Sei sulla pagina 1di 93

Annexure V a – Question Bank – Certificate in Computer Basics

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023

Certificate in Computer Basics


Course Code –CCB

UNIT I - INTRODUCTION TO COMPUTER

1. The first fully electronic computer was ____________.


a) UNIVAC b) ENIAC c) IBM 360 d) PDP11
2. ENIAC handled numbers in ______ form.
a) Binary b) Octal c) Decimal d) Hexadecimal
3. Father of computer is________.
a) Charles Babbage b) Mauchly c) Martyn d) Eckert
4. ______ constructed ENIAC computer.
a) Charles Babbage b) Mauchly& Eckert c) Martyn d) Charlie
5. ______ is an example of first generation computers.
a) UNIVAC b) IBM 140, CDC 1640 c) IBM 360, PDP11 d) Pentium Core i5
6. _________ is the basic component used in first generation computers.
a) Transistors b) Vaccum tubes c) ICs d) Microprocessor
7. In the year _____, first generation computer was established.
a) 1971-present b) 1956-1963 c) 1964-1971 d) 1940-1956
8. _____ is an example of second generation computers.
a) UNIVAC b) IBM 140, UNIVAC III, CDC 1640 c) IBM 360,PDP11 d) Pentium Core i5
9. _________ is the basic component used in Second generation computers.
a) Transistors b) Vacuum tubes c) Integrated Circuits d) Microprocessor
10. In the year _____, second generation computer was established.
a) 1971-present b) 1956-1963 c) 1964-1971 d) 1940-1956
11. ______ is an example of third generation computers.
a) UNIVAC b) IBM 140, CDC 1640 c) IBM 360&370, PDP11 d) Pentium Core i5
12. Multi programming was introduced in __________ generation.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

84 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. In the year _____, third generation computer was established.
a) 1971-present b) 1956-1963 c) 1964-1971 d) 1940-1956
14. _________ is the basic component used in third generation computers.
a) Transistors b) Vacuum tubes c) Integrated Circuits d) Microprocessor
15. _________ is the basic component used in fourth generation computers.
a) Transistors b) Vacuum tubes c) ICs d) Microprocessor
16. Advantage of computer is ________.
a) Diligence b) Depends on electricity c) Do not think by itself d) Cannot learn by experiences
17. ______ is an example of fourth generation computers.
a) UNIVAC b) IBM 140, CDC 1640 c) IBM 360, PDP11 d) Pentium Core i5
18. In the year _____, fourth generation computer was established.
a) 1971-present b) 1956-1963 c) 1964-1971 d) 1940-1956
19. AI stands for __________, which the computer have in fifth generation computers.
a) Artificial instrument b) Active intelligence
c) Artificial intelligence d) Active Instrument
20. _________ is used in fifth generation computers.
a) Transistors b) Voice recognition c) Integrated Circuits d) Microprocessor
21. Voice or Pattern reorganization is part of _____________ generation.
a) Second b) Fourth c) Fifth d) Third
22. Expansion of VLSIC is __________.
a) Very Large Scale Integrated Circuits b) Very Large Scale Industry Circuits
c) Very Large Secure Integrated Circuits d) Very Large Secure Industry Circuits
23. System that are interconnected are called _________.
a) Internet b) Super Computer c) Server d) Mini computer
24. Mini Computers are also known as _________.
a)Mid rate Computers b) Mid range computers
c ) Low level System d) High range computers
25. Super computer consists of integrated ________.
a) Micro processors b) Macro processor c) Semi processor d) Micro server

85 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 C 3 A 4 B 5 A
6 B 7 D 8 B 9 A 10 B
11 C 12 C 13 C 14 C 15 D
16 A 17 D 18 A 19 C 20 B
21 C 22 A 23 A 24 B 25 A

