Sei sulla pagina 1di 81

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)

focuses on “Gas Welding and Gas Cutting”.

1. Which of the following is also called “gas welding”?


a) Oxy fuel gas welding
b) Metallic welding
c) Arc welding
d) Fuel gas welding
View Answer
Answer: a
Explanation: Gas welding is also known as oxy fuel gas welding. In gas welding, fuel gases are
used to generate high amount of heat and melt the metal.
2. How many types of flames are there in welding?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three basic flame types: neutral (balanced), excess acetylene
(carburizing), and excess oxygen (oxidizing) as shown below.
3. In which of the following type of flame, oxygen is of same proportion with acetylene?
a) Neutral flame
b) Oxidizing flame
c) Carburizing flame
d) Both oxidizing flame and carburizing flame
View Answer
Answer: a
Explanation: In neutral flame oxygen is in the same proportion with acetylene. Neutral welding
flames are commonly used to weld: mild steel, stainless steel, cast iron, copper, aluminium, etc.
4. In which of the following type of flame, oxygen is in excess proportion with acetylene?
a) Neutral flame
b) Oxidizing flame
c) Carburizing flame
d) Both oxidizing flame and carburizing flame
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxidizing welding flames are produced when slightly more than one volume of
oxygen is mixed with one volume of acetylene. Oxidizing welding flames are commonly used to
weld zinc, copper, manganese steel, cast iron, etc.
5. In which of the following type of flame, oxygen is deficient in proportion with acetylene?
a) Neutral flame
b) Oxidizing flame
c) Carburizing flame
d) Both oxidizing flame and carburizing flame
View Answer

Answer: c
Explanation: The carburizing flame has excess acetylene then oxygen. Reducing flame is used
for the welding of low carbon and alloy steel.
6. Which of the following flame is harmful to steel?
a) Neutral flame
b) Oxidizing flame
c) Carburizing flame
d) Both oxidizing flame and carburizing flame
View Answer
Answer: b
Explanation: Oxidizing flame is harmful to steel. An oxidizing flame should not be used for
welding steel because the deposited metal will be porous, oxidized and brittle. This flame will
ruin most metals and should be avoided.
7. For brazing, soldering and flame hardening which of the following flame is used?
a) Neutral flame
b) Oxidizing flame
c) Carburizing flame
d) Both oxidizing flame and carburizing flame
View Answer

Answer: c
Explanation: For brazing, soldering and flame hardening carburizing flame is used.
8. The inner cone of the flame in welding has the following nature?
a) Highest temperature
b) Coldest temperature
c) Moderate temperature
d) Uncertain
View Answer

Answer: a
Explanation: The inner cone of the flame has the highest temperature (3500°C). The outer flame
has the lowest temperature.
9. The oxy acetylene gas welding is a type of?
a) Endothermic reaction
b) Exothermic reaction
c) Neutral reaction
d) Both endothermic reaction and exothermic reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: The oxy acetylene gas welding is a type of exothermic reaction. 1 mole of acetylene
can produce KJ/mol of heat.
10. The chemical formula of acetylene is?
a) C2H4
b) C2H6
c) C2H5OH
d) C2H2
View Answer

Answer: d
Explanation: The chemical formula of acetylene is C2H2. 1 mole of acetylene can produce
KJ/mol of heat.

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Arc Welding”.

1. Amount of time during which the transformer will be used for welding under normal loading
condition is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Weld time
d) Duty cycle
View Answer

Answer: d
Explanation: Amount of time during which the transformer will be used for welding under
normal loading condition is known as the duty cycle.
2. Amount of voltage required to generate the arc under no load condition is called?
a) Open circuit voltage
b) Closed circuit voltage
c) Short circuit voltage
d) Arc voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: Amount of current required to generate the arc under no load condition is called
short circuit current (SCC).
3. Amount of current required to generate the arc under no load condition is called?
a) Open circuit current
b) Closed circuit current
c) Short circuit current
d) Arc current
View Answer

Answer: c
Explanation: Amount of current required to generate the arc under no load condition is called
short circuit current. It is represented by SCC.
4. If the open circuit voltage is 60 volt and the short circuit current is 20 amperes. Then
determine the voltage required for welding if the current required during welding is 10 amperes?
a) 30 V
b) 60 V
c) 20 V
d) 40 V
View Answer

Answer: a
Explanation: Voltage = OCV – ([Math Processing Error])×OCV, where “OCV” is open circuit
voltage, “SCC” is short circuit voltage and “I” represents the current in amperes.
5. How does the arc voltage V depends upon the length of arc L?
a) V = f(L)
b) V = 1/f(L)
c) V = f(L2)
d) V = f(√L)
View Answer

Answer: a
Explanation: V= A+BL, where ‘V’ is the arc voltage and ‘L’ is the length of arc in cm, A & B
are constants.
6. What is the function of flux in submerged arc welding?
a) To completely cover the welded zone
b) To prevent oxidation of joint
c) To prevent spattering of molten metal
d) To prevent sticking of molten metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Flux is used to completely cover the welded zone. It prevents oxidation of weld
joint and spattering of molten metal.
7. In which of the following gas welding process a non-consumable electrode is used?
a) Submerged arc welding
b) Tungsten inert gas welding
c) Stud welding
d) Gas metal arc welding
View Answer
Answer: b
Explanation: In tungsten inert gas welding process a non-consumable electrode is used, which is
made of tungsten.
8. What is the only difference between Plasma arc welding and TIG welding?
a) Flux is not used
b) Construction of torch is different
c) Gas is not used
d) Tungsten electrode is not used
View Answer

Answer: b
Explanation: Construction of the torch is the only difference between Plasma arc welding and
TIG welding. Both the TIG and PAW are uses tungsten electrodes.
9. In plasma arc welding the gas is?
a) Ionized
b) Heated
c) Magnetized
d) Vaporized
View Answer

Answer: a
Explanation: In plasma arc welding the gas is ionized. Electrode used is made of tungsten and
filler metal is used addition to it.
10. If the heat transfer efficiency is 0.5 and the melting efficiency is 0.6, then the overall
efficiency will be?
a) 0.83
b) 0.03
c) 0.30
d) 0.12
View Answer
Answer: c
Explanation: ηtotal = ηmelting * ηheat transfer, where η denotes efficiency. There are two types
of efficiencies, one is melting efficiency and another is heat transfer efficiency.
11. The deflection of the arc in arc blow is by?
a) Electric field
b) Magnetic field
c) Combination of both
d) Hydrostatic field
View Answer

Answer: b
Explanation: The deflection of the arc in arc blow is by a magnetic field. Electric field,
hydrostatic field does not affect the deflection of the arc.
12. If the total efficiency is 0.35 in arc welding. Then what is the welding speed in mm/sec if the
cross-sectional area is 5mm2, welding power is 2 kW and the heat required in melting the metal
is 100 J/mm3.
a) 1.4
b) 14
c) 1400
d) 140
View Answer

Answer: a
Explanation: N = (P×total efficiency)/(Q×A), where P represents power, q represents heat
transfer, and A represents the cross-sectional area.
13. Which of the following gas welding process uses constant voltage?
a) Submerged arc welding
b) Tungsten inert gas welding
c) Stud welding
d) Gas metal arc welding
View Answer

Answer: d
Explanation: Gas metal arc welding uses constant voltage. Tungsten inert gas welding does not
use constant circuit voltage.
14. Which of the following inert gas is used with DC power supply only?
a) Argon
b) Helium
c) CO2
d) Nitrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Co2 is used only in DC power supply. It cannot be used in AC power supply.
Argon and helium can be used with AC supply.
15. In order to prevent oxidation and retain molten metal in stud welding which of the following
is used?
a) Ceramic rings
b) Metal rings
c) Non-metal rings
d) Flux
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to prevent oxidation and retain molten metal in stud welding ceramic rings
are used.
This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Resistance Welding-1”.

