knnyedn fenyeget, s megflemlt, gy prblja elsprni a msikat. Ha mskpp nem megy, akr verekedsbe is belemegy, de amg lehet, elkerli. Ha mskpp nem megy, akkor a csaldjt s bartait is megfenyegeti, hisz tlte mr, brki ellensgg vlhat, s nincs vesztenivalja. Stlusa a ktekeds, ellenlls. Eszmnye az igazsg. Alaprzsk, s szent svnyk az rtatlansg rzse. Nem n csinltam! n tiszta s rtatlan vagyok! A karakteres llapotban azonban ez az alaprzs jogostja fel ket, hogy vdoljanak msokat. A nyolcas sokat vdol. A nyolcas mindig tall magyarzatot a dhre, s erszakossgra, s tudja, hogy mindig igaza van. Minl tbb a bizonytk arra, hogy nincs, annl inkbb gy rzi, hogy akkor is igaza van, s annl dhdtebb, hangosabb, erszakosabb. Vdekez mechanizmusa: tagads s a semmibe vevs A nyolcas gy vdekezik, hogy letagad mindent. Letagadja a tettt, s a felelssget a msikra hrtja t. Letagadja maga eltt a sajt ers rzseit is, ezzel pedig maga fel vdekezik belsleg.

89
Ha a partnere szembesti, hogy a nyolcas feszlt vagy dhs, akkor azt menten letagadja, minden rendben van, s a msikban tall azonnal hibkat. A vdekezsbl fakad, hogy a nyolcas alapreflexe a tagads s ellenlls. Ha valamit nyitottan, az egyttmkds szinte vgyval krdezel, a nyolcas ezt hamar letri egy hirtelen s ers nem!el, amitl a hasadba egy elegns grcs ll be, s mris meg vagy fogva, a nyolcas megfogott. Tovbbi nemekkel s ers hatrozott kteked magyarzattal elmlyti ezt a szocilis szant, pillanatok alatt leural. A nem nyolcas ember nincs felkszlve ilyen hirtelen, ers, nylt harcra, amit a nyolcas elad, ezrt gyorsan belestl a karaktercsapdba, s mris bnsnek rzi magt, vagy fel van hborodva. Ht mg ilyet! Hogy kpzeli ez?! A nyolcas felnttkorban a beakadt ellenll, a kezelhetetlen devins, aki sose tud a rendhez igazodni, vagy a poftlan macs, fiatalabb korban, az iskolban pedig az ra alatt nem flve, poftlanul beszl kezelhetetlen gyerek, a rossz lnyok, akik mr kamaszkoruktl cigiznek, drogoznak, lzadnak, kimaradnak. Mintha csak egy zenetet kellene megrtetnie a vilggal: Kapjtok be! A nyolcas nk sokszor kemnyek, ktekedek s fisak. Ellentmondanak, lesen, konfrontatvan, nyltan vitznak, beszlnak, s internetes frumon llandan berogatnak. Nha ersen szexulis kisugrzsak, vrs-izz kezelhetetlen vadmacskk, esetleg vrs miniszoknyban, fekete harisnyban s bakancsban, vagy szges csuklvdvel. A feltartott kzps ujj mudra a plkon, a rocker ltzet s a Dark stlus is jellegzetesen nyolcas kifejezdsek. A nyolcas lnyok kamaszon nemegyszer rockerek, vagy darkosok, ez esetben mindent feketre festenek magukon, hogy kifejezzk a nagy beintst a vilgnak. Vagy egyszeren kimaradnak, hogy lztsk a szleiket s a tanrokat. A felntt nyolcas n is gyakran van fekete ruhban, alapreflexe a nem s az ellenlls. Az ember ezzel tallkozva nem ismervn a karaktertant - nem rti, mirt kell ennyire ragaszkodni az ellenllshoz. Sok ni nyolcas megszeldtett, illeszked persznt, trsadalmi homlokzatot, maszkot fejleszt ki, mert trsadalmunkban a nyolcassg messze ll a tipikusan kvnatos ni szereptl. k otthon s az informlis szerepben tisztulnak vissza nyolcass, hogy uraljk a prjukat s a bartaikat. A nyolcas fekete-fehren lt, vagy bart, vagy ellensg neki a msik. A nyolcas tekintlyellenes, ugyanakkor maga vv ki tekintlyt az erejvel. Az tekintlye az erbl fakad. Az a fnk, aki a legersebb. A msik, ami tekintlyt adhat neki az az, hogy megvdi az embereit hsiesen, vja ket, gondjukat viseli, s biztonsgot nyjt A maffia kultra jellegzetesen nyolcas. A keresztapa, aki a trvnyen kvl ll, harcol s bosszt ll, ugyanakkor vdi az vit akr sajt maga psgt veszlyeztetve is, szeretettel.