86 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Unit II - HARDWARE & SOFTWARE
1. A ______ is a mouse lying on its back.
a) Track ball b) Joystick c) Light pen d) Note taker
2. _______ is an input device that enables you to enter drawings and sketches into the computer and it
has 16 buttons.
a) Mouse b) Touch screen c) Digitized tablet d) Joystick
3. ___________ is an input device that can read text or illustrations printed on paper.
a) Mouse b) Scanner c) Digital camera d) Joystick
4. Images can be put into a computer using _____________.
a) Mouse b) MICR c) OCR d) Digital camera
5. ________ is a pointing device that enables the user to interact with the computer by touching the
screen.
a) Touch sensitive screen b) MICR c) OCR d) Digital camera
6. Expand OCR _______.
a) Optical Character Reader b) Optical Character Recognition
c) Optical Code Reader d) Optical Card Reader
7. ____________ is an input device which reads a magnetic strip on ATM, Credit card etc.
a) OMR b) OCR c) Magnetic Reader d) Bar code reader
8. ________ is a device that captures natural handwriting on a surface onto a computer.
a) Magnetic reader b) Touch pad c) OCR d) Notes taker
9. _________ serves as a voice input device.
a) Microphone b) Scanner c) Digital camera d) Joystick
10. ________ is used as a pointing device on some portable computers (Laptop).
a) Light pen b) Touch pad c)Joystick d) Notes taker
11. _________ is similar to mouse except you can directly move the pointer and select the objects on the
screen by pointing it with a pen.
a) Digitized tablet b) Joystick c) Touch screen d) Light pen
12. _______ Monitors are also called as RGB (Red Green Blue) monitors.
a) Monochrome b) Grey scale c) Colour d) RGB
13. ________ is a device that prints text or illustrations on paper (hard copy).
a) Monitor b) printer c) scanner d) Notes taker
14. __________ Printers are capable of printing entire line at a time.
a) Daisy wheel b) Thermal c) Laser d) Line
87 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. ________ Printer looks like a typewriter and is used in Railway Ticket Counter.
a) Dot Matrix b) Laser c) Plotters d) Inkjet
16. ________ Printers are used in Fax machines and calculator and the printed matters on the paper fade
after a week or two.
a) Laser b) Plotters c) Inkjet d) Thermal
17. ______ Printer produces very good quality of graphic images.
a) Laser b) Plotters c) Inkjet d) Thermal
18. _______ controls the operation of input and output devices.
a) IO System b) IO Device c) Control Unit d) Memory Unit
19. ________ Printer use colour cartridges which combine Magenta, Yellow and Cyan links to create colour
tones.
a) Laser b) Plotters c) Inkjet d) Thermal
20. _______ enables the computer to input, output and record sound.
a) Headphone b) Sound card c) scanner d) Microphone
21. ________ is the brain of the computer system.
a) ALU b) MU c) CPU d) CU
22. _______ is also called as VDU (Visual Display Unit).
a) Printers b) Monitors c) Plotters d) Scanners
23. ________ controls the entire system.
a) ALU b) MU c) CU d) Monitor
24. __________ Unit is used to store the data in the storage devices.
a) ALU b) MU c) CU d) Monitor
25. ___________ Unit performs logical operations and Arithmetic calculations.
a) ALU b) MU c) CU d) Monitor
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 B 4 D 5 A
6 B 7 C 8 D 9 A 10 B
11 D 12 C 13 B 14 D 15 A
16 D 17 A 18 A 19 C 20 B
21 C 22 B 23 C 24 B 25 A