1. Which of the following is not true about fusion welding?


a) It depends upon the characteristics of heat source.
b) It depends upon the nature of deposition of the filler material
c) It does not depend upon the heat flow characteristics in the joint
d) It depends upon the gas metal or slag metal reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Fusion welding depends upon the heat flow characteristics in the joint. The quantity
of heat required to melt a given volume of metal depends on: (1) The heat to raise the
temperature of the solid metal to its melting point, (2) The melting point of the metal, (3) The
heat to transform the metal from solid to liquid phase at the melting point.
2. Which of the following is not used to produce heat during welding?
a) Electric arc
b) Chemical flame
c) Electrical resistance
d) Acetone flame
View Answer

Answer: d
Explanation: For welding heating, different kinds of energy are converted into heat, typically,
electrical, beam, chemical and mechanical energy and also their combinations.
3. In which of the following welding process heat and pressure is applied on the joint but no
filler material or flux is added?
a) Arc welding
b) Resistance welding
c) Gas welding
d) Thermite welding
View Answer

Answer: b
Explanation: Resistance welding is the method to joint two plain metal work pieces together by
running an electrical current through them. No filler metal and no flux are needed in this type.
4. Total resistance in welding is composed of:
(i) Resistance of electrode
(ii) Contact resistance between electrode and work piece
(iii) Contact resistance between two work piece plates
(iv) Resistance of work piece
Which of the following is correct?
a) i
b) ii, iii and iv
c) ii and iv
d) I, ii, iii and iv
View Answer

Answer: d
Explanation: Total resistance is the equivalent resistance of all resistances present in the welding
circuit during the process of welding.
5. If 20 amperes of current is flowing in a wire for 1 minute of time having a resistance of 1000
ohm. Then the amount of heat generated in resistance welding will be (in kilo joules)?
a) 24000
b) 240000
c) 24000000
d) 2400
View Answer
Answer: a
Explanation: Heat produced = I2RT, where ‘I’ is the current, ‘R’ is resistance and ‘T’ is the time
in seconds. For the given problem, heat produced = (202)×(1000)×(1×60)
Therefore heat produced = 400 × 1000 × 60 = 24,000 KJ.
6. Which of the following is true about electrodes?
a) Low electrical conductivity and low mechanical strength
b) Low electrical conductivity and high mechanical strength
c) High electrical conductivity and low mechanical strength
d) High electrical conductivity and high mechanical strength
View Answer

Answer: d
Explanation: To get maximum efficiency, electrodes should have high electrical conductivity and
high mechanical strength.
7. Which of the following is true about resistance welding?
a) Electrodes of higher resistivity is used for lower resistive piece
b) Electrodes of higher resistivity is used for higher resistive piece
c) Electrodes of lower resistivity is used for lower resistive piece
d) Electrodes of lower resistivity is used for higher resistive piece
View Answer

Answer: a
Explanation: To get high efficiency, electrodes of higher resistivity is used for lower resistive
piece.
8. According to the joules law?
a) The poor conductor heats up to a higher degree than a good conductor
b) The poor conductor heats up to a lower degree than a good conductor
c) The poor conductor heats up to equal degree than a good conductor
d) Joules law does not relate to heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Joules law relate power with voltage and current as: Power (P) = Voltage (V) ×
Current (I). It conveys that poor conductor heats up to a higher degree than a good conductor.
9. Which of the following electrode has very high electrical conductivity but low strength?
a) Copper chromium alloys
b) Copper cobalt alloys
c) Copper beryllium alloys
d) Copper cadmium alloys
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper cadmium alloys have very high electrical conductivity but low strength.
They produce very less heat during the current flow.
10. Which of the following electrode has low electrical conductivity but high strength?
a) Copper chromium alloys
b) Copper cobalt alloys
c) Copper beryllium alloys
d) Copper cadmium alloys
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper chromium alloys electrode has low electrical conductivity but higher
strength. They generate more heat during the current flow

. This set of tough Manufacturing Engineering Questions focuses on “Resistance Welding-


2”.
1. Which one of the following is the simplest type of resistance welding used in making lap
welds?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: a
Explanation: The simplest form of the process is spot welding for lap welds, where the pressure
is provided by clamping two or more overlapping sheets between two electrodes. Up to a
thickness of 12.7 mm we can go for it.
2. The time required for electrodes to align and clamp the work piece together under them is
known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: c
Explanation: Squeeze time is the time interval between the initial application of the electrode
force on the work and first application of current. Squeeze time is necessary to delay the weld
current until the electrode force has attained the desired level.
3. Time of current flow through the work piece till they are heated to require temperature is
known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer
Answer: d
Explanation: Weld time is the time during which welding current is applied to the metal sheets.
The weld time is measured and adjusted in cycles in cycles of line voltage as are all timing
functions.
4. Time, when pressure is maintained on the molten metal without electric current, is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: a
Explanation: Hold time is the period programmed into the weld controller, typically between the
end of weld time and the command to open the electrode.
5. The time after which the pressure is released, and metal piece is removed for next cycle is
known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: b
Explanation: Off time is the time after which the pressure is released, and metal piece is removed
for next cycle. It begins automatically after hold time.[/
6. The spot formed between the interface of work piece, when strong current and pressure is
applied is known as?
a) Joint
b) Nugget
c) Core
d) Tee
View Answer

Answer: b
Explanation: The spot formed between the interface of work piece when strong current and
pressure is applied is known as a nugget. It may be of any shape.
7. In which of the following welding process disc electrodes are used instead of the cylindrical
electrode?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: b
Explanation: In resistance seam welding disc electrodes are used instead of the cylindrical
electrode. Disc are rotated for the welding operation.
8. In which of the following operation embossing is required before welding?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: c
Explanation: In projection, welding embossing is required before welding. It is non-productive
time used in preparation of welding.
9. In which of the following welding operation the pieces are joined by butt joint?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: d
Explanation: Upset welding or resistance butt welding is a welding technique that produces
coalescence simultaneously over the entire area of abutting surfaces or progressively along a
joint, by the heat obtained from resistance to electric current through the area where those
surfaces are in contact.
10. In which of the following operation it is possible to weld more than one spot at a given time?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: c
Explanation: The advantage of projection welding include flexibility, as the welder can weld
more than one spot at a time. Additionally, the welder can position welded spots more closely to
each other than is possible with spot welding.

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Welding Metallurgy and Welding Defects”.

1. Which of the following defects occur due to flux employed and electrode coating?
a) Inclusion of slag
b) Inadequate penetration
c) Incomplete fusion
d) Porosity
View Answer

Answer: a
Explanation: Slag inclusions are one of the main weld defects. If we don’t properly clean the slag
from a bead, we run the risk of it becoming part of the weld when we run the next bead. A good
welder will generally burn it out on the next pass, but if not, there will be a chunk of slag in the
bead which leaves a weak spot. Slag inclusions.
2. Which of the following defects occur when the deposited metal is not focused on the root of
weld?
a) Inclusion of slag
b) Inadequate penetration
c) Incomplete fusion
d) Porosity
View Answer

Answer: b
Explanation: Inadequate penetration defects occur when the deposited metal is not focused at the
root of weld. Some part of gap remains unwelded due to this defect.
3. Which of the following defects occur when weld metal layer fails to fuse together?
a) Inclusion of slag
b) Inadequate penetration
c) Incomplete fusion
d) Porosity
View Answer

Answer: c
Explanation: Incomplete fusion defects occur when weld metal layer fails to fuse together. It
causes discontinuity in weld zone.
4. Which of the following defects occur due to the entrapment of gas bubbles by the freezing
dendrites during the cooling of molten pad?
a) Inclusion of slag
b) Inadequate penetration
c) Incomplete fusion
d) Porosity
View Answer

Answer: d
Explanation: Referred to as worm holes, these are gas pockets trapped in the weld. A couple of
reasons would be from not enough shielding gas in MIG, or moisture in the flux.
5. Which of the following defects occur due to filler material having a different rate of
contraction compared to parent metal?
a) Undercut
b) Spatter
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer

Answer: c
Explanation: Weld cracking occurs close to the time of fabrication. Most forms of cracking result
from the shrinkage strains that occur as the weld metal cools. It can be of hot cracks types.
6. Which of the following defects occur due to melting or burning away of base metal?
a) Undercut
b) Spatter
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer

Answer: a
Explanation: Undercut is the cardinal sin of welding grasshopper! Cutting into the steel with the
force of the arc leaves a cut out groove in the weld. If this is not filled back in with filler metal, it
leaves a weld defect which is a weak point that can cause the joint to fail. This can cause
property damage, injury and even loss of life.
7. Which of the following defects occur due to scattering of metal around the vicinity of weld?
a) Undercut
b) Spatter
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer

Answer: b
Explanation: Spatters are the droplets of molten material during GAS welding or arc welding. A
temperature difference and slag accumulation are the reason of spatter formation. Welding speed
is also one of the main causes of spatter. Type of material used and type of welding also decide
to spatter density.
8. Which of the following defects occur due to incorrect welding techniques?
a) Undercut
b) Hot cracking
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer

Answer: c
Explanation: Cracking in weld metal defect occur due to incorrect welding techniques.
Sometimes cracking may not be visible by naked eyes.
9. Which of the following defect is influenced by sulphur and carbon content of weld metals?
a) Undercut
b) Hot cracking
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer
Answer: b
Explanation: Hot cracks are those that occur at elevated temperatures and are usually
solidification related. It is being influenced by sulphur and carbon content of weld metals.
Sometimes cracking may not be visible by naked eyes.
10. Which of the following defects occur at a lower temperature?
a) Undercut
b) Hot cracking
c) Cracking in weld metal
d) Cold cracking
View Answer

Answer: d
Explanation: Cold cracks are those that occur after the weld metal has cooled to room
temperature and may be hydrogen related. These occurs are lower temperature. Sometimes
cracking may not be visible by naked eyes.

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Manufacturing Engineering Questions & Answers – Fusion Welding Processes-
1”.

