Sei sulla pagina 1di 4

questioners  sirrEsca

MATT.WILFREDSON.AGQUIZ.ESCALLAR

Police Ethics Reviewer 1


1. Known as the Code of Conduct and Ethical Standards for
public officials and employees.
A. R.A. No. 9344
B. R.A. No. 6713
C. R.A. No. 9262
D. P.D. No. 603

2. It is the transfer of title or disposal of interest in property by


voluntarily, completely, and actually depriving or dispossessing
oneself of his right or title to it in favor of a person or persons
other than his spouse and relatives.
A. Procurement
B. Divestment
C. Enticement
D. Attainment

3. A Fundamental truth or proposition that serves as the foundation


for a system of belief or behavior or for a chain of reasoning.
A. Principle
B. Ideas
C. Customs
D. Morals

4. A branch of Philosophy dealing with what are good and bad with
moral duty and obligation.
A. Logic
B. Epistemology
C. Aesthetics
D. Ethics

5. Are Rules by which we make decisions about right and wrong,


should and shouldn't, good and bad.
A. Morals
B. Ethics
C. Values
D. Customs

6. Is a Science that treats of the law enforcement.


A. Police Code of Ethics
B. Military Code of Ethics
C. Government Officials Code of Ethics
D. Barangay Tanod's Code of Ethics

7. It means long established practices common to a particular


questioners  sirrEsca
MATT.WILFREDSON.AGQUIZ.ESCALLAR

community,class, or race.
A. Practice
B. Values
C. Customs
D. Ethics

8. It implies the repetition of the same action as to develop a


natural, spontaneous or rooted tendency or inclination
to perform it.
A. Traditions
B. Practices
C. Values
D. Habits
9. It means a regularly followed procedure or pattern in conducting
activities.
A. Traditions
B. Practice
C. Values
D. Habits

10. It means observance of social norms as required by good


breeding.
A. Etiquette
B. Ethics
C. Values
D. Practice

Answer:

1. B
2. B
3. A
4. D.
5. C
6. A
7. C
8. D
9. B
10. A

Familiarize Yourself With The Following Terms:

1. Corruption – is the misuse of authority by a police officer in a


manner designed to produce personal gain for himself or others;
an impairment of integrity, virtue or moral principle; inducement
(as an official) by means of improper considerations (as bribery)
questioners  sirrEsca
MATT.WILFREDSON.AGQUIZ.ESCALLAR

to commit a violation of duty.

2. DHRDD – refers to the Directorate for Human Resource and


Doctrine Development; the primary training and education
directorate in the PNP.

3. Ethics - is the capacity to determine right conduct and the


knowledge of what is right from wrong; specific moral choices to
be made by the individual in his relationship with others; the
moral quality of a course of action, fitness and propriety.

4. Ethics and Values Counseling Center – A facility for spiritual and


behavioral intervention established in every Police Regional Office
to provide adequate counseling and assistance to police officers

5. Ethics and Values Formation Program - This program contains


policies,principles, guidelines and sanctions, all geared towards
the internalization of moral values and service dedication through
the implementation of a systematic values-integration and
intervention program.

6. Moral Recovery Program - The Moral Recovery Program is a


movement which aims to mobilize all Filipinos for nation-building
through the practical exercise of human values in our daily lives
as citizens. It is empowered through Executive Order 319 signed
by President Fidel V Ramos on April 03, 1996, which
institutionalizes the MRP in all government departments, offices,
agencies, and government-owned and controlled corporations

7. Morale – refers to a person’s state of mind and emotions,


affecting the personnel/employee and the police force to perform
assigned tasks willingly and enthusiastically with confidence,
cheerfulness and discipline to work, which in turn affects the
individual performance and organizational goals and objectives.

8. Morality – quality of human acts that leads man to observe


“moral behavior”, to be obedient to a system of moral rules,
“rules of right conduct”.

9. Police Discretion – the inherent ability and privilege of a police


officer to test and use the limits of his power in making a choice
among possible courses of action or inaction (i.e. to arrest or not
to arrest).

10. PRO - Police Regional Office which constitute seventeen (17)


Regional Offices of the PNP to include ARMM, CAR and NCRPO
questioners  sirrEsca
MATT.WILFREDSON.AGQUIZ.ESCALLAR

11. Police Officer – a public servant who represents the disciplinary


and discretionary power of the state to enforce laws

12. Values – are beliefs, principles and philosophies that are


important,cherished, prized, upheld and defended:

13. Virtue – the quality of moral excellence, righteousness, probity,


responsibility and goodness; conformity to standard morality or
mores (as by abstention from vices, rectitude); specific type of
moral excellence or other exemplary quality considered
meritorious, a worthy practice or ideal

14. Customs - Established usage or social practices carried on by


tradition that have obtained the force of law.

15. Traditions - Bodies of beliefs, stories, customs and usages


handed down from generation to generation with the effect of
an unwritten law.

16. Courtesy - A manifestation or expression of consideration and


respect for others.

17. Ceremony - A formal act or set of formal acts established by


customs or authority as proper to special occasion.

18. Social Decorum - A set of norms and standards practiced by


members during social and other functions.

19. Salute - Salute is the usual greeting rendered by uniformed


members upon meeting and recognizing person entitled to
a salute.

20. Habits - Provide the basis for judgments about what is


important for the organization to succeed in its core business.