90

A nyolcas lehet vilgjobbt hs harcos is. Ilyen volt Gurdjieff, aki az emberisg megvilgosodsrt tevkenykedett, s mikor nem volt pnze, madarakat srgra festett, s eladta ket kanriknt. A nyolcasok gy rzik, kvl llnak a trvnyen, s nknyesen megvlogatjk, melyik trvny, szably rvnyes rjuk. Nekem ne mondja meg senki! Nem egy nyolcas elkvet trvnyellenes cselekedet is az letben, alsbb oktvjban sok bnz s brtnlak tallhat. A nyolcas msik alapeszmje, hogy Kompetens vagyok.Tudom kezelni a helyzetet. Nem vagyok gyenge A nyolcas a gyengesget kerli el. Kzben tart mindet, elg ers, nem kell segtsg, lehet r szmtani, az erember. Ez ad egy nteltsget is nekik, s emiatt gyakran a pengelen tncolnak, vadulnak.

17. Kp: Sok nyolcas szerepet jtszik, a nyolcas karakter Jack Nicholson.

A nyolcas trsadalmi szerepe: a szikla A nyolcas egy id utn azt rzi, hogy a szikla a trsadalomban, ers, bevehetetlen, minden s mindenki alapkve. Azt rzi szakmai krben, hogy nagyon kemny , s minden ms tle kell, hogy fggjn, nem maradhat ki semmibl, s felttlenl neki kell a vezetnek lenni. Ezrt knytelen elfojtani gyengesgt, rzelmeit, flelmeit, s a ktelyeit magval kapcsolatban. A nyolcas bosszll. Ha valaki rosszat tesz vele, feljogostva rzi magt a bosszra, s vagy rgtn megtorolja, vagy addig rizgeti akr hossz idn t a srelmet, amg elrkezik a bossz napja. A szicliai vendetta szoksa tipikusan egy nyolcas jelensg. A nyolcas energijt a kjvgybl nyeri, mely lehet szexulis vgy, vagy ms lvezetek irnti vgy, pl. evs. Akr a szexualits a f fkusza, akr ms vgykielgts a nyolcas mrtktelen s vgletes. Sokat szexszel s sok partnere van, szeret belehalni a szexbe. Vagy alszik, vagy talpon van s ezerrel nyomja, a nyolcas nem egy kzpvonalas, nyugodt tpus.

91
Egy nyolcas ismersm tltos neklseket vezet s a kvetkez dalt rta: Merre visz az t a Szellemhajnkon, merre visz az t? A dagad vitorlt fesztsd ki jl! Az evezt, a mlybe mertsd le jl! Mikzben nekli, az arca az ertl feszl, vrs s csorog a verejtk, s a nyakn vastagon dagadnak az terek. Ez egsz feeling, a dalszvege, s ahogy nekli, jl kifejezi a nyolcas teljes gzzel val cselekvst s a duzzad ert. Hasonl kpet lthatunk Jerry Lee Lewis fekete-fehr kpn, ahol az ertl izzad, s duzzad az arca s a nyaka. volt az, aki az tvenes vekben a korai rockn roll egyik fenegyereke volt, a lbt feldobta a zongora billentyzetre s a csizmja sarkval szlzott, s kzben a kamerba vicsortott, majd nha felgyjtotta a zongort. Az tvenes vek prd Amerikjnak szmokingos jazz s brzongorista vilgt gy elg hamar tsegtette a dobd el a nyakkendd, laztsd meg az inget! rockn roll kultrjba.