1. Consider a situation in which a welding operation is being performed with V = 20 volts, I =


200 A, and the cross-sectional area of the weld bead is 30 mm2. Estimate the welding speed if
the workpiece and electrode are made of (a) aluminum, (b) carbon steel, and (c) titanium. Use an
efficiency of 75%.
a) 35 mm/s
b) 34.5 mm/s
c) 36 mm/s
d) 46 mm/s
View Answer
Answer: b
Explanation: For aluminum, the specific energy required is u = 2.9 J/mm3
Therefore,
v = e(VI/uA)
= (0.75) [(20/200)/(2.9/30)] = 34.5 mm/s.
2. Upon which of the following parameters does the current intensity in arc welding depend?
a) Stability of arc
b) Electrode diameter
c) Gap between the electrode and parent metals
d) Thickness of parent metals
View Answer

3. In which of the following welding processes we use two non-consumable electrodes?


a) MIG
b) TIG
c) Atomic hydrogen
d) Submerged arc
View Answer

Answer: c
Explanation: Non consumable electrodes are the ones that are not consumed during the process
of welding. GTAW (Gas Tungsten Arc Welding)/TIG (Tungsten Inert Gas Welding), AHW
(Atomic Hydrogen Welding), CAW (Carbon Arc Welding) processes use non-consumable
electrodes.
4. Which of the following brazing process is good for mass scale joining?
a) Furnace
b) Induction
c) Dip
d) Torch
View Answer

Answer: a
Explanation: Furnace brazing is a semi-automatic used widely in industries and are best suited to
large scale production operations.
5. For grey cast iron, which of the following welding methods is preferable?
a) MIG
b) Submerged arc
c) Gas flame
d) Electric arc
View Answer

Answer: a
Explanation: As the percentage of carbon in grey cast iron is less, therefore MIG welding is
preferable.
6. Due to which of the following reasons, flux is not used in atomic hydrogen welding?
a) The burning hydrogen shields the molten metal
b) Two electrodes are coated which gradually release the flux
c) The filler rod is coated with flux
d) One of the two electrodes is coated which releases the flux
View Answer

7. In resistance welding, between the electrodes, the nature of current and voltage parameters
being used?
a) high current, high voltage
b) low current, high voltage
c) low current, low voltage
d) high current, low voltage
View Answer
Answer: d
Explanation: High current produces more heat. When we use a low voltage power source, it
allows a welder to have some reasonable over the small lighting bolts we use to fuse metal
together.
8. Which of the following welding process in which heat is produced for welding by a chemical
reaction?
a) Resisting welding
b) Thermit welding
c) Forge welding
d) Gas welding
View Answer

Answer: b
Explanation: The thermite process is a chemical reaction in which a metal oxide (preferably
molten) is displaced by another molten metal which is more reactive than the metal in the metal
oxide, releasing a lot of heat. Example:
2Al + Fe2O3 → Al2O3 + 2Fe
2Fe + Cr2O3 → Al2O3 + 2Cr
Here aluminium is more reactive than Iron and Chromium and displaces it from their oxides.
This reaction is used commercially to weld broken metallic parts. Railway lines are joined in the
same manner.
9. The maximum diameter of electrodes being used in submerged arc welding?
a) 30 mm
b) 20 mm
c) 15 mm
d) 10 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: A consumable electrode can be used by the submerged arc welding which is a loop
of bare round wire with 1.5 mm to 10 mm diameter. It can be fed routinely throughout the
welding gun, and the submerged arc welding electrode composition depends on the welded
material.
10. In arc welding, arc is created between the electrode and work by?
a) Contact resistance
b) Flow of voltage
c) Flow of current
d) Electrical energy
View Answer

Answer: d
Explanation: All arc welding utilizes the transfer of electrical energy to heat energy. An arc is a
sustained electric discharge through this ionised gas column called plasma between the two
electrodes. In order to produce the arc, the potential difference between the two electrodes
(voltage) should be enough to allow them to move across the air gap. The larger air gap requires
higher potential differences. If the air gap becomes too large for the voltage, the arc may be
extinguished.
11. The coating material used for the electrode is termed as?
a) Flux
b) Slag
c) Protective layer
d) Deoxidiser
View Answer

Answer: a
Explanation: Flux is a substance used to prevent the formation of oxides and the other unwanted
contaminations, or to dissolve them and facilitate removal. During welding the flux melts and
becomes a liquid slag, covering the operation and protecting the molten weld metal the slag
hardens upon cooling and must be removed later by chipping or brushing.
12. Which of the following welding process in which two pieces to be joined are overlapped and
placed between two pointed electrodes?
a) Seam welding
b) Resistance welding
c) Projection welding
d) Spot welding
View Answer

Answer: d
Explanation: Spot welding is the simplest and most used resistance welding process. Welding
may be performed by means of single (most common) or multiple pairs of electrodes (as many as
a hundred or more), and the required pressure is supplied through mechanical or pneumatic
means.
13. Which of the following gases are used in Tungsten inert gas welding?
a) Helium and neon
b) Hydrogen and oxygen
c) Argon and helium
d) Carbon dioxide and hydrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: In the TIG welding process the arc is formed between a pointed tungsten electrode
and the workpiece in an inert atmosphere of argon or helium.
14. Which of the following materials necessitates preheating in welding?
a) Copper
b) Aluminium
c) Cast iron
d) Stainless steel
View Answer

Answer: c
Explanation: As the weldability of cast iron usually decreases as the amount of free carbon in
cast iron increases, so it is preheated to a dull red and then welded.
15. The temperature, in arc welding, is of the order of?
a) 30000°C
b) 55000°C
c) 20000°C
d) 70000°C
View Answer

Answer: c
Explanation: One of the main functions of the arc is to produce heat. The heat of the arc melts
the surface of the base metal and the end of the electrode. The electric arc has a temperature that
ranges from 3000 to 20,000°C.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

This set of Manufacturing Engineering Puzzles focuses on “Fusion Welding Processes-2”.

1. Which of the following is used to generate Acetylene gas?


a) Calcium
b) Carbon
c) Calcium carbonate
d) Calcium carbide
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetylene is a hydrocarbon consisting of two carbon atoms and two hydrogen
atoms. The simplest process reacts calcium carbide with water to produce acetylene gas and a
calcium carbonate slurry, called hydrated lime. The chemical reaction may be written as CaC2 +
2H2O → C2H2 + Ca (OH)2.
2. Striking voltage as compared to a voltage during arc welding is?
a) less
b) same
c) more
d) can’t say
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum voltage enough to arc across a given gap is called as the striking
voltage. It is more than the arc voltage in arc welding.
3. How many zones are there in a carburising flame?
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

4. Due to which of the following reasons distortion in welding occurs?


a) Oxidation of weld pool
b) Use of high voltage
c) Improper clamping
d) Use of high current
View Answer

Answer: c
Explanation: As if the clamping is improper the weld will not be at the right place.
5. In reverse polarity welding _____________
a) work piece is connected as negative, and holder is earthed
b) electrode holder is connected to negative and work piece to positive
c) electrode holder is connected to positive and work piece to negative
d) both electrode holder and work piece are connected to negative
View Answer

Answer: c
Explanation: In direct current reverse polarity (DCRP) or direct current electrode positive
(DCEP), when base metals relate to the negative terminal of the power source and electrode
relates to the positive terminal.
6. Where does maximum flame temperature occur?
a) Next to inner cone
b) At the inner cone
c) At the tip of the flame
d) At the outer cone
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum flame temperature occur at inner cone. As flame moves from inner to
outer temperature drop takes places.
7. In which of the following welding processes, electrode gets consumed?
a) TIG welding
b) Resistance welding
c) Thermit welding
d) Arc welding
View Answer

Answer: d
Explanation: As in arc welding, welding is totally dependent on electrode, so it will be
consumed.
8. Which of the following statements about welding is incorrect?
a) Increased corrosion resistance
b) Even materials like stainless steel and aluminium can be welded
c) No flux required
d) High welding speed
View Answer

Answer: c
Explanation: Flux is mainly used for the following purposes: (a) It prevents the oxidation o the
surface of the weld which can contaminate the welded potion, (b) It helps in forming alloy at the
welded portion which improves the strength, (c) In arc welding the flux coating helps in directing
the spark that’s why the electrode is kept concave in shape so that spark can be precisely directed
towards the cavity where welding has to be performed.
9. Where is half corner weld used?
a) where efficiency of the joint should be 50 percent
b) where longitudinal shear is present
c) where severe loading is encountered, and the upper surfaces of both pieces must be in the
same plane
d) For welding materials heavier than 12 gauge
View Answer

Answer: d
Explanation: The half-open corner joint is used for welding materials heavier than 12 gauge.
10. Which of the following percentage of carbon in steel is most weldable?
a) 0.15
b) 0.25
c) 0.35
d) 0.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Low carbon steel is typically the most readily welded steel in a room temperature
environment.
11. In which of the following metals does the phenomenon of ‘weld decay’ occurs?
a) stainless steel
b) cast iron
c) carbon steel
d) bronze
View Answer

Answer: a
Explanation: Weld decay is a form of intergranular corrosion, usually of stainless steels or
certain nickel-base alloys, that occurs as the result of sensitization in the heat-affected zone
during the welding operation.
12. On which of the following principles does the ‘positive pressure type torch’ work?
a) equal volume
b) positive pressure
c) equal pressure
d) equal flow
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two types of welding and cutting torches commonly used. They are the
positive-pressure type (also known as an equal pressure type or medium type pressure type
torch), and the injector type.
13. Why is post cleaning necessary at brazed joint?
a) to avoid corrosion
b) to avoid slagging
c) to avoid oxidation
d) to avoid scaling
View Answer
Answer: a
Explanation: Depending on the brazing process, we may need to perform post-braze joint
cleaning to remove residual flux. This step is crucial for several reasons; including the corrosive
nature of most fluxes and the possibility that excess flux could contribute to joint failure. The
most common cleaning methods involve water-specifically soaking/wetting and quenching.
14. While welding, which of the following material welding, neutral flame is not used?
a) cast iron
b) steel
c) copper
d) zinc
View Answer

15. Which of the following statements about “projection welding” is correct?


a) It is multi spot welding process
b) It is an arc welding process
c) It is a continuous spot-welding process
d) It is a process used for joining round bars
View Answer

Answer: a
Explanation: Projection welding is a modification of spot welding in which the weld is localized
by means of raised sections, or projections, on one or both workpieces to be joined. This is high-
production process, and multiple projection welds can be arranged by suitable designing and
jigging.
This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Unconventional Welding Methods”.

