Sei sulla pagina 1di 125

GEOMETRY

COMPLETE THEORY NOTES

GEOMETRY
Complete Theory
VERSION 1.0 (26 June 2020)

1
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

1 LINES & ANGLES: ............................................................... 4


ANGLE ............................................................................. 4
TYPES OF ANGLES: ......................................................... 4
WHEN A TRANSVERSAL INTERSECTS TWO PARALLEL LINES: .......... 6
2 TRIANGLES : ...................................................................... 6
TYPES OF TRIANGLES: ......................................................... 6
ON THE BASIS OF SIDES – .................................................................. 6
ON THE BASIS OF ANGLES:................................................................. 7
CONDITION FOR FORMATION OF A TRIANGLE: - ........................ 8
PROPERTIES OF A TRIANGLE:- ............................................... 9
CONGRUENT TRIANGLE: .................................................... 10
SUFFICIENT CONDITIONS FOR CONGRUENCE OF ................................... 10
TRIANGLES: .................................................................................. 10
SIMILARITY OF TRIANGLES:................................................. 12
MPT (MID-POINT THEOREM) :........................................... 13
BPT (BASIC PROPORTIONALITY THEOREM) : ......................... 13
INEQUALITY RELATIONS IN A TRIANGLE: ................................ 14
ANGLE BISECTOR THEOREM: .............................................. 14
CENTROID: ..................................................................... 15
CIRCUMCENTER :- ............................................................ 17
INCENTER:- ..................................................................... 18
EX-CENTER :- .................................................................. 19
ORTHOCENTER:- .............................................................. 20
SINE RULE :- ................................................................... 21
COSINE RULE :- ............................................................... 21
EXPRESSION FOR AREA :- ................................................... 22
HOW TO FIND LENGTH OF CEVIAN – STEWART’S THEOREM ....... 22
CEVA’S THEOREM :- ......................................................... 23
ROUTH THEOREM: ........................................................... 23
STANDARD EQUILATERAL TRIANGLE :- .................................. 24
RIGHT ANGLED TRIANGLE :- ................................................ 25
MASS POINT GEOMETRY:-................................................. 27
3 QUADRILATERAL :- .......................................................... 29
RECTANGLE :- ................................................................. 30
SQUARE :- ...................................................................... 31
PARALLELOGRAM :- .......................................................... 31
2
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
RHOMBUS :- ................................................................... 34
TRAPEZIUM :- ................................................................. 34
KITE :- ........................................................................... 36
4 POLYGON :- ..................................................................... 36
REGULAR POLYGON :- ....................................................... 36
REGULAR HEXAGON :- ...................................................... 38
REGULAR OCTAGON :- ...................................................... 41
5 CIRCLE :- .......................................................................... 41
SEGMENT OF A CIRCLE :- .................................................... 42
ALTERNATE SEGMENT THEOREM :- ...................................... 44
TANGENTS FROM EXTERNAL POINTS :- .................................. 46
DIRECT COMMON TANGENT :- ............................................ 46
TRANSVERSE COMMON TANGENT :- ..................................... 46
FOR EXTERNALLY TOUCHING CIRCLES :- ................................ 47

3
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
1 LINES & ANGLES:
Angle
Every angle has a measure. The unit of angle
measure is a standard angle called a "degree".
1 degree = 1° = 60 minutes i.e., 60'
1' = 60 seconds i.e., 60"

TYPES OF ANGLES:
i) An angle whose measure is 90° is called a right
angle. i.e., q = 90°
ii) An angle whose measure is less than 90° is called
an acute angle.
i.e., 0° < q < 90°
iii) An angle whose measure is more than 90° but less
than 180° is called an obtuse angle.
i.e., 90° < q < 180°
iv) An angle whose measure is 180° is called a straight
angle.

v) An angle whose measure is more than 180° is


called a reflex angle.
i.e., 180° < q < 360°

vi) Complementary Angle:


Two angles, whose sum is 90°, are called
complementary angles
If, Ðx + Ðy = 90°
Ðx & Ðy are called complementary angles.
e.g., (40°, 50°), (45°, 45°), (35°, 55°), etc

4
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
vii) Supplementary Angles:
Two angles, whose sum measures 180°, are called
the supplementary angles.
If, Ðp + Ðq = 180°
Ðp & Ðq are called supplementary angles.
e.g., (120°, 60°), (100° 80°), etc

viii) Adjacent Angles:


Two angles are called adjacent
angles if they have:
§ the same vertex,
§ a common arm, and
§ Uncommon arms are on
either side of the common
arm.
e.g., ÐADB & ÐCDB are adjacent angles.

ix) Linear pair of Angles:


Two adjacent angles are
said to form a linear pair of
angles, if their non-
common arms are two
opposite rays.
i.e.,if ÐAOC + ÐBOC = 180°,
then ÐAOC & ÐBOC form a linear pair.

x) Vertically Opposite Angles:


Two angles are called a pair of
vertically opposite angles, if
their arms form two pairs of
opposite rays.
i.e., ÐAOC & ÐDOB are
vertically opposite. Also,
ÐAOD & ÐCOB are vertically
opposite.

5
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
# If two lines intersect, then vertically opposite angles
are equal. Here, ÐAOC = ÐDOB & ÐAOD = ÐCOB
When a transversal intersects two parallel
lines:
Here,
L7 = L5
L6 = L8 vertically
L1 = L3 opposite angles
L2 = L4

L3 = L5
L2 = L8 → Corresponding angles
L1 = L7
L4 = L6

L3 = L7
L2 = L6 → Alternate angles
L1 = L5
L4 = L8

L7 + L2 = 180°
L3 + L6 = 180° → Sum of consecutive interior
angles is 180°

2 TRIANGLES :
Types of Triangles:
On the basis of sides –
i) Scalene Triangle: -
A triangle with 3 unequal
sides is called a scalene
triangle.
e.g.,In DABC, for a ¹ b ¹ c,
DABC is scalene

6
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
ii) Isosceles Triangle:
A triangle with (at least)
two equal sides is called an
isosceles triangle.
e.g., If a, b & c are the sides
of DABC and a ¹ c = b, then
DABC is isosceles triangle.

iii) Equilateral Triangle:


A triangle in which all three
sides are equal is called an
equilateral triangle.
i.e., DABC is equilateral,
if a = b = c

On the basis of angles:


iv) Acute Triangle: -
A triangle with all three internal angles less than 90°
i.e., all three internal angles are acute

RaMo Mantra :-
If a, b & c are the sides of a triangle,
such that c > b, c > a
And, a2 + b2 > c2
=> Triangle is an acute triangle

v) Right Triangle: -
A triangle with one angle that
measures 90° is called a right
triangle.
DABC is right triangle, if ÐC = 90°

7
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

RaMo Mantra :
If a, b & c are the sides of a triangle,
such that, c > a, c > b
and 𝑎! + 𝑏! = 𝑐 !
then, Triangle is called right angled
triangle.
vi) Obtuse Triangle:
A triangle with one angle greater than 90° i.e.,
obtuse angle, is known as an obtuse angled

RaMo Mantra :
If a, b and c are the sides of a triangle
such that c > a, c > b, and
and 𝑎! + 𝑏! < 𝑐 !
then,Triangle is called obtuse angled
triangle.
triangle.

Condition for formation of a triangle: -


The formation of a triangle is possible if the sum
of the lengths of any two sides of a triangle is
always greater than the length of third side.
OR
The difference of the lengths of any two side of a
triangle is always smaller than the length of the
third side.
i.e., if DABC is a triangle with sides a, b and c, then
a + b > c and |𝑎 − 𝑏| < 𝑐
b+c>a |𝑏 − 𝑐| < 𝑎
c+a>b |𝑐 − 𝑎| < 𝑏

Generalisation: For a DABC with sides a, b and c


(𝟏) |𝑏 − 𝑐| < 𝑎 < |𝑏 + 𝑐|
(𝟐) |𝑎 − 𝑐| < 𝑏 < |𝑎 + 𝑐|
(𝟑) |𝑏 − 𝑎| < 𝑐 < |𝑎 + 𝑏|
8
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Properties of a triangle:-
i) Angle sum property: -
The sum of the three internal
angles of a triangle is always
180°.
i.e., In DABC, ÐA + ÐB + ÐC = 180°

ii) Exterior angle property: -


An exterior angle of a triangle is equal to the sum
of the opposite interior angles.
i.e., In DABC,
ÐACD =ÐCAB + ÐCBA
Ð1 = Ð2 + Ð3
OR
Ext. ÐC = ÐA + ÐB

iii) If the bisectors of angles


ÐABC and an ÐACB of a
triangle ABC meet at a
point O,
ÐA
then, ÐBOC = 90° + 2

iv) If sides AB and AC of a


DABC are produced to P
and Q respectively and if
the bisectors of ÐPBC and
ÐQCB intersect at O, then:
ÐA
ÐBOC = 90° − 2

9
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
v) The angle between
internal bisector of one
base angle and the
external bisector of the
other base angle of a
triangle is equal to one-
half of the vertical angle.
"
i.e., In adjacent fig., ÐBPC = !ÐBAC

vi) In D PQR,
PS is the bisector of
ÐQPR, & PT ^ QR.
|Ð/0Ð1|
Then ÐTPS =
2

Congruent Triangle:
Two triangles are congruent if and only if one of
them can be made to superimpose on the other so
as to cover it exactly. Corresponding elements of
congruent triangles are equal.
If DABC @ D DEF, then

=> AB = DE; BC = EF; AC = DF

=> ÐA = ÐD; ÐB = ÐE; ÐC = ÐF

Sufficient conditions for congruence of


triangles:
§ SAS (Side-Angle-Side):
Two triangles are congruent if two sides and the
included angle of one triangle are equal to the
corresponding sides and the included angle of the
other triangle.

10
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
§ ASA (Angle-Side-Angle):
Two triangles are congruent if two angles and the
included side of one triangle are equal to the
corresponding two angles and the included side of
other triangle.

§ AAS (Angle-Angle-Side):
If any two angles and non-included side of one
triangle are equal to the corresponding angles and
side of another triangle, the two triangles are
congruent.

§ SSS (Side-Side-Side):
Two triangles are congruent if the three sides of
one triangle are equal to the corresponding three
sides of the other triangle.

§ (RHS) Right angle – Hypotenuse – Side:


Two right triangles are congruent if the
hypotenuse and one side of one triangle are
respectively equal to the hypotenuse and one side
of the other triangle.

11
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

Similarity of Triangles:
Two triangles, DABC and D PQR, are similar if and
only if corresponding angles have the same
measures.
OR
If and only if the lengths of corresponding sides
are proportional.

RaMo Mantra :
If D ABC ~ D PQR, then
#$ #' $'
→ = =
%& %( &(
This is equivalent to saying that one triangle is an
enlargement or diminution of the other.
So, if D ABC ~ D PQR, then
𝐴𝐵 𝐵𝐶 𝐴𝐶 ℎ 𝑀 𝑅 𝑟 𝑃 D
= 𝑃𝑄 = 𝑄𝑅 = 𝑃𝑅 = ℎ1 = 𝑀1 = 𝑅1 = 𝑟1 = 𝑃1 = 3D1
2 2 2 2 2 2

where h1 is height, R1 is circumradius, M1 is


median, r1 is inradius, P1 is perimeter and D, is area
of DABC.

and h2 is height, R2 is circumradius, M2 is median,


P2 is perimeter, r2 is inradius and D2 is area of DPQR.
OR
→ Simply, every corresponding ratio will be equal.

→ Criteria for similarity of triangles,


i) AAA OR AA ii) SSS iii) SAS

→ Every congruent triangles are similar triangles.


But converse is not always true.
12
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
MPT (Mid-point theorem) :
The line segment joining
the mid-points of any two
sides of a triangle is
parallel to the third side
and equal to half of it.

If PQ || BC & P is the
midpoint of AB and Q is the midpoint of AC.

"
Then, 𝑃𝑄 = ! 𝐵𝐶

Converse is also true:

→ The line drawn through the mid-point of one


side of a triangle, parallel to another side,
intersects, the third side at its mid-point.

!"#!(D%&') +
ð =
!"#!(D)*') ,

BPT (Basic Proportionality Theorem) :


If DE || BC, then

D ABC ~ D ADE,

-. -0 .0
= -1 = /1
-/

Also,

-. -0
./
= 01

13
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Inequality Relations in a Triangle:

In DABC,
If ÐB = ÐC, then b = c
If ÐB > ÐC, then b > c
If ÐB < ÐC, then b < c

Angle Bisector Theorem:


i) In D ABC, AD is the angle
bisector of ÐBAC, then
#$ #'
$)
= )'

ii) In D ABC, if AD is
an angle
bisector of
ext.ÐA, then
-/ -1
/.
= .1

14
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Centroid:
i) The point in which the three medians of the triangle
intersect is known as the centroid of a triangle.
ii) The median is a line that joins the midpoint of a side
and the opposite vertex of the triangle.
iii) The centroid of the triangle divides the median in
the ratio of 2 : 1.
Centroid always lies inside the triangle
In DABC, if G is the centroid of
triangle, then

AG : GD = 2 : 1
BG : GE = 2 : 1
CG : FG = 2 : 1

iv) Median divides the triangle into two parts of equal


area. Here,
area(DABD) = area(DADC)
area(DBCF) = area(DACF)
area(DABE) = area(DCBE)

RaMo Mantra :
With respect to centroid,
triangle is divided into
three parts of equal area
i.e., the centroid divides
the triangle in three equal
parts

i.e. Area (AGB) = Area (AGC) = Area (BGC)

All three medians


divide the triangle into
6 equal parts.

15
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
• 4{AD+BE+CF} > 3{AB + BC + CA}

• 4{AD2 + BE2 + CF2} = 3{AB2 + BC2 + CA2}

• 4{Area of triangle formed by medians (as


sides)}
= 3{area of DABC}
i.e. 4{area of triangle with sides CF, BE & AD}
= 3{area of DABC}
In Simple terms:

• 4 [ åmedians] > 3 [ å sides]

• 4[ å(medians)2] = 3 [ å (sides)2]

• 4 {Area of triangle formed by medians} = 3 {Area


of DABC}

v) Formula for length of Medians :-


!
89:;<= >?@ A2(B" CD " )0<"
"
!
>?@"A2(>E" C>F " )0EF "

vi) If medians intersect at 90° :-

→ 5BC2 = AB2 + AC2

→ 5a2 = b2 + c2

vii) Relation of Medians in


a right triangle:
4(AL² + BM²) = 5AB²

16
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Circumcenter :-
i) The circumcenter of a
triangle is defined as the
point where the
perpendicular bisectors of
the sides of that particular
triangle intersects.

PC=QC= RC = circumradius (R)

ii) Here, ÐQCR = 2(ÐQPR)

!"#
iii) Circumradius(R) =
$D
where a, b and c are the sides of a triangle and 'D'
is the area of triangle.

.
iv) R =
/ 0123
. 7 9
v)
456 3
= 456 8 = 456 : = 2R

vi) Location of circumcenter: -


• The circumcenter of an acute triangle is inside
the triangle.

• The circumcenter of an obtuse triangle is


outside the triangle.

• The circumcenter of a right-angled triangle is


on the hypotenuse.

It is the midpoint of hypotenuse.


*+,-./012/ 4/05.*
So, R = !
in right triangle

17
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Incenter:-
i) Intersection point of all the
angle bisectors of a triangle
is known as incenter.
It is equidistant from all the
sides of the triangle.

ii) Radius of incircle is known as inradius "r".



𝑟 = , where D is the area of the triangle & “s” is
.
semi perimeter.

∠#
iii) ∠𝐵𝐼𝐶 = 90° + !

iv) Incenter always lies inside the triangle.

v) In right angle D,
QCB0R
𝑟= 2

𝑝 − 𝑝𝑒𝑟𝑝𝑛𝑑𝑖𝑐𝑢𝑙𝑎𝑟
𝑏 − 𝑏𝑎𝑠𝑒
ℎ − ℎ𝑦𝑝𝑜𝑡𝑒𝑛𝑒𝑢𝑠

3< 7>9 8= 38
vi)
<=
= .
; =: = 3:

vii) Distance between circumcenter(R) & incenter(r).


𝐷𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛𝑐𝑒 = √𝑅/ − 2𝑟𝑅

18
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Ex-center :-
The intersection point of internal angle bisector of
one angle and bisectors of other two opposite
exterior angles.

Ð'
i) ÐBEC= 90° -
2
ii) ex-radii :
D D D
ra = ; rb = ;r =
S0< S0B c S0D
"3 5(346)(347)
iii) ra = 34! = ! 54!
7898:
where, s = !

iv) D (area) = A𝑟 𝑟7 𝑟9 𝑟:

v) 𝑟7 + 𝑟9 + 𝑟: = 4R + r

vi) 𝑟7 𝑟9 + 𝑟9 𝑟: + 𝑟: 𝑟7 = s2

vii) 𝑟7 ! + 𝑟9 ! + 𝑟: ! = (4R + r)2 – 2s2

19
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Orthocenter:-
The point where the three altitudes of
a triangle intersect is Orthocenter.
The orthocenter is not always inside the triangle. If
the triangle is obtuse, it will be outside.

Here, "H" is orthocenter.

i) ÐBHC = 180° - ÐA
ÐAHC = 180° - ÐB
ÐAHB = 180° - ÐC

ii) D BFH ~ D CEH


BH ´ HE = CH ´ HF
Also,

BH ´ HE = CH ´ HF = AH ´ HD

iii) FH = E1F; HE = EE1; HD = DD1

iv) BD ´ DC = AD ´ DH
BE ´ EH = CE ´ EA
CF ´ FH = AF ´ FB

v) (AB + BC + CA) > (AD + CF + BC)


å sides > å Altitudes

vi) Location of orthocenter:


• Inside in acute triangle
• Outside if it is an obtuse triangle
• At right vertex if it is a right triangle

20
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
RaMo Mantra :

→BD2 = CD ´ AD
>E ´ UV
→BD =
>F
-/0 /1 0
→AD = ; CD =
-1 -1

→AD : CD = AB2 : BC2


W W W
→ !
Q
= <! + B!

Relation between Orthocenter, centroid and


circumcenter:
In any triangle, orthocenter, centroid and circumcenter
are co-linear and centroid divides the line in 2:1 as in

figure.

Sine Rule :-
! 6 7
= 389 / = 389 1 = 2R
389 -

Cosine Rule :-
9 ! 8: ! ;7!
cos A =
!9:

7! 8: ! ;9 !
cos B = !7:

9 ! 8 7! ;: !
cos C = !79
2 2 2
a = b + c – 2bc cosA
b2 = a2 + c2 – 2ac cosB
c2 = a2 + b2 – 2ab cosC

21
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Expression for area :-
Perimeter = a+b+c
7898:
Semi perimeter (s) =
!

"
Area (D) = ´ height ´ base
!
Generally,
"
Area of triangle = ! ac sin B
"
Area of triangle = ! ab sin C
"
Area of triangle = ! bc sin A
"
∴ Area of triangle = ! ´ xy sin q

By heron’s formula,
Area of triangle = A𝑠(𝑠 − 𝑎)(𝑠 − 𝑏)(𝑠 − 𝑐)

How to find length of cevian – Stewart’s


Theorem
i) Stewart's theorem :-
Here, AD = d (known as
cevian)
Cevian is any line from
the vertex to the base
opposite to it.
b²m + c²n = a(d² + mn)

If cevian is median :-
"
So, d = ! A2(𝑏! + 𝑐 ! ) − 𝑎!

if cevian is angle bisector :-


9:
d = 2398: 𝑠(𝑠 − 𝑎)
7898:
where s = !
and side of length a is divided in the proportion
b:c
22
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

Ceva’s Theorem :-

In ∆ABC, let AD, BE and CF are the cevians (i.e., any


line from vertex to opposite base), then

𝐴𝐹 𝐵𝐷 𝐶𝐸
× × =1
𝐹𝐵 𝐷𝐶 𝐸𝐴
Routh Theorem:

If in ∆ABC, points D, E and F lie on segments BC, CA


and AB, then writing –

𝐶𝐷 𝐴𝐸 𝐵𝐹
= 𝑥 ; = 𝑦 𝑎𝑛𝑑 =𝑧
𝐵𝐷 𝐶𝐸 𝐴𝐹
The area of the triangle formed by the cevians AD, BE
and CF is:

(:;<4+)0
= area of ∆ABC × + ,
(:;=;=+)(;<=<=+)(<:=:=+)

23
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Standard Equilateral triangle :-
Perimeter = 3a
√= !
Area = 𝑎
>
√=
height = a
!
7 7
R= , r = !√=
√=

area(circumcircle) :
area(incircle) = 4 : 1

RaMo Mantra :
If side = 2
Perimeter = 6
Height = √3
! "
R= ,r=
√= √=
Area = √3 sq. unit.

• All angle bisectors, all medians, all ^ bisectors


& all altitudes are same.

• All 4 types of center are on same point.