18-19. Kp: Jerry Lee Lewis, a rockn roll fenegyereke.

A nyolcas csapdja: az igazsgossg A nyolcas gyakran a gyengk vdelmre kell, s az igazsgossg szerepben szolglja a gyengbbeket, mikzben ezrt szembeszll, s harcol a rendszer ellen. gy teht igazolva rzi a karakterfixcijt, a dht, s a lzadst, amivel mg mlyebben beleragad a fixcijba. Ugyanakkor, ha teljesen odaadja magt az igazsgossgrt val harcnak, akkor meg tudja ebben haladni az egjt.

92
A karakterszelep Sok egyes, mikor mr nem brja, titokban szelepeket tart fenn, ahol kili a vgyait. A templomban az erklcsrl prdikl pap jjel kioson a felesge melll, s a titkos szeretjhez szkik, akinek a plbnia pnzn hzat vesz, vagy az emberei leteket ment orvos jjel jl megveri a felesgt. Beszdstlusa a ktekeds Ktelessgnek rzi, hogy elmondja, mi a baj veled, s mit kne tenned. Amikor a nyolcas beld kt, akkor azt egy bels feszltsgbl teszi a dhbl, amihez hacsak nem piszkltad valszn nincs kzd, s ezt a dht megideologizlja abbl az rzsbl, hogy , az igazsg tudja felsbbrend s kompetens, s ezltal uralmi helyzetbe kerl fltted. Ekkor biztonsgban rzi magt, s minderrl a folyamatrl, a karakter felptmnyrl nem tud (amg nem tudatostja nismereti-terpis munkban) Trsadalmi szerep A nyolcas megkveteli a msiktl, hogy azt tegye, amit mond. Testi jegyek A nyolcas kinzetben benne van a lzads, a tz s az er. Ertl duzzad, gyrtt, durvbb arc, gyakran borosts Sokszor vrs sznek vrs haj, vrs ruha, vrs rzs that tekintet, izz tekintet Kiugr, neandervlgyi szemldkcsont Enyhn poftlan, macss, arckifejezs, nzs A nyolcasok gyakran izmosak, lgy ves formk helyett gyakran szgletes vonsaik vannak. Brk sokszor megkemnyedett, rdes s frfiaknl borosts. A nyolcas n gyakran olyan, mintha gne a vrs s fekete sznektl st, vrs haj, krm, ers szenvedlytl (nem gyengd szenvedlytl) izz tekintet, mintha tperzselne, s ehhez nmi kemnysg s er trsul a testtartsban. Szavai Muszj Csak A dolog j oldala a pozitv vonsok Erteljesek, karizmatikus, vezetk. Rjuk lehet pteni a vrat, ha kegyeikbe fogadtak, akkor vdelmezk, megbzhatk. Az er, az akarat, a kitarts, s a teherbrsa, nagy vitalitsa rvn nagy tetteket kpes vgrehajtani.

93
III. A 8-as KARAKTERFIXCI SZINTJEI A nyolcas szrkleti znja Az elcsszs akkor kezddik, amikor a nyolcas gy rzi, hogy erfesztssel s kzdelemmel kell elrelendtenik az adott dolgot. Elkezdi vicsortva tvig nyomni a gzpedlt. A 8-as fels oktvjai 9. nfelad hsies. Elengedte a hitt, hogy llandan ellenrzs alatt kell tartania krnyezett, amitl megnylik a szve, s integrldik a szemlyisge az er s btorsg mell megjn az ntads, megbocsjts s ettl nha a hss vls is. 8.nmagra tmaszkod, ers. Erteljes, cselekvsorientlt, lelemnyes, fggetlen. 7. Magabiztos vezet. Felvllal kihvsokat, tetteket, s eredmnyeket r el, gy ersti nkpt. Ezrt msokat megvd, s kihozza msok erssgt.