88 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT III - OPERATING SYSTEM
1. Which command is used to list the files and directories in the root directory?
a) Dir b) List c) Display d) Open
2. Which command is is used to view all the files and directories in page wise?
a) dir/f b) dir/v c) dir/p d) dir/a
3. Which command is used to view all the files and directories in width wise?
a) dir/ww b) dir/w c) dir/p d) dir/a
4. Which command is used to view all the files and directories in the subdirectories of the current drive?
a) dir/s b) dir/c c) dir/sub d) dir/d
5. Which command is used to create a directory or sub directory?
a) DIR b) CHDIR (or) CD c) RMDIR d) MKDIR (or) MD
6. Which command is used to change the current directory?
a) CHDIR (or) CD b) DELDIR c) RMDIR d) MKDIR (or) MD
7. Which command is used to rename the file name?
a. Ren<new file name><old file name> b. Rename <old file name> <new file name>
b. Ren<old file name> <new file name> d. Change<old file name> <new file name>
8. Which command is used to copy the information’s typed on the screen?
a) copy <filename.extension> b) copy con<filename.extension>
c) type <filename.extension> d) type con <filename.extension>
9. Which command is used to view the contents of the file?
a) copy <filename.extension> b) copy con<filename.extension>
c) type <filename.extension> d) type con <filename.extension>
10. Which command is used to remove one or more specified files from the directory?
a) erase<filename.extension> b) del<filename.extension>
c) del dir <filename.extension> d) erase dir<filename.extension>
11. Which command is used to view the path?
a) view path b) path view c) path d) view
12. Which command is used to check the status on the disk, to repair on the errors in the directories or FAT
(File Allocation Table)?
a) chkdsk [drive name] b) checkdisk [drive name] c) stausdsk [drive name] d) stadsk [drive name]

89 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. Which command is used to create, change a volume label name for a disk?
a) labeldisk[drive name] b) label [drive name]
c) labeldsk [drive name] d) dsklab[drive name]
14. Type command is used to ________.
a) Write the content of the file b) View the content of the file
c) Type the contents of the file d) Read the content of the file
15. The commands are entered through the ________ in MSDOS.
a) Mouse b) Keyboard c) Monitor d) CPU
16. A file is called as group of _________.
a) Instruction b) Records c) Information d) Software
17. Find, Sort are _______ commands.
a) Internal b) External c) Menu d) None
18. Date, Time, Dir, Vol, Ver, Type, Copy etc. are_______ commands.
a) Internal b) External c) Menu d) None
19. CD command is used to ________.
a) open a CD disc b) rename CD disc c) change Directory d) copy Directory
20. Which command is used to display the time?
a) Date b) Time c) Clock d) CLS
21. Which command is used to rename the directory?
a) Copy b) Rename c) Change d) Modify
22. ____________ Command is used to delete the directory.
a) Exit b) Clear c) Remove d) Delete
23. .______& _________ are two wild card Option.
a) ! and # b) ? and * c) & and % d) @ and #
24. Which command is used for sorting the directory by name (alphabetical order wise)?
a) Dir/on b) Dir / od c) path d) view
25. Which command is used for sorting the directory in year wise?
a) Dir/on b) Dir / od c) path d) view

90 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 B 4 A 5 D
6 A 7 C 8 B 9 C 10 B
11 C 12 A 13 B 14 B 15 B
16 C 17 B 18 A 19 C 20 B
21 B 22 D 23 B 24 A 25 B

91 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT IV - INTRODUCTION TO LOGO
1. LOGO provides a primitive called ________
a) CR b) PR c) TR d) DR
2. Shortcut to make the turtle visible is ________.
a) HT b) ST c) RT d) FD
3. ________ Keyword is used to find the product of two numbers.
a) PR b) Multiply c) Product d) Asterisk
4. Which keyword is used to find the remainder value?
a) Remain b) Remainder c) Product d) Round
5. Odd man out _____.
a) ST b) CT c) TT d) RT
6. ______ is an order given to the computer to perform some task.
a) Input b) Command c) Home d) Halt
7. The most important control (box) within the commander is ________.
a) Input b) Trace c) Home d) Halt
8. _________ Command is used to erase the entire drawing in the graphics area and bring the turtle to the
home position.
a) HT b) CT c) RT d) CS
9. _________ Command is used to bring the turtle to the home position.
a) Step b) Trace c) Home d) Halt
10. The command used to turn the turtle towards right from its position is ________.
a) HT b) ST c) RT d) LT
11. The _______ button executes what is in the Input Box and is also pushed when you hit enter.
a) Step b) Trace c) Halt d) Execute
12. The _______ button immediately stops LOGO from processing further.
a) Status b) Trace c) Halt d) Execute
13. ________ Button is like a clear screen.
a) Reset b) Trace c) Halt d) Execute
14. This button pops up a status window telling you what LOGO is up to ________.
a) Status b) Trace c) Halt d) Execute
15. The command used to turn the turtle towards left from its position is _________.
a) HT b) ST c) RT d) LT