• If length of perpendiculars on sides from any


point inside the equilateral are P1, P2 and P3.
Then, side is given by :-

!
𝑎= (𝑃" + 𝑃! + 𝑃= )
√=
=> P1+ P2+ P3 = h

24
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Right angled triangle :-
"
• Area = ! ´ p ´ b
,89;*
• r= !
*
• R=!
• 2(r + R) = p +b

• Area of triangle = s(s – hypotenuse)


Area of triangle = s(s - 2R) or
Area of triangle = s(s - 2m) {m is the shortest median}

• If, Area = 6 sq. unit


and Perimeter = 12 units, then
r = 1 unit, R = 2.5 unit
R:r=5:2

• Special right angled triangle: -

25
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
• Pythagoras triplets for right angled
triangle :-
We can generate by using these
2m, m2 + 1, m2 – 1
2xy, x2 + y2, x2 – y2
(3, 4, 5)
(6, 8, 10)
(5, 12, 13)
(7, 24, 25)
(8, 15, 17)

(9, 40, 41)


(11, 60, 61)
(12, 35, 37)
(13, 84, 85)
(16, 63, 65)
(20, 21, 29)

• Isosceles-right triangle :-
P = perimeter = a(2+√2)
"
area = ! a2
%!
= !(@8>√!)
,!
= >
(3 − 2√2)

• For isosceles triangle :-


height; h = !(
7!
circumradius; R =
√>7! ;9 !
7
b = ( A(2𝑅 + 𝑎)(2𝑅 − 𝑎)

26
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Mass Point Geometry:-

m₁x = m₂y
𝑚! 𝑥
=
𝑚" 𝑦
Let’s take an example to understand -

Q.In a ∆ABC, side BC is divided by D in the ratio of 5:2


and BA is divided by E in a ratio 3:4 as shown in the
figure. Find the ratios in which F divides the cevians AD
& CE i.e.,EF:FC = ?,DF:FA = ?

Sol.

Step-1: In order to have D as the balancing point of


BC.

We assign a mass of 2 kg to B and 5 kg to C.

Step-2: Now mass at D-

2kg +5kg=7kg, i.e.,7kg at D.

27
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

Step-3: Now on side AB, to have E as a balancing point,


we assign weight on A
=
= 2 × 𝑘𝑔
>

=
= 𝑘𝑔 𝑎𝑡 𝐴
!

Step-4: Now mass at E.


=
= i2 + j 𝑘𝑔
!

C
= 𝑘𝑔
!

Step-5: Now the ratio of DF:FA to have F as balancing


point
=
DF : FA = ! : 7 = 3:14
C
And, EF : FC = 5: = 10:7
!

28
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
3 Quadrilateral :-
• ÐA + ÐB + ÐC + ÐD = 360°
"
• Area(ABCD) = AC(h1 + h2)
!
• If four sides a, b, c and d
are given, then
area(ABCD) =
A(𝑠 − 𝑎)(𝑠 − 𝑏)(𝑠 − 𝑐)(𝑠 − 𝑑)
7898:8D
where, s = !
• If d1,d2 are the diagonals :
"
area = d1 d2 sinq
!
where q is the angle at
which diagonals intersect.
• If diagonals intersect at 90°.
𝐴𝐵! + 𝐶𝐷! = 𝐵𝐶 ! + 𝐴𝐷²

• If a circle touches all the


sides of quad. ABCD, then
Sum of opposite sides is
equal.
=> AB+CD = BC + AD

• O is the center of the circle,


(Not the intersection point of diagonals),then
=>ÐAOB + ÐCOD = ÐDOA + ÐBOC

• Cyclic quadrilateral :-
If all the vertex of quadrilateral
are on the circle,
Quadrilateral is called cyclic
Here, ÐA + ÐC = 180°
ÐB + ÐD = 180°

29
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
AC ´ BD = AB ´ CD + BC ´ AD
• If one diagonal bisects other:
D DPC ~ D APB
D DPA ~ D CPB

AB ´ AD = BC ´ CD

• Quadrilateral formed by
joining the mid-points of the
pairs of consecutive sides of
a quadrilateral is a
parallelogram.
PQRS is a || gm.

Rectangle :-
AB = DC;AD = BC; AC = BD
ÐA = ÐB = ÐC = ÐD = 90°

• Diagonals AC & BD bisect each other.


• Diagonals divide rectangle into four equal
parts.
• area(DABC) = area(D BCD) = area(D ABD) =
"
area(D ACD) = !(D ABCD)
• area(D OAB) = area(D OBC) = area(D OCD) =
"
area(DOAD) = (ABCD)
>
If P is any point inside the
rectangle.
AP2 + CP2 = BP2 + PD2
• Quadrilateral formed by
joining the mid-points of the
consecutive sides of a
rectangle is a rhombus.

30
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Square :-
• AB = BC= CD = DA = a
• ÐA = ÐB = ÐC = ÐD = 90°
• AC = BD = a√2
• area = a2
• Diagonals bisect each other at 90°
• O is mid point of diagonals.
• Square has all the properties
of rectangle.
• area(AOB) = area(BOC) =
"
area(COD) = area(DOA) = > a2
• R = OA = OC & OM = r
7√! 7
=> R : r = :
! !
= √2 : 1

Parallelogram :-
• AB || CD; AB = CD
• BC || AD; AD = BC
• ÐA = ÐC; ÐB = ÐD
• ÐA + ÐB = ÐC + ÐD = ÐC + ÐB = ÐA + ÐD =
180°
• AC ¹ BD, but bisect each other.
• area of D ABC = D BCD = D ABD = D ACD =
"
!
(ABCD)
• area(D AOB) = area(D BOC) = area(DCOD) =
"
area(D DOA) = area(ABCD)
>
• area(ABCD) = height ´ base
• area( ||gm ABCD) = AD ´ AB sin ÐDAB
In a ||gm, the bisectors of any
two consecutive angles
intersect at right angle.
ÐAPB = 90°

31
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
ii) The angle bisectors of a
parallelogram form a
rectangle.
PQRS is a rectangle.

iii) A quadrilateral is a parallelogram if its opposite


sides are equal.

iv) A quadrilateral is a parallelogram if its opposite


angles are equal.

v) If diagonals of a quadrilateral bisect each other,


then the quadrilateral is a || gm.

vi) A quadrilateral is a parallelogram, if its one pair of


opposite sides are equal and parallel.

vii) If the diagonals of a || gm are equal and intersect at


90°, the || gm is a square.

viii) area of || gm = (s – a) (s – b), where s is


semiperimeter.

ix) If P is any point inside || gm, then

Area(D APD) + area(D BPC)


= area(D APB) + area(D PDC)
"
= ! area( || gm)

x) If ABCD is a || gm, then


"
Area of shaded region = ( || gm area)
!
32
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

"
xi) Area of shaded region = ! (area of || gm)

xii) If A, B, C and D are the midpoints of PS, PQ, QR & RS


respectively, then
"
Area ( || gm ABCD) = > area (PQRS)
"
(ABCD) Perimeter = !(PQRS)

xiii) AB2 + BC2 + CD2 + DA2 = 2(AB2 + BC2)


= 2[2(BO2 + CO2)]
= (2B0)2 + (2CO)2
= AC2 + BD2
So,å (diagonals)2 = å(sides)2

33
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Rhombus :-

• AB = BC = CD = DA,

• AC is not equal to DB,


{but bisect each
other at 90°}

• Diagonals bisect the vertex angle.


"
• Area = height ´ base = ´ d1 ´ d2
!

• 4a2 = d12 + d22


"
a = 3𝑑" ! + 𝑑! !
!

• A ||gm is a rhombus if adjacent sides are equal.

• Diagonal divides the rhombus into 4 congruent


right triangles.

• Quadrilateral formed by mid


points of sides of a rhombus is
a rectangle.
Here ABCD is a rhombus.
and PQRS is a rectangle.

Trapezium :-
i) AB | | CD, ÐA + ÐD = ÐB + ÐC = 180°
"
Area = h (AB + CD)
!

34
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
area
ii)
area area
area

iii)
• D AOB ~ D COD

• AO ´ DO = CO ´ BO

• AC2 + BD2 = AD2 + BC2 + 2AB.CD

• If E & F are the mid points of diagonals


"
𝐸𝐹 = [𝐴𝐵 − 𝐶𝐷]
!

iv) P is the mid point of AD.


Q is the mid point of
BC.
"
𝑃𝑄 = ! [𝐴𝐵 + 𝐶𝐷]

E
v) PQ= ´longer side(AB)
E80
0
+ E80´shorter side (DC)
Note: m towards shorter
side (Here, it is CD)

vi) Isosceles trapezium :-


• ÐA + ÐD = ÐB + ÐC =
180°

• ÐA + ÐC = ÐB + ÐD = 180°

• Isosceles trapezium is a cyclic quadrilateral

• AC = BD

• ÐA = ÐB; ÐC = ÐD
35
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• AC2 + BD2 = AD2 + BC2 + 2AB.CD


𝐴𝐶 ! = 𝐴𝐷! + 𝐴𝐵. 𝐶𝐷

• Only isosceles trapezium can be inscribed in a


circle.

Kite :-
• Two pair of adjacent sides will
be equal.
• Larger diagonal
perpendicularly bisect the
shorter diagonal.
"
• Area =! d1 ´ d2
• d1, d2 are the diagonals.
• Larger diagonal divides kite in two congruent
Ds.
• A convex kite always inscribes a circle.

4 Polygon :-
• A region bounded by many lines.
• Sum of internal angles = (n – 2) ´
180°,where n is the number of
sides.
• Sum of external angles of
polygon = 360°
0(0;=)
• Number of diagonals = !
=@F°
• Each internal angle = i180° − j
0
=@F°
• Each external angle = 0
>9?.A9BCD (F42)
• DE?.A9BCD
= 2

Regular Polygon :-

36
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
No. of Each
Each ext. Int. :
sides åInt. åExt.
int. 𝟑𝟔𝟎° ext.
(n) ( 𝒏
)
3 180° 60° 360° 120° 1:2
4 360° 90° 360° 90° 1:1
5 540° 108° 360° 72° 3:2
6 720° 120° 360° 60° 2:1
7 900° 900°/7 360° 360°/7 5:2
8 1080° 135° 360° 45° 3:1
9 1260° 140° 360° 40° 7:2
10 1440° 144° 360° 36° 4:1

v General formula for a regular polygon :-


[n-sided]
7! p
• Area = n cot i0j
>
At n = 3,
√=
Area of Equilateral triangle = >
a2
At n = 4,
Square area = a2
At n = 6,
= √= 2
Area of regular hexagon = !
a

v Circum radius :-
7 p
Rn = ! cosec iKj

v Inradius :-
7 p
rn = ! cot iKj

v Side :-
p
a= 2r tan iKj
"LF°
a = 2R sin 0

v Area :-
p
= nr2 tan iKj
!p
= nR2 sini j
K
37
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Regular Hexagon :-
Number of sides = 6
å interior angles = 720°;
each interior angle = 120°
Each exterior angle = 60°

• area = 6 ´ area of eq. D


√= = √=
• area = 6 i > 𝑎! j = !
𝑎!
• Circumradius = a
√=
• In-radius = !
a
• d1 = AC = EC = AE = FB = BD = DF = a√3 {smaller
diagonals}
• d2 = AD = BE = CF = 2a {larger diagonals}

• d1 : d2 = √3 : 2
• For standard value, with side = 2,
Area 6√3 sq. unit
Perimeter = 12
• Area of hexagon, when (d1;smaller diagonal is
given)
√= 2
A= !
d1
• Area of hexagon when (d2 ;larger diagonal is
given)
=√=
A= d22
L
v Divisions in equal area :-

• 3 equal area division :

38
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
• 6 equal area division :

• 6 equal area division :

• 2 equal area division :

• 12 equal area division :

39
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• 4 equal area division :

• 24 equal area division :

• Inradius(r) : Circumradius(R) = √3 : 2

=> Incircle : Circumcircle = 3 : 4

=> Circumcircle:area of
=√= 2 =7!
hexagon:Incircle = pa2: !
a :p >
= 4p : 6√2 : 3p

v Regular Hexagon from equilateral D :-


= Area of hexagon : area of
equilateral D ABC
=6 : 9
=2 : 3

40
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Regular Octagon :-
Octagon area = 1 square + 4 rectangles + 4
triangles
"
= 2 ´ 2 + 4 ´ 2 ´ √2 + 4 ´ √2 ´ √2
!
= 4 + 8√2 + 4
Area = 8(1+√2)
= 2 ´ 22(1+√2)

Area = 2a2(1+√2)

• Side of square ABCD


x = a(1+√2)

• Side of octagon
a = x (√2-1)

M 2ND/(-1./O 2P17O/) "8√!


= =
7 2ND/(N00/O 2P17O/) "
M!
7!
= 3 + 2√2
7!
= 3 - 2√2
M!

• Number of diagonals = 20

• a (side of octagon)
d1 = HF = aA2 + √2
d2 = HE = a(1+√2)
d3 = HD = a√2(A2 + √2 )
"
d1 : d2 = 2# : A1 + √2

" " $
d1:d2:d3 = 2# : (1 + √2)! : 2#

5 Circle :-
"A circle is the locus of a point which moves in a
plane in such a way that its distance from a given
fixed point in the plane is always constant"

41
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
Ø OB = OA = radius
Ø AB is diameter.
Ø Diameter = 2 ´ radius
Ø CD is chord.
Ø CR is secant line.
Ø AB is the largest chord.
ARC : A continuous piece
of a circle is called an arc of the circle. CD is an
arc.

Minor arc :-
A minor arc of a circle in the collection of those
points of the circle that lie on or inside a central
angle.
CD is minor arc.
DC is major arc.

Minor arc :-
A major arc of a circle is the collection of points
of the circle that lie on or outside a central
angle.
DC in major arc.

Segment of a circle :-

Chord PQ divides
the circle into two
parts, each part is
called a segment of
circle.

• Segment containing minor arc is called minor


segment

• Segment containing major arc is called major


segment

42
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• The major and minor segments of a circle are


called the alternate segments of each other.

• The perpendicular from the


centre of a circle to a chord
bisects the chord.

• There is one and only one circle


passing through 3 non-collinear points.

• Equal chords of a circle are


equidistant from centre.

• Equal chords of a circle subtend equal angles at


centre.

• If a chord subtends 2q at
centre of a circle, it will
subtend q at
circumference.

43
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• Any chord subtends equal


angle at circumference in the
same segment.

• Angle in semicircle is 90°

Alternate segment Theorem :-


The angle between a chord
and a tangent through one
of the end points of the
chord is equal to the angle
in the alternate segment.

• 𝑃𝐴 × 𝑃𝐵 = 𝑃𝐶 × 𝑃𝐷

• 𝑃𝐴 × 𝑃𝐵 = 𝑃𝐶 × 𝑃𝐷

44
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• 𝑃𝑇 ! = 𝑃𝐴 × 𝑃𝐵

• Tangent point

"
• ∠𝐴𝑃𝐶 = ∠𝐵𝑃𝐷 = ! (𝑥 + 𝑦)

45
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
"
• ÐAPC =! |𝑦 − 𝑥|

Tangents from external points :-


PA = PB
Here, D OPA @ D
OPB

Direct common tangent :-


Here, length of ||||||
𝐶" 𝐶! = d
DCT = A𝑑 − (𝑟" − 𝑟! )!
!

Transverse common tangent :-


TCT = A𝑑! − (𝑟" + 𝑟! )!
Here, d > (𝑟" + 𝑟! )

46
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

For Externally touching circles :-


PQ = 2√𝑟" 𝑟! ,
PM = MQ = MR = √𝑟" 𝑟!

• PAC1 ~ D PBC2 ~ D PCC3


!√O" O! O 8O
!QO! O$
= O"8O!
! $

r22 = r1r3
𝑟! = A𝑟" 𝑟=

47
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
• r1, r2, r3, r4… are in GP.
r2 = A𝑟" 𝑟=

• When two circles are away,


Maximum number of tangents = 4
Minimum number of tangents = 0

• When two circles touch externally,


Maximum number of tangents = 3
Minimum number of tangents = 1

• When two circles cut each other :-


Maximum number of tangents = 2
Minimum number of tangents = 0

• When two circles touch internally,


Maximum number of tangents = 1
Minimum number of tangents = 1

• PA = PB, AQ = QB, PQ ^ AB

7 ´ R
D PAQ @ D PBQ such that PA = 9
D PAO @ D PBO
ÐAOP = ÐBOP

48
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• ∠𝑃𝐴𝑄 + ∠𝑃𝐵𝑄 = 180°

• PQ2 = XY2 - AB2

49
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• PA = PB,QA = QM & RM = RB
So, PQ + QA = PR + RB
PQ + QM = PR + RM

• Perimeter of D PQR = PA + PB

• in fig., if l || m, then Ð DOE = 90°

• Perimeter of DABC = 2(x + y + z)


• AB + CD = AC + BD
• AF + BD + CE
= AE + CD + BF
"
= !(Perimeter of DABC)

50
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

" " "


• = + ,where a,b,c are radii
√: √7 √9

• Radius of the smaller circle :-


!
a=i − 1j 𝑟
√=
• Radius of larger circle
(outer circle)
!
b=i + 1j 𝑟
√=

• 𝑏 = 𝑎 + 2𝑟

• a = √2 − 1)𝑟 {smaller
circle}
b = (√2+1)r {outer circle}

51
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

• r = (√2 – 1)R

• r = (√2 − 1)! a
r = (3 − 2√2)a

7
• r = (√2 − 1)! !

7
• r = "@

52
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES
7
• r=
@

=7
• r= L

• If two chords of a circle of lengths 2a and 2b are


mutually perpendicular and the distance of the
point at which the chords intersect from the
centre of the circle is c.

then radius of circle ‘r’ is given by,


#$S %&S %'²
r=
"

53
GEOMETRY
COMPLETE THEORY NOTES

GEOMETRY
Previous Year Papers
Tier -2 (2010 – 2018)

1
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)

2018:
1. The sides AB and AC of DABC are produced to P and
Q respectively. The bisectors of ÐCBP and ÐBCQ
meet at R. If the measure of ÐA is 44°, then what is
𝟏
the measure of ÐBOC?
𝟐

DABC क& AB और AC भुजाएं /मशः P और Q बढ़ाई जाती ह*। ÐCBP


और ÐBCQ के सम78भाजक R पर ;मलते है। अगर ÐA का माप 44° है,
#
तो$ÐBOC का माप Gया है?
(a) 33° (b)38°
(c)34° (d)32°

2. In DABC, D is a point on side BC such that ÐADC =


ÐBAC. If CA=12 cm, CB=8 cm, then CD is equal to?

DABC मS, D एक UबWX BC पर इस Zकार है 7क ÐADC = ÐBAC है।


य\द CA=12 cm, CB=8 cm है, तो CD का मान 7कसके बराबर है?
(a) 12 cm (b) 15 cm
(c) 18 cm (d) 16 cm

3. In DABC, ÐA=52° and O is the orthocentre of the


triangle (BO and CO meet AC and AB at E and F
respectively when produced). If the bisectors of Ð
OBC and Ð OCB meet at P, then measure of ÐBPC
is?

DABC मS,ÐA=52°और O एक 7cभुज का लdबकेef है। (BO और CO


/मशः E और F पर AC एंव AB से ;मलते हj जब उeहS बढ़ाया 7कया जाता
है)। य\द ÐOBC और ÐOCB के सम78भाजक P पर ;मलते हj, तो
ÐBPC का माप 0या है?

11/1
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 124° (b) 132°
(c) 138° (d) 154°

4. In DABC, AB=6cm, AC=8cm, and BC=9cm. The length


of median AD is?

DABC मS, AB=6 सेमी, AC=8 सेमी, और BC=9 सेमी है। तो माnoयका
AD क& लdबाई Gया है?
√&#' √##(
(a) cm (b)
$ $
√&#& √##)
(c) (d)
$ $

5. PQRS is a cyclic quadrilateral in which PQ=14.4 cm,


QR=12.8 cm and SR=9.6 cm. If PR bisects QS, what is
the length of PS?

PQRS एक च/&य चतुभुsज है, tजसमS PQ=14.4 सेमी, QR=12.8 सेमी


और SR=9.6 सेमी है। PR, QS को 78भाtजत करता है, तो PS क& लdबाई
Gया है?
(a) 15.8 cm (b) 16.4 cm
(c) 13.6 cm (d) 19.2 cm

6. In DABC, AB=7cm, BC=10cm, and AC=8cm. If AD is


the angle bisector of ÐBAC, where D is a point on
BC, then BD is equal to?

DABC मS, AB=7 सेमी, BC=10 सेमी और AC=8 सेमी है। य\द AD,
ÐBAC का कोण 78भाजक है, जहाँ D, BC पर एक 7बeX है,तो BD
7नdनzल{खत मS से 7कसके बराबर है?
#* #)
(a) cm (b) + cm
&
#+ #'
(c) & cm (d) + cm

7. In DABC, D and E are the points on sides AB and BC


respectively such that DE ||AC. If AD:DB = 5 : 3, then
what is the ratio of the area of DBDE to that of the
trapezium ACED?

DABC मS,D और E /मशः AB और BC भुजा} पर इस Zकार 7बeX हj


7क DE || AC है। य\द AD : DB = 5 : 3, तो DBDE और समलdब
चतुभुsज ACED के •ेcफल का अनुपात Gया है?

11/2
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 4 : 25 (b) 9 : 55
(c)9 : 64 (d) 1 : 6

8. The sides of a triangle are 11 cm, 60 cm and 61 cm.


What is the radius of the circle circumscribing the
triangle?

एक 7cभुज क& भुजाएं 11 सेमी,60 सेमी और 61 सेमी है। 7cभुज का


प‚रवृ„ बनाने वाले वृ„ क& 7c…या Gया है?
(a) 31.5 cm (b) 31 cm
(c) 30 cm (d) 30.5 cm

9. In a trapezium ABCD, DC || AB, AB=12cm and DC=7.2


cm. What is the length of the line segment joining
the mid-points of itsdiagonals?