A 8-as tlagos tartomnya 6. Gyakorlatias-vllalkoz Ravasz s tallkony, hogy beszerezze, ami kell a szerepe betltshez, mr kevsb msok rvevse a cl, inkbb az erforrsok beszerzse. Kezdi fggetlenteni magt. 5. ndicst uralkod Uralkodni akar s fl, hogy ms nem fog alrendeldni, ezrt pedlozik rte dicsekszik, blffl, greteket tesz, bszkk, hogy msok a terveik mell lljanak. 4. Konfliktuskeres-megflemlt Az uralom elvesztstl val flelemben mr fenyegetshez s elnyom mdszerekhez nyl.

94
A 8-as slyosan fixlt als oktvjai 3. Knyrtelen dikttor. Nemcsak a hatalomvesztstl fl, hanem attl, hogy ellene fordulnak. Senkiben sem bzik, elrultnak rzi magt, gy dnt, brmi ron vdekezik. Mivel trvnyen kvl rzi magt, s mr minden mindegy, ragadoz, bosszll, erszakos viselkedsbe kezd. Sok dikttor s tmeggyilkos vlik ilyenn pl. Sztlin. 2. Megalomn - terrorizl. Megtmadja potencilis ellenfeleit, mieltt az tmadn meg t s terrorizl. Elveszti a hatrokat, s veszlybe sodor msokat s magt. 1. Pszichopata (szociopata) pusztt. Nem brja elviselni, hogy ms hatalmat szerzett felette, dhng, s megprbl mindet elpuszttani, mieltt t kapjk el, knyrtelenl pusztt, gyakran gyilkol. Megsznt a lelkiismeret, s a kontroll. A nyolcasra jellemz nhny patolgia Az albbi patolgik, azaz klinikai diagnosztikus kritriumokat teljest problmk kthetk az egyeshez. Antiszocilis szemlyisgzavar (rgi neve: pszichopata) Paraniod llapotok

Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan nyolcas. 2. A htkznapi ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit paranoid-nak, antiszocilis-nak, akkor is, ha klinikailag nem az.

Karakter feloldsa Mdja: A helyzet uralsnak az elengedse. A sebezhetsget, s gyengd rzseket megengedni magnak. Eredmnye: Hs lsd a 9. szintet.

95 A 9-es, A BKETEREMT
Ms nevei: A SZENT AZ ALKALMAZKOD

I. AZ ALAPFELPITMNY 9-es: A dh gykrpont Szenvedly, alaprzs: LUSTASG, RESTSG Vdekez mechanizmus: nkbts Tudattalan gyermekkori zenet: Nem helyes rvnyesteni nmagad! Elveszett gyerekkori zenet: Szmt, hogy itt vagy! Flelem: Flelem attl, hogy rossz, hibs, gonosz, romlott vagyok. Alapvet vgy: bke legyen mely nemtrdmsgg silnyul. nkp, amit fenn akar tartani: j, jzan, sszer, mrtkletes, erklcss, objektv. Ezrt ezzel a tevkenysggel azonosul: felmr, rtkel, vlemnyez. Haragjt nem akarja elismerni. F manipulcis eszkze: kilps a helyzetbl s passzv-agresszi Gyermekkori alaphelyzet: A kilencesnl gyerekkorban valahogy a ttlensg alakult ki; ami akkor egy dh-helyzetre adott sikeres megolds volt, azta gy maradt, s egsz karakter-felptmny plt r. Van, akit a szlcsatornban rt trauma, s arra vgyik, hogy kzdjn az sszenyomottsg ellen. A kzdelem azonban hibaval, ezrt a nyoms hatsra tehetetlensgben megmerevedik, s gy marad. Ktsgbeesett s tehetetlen. A nyoms lehet a gyerekkorban is, lelki nyoms, vagy pl. egy szl tlzott, fojt szeretete. Van, hogy egy idsebb testvr rnykban ntt fel, s a httrbe szorult, s onnan szemllte, ahogy a csaldban valahol mshol zajlik a drma. Gyakran a szobjuk zugbl lestk a szlket veszekedni, s sokszor kimentek onnan, s a bkt szerepbe lptek a csaldban. A kilences azt is tapasztalhatta gyerekkorban, hogy gy olddik meg anyu s apu konfliktusa, ha eltnik, lthatatlann vlik, s ekkor ez a viselkedse megerstdtt. Ha akarata, egynisge van, vagy ha jelen van, abbl csak gond lesz.