1. In which welding process the electric energy required for welding is stored in the capacitor?
a) Percussion welding
b) Explosion welding
c) Diffusion welding
d) Thermit welding
View Answer

Answer: a
Explanation: In percussion welding, two pieces are welded by a high intensity short duration arc
followed by very rapid or percussive impacting of the workpieces. There are three different
methods of arc initiation in percussion welding viz., low voltage with drawn arc, high voltage
breakdown, and ionising by a fusing tip. With each method, the energy source is a bank of
capacitors which is charged by a variable voltage transformer cum rectifier unit.
2. In which welding process pressure is applied by detonating a layer of explosive?
a) Percussion welding
b) Explosion welding
c) Diffusion welding
d) Thermit welding
View Answer

Answer: b
Explanation: In explosion welding, a compression force created by detonation of explosives is
used to join overlapping metal sheets. The joining parts are arranged toward each other at an
angle of 1-15°, depending on the material and method, and are prepared with a layer of explosive
on the top.
3. In which welding the surfaces of two components are subjected to static normal force and
oscillating shear stress?
a) Diffusion welding
b) Thermit welding
c) Laser beam welding
d) Ultrasonic welding
View Answer

Answer: d
Explanation: In ultrasonic welding (USW), the faying surfaces of the two members are subjected
to a static normal force and oscillating shearing (tangential) stresses. The shearing stresses are
applied by the tip of a transducer similar to that used for ultrasonic machining.
4. In which welding the strength of the weld results due to diffusion and plastic deformation of
the flying surface?
a) Diffusion welding
b) Thermit welding
c) Laser beam welding
d) Ultrasonic welding
View Answer

Answer: a
Explanation: In diffusion welding, the bond strength is achieved by pressure, temperature, time
of contact, and cleanness of the surfaces. The strength of the bond is primarily due to diffusion
rather than any plastic deformation.
5. In Thermit welding the heat generated is due to the mixing of?
a) Aluminum and copper
b) Aluminum and iron
c) Aluminum oxide and iron
d) Aluminum and iron oxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermite welding is a welding process in which the workpiece is joined with the
help of molten metal by means of an exothermic reaction. Thermite mixture consists of a metal
oxide (usually iron oxide) and aluminum powder. The major application of thermite welding is
to weld railway tracks. It is also used to weld heavy machinery.
6. Which of the following welding is also known as arc and gas welding?
a) Electro slag welding
b) Atomic hydrogen welding
c) Laser beam welding
d) Ultrasonic welding
View Answer

Answer: b
Explanation: Atomic hydrogen welding, also known as AHW, is an arc welding technique that
uses an arc which is located between two tungsten electrodes and a hydrogen shielding gas.
7. Which of the following welding is used for welding vertical section in one pass?
a) Electro slag welding
b) Atomic hydrogen welding
c) Laser beam welding
d) Electro gas welding
View Answer

Answer: d
Explanation: Electro gas welding (EGW) is an vertical positioned arc welding process, is used
for welding the edges of sections vertically and in one pass with the pieces placed edge to edge
(butt joint).
8. Electron beam welding is carried in?
a) Inert atmosphere
b) Partially filled chamber
c) Vacuum
d) Partially vacuum
View Answer

Answer: c
Explanation: In electron beam welding process, electrons are emitted from the heated filament
called electrode. This is done under vacuum conditions to prevent dissipation of the electron
beam.
9. Which of the following welding process the weld joint is obtained by means of filler material
and not by melting?
a) Diffusion welding
b) Thermit welding
c) Electroslag welding
d) Brazing
View Answer

Answer: d
Explanation: A brazed joint is made in a completely different manner from welded joint. The big
difference is in temperature-brazing does not melt the base metals. This means that brazing
temperatures are invariably lower than the melting points of the base metals. It joins base metals
by creating a metallurgical bond between the filler metal and the surfaces of the two metals being
joined. The principle by which the filler metal is drawn through the joint to create this bond is
capillary action.
10. Which of the following statements is not true?
a) Brazing occurs at a temperature above 450°C
b) Soldering occurs at a temperature below 450°C
c) Epoxy resins are used to join metals, ceramics etc
d) Epoxy resins are not used to join metals, ceramics etc
View Answer

Answer: d
Explanation: The excellent adhesive properties of epoxy resins are due to the attractive forces
between the epoxy resin and the surface of the substrate. Typical epoxy resins have pendant
hydroxyl (-OH) groups along their chain which can form bonds or strong polar attractions to
oxide or hydroxyl surfaces. Most inorganic surface, i.e., metals, minerals, glasses, ceramics, etc.
have polarity so they have high surface energy. Organic polymer surfaces are generally less polar
(more covalent) thus lower surface energy.

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Friction Welding – 1”.
1. Friction welding produces welds due to ______
a) electrode melting
b) workpiece melting
c) relative motion between workpieces
d) adhesive force between workpiece particles
View Answer

Answer: c
Explanation: Friction Welding (FRW) is a solid state welding process which produces welds due
to the compressive force contact of workpieces which are either rotating or moving relative to
one another.
2. In friction welding, material is deformed due to_____
a) elastic deformation
b) plastic deformation
c) ductile deformation
d) brittle deformation
View Answer

Answer: b
Explanation: In friction welding the heat required to produce the joint is generated by friction
heating at the interface. This heat displaces material plastically from the faying surfaces.
3. Which of the following is true about friction welding?
a) One workpiece is held stationary while the other is moving
b) Both the workpieces are moving
c) Both the workpieces are stationary and filler is added in the space between them
d) The material is deformed elastically
View Answer
Answer: a
Explanation: The components to be joined are first prepared to have smooth, square cut surfaces.
One piece is held stationary while the other is mounted in a motor driven chuck or collet and
rotated against it at high speed.
4. During friction welding, initially low pressure is applied. Why?
a) For slowly increasing the surface temperature
b) For melting the surface coating on the materials
c) To check weldabilty of two materials
d) For initial cleaning of the surface
View Answer

Answer: d
Explanation: A low contact pressure may be applied initially to permit cleaning of the surfaces
by a burnishing action. This pressure is then increased and contacting friction quickly generates
enough heat to raise the abutting surfaces to the welding temperature.
5. After the welding temperature is reached _____
a) rotation is stopped
b) speed of rotation is increased
c) rotation of first workpiece is stopped and second workpiece starts rotating
d) filler material is added
View Answer

Answer: a
Explanation: As soon as the welding temperature is reached, rotation is stopped and the pressure
is maintained or increased to complete the weld. The softened material is squeezed out to form a
flash. If desired, the flash can be removed by subsequent machining action.
6. By friction welding, steel bars upto _____ mm diameter can be welded.
a) 10
b) 50
c) 100
d) 210
View Answer

Answer: c
Explanation: During friction welding, a forged structure is formed in the joint. Friction welding
has been used to join steel bars upto 100 mms in diameter and tubes with outer diameter upto
100 mm.
7. Inertia welding is a modified form of friction welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inertia welding is a modified form of friction welding, where the moving piece is
attached to a rotating flywheel. The flywheel is brought to a specified rotational speed and is
then separated from the driving motor.
8. Which of the following is not true about inertia welding?
a) Weld is formed when the flywheel stops
b) The process is difficult for automation
c) Weld quality is consistent
d) Parts remain in contact even after the weld is completed
View Answer

Answer: b
Explanation: The weld is formed when the flywheel stops its motion and the pieces remain
pressed together. Since the conditions of the inertia welding are easily duplicated, welds of
consistent quality can be produced and the process can be easily automated.
9. During friction welding, shielding gases are needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the advantages of friction welding;
• No filler material is needed
• No shielding gases or flux is needed
• It is smoke free process
• The process is in solid state with a narrow heat affected zone.
10. Which of the following is not true?
a) Oxides can be removed after the welding process
b) Automation is possible
c) Rapid welds are made
d) Process can be used for limited materials
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are the advantages of friction welding;
• Oxides can be removed after the welding process
• In most cases, the weld strength is stronger that the weaker of the two materials
• The process can be easily automated for mass production
• The process is very efficient and comparatively very rapid welds are made
• Wide variety of metals and combinations can be welded

This set of Manufacturing Processes Questions and Answers for Campus interviews focuses on
“Friction Welding – 2”.