एक समलdब चतुभुsज ABCD, DC || AB, AB=12 सेमी और DC=7.2


और DC=7.2 सेमी है। इसके 7वकण† के मoय-7बeX} को जाड़ने वाले
रेखा-खंड क& लdबाई Gया है?
(a) 2.6 cm (b) 4.8 cm
(c) 2.4 cm (d) 3.6 cm

10. Chords AB of a circle is produced to a point P, and


C is a point on the circle such that PC is a tangent
to the circle. If PC=18 cm, and BP = 15 cm, then AB
is equal to?

7कसी वृ„ क& जीवा AB को UबWX P तक बढ़ाया 7कया जाता है,और C वृ„
पर इस Zकार एक 7बeX है 7क PC, वृ„ पर एक Šपशsरेखा है। य\द
PC=18 सेमी, और BP = 15 सेमी है, तो AB 7नdनzल{खत मS 7कसके
बराबर है?
(a) 5.8 cm (b) 6.2 cm
(c) 6.6 cm (d) 8.5 cm

11.In DABC, ÐA=58°. If I is the incentre of the triangle,


then the measure of ÐBIC is?

DABC मS,ÐA=58°है। य\द I 7cभुज का अeतःकSf है तो ÐBIC का माप


है?
(a) 109° (b) 123°

11/3
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(c) 112° (d) 119°

12. A circle is inscribed in DABC, touching AB, BC and


AC at the points P, Q and R respectively. If AB – BC
= 4cm, AB – AC = 2 cm and the perimeter of DABC =
32 cm, then PB + AR is equal to?

DABC के भीतर एक वृ„ बनाया गया है जो /मशः P, Q और R 7बeX}


पर AB, BC और AC को Šपशs करता है। य\द AB – BC = 4 सेमी, AB –
AC = 2 सेमी और DABC का प‚रमाप 32 सेमी है,तो PB + AR
7नdनzल{खत मS 7कसके बराबर है?
(a) 12 cm (b) 13 cm
&& &,
(c) cm (d) & cm
)

13. In quadrilateral ABCD, the bisectors of ÐA and ÐB


meet at O and ÐAOB=64°, ÐC + ÐD is equal to?

एक चतुभुsज ABCD मS, ÐA और ÐB के 78भाजक O पर ;मलते हj तथा


ÐAOB=64° है,ÐC + ÐD 7कसके बराबर है?
(a) 136° (b) 128°
(c) 116° (d) 148°

14. In DABC, the medians AD, BE and CF meet at O.


What is the ratio of the area of D ABD to the area
of DAOE?

DABC मS AD, BE और CF माnoयकाएं, O पर ;मलती हj। DAOE और D


ABD के •ेcफल का अनुपात Gया होगा?
(a) 2 : 1 (b) 3 : 1
(c)5 : 2 (d) 3 : 2

15. In a circle, AB and DC are two chords. When AB


and DC are produced, they meet at P. If PC=5.6cm,
PB=6.3 cm and AB=7.7 cm, then the length of CD is?

एक वृ„ मS AB और DC दो जीवाएं हj। जब AB और DC को बढ़ाया


जाता है,तो वे P पर ;मलती हj। य\द PC=5.6 सेमी, PB=6.3 सेमी और
AB=7.7 सेमी है,तो CD क& लdबाई Gया है?
(a) 8.35 cm (b) 9 cm
(c) 10.15 cm (d) 9.25 cm

11/4
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
16. The sides of a triangle are 56 cm, 90 cm and 106
cm. The circumference of its circumcircle is?

एक 7cभुज क& भुजाएँ 56 सेमी,90 सेमी और 106 सेमी हj। इसके प‚रवृ„
क& प‚र;ध है?
(a) 106p (b) 109p
(c) 108p (d) 112p

17. DABC and DDBC are on the same base BC but on


opposite sides of it. AD and BC intersect each other
at O. If AO=a cm, DO = b cm and the area of DABC=
x cm2, then what is the area (in cm2) of DDBC?

DABC और DDBC समान आधार BC पर हj ले7कन इसक& 7वपरीत


भुजा} पर हj। AD और BC एक ‘सरे को O पर काटते हj। य\द AO=a
सेमी, DO = b सेमी और DABC का •ेcफल = x सेमी2 है,तो DDBC का
•ेcफल (वगs सेमी मS) 7कतना है?
- -.
(a) x (b) $ x
.
./ -0.
(c) - (d)!
$
"𝑥

18. In a circle with centre O, AC and BD are two


chords. AC and BD meet at E when produced. If AB
is the diameter and ÐAEB=68°, then the measure of
ÐDOC is?

एक O केef वाले वृ„ मS. AC और BD दो जीवाएँ हj। जब AC और BD


को बढ़ाया जाता है तो वे E पर ;मलती हj। य\द AB ”ास है और
ÐAEB=68° है,तो ÐDOC का माप Gया है?
(a) 32° (b) 30°
(c) 22° (d) 44°

19. In DABC, the perpendiculars drawn from A, B and


C meet the opposite sides at D, E and F,
respectively. AD, BE and CF intersect at point P. If
ÐEPD=116° and the bisectors of ÐA and ÐB meet at
Q, then the measure of ÐAQB is?

DABC मS, A, B और C पर बनाये गये लdब, 7वपरीत भुजा} पर /मशः


D, E और F पर ;मलते हj। AD, BE और CF 7बeX P पर परŠपर
Z7त•छे \दत होते हj। य\द ÐEPD=116° है और ÐA और ÐB के
78भाजक Q पर ;मलते हj,तो ÐAQB का माप Gया होगा?

11/5
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 96° (b) 122°
(c) 124° (d) 64°

20. The perimeters of two similar triangles ABC and


PQR are 78 cm and 46.8 cm, respectively. If PQ =
11.7, then the length of AB is?

दो सम—प 7cभुज ABC और PQR का प‚रमाप /मशः 78 सेमी और


46.8 सेमी है। PQ=11.7 है, तो AB क& लdबाई Gया है?
(a) 19.5 cm (b) 23.4 cm
(c) 24 cm (d) 20 cm

21. In DPQR, I is the incentre of the triangle. If


ÐQIR=107°, then what is the measure of ÐP?

DPQR मS,7cभुज का अंतःकेef I है। य\द ÐQIR=107°है तो ÐP का


माप Gया है?
(a) 37° (b) 43°
(c) 73° (d) 34°

22. The sides PQ and PR of DPQR are produced to


points S and T, respectively. The bisectors of ÐSQR
and ÐTRQ meet at U. If ÐQUR= 79°, then the
measure of ÐP is?

DPQR क& भुजांए PQ और PR को /मशः S और T 7बeX} तक बढ़ाया


जाता है। ÐSQR और ÐTRQ के 78भाजक U पर ;मलते हj। अगर
ÐQUR=79°है,तो ÐP का माप Gया है?
(a) 41° (b) 49°
(c) 22° (d) 23°

23. In a quadrilateral ABCD, the bisectors of ÐC and


ÐD meet at E. If ÐCED=56° and ÐA=49°, then the
measure of ÐB is?

एक चतुभुsज ABCD मS, ÐC और ÐD के 78भाजक E पर ;मलते है। य\द


ÐCED=56°और ÐA=49°,तो ÐB का माप Gया है?
(a) 71° (b) 54°
(c) 63° (d) 67°

24. In DABC, AB = AC and D is a point on BC. If BD=5


cm, AB = 12 cm and AD = 8 cm, then the length of
CD is?

11/6
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
DABCमS, AB = AC है और D एक UबWX, रेखा BC पर इस Zकार है क&
BD=5 cm, AB = 12 cm और AD = 8 cm है, तो CD क& लdबाई
šात करS?
(a) 14.8 cm (b) 16.2 cm
(c) 16 cm (d) 14 cm

25. The bisector of ÐB in DABC meets AC at D. If AB=10


cm, BC = 11 cm and AC = 14 cm, then the length of
AD is?

DABC मSÐB का 78भाजक D पर AC से ;मलता है। य\द AB=10 cm,


BC = 11 cm और AC = 14 cm है, तो AD का मान Gया है?
$$
(a) 6 cm (b) cm
&
$1
(c) 7 cm (d) & cm

26. A circle is inscribed in a quadrilateral ABCD


touching AB, BC CD and AD at the points P, Q , R
and S, respectively, and ÐB=90°. If AD = 24 cm, AB =
27 cm and DR = 6 cm, then what is the
circumference of the circle?

P, Q, R और S 7बeX} पर /मशः AB, BC, CD और AD को Šपशs


करते ›ए एक चतुभsज ABCD के भीतर एक वृ„ बनाया जाता है तथा
ÐB=90°है। य\द AD = 24 cm, AB = 27 cm और DR = 6 cm
है,तो वृ„ क& प‚र;ध Gया है?
(a) 20p (b) 18p
(c) 15p (d) 12p

27. In a circle with centre O, ABCD is a cyclic


quadrilateral and AC is the diameter. Chords AB
and CD are produced to meet at E. If ÐCAE=34° and
ÐE=30°, then ÐCBD is equal to?

केef O वाले एक वृ„ मS ABCD एक च/&य चतुभुsज तथा AC ”ास है। E


7बeX पर ;मलाने के zलए जीवा AB और CD को बढ़ाया जाता है। य\द
ÐCAE=34°और ÐE=30°है,तो ÐCBD का माप Gया होगा?
(a) 36° (b) 26°
(c) 24° (d) 34°

28. The sides of a triangle are 12 cm, 35 cm and 37 cm.


What is the circumradius of the triangle?

11/7
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
एक 7cभुज क& भुजाएं 12सेमी,35सेमी और 37सेमी हj। 7cभुज क&
प‚र7c…या Gया है?
(a) 19 cm (b) 17.5 cm
(c) 17 cm (d) 18.5 cm

29. S is the incentre of DPQR. If ÐPSR=125°, then the


measure of ÐPQR is?

S DPQR का अeतःवृ„ है| य\द ÐPSR=125°है, तो ÐPQR का माप


Gया है?
(a) 75° (b) 55°
(c) 80° (d) 70°

30. If in DABC, D and E are the points on AB and BC


respectively such that DE || BC, and AD : AB = 3 : 8,
then (area of DBDE) : (area of quadrilateral DECA) =
?

DABC मS, AB और BC भुजा} पर D और E 7बeX इस Zकार •Šथत हj


7क DE || BC और AD : AB = 3 : 8 है। तब (DBDE) का •ेcफल :
(चतुभुsज DECA का •ेcफल) = ?
(a) 9 : 55 (b) 9 : 64
(c)8 : 13 (d) 25 : 39

31. Two parallel chords on the same side of the


centre of a circle are 12 cm and 20 cm long and the
radius of the circle is 5√𝟏𝟑 cm. What is the distance
(in cm) between the chords?

एक वृž„ के केef के एक ही तरफ दो समानांतर जीवा हj,tजनक& लdबाई


12सेमी और 20सेमी है। वृ„ क& 7c…या 5√13सेमी है। दोनŸ जीवा के बीच
क& ‘री (सेमी मS) 7कतनी है?
(a) 2 (b) 3
(c) 2.5 (d) 1.5

32. A circle touches the side BC of DABC at D and AB


and AC are produced to E and F, respectively. If
AB=10cm, AC=8.6 cm and BC = 6.4 cm, then BE = ?

एक वृ„ D पर DABC क& भुजा BC को Šपशs करता है और AC और AB


को /मशः E और F तक बढ़ाया जाता है। य\द AB = 10 सेमी, C =
8.6सेमी और BC = 6.4सेमी,तो BE = ?

11/8
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 3.2 cm (b) 3.5 cm
(c) 2.2 cm (d) 2.5 cm

33. In DABC, BE ^ AC, CD ^ AB and BE and CD intersect


each other at O. The bisectors of ÐOBC and ÐOCB
meet at P. If ÐBPC=148°, then what is the measure
of ÐA?

DABC मS, BE ^ AC, CD ^ AB तथा BE और CD परŠपर एक-‘सरे


को O पर काटते हj। और ÐOBC और ÐOCB के सम-78भाजक P पर
;मलते है। य\द ÐBPC=148° है,तो ÐA का माप Gया होगा?
(a) 56° (b) 28°
(c) 32° (d) 64°

34. In DPQR, ÐQ >ÐR, PS is the bisector of ÐP and PT ^


PQ. If ÐSPT=28° and ÐR=23°, then the measure of
ÐQ is?

DPQR मS,ÐQ >ÐR,ÐP, PS का 78भाजक है तथा PT ^ PQ है। य\द


ÐSPT=28°और ÐR=23° है,तो ÐQ का माप Gया होगा?
(a) 74° (b) 79°
(c) 82° (d) 89°

35. In quadrilateral ABCD, ÐC=72° and ÐD=28°. The


bisectors of ÐA and ÐB meet in O. What is the
measure of ÐAOB?

एक चतुभुsज ABCD मS,ÐC =720और ÐD=28°है। ÐA और ÐB के


78भाजक O पर ;मलते है। ÐAOB का माप Gया होगा?
(a) 48° (b) 54°
(c) 50° (d) 36°

36. In DABC, D and E are the points on AB and AC


respectively such that AD ´ AC = AB ´ AE. If
ÐADE=ÐACB+30° and ÐABC=78°, then ÐA = ?

DABC मS, AB और AC पर /मशः 7बeX D और E इस Zकार •Šथत हj 7क


AD ´ AC = AB ´ AE है। य\द ÐADE=ÐACB+30° और
ÐABC=78°है, तो ÐA = ?
(a) 56° (b) 54°
(c) 68° (d) 48°

11/9
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
37. If in DPQR, ÐP = 120°, PS ^ QR at S and PQ + QS =
SR, then the measure of ÐQ is?

य\द DPQR मS,ÐP = 120°, PS ^ QR, S पर और PQ + QS = SR


है,तो ÐQ का माप Gया है?
(a) 20° (b) 50°
(c) 40° (d) 30°

38. The bisector of ÐA in DABC meets BC in D. If AB=15


cm, AC=13cm and BC=14 cm, then DC = ?

DABC मS, ÐA का सम-78भाजक BC से D पर ;मलता है। य\द AB=15


cm, AC=13cm और BC=14 cm है, तो DC = ?
(a) 8.5cm (b) 7.5cm
(c) 6.5cm (d) 8 cm

39. In DABD, C is the midpoint of BD. If AB=10cm, AD=


12 cm and AC= 9 cm, then BD = ?

DABD मS, C, BD का मoयUबWX है। य\द AB=10cm, AD= 12 cm और


AC= 9 cm है, तो BD = ?
(a) 2√41 cm (b) 2√10 cm
(c)√41 cm (d)√10 cm

2017
40. In triangle PQR, the internal bisector of ∠𝑸 and
∠𝑹 meets at O. If ∠𝑸𝑷𝑹 = 𝟕𝟎°, then what id the
value (in degrees) of ∠𝑸𝑶𝑹?

7cभुज PQR मS,∠𝑄तथा ∠𝑅 के आंत‚रक 78भाजक O पर ;मलते हj। य\द


∠𝑄𝑃𝑅 = 70° है, तो ∠𝑄𝑂𝑅 का मान (;ड ी मS) Gया है?
(a) 45 (b) 125
(c) 115 (d) 110

41. PQR is a triangle such that PQ=PR. RS and QT are


the4 median to the sides PQ and PR respectively. If
the medians RS and QR intersect at right angle,
then what is the value of (PQ/QR)²?

11/10
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
PQR इस Zकार एक 7cभुज है 7क PQ=PR है।| RS तथा QT /मशः
भुजा} PQ तथा PR पर मnoयकाएं हj। य\द मnoयकाएं RS तथा QR
समकोण पर Z7त•छे \दत होती हj, तो (PQ/QR)² का मान Gया है?
(a) 3/2
(b) 5/2
(c) 2
(d) Noe of these / इनमS से कोई नहª

42. PQR is a triangle. S and T are the midpoints of the


sides PQ and PR respectively. Which of the
following is TRUE?

I. Triangle PST is similar to triangle PQR.


II. ST= 1/2(QR)
III. ST is parallel to QR.

PQR एक 7cभुज है। S तथा T /मशः भुजा} PQ तथा PR के मoयUबWX


हj। 7नdनzल{खत मS से कौन सा सžय है?
I. 7cभुज PST, 7cभुज PQR के सम—प है।
II. ST= 1/2(Q/R)
III. ST, QR के समांतर है।
(a) Only I and II केवल I तथा II
(b) Only II and III केवल II तथा III
(c) Only I and III केवल I तथा III
(d) All I, II and III I, II तथा III सभी

43. ABC is a triangle in which ∠𝑨𝑩𝑪 = 𝟗𝟎° . BD is


perpendicular to AC. Which of the following is
TRUE?

I. Triangle BAD is similar to triangle CBD.


II. Triangle BAD is similar to triangle CAB.
III. Triangle CBD is similar to triangle CAB.

ABC एक 7cभुज है tजसमे ∠𝐴𝐵𝐶 = 90° है। BD,AC पर लdब


है।7नdनzल{खत मS से कौन सा सžय है?
I. 7cभुज BAD, 7cभुज CBD के सम—प है।
II. 7cभुज BAD, 7cभुज CAB के सम—प है।
III. 7cभुज CBD, 7cभुज CAB के सम—प है।

11/11
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) Only I केवल I
(b) Only II and III केवल II तथा III
(c) Only I and III केवल I तथा III
(d) All I, II and III I, II तथा III सभी

44. Two parallel chords are one the one side of the
centre of a circle. The length of the two chords is
24 cm and 32 cm. If the distance between the two
chords is 8 cm, then what is the area (in cm²) of the
circle?

दो सामाeतर जीवाएं एक वृ„ के कSf क& एक ओर हj। दोनŸ जीवा} क&


लdबाई 24 से.मी. तथा 32 से.मी. है। य\द दोनŸ जीवा} के मoय 8 से.मी.
क& ‘री है, तो वृ„ का •ेcफल (से.मी² मS) Gया है?
(a) 724.14 (b) 832.86
(c) 924.12 (d) 988.32

45. Two circles of radius 4 cm and 6 cm touch each


other internally. What is the length (in cm) of the
longest chord of the outer circle, which is also a
tangent to inner circle?

4 से. मी. तथा 6 से. मी. 7c…या वाले दो वृ„ एक ‘सरे को आंत‚रक —प से
Šपशs करते हj। बा° वृ„ क& सबसे लdबी जीवा जो अंतःवृ„ क& Šपशs रेखा
भी है, क& लdबाई (से. मी. मS) Gया है?
(a) 12√2 (b) 8√2
(c) 6√2 (d) 4√2

46. In the given figure, PT is a common tangent to


three circles at points A, B and C respectively. The
radius of the small, medium and large circle is 4
cm, 6 cm and 9 cm. O₁, O₂ and O₃ are the centre of
the three circles. What is the value (in cm) of PC?

द± गई आकृ7त मS,PT तीन वृ„Ÿ पर तीन 7बeX} /मशः A,B तथा C पर


उभय7न² अनुŠपशs रेखा है। छोटे , मoय तथा सबसे बड़े वृ„Ÿ क& 7c…या 4
से.मी., 6 से.मी. एवं 9 से.मी. है। O₁, O₂तथा O₃तीनŸ वृ„Ÿ के कSf हj।
PC का मान (से.मी. मS) Gया है?

11/12
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)

(a) 18√6 (b) 9√6


(c) 24√6 (d) 15√6

47. PQRS is a cyclic quadrilateral. PR and QS intersect


at T. If ∠𝑺𝑷𝑹 = 𝟒𝟎° 𝒂𝒏𝒅 ∠𝑷𝑸𝑺 = 𝟖𝟎°, then what is the
value (in degrees) of ∠𝑷𝑺𝑹?

PQRS एक च/&य चतुभुsज है | PR तथा QS, T पर Z7त•छे द होते हj |


∠𝑆𝑃𝑅 = 40° और ∠𝑃𝑄𝑆 = 80° हj,∠𝑃𝑆𝑅 का मान (;ड ी मS) Gया है?
(a) 60 (b) 40
(c) 80 (d) 100

48. In the given figure, ∠𝑷𝑺𝑹 = 𝟏𝟎𝟓° and PQ is the


diameter of the circle. What is the value (in
degrees) of ∠𝑸𝑷𝑹?

द± गई आकृ7त मS,∠𝑃𝑆𝑅 = 105° तथा PQ वृ„ का ”ास है। ∠𝑄𝑃𝑅 का


मान (;ड ी. मS) Gया है?

(a) 75
(b) 15
(c) 30
(d) 45

49. There are two identical circles of radius 10 cm


each. If the length of the direct common tangent is
26 cm, then what is the length (in cm) of the
transverse common tangent?

10 से.मी. 7c…या वाले दो सम—पी वृ„ हj। य\द उभय7न² Šपशs रेखा क&
लdबाई 26 से.मी. है, तो अनुZŠथ उभय7न² Šपशs रेखा क& लdबाई (से.मी.
मS) Gया है?
(a)2√69 (b) 4√23

11/13
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(c) 4√46 (d) 3√46

50. PQRS is a rectangle in which side of PQ= 24 cm


and QR= 16 cm. T is the point on RS. What is the
area (in cm) of the triangle PTQ?

PQRS एक आयत है tजसक& भुजा PQ=24 से.मी. तथा QR=16 से.मी.


है | UबWX T,RS पर है | 7cभुज PTQ का •ेcफल (से.मी. मS) Gया है?
(a) 192
(b) 162
(c) 148
(d) cannot be determined

51. PQRS is a parallelogram and its area is 300 cm².


Side PQ is extended to x such that PQ= QX. If XS
intersects QR at Y, then what is the area (in cm²) of
triangle SYR?