96
II. A KARAKTER JELLEMZI A kilencesek az rtatlan s rtalmatlan, szeld bjjal rendelkez emberek, akik mellett megnyugszunk, knnyen megbklnk, ellazulunk. A kilences kedves, knnyed s gyengd. Ilyenek az rtatlan, kenyrre kenhet, melegszv nies kilences frfiak, s a csetl-botl rtatlan, szeld zike nk. Ugyanakkor ezeket az embereket tlengi egyfajta puhnysg, punnyadtsg, mivel karakterk egyik f jellemzje a tunyasg. A lustasg nem ttlensget jelent, hanem azt a trekvst, hogy sikerljn gy lelni az letet, hogy az ne hasson rjuk. Lelkileg nem akarnak rszt venni a jelenben, a helyzetekben. Az egsz egy stratgia a dh elkerlsre. A dht mlyen elkerlik, a dh, ha megjelenne, akkor az tlse helyett a kilencesek elalszanak. Az elalvst azzal az ideolgival igazoljk, hogy k szeret emberek. A kilences az ramlssal halad, alkalmazkod, kedves, szeret ember, aki ezzel fedi le a dht. A nyolcas kifejezi s igazolva ltja, az egyes kszkdik vele, idelrendszerrel csatornzva l a tetejn, a kilences pedig olyan mlyen letagadja, hogy ltszlag nincs is. Halogats A kilences, mivel nem akarja, hogy lelkileg rintse az let, gyakran halogat; a fontos dolgokat, krdseket, tennivalkat halogatja, mikzben ezer apr rszlettel elfoglalja s elkbtja magt, s ltszlag azok a fontosak. Mindezt azrt teszi, ntudatlanul, hogy megfeledkezhessen a halogatott, t valban rint dolgokrl. A kilences dupln trkks fixci, lmegvilgosodott-nak is nevezik, mert azt ltjuk, hogy szeret, tadja magt, nzetlen, httrbe vonul, hagy msokat, segtksz, alkalmazkod, mintha csak nem lenne egja. Ez azonban pont fordtva van, neki ez az egja. Sok embert idegest, amikor a kilences nem reagl. A tbbi ember reagl helyzetekre, nem, gyakran nekem mindegy llapotban, rdektelenl bambul, mikor valamit akarunk tle. Ezrt sokan frusztrltak a kilences ttlensgtl s halogatstl, amit nem rt, hisz egyrszt nem ltja magt, msrszt abban utazik, hogy ne adjon okot a dhre, a feszltsgre, pp azzal, amivel aztn azt kivltja a nem reaglssal. Szenvedlye a lustasg, mely a dh elkerlsnek a stratgija. A kilences fotellak, knyelmes dvnyon, gyban, fotelben tanyzik. A lustasg azt jelenti, hogy ntudatlansgba, tompasgba menekl a dh ell. Van olyan kilences, akinek ez az alvsszoksban is megmutatkozik, s a termszetes alvsideje megn, akr 10-12 rra is. Ha bren van, akkor meg alvajr. Ettl mg aktv a munkban, sokszor szorgalmas munksok. Ahol viszont az igazi lnyeg lenne, s az let