1. Friction welding process is restricted to_____


a) square bars
b) round bars
c) hexagonal bars
d) bars having diameters less than 20mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The process is restricted to joining round bars of same diameter (or bar tubes to flat
surfaces), i.e., capable of being rotated about the axis. Furthermore, capital equipment and
tooling costs are high and free-machining alloys are difficult to weld.
2. Which of the following materials cannot be welded by friction welding?
a) Aluminium
b) Copper
c) Stainless steel
d) Non-forgeable materials
View Answer

Answer: d
Explanation: Dry bearing and non-forgeable materials cannot be welded by a friction welding
process, i.e., one of the components must be ductile when hot, to permit deformations.
Preparation and alignment of the workpieces of the workpieces may be critical for developing for
developing uniform rubbing and heating, particularly for pieces having diameters larger than
50mm.
3. In which of the following areas, friction welded products are not used?
a) Aerospace
b) Automotive
c) Marine
d) Toy making
View Answer

Answer: d
Explanation: Friction welded parts in production application span over wide products for
aerospace, agriculture, automotive, defence, marine and oil industries. Right from tong holds to
critical aircraft engine components are friction welded in production.
4. Which of the following automotive components are not friction-welded?
a) Gears
b) Engine valves
c) Strut rods
d) Rims
View Answer

Answer: d
Explanation: Automotive parts that are friction welded include gears, engine valves, axel tubes,
driveline components, strut rods and shock absorbers. Rims are generally welded by TIG or MIG
welding.
5. Friction welding cannot be used for welding stainless steel to carbon steels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Stainless steels are friction welded to carbon steels in various sizes for uses in
marine systems and water pumps for home and industrial use. Friction welded aluminium/copper
joints are in wide usage in the electrical industry.
6. Friction welded components are cheaper than casted components.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Friction welded components are comparatively cheaper than casted components.
Friction welded assemblies are often used to replace expensive casted and forged components.
7. Which of the following components from agricultural equipment is not friction welded?
a) Track rollers
b) Axles
c) Bushings
d) Cultivator
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are the few components which are friction welded by manufacturers of
agricultural equipment;
• Hydraulic piston rods
• Track rollers
• Gears
• Bushings
• Axles
Cultivators are heavy duty machines used for soil cultivation.
8. Aluminium is difficult to friction weld because of _____
a) ductility
b) softness
c) micro porosity
d) heat reflectivity
View Answer

Answer: c
Explanation: The basic problems with friction welding of aluminium and its alloys are that they
possess:
• Cast brittle dendritic structure
• Micro porosity
• Loss of strength in heat affected zone
• Solidification and liquation cracking
• Fatigue properties.
9. Which of the following processes can be used as alternative technique for joining aluminium
and its alloys?
a) Tungsten inert-gas welding
b) Metal inert-gas welding
c) Friction stir welding
d) Oxy-Acetylene flame technique
View Answer

Answer: c
Explanation: The following alternate techniques are being used for joining of aluminium and its
alloys:
• Electron beam welding
• Laser beam welding
• Variable polarity plasma arc welding
• Friction stir welding.
10. Which of the following is not true about friction stir welding?
a) It is a solid state process
b) Fine grained structures can be obtained
c) It eliminates friction welding problems
d) It alters the chemical composition of the workpiece
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are the advantages of friction stir welding:
• It is a solid state process
• Fine grained, re-crystallized microstructures can be obtained
• It eliminates friction welding problems
• There is no significant alteration of chemical composition
• Routinely used to join difficult to friction weld alloys.

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Friction Welding – 3”.

1. In friction welding process, materials are joined by _____ motion between materials.
a) rectilinear
b) rubbing
c) translatory
d) brownian
View Answer

Answer: b
Explanation: Friction welding is a solid-state joining process that produces coalescence in
materials, using the heat developed between surfaces through a combination of mechanically
induced rubbing motion and applied load. The resulting joint is of forged quality.
2. All metallic engineering materials which are _____ can be friction welded.
a) soft
b) weldable
c) forgeable
d) metamaterials
View Answer

Answer: c
Explanation: As a rule, all metallic engineering materials which are forgeable can be friction
welded, including automotive valve alloys, maraging steel, tool steel, alloy steels and tantalum.
In addition, many castings, powder metals and metal matrix composites are weldable.
3. Friction welding is _____ process.
a) costly
b) cost saving
c) time consuming
d) highly material selective
View Answer

Answer: b
Explanation: Since dissimilar materials can be joined, a significant cost savings are possible
because engineers can design bimetallic parts that use expensive materials only where needed.
Expensive forgings and castings can be replaced with less expensive forgings welded to bar
stock, tubes, plates and the like.
4. Friction welding produces quality joints, with a 100% _____ weld.
a) lap joint
b) tee-joint
c) butt joint
d) edge joint
View Answer

Answer: c
Explanation: Friction welding produces forged quality joints, with a 100% butt joint weld
through the contact area. Furthermore, in friction welding heat affected zone is much narrower as
compared to other welds, which indeed reduces the cost of post-weld heat treatments (stress
relieving processes).
5. Which of the following is not true about friction welding?
a) Dissimilar metals cannot be joined
b) This technique is relatively faster as compared to the other techniques
c) This technique is suitable for any parts of shape or size
d) Sheared surfaces can also be joined by the process
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the few advantages of friction welding over other techniques:
• Dissimilar metals are joined, even some considered incompatible or unweldable.
• The process is at least twice— and up to 100 times—as fast as other welding techniques.
• Friction welders are versatile enough to join a wide range of part shapes, materials and sizes.
• Joint preparation isn’t critical… machined saw cut, and even sheared surfaces are weldable.
6. Which of the following holds true for friction welding?
a) Hazardous fumes are generated during the process
b) Argon is used as a shielding gas
c) It is a power consuming process
d) There are no solidification defects in the welded parts
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are the few reasons to consider friction welding over other techniques:
• The machine-controlled process eliminates human error, and weld quality is independent of
operator skill.
• It’s ecologically clean—no objectionable smoke, fumes, or gases are generated that need to be
exhausted.
• No consumables are required— no flux, filler material, or shielding gases.
• Power requirements are as low as 20% of that required of conventional welding processes.
• Since there is no melting, no solidification defects occur, e.g. gas porosity, segregation or slag
inclusions.
7. In inertia friction welding ______ energy of welding machine is used.
a) electrical
b) potential
c) rotational
d) frictional
View Answer
Answer: c
Explanation: Inertia Friction Welding is a variation of friction welding in which the energy
required to make the weld is supplied primarily by the stored rotational kinetic energy of the
welding machine.
8. In inertia friction welding, one workpiece is connected to _____
a) flywheel
b) the pin tool
c) rotor
d) generator
View Answer

Answer: a
Explanation: In Inertia Welding, one of the workpieces is connected to a flywheel and the other
is restrained from rotating. The flywheel is accelerated to a predetermined rotational speed,
storing the required energy. The drive motor is disengaged and workpieces are forced together
by the friction welding force.
9. Weld strength in inertia friction welding is more than direct drive friction welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inertia Friction Welding has the following advantages over the Direct Drive
Friction Welding process:
• Helical flow lines and hot working at end of weld cycle can help in weld strength
• Ease of monitoring, given only two variables for welding: energy (RPM) and pressure. Energy
can be monitored before a signal is given to weld reducing the variables during welding to one
• Weld torque is measured indirectly by measuring the rate of spindle speed change.
10. In direct drive friction welding, lower weld forces are generated.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the advantages of direct drive friction welding over inertia friction
welding:
• Lower weld force for solid parts. Larger parts can be welded on same tonnage machine
• Lower weld torque if brake is applied at end of weld cycle. Tooling requirements are, therefore,
less rigid
• Lower RPM for solid parts
• No flywheel change between setups.
This set of Manufacturing Processes Questions and Answers for Aptitude test focuses on
“Friction Welding – 4”.