PQRS एक समाeतर चतुभुsज है तथा उसका •ेcफल 300 से.मी.² है |


भुजा PQ को x तक इस तरह बढ़ाया गया क& PQ=QX है | य\द XS,
QR को y पर काटता है, तो 7cभुज SYR का •ेcफल (से.मी.² मS) Gया है?
(a) 75 (b) 50
(c) 120 (d) 100

52. PQRST is a regular pentagon. If PR and QT


intersects each other at x, then what is the value
(in degrees) of ∠𝑻𝑿𝑹?

PQRST एक सम पंचभुज है | य\द PR तथा QT एक ‘सरे को X पर


Z7त•छे द करते हj, तो ∠𝑇𝑋𝑅का मान (;ड ी मS) Gया है?
(a) 98 (b) 90
(c) 72 (d) 108

53. ABCD passes through the centres of the three


circles as shown in the figure. AB= 2 cm and CD= 1
cm. If the area of middle circle is the average of
the areas of the other two circles, then what is the
length (in cm) of BC?

11/14
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
जैसा 7क आकृ7त मS दशाsया गया है,ABCD तीनŸ वृ„Ÿ के केefŸ से गुजरती
है | AB=2 से.मी. तथा CD=1 से.मी. हj | य\द मoय वृ„ का •ेcफल,
शेष दोनŸ वृ„Ÿ के •ेcफलŸ का औसत है, तो BC
क& लdबाई (से.मी. मS) Gया है?

(a) U√6V − 1
(b) U√6V + 1
(c) U√6V − 3
(d) U√6V + 3

54. A= Area of the largest circle drawn inside a


square of side 1 cm.

B= Sum of areas of 4 identical (largest possible)


circles drawn inside a square of side 1 cm.
C= Sum of areas of 9 identical circle (largest
possible) drawn inside a square of side 1 cm.
D= Sum of the area of 16 identical circles (largest
possible) drawn inside a square of side 1 cm.
Which of the following is TRUE about A, B, C and D?

A= 1 से.मी. भुजा वाले वगs मS सबसे बड़े वृ„ का •ेcफल। B=


1 से.मी. भुजा वाले वगs मS 4 सम—प वृ„Ÿ (सबसे बड़े संभव) के •ेcफलŸ
का योग।
C= 1 से.मी. भुजा वाले वगs मS 9 सम—प वृ„Ÿ (सबसे बड़े संभव) के
•ेcफलŸ का योग।
D= 1 से.मी. भुजा वाले वगs मS 16 सम—प वृ„Ÿ (सबसे बड़े संभव) के
•ेcफलŸ का योग।
7नdनzल{खत मS से A,B,C तथा D के बारे मS कौन सा सžय है?
(a) A > B > C > D (b) A < B < C < D
(c) A > B = C > D (d) No option is correct

55. If sides of a triangle are 12 cm, 15 cm and 21 cm,


then what is the inradius (in cm) of the triangle?

य\द एक 7cभुज क& भुजाएं 12 से.मी., 15 से.मी. तथा 21 से.मी. है, तो


7cभुज क& अंत: 7c…या (से.मी. मS) Gया है?
(a) (5√3)/2 (b) 4√3
(c) (3√6)2 (d) 3√3

11/15
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
56. In a triangle ABC, AB= 12, BC= 18 and AC= 15. The
medians AX and BY intersect sides BC and AC at X
and Y respectively. If AX and BX intersect each
other at O, then what is the value of 0X?

य\द 7cभुज ABC मSम,AB= 12, BC= 18 तथा AC= 15 है। माnoयका
AX तथा BY; भुजा BC तथा AC को /मशः X तथा Y पर Z7त•छे द करती
हj।य\दAX तथा BY,O पर Z7त•छे \दत होते हj, तो OX का मान Gया है?
(a) 4√23 (b) √23
(c) 2√23 (d) (√23)/(√2)

57. In a triangle PQR, PX bisects QR. PX is the angle


bisector of angle P. If PQ= 12 cm and QX= 3 cm,
then what is the area (in cm²) of triangle PQR?

एक 7cभुज PQR मS,PX,QR का 78भाजक है।PX, कोण P का 78भाजक


है।य\द PQ= 12 से.मी. तथा QX= 3 से.मी. है, तो 7cभुज PQR का
•ेcफल (से.मी.² मS) Gया है?
(a) 12√3 (b) 8√15
(c) 18√12 (d) 9√15

58. In the given figure PT:TS:SR= 2:1:1 and SU is


parallel to TQ. If RU= 10 cm, RS = 8 cm and SU = 6
cm, then what is the value (in cm) of PQ?

द± गई आकृ7त मS,PT:TS:SR= 2:1:1 तथा SU, TQ के समानाeतर है।


य\द RU= 10 cm, RS = 8 cm तथा
SU = 6 cm है, तो PQ का मान (से.मी.
मS) Gया है?
(a) 12
(b) 10
(c) 20
(d) 30

59.PQ and RS are two chords of a circle. PQ= 20 cm,


RS= 48 cm and PQ is parallel to RS. If the distance
between PQ and RS is 34 cm, then what is the area
(in cm²) of the circle?

PQ तथा RS एक वृ„ क& दो जीवाएं हj।PQ= 20 से.मी., RS= 48 से.मी.


तथा PQ,RS से समानाeतर है।य\दPQ तथा RS के मoय ‘री 34 से.मी. है,
तो वृ„ का •ेcफल (से.मी.²) Gया है?

11/16
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 729𝜋 (b) 900 𝜋
(c) 676 𝜋 (d) 784 𝜋

60. Centre of two concentric circles is O. The area of


two circles is 616 cm² and 154 cm² respectively. A
tangent is drawn through point A on the larger
circle to the smaller circle. This tangent touches
small circle at B and intersects larger circle at C.
What is the length (in cm) of AC?

दो सकS\fत वृ„ का कSf O है।दोनŸ वृ„Ÿ का •ेcफल616 से.मी.² तथा


154 से.मी.² है।बड़े वृ„ के UबWX A से छोटे वृ„ पर एक Šपशs रेखा खªची
गई है।यह Šपशs रेखा छोटे वृ„ को UबWX B पर Šपशs करती है तथा बड़े वृ„
को UबWX C पर Z7त•छे द करती है।AC क& लdबाई (से.मी. मS) Gया है?
(a) 12√3 (b) 14√3
(c) 10√6 (d) 18√2

61. PA and PB are two tangents drawn to two circles


of radius 3 cm and 5 cm respectively. PA touches
the smaller and larger circles at points X and Y
respectively. PB touches the smaller and large
circle at Point U and V respectively. The centres of
the smaller and larger circles O and N respectively.
If ON= 12 cm, then what is the value (in cm) of PV?

PA तथा PB /मश: 3 से.मी. तथा 5 से.मी. वाले दो वृ„Ÿ पर Šपशs रेखाएं


बनाई गई है।PA छोटे तथा बड़े वृ„ को /मश: X तथा Y UबWX पर Šपशs
करती है।PB छोटे तथा बड़े वृ„ को /मश: U तथा V UबWX पर Šपशs करती
है।O तथा N /मश: छोटे तथा बड़े वृ„ के कSf हj।य\द ON 12 से.मी. है,
तो PY का मान (से.मी मS) Gया है?
(a) 5√35 (b) 7√15
(c) 9√15 (d) 12√5

62. XR is a tangent to the circle. O s the centre of the


circle. If ∠𝑿𝑹𝑷 = 𝟏𝟐𝟎°, then what is the value (in
degrees) of ∠𝑸𝑶𝑹?

XR वृ„ पर एक Šपशs रेखा है।O वृ„ का कSf है।य\द∠𝑋𝑅𝑃 = 120° है,


तो ∠𝑄𝑂𝑅 का मान (;ड ी मS) Gया है?

11/17
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)

(a) 80 (b) 70
(c) 60 (d) 40

63. O is the centre of the circle. A tangent is drawn


which touches the circle at C. If ∠𝑨𝑶𝑪 = 𝟖𝟎°, then
what is the value (in degrees) of ∠𝑩𝑪𝑿?

O वृ„ का कSf है।एक Šपशsरेखा बनाई


गई है जो वृ„ को C पर Šपशs करती
है।य\द ∠𝐴𝑂𝐶 = 80° है, तो ∠𝐵𝐶𝑋
का मान (;ड ी मS) Gया होगा?
(a) 80
(b) 30
(c) 40
(d) 50

64. The distance between the centres of two circles is


24 cm. If the radius of the two circles are 4 cm and
8 cm, then what is the sum of the lengths (in cm)
of the direct common tangent and the transverse
common tangent?

दो वृ„Ÿ के कSf के मoय क& ‘री 24 से.मी. है।य\द दो वृ„ क& 7c…या 4 से.
मी. तथा 8 से.मी. है, तो उभय7न² Šपशs रेखा और अनुZŠथ उभय7न² Šपशs
रेखा क& लdबाई (से.मी. मS) का Gया योग है?
(a) 4(3√3 + √35) (b) 4(4√35 + 3√3)
(c) 4(√35 + 3√3) (d) 4√3(√35 + 3√3)

65. ABC is triangle, AB= 10 cm and BC= 16 cm. AD= 8


cm and is perpendicular to side BC. What is the
length (n cm) of side AD?

ABC एक 7cभुज है।AB= 10 से.मी. तथा BC=16 से.मी. है। AD=8


से.मी. तथा यह भुजा BC के लdब है। भुजाAC का मान (से.मी. मS) Gया
है?

11/18
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 4√41 (b) 2√41
(c) 2√82 (d) 4√82

66. An equilateral triangle of side 12 cm is drawn.


What is the area (in cm²) of the tangent square
which can be drawn inside it?

12 से.मी. भुजा वाला एक समबा› 7cभुज बनाया गया। इसमS बनाए जा


सकने वाले सबसे बड़े वगs का •ेcफल (से.मी.² मS) Gया है?
(a) 1562-864√3 (b) 3024-1728√3
(c) 3024+1728√3 (d) 1512+864√3

67. PQRS is a rectangle. The ratio of the sides PQ and


QR is 3:1. If the length of the diagonal PR is 10 cm,
then what is the area (in cm²) of the rectangle?

PQRS एक आयत है। भुजाPQ तथा QR का अनुपात 3:1 है। य\द


7वकणs PR क& लdबाई 10 से.मी. है, तो आयत का •ेcफल (से.मी.² मS)
Gया है?
(a) 15 (b) 30
(c) 45 (d) 20

68. ABCDEF is a regular hexagon. What is the ratio of


the area of triangle ACE and area of triangle AEF?

ABCDEF एक सम षट् भुज है। 7cभुज ACE के •ेcफल तथा 7cभुज


AEF के •ेcफल का अनुपात Gया है?
(a) 6:1 (b) 4:1
(c) 3:1 (d) 5:1

69. ABCD is a trapezium. Sides AB and CD are parallel


to each other. AB= 6 cm, CD= 18 cm, BC= 8 cm and
AD= 12 cm. A line parallel to AB divides the
trapezium in two parts of equal perimeter. This
line cuts BC at E and AD at F. If BE/EC= AF/FD, then
what is the value of BE/EC?

ABCD एक सd¾dब है।भुजाएं AB तथा CD एक ‘सरे के समांतर


हj।AB=6 से.मी., CD= 18 से.मी. तथा AD= 12 से.मी. है।AB के
समाeतर एक रेखा सd¾dब चतुभुsज को दो बराबर प‚रमाप वाले 7हŠसŸ मS
काटता है।य\द रेखा भुजा BC को E पर तथा AD को F पर काटती है।य\द
BE/EC=AF/FD है, तो BE/EC का मान Gया है?

11/19
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) ½ (b) 2
(c) 4 (d) 1/4

70. A rectangular sheet of length 42 cm and breadth


14 cm is cut from a circular sheet. What is the
minimum area (in cm²) of circular sheet?

एक वृताकार चादर से 42 से.मी. लdबी तथा 14 से.मी. चौड़ी एक


आयताकार चादर काट± गई है।वृ„ाकार चादर का कम से कम •ेcफल
(से.मी.² मS) Gया है?
(a) 3080 (b) 1540
(c) 770 (d) 1030

71. An equilateral triangle ABC is inscribed in a circle


as shown in figure. A square of largest possible
area is made inside this triangle as shown.
Another circle made inscribing the square. What is
the ratio of area of large circle and the small
circle?

जैसा क& आकृ7त मS दशाsया गया है, एक सम 7cभुज ABC एक वृ„ मS


बनाया गया है। जैसा दशाsया गया है, सबसे बड़े संभा7वत •ेcफल वाला वगs
इस 7cभुज के अंदर बनाया गया है। बड़े वृ„
तथा छोटे वृ„ के •ेcफल का अनुपात Gया है?
(a) U15 − 12√3V: 1
(b) U63 − 36√3V: 4
(c) U7 − 4√3V: 8
(d) U18 − √3V: 2
72. PQR is an equilateral triangle whose side is 10 cm.
What is the value (in cm) of the inradius of triangle
PQR?

PQR एक समबा› 7cभुज है tजसक& भुजा 10 से.मी. है। 7cभुज PQR


क& अंतः7c…या का मान (से.मी. मS) Gया है?
)
(a) (b) 10√3
√&
#1
(c) (d) 5√2
√&

73. What is the area (in cm2) of the circumcircle of a


triangle whose sides are 6 cm, 8 cm and 10 cm
respectively?

11/20
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
एक 7cभुज tजसक& भुजाएँ /मशः 6 से.मी., 8 से.मी. तथा 10 से.मी. है,
7cभुज के प‚रवृ„ का •ेcफल (से.मी.2मS) Gया है?
$') ))1
(a) ' (b) '
$$11 ##11
(c) '
(d) '
74. In the given figure, MNOP is a parallelogram. PM
is extended to Z. OZ intersects MN and PN at Y and
X respectively. If OX=27 cm and XY = 18 cm, then
what is the length (in cm) of YZ?
द± गई आकृ7त मS, MNOP एक समांतर चतुभुsज
है। PM को Z तक बढ़ाया गया है । OZ, MN
तथा PN को /मशः Y और X पर Z7त•छे द
करती हj । य\द ox = 27 सेमी. और xy = 18
सेमी. है, तो YZ क& लdबाई (सेमी. मS) Gया है ?
(a) 21.4 (b) 22.5
(c) 23.8 (d) 24.5
75. ABCD is a trapezium in which AB is parallel to CD
and AB = 4(CD). The diagonals of the trapezium
intersects at O. What is the ratio of area of triangle
DCO to the area of the triangle ABO?

ABCD एक समलdब चतुभुsज है tजसमS AB, CD के समांतर है तथा AB


= 4(CD) है। समलdब के 7वकणs O पर Z7त•छे दन करते है। 7cभुज DCO
के •ेcफल का 7cभुज ABO के •ेcफल से Gया अनुपात है?
(a)1 : 4 (b) 1 : 2
(c)1 : 8 (d) 1 : 16
76. In the given figure, ABC is an equilateral triangle.
Two circles of radius 4 cm and 12 cm are inscribed
in the triangle. What is the side (in cm) of an
equilateral triangle?
द± गई आकृ7त मS, ABC एक समबा› 7cभुज है । 4 सेमी. तथा 12 सेमी.
7c…या वाले दो वृ„ 7cभुज मS अं7कत हj।
समबा› 7cभुज क& भुजा (सेमी. मS) Gया
है?
&$
(a)
√&
(b) 32√3
*+
(c)
√&
(d) 64√2]

11/21
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
77. In the given figure, SX is tangent. SX = OX = OR. If
QX = 3 cm, and PQ = 9 cm, then what is the value
(in cm) of OS?
द± गई आकृ7त मS, SX एक Šपशs
रेखा है । SX = OX = OR हj ।
य\द OX = 3 सेमी. तथा PQ = 9
सेमी. हj, तो OS का मान (सेमी. मS)
Gया है ?
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) 3
78. PAB and PCD are two secants to a circle. If PA = 10
cm, AB = 12 cm and PC = 11 cm, then what is the
value (in cm) of PD?
PAB तथा PCD एक वृ„ पर दो छे दन रेखाएं हj। य\द PA = 10 से. मी.,
AB = 12 से. मी. तथा PC = 11 से. मी. हो, तो PD का मान (से. मी. मS)
Gया है?
(a) 18 (b) 9
(c) 20 (d) 12

79. Triangle PQR is inscribed in a circle such that P, Q


and R lie on the circumference. If PQ is the
diameter of the circle and ∠PQR = 40°, then what is
the value (in degrees) of ∠QPR?
एक वृ„ मS 7cभुज PQR इस Zकार अं7कत है 7क P, Q तथा R प‚र;ध पर
•Šथत है। य\द PQ वृ„ का ”ास है तथा ∠PQR = 40° है, तो ∠QPR का
मान (;ड ी मS) Gया है?
(a) 40 (b) 45
(c) 50 (d) 55
80. In the given figure, ÐQRU=72°, ÐTRS=15° and
ÐPSR=95°, then what is
the value (in degrees)
of ÐPQR?
द± गई आकृ7त मS, ∠QRU =
72°, ∠TRS = 15° और

11/22
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
∠PSR = 95°,तो ∠PQRका मान (;ड ी मS) Gया है ?
(a) 85
(b) 95
(c) 75
(d) 90
81.What can be the maximum number of common
tangent which can be drawn to two non-
intersecting circles?
दो गैर-Z7त•छे द± वृ„Ÿ से अ;धकतम 7कतनी उभय7न² Šपशs रेखाएं खªची
जा सकती है?
(a) 2 (b) 4
(c) 3 (d) 6
82. Triangle PQR is inscribed in the circle whose
radius is 14 cm. If PQ is the diameter of the circle
and PR = 10 cm, then what is the area of the
triangle PQR?
7cभुज PQR वृ„ tजसक& भुजा 14 से.मी. है, मS अं7कत है। य\द PQ वृ„
का ”ास है तथा PR = 10 से.मी. है, तो 7cभुज PQR का •ेcफल Gया
है?
(a) 196 (b) 30√19
(c) 40√17 (d) 35√21

83. PQR is a right angled triangle in which PQ = QR. If


the hypotenuse of the triangle is 20 cm, then what
is the area (in cm2) of the triangle PQR?
PQR एक समकोण 7cभुज है tजसमS PQ = QR है। य\द 7cभुज का कणs
20 से.मी. है, तो 7cभुज PQR का Gया •ेcफल (से.मी.2मS) मS Gया है?
(a) 100√2 (b) 100
(c) 50√2 (d) 50
84. PQRS is a square whose side is 20 cm. By joining
opposite vertices of PQRS are get four triangles.
What is the sum of the perimeters of the four
triangles?

PQRS एक वगs है tजसक& भुजा 20 से.मी. है। PQRS के 7वपरीत शीष†


को ;मलाने पर चार 7cभुज ZाÅत होते हj। चारŸ 7cभुजŸ के प‚रमापŸ का योग
Gया है?
(a) 40√2 (b) 80√2 + 80
(c) 40√2 + 40 (d) 40√2 + 80

11/23
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
85. If ABCDEF is a regular hexagon, then what is the
value (in degrees) of ∠ADB?

य\द ABCDEF एक सम षट् भुज है, तो ∠ADB का मान (;ड ी मS) Gया
है?
(a) 15 (b) 30
(c) 45 (d) 60

86. ABCD is square and CDE is an equilateral triangle


outside the square. What is the value (in degrees)
of ∠BEC?

ABCD एक वगs है तथा CDE वगs के बाहर एक समबा› 7cभुज है।


∠BEC का मान (;ड ी मS) Gया है?
(a) 15 (b) 30
(c) 25 (d) 10

87. There is a circular garden of radius 21 metres. A


path of width 3.5 metres is constructed just
outside the garden. What is the area (in metres2 of
the path?

21 मीटर 7c…या वाला एक वृ„ाकार उÆान है। उÆान के ठÈक बाहर 3.5
मीटर चौड़ाई वाले एक पथ का 7नमाsण 7कया गया है। पथ का •ेcफल
(मीटर2मS) Gया है?
(a) 50.05 (b) 57.56
(c) 52.12 (d) 56.07
88. In the given figure, in
triangle STU, ST=8cm, TU=9cm
and SU=12cm.QU=24cm,
SR=32cm and PT=27cm. What
is the ratio of the area of
triangle PQU and area of
triangle PTR?
द± गई आकृ7त मS, 7cभुज STU मS, ST = 8
से. मी., TU = 9 से.मी. तथा SU = 12
से.मी. हj । QU = 24 से.मी., SR = 32 से.मी. तथा PT = 27 से.मी. हj ।
7cभुज PQU के •ेcफल तथा 7cभुज PTR के •ेcफल का Gया अनुपात
है?
(a) 4 : 9 (b) 1 : 4

11/24
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(c) 2 : 3 (d) 5 : 2

89. In triangle XYZ, G is the centroid. If


XY = 11 cm, YZ = 14 cm and XZ = 7
cm, then what is the value (in cm) of
GM?

7cभुज XYZ मS, G कSfक है । य\द XY = 11 से.मी.,


YZ = 14 से.मी. तथा XZ = 7 से.मी. है, तो GM का
मान (से.मी. मS) Gया है ?
(a) 6 (b) 4
(c) 2 (d) 3

90. In the given figure, PQRS is a square inscribed in a


circle of radius 4 cm. PQ is produced till point Y.
From Y a tangent is drawn to the circle at point R.
What is the length (in cm)
of SY?

द± गई आकृ7त मS, PQRS, 4 से.मी.