97
megjelenik, ott eltompul, pl. gy, hogy elvsz a rszletekkel val szszlsben. Flig befejezetlen dolgokat otthagy, a kosz kzepn jsgot olvas. A kilences tompasga nem relaxlt llapot, hanem egy csendes bels feszltsg, izomfeszltsggel jr egytt. Vdekezse: az nkbts A kilences teht az nkbtssal vdekezik a dhe ellen. Szeretetre vgyik, s szeretni akar, de az az alaphiedelme, hogy ha dhs lenne, nem szeretnk, kitagadnk a ltbl. A dh szerinte tilos, eltlt, ersen helytelentett. Az nkbts, nnarkzis, nelaltats mdja tbbfle lehet. Lehet tvzs, ponyva-olvass, evs, alkohol, drogok, vagy rutinmunkk vgzse, megszoksokra tmaszkodik. A passzv agresszi s az indokolatlan dhkitrs A kilences dhe azrt mgis elkszik valahogy, ez: a passzv agresszi. Lehet, hogy pl. kvetkezetesen ksik. A kilencesek gyakran ksnek a megbeszlsekrl, s rtatlanul pislognak. A passzv agresszi egy msik mdja, amikor makacsul lefagy, s nem mozdul, mint a szamr. Egyszer lttam egy fnykpet, amint amerikai katonk kelnek t az afganisztni kopr hegyeken, keresve Bin Ladent. A szuperfegyverekkel felfegyverzett gyalogos katonk tehetetlenl lltak egy afgn szamr mgtt, aki nem mozdult, mg a j reg fenkbergs harcmveletre sem. A kpre oda volt rva: mission impossible (lehetetlen kldets). Ez a kilences karakter passzv agresszija. A kilences ttlensge is a passzv-agresszv dh kifejezdse. Ltszlag bks, de a msik idegbajt kap tle. Ez a passzv agresszi, gy agresszvnek lenni, hogy kzben gy tesznk, mintha nem lennnk azok - passzvak vagyunk. Ritkn pedig jelentktelen esemnyek miatt dhkitrssel reagl, az ember nem is rti, hogyan fgg ssze az az apr dolog, a dhkitrs mrtkvel. Ekkor rg hordozott s gylemlett dht ad ki egyszerre egy bolha miatt. Ilyenkor a dh mellett nagyon makacs s bebutult tud lenni a kilences. Egy msik, mr misztikussgba hajl passzv-agresszv megolds a sors ltal knlt vletlen balesetek. Egy ismersmmel Thaifldn tallkoztam elszr, pp egy httel az utn, hogy egy tuk-tuk (kistaxi) tment a lbn. pp felplt, mikor legett a bre a napon. Majd mikor meggygyult vletlenl grapefruit cseppeket cspgtetett a szembe a szoksos szemcseppje helyett, aminek a sokhetes gygyulsa kzben herpeszt kapott a szemre. Emiatt aztn az egy hnap helyett hat hnapba telt, mire ebbl kigygyult. Konformits - nonkonformits A kilences a konformits (msokat kvetni) s nonkonformits (nem kvetni, mst csinlni, fggetlennek lenni) kztt billeg. Azt jtssza (ntudatlanul), hogy egyetrt msokkal s engedkeny, ugyanakkor (szintn ntudatlanul) dhti, hogy ms kontrolllja, ami miatt passzv

98
agresszival vlaszol. Ettl a msik megbntdik, s elhagyja a kilencest, aki emiatt rzelmileg elszigeteldhet. A kilencessel nehz egyezsgre jutni. Kitrhet gyorsan lecseng hisztris dhrohamban akkor is, ha gy rzi, hogy sszenyomjk. Ilyenkor ms nem rezn ezt, de ha gyerekkori, vagy szlcsatornabeli traumja volt, akkor ez kivltja azt az emlket, s tlreaglja. Ha valaki megkri valamire, akkor, ha azt rzi nem akarom, azt mondja, hogy persze, szvesen!. Majd mikor elrkezik a cselekvs ideje, ott ll ttlenl, s ellenllva. Eszmnye: knyelmes vagyok. A kilences a knyelemmel prblja imitlni az let tlst. A knyelem punnyadtsgban gy tesz, mintha nem lenne fontos, ami most trtnik, elhalasztja ksbbre. Ezzel azt akarja elrni, hogy ne kelljen a feszltsgekkel szembenzni. Minden nzpontot felvesz s alkalmazkodik A kilences sajtossga, hogy mg a tbbi karakter az enneagramban sajtosan fixlt egy pontban, s onnan torztva ltja a vilgot, addig a kilences tisztn lt, nincs sehov fixlva s brmely nzpontot fel tudja venni. Minden helyzetet kpes megrteni s elfogadni. Ezrt is olyan jl alkalmazkod, s nem igen akad be. Ezrt ltalban szeretik, nincsenek ellensgei. A nzpontok tern mutatott rugalmassg kvetkezmnye, hogy nehz sajt, szilrd llsponttal rendelkeznie. Elvesztette a sajt llspontjt. Annak az llspontjt veszi fel, akivel pp van. A kilencesnek nincs hatrozott identitsrzete. Ezrt inkbb bkt, s kzvett szerepet tltenek be mr gyerekkoruk ta, semmint valaminek a hatrozott kpviselst. Partnerkapcsolatban A kilences fgg helyzetben szeret lenni, mivel nincs hatrozott llspontja, s meglehet, gyerekkorban megtanulta, hogy nincs akarata, ezltal nem tanulta meg, hogyan valstsa meg magt a msiktl fggetlenl. Szeret ezrt alrendeldni, s a msik tkletes tkrv s segtjv vlni. Ez ad biztonsgot neki. A httrbl tkrz s tmogat. Ha baja van a kapcsolatban, nem mondja el, mert kerli a konfrontcit. Ha ki akar szllni, akkor rzelmi fadarabb vlik, s megvrja, mg a msik mr nem brja, s elmegy. Vagy kirgjk, vagy valaki ms elcsbtja. maga nem ll a lbra. A kilences szeret gyjtgetni, az analitikus elmlet szerinti anlis-visszatart karakter. Pldul a dvnya, vagy fotelje mellett jsghalmok llnak, s tele van apr mtyrrel a szobja.