1. In Direct Drive Friction Welding, energy is supplied by _____


a) an electromagnet
b) a capacitor
c) an electric motor
d) a heating unit called heater
View Answer

Answer: c
Explanation: Direct Drive Friction Welding is a variation of friction welding in which the energy
required to make the weld is supplied by the welding machine through a direct motor connection
for a preset period of the welding cycle.
2. Which of the following holds true about direct drive friction welding?
a) Both the workpieces are restrained from motion
b) Among two workpieces, the one attached to motor-driven unit is restrained from motion
c) Among two workpieces, the one which is not attached to motor-driven unit is restrained from
motion
d) Both the workpieces are moving relative to each other
View Answer

Answer: c
Explanation: In Direct Drive Friction Welding, one of the workpieces is attached to a motor-
driven unit while the other is restrained from rotation. The motor-driven workpiece is rotated at a
predetermined constant speed.
3. _____ generated during friction welding is coherent.
a) Burr
b) Molten metal
c) Flash curl
d) Fly ash
View Answer

Answer: c
Explanation: The flash curl generated during welding is coherent, will not flake off, and can
often be left intact if design and engineering considerations allow. Alternately, parts can
frequently be designed to accommodate the flash curl in a recess (flash trap).
4. Part geometry and accessibility of the flash are the factors which decide flash removal process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In many cases, if the weld flash must be removed, this can be accomplished on the
welder as an integrated part of the machine cycle. Part geometry and accessibility of the flash are
the two major factors which determine whether on-machine flash removal can be incorporated,
and which system can be employed.
5. How many flash removal systems are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Available systems are:
• Shearing–outside
• Shearing–inside
• Plunge Cut–one axis
• Plunge Cut–two axis.
6. Which of the following components of an aircraft is/are not friction welded?
a) Gears
b) Hooks bolt
c) Shafts
d) Hydraulic cylinders
View Answer

Answer: d
Explanation: Aircraft/ aerospace components which are friction welded include compressor
rotors, fan shafts, cluster gears, landing gear components, bi-metallic rivets and hook bolts,
aluminium heat pipes, and cryogenic rocket components.
7. Friction welding one of the leading methods of joining different metals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Proven reliability of friction welded connections, coupled with the process
advantages such as being clean, fast, consistent, and free of operator-induced error, makes
friction welding one of the leading methods of joining flanges to valve bodies, drill pipe, high-
pressure hose couplings, and manifold tubes.
8. Friction welding produces a _____ bond.
a) metallic
b) metallurgical
c) ionic
d) co-ordinate
View Answer

Answer: b
Explanation: Friction welding produces a metallurgical bond strong enough to take the high
torque and highly loaded rotary tension due to directional drilling.
9. Which of the following is not the advantage of friction welding?
a) No smoke generation during the process
b) Less sparks are produced during the process
c) Applicable for all metals
d) Time saving process
View Answer

Answer: c
Explanation: The advantages of this process such as no smoke, fumes or gases, or few sparks
produced, and the fact that the process is machine-controlled, make it suitable for use in
potentially explosive or hazardous environments. The machine can be fully automated so the
operator can be safely located out of harm’s way. This process is not applicable to non-forgeable
metals.
10. Which of the following set is not joined by friction welding process?
a) Aluminium to Steel
b) Copper to Aluminium
c) Copper to Titanium
d) Rubidium to Caesium
View Answer
Answer: d
Explanation: Metal combinations not normally considered compatible are joined by friction
welding, such as aluminium to steel, copper to aluminium, titanium to copper, and nickel alloys
to steel.
This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Laser Welding – 1”.

1. Laser beam welding is a ______ joining process.


a) fission
b) fusion
c) coherent
d) plastic
View Answer

Answer: b
Explanation: Laser is an acronym for light amplification by stimulated emission of radiation.
Laser Beam Welding (LBW) is a fusion joining process that produces coalescence of materials
with the heat obtained from a concentrated beam of coherent, monochromatic light impinging on
the joint to be welded.
2. Which of the following is used to direct laser beam?
a) glass apertures
b) perforated glass sheets
c) flat optical elements
d) electro-magnetic coils
View Answer

Answer: c
Explanation: In the LBM process, the laser beam is directed by flat optical elements, such as
mirrors and then focused to a small spot (for high power density) at the workpiece using either
reflective focusing elements or lenses.
3. Inert gas shielding is generally employed to protect _____
a) laser beam
b) molten puddle of metal
c) filler electrode
d) lenses
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a non-contact process, requiring no pressure to be applied. Inert gas shielding
is generally employed to prevent oxidation of the molten puddle and filler metals may be
occasionally used.
4. Which of the following is a commercially used laser?
a) Nd-GAG laser
b) 1.06 µm wavelength CO2 laser
c) 2 µm wavelength CO2 laser
d) Nd- YAS laser
View Answer

Answer: b
Explanation: The Lasers which are predominantly being used for industrial material processing
and welding tasks are the Nd-YAG laser and 1.06 µm wavelength CO2 laser, with the active
elements most commonly employed in these two varieties of lasers being the neodymium (Nd)
ion and the CO2 molecules respectively.
5. In solid state laser _____ is used as a dopant.
a) actinium ion
b) neodymium ion
c) platinum ion
d) lead ion
View Answer

Answer: b
Explanation: It utilizes an impurity in a host material as the active medium. Thus, the
neodymium ion (Nd+++) is used as a ‘dopant’, or purposely added impurity in either a glass or
YAG crystal and the 1.06 µm output wavelength is dictated by the neodymium ion.
6. The lasing material is a cylinder of a diameter of about _____ mm.
a) 5
b) 9
c) 17
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: The lasing material or the host is in the form of a cylinder of about 150 mm long
and 9 mm in diameter. Both ends of the cylinder are made flat and parallel to each other.
7. The lasing material or crystal is excited by _____
a) neon lamps
b) krypton lamps
c) tungsten wire laps
d) CFLs
View Answer

Answer: b
Explanation: Both ends of the cylinder are made flat and parallel to very close tolerances, then
polished to a good optical finish and silvered to make a reflective surface. The crystal is excited
by means of an intense krypton or xenon lamps.
8. Which of the following laser is the most efficient?
a) CO2 lasers
b) Nd-YAG lasers
c) Ruby lasers
d) Dye lasers
View Answer
Answer: a
Explanation: The electric discharge style CO2 gas lasers are the most efficient type currently
available for high power laser beam material processing. Dye lasers use complex organic dyes
like rhodamine 6G.
9. CO2 lasers employs gas mixture of _____
a) nitrogen and helium
b) hydrogen and helium
c) argon and xenon
d) oxygen and nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: These lasers employ gas mixtures primarily containing nitrogen and helium along
with a small percentage of carbon dioxide, and an electric glow discharge is used to pump this
laser medium.
10. Gas heating produced by gas lasers is controlled by _____
a) coolant
b) a blow of cool air
c) adjusting the wavelength of the laser
d) circulating the gas mixture
View Answer

Answer: d
Explanation: Gas heating produced by gas lasers is controlled by continuously circulating the gas
mixture through the optical cavity area and the thus CO2 lasers are usually categorized according
to the type of gas flow in the system.
11. How many categorize are there of CO2 lasers?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: CO2 laser are usually categorized according to the type of gas flow in the type of
gas flow in the system:
• slow axial
• fast axial
• transverse axial.
12. Slow axial flow gas lasers are simplest of the CO2 lasers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: They are the simplest of the CO2 lasers. Gas flow in the same direction as the laser
resonator’s optical axis and electric excitation field, or gas discharge path. These lasers are
capable of generating laser beams with a continuous power rating.
13. Solid axial flow CO2 lasers can generate laser beams with a constant rating of 80 Watts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: These lasers can generate laser beams with a constant rating of approximately 80
Watts for every meter of discharge length. A folded tube configuration is used for achieving
output power levels of 50 to 1000 Watts, maximum.
This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Laser Welding – 2”.
1. ______ is used to circulate the laser gas in case of fast axial flow gas laser.
a) Compressor
b) Turbo pump
c) Guide vanes
d) Vane pump
View Answer

2. Fast axial flow gas lasers are available between _____ watts power levels.
a) 10-100
b) 50-500
c) 500-6000
d) 6000-7000
View Answer

3. In transverse flow type gas lasers, gas is circulated across _____


a) the resonator cavity axis
b) optical axis
c) deflection coils
d) the focusing lens
View Answer

4. In case of laser welding, heat input is _____ to fuse the weld metal.
a) equal to the required amount
b) close to the minimum required
c) greater by 200 J than required
d) approximately higher by atleast 320 J
View Answer
Answer: b
Explanation: Following are the few advantages of Laser Beam Welding:
• Heat input is close to the minimum required to fuse the weld metal
• Reduced heat affected zones
• Workpiece distortions are minimized due to smaller heat affected zones.
5. Which of the following holds true about laser welding process?
a) Time for welding thick sections is more in case of LBW
b) Shielding gas is used to melt the burr formed during the machining
c) In LBW, sometimes filler metals are used
d) In Nd- YAG lasers, crystals of C14 are used as the lasing material
View Answer

Answer: c
Explanation: Time for welding thick sections is reduced and the need for filler wires and
elaborate joint preparations is eliminated by employing the single pass laser welding procedures
but filler metals may be occasionally used.
6. Laser welding is performed with freedom from electrode contamination.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of laser beam welding, no electrodes are required; welding is performed
with freedom from electrode contamination, indentation or damage from high resistance welding
currents.
7. Which of the following does not hold true about laser beam welding?
a) Laser welding cannot be used in case of joints at intricate locations
b) It can produce tiny welds
c) Laser welding can be used for a variety of metal combinations
d) In case of LBW, thin welds on small diameter wires are less susceptible to burn back
View Answer

8. Laser welds are not influenced by _____


a) electric field
b) magnetic field
c) radio waves
d) ultraviolet rays
View Answer

