Sei sulla pagina 1di 8

SAMPLE PAPER FOR

NATIONAL SCIENCE
OLYMPIAD (NSO)STAGE-II
CLASS -X

Time : 1 Hr. Max. Marks : 50

GENERAL INSTRUCTIONS
1. The booklet given in the examination hall will be the Question Paper. An OMR Answer Sheet will also be
provided along with the Question Paper.

2. A candidate has to write his/her answers in the OMR sheet by darkening the appropriate bubble with the help
of HB Pencil as the correct answer(s) of the question attempted.

3. Paper carries 50 questions. There are 2 sections, 15 in Section I and 35 in Section II.

4. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic gadgets in any
form is not allowed.

5. Write your Name & Roll No. in the space provided in the bottom of this booklet.

6. Before answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the answer sheet.

7. There is no negative marking. Do not spend too much time on a particular question.

8. No rough sheets will be provided by the invigilators. All the rough work is to be done in the blank space provided in
the question paper.

9. In case of any dispute, the answer filled in the OMR sheet available with the institute shall be final.

Name : ____________________________________________ Roll No. : _______________________________


\\rakesh\F\1.ALLTest Paper + Q. BanK + Vishesh Test(01-09-08)\2. All India NTSE TEST SERIES (R-AINTS) MOCK/NSO/Maths

MENTAL ABILITY

1. If in an A.P., a1 + a4 + a7 + .... + a16 = 147, then the value of a1 + a6 + a11 + a16 is


(A) 49 (B) 98 (C) 147 (D) None of these

1 1 1
2. If 2x = 4y = 8z and xyz = 288, then + 4y + =
2x 8z

7 11 13 15
(A) (B) (C) (D)
96 96 96 96

3. Alloy A is made by mixing metal X and Y in the ratio of 3 : 2, by weight. Alloy B is made by mixing metals
Y and X in the ratio 3 : 5, by weight. An alloy C is to be made by mixing the alloys A and B in the ratio of
1 : 4, by weight. Find the ratio of X and Y, in alloy C.
(A) 21 : 10 (B) 20 : 29 (C) 31 : 19 (D) None of these

4. F(x) is polynomial in x. When F(x) is divided by (x – 2), the remainder obtained is 3. When the same
polynomial is divided by (x – 3), the remainder obtained is 2. What is the remainder when F(x) is divided
by (x – 3) (x – 2) ?

5
(A) – x + 5 (B) – x+7 (C) 0 (D) 5
3

1 1 1
5. If the equation 6x3 – ax3 + 6x – 1 = 0 has three real roots ,  and  such that , and are in
  
arithmetic progression, then the value of ‘a’ is :
(A) 9 (B) 10 (C) 11 (D) 22

6. Two circles occupy the positions shown with respect to the two squares. The two circles are each
inscribed in their square and the small square is inscribed in the large circle. What is the difference
in the areas of the two shaded regions if the small square has sides which measure 8 cm ?

(A) 8 – 2 (B) 16 – 4 (C) 32 – 8 (D) 64 – 16

(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 1
7. The angles of elevation of an aeroplane flying vertically above the ground as observed from two consecutive
stones ( both on same side of aeroplane ) 1 km apart are 45º and 60º. The height of the aeroplane above
the ground in km is :

3 1 3 3 1
(A)
2
(B)
2
(C) 3  3 (D)
2

2 2 
Directions : (8 to 9) Find the missing numbers :

8. 1, 8, 9, 64, 25, 216, ?, ?