7c…या वाले एक वृ„ मS अं7कत एक
वगs है । PQ को UबWX Y तक बढ़ाया
गया है । वृ„ पर Y से UबWX R पर एक
Šपशs रेखा खªची गयी है । SY क&
लdबाई (से.मी. मS) Gया है ?

(a) 4√10 (b)2√10


(c)6√10 (d)3√5

91. In a trapezium, one diagonal divides the other in


the ratio 2 : 9. If the length of the larger of the two
parallel sides is 45 cm, then what is the length (in
cm) of the other parallel side?

एक समलdब चतुभुsज मS, एक 7वकणs ‘सरे 7वकणs को 2 : 9 के अनुपात मS


7वभाtजत करता है। य\द दो समांतर भुजा} मS से बड़ी भुजा क& लdबाई
45 से.मी. है, तो ‘सरी समांतर भुजा क& लdबाई (से.मी. मS) Gया है ?

(a) 10 (b) 5
(c) 18 (d) 14

92. In the given figure CD and AB are diameters of


circle and AB and CD are perpendicular to each

11/25
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
other. LQ and SR are perpendiculars to AB and CD
respectively. Radius of circle is 5 cm, PB : PA = 2 : 3
and CN : ND = 2 : 3. What is
the length (in cm) of SM?

द± गई आकृ7त मS, CD तथा AB वृ„ के


”ास हj तथा AB तथा CD एक ‘सरे पर
लdब हj । LQ तथा SR /मशः AB तथा
CD पर लdब हj । वृ„ क& 7c…या 5 से.मी.
है, PB : PA = 2 : 3 तथा CN : ND = 2
: 3 हj । SM क& लdबाई (से.मी. मS) Gया है?

(a) [(5√3) – 3] (b) [(4√3) – 2]


(c) [(2√5) – 1] (d) [(2√6) – 1]

93. In the given figure, PQRS is a square of side 20 cm


and SR is extended to point T. If the length of QT is
25 cm, then what is the distance (in cm) between
the centres O₁ and O₂ of the two circles?

द± गई आकृ7त मS, PQRS, 20 से.मी.


भुजा वाला एक वगs है तथा SR को
UबWX T तक बढ़ाया गया है । य\द QT
क& लdबाई 25 से.मी. है, तो दोनŸ वृ„Ÿ
के कSf O# तथा O$ के मoय क& ‘री
(से.मी. मS) Gया है ?

(a) 5√10 (b) 4√10


(c) 8√5 (d) 16√2

94. In the given figure, MNOP is a


square of side 6 cm. What is the
value (in cm) of radius of circle?

द± गई आकृ7त मS, MNOP, 6 से.मी. भुजा


वाला एक वगs है । वृ„ क& 7c…या का मान
(से.मी. मS) Gया है ?

(a) 4.25 (b) 3.75


(c) 3.5 (d) 4.55

11/26
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
95.In the given figure, triangle PQR is a right angled
triangle at Q and QSR is a semicircle. If PQ = 35 cm
and QS = 28 cm, then what is the
value (in cm) of SR?

द± गई आकृ7त मS, 7cभुज PQR, Q पर एक


समकोण 7cभुज है । य\द PQ = 35 से.मी. तथा
QS = 28 से.मी. हj, तो SR का मान (से.मी. मS)
Gया है ?

(a) 35.33 (b) 37.33


(c) 41.33 (d) 43.33

96. In the given figure, P is the centre of the circle. If


QS = PR, then what is the
ratio of ∠RSP to the ∠TPR?

द± गई आकृ7त मS, P वृ„ का कSf है ।


य\द QS = PR हो, तो ∠RSP का
∠TPRसे Gया अनुपात है ?
(a) 1 : 4 (b) 2 : 5
(c)1 : 3 (d) 2 : 7

97.The distance between the centres of two circles is


61 cm and their radii are 35 cm and 24 cm. What is
the length (in cm) of the direct common tangent
to the circles?

दो वृ„Ÿ के केefŸ के मoय क& ‘री 61 से.मी. है तथा उनक& 7c…याएँ 35


से.मी. तथा 24 से.मी. हj । वृ„Ÿ क& उभय7न² अनुŠपशs रेखा क& लdबाई
(से.मी. मS) Gया है ?
(a) 60 (b) 54
(c) 48 (d) 72

98. In the given figure, PQRS is a


quadrilateral. If QR = 18 cm and PS
= 9 cm, then what is the area (in
cm²) of quadrilateral PQRS?

द± गई आकृ7त मS, PQRS एक चतुभुsज है । य\द


QR = 18 से.मी. तथा PS = 9 से.मी. हj, तो चतुभुsज PQRS का •ेcफल
(से.मी.² मS) Gया है ?

11/27
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
*+√& #''√&
(a) (b)
& $
#&)√& (,√&
(c) $
(d) &

99. PQR is a triangle, whose area is 180 cm². S is a


point on side QR, such that PS is the angle bisector
of ∠QPR. If PQ : PR = 2 : 3, then what is the area (in
cm²) triangle PSR?

PQR एक 7cभुज है, tजसका •ेcफल 180 से.मी.² है । S, भुजा QR पर


एक UबWX इस Zकार है 7क PS, ∠QPRपर कोण 78भाजक है । य\द PQ :
PR = 2 : 3 है, तो 7cभुज PSR का •ेcफल (से.मी.² मS) Gया है ?
(a) 90 (b) 108
(c) 144 (d) 72

100.In the given figure, ABCD is a square. EFGH is a


square formed by joining mid points of sides of
ABCD. LMNO is a square formed by joining mid
points of sides of EFGH. A circle is inscribed inside
EFGH. If area of circle is 38.5 cm², then what is the
area (in cm²) of square ABCD?

द± गई आकृ7त मS, ABCD एक वगs है ।


ABCD क& भुजा} के कSf 7बeX} को
जोड़कर एक वगs EFGH बनाया गया है ।
EFGH क& भुजा} के कSf 7बeX} को
जोड़कर एक वगs LMNO बनाया गया है ।
एक वृ„ को वगs EFGH मS अं7कत 7कया गया
है । य\द वृ„ का •ेcफल 38.5 से.मी.² है, तो
वगs ABCD का •ेcफल (से.मी.² मS) Gया है ?

(a) 98 (b) 196


(c) 122.5 (d) 171.5

101.ABCDEF is a regular hexagon of side 12 cm. What


is the area (in cm²) of the triangle ECD?

ABCDEF 12 से.मी. भुजा वाला एक सम षट् भुज है । 7cभुज ECD का


•ेcफल (से.मी.² मS) Gया है ?

(a) 18√3 (b) 24√3


(c) 36√3 (d) 42√3

11/28
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
102.PQRS is a square whose side is 16 cm. What is the
value of the side (in cm) of the largest regular
octagon that can be cut from the given square?

PQRS, 16 से.मी. भुजा वाला एक वगs है । \दये गये वगs से काटे जा सकने
वाले सबसे बड़े सम अÍभुज क& भुजा का मान (से.मी. मS) Gया है ?
(a) 8 – 4√2 (b) 16 + 8√2
(c) 16√2 – √16 (d) 16 – 8√2

103. In the given figure, PQ = PS =


SR and ∠QPS = 40°, then what is
the value of ∠QPR (in degrees) ?

द± गई आकृ7त मS, PQ = PS = SR तथा∠QPS =


40° हो, तो ∠QPR का मान (;ड ी मS) Gया है ?

(a) 45 (b) 60
(c) 75 (d) 50

104. In triangle PQR, C is the centroid. PQ = 30 cm,


QR = 36 cm and PR = 50 cm. If D is the midpoint of
QR, then what is the length (in cm) of CD?

7cभुज PQR मS, C कSfक है । PQ = 30 से.मी., QR = 36 से.मी. तथा


PR = 50 से. मी. हj । य\द D, QR का मoयUबWX है, तो CD क& लdबाई
(से.मी. मS) Gया है ?

(a) (4√86) /3 (b) (2√86)/3


(c) (5√86)/3 (d) (5√86)/2

105. In the given figure, AQ = 4√𝟐


cm, QC = 6√𝟐 cm and AB = 20 cm. If
PQ is parallel to BC, then what is
the value (in cm) of PB ?
द± गई आकृ7त मS, AQ = 4√2से.मी., QC =
6√2से.मी. तथा AB = 20 से.मी. है। य\द PQ, BC
के सामाeतर है, तो PB का मान (से. मी. मS) Gया है
?

(a) 8 (b) 12
(c) 6 (d) 15

11/29
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
106. In the given figure, if AD =
12 cm, AE = 8 cm and EC = 14 cm,
then what is the value (in cm)
of BD ?

द± गई आकृ7त मS, य\द AD = 12 से.मी., AE


= 8 से.मी. तथा EC = 14 से.मी. है, तो BD
का मान (से.मी. मS) Gया है ?

(a) 50/3 (b) 15


(c) 8/3 (d) 44/3

107. Two circles are having radii 9 cm and 12 cm.


The distance between their centres is 15 cm. What
is the length (in cm) of their common chord?

दो वृ„Ÿ क& 7c…याएँ 9 से.मी. तथा 12 से.मी. हj । दोनŸ के केefŸ के मoय


क& ‘री 15 से. मी. है ।उनक& उभय7न² जीवा क& लdबाई (से.मी. मS) Gया
है ?

(a) 6.8 (b) 13. 6


(c) 7.2 (d) 14. 4

108. Two circles touch each other at point T. Two


common tangents of the circles meet at point P
and none of the tangents passes through T. These
tangents touch the larger circle at points B and C.
If the radius of the larger circle is 15 cm and CP =
20 cm, then what is the radius (in cm) of the
smaller circle?

दो वृ„ UबWX x पर एक ‘सरे को Šपशs करते हj । वृ„Ÿ क& दो उभय7न² Šपशs


रेखाएं UबWX P पर ;मलती हj तथा कोई भी Šपशs रेखा x से नहª गुजरती है ।
यह Šपशs रेखाएँ बड़े वृ„ को UबWX B तथा C पर Šपशs करती हj । य\द बड़े
वृ„ क& 7c…या 15 से.मी. तथा CP = 20 से. मी. है, तो छोटे वृ„ क&
7c…या (से. मी. मS) Gया है?

(a) 3.5 (b) 3.75


(c) 4.25 (d) 4.45

11/30
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
109. Two circles touch each other at point X. A
common tangent touch them at two distinct
points Y and Z. If another tangent passing through
X cut YZ at Aand XA= 16 cm, then what is the value
(in cm) of YZ?

दो वृ„ एक-‘सरे को UबWX x पर Šपशs करते हj । एक उभय7न² Šपशs रेखा


उeहS दो अलग 7बeX} Y तथा Z पर Šपशs करती है । य\द X से गुजरने
वाली एक अeय Šपशs रेखा YZ को A पर काटती है तथा XA = 16 से.मी.
है, तो YZ का मान (से.मी. मS) Gया है?

(a) 18 (b) 24
(c) 16 (d) 32

110. There are 8 equidistant points A, B, C, D, E, F, G


and H (in same order) on a circle. What is the value
of ∠FDH (in degrees)?

एक वृ„ पर 8 समानांतर UबWX A, B, C, D, E, F, G तथा H (इसी /म मS)


हj । ∠FDB का मान (;ड ी मS) Gया है ?

(a) 22.5 (b) 45


(c) 30 (d) 42 .5

111. In the given figure, O is


the centre of the circle and
∠QOR = 50°. Then what is the
value of ∠RPQ (in degrees) ?

द± गई आकृ7त मS, O एक वृ„ का कSf है


तथा ∠QOR = 50°है, तो ∠RPQका मान
(;ड ी मS) Gया है ?

(a) 15 (b) 25
(c) 20 (d) 30

112. Three circles C₁, C₂ and C₃ with radii r₁, r₂ and


r₃ (where r₁< r₂< r₃) are placed as shown in the
given figure. What is the value of r₂ ?

11/31
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
तीन वृ„ = C₁, C₂तथा C₃ tजनक& 7c…याएँ r₁, r₂तथा r₃ है, (जहाँ r₁<
r₂< r₃) को द± ›ई
आकृ7त मS दशाsया गया है
। r$ का मान Gया है ?

(a) hr# r&


(b) (r₁ + r₃)/2
(c) (2r₁r₂)/(r₁ + r₂)
(d)hr# + r&
113. An equilateral triangle of area 300 cm² is cut
from its three vertices to form a regular hexagon.
Area of hexagon is what percent of the area of
triangle?

एक समबा› 7cभुज tजसका •ेcफल 300 से. मी.² है, को उसके तीनŸ
शीष† से एक समषट् भुज बनाने के zलए काटा जाता है । षट् भुज का
•ेcफल, 7cभुज के •ेcफल का 7कतना Z7तशत है ?

(a) 66.66% (b) 33.33%


(c) 83.33% (d) 56.41%

114. ABCD is a rectangle. P is a point on the side AB


as shown in the given figure. If DP = 13, CP = 10 and
BP = 6, then what is the value of
AP?

ABCD एक आयत है । P, भुजा AB पर एक


UबWX है जैसा क& द± गई आकृ7त मS दशाsया गया है
। य\द DP = 13, CP = 10 तथा BP = 6 हो,
तो AP का मान Gया है?

(a) √105 (b)√133


(c) 12 (d) 10

115. In the given figure, PQRSTU


is a regular hexagon of side 12
cm. What is the area (in cm²) of
triangle SQU?

11/32
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
द± गई आकृ7त मS, PQRSTU एक समषट् भुज है tजसक& भुजा 12 से. मी.
है । 7cभुज SQU का •ेcफल ( से. मी.$ ) Gया है?

(a) 162√3 (b) 216√3


(c) 108√3 (d) 54√3

116. In the given figure, ABCD is


a square, BCXYZ is a regular
pentagon and ABE is an
equilateral triangle. What is the
value (in degrees) of ∠EBZ ?

द± गई आकृ7त मS, ABCD एक वगs है, BCXYZ


एक सम पंचभुज है तथा ABE एक सम 7cभुज
है। ∠EBZ का मान (;ड ी मS) Gया है?

(a) 102 (b) 98


(c) 78 (d) 64

117. The sum of radii of the two circles is 91 cm and


the difference between their area is 2002 cm².
What is the radius (in cm) of the larger circle?

दो वृ„Ÿ क& 7c…या} का योग 91 से. मी. है तथा उनके •ेcफल के मoय
का अंतर 2020 से. मी.$ है । बड़े वृ„ क& 7c…या (से. मी. मS) Gया है?

(a) 56 (b) 42

(c) 63 (d) 49

118. In the given figure, OX, OY and OZ are


perpendicular bisectors of the three sides of the
triangle. If ∠ QPR = 65° and ∠PQR = 60°, then what
is the value (in degrees) of ∠QOR
+ ∠POR?

द± गई आकृ7त मS, OX, OY तथा OZ 7cभुज क&


तीनŸ भुजा} के लंब 78भाजक हj । य\द ∠ QPR
= 65° तथा∠PQR = 60° हो, तो ∠ QOR +
∠POR का मान (;ड ी मS) Gया है?

(a) 250 (b) 180

11/33
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(c) 210 (d) 125

119. In a triangle PQR, ∠PQR = 90°, PQ = 10 cm and


PR = 26 cm, then what is the value (in cm) of
inradius of incircle?

7cभुज PQR मS,∠PQR = 90°, PQ = 10 से.


मी. तथा PR = 26 से. मी. हj, तो अंत: वृ„ क&
अंत: 7c…या का मान (से.मी. मS) Gया है?

(a) 9 (b) 4
(c) 8 (d) 6
𝐐𝐑 𝟏𝟒
120. In the given figure, if =
𝐗𝐘 𝟗
and PY = 18 cm, then what is the value (in cm) of
PQ?
89 #+
द± गई आकृ7त मS, य\द = तथा PY = 18 से.मी. हो, तो PQ का मान
:; (
(से.मी. मS) Gया है?

(a) 28 (b) 18
(c) 21 (d) 24

121. In a triangle PQR, PX, QY and RZ be altitudes


intersecting at O. If PO = 6 cm, PX = 8 cm and QO =
4 cm, then what is the value (in cm) of QY?

7cभुज PQR मS, PX, QY तथा RZ, O पर Z7त•छे \दत शीषsलdब हj । य\द
PO = 6 से.मी., PX = 8 से.मी.तथा QO = 4 से.मी. हj, तो QY का मान
(से.मी. मS) Gया है?

(a) 6.3 (b) 5.8


(c) 6 (d) 7

122. A line cuts two concentric circles. The lengths


of chords formed by that line on the two circles are
4 cm and 16 cm. What is the difference (in cm²) in
square of radii of two circles?

11/34
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
एक रेखा दो संकेtefत वृ„Ÿ को काटती है । उस रेखा 8ारा वृ„Ÿ पर बनाई
गई जीवाओ क& लdबाई 4 से.मी. तथा 16 से.मी. हj । दोनŸ वृ„Ÿ क&
7c…या} के वग† का अंतर (से. मी.$ मS) Gया है?

(a) 240 (b) 120


(c) 60 (d) 90

123. In the given figure, a circle


touches the sides of the
quadrilateral PQRS. The radius
of the circle is 9 cm. ∠RSP = ∠SRQ
= 60° and ∠PQR = ∠QPS = 120°.
What is the perimeter (in cm) of
the quadrilateral?

द± गई आकृ7त मS, एक वृ„ चतुभुsज PQRS क& भुजा} को Šपशs कर रहा


है । वृ„ क& 7c…या 9 से. मी. है । ∠RSP = ∠SRQ = 60° तथा ∠PQR
= ∠QPS = 120° है । चतुभुsज का प‚रमाप (से. मी. मS) Gया है?

(a) 36√3 (b) 24√3


(c) 48√3 (d) 32

124. In the given figure, from the point P two


tangents PA and PB are drawn to a circle with
centre O and radius 5 cm. From the point O, OC
and OD are drawn parallel to PA and PB
respectively. If the length of the chord AB is 5 cm,
then what is the value (in degrees) of ∠COD?

द± गई आकृ7त मS, 7बeX P से एक वृ„ tजसका केef O है तथा 7c…या 5


से. मी. है, पर PA तथा PB दो Šपशs रेखाएँ खªची गई है ।7बeX O से OC
तथा OD को /मश: PA तथा PB
के समानांतर खªचा गया है । य\द
जीवा AB क& लdबाई 5 से. मी. है,
तो ∠COD का मान (;ड ी मS)
Gया है?

(a) 90 (b) 120


(c) 150 (d) 135

11/35
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
125. In the given figure, AB is a diameter of the
circle with centre O and XY is the tangent at a
point C. If ∠ACX = 35°, then what
is the value (in degrees) of ∠CAB?

द± गई आकृ7त मS, AB एक वृ„ tजसका केef O


है का ”ास है तथा XY, 7बeX C पर एक Šपशs
रेखा है । य\द ∠ACX = 35° है, तो ∠CABका
मान (;ड ी मS) Gया है?

(a) 45 (b) 35
(c) 55 (d) 65

126. In the given figure, PQ is a diameter of the


semicircle PABQ and O is its center. ∠AOB = 64°. BP
cuts AQ at X. What is the value (in degrees) of
∠AXP?

द± गई आकृ7त मS, PQ, अधsवृ„ PABQ


का ”ास है तथा O इसका केef है ।
∠AOB = 64°है । BP, AQ को X पर
काटता है । ∠AXPका मान (;ड ी मS) Gया
है?

(a) 36 (b) 32
(c) 58 (d) 54

127. In the given figure, E and F are the centers of


two identical circles. What is the ratio of area of
triangle AOB to the area of triangle DOC?

द± गई आकृ7त मS, E तथा F दो


सम—प वृ„Ÿ के केef हj। 7cभुज
AOB के •ेcफल का 7cभुज
DOC के •ेcफल से Gया अनुपात
है?

(a)1 : 3 (b) 1 : 9
(c)1 : 8 (d) 1 : 4

11/36
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
128. In the given figure, in a right angle triangle
ABC, AB = 12 cm and AC = 15 cm. A square is
inscribed in the triangle. One of the vertices of
square coincides with the vertex of triangle. What
is the maximum possible area (in cm²) of the
square?

द± गई आकृ7त मS, एक समकोण 7cभुज ABC मS,


AB = 12 से. मी. तथा AC = 15 से. मी. हj
।7cभुज के भीतर एक वगs बनाया गया है । वगs के
शीष† मS से एक 7cभुज के शीषs से Šपशs करता हj
।वगs का अ;धकतम सdभा7वत •ेcफल (से. मी.$
मS) Gया है?

(a) 1296/49 (b) 25


(c) 1225/36 (d) 1225/64

129. In the given figure, PQRS is a square of side 8


cm. ∠PQO = 60°. What is the area (in cm²) of the
triangle POQ?

द± गई आकृ7त मS, PQRS 8 से.मी. भुजा वाला


एक वगs है । ∠PQO = 60°है। 7cभुज POQ
का •ेcफल (से. मी.$ मS) Gया है?

(a) 32√3 (b)


24[(√3) – 1]
(c) 48[(√3) – 1] (d) 16[3 – (√3)]

130. The area of a regular hexagon is equal to the


area of the square. What is the ratio of the
perimeter of the regular hexagon to the perimeter
of square?

सम षट् भुज का •ेcफल वगs के •ेcफल के बराबर है । सम षट् भुज के


प‚रमाप का वगs के प‚रमाप से Gया अनुपात है?