Answer: b
Explanation: Laser welds are not influenced by magnetic fields, as in arc and electron beam
welds. They also tend to follow weld joint through to the root of the work-piece, even when the
beam and joint are not perfectly aligned.
9. Aspect ratios, i.e., depth-to-width ratios of the order of _____ are attainable by LBW.
a) 1:2
b) 5:10
c) 10:1
d) 15:1
View Answer

Answer: c
Explanation: Following are the few advantages of the LBW process:
• Aspect ratios (i.e., depth-to-width ratios) of the order of 10:1 are attainable in LBM
• Metals with dissimilar physical properties, such as electric resistance can also be welded
• No vacuum or X-Ray shielding is required.
10. Weld penetrations of larger than _____ are difficult to weld by LBW.
a) 5 mm
b) 13 mm
c) 19 mm
d) 25 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum joint thickness that can be welded by a laser beam is somewhat
limited. Thus weld penetrations of larger than 19 mms are difficult to weld. Also, joints must be
accurately positioned laterally under the beam and at a controlled position with respect to the
beam focal point.
11. Which of the following material properties has no effect on laser beam machining?
a) Reflectivity
b) Thermal conductivity
c) Weldability
d) Electrical conductivity
View Answer

Answer: d
Explanation: High reflectivity and high thermal conductivity of materials like Al and Cu alloys
can affect the weldability with lasers. Also, in case of mechanical clamping of the weld joints, it
must be ensured that the final position of the joint is accurately aligned with the beam
impingement point.
12. Lasers tend to have fairly low energy conversion efficiency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the few limitations of the LBM Process:
• An appropriate plasma control device must be employed to ensure the weld reproducibility
while performing moderate to high power laser welding
• Lasers tend to have fairly low energy conversion efficiency, generally less than 10 percent
• Some weld-porosity and brittleness can be expected, as a consequence of the rapid
solidification characteristics of the LBM.

Which of the following gas mixtures is not used in Gas tungsten arc welding (TIG)?
Argon-Helium
Argon-Nitrogen
Argon-Hydrogen
Argon-Carbon dioxide
(Ans:b)
In Gas metal arc welding (MIG) which of the following polarity is generally used
Direct current straight polarity (DCSP)
Direct current reverse polarity (DCRP)
Alternating Current high frequency (ACHF)
All of the above
(Ans:a)
Which welding process is used to join two thick plates in one single pass?
Oxy-acetylene welding
Gas tungsten arc welding (TIG)
Gas metal arc welding (MIG)
Electroslag welding
(Ans:d)

The following welding process is used to weld fastener to plates without drilling or punching
holes?
Electroslag welding
Oxy-acetylene welding
Butt welding
Stud welding
(Ans:d)
For underwater welding which of the following process is not used?
Electroslag welding
Shielded metal arc welding (SMAW)
Gas tungsten arc welding (GTAW)
Gas metal arc welding (MIG)
(Ans:a)
The following welding process has greater directional stability due to passage of arc through
copper orifice
Oxy-acetylene welding
Gas metal arc welding (MIG)
Gas tungsten arc welding (TIG)
Plasma arc welding
(Ans:d)
The process which employ an exothermal chemical reaction to develop high temperature
Electroslag welding
Plasma arc welding
Thermit welding
Stud welding
(Ans:c)
During exothermal chemical reaction in Thermal welding, the temperature is of the order of
2100°C
2700°C
3100°C
3500°C
(Ans:b)
Which process is used for repairing of tracks and spokes of driving wheels?
Electroslag welding
Plasma arc welding
Thermit welding
Electron beam welding
(Ans:c)
Which process allows fusion welds of great depth with minimum width?
Electron beam welding
Ultrasonic welding
Plasma arc welding
Friction welding
(Ans:a)
1. Cross-wire welding is.......
A.Multi-spot welding process

B.Continuous spot welding process

C.Used to form mesh

D.Used where additional strength is desired

E. None of the above

✔ View Answer
C. Used to form mesh

2. Projection welding is.......


A.Multi-spot welding process
B.Continuous spot welding process
C.Used to form mesh
D.Used to make cantilevers
✔ View Answer
A.Multi-spot welding process

3. Seam-welding is.........
A.Multi-spot welding process
B.Continuous spot welding process
C.Used to form mesh
D.Used for welding cylindrical objects
✔ View Answer
B.Continuous spot welding process

4. Thermit welding is a form of.....


A.Resistance welding
B.Gas welding
C.Fusion welding
D.Forge welding
E.Arc welding

✔ View Answer
C.Fusion welding

5. TIG welding is best suited for welding.......


A.Mild welding
B.Stainless steel
C.Carbon steel
D.Silver
E.Aluminium
✔ View Answer
E.Aluminium

6. Submerged arc welding is.......


A.A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
B.Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
C.A process in which arc is maintained under a blanket of flux
D.All of the above
✔ View Answer
C.A process in which arc is maintained under a blanket of flux

7. The electroslag welding is.......


A.A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
B.Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
C.A process in which arc is maintained under a blanket of flux
D.There is nothing called electroslag
✔ View Answer
B.Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
8. Arc-welding uses following electric supply .........
A.A.C.
B.D.C.
C.Both AC and DC
D.Spiral waveform
✔ View Answer
C.Both A.C. and D.C.

9. The most commonly used flame in gas welding is......

A.Neutral
B.Oxidising
C. Carburising
D. All of the above
✔ View Answer
A.Neutral

10. Thermit welding.......


A.A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
B.Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
C.A process in which arc is maintained under blanket of flux
D.In no welding process
✔ View Answer
E.A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium

11. Carbon arc welding is.......


A.A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
B.Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
C.Used to weld carbon rods
D.None of the above
✔ View Answer
D.None of the above

12. In inter gas arc welding following is used for welding magnesium.......
A.No-combustible electrode in combination with helium and d.c. current

B.Combustible electrodes and argon in combination with a.c. current

C.Straight polarity d.c. current

D.Carbon dioxide, because of its excellent penetration and high speed


✔ View Answer
A.No-combustible electrode in combination with helium and d.c. current

13. In inter gas arc welding following is used for welding alluminium.......
A. No-combustible electrode in combination with helium and d.c. current
B. Combustible electrodes and argon in combination with a.c. current
C. Straight polarity d.c. current
D. Carbon dioxide, because of its excellent penetration and high speed
✔ View Answer
B. Combustible electrodes and argon in combination with a.c. current

14. Distortion in welding occures due to......


A. Use of excessive current
B. Improper clamping methods
C. Use of wrong electrodes
D.Oxidation of weld pool
E.Improper composition of parent material
✔ View Answer
B.Improper clamping methods

15. In MIG welding, the metal is transferred in the form of.......


A.A fine spray of metal
B.Molten drops
C.Weld pool
D.Molecules
E.Very fine metal
✔ View Answer
A.A fine spray of metal

16. In reverse polarity welding.......


A.Electrode holder is connected to the negative and work to positive
B.Electrode holder is connected to the positive and work to negative
C.Work is positive and holder is earthed
D.Holder is positive and work is earthed
E.Work is negative and holder is earthed
✔ View Answer
B.Electrode holder is connected to the positive and work to negative

17. Equipment is used for arc welding a material by carbon electrode.......


A.A.C. welding set
B.Rectifier
C.Motor generator
D.D.C. welding set with straight polarity

E.D.C. welding set with reverse polarity


✔ View Answer
C.D.C. welding set with straight polarity

18. Which of the following is strongest for brazing joints.......


A.Butt
B.Scarf (inclined)
C.Lap
D.All are equally strong
E.Strength depends on other factors
✔ View Answer
C.Lap

19. In arc welding, temperature of the following order may be granted......


A.1000oC
B.1500oC
C.5500oC
D.8000oC
E.10000oC
✔ View Answer
C.5500oC

20. Forge welding is best suited for.......


A.Stainless steel
B.High carbon steel
C.Cast iron
D.Wrought iron
E.All of the above
✔ View Answer
D.Wrought iron
21. Which of the following carbon steel is most weldable.......
A.0.15 % carbon steel
B.0.30 % carbon steel
C.0.50 % carbon steel
D.0.75 % carbon steel
E.1.00 % carbon steel
✔ View Answer
A.0.15 % carbon steel

22. The temperature of plasma tourch is of the order of.......

1. A.1000 oC

2. B.5000 oC

3. C.10000 oC
4. D.33000 oC

5. E.75000 oC

✔ View Answer

23. Arc welding in arc welding should be nearly equal to......


A.Diameter of electrode rod (d)
B.1.5 d
C.2 d
D.3 d
E.4 d
✔ View Answer
A.Diameter of electrode rod (d)

24. Arc length in arc welding should be equal to......


A.Half the diameter of electrode rod
B.Rod diameter
C.Twice the rod diameter
D.2.5 times the rod diameter
E.None of the above
✔ View Answer
B.Rod diameter