(A) 49, 64 (B) 343, 64 (C) 49, 512 (D) 343, 512

2 4 8

4 C26 3 10 H70 5 6 J90 ?


9.
5 4 6

(A) 1 (B) 3 (C) 4 (D) 5

10. In a certain code, pim to suk means red beautiful flower, suk tom ho means white and red and dom
to huk means cloth is beautiful. Which word in that language means flower ?
(A) pim (B) to (C) suk (D) tom

11. Three persons P, Q and R are standing in a queue. There are five persons between P and Q and eight
persons between Q and R. If there be three persons ahead of R and 18 persons behind P, what could be
the minimum number of persons in the queue ?
(A) 38 (B) 37 (C) 25 (D) 28

N.I.N.T.E.E.N O.N.E.
12. 
N.I.N.T.Y.F.I.V.E. F.I.V.E

I. Here ‘.’ (dot) represents multiplication


II. Every letter has unique value from 0-10
III. O< Y

Then the value of ‘O’ is


(A) 3 (B) 4 (C) 8 (D) 2

(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 2
13. 'S – T' means 'S is the mother of T', S ÷ T' means 'S is the father of T', 'S × T' means 'S is the brother of
T'. Which of the following represents 'M is the son of Q' ?
(A) M × Q ÷ R (B) M ÷ Q × R (C) Q ÷ M × R (D) Q × M × R

Direction : (14) In the following question, three out of the four alternatives are same in a certain way and
so form a group. Find the odd one that does not belong to the group.

14. (A) 22,4,5 (B) 34,4,8 (C) 37,4,9 (D) 54,4,13

Direction : (15) A cube is painted on all sides. Three adjacent sides are painted red. Two of the remaining
sides are painted green and one is painted yellow. The cube is then cut into eight small cubes :

15. How many cubes are painted red on two sides?


(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

SCIENCE

4
16. A convex mirror of focal length f (in air) is immersed in a liquid (µ = ). The focal length of the mirror in
3
liquid will be :

3 4 7


(A)   f (B)   f (C) f (D)   f
4 3 3

17. Two parallel plane mirrors A and B are placed at a separation 10 cm as shown in figure. A ray incident on the
corner of mirror B at an angle of incidence 45º. Find the number of times this rays is reflected from mirror B :

Incident ray
10 cm

45º

B
100 cm

(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7

(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 3
18. A ray of light falls on a prism having one silvered surface, at an incident angle of 45º as shown in figure.
After refraction and reflection it retraces the path, then the refractive index of prism material is (prism
angle is 30º) :

//////////////////////////
30º

45º
90º

1 1
(A) 2 (B) 2 (C) (D)
2 2

19. If R1 and R2 are the filament resistances of a 200 W bulb and a 100 W bulb respectively designed to
operate on the same voltage, then :
(A) R1 = 2 R2 (B) R2 = 2 R1 (C) R2 = 4 R1 (D) R1 = 4 R2

20. Two resistors are joined in series, then their equivalent resistance is 90 . When the same resistors are
joined in parallel, the equivalent resistance is 20 . The resistances of the two resistors will be :
(A) 70 , 20  (B) 80 , 10  (C) 60 , 30  (D) 50 , 40 

21. Three identical bulbs are connected in parallel with a battery. The current drawn from the battery is 6 A.
If one of the bulbs gets fused, what will be the total current drawn from the battery ?
(A) 6A (B) 2A (C) 4A (D)
22. C.G.S. unit of magnetic field intensity is -
(A) Tesla (B) Gauss (C) Weber (D) none of these

23. Which of the following determines the direction of magnetic field produced by a current carrying conductor ?
(A) Faraday’s laws of electromagnetic induction.
(B) Fleming’s left-hand rule.
(C) Lenz’s law.
(D) Maxwell’s cork screw rule.

24. A charge q is moving with velocity (v) parallel to a magnetic field (B) . Force on the charge due to magnetic
field is :
(A) qvB (B) qB/v (C) zero (D) Bv/q

25. The vast amount of sea weeds present in oceans may provide an endless source of :
(A) nuclear energy (B) ocean thermal energy (C) methane (D) none of these

(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 4
26. The source of energy of the sun is due to :
(A) Nuclear fission (B) Chemical reaction (C) Nuclear fusion (D) None of these