(a)h6√3 ∶ h3√6 (b)2√3 ∶ h6√2


(c)h6√3 ∶ 2 (d)h6√3 ∶ 2√3

11/37
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
131. In the given figure, ABCDEF is a regular
hexagon of side 12 cm. P, Q and R are the mid
points of the sides AB, CD and EF respectively.
What is the area (in cm²) of
triangle PQR?

द± गई आकृ7त मS, ABCDEF एक सम


षट् भुज है tजसक& भुजा 12 से. मी. है ।
P, Q तथा R /मश: भुजा} AB, CD
तथा EF के मoय 7बeX हj। 7cभुज PQR
का •ेcफल (से. मी.$ मS) Gया है?

(a) 27√6 (b)


81√3
(c) 54√3 (d) 54√6

132. ABC is a right angled triangle. ∠BAC = 90° and


∠ACB = 60°. What is the ratio of the circum radius
of the triangle to the side AB?

ABC एक समकोण 7cभुज है। ∠BAC = 90° और ∠ACB = 60° हj ।


7cभुज क& प‚र7c…या का भुजा AB से Gया अनुपात है ?

(a) 1 : 2 (b) 1 : √3
(c) 2 :√3 (d) 2 : 3

133. In the given figure, ABCD is a


square whose side is 4 cm. P is a
point on the side AD. What is the
minimum value (in cm) of BP + CP?

द± गई आकृ7त मS ,ABCD एक वगs है tजसक&


भुजा 4 सेमी◌ै है P , भुजा AD पर एक :ब;< है। BP + CP का eयूनतम मान
(सेमी म=) 0या है? (a) 4√5 (b) 4√4
(c) 6√3 (d) 4√6

134. Triangle ABC is similar to triangle PQR and AB


: PQ = 2 : 3. AD is the median to the side BC in
triangle ABC and PS is the median to the side QR
intriangle PQR. What is the value of (BD/QS)2?

11/38
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
7cभुज ABC, 7cभुज PQR के सम—प है तथा AB : PQ = 2 : 3 हj ।
AD, 7cभुज ABC मS भुजा BC पर एक माnoयका है तथा PS, 7cभुज
<= $
PQR मS भुजा QR पर एक माnoयका है । ! >? " का मान Gया है ?
(a) 3/5 (b) 4/9
(c) 2/3 (d) 4/7

135. In the given figure, B and C are the centres of


the two circles. ADE is the common tangent to the
two circles. If the ratio of the radius of both the
circles is 3 : 5 and AC = 40, then what is the value of
DE?

द± गई आकृ7त मS ,B तथा C दो वृ„Ÿ के कSf हj । ADE दोनŸ वृ„Ÿ क& एक


उभय7न² Šपशsरेखा है । य\द दोनŸ वृ„Ÿ क& 7c…या} का अनुपात 3 : 5 है
तथा AC = 40 है तो ,DE का मान Gया है ?
(a) 3√15
(b) 5√15
(c) 6√15
(d) 4√15

136. In the given figure, AB = 30 cm


and CD = 24 cm. What is the value
(in cm) of MN?

द± गई आकृ7त मS ,AB = 30 सेमी CD = 24


से । हj .मी.MN का मान(सेमी मS) Gया है ?
(a) 18 (b) 9
(c) 12 (d) 15

137. AB and AC are the two tangents to a circle


whose radius is 6 cm. If ∠BAC = 60°, then what is
the value (in cm) of h(𝑨𝑩)𝟐 + (𝑨𝑪)𝟐 )?

AB तथा AC एक वृ„ पर दो Šपशs रेखाएँ हj tजसक& 7c…या 6 सेमी है।


य>द ∠BAC = 60°, तो h(𝐴𝐵)$ + (𝐴𝐶)$ ) का मान (सेमी म=) 0या है?
(a) 6√6 (b) 4√6
(c) 9√3 (d) 8√3

138. In the given figure, ABC is a right angled


triangle. ∠𝑨𝑩𝑪 = 𝟗𝟎° and ∠𝑨𝑪𝑩 = 𝟔𝟎°. If the radius

11/39
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
of the smaller circle is 2 cm, then what is the
radius (in cm) of the larger
circle?

द± गई आकृ7त मS ,ABC एक समकोण


7cभुज है। ∠𝐴𝐵𝐶 = 90°तथा∠𝐴𝐶𝐵 =
60°है। य\द छोटे वृ„ क& 7c…या 2 सेमी है,
तो बड़े वृE कF GHIया (सेमी म=) 0या है?
(a) 4 (b) 6
(c) 4.5 (d) 7.5

139. In the given figure, O is


centre of the circle. Circle
has 3 tangents. If ∠𝑸𝑷𝑹 =
𝟒𝟓°, then what is the value
(in degrees) of ∠𝑸𝑶𝑹?

द± गई आकृ7त मS ,O वृ„ का कSf है। वृ„


पर 3 LपशNरेखाएं ह*। य>द ∠𝑄𝑃𝑅 = 45°,
तो ∠𝑄𝑂𝑅का मान (QडSी म=) 0या है?

(a) 67.5 (b) 72


(c) 78.5 (d) 65

140. In the given, two identical circles of radius 4


cm touch each other. A and B are the centres of
the two circles. If RQ is a tangent to the circle,
then what is the length (in
cm) of RQ?

द± गयी आकृ7त मS, 4 सेमी 7c…या के दो


एकसमान वृ„ एक ‘सरे को Šपशs करते हj।
A और B, दो वृ„Ÿ के कSf हj। य\द RQ वृ„
क& एक Šपशsरेखा है, तो RQ क& लंबाई
(सेमी मS) Gया है?

(a) 3√3 (b) 2√6


(c) 4√2 (d) 6√2

141. The radius of two circles is 3 cm and 4 cm. The


distance between the centres of the circles is 10
cm. What is the ratio of the length of direct

11/40
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
common tangent to the length of the transverse
common tangent?

दो वृ& क( )*+या .मशः 3 सेमी और 4 सेमी है। वृ& के क<=> के बीच


क( Aरी 10 सेमी है। सीधी उभय)नH IपशKरेखा क( लंबाई का, अनुSIथ
उभय)नH IपशKरेखा क( लंबाई से अनुपात Vया है?

(a) √51 ∶ √68 (b)√33 ∶ √17


(c) √66 ∶ √51 (d)√28 ∶ √17

142. ABC is a triangle. AB = 5 cm, AC = √𝟒𝟏 cm and


BC = 8 cm. AD is perpendicular to BC. What is the
area (in cm2) of triangle ABD?

ABC एक )*भुज है। AB = 5 सेमी, AC = √41 सेमी और BC = 8


सेमी है। AD, BC के लaब है। )*भुज ABD का bे*फल (वगK सेमी) म<
Vया है?

(a) 12 (b) 6
(c) 10 (d) 20

143. In the given figure, PQR is a


triangle and quadrilateral ABCD
is inscribed in it. QD = 2 cm, QC =
5 cm, CR = 3 cm, BR = 4 cm, PB = 6
cm, PA = 5 cm and AD = 3 cm.
What is the area (𝒊𝒏 𝒄𝒎𝟐 ) of the
quadrilateral ABCD?

दg गयी आकृ)त म<, PQR एक )*भुज है और चतुभुKज ABCD, इसम<


बनाया गया है। QD = 2 सेमी, QC = 5 सेमी, CR = 3 सेमी, BR = 4
सेमी, PB = 6 सेमी, PA = 5 सेमी और AD = 3 सेमी है। चतुभुKज
ABCD का bे*फल (वगK सेमी म<) Vया है?

(a) U23√21V/4 (b)(15√21)/4


(c) (17√21)/5 (d)(23√21)/5

144. Length and breadth of a rectangle are 8 cm


and 6 cm respectively. The rectangle is cut on its
four vertices such that the resulting figure is a

11/41
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
equilateral octagon. What is the side (in cm) of the
octagon?

एक आयत क& लंबाई और चौड़ाई /मशः 8 सेमी और 6 सेमी है। आयत


को इसके चार शीष† से इस Zकार काटा जाता है 7क प‚रणामी आकृ7त एक
समबा› अÍभुज हो। अÍभुज क& भुजा (सेमी मS) Gया है?
(a) 3U√11V − 7 (b)5√13 − 8
(c) 4U√7V − 11 (d)6U√11V − 9

2016
145.The radii of two concentric circles are 68 cm and
22 cm. The area of the closed figure bounded by
the boundaries of the circles is

दो संकS\fत वृ„Ÿ क& 7c…या 68 सेमी और 22 सेमी है। वृ„ क& सीमा} से
;घरी आकृ7त का •ेcफल Gया है?

(a) 4140π sq.cm. / 4140πवगsसे.मी.


(b) 4110π sq.cm. / 4110πवगsसे.मी.
(c) 4080π sq.cm. / 4080πवगsसे.मी.
(d) 4050π sq.cm. / 4050πवगsसे.मी.--

146. In a trapezium ABCD, AB and DC are parallel


sides and ∠ ADC = 90°. If AB = 15 cm, CD = 40 cm and
diagonal AC = 41 cm. Then the area of the
trapezium ABCD is

एक समलंब चतुभज ुN (Ôै पीtज़यम) मS AB और DC समानांतर भुजाएं हj और


∠ ADC = 90° है।य\द AB = 15 से.मी., CD = 40 से.मी. और 7वकणs
AC = 41 से.मी. है, तो उस समलंब चतुभुNज ABCD का •ेcफल बताइए।

(a) 245 cm2 / 245 से.मी.2


(b) 240 cm2 / 240 से.मी.2
(c) 247.5 cm2 / 247.5 से.मी.2
(d) 250 cm2 / 250 से.मी.2—

147. The area of a rhombus having one side 10 cm and


one diagonal 12 cm is

एक समचतुभsज क& एक भुजा 10 से.मी. और एक 7वकणs 12 से.मी.


है।उस समचतुभुsज का •ेcफल बताइए।

11/42
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 48 cm2 / 48 से.मी.2 (b) 96 cm2 / 96 से.मी.2
(c) 144 cm2 / 144से.मी.2 (d) 192 cm2 / 192 से.मी.2

148. The sum of the length and breadth of a rectangle


is 6 cm. A square is constructed such that one of its
sides is equal to a diagonal of the rectangle. If the
ratio of areas of the square and rectangle is 5 : 2,
the area of the square in cm2 is

एक आयत क& लdबाई तथा चौड़ाई का योग 6 से.मी. है।एक ऐसे वगs क&
रचना क& गई है tजसक& एक भुजा आयत के एक 7वकणs के बराबर है।
य\द वगs तथा आयत के •ेcफल 5 : 2 के अनुपात मS हŸ, तो सेमी2 मS वगs
का •ेcफल Gया होगा?

(a) 20 (b) 10
(c) 4√5 (d) 10√2

149. The length of a side of an equilateral triangle is 8


cm. The area of the region lying between the
circum circle and the incircle of the triangle is
(use: π = 22/7)

एक समबा› 7cकोण के भुजा क& लdबाई 8 सेमी है।7cकोण के अeतःवृ„


और प‚रवृ„ के मoय •Šथत •ेc का •ेcफल Gया है? (Zयोग करS :π =
22/7)
# $
(a) 50 cm$ (b) 50 ' cm$
'
# $
(c) 75 ' cm$ (d) 75 ' cm$

150. ABCD is a cyclic quadrilateral of which AB is the


diameter. Diagonals AC and BD intersect at E. If
∠DBC = 35°, Then ∠AED measures

ABCD एक च/&य चतुभुsज है tजसका ”ास AB है। AC और BD


7वकणs, E 7बeX पर Z7त•छे \दत होते हj।य\द∠DBC = 35° होतो∠AED
का माप Gया होगा?
(a) 35° (b) 45°
(c) 55° (d) 90°

151. In a triangle ABC, ∠A = 70°, ∠B = 80° and D is the


incentre of ΔABC. ∠ACB = 2x° and ∠BDC = y°. The
values of x and y, respectively are

11/43
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
एक 7cभुज ABC मS, ∠A= 70°, ∠B= 80° और D, ΔABC का अंत:कSf
है।∠ACB=2x° तथा ∠BDC= y° है। x और y का /मश: मान होगा:
(a) 15, 130 (b) 15, 125
(c) 35, 40 (d) 30, 150

152. In a right angled triangle ΔDEF, if the length of


the hypotenuse EF is 12 cm, then the length of the
median DX is

एक समकोण 7cभुज ΔDEF मS य\द कणs EF क& लंबाई 12 सS.मी. है तो


माnoयका (मी;डयन) DX क& लdबाई होगी:
(a) 3 cm / 3 से.मी. (b) 4 cm / 4 से.मी.
(c) 6 cm / 6 से.मी. (d) 12 cm / 12 से.मी.--

153. Two equal circles intersect so that their centres,


and the points at which they intersect form a
square of side 1 cm. The area (in sq.cm) of the
portion that is common to the circles is

दो समान वृत एक-‘सरे को इस तरह काटते हj 7क उनके केef मS और tजस


7बeX पर वे काटते हj वहÙ 1 से.मी. भुजा का एक वगs बनता है, वह भाग जो
दोनŸ वृतŸ के zलए उभय7न² है, उसका •ेcफल (वगs से.मी. मS) होगा:
@
(a)
+
@
(b) -1
$
@
(c)
)
(d)U√2 − 1V

154. - PQRA is a rectangle, AP = 22 cm, PQ = 8 cm.


ΔABC is a triangle whose vertices lie on the sides of
PQRA such that BQ = 2 cm and QC = 16 cm .Then
the length of the line joining the mid points of the
sides AB and BC is

PQRA एक आयत है, AP = 22 से.मी., PQ = 8 से.मी. है।ΔABC एक


7cभुज है tजसके शीषs PQRA क& भुजा} पर इस तरह से ;मलते हj 7क
BQ=2 से.मी. और QC = 16 से.मी. है। AB और BC भुजा} के
मoय7बeX} को ;मलाने वाली रेखा क& लdबाई Gया होगी?
(a) 4√2 cm / 4√2 से.मी. (b) 5 cm / 5 से.मी.
(c) 6 cm / 6 से.मी. (d) 10 cm / 10 से.मी.—

11/44
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
155. ΔABC is an isosceles right angled triangle having
∠C = 90°. If D is any point on AB, then AD2+ BD2 is
equal to

ΔABC एक सम78बा› समकोण 7cभुज है tजसमS∠C = 90° है।य\द AB


पर D एक 7बeX है, तो AD2 + BD2 7कसके बराबर है?

(a) CD2 (b) 2CD2


(c) 3CD2 (d) 4CD2--

156. D and E are points on the sides AB and AC


respectively of ΔABC such that DE is parallel to BC
and AD:DB = 4:5, CD and BE intersect each other at
F. Then the ratio of the areas of ΔDEF and ΔCBF

ΔABC क& भुजा} AB और AC पर D और E 7बeX इस Zकार से बनाए


गए हj 7क DE, BC के समाeतर है और AD:DB = 4:5 है। CD और BE,
F 7बeX पर एक ‘सरे को काटते हj।ΔDEF और ΔCBF के •ेcफलŸ का
अनुपात बताइए।

(a) 16:25 (b) 16:81


(c) 81:16 (d) 4:9

157. Diagonals of a Trapezium ABCD with AB 𝕀 CD


intersect each other at the point O. If AB = 2CD,
then the ratio of the areas of ΔAOB and ΔCOD is

एक समलंब चतुभुNज (Ôै पीtज़यम) ABCD मS, AB 𝕀 CD है और इसके


7वकणs, 7बeX O पर एक ‘सरे को काटते हj।य\द AB=2CD हो तो ΔAOB
और ΔCOD के •ेcफलŸ का अनुपात Gया होगा?

(a) 4:1 (b) 1:16


(c) 1:4 (d) 16:1

158. If O is the orthocentre of a triangle ABC and


∠BOC = 100°, the measure of ∠BAC is

य\द 7cभुज ABC का लdबकSf O है तथा ∠BOC = 100° है, तो∠BAC


का माप बताइए।
(a) 100° (b) 180°
(c) 80° (d) 200°

159. PQ and RS are common tangents to two circles


intersecting at A and B. AB, when produced both

11/45
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
sides, meet the tangents PQ and RS at X and Y,
respectively. If AB = 3 cm, XY = 5 cm, then PQ (in
cm)will be

PQ और RS दो वृ„Ÿ क& उभय7न² Šपशsरेखाएं हj जो A और B पर एक-


‘सरे को काटती हj।दोनŸ तरफ (भुजा) AB रेखा को बढ़ाने पर वह :ब;< X
और Y पर /मश: Šपशsरेखा PQ और RS से ;मलती है।य\द AB = 3
से.मी., XY = 5 से.मी. हो, तो बताइए 7क PQ 7कतने से.मी. होगा?

(a) 3 cm / 3 से.मी. (b) 4 cm / 4 से.मी.


(c) 5 cm / 5 से.मी. (d) 2 cm / 2 से.मी.

160. Four circles of equal radii are described about


the four corners of a square so that each touches
two of the other circles. If each side of the square
is 140 cm then area of the space enclosed between
the circumference of the circle is (take π = 22/7)
7कसी वगs के चारŸ कोनŸ पर चार, बराबर 7c…या वाले वृ„ इस Zकार बनाये
गए हj 7क Zžयेक वृ„ दो अeय वृ„Ÿ को Šपशs करता है। य\द वगs क& Zžयेक
भुजा 140 से.मी. हो तो वृ„ क& प‚र;ध के बीच प‚रबÚ Šथान का •ेcफल
बताइए? (यह मानते ›ए 7क π = 22/7)

(a) 4200 cm2 (b) 2100 cm2


(c) 7000 cm2 (d) 2800 cm2

161. A square and a regular hexagon are drawn such


that all the vertices of the square and the hexagon
are on a circle of radius r cm. The ratio of area of
the square and the hexagon is

एक वगs और एक सम षटभुज इस Zकार बनाए गए हj 7क वगs और षटभुज


के सभी शीषs r से.मी. 7c…या वाले वृ„ पर हj।वगs और षटभुज के •ेcफलŸ
का अनुपात बताइए ?
(a) 3 : 4 (b) 4:3√3
(c) √2 : √3 (d) 1 : √2

162 - ΔABC is similar to ΔDEF. If area of ΔABC is 9


sq.cm. and area of ΔDEF is 16 sq.cm. and BC = 2.1
cm. Then the length of EF will be

11/46
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
ΔABC, ΔDEF के सम—प है। य\द ΔABC का •ेcफल 9 वगs से.मी. हो
और ΔDEF का •ेcफल 16 वगs से.मी. हो और BC = 2.1 से.मी. हो तो
EF क& लdबाई बताइए ?

(a) 5.6 cm / 5.6 से.मी. (b) 2.8 cm / 2.8 से.मी.


(c) 3.7 cm / 3.7 से.मी. (d) 1.4 cm / 1.4 से.मी.

163. A chord of a circle is equal to its radius. The


angle subtended by this chord at a point on the
circumference is

7कसी वृ„ क& जीवा उसक& 7c…या के बराबर है।प‚र;ध पर 7कसी UबWX पर
इस जीवा 8ारा 7नÛमWत कोण होगा :
(a) 80° (b) 60°
(c) 30° (d) 90°

164 - Let two chords AB and AC of the larger circle


touch the smaller circle having same centre at X
and Y. Then XY =?

बड़े वृ„ क& दो जीवा AB और AC छोटे वृ„ को, tजसका कSf समान है, X
और Y पर Šपशs करती हj, तो XY = ?
#
(a) BC (b) BC
$
# #
(c) BC (d)+ BC
&

165. Let G be the centroid of the equilateral triangle


ABC of perimeter 24 cm. Then the length of AG is

मान लीWजये Gक 24 से.मी. प‚रमाप वाले समबा› 7cभुज ABC का केefक


G है। AG क& लdबाई बताइए ?
(a) 2√3 cm / 2√3 से.मी. (b) 8/√3 cm / 8/√3 से.मी.
(c) 8√3 cm / 8√3 से.मी. (d) 4√3 cm / 4√3 से.मी.

166. A and B are the centres of two circles with radii


11 cm and 6 cm respectively. A common tangent
touches these circles at P & Q respectively. If AB =
13cm, then the length of PQ is

A और B दो वृ„Ÿ के कSf हj tजनक& 7c…या /मश: 11 से.मी. और 6


से.मी. हj।एक उभय7नÜठ अनुŠपशÝ रेखा दोनŸ वृ„Ÿ को /मश: P और Q
पर Šपशs करती है।य\द AB = 13 से.मी. हो, तो PQ क& लdबाई बताइए ?

11/47
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 13 cm / 13 से.मी. (b) 17 cm / 7 से.मी.
(c) 8.5 cm / 8.5 से.मी. (d) 12 cm / 12 से.मी.

167. ABC is an isosceles triangle inscribed in a circle. If


AB = AC = 12√5 and BC = 24 cm then radius of circle
is

ABC 7कसी वृ„ मS अं7कत सम78बा› 7cभुज है, य\द AB = AC = 12√5


तथा BC = 24 से.मी. है तो वृ„ क& 7c…या Gया होगी ?

(a) 10 cm / 10 से.मी. (b) 15 cm / 15 से.मी.


(c) 12 cm / 12 से.मी. (d) 14 cm / 14 से.मी.

168. ABC is an isosceles triangle where AB = AC which


is circumscribed about a circle. If P is the point
where the circle touches the side BC, then which of
the following is true ?

ABC एक सम78बा› 7cभुज है tजसमS AB = AC जो 7कसी वृ„ से प‚रगत


है।य\द P ऐसा UबWX है जहÙ वृ„ भुजा BC को Šपशs करता है, तो बताइए
7नdनzल{खत मS से Gया सही है ?