99
Beszdstlusa: nem-beszls vagy regls. A kilences vagy szgyenlsen szerny s hallgatag, vagy hossz reglsbe kezd. A regls lnyege, hogy elveszni a rszletekben, s nem a jelenben lenni. Monoton munka A kilences szereti a monoton munkt, ahol a kezvel dolgozhat valami ismtld dolgot, de nem kell nagyon gondolkodni. Ezzel kellemesen el tud lenni a valsgbl kikapcsolt llapotban. Trsadalmi szerepe: a semmi klns ember Trsadalmi szerepben a semmi klns ember pozcijt veszi fel, nem akar kellemetlensget okozni, a httrben marad, s ez aztn valban azt eredmnyezi, hogy tnyleg nem szmt, s akkor visszaigazoldik az alaphiedelme, s a karakterfixcis felptmnye. Testi jegyek A kilenceseken testileg nincsenek markns megklnbztet jegyek, inkbb sszrzet. Ltszik a knyelmessg, a restsg, a punnyadtsg valahogy. Gyakran kiss petyhdt az arcbrk, mintha b lre eresztettk volna az arcbrmennyisget, ezltal egy kis prnzottsgot teremtve. Kis enervltsg, fsultsg, lasssg ltszik rajtuk s szernysg.

20-22. Kp: Walter Matthau (balra fent), Ronald Reagan (balra lent), s Diane Keaton (jobbra fent) pldk a kilences kinzetre: puhny, nem rt a lgynek se, nem kell flni tle: kedves, szeretetteli, s alkalmazkod.

100
A dolog j oldala a pozitv vonsok A kilences erssge a bke s harmniateremts, magukban, s az emberek kztt.

III. A 9-es KARAKTERFIXCI SZINTJEI A szrkleti znja A kilences akkor kezd nagyon belecsszni a fixcijba, amikor alkalmazkodni kezd, s lemond nmagrl, msok kedvrt, igent-t mond, mialatt nem-et rez. Mosolyogva tadja magt a msiknak, s maga se veszi szre, de rejtetten srtett emiatt, s hogy a msikat ezrt megtorolja, ellenll makacsul, de gy, hogy az alig ltszik, s kzben le is tagadja de nem, n nem llok ellent. Ez az rdektelensgben kifejezett makacs ellenlls a msik idegeire megy, a kilences pedig elaludt s elkbult benne.