27. Nucleons correspond to the number of :


(A) Electrons (B) Neutrons (C) Protons (D) Neutrons and protons

28. Which of the following hydride is the strongest base ?


(A) AsH3 (B) NH3 (C) PH3 (D) SbH3

29. Which of the following acid can combine with its own salt again ?
(A) HF (B) HBr (C) HCl (D) HI
30. What is the decreasing order of basic strength of - OH–, NH2– , H – C  C – and CH3–CH2– ?
(A) CH3–CH2– > NH2– > H – C  C– > OH–
(B) H – C  C– > CH3 – CH2– > NH2– > OH–
(C) OH– > NH2– > H – C  C– > CH3–CH2–
(D) NH2– > H – C  C– >OH– > CH3 – CH2–

31. An aqueous solution of ZnSO4 will be -


(A) acidic (B) basic (C) neutral (D) cannot be predicted

32. The correct order of second ionisation energy of carbon, nitrogen, oxygen and fluorine is -
(A) C > N > O > F (B) O > N > F > C (C) O > F > N > C (D) F > O > N > C

33. Ionic radii of -


(A) Ti4+ < Mn7+ (B) 35Cl– < 37Cl– (C) K+ > Cl– (D) P3+ > P5+

34. Pb and Sn are extracted respectively from their chief ore by -


(A) carbon reduction , self reduction (B) self reduction, carbon reduction.
(C) electrolytic and self reduction. (D) self reduction and electrolytic reduction.

35. Which of the following compounds is expected to be coloured ?


(A) Ag2SO4 (B) CuF2 (C) MgF2 (D) CuCl

36. Cycloalkanes are isomeric with -


(A) alkene (B) alkyne (C) alkane (D) None of these

37. Carbon-carbon bond length in alkane, alkene and alkyne is -


(A) 1.34 Å, 1.20 Å & 1.54 Å respectively (B) 1.54 Å, 1.34 Å & 1.20 respectively
(C) 1.54 Å 1.40 Å & 1.25Å respectively (D) 1.40 Å, 1.54 Å & 1.25 Å respectively

38. General formula of alcohol is -


(A) CnH2nO (B) CnH2n–2O (C) CnH2n+2O (D) CnH2n+1O

(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 5
39. Pair of CH3 – COOH and H – COO – CH3 represents -
(A) position isomerism (B) chain isomerism
(C) functional group isomerism (D) metamerism

40. Endoplasmic reticulum is absent in


(A) mammalian RBC (B) prokaryotes (C) viruses (D) all of the above

41. Which of the following enzyme helps in milk digestion ?


(A) Rennin (B) Invertase (C) Amylase (D) Maltase

42. During light reaction of photosynthesis


(A) production of ATP occurs (B) production of NADPH2 occurs
(C) photolysis of water occurs (D) all of the above

43. If the surface area for gaseous exchange in lungs is reduced due to excessive smoking, the condition is
called as
(A) emphysema (B) tuberculosis (C) asthma (D) pneumonia

44 Which is the connective tissue ?


(A) Blood (B) Lymph (C) Cell (D) Tissue

45. If Henle’s loop are removed from mammalian nephrons, which of the following is to be expected ?
(A) Hardly any change in quality and quantity of urine formed
(B) Urine will be more concentrated
(C) Urine will be more dilute
(D) No urine formation

46. Progesterone is secreted by


(A) corpus luteum (B) thyroid (C) thymus (D) testis

47. Three kingdom classification was proposed by


(A) Linnaeus (B) Haeckel (C) Whittaker (D) Lamarck

48. Which of these is likely to have been absent in free form at the time of origin of life

(A) Oxygen (B) Hydrogen (C) Ammonia (D) Methane


(Space For Rough Work)

NSO _CLASS-X_PAGE # 6
49. Chlorellin, an antibiotic is obtained from
(A) a blue green algae (B) a green algae (C) a fungi (D) a bacteria

50. Unit of Inheritance is called


(A) gene (B) phenotype (C) chromosome (D) genotype

Ques 1 2 3 4 5 6
(Space 7 Rough
For 8 Work)
9 10 11 12 13 14 15
Ans B A D A C B B C C A C D C C D
Ques 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Ans C C A A C C B D C B C D B A B
Ques 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Ans A C D A A A B D C D A D A A C
Ques 46 47 48 49 50
Ans A B A B A

NSO _CLASS-X_PAGE # 7