(a) BP = PC (b) BP > PC


#
(c) BP < PC (d) BP = PC
$

169. If D and E are the mid points of AB and AC


respectively of ΔABC, then the ratio of the areas of
ADE and BCED is ?

ΔABC के AB और AC के मoय UबWX /मश: D और E हj तो ADE और


BCED के •ेcफल का अनुपात Gया होगा ?

(a) 1 : 2 (b) 1 : 4
(c) 2 : 3 (d) 1 : 3

170. O is the circumcentre of the isosceles ΔABC.


Given that AB = AC = 17 cm and BC = 6 cm. The
radius of the circle is

सम78बा› ΔABC का प‚रकSf O है। यह मानते ›ए 7क AB = AC = 17


से.मी. और BC = 6 से.मी., वृ„ क& 7c…या बताएं ?

(a) 3.015 cm / 3.015 से.मी.


(b) 3.205 cm / 3.205 से.मी.

11/48
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(c) 3.025 cm. / 3.025 से.मी.
(d) 3.125 cm / 3.125 से.मी.

171. B1 is a point on the side AC of ΔABC and B1B is


joined. A line is drawn through A parallel to B1B
meeting BC at A1 and another line is drawn
through C parallel to B1B meeting AB produced at
C1. Then

ΔABC क& भुजा AC पर B1 एक UबWX है और B1B ;मला द± जाती है।


B1B के समानांतर A से होकर एक रेखा खªची जाती है जो BC से A1 पर
;मलती है और B1B के समानांतर एक और रेखा खªची जाती है जो C से
होकर जाती है और AB से C1 पर ;मलती है, तो :
# # # # # #
(a) − BB = CC (b)AA + BB = CC
AA ! ! ! ! ! !
# # $ # $ $
(c) CC − BB = AA (d)
BB!

AA!
=
CC!
! ! !

172. The height of an equilateral triangle is 18 cm. Its


area is

एक समबा› 7cभुज क& ऊँचाई 18 से.मी. है। उसका •ेcफल Gया होगा ?

(a) 36√3 sq. m. / 36√3 वगsमी.


(b) 108√3 sq. cm. / 108√3 वगsसे.मी.
(c) 108 sq. cm. / 108 वगsसे.मी.
(d) 96√3 sq. m. / 96√3 वगsमी.

173. The sides of a triangle are in the ratio 1/2 : 1/3 :


1/4 and its perimeter is 104 cm. The length of the
longest side (in cm) is

7कसी 7cभुज क& भुजाएं 1/2 : 1/3 : 1/4 के अनुपात मS हj और उसका


प‚रमाप 104 से.मी. है।सबसे लdबी भुजा क& लdबाई (से.मी. मS) बताइए ?

(a) 52 (b) 48
(c) 32 (d) 26

174. The ratio between the area of a square and that


of a circle, when the length of a side of the square
is equal to that of the diameter of the circle, is
(take π=22/7)

11/49
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
7कसी वगs के •ेcफल और वृ„ के •ेcफल का अनुपात बताइए, जब वगs
क& एक भुजा क& लdबाई वृ„ के ”ास के बराबर हो ( यह मानते ›ए 7क
π=22/7)
(a) 14 : 11 (b) 28 : 11
(c) 7 : 22 (d) 22 : 7

175. A piece of wire 132 cm long is bent successively in


the shape of an equilateral triangle, a square and a
circle. Then area will be longest in shape of
132 से.मी. लdबे एक तार के टु कड़े को /मागत —प से एक समबा›
7cभुज, एक वगs और एक वृ„ के आकार मS मोड़ा जाता है। बताइए 7क
कौन-से आकार मS •ेcफल सबसे अ;धक होगा ?

(a) Circle / वृ„


(b) Equilateral triangle / समबा› 7cभुज
(c) Square / वगs
(d) Equal in all the shapes / सभी आकारŸ मS एकसमान

176. In an isosceles triangle, the length of each equal


side is twice the length of the third side. The ratio
of areas of the isosceles triangle and an equilateral
triangle with same perimeter is

एक सम78बा› 7cभुज मS Zžयेक बराबर भुजा, तीसरी भुजा से Xगनी है।


सम78बा› 7cभुज और समबा› 7cभुज, tजनका प‚रमाप एक समान हो, के
•ेcफलŸ का अनुपात बताइए ?
(a) 30√5 : 100 (b) 32√5 : 100
(c) 36√5 : 100 (d) 42√5 : 100

177. In an equilateral triangle ABC, G is the centroid.


Each side of the triangle is 6 cm. The length of AG
is

य\द समबा› 7cभुज ABC मS, G केefक है और 7cभुज क& Zžयेक भुजा 6
से.मी. है तो AG क& लंबाई Gया होगी ?
(a) 2√2 cm / 2√2 से.मी. (b) 3√2 cm / 3√2 से.मी.
(c) 2√3 cm / 2√3 से.मी. (d) 3√3 cm / 3√3 से.मी.

178. PQ is a tangent to the circle at T. If TR = TS where


R and S are points on the circle and ∠RST = 65°, the
∠PTS =

11/50
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
PQ 7कसी वृ„ के T UबWX पर Šपशs रेखा है। य\द TR = TS जहाँ R और S
वृ„ पर UबWX हj तथा ∠RST = 65°, तो ∠PTS = ?

(a) 65° (b) 130°


(c) 115° (d) 55°

179.In ΔABC, AC = BC and ∠ABC = 50°, the side BC is


produced to D so that BC = CD then the value of
∠BAD is

ΔABC मS, AC = BC और ∠ABC = 50°, भुजा BC, D तक इस Zकार


बढ़ाई जाती है 7क BC = CD, तो∠BAD का मान बताइए ?

(a) 80° (b) 40°


(c) 90° (d) 50°

180.In a circle, a diameter AB and a chord PQ (which


is not a diameter) intersect each other at X
perpendicularly. If AX : BX = 3 : 2 and the radius of
the circle is 5 cm, then the length of chord PQ is

एक वृ„ मS, एक ”ास AB और एक जीवा PQ (जो ”ास नहª है) एक-


‘सरे को X UबWX पर लdबवत काटते हj।य\द AX : BX = 3 : 2 हो और वृ„
क& 7c…या 5 से.मी. हो तो जीवा PQ क& लdबाई बताइए ?
(a) 2√13 cm / 2√13 से.मी. (b) 5√3 cm / 5√3 से.मी.
(c) 4√6 cm / 4√6 से.मी. (d) 6√5 cm / 6√5 से.मी.

181.ABC is a triangle, PQ is line segment intersecting


AB in P and AC in Q and PQ II BC. The ratio of AP :
BP = 3 : 5 and length of PQ is 18 cm. The length of
BC is

ABC एक 7cभुज है, PQ एक रेखाखंड है जो AB को P पर और AC को


Q पर काटता है और PQ II BC है। AP : BP का अनुपात 3 : 5 है और
PQ क& लdबाई 18 से.मी. है। BC क& लdबाई बताइए ?
(a) 28 cm / 28 से.मी. (b) 48 cm / 48 से.मी.
(c) 84 cm / 84 से.मी. (d) 42 cm / 42 से.मी.

182. If the parallel sides of a trapezium are 8 cm and 4


cm, M and N are the mid points of the diagonals of
the trapezium, then length of MN is

11/51
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
य\द 7कसी समलdब चतुभुsज (Ôै पी•़जयम) क& समानांतर भुजाएं 8 से.मी.
और 4 से.मी. हŸ और M व N समलdब चतुभुsज के 7वकण† के मoयUबWX हŸ
तो MN क& लdबाई बताइए ?
(a) 12 cm / 12 से.मी. (b) 6 cm / 6 से.मी.
(c) 1 cm / 1 से.मी. (d) 2 cm / 2 से.मी.

183.ΔABC is isosceles having AB = AC and ∠A = 40°.


Bisectors PO and OQ of the exterior angles ∠ABD
and ∠ACE formed by producing BC on both sides,
meet at O. Then the value of ∠BOC is

ΔABC एक सम78बा› 7cभुज है tजसमS AB = AC और ∠A = 40° है।


बा°कोण ∠ABD और ∠ACE जो BC को दोनŸ zसरŸ पर बढ़ाने से बने हj,
के 78भाजक PO और OQ हj और वे O UबWX पर ;मलते हj।∠BOC का
मान बताइए ?

(a) 70° (b) 110°


(c) 80° (d) 55°

184. An equilateral triangle of side 6 cm is inscribed in


a circle. Then radius of the circle is

एक समबा› 7cभुज tजसक& भुजा 6 से.मी. है, जो एक वृ„ मS बनाया गया


है। वृ„ क& 7c…या बताएं?
(a) 2√3 cm / 2√3 से.मी. (b) 3√2 cm / 3√2 से.मी.
(c) 4√3 cm / 4√3 से.मी. (d) √3 cm / √3 से.मी.

185. In a circle with centre O, AB is a diameter and CD


is a chord which is equal to the radius OC. AC and
BD are extended in such a way that they intersect
each other at a point P, exterior to the circle. The
measure of ∠APB is

7कसी वृ„ का कSf O है, AB ”ास है और CD जीवा है जो 7क 7c…या


OC के बराबर है। AC और BD को इस Zकार बढ़ाया जाता हj 7क वे एक-
‘सरे को UबWX P पर काटते हj जो 7क वृ„ के बाहर है।∠APB का माप Gया
होगा?

(a) 30° (b) 45°


(c) 60° (d) 90°

11/52
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
186. Two chords AB and CD of a circle with centre O
intersect at P. If ∠APC = 40°. Then the value of
∠AOC + ∠BOD is

7कसी वृ„ क& दो जीवाएं AB और CD , tजसका केefक O है, परŠपर P


UबWX पर एक ‘सरे को काटती हj। य\द ∠APC = 40° हो, तो ∠AOC +
∠BOD का मान बताइए ?

(a) 50° (b) 60°


(c) 80° (d) 120°

2015:
187. AB and CD are two parallel chords of a circle of
length 10 cm and 4 cm respectively. If the chords
are on the same side of the centre and the
distance between them is 3 cm, then the diameter
of the circle is

AB और CD जो /मशः 10 सेमी और 4 सेमी लdबी है, एक वृ„ क& दो


जीवा हj। य\द जीवा कSf क& समान ओर हj और उनके बीच क& ‘री 3 सेमी
है, तो वृ„ का ”ास है:

(A)√21 cm (B) 2√21 cm


(C) √29cm (D)2 √29cm

188. Given that the ratio of altitudes of two triangles


is 4 :5, ratio of their areas is 3:2. The ratio of their
corresponding bases is
माना 7क दो 7cभुजŸ के शीषsलdब का अनुपात 4:5 है, उनके •ेcफल का
अनुपात 3:2 है। उनके संगत आधार का अनुपात Gया होगा?
(A) 8:15 (B)8:5
(C)5:8 (D) 15:8

189. In triangle ABC, DE ∥ BC where D is a point on AB


and E is a point on AB and E is a point on AC. DE
divides the area of ∆ ABC into two equal part. Then
DB : AB is equal to
एक 7cभुज ABC मS, DE ∥ BC है tजसमS D, AB पर एक UबWX है और E,
AC पर एक UबWX है| DE, ∆ ABC के •ेcफल को दो समान भागŸ मS
7वभाtजत करता है, तो DB : AB 7कसके बराबर है?

11/53
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(A)√2 ∶ (√2 − 1) (B) √2 ∶ (√2 + 1)
(C) U√2 − 1V: √2 (D) U√2 + 1V: √2

190. ABCD is a cyclic quadrilateral. AB and DC when


produced meet at P, if PA = 8 cm, PB = 6 cm, PC = 4
cm, then the length (in cm) of PD is
ABCD एक च/&य चतुभुsज है। AB और DC को आगे बढ़ाया जाता है, तो
वे P पर ;मलती हj, य\द PA = 8 cm है, PB = 6 cm है, PC = 4 cm
है, तो PD क& लdबाई (cm मS ) 7कतनी है ?
(A) 6 (B)8
(C)12 (D) 10

191. AD is perpendicular to the internal bisector of


∠𝐀𝐁𝐂 of ∆𝐀𝐁𝐂. 𝐃𝐄 is drawn through D and parallel
to BC to meet AC at E. If the length of AC is 12 cm,
then the length of AE (in cm.) is

AD, ∆ABC के ∠ABC के आंत‚रक 78भाजक के लंबवत है। DE, D से


होते ›ए बनाया गया है और E पर AC को Šपशs करते ›ए BC के
समानांतर है। य\द AC क& लंबाई 12 सेमी है, तो AE क& लंबाई (सेमी मS)
Gया है?

(A) 8 (B) 6
(C) 3 (D) 4

192. The perimeter of a rhombus is 60 cm and one of


its diagonal is 24 cm. The area (in sq.cm) of the
rhombus is

एक समचतुभुsज का प‚रमाप 60 सेमी है और उसका एक 7वकणs 24 सेमी


है। समचतुभुsज का •ेcफल ( वगs सेमी मS) Gया है?

(A) 108 (B) 216


(C) 432 (D) 206

193. Quadrilateral ABCD is circumscribed about a


circle.If the lengths of AB, BC, CD are 7 cm, 8.5 cm
and 9.2 cm respectively, then the length (in cm) of
DA is

एक वृ„ के चारŸ ओर चतुभुsज ABCD बना ›आ है। य\द AB, BC, CD


क& लंबाई /मशः 7 cm, 8.5 cm और 9.2 cm है,तो DA क& लंबाई
(cm मS) 7कतनी होगी?

11/54
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(A) 16.2 (B) 7.7
(C) 7.2 (D) 10.7

194. The centroid of a ∆ABC is G. The area of ∆ABC is60


cm2. The area of ∆GBC is

∆ABC का कSfक G है। ∆ABC का •ेcफल 60 cm2 है| ∆GBC का


•ेcफल 7कतना होगा?
(A) 30 cm2 (B) 40 cm2
(C) 10 cm2 (D) 20 cm2

195. The area of an isosceles trapezium is


176cm2andthe-height is 2/11th of the sum of its
parallel sides. If the ratio of the length of the
parallel sides is 4:7, then the length of a diagonal
(in cm) is

एक सम78बा› समलdब चतुभुsज का •ेcफल 176 cm2 है और ऊंचाई


इसक& समाeतर भुजा} के योग का 2/11 है। य\द समाeतर भुजा} क&
लdबाई का अनुपात 4 : 7 है, तो 7वकणs क& लdबाई Gया है? (cm मS)
(A) 28 (B) 2 √137
(C) 24 (D) √137

196. A and B are centres of two circles of radii 11 cm


and 6 cm, respectively. PQ is a direct common
€€€€ = 13 cm, then length of
tangent to the circles. If 𝐀𝐁
€€€€
𝐏𝐐 will be
A और B /मश: 11 cm और 6 cm क& 7c…या वाले दो वृ„Ÿ के कSf हj।
PQ वृ„ क& उभय7न² अनुŠपशs रेखा है। य\द €€€€ €€€€
AB = 13 cm है, तो PQ
क& लdबाई 7कतनी होगी?
(A) 13 cm (B) 12 cm
(C) 8.5 cm (D) 17 cm

197. In trapezium ABCD, AB ∥ CD and AB = 2CD. Its


diagonals intersect at O. If the area of ∆AOB = 84
cm2 then the area of ∆ COD is equal to

एक समलdब चतुभुsज ABCD मS AB ∥ CD है और AB = 2CD है। इसके


7वकणs O पर एक ‘सरे को काटते हj। य\द ∆AOB का •ेcफल 84 cm2
है, तो ∆ COD का मान 7कसके बराबर है?
(A) 26 cm2 (B) 72 cm2

11/55
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(C) 21 cm2 (D) 42 cm2

198. If o is the circumcenter of a triangle ABC lying


inside the triangle, then ∠𝐎𝐁𝐂 + ∠𝐁𝐀𝐂 is equal to
य\द O, 7cभुज ABC का प‚रकSf है जो 7cभुज के अeदर है, तो ∠OBC +
∠BAC7कसके बराबर होगा?
(A) 110° (B) 90°
(C) 120° (D) 60°

199. In ∆ 𝑨𝑩𝑪, ∠𝑩𝑨𝑪 = 𝟗𝟎° 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝑫 ⊥ 𝑩𝑪. If BD = 3 cm


and CD = 4 cm, then the length (in cm) of AD is
∆𝐴𝐵𝐶मS ∠𝐵𝐴𝐶 = 90° और 𝐴𝐷 ⊥ 𝐵𝐶 है। य\द BD = 3 cm और CD
= 4 cm है, तो AD क& (सेमी मS) लdबाई 7कतनी है?
(A) 5 (B) 3.5
(C) 2 √3 (D) 6

2011-2014:
200. A, B, C are three points on a circle. The tangent at
A meets BC produced at T, ∠BTA = 40°, ∠CAT = 44°,
The angle subtended by BC at the centre of the
circle is

A, B, C एक वृत पर तीन UबWX हj । A पर Šपशs रेखा, T तक बढ़ाये जाने पर


BC से ;मलती है । ∠BTA = 40° एवं ∠CAT = 44° है । BC 8ारा वृत
के कSf पर बनाया गया कोण है:
(a) 84° (b) 92°
(c) 96° (d) 104

201. If the length of a chord of a circle at a distance of


12 cm from the centre is 10 cm, then the diameter
of the circle is

य\द 7कसी वृत के कSf से 12 सेमी क& ‘री पर जीवा क& लdबाई 10 सेमी.
है, तो वृत का ”ास Gया है?
(a) 13 cm (b) 15 cm
(c) 26 cm (d) 30 cm

202. In ∆ABC, P and Q are the middle points of the


sides AB and AC respectively. R is a point on the

11/56
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
segment PQ such that PR : RQ = 1 : 2. If PR = 2 cm,
then BC = ?

∆ABC मS, P और Q /मशः भुजा} AB तथा AC के मoय UबWX है।


रेखाखंड PQ पर R इस Zकार एक UबWX है 7क PR : RQ = 1 : 2 है।य\द
PR = 2 सेमी, तो BC = ?
(a) 4 cm (b) 2 cm
(c) 12 cm (d) 6 cm

203. If O is the circumcenter of ∆ABC and ∆OBC = 35°,


then the = ∆BAC is equal to

य\द O, ∆ABCका प‚रकSf है और ∆OBC = 35°,तो ∆BACहै ।


(a) 55° (b) 110°
(c) 70° (d) 35°

204. If I is the incentre of ∆ABC and ∠BIC = 135°, then


∆ABC is

य\द I, ∆ABC का अeतःकSf है और ∠BIC = 135°,तो ∆ABC है:

(a) Acute angled/ Yयून कोण (b) Equilateral / समबा\


(c) Right angled / समकोण (d) Obtuse angled/ अQधक
कोण

205. In a triangle ABC, AB + BC = 12 cm, BC + CA = 14


cm and CA + AB = 18 cm. Find the radius of the
circle (in cm) which has the same perimeter as the
triangle.

7कसी 7cभुज ABC मS AB + BC = 12 सेमी, BC + CA = 14 सेमी तथा


CA + AB = 18 सेमी है । तदनुसार उस वृत क& 7c…या 7कतने सेमी होगी
tजसका प‚रमाप उस 7cभुज के बराबर हो ?
) '
(a) (b)
$ $
( ##
(c) $ (d) $

206. The lengths of three medians of a triangle are 9


cm, 12 cm and 15 cm. The area (in sq. cm) of the
triangle is

एक 7cभुज क& तीन माnoयका} क& लdबाइयां 9 सेमी, 12 सेमी तथा 15


सेमी है । तदनुसार उस 7cभुज का •ेcफल 7कतने वगs सेमी है ?

11/57
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
(a) 24 (b) 72
(c) 48 (d) 144

207. The sum of all interior angles of a regular


polygon is twice the sum of all its exterior angles.
The number of sides of the polygon is

एक सम ब›भुज के सभी आंत‚रक कोणŸ का योग उसके सभी बा°कोणŸ


के योग का Xगुना है । तदनुसार उस ब›भुज क& भुजाएँ 7कतनी है ?
(a) 10 (b) 8
(c) 12 (d) 6

208. If the diagonals of a rhombus are 8 cm and 6 cm,


then the square of its size is

य\द एक समचतुभुsज के 7वकणs 8 सेमी तथा 6 सेमी हŸ, तो उसक& भुजा


का वगs 7कतना होगा ?
(a) 25 cm2 (b) 55 cm2
2
(c) 64 cm (d) 36 cm2

209. If the incentre of an equilateral triangle lies


inside the triangle and its radius is 3 cm, then the
side of the equilateral triangle is

य\द 7कसी समबा› 7cभुज का अंत:कSf उस 7cभुज के अंदर हो, और


7c…या 3 सेमी हो तो समबा› 7cभुज क& भुजा 7कतनी लdबी होगी ?

(a) 9√3 cm (b) 6 √3 cm


(c) 3 √3 cm (d) 6 cm

210. Suppose ∆ABC be a right-angled triangle where


∠A = 90° and AD ⊥ BC. If ∆ ABC = 40 cm2, ∆ACD = 10
cm2 and €€€€
𝐀𝐂= 9 cm, then the length of BC is

मान लीtजये 7क ∆ABC एक समकोण 7cभुज है, tजसका ∠A = 90°और


AD ⊥ BC है। य\द ∆ ABC = 40 सेमी², ∆ACD = 10सेमी² तथा €€€€
AC =
9 सेमी हो तो BC क& लdबाई 7कतनी होगी ?

