Sei sulla pagina 1di 4

Next Page (https://www.sanfoundry.

com/signals-systems-questions-answers-discrete-fourier-transform/) »

Signals & Systems Questions and Answers – Inverse Fourier Transform

This set of Signals & Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inverse Fourier Transform”.

1. Find the inverse Fourier transform of X(ω) = e-2ω u(ω).


a) 1

2π(2+jt)

b) 1

2π(2−jt)

c) 1

2(2+jt)

d) 1

π(2+jt)

View Answer

Answer: b

Explanation: We know that x(t) = 1

−∞
X(ω)e
jωt


∞ ∞
x(t) = 1

−∞
e
−2ω
u(ω)e
jωt
dω =
1

−∞
e
−2ω
e
jωt
dω =
1
.
2π 2π 2π(2−jt)

advertisement

1+3(jω)
2. Find the inverse Fourier transform of X(ω) = 2
.
(3+jω)

a) 3e-3t u(t) + 8e-3t u(t)


b) 3te-3t u(t) – 8e-8t u(t)
c) 3e-3t u(t) + 8te8t u(t)
d) 3e-3t u(t) – 8te-3t u(t)
View Answer

Answer: d
1+3(jω)
Explanation: Given X(ω) = 2
=
A
+
B
2
=
3

8
2
3+jω 3+jω
(3+jω) (3+jω) (3+jω)

Applying inverse Fourier transform, we get


x(t) = 3e-3t u(t) – 8te-3t u(t).

3. Find the inverse Fourier transform of δ(ω).


a) 1

b) 2π
c) 1π
d) π
View Answer

Answer: d

Explanation: We know that x(t) = 2π
1

−∞
X(ω)e
jωt


= 1



−∞
δ(ω)e
jωt
dω =
1


.

4. Find the inverse Fourier transform of u(ω).


j
a) 1

2
δ(t) +
2πt
j
b) 1

2
δ(t)–
2πt
j
c) δ(t) + 2πt
j
d) δ(t) – 2πt

View Answer (https://freestar.io/?utm_medium=stickyFooter)

Answer: a
Explanation: We know that u(ω) = 1

2
[1+sgn(ω)].
Applying linearity property,
u(ω) = -1 [ 12 ] + F −1 [ 12 sgn(ω)]
j
u(ω) = 1

2
δ(t) +
2πt
.

5. Find the inverse Fourier transform of ej2t.


a) 2πδ(ω-2)
b) πδ(ω-2)
c) πδ(ω+2)
d) 2πδ(ω+2)
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that ejω0 t ↔ 2πδ(ω-ω0)
∴ ej2t ↔ 2πδ(ω-2).

advertisement

6. Find the inverse Fourier transform of jω.


a) δ(t)
b) d

dt
δ(t)
c) 1

δ(t)

d) ∫δ(t)
View Answer

Answer: b
Explanation: Time differentiation property, d

dt
x(t) ↔ jωX(ω) and we know that δ(t) ↔ 1
∴ d
δ(t) ↔ jω.
dt

6+4(jω)
7. Find the inverse Fourier transform of X(ω) =
2
.
(jω) +6(jω)+8

a) e-2t u(t) – 5e-4t u(t)


b) e-2t u(t) + 5e-4t u(t)
c) -e-2t u(t) – 5e-4t u(t)
d) -e-2t u(t) + 5e-4t u(t)
View Answer

Answer: d
6+4(jω)
Explanation: X(ω) =
2
=
A
+
B
= −
1
+
5

jω+2 jω+4 jω+2 jω+4


(jω) +6(jω)+8

Applying inverse Fourier transform, we get


x(t) = -e-2t u(t) + 5e-4t u(t).

8. Find the convolution of the signals x1 (t) = e-2t u(t) and x2 (t) = e-3t u(t).
a) e-2t u(t) – e-3t u(t)
b) e-2t u(t) + e-3t u(t)
c) e2t u(t) – e3t u(t)
d) e2t u(t) – e-3t u(t)
View Answer

Answer: a
Explanation: Convolution property, x1 (t)*x2 (t) ↔ X1 (ω) X2 (ω)
∴ x1 (t)*x2 (t) = F-1 [X1 (ω) X2 (ω)]
Given x1 (t) = e-2t u(t)
(https://freestar.io/?utm_medium=stickyFooter)
∴ X1 (ω) = 1
jω+2

Given x2 (t) = e-3t u(t)


∴ X1 (ω) = 1
jω+3
x1 (t)*x2 (t) = F-1 [X1 (ω) X2 (ω)] = F-1 [ jω+2
1 1

jω+3
] = F
−1
[
1

jω+2

1

jω+3
]

∴ x1 (t)*x2 (t) = e-2t u(t)-e-3t u(t).