A 9 -es fels oktvjai 9. Higgadt, rendthetetlen. Megszabadul attl az alaphiedelemtl, hogy jelenlte s rszvtele a vilgban nem fontos, vagy nemkvnatos. Kapcsolatba kerl magval s az lettel, valdi bels bkt, ert s stabilitst lel, s ezektl higgadt s rendthetetlen. 8. ntudatlan, bks. llandan knnyed s kedves nkpet tart fent ilyenkor s a krnyezetre sszpontost, hogy ott fenntartsa ezt az llapotot. 7. nzetlen megnyugtat. Trelmes, megfontolt stlusukkal bkt teremtenek msok szmra s megnyugtatjk ket.

A 9-es tlagos tartomnya 6. nmegtagad, kellemes. Attl tart, hogy msok nem kvetik a normit, ezrt sokat vitatkozik s rvel, hogy igazrl meggyzzn, megszllott, komoly. Sokat korrigl s mutat r a vilg hibira.

101
5. Eltvolodott nelglt. Ebben a fzisban a kilences vdi bkjt, ntudatlansgba sllyed lnyegtelen rutinfeladatok vgzsvel, gy intzi, hogy a dolgok ne jussanak el hozz, s ne rintse t semmi, nem vesz tudomst a problmkrl. 4. Rezignlt bkt. Flni kezd, hogy msok kibillentik a bkbl, ettl megrendl. Ezrt egyre jobban elbagatellizlja a problmkat, sztoikus nyugalommal halad az letben, fenntartva a bkt, s ez a nyugalom elkezd mr inkbb szilrd merevsgg, csendes, elutast ellenllss vlni.

A 9-es slyosan fixlt als oktvjai 3. Elfojtott, hanyag. Amikor a valsg tnyleg ki akarja mr ket billenteni, akkor ha fixlt marad, s nem billen ki a kilences rkemnyt, s tovbb vdi a minden rendben van illzit. A bks ellenlls tvlt depresszis, szntelen, befsult llapotba. 2. Disszocilt, dezorientlt. Ahogy fokozdik a helyzet kvl s/vagy bell, tovbb vdve a fixci vrt, a kilences mr nem mer tudomst venni a valsgrl, s bels vilga elkezd sztesni. Ami a valsgba vinn, azt disszocilja, azaz levlasztja a tudatbl s kizrja onnan, pldul elfelejti. A kilences ekkor lesjtott, tompult s tehetetlen. Gyakran van emlkezetkiesse is. 1.nfelad, eltn. A legslyosabb szinten a kilences teljesen visszahzdik nmagba, s mr egyltaln nem reagl. Lehet, hogy tbb szemlyisgre esik szt, vagy autista kzeli llapotba merl.

A kilencesekre jellemz nhny patolgia Disszociatv zavarok Dependens szemlyisgzavar Depresszi Megjegyzsek: 1. Ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen, az biztosan kilences. 2. A laikus ember, aki nem ismeri a diagnosztikus kritriumokat, gyakran cmkzi magt vagy ismerseit depresszis-nak, dependens-nek, akkor is, ha klinikailag nem az.

102
Karakter feloldsa Mdja: Megengedni a dht magnak, s ezltal az leter visszatrst. A konfliktus ezzel meg fog jelenni szmra s a sajt gyilkos dhe is. Ha megjelent, s tlte, akkor tudja elengedni, s akkor mr nem kell fenntartania fixltan az ennek elkerlsre ptett stratgit, karakterptmnyt. A pozitv tulajdonsgok s kpessgek megmaradnak, s akkor veszi el ket, amikor csak akarja, de mr nem, mint elhrt mechanizmusok vannak minden ron s egyeduralkodn jelen. Lerakja azt a hiedelmet, hogy nem fontos vagy nem kvnatos a lte. Eredmnye: Lsd a 9. szint. Pldk a kilencesre: Ronald Reagan Walter Mattau Diane Keaton Gerald Ford Bill Murray

VII. Felhasznlt irodalom


Eli Jaxon-Bear (2005): A megszabaduls enneagramja. A fixcitl a szabadsgig. Ursus Libris.

Riso, D.R. Hudson, R. (2008): Az enneagram blcsessge - tmutat a kilenc szemlyisgtpus lelki s szellemi fejldshez. Park Kiad.

Prakash Vrs kos (2008): A hasznlhat enneagram. Kis emberhatroz. Ezo tr kiad.