(a) 12 cm (b) 18 cm
(c) 4 cm (d) 6 cm

211. Two circles touch each other externally at P. AB


is a direct common tangent to the two circles, A

11/58
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
and B are points of contact and ∠PAB = 35°. Then
∠ABP is

दो वृत एक-‘सरे को बाहर से P पर Šपशs करते हj । उन दोनŸ वृतŸ पर AB


एक उभय7न² अनुŠपशs रेखा है । tजसके Šपशs UबWX A तथा B है तदनुसार
य\द ∠PAB = 35°हो, तो ∠ABP 7कतना होगा?
(a) 35° (b) 55°
(c) 65° (d) 75°

212. The length of the common chord of two


intersecting circles is 24 cm. If the diameters of the
circles are 30 cm and 26 cm, then the distance
between the centres in cm is

दो Z7त•छे द± वृतŸ क& उभय7न² जीवा क& लdबाई 24 सेमी है । तदनुसार


य\द उन वृतŸ के ”ास 30 सेमी तथा 26 सेमी हो, तो उनके केefŸ के बीच
क& ‘री (सेमी मS) 7कतनी है ?
(a) 13 (b) 14
(c) 15 (d) 16

213. In ∆ABC, D and E are points on AB and AC


respectively such that DE || BC and DE divides the
∆ABC into two parts of equal areas. Then ratio of
AD to BD is

∆ABCमS, D तथा E /मश: AB तथा AC पर दो ऐसे UबWX है 7क


DE || BCहै, और DE, 7cभुज ABC के दो बराबर •ेcफल वाले भागŸ मS
7वभाtजत कर दे ती है । तदनुसार AD तथा BD का अनुपात 7कतना है ?

(a) 1 : 1 (b) 1 ∶ √2 − 1
(c) 1 ∶ √2 (d) 1 ∶ √2 + 1

214. The area of the square inscribed in a circle of


radius 8 cm is

8 सेमी 7c…या वाले एक वृत के अंतगsत बने वगs का •ेcफल 7कतना होगा ?
(a) 256 sq. cm (b) 250 sq. cm
(c) 128 sq. cm (d) 125 sq. cm

215. X and Y are centres of circles of radius 9 cm and 2


cm respectively, XY = 17 cm. Z is the centre of a
circle of radius r cm which touches the above

11/59
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
circles externally. Given that ∠XZY = 90°, the value
of r is

X तथा Y, /मश: 9 सेमी तथा 2 सेमी 7c…या वाले वृतŸ के कSf है, तथा XY
= 17 सेमी है । Z, एक ऐसे वृत का कSf है, tजसक& 7c…या r सेमी है जो
उâ दोनŸ वृतŸ को बाहर से Šपशs करता है। तदनुसार य\द ∠XYZ =
90°हो, तो r का मान Gया होगा ?

(a) 13 cm (b) 6 cm
(c) 9 cm (d) 8 cm

216. I is the incentre of a triangle ABC is ∠ABC = 65°


and ∠ACB = 55°, then the value of ∠BIC is

I, एक 7cभुज ABC का अंत: कSf है। तदनुसार, य\द ∠ABC = 65° तथा
∠ACB = 55°हो, तो कोण ∠BICका मान 7कतना होगा?

(a) 130° (b) 120°


(c) 140° (d) 110°

217. If the radius of two circles be 6 cm and 3 cm and


the length of the transverse common tangent be 8
cm, then the distance between the two centres is

य\द दो वृतŸ क& 7c…याएँ 6 सेमी और 3 सेमी हŸ, और उभय7न² अनुZŠथ


Šपशs रेखा क& लdबाई 8 सेमी हो, तो दोनŸ वृतŸ के केefŸ के बीच क& ‘री
7कतनी होगी ?
(a) √145 cm (b) √140 cm
(c) √150 cm (d) √135 cm

218. The ratio between the number of sides of two


regular polygons is 1:2 and the ratio between their
interior angles is 2 : 3. The number of sides of
these polygons is respectively

दो सम ब›भुजŸ क& भुजा} क& संãया} के बीच का अनुपात 1 : 2 है


और उनके आंत‚रक कोणŸ के बीच का अनुपात 2 : 3 है । तदनुसार उन
दोनŸ ब›भुजŸ क& भुजा} क& संãया /मश: 7कतनी है ?
(a) 6, 12 (b) 5, 10
(c) 4, 8 (d) 7, 14

11/60
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
219. The diagonals of a rhombus are 12 cm and 16 cm
respectively. The length of one side is

एक समचतुभुsज के 7वकणs /मश: 12 सेमी तथा 16 सेमी हj । तदनुसार,


उसक& एक भुजा क& लdबाई 7कतनी होगी ?
(a) 8 cm (b) 6 cm
(c) 10 cm (d) 12 cm

220. The area of an equilateral triangle is 𝟗√𝟑𝐦𝟐 . The


length (in m) of the median is

एक समबा› 7cभुज का •ेcफल 9√3वगs मीटर है । तदनुसार, उसक&


मnoयका क& लdबाई 7कतने मीटर होगी ?

(a) 2√3 (b) 3√3


(c) 3√2 (d) 2√2

221. ∠A, ∠B, ∠C are three angles of a triangle. If ∠A –


∠B = 15°, ∠B – ∠C = 30°, then ∠A, ∠B and ∠C are

∠A, ∠B, ∠C एक 7cभुज के तीन कोण हj । य\द ∠A – ∠B = 15°, ∠B


– ∠C = 30° हो, तो ∠A, ∠B तथा∠C के मान Gया हŸगे ?
(a) 80°, 60°, 40° (b) 70°, 50°, 60°
(c) 80°, 65°, 35° (d) 80°, 55°, 45°

222. If ABC is an equilateral triangle and D is a point


on BC such that AD ⊥ BC, then

य\द ABC एक समबा› 7cभुज है और D इस Zकार BC पर एक UबWX है,


7क AD ⊥ BC है, तो 7नdन मS Gया सही है ?

(a) AB : BD = 1 : 1 (b) AB : BD = 1 : 2
(c) AB : BD = 2 : 1 (d) AB : BD = 3 : 2

€€€€ = 𝐀𝐂
223. ∆ABC is an isosceles triangle and 𝐀𝐁 €€€€ = 2a
unit 𝐀𝐃 ⊥ 𝐁𝐂, and length of BC is a unit. Draw €€€€
€€€€ €€€€ 𝐀𝐃 ⊥
€€€€ €€€€.
𝐁𝐂 and find the length of 𝐀𝐃

∆ABC, एक सम78बा› 7cभुज है। उसमS €€€€


AB = AC €€€€ = 2a एकक और
€€€€ €€€€ ⊥ BC
BC = aएकक है। तदनुसार, उसमS AD €€€€ खªचकर €€€€
AD क& लdबाई
šात क&tजए ?
√#)
(a) √15 a unit (b) a unit
$

11/61
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
√#'
(c) √17 a unit (d) a unit
$

224. All sides of a quadrilateral ABCD touch a circle. If


AB = 6 cm, BC = 7.5 cm, CD = 3 cm, then DA is

एक चतुभुsज ABCD क& सभी भुजाएँ एक वृत को छू ती हj। उसमS य\द AB


= 6 सेमी, BC = 7.5 सेमी, CD = 3 सेमी हŸ, तो DA 7कतनी होगी ?

(a) 3.5 cm (b) 4.5 cm


(c) 2.5 cm (d) 1.5 cm

225. In a right-angled triangle, the product of two


sides is equal to half of the square of the third side
i.e., hypotenuse. One of the acute angles must be

एक समकोण 7cभुज मS, दो भुजा} का गुणनफल तीसरी भुजा (अथाsत


कणs) के वगs का आधा है । तदनुसार, उसका एक eयून कोण 7कतना होना
चा7हए?

(a) 60° (b) 30°


(c) 45° (d) 15°

226. If two concentric circles are of radii 5 cm and 3


cm, then the length of the chord of the larger
circle which touches the smaller circle is

य\द दो संकSf± वृतŸ क& 7c…याएँ 5 सेमी तथा 3 सेमी क& हŸ, तो उनमS बड़े
वृत क& उस जीवा क& लdबाई 7कतनी होगी, जो छोटे वृत को Šपशs करती है
?
(a) 6 cm (b) 7 cm
(c) 10 cm (d) 8 cm

227. Inside a square ABCD, ∆BEC is an equilateral


triangle. If CE and BD intersect at O, then ∠BOC is
equal to

एक वगs ABCD के अंतगsत, ∆BEC एक समबा› 7cभुज है । उसमS य\द


CE तथा BD परŠपर O पर Z7त•छे \दत हŸ, तो ∠BOC 7कसके बराबर
होगा ?
(a) 60° (b) 75°
(c) 90° (d) 120°

11/62
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
228. A point D is taken from the side BC of a right-
angled triangle ABC, where AB is hypotenuse. Then

एक समकोण 7cभुज ABC क& एक भुजा BC पर एक UबWX D को चुना


गया है, tजसमS AB 7cभुज का कणs है । तदनुसार, 7नdन मS Gया सही है ?

(a) AB2 + CD2 = BC2 + AD2


(b) CD2 + BD2 = 2 AD2
(c) AB2 + AC2 = 2 AD2
(d) AB2 = AD2 + BD2

229. Let C be a point on a straight-line AB. Circles are


drawn with diameters AC and AB. Let P be any
point on the circumference of the circle with
diameter AB. If AP meets the other circle at Q,
then

मान लीtजए, एक सरल रेखा AB पर एक UबWX C है । उसमS AC तथा AB


”ास वाले दो वृत बनाए गए हj । मान लीtजए, AB ”ास वाले वृत क&
प‚र;ध पर एक UबWX P है । तदनुसार, य\द AP ‘सरे वृत पर Q पर ;मलती
हो, तो 7नdन मS Gया सही है ?

(a) QC || PB
(b) QC is never parallel to PB
#
(c) QC = PB
$
#
(d) QC || PB and QC = $ PB

230. An isosceles triangle ABC is right-angled at B.D.


is a point inside the triangle ABC. P and Q are the
feet of the perpendicular drawn from D on the
sides AB and AC respectively of ∆ABC. If AP = a cm,
AQ = b cm and ∠BAD = 15°, sin 75° =

एक सम78बा› 7cभुज ABC का B पर बना कोण समकोण है । उसमS D,


∆ABCके अंतगsत एक UबWX है । उस UबWX D से ∆ABC क& भुजा} AB
तथा AC पर बनाए लdब के पाद /मश: P तथा Q हj । तदनुसार, य\द AP
= a सेमी, AQ = b सेमी तथा ∠BAD = 15°हो, तो sin 75° 7कतना
होगा ?
$D E
(a) (b) $D
√&E
$E $E
(c) (d)
√&D √&D

11/63
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
231. Each interior angle of a regular octagon in
radians is

एक सम अÍभुज का Zžयेक आंत‚रक कोण 7कतने रे;डयन का होता है ?


F &F
(a) (b)
+ +
$F #
(c) &
(d) π
&

232. D and E are two points on the sides AC and BC


respectively of ∆ABC such that DE = 18 cm, CE = 5,
cm and ∠DEC = 90°. If tan ∠ABC = 3.6, then AC : CD =

D और E, ∆ABC क& भुजा AC और BC पर इस .कार /मशः दो 5ब78 ह: ;क


DE = 18 सेमी, CE = 5 सेमी और ∠DEC = 90° है। यAद tan ∠ABC
= 3.6, तो AC : CD =?

(a) BC : 2 CE (b) 2 CE : BC
(c) 2 BC : CE (d) CE : 2 BC

233. D is a point on the side BC of a triangle ABC such


that AD ⊥ BC. E is a point on AD for which AE : ED =
5 : 1. If ∠BAD = 30° and tan (∠ACB) = 6 tan (∠DBE),
then ∠ACB = ?

एक 7cभुज ABC क& भुजा BC पर D इस Zकार एक UबWX है 7क AD ⊥


BC है। उसमS AD पर E एक ऐसा UबWX है, tजससे AE : ED = 5 : 1 है ।
तदनुसार, य\द ∠BAD = 30°और tan (∠ACB) = 6tan(∠DBE)हो,
तो ∠ACB7कतना होगा ?
(a) 30° (b) 45°
(c) 60° (d) 15°

234. ABCD is a trapezium with AD and BC parallel


sides. E is a point on BC. The ratio of the area of
ABCD to that of AED is

ABCD एक AD और BC समांतर भुजा} वाला समलdब चतुभुsज है। E,


BC पर एक UबWX है। चतुभुsज ABCD और ∆AED के •ेcफल का अनुपात
Gया होगा ?
BG CH
(a) (b) HA
CA
CH0CH BG0CA
(c) HA0AH (d)
BG

11/64
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
235. An interior angle of a regular polygon is 5 times
its exterior angle. Then the number of sides of the
polygon is

एक सम ब›भुज का आंत‚रक कोण बा°कोण से 5 गुणा है । सम ब›भुज


क& भुजा} क& संãया बताइए ।

(a) 14 (b) 16
(c) 12 (d) 18

236. In an equilateral triangle of side 24 cm, a circle is


inscribed touching its sides. The area of the
remaining portion of the triangle is (√𝟑 = 1.732)

24 सेमी. क& भुजा वाले समबा› 7cभुज मS, उसक& भुजा} को Šपशs करते
›ए एक वृत बनाया जाता है । 7cभुज के शेष भाग का •ेcफल 7कतना
होगा ? (√3 = 1.732)
(a) 98.55 sq cm/ वगs सेमी.
(b) 100 sq cm/वगs सेमी.
(c) 101 sq cm/वगs सेमी.
(d) 95 sq cm/वगs सेमी.

237. Perimeter of a rhombus is 2p unit and sum of


length of diagonals is m unit, then area of the
rhombus is

एक समचतुभुsज का प‚रमाप 2p यू7नट है और 7वकण† क& लdबाई का योग


m यू7नट है तो समचतुभुsज का •ेcफल 7कतना है ?
#
(a) m2 p sq unit/ वगs यू7नट
+
#
(b) + mp2sq unit/ वगs यू7नट
#
(c) + (m2 – p2)sq unit/ वगs यू7नट
#
(d) + (p2 – m2)sq unit/ वगs यू7नट

238. a and b are two sides adjacent to the right angle


of a right-angled triangle and p is the
perpendicular drawn to the hypotenuse from the
opposite vertex. Then p2 is equal to

a और b एक समकोण 7cभुज के समकोण के आसeन दो भुजाएं हj और


p 7वपरीत शीषs से कणs पर बनाया गया लdब है। तो p2 7कसके बराबर है?

11/65
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
# #
(a) a2 + b2 (b) +
E" D"
E" D"
(c)
E" 0D"
(d) a2 – b2

239. A is the centre of circle whose radius is 8 and B is


the centre of a circle whose diameter is 8. If these
two circles touch externally, then the area of the
circle with diameter AB is

A, 8 इकाई 7c…या वाले वृत का कSf है और B, 8 इकाई ”ास वाले वृत का


कSf है। य\द ये दोनŸ वृत एक ‘सरे को बा° —प से Šपशs करते हj, तो AB
”ास वाले वृत का •ेcफल (वगs इकाई मS) 7कतना है ?

(a) 36 π (b) 64 π
(c) 144 π (d) 256 π

240. Two chords of lengths a metre and b metre


subtend angles 60° and 90° at the centre of the
circle respectively. Which of the following is true?

a मीटर और b मीटर लdबाई क& दो जीवा, वृत के कSf पर /मश: 60°


और 90° के कोण बनती हj। 7नdनzल{खत मS से कौन-सा 7वक¾प सही है ?
(a) b = √2a (b) a = √2 a
(c) a = 2b (d) b = 2a
𝟏
241. In a triangle ABC, √𝐀 + √𝐁 + √𝐂 = 𝟏𝟒𝟎°, then √𝐁
𝟐
is
#
एक 7cभुज ABC मS √A + √B + √C = 140°, तो√B7कतना होगा ?
$
(a) 50° (b) 80°
(c) 40° (d) 60°

242. The radius of a circle is 6 cm. The distance of a


point lying outside the circle from the centre is 10
cm. The length of the tangent drawn from the
outside point to the circle is

एक वृत क& 7c…या 6 सेमी है । कSf से वृत के बाहर पड़ने वाले UबWX क& ‘री
10 सेमी. है । वृत के बाहरी UबWX से खªची गई Šपशs…या क& लdबाई 7कतनी
होगी ?
(a) 5 cm/सेमी. (b) 6 cm/सेमी.
(c) 7 cm/सेमी. (d) 8 cm/सेमी.

11/66
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
243. If ABCD be a cyclic quadrilateral in which ∠A =
4x°, ∠B = 7x°, ∠C = 5y°, ∠D = y°, then x : y is

य\द ABCD एक च/&य चतुभुsज हो tजसमS ∠A = 4x°, ∠B = 7x°, ∠C =


5y°, ∠D = y°, तो x : y 7कतना होगा ?
(a) 3 : 4 (b) 4 : 3
(c) 5 : 4 (d) 4 : 5

244. G is the centroid of the equilateral D ABC. If AB =


10 cm then length of AG is

G समबा› ∆ABC का केefक है । य\द AB = 10 सेमी. तो AG क& लdबाई


7कतनी होगी ?
)√& #1√&
(a) cm/सेमी. (b) cm/सेमी.
& &
(c) 5√3 cm/सेमी. (d) 10√3 cm/सेमी.

245. Two chords AB and CD of a circle with centre O,


intersect each other at P. If ∠AOD = 100° and ∠BOC
= 70°, then the value of ∠APC is

O कSf वाले वृत क& दो जीवा AB और CD एक ‘सरे को परŠपर P पर


काटती हj । य\द ∠AOD = 100°और ∠BOC = 70°तो ∠APC का मान
7कतना होगा ?
(a) 80° (b) 75° (c) 85° (d) 95°

246. ABCD is a cyclic quadrilateral and AD is a


diameter. If ∠DAC = 55° then value of ∠ABC is

ABCD एक च/&य चतुभुsज है और AD ”ास है। य\द ∠DAC = 55°तो


∠ABCका मान Gया होगा?
(a) 55° (b) 35° (c) 145° (d)125°

247. In triangle ABC a straight line parallel to BC


intersects AB and AC at D and E respectively. If AB
= 2AD then DE : BC is

7cभुज ABC मS BC के समांतर एक सरल रेखा AB और AC को /मश:


D और E पर काटती है । य\द AB = 2AD तो DE : BC 7कतना होगा ?
(a) 2 : 3 (b) 2 : 1
(c) 1 : 2 (d) 1 : 3

11/67
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
248. ABC is an isosceles triangle such that AB = AC and
AD is the median to the base BC with ∠ABC = 35°.
Then ∠BAD is

ABC एक ऐसा सम78बा› 7cभुज है 7क AB = AC और AD, ∠ABC =


35°वाले आधार BC क& माnoयका है तो ∠BAD Gया होगा?

(a) 35° (b) 55°


(c) 70° (d) 110°

11/68
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
ANSWER KEY
1 C 101 C 201 C
2 C 102 C 202 C
3 D 103 C 203 A
4 B 104 A 204 C
5 D 105 B 205 B
6 C 106 C 206 B
7 B 107 D 207 D
8 D 108 B 208 A
9 C 109 D 209 B
10 C 110 B 210 B
11 D 111 B 211 B
12 D 112 A 212 B
13 B 113 A 213 B
14 B 114 A 214 C
15 C 115 C 215 B
16 A 116 A 216 B
17 C 117 D 217 A
18 D 118 A 218 C
19 B 119 B 219 C
20 A 120 A 220 B
21 D 121 D 221 C
22 C 122 C 222 C
23 C 123 C 223 B
24 C 124 B 224 D
25 D 125 C 225 C
26 B 126 C 226 D
27 B 127 B 227 B
28 D 128 A 228 A
29 D 129 D 229 A
30 D 130 D 230 C
31 A 131 B 231 B
32 D 132 B 232 A
33 D 133 A 233 C
34 B 134 B 234 D
35 C 135 D 235 C
36 B 136 A 236 A

11/69
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
37 C 137 A 237 C
38 C 138 B 238 C
39 A 139 A 239 A
40 B 140 C 240 A
41 B 141 B 241 B
42 D 142 B 242 D
43 D 143 C 243 B
44 B 144 A 244 B
45 B 145 A 245 D
46 A 146 C 246 C
47 A 147 B 247 C
48 B 148 A 248 B
49 A 149 B
50 A 150 C
51 A 151 B
52 D 152 C
53 A 153 B
54 A 154 B
55 C 155 B
56 D 156 B
57 D 157 A
58 C 158 C
59 C 159 B
60 B 160 A
61 A 161 B
62 C 162 B
63 D 163 C
64 D 164 B
65 B 165 C
66 B 166 D
67 B 167 B
68 C 168 A
69 D 169 D
70 B 170 D
71 B 171 B
72 A 172 C
73 B 173 B
74 B 174 A

11/70
11. GEOMETRY
SSC CGL Tier-2 (2011-2018 COMPILATION)
75 D 175 A
76 176 C
77 D 177 C
78 C 178 C
79 C 179 C
80 B 180 C
81 B 181 B
82 B 182 D
83 B 183 A
84 B 184 A
85 B 185 C
86 A 186 C
87 187 D
88 A 188 D
89 C 189 C
90 A 190 C
91 A 191 B
92 D 192 B
93 A 193 B
94 B 194 D
95 B 195 B
96 C 196 B
97 A 197 C
98 C 198 B
99 B 199 C
100 B 200 D

11/71