9. Find the inverse Fourier transform of f(t)=1.


a) u(t)
b) δ(t)
c) e-t
d) 1

View Answer

Answer: b
Explanation: We know that the Fourier transform of f(t) = 1 is F(ω) = 2πδ(ω).
Replacing ω with t
F(t) = 2πδ(t)
As per duality property F(t) ↔ 2πf(-ω), we have
2πδ(t) ↔ 2π(1)
δ(t) ↔ 1
Hence, the inverse Fourier transform of 1 is δ(t).

10. Find the inverse Fourier transform of sgn(ω).


a) 1

πt
j
b) πt
j
c) t

d) 1

View Answer

Answer: b
Explanation: Given the function F(ω)=sgn(ω). The Fourier transform of a Signum function is sgn(ω) = 2
.

Applying the duality property F(t) ↔ 2πf(-ω), we get


F( 2 ) = 2πsgn(-ω).
jt

As sgn(ω) is an odd function, sgn(-ω)=-sgn(ω).


Hence, 2 ↔ -sgn(ω)
jt

Or πt
2
↔ sgn(ω)
j
Therefore, the inverse Fourier transform of sgn(ω) is πt
.

advertisement

DataSheet PDF Search


Site.
Download Datasheets for Free.
Offers you a great collection of
semiconductor datasheet.
datasheetspdf.com

OPEN

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.


(https://freestar.io/?utm_medium=stickyFooter)
To practice all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers
(https://www.sanfoundry.com/1000-signals-systems-questions-answers/).

« Prev Page - Signals & Systems Questions and Answers – Properties of Fourier Transforms (https://www.sanfoundry.com/signals-
systems-questions-answers-properties-fourier-transforms/)
» Next Page - Signals & Systems Questions and Answers – Discrete Fourier Transform (https://www.sanfoundry.com/signals-
systems-questions-answers-discrete-fourier-transform/)

advertisement

Deep Dive @ Sanfoundry:


1. C Programming Examples on Numerical Problems & Algorithms (https://www.sanfoundry.com/c-programming-
examples-numerical-problems-algorithms/)
2. Digital Image Processing Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-digital-image-processing-
questions-answers/)
3. Engineering Mathematics Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-engineering-mathematics-
questions-answers/)
4. C++ Programming Examples on Numerical Problems & Algorithms (https://www.sanfoundry.com/cpp-programming-
examples-numerical-problems-algorithms/)
5. Java Programming Examples on Numerical Problems & Algorithms (https://www.sanfoundry.com/java-
programming-examples-numerical-problems-algorithms/)
6. MATLAB Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-matlab-questions-answers/)
7. Electric Circuits Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-electric-circuits-questions-answers/)
8. Control Systems Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-control-systems-questions-answers/)
9. Digital Signal Processing Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-digital-signal-processing-
questions-answers/)
10. Signals & Systems Questions and Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-signals-systems-questions-
answers/)



Can You Recognize the Roots
of Android?
Android was not created by Google, but
rather acquired by Google in 2005 two
0/10
SCORE
years after its inception

TRUE   FALSE

Sponsored

Manish Bhojasia (https://www.sanfoundry.com/about/), a technology veteran with


Manish Bhojasia 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux
(https://in.linkedin.co Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency
m/in/manishbhojasia developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training
?trk=profile-badge- sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device
name) Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN
Founder & CTO
Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber
Channel. Stay connected with him @ LinkedIn
Sanfoundry (https://www.linkedin.com/in/manishbhojasia) | Facebook
(https://www.linkedin.com/company/sanfou
(https://www.facebook.com/sanfoundry)
(https://freestar.io/?utm_medium=stickyFooter) | Twitter
ndry?trk=profile-badge-company)
(https://www.twitter.com/sanfoundry)

View profile (https://in.linkedin.com/in/manishbhojasia?trk=profile-badge-cta)