25. Arc stability is better with.......


A.AC welding
B.DC welding
C.Both AC with DC welding

D.Specially designed wave forms


E.Rectified supply
✔ View Answer
A.AC welding

26. In arc welding, if arc is too short, it will result in.......


A.Electrode sticking to the base metal and base metal not melting and bead resting on top of the
work, leading to poor fusion and gas and slag holes
B.Formation of large globules in an irregular pattern because of wandering of arc, leading of
poor fusion with base petal
C.Arc extinction
D.Operator hazard
E.No welding
✔ View Answer
A.Electrode sticking to the base metal and base metal not melting and bead resting on top of the
work, leading to poor fusion and gas and slag holes

27. In arc welding, if arc is too long, it will result in.....


A.Electrode sticking to the base metal and base metal not melting and bead resting on top of the
work, leading to poor fusion and gas and slag holes

B.Formation of large globules in an irregular pattern because of wandering of arc, leading of


poor fusion with base petal
C.Arc extinction
D.Operator hazard
E.No welding
✔ View Answer
28. Too low welding current in arc welding would result in.......
A.Excessive piling up of weld metal, poor penetration, wasted electrodes
B.Excessive spatter, under cutting along edges, irregular deposits, wasted electrodes
C.Too small bead, weak weld, and wasted electrodes
D.None of the above
✔ View Answer

29. Too high welding current in arc welding would result in......
A.Excessive piling up of weld metal, poor penetration, wasted electrodes

B.Excessive spatter, under cutting along edges, irregular deposits, wasted electrodes

C.Too small bead, weak weld, and wasted electrodes

D.None of the above

✔ View Answer

B.Excessive spatter, under cutting along edges, irregular deposits, wasted electrodes
✍ Your Comments

30. Too fast welding speed in arc welding would result in.......

A.Excessive piling up of weld metal, poor penetration, wasted electrodes

B.Excessive spatter, under cutting along edges, irregular deposits, wasted electrodes

C.Too small bead, weak weld, and wasted electrodes


D.None of the above

✔ View Answer

C.Too small bead, weak weld, and wasted electrodes

31. The melting point of the filler metal in brazing should be above.......

A.420o C

B.820o C

C.1020o C

D.1200o C

E.1500o C

✔ View Answer
A.420 o C

✍ Your Comments

32. Too slow welding speed in arc welding would result in.......

A.Excessive piling up of weld metal, poor penetration, wasted electrodes

B.Excessive spatter, under cutting along edges, irregular deposits, wasted electrodes

C.Too small bead, weak weld, and wasted electrodes

D.Excessive pillling up of weld metal, overlapping without penetration of edges, wasted


electrodes

✔ View Answer

D.Excessive pillling up of weld metal, overlapping without penetration of edges, wasted electrodes
✍ Your Comments

33. In resistance welding the electrode material is made of.......

A.Carbon steel

B.Stainless steel

C.Copper

D.High speed steel

✔ View Answer

C.Copper

✍ Your Comments

34. Which type of electrode is used in submerged arc welding......

A.Bare rods

B.Coated electrodes

C.Core wires

D.Copper electrodes

✔ View Answer

A.Bare rods
✍ Your Comments

35. Seam welding is.......


A.Arc welding

B.Multi spot welding

C.Continuous welding

D.Used for forming sound bars

E.Gas welding

✔ View Answer

C.Continuous welding

36. Flash butt welding is.......

A.Gas welding

B.Arc welding with straight polarity

C.Arc welding with reverse polarity

D.Resistance welding

✔ View Answer

D.Resistance welding

✍ Your Comments

37. The suitable welded material used in TIG welding is.......

A.Aluminium

B.Stainless steel

C.Magnesium

D.All of the above


✔ View Answer
D.All of the above

38. The following welding process uses consumable electrodes.......


A.TIG
B.MIG
C.Thermit
D.Gas
✔ View Answer

39. Preheating is essential in welding for......


A.High speed steel

B.Stainless steel

C.Cast iron

D.German silver

✔ View Answer

C.Cast iron
✍ Your Comments

40. The phenomeon of weld decay occurs in.......

A.Cast iron

B.Brass

C.Bronze

D.Stainless steel

E.Carbon steel

✔ View Answer
D.Stainless steel

1. In resistance welding,the pressure is released .......

A.Just at time of passing the current

B.After completion of current

C.After the weld cools

D.During heating periods

✔ View Answer
C.After the weld cools

2. Weaving in arc welding refers to.......

A.Side to side motion of electrode at right angles to the direction of the welding

B.Side to side motion of electrode along the direction of the welding

C.Spiral motion given to electrode

D.A technique of striking the arc


✔ View Answer
A.Side to side motion of electrode at right angles to the direction of the welding

3. The widest application of laser welding is.......


A.Heavy industry
B.Structural work
C.Process industry
D.Electronic industry
✔ View Answe
D.Electronic industry

4. In arc welding operations the current value is decided by......


A.The thickness of plate
B.Length of welded portion
C.Voltage across the arc
D.Size of the electrode
✔ View Answer
D.Size of the electrode

5. The mixture of iron oxide and aluminium oxide are used in thermit welding is.......

A.1:1

B.1:3

C.3:1

D.Mixture of different oxide

E.None of the above

✔ View Answer

C.3:1

6. Weld spalter is.......

A.Flux

B.Electrode coating

C.Welding defeat

D.Welding test

✔ View Answer

C.Welding defeat

✍ Your Comments

7. Arc blow occurs in .......


A.Gas welding

B.Gas cutting

C.Arc welding when straight polarity is used

D.Arc welding when reverse polarity is used

✔ View Answer

C.Arc welding when straight polarity is used


✍ Your Comments

8. T joint weld is used.......

A.When longitude share is present

B.Where severe loading is encountered and the upper surface of both pieces must be in the same
plane

C.To join two pieces of metal in the same manner as revet joint metal

D.Join two pieces perpendicularly

✔ View Answer

A.When longitude share is present

✍ Your Comments

9. Voltage used in resistance welding is......

A.1 V

B.10 V
C.100 V

D.1000 V

✔ View Answer

B.10 V
✍ Your Comments

10. In arc welding, open circuit voltage is used.......

A.18-40 volts

B.40-95 volts

C.100-125 volts

D.130-170 volts

E.200-240 volts

✔ View Answer

B.40-95 volts

11. In braze welding,the filler metal is.......

A.Distributed by capillary attraction

B.Melted and deposited at the point where the weld is to be made

C.All of the above

D.None of the above

✔ View Answer
B.Melted and deposited at the point where the weld is to be made

✍ Your Comments

12. The carburising frame as compared to oxidising flame is.......

A.More luminous

B.Less luminous

C.Equally luminous

D.Unpredictable

✔ View Answer

A.More luminous
13. In neutral flame oxygen to acetylene ratio is.......
A.0.8:1
B.1:1
C.1.2:1
D.2:1
✔ View Answer
B.1:1

14. In MIG welding helium or organ is used in order to......


A.Provide cooling effect
B.Act as flux
C.Protect electrode
D.Act as shielding medium
✔ View Answer
D.Act as shielding medium

15. Weld spatter refers to.......


A.Welding electrode
B.Flux
C.Filler material
D.Welding defect
E.Shield
✔ View Answer
D.Welding defect
16. Neutral flame has.......
A.1 zone
B.2 zones
C.3 zones
D.4 zones
✔ View Answer
B.2 zones

17. Carburing flame has.......


A.1 zone
B.2 zones
C.3 zones
D.4 zones
✔ View Answer
C.3 zones

18. Carburising flame is used to weld metals like.......


A. Steel
B. Copper and brass
C. Curburised steel
D. aluminium, stainless steel, zinc die casting, nickel, monel etc.
✔ View Answer
D. aluminium, stainless steel, zinc die casting, nickel, monel etc

19. Neutral flame is used to weld metals like......


A.Steel
B.Copper and brass
C.Curburised steel
D.aluminium, stainless steel, zinc die casting, nickel, monel etc.
✔ View Answer
A.Steel

20. Oxidising flame is used to weld metals like.......


A.Steel
B.Copper and brass
C.Curburised steel
D.aluminium, stainless steel, zinc die casting, nickel, monel etc.
✔ View Answer
B.Copper and brass

26. The following flux is used for brazing brass, copper, bronze and low carbon steels.......
A.Mixture of boric acid, borux and a wetting agent
B.Boric acid, borax or fluoride with a wetting agent
C.Chlorides and fluorides mixed with water
D.All of the above
✔ View Answer
A. Mixture of boric acid, borux and a wetting agent

27. The following flux is used for brazing cast iron.......


A.Mixture of boric acid, borux and a wetting agent
B.Boric acid, borax or fluoride with a wetting agent
C.Chlorides and fluorides mixed with water
D.All of the above
✔ View Answer
B.Boric acid, borax or fluoride with a wetting agent

28. Oxygen to acetyline ratio in case of oxidising flame is.......


A.1:1
B.1.2:1
C.1.5:1
D.2:1
✔ View Answer
C.1.5:1

29. Acetylene gas is generated form of......


A.Carbon
B.Calcium
C.Calcium carbonate
D.Calcium carbide
✔ View Answer
D. Calcium carbide

30. Acetelyne is stored in gas cylinder in.......


A.In gaseous form
B.In liquid form
C.In solid form
D. Under high pressure
✔ View Answer
B.In liquid form