92 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ________ will record all output including what you type into the Input box.
a) Input Box b) Output/Command-Recall List Box c) Execute Button d) Step Button
17. The ______ button turns on single stepping for debugging your programs.
a) Pause b) Step c) Status d) Trace
18. The ______ button stops LOGO so that you can examine variables, make changes or whatever.
a) Pause b) Step c) Status d) Trace
19. _____ Command is used to make a program command, go to the edit mode after restarting the system.
a) Execute b) Edall c) Step d) Reset
20. MSW LOGO is a ______________ language.
a) Low level b) Assembly c) Interpreted d) High Level
21. This allows you to select the work area to be printed or saved.
a) Bitmap Save command b) Bitmap Active Area command
c) Bitmap Print command d) Bitmap Load command
22. ________ command allows you to select the screen colour.
a) Set Pen Colour b) Set Label Font Colour c) Set Flood Colour d) Set Screen Colour
23. _________ command allows you to select the size of the pen in which the turtle will draw.
a) Set Pen Size b) Set Label Font Colour c) Set Flood Colour d) Set Screen Colour
24. ________ Keyword returns a positive square root.
a) Round b) Multiply c) Product d) SQRT
25. The keyword used to add two numbers is______.
a) ADD b) SUM c) PLUS d) SUB

Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 B 3 C 4 B 5 C
6 B 7 A 8 D 9 C 10 C
11 D 12 C 13 A 14 A 15 D
16 B 17 B 18 A 19 B 20 C
21 B 22 D 23 A 24 D 25 B

93 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT V - LOGO-ADVANCE COMMANDS
1. PC command is used for _______
a) Personal Computer b) Pen colour c) Pen column d) None
2. PPT is a ______.
a) Personal paint b) Pen Purple c) Pen Paint d) None
3. [000 000 000] is equivalent to ________.
a) Black b) Blue c) White d) Pink
4. Syntax for display the current system date is ______.
a) PD Time b) PR Month c) Date d) PR Date
5. ________ command is used to convert all uppercase letters in a text string to lowercase.
a) Shift+F3 b) F3 c) Lowercase d) Logo Lower
6. ______ command is used to fill the pen’s colour on any closed shape.
a) Back b) Filter c) Fill d) Restore
7. Syntax for display the current system time is ______
a) PD Time b) PR Time c) Date d) Time
8. _______ command is used to convert all lowercase letters in a text string to uppercase.
a) Shift+F3 b) PR Uppercase c) Date d) PR Lower
9. ________ command is used to set the pen’s position to UP, without changing its mode.
a) PD b) PE c) PPT d) PU
10. _______ command is used to set the pen’s position to down, without changing its mode.
a) PD b) PE c) PPT d) PU
11. ________ command is used to set the pen’s position to down and mode to ERASE.
a) PD b) PE c) PPT d) PU
12. ________ command is used to set the pen’s position to down and mode to PAINT.
a) PD b) PE c) PPT d) PU
13. [255 2555 255] is equivalent to _________.
a) Black b) Blue c) White d) Pink
14. ________ command is used to set the pen to normal use.
a) PD b) PE c) PPT d) PU
15. ________ command is used to set the required colour on the pen.
a) SET PC b) SET FC c) SETSC d) PU
16.________ command is used to set the Background/ graphics area in color of your choice.
a) SET PC b) SET FC c) SETSC d) PU
94 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
17. [255 000 000] is equivalent to ________.
a) Black b) Blue c) White d) Red
18. ________ command is used to set the screen background.
a) SET PC b) SET FC c) SETSC d) PU
19. ______ command is used to exit from LOGO & returns to the operating system.
a) Stop b) BYE c) EXIT d) END
20. [000 255 000] is equivalent to ________.
a) Black b) Blue c) White d) Green
21. [000 000 255] is equivalent to _________.
a) Black b) Blue c) White d) Pink
22.__________ commands exit from LOGO .
a. end b. last c. exit d. bye
23. PC commands is used for _______.
a. personal computer b. pencolor c. pencoloumn d. none
24. PPT is a _________.
a. Personal paint b. penpaint c. penturtle d. none
25. Which one is used to sets the pens position to down?
a. PENUP b. PENDOWN c. PENERASE d. PENPAINT

Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 C 3 A 4 D 5 C
6 C 7 D 8 B 9 D 10 A
11 B 12 C 13 C 14 C 15 A
16 B 17 D 18 C 19 B 20 D
21 B 22 C 23 B 24 B 25 B

95 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V b – Question Bank – Certificate in Office Automation

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023

Certificate in Office Automation


Course Code –COA

UNIT I - OFFICE AUTOMATION


1. The term ___________ refers to all software programs.
a) Process automation b) Office automation c) Both a & b d) None of the above
2. ____________ is a set of instructions.
a) Hardware b) Software c) Application d) All of the above
3. A ____________ is an organized list of instructions that when executed, causes the computer to behave
in a predetermined manner.
a) Hardware b) Software c) Application d) Program
4. Which of the following is not a programming language?
a) C b) C++ c) MS Office d) Java
5. Odd man out.
a) BASIC b) FORTRAN c) COBAL d) MS Office
6. Low level languages are called ____________.
a) Human language b) Machine language c) High language d) Assembly language
7. ___________ programs are translated into machine language by a program called an assembler.
a) Human language b) Machine language c) High language d) Assembly language
8. Low level languages are closer to the _____________.
a) Human language b) Machine language c) Computer language d) Assembly language
9. High level languages are closer to the ____________.
a) Human language b) Machine language c) Computer language d) Assembly language
10. _____________ is performed by compilers, interpreters and assemblers.
a) Instruct b) Translation c) Both a & b d) None of the above
11. There are _________ types of software.
a) 3 b) 4 c) 2 d) 5
12. ___________ is a general term for the various kinds of programs.
a) Hardware b) Software c) Application d) All of the above

96 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. The term ______________ describes the physical aspects of computers and related devices.
a) Hardware b) Software c) Application d) All of the above
14._____________ software is designed to help the user to perform singular or multiple related
specific tasks.
a) System b) Software c) Application d) Program
15. Example for application software____________.
a) Word processors b) Spreadsheets c) Both a & b d) None of the above
16. ___________ software is designed to operate the computer hardware.
a) System b) Software c) Application d) Program
17. ____________ provides a platform for running application software.
a) Application software b) System software c) Both a & b d) None of the above
18. ____________ manages and controls computer hardware so that application software’s can perform.
a) Application software b) System software c) Both a & b d) None of the above
19. Example for System software is ___________.
a) Linux b) Microsoft windows c) Both a & b d) None of the above
20. ___________ helps to run the computer hardware and computer system.
a) Application software b) System software c) Both a & b d) None of the above
21. ___________ includes operating system, device drivers, tools, servers etc.,
a) Application software b) System software c) Both a & b d) None of the above
22. ___________ is the process of writing, testing and debugging.
a) Programming language b) Computer programming c) Application d) Software
23. A ____________ is a computer language that programmers use to develop applications.
a) Programming language b) Computer programming c) Application d) Software
24. First generation computers used on ___________.
a) Machine language b) Assembly language c) Human language d) None of the above
25. Assembly language was used in _________generation.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

97 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 B 3 D 4 C 5 D
6 D 7 D 8 C 9 A 10 B
11 C 12 B 13 A 14 C 15 C
16 A 17 B 18 B 19 C 20 B
21 B 22 B 23 A 24 A 25 B

98 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT II - INTRODUCTION TO MS- WORD
1. To leave a space between two characters _______________.
a) Delete b) Backspace c) Space bar d) Tab
2. Startall programs _____________._ MS Word 2003.
a) Accessories b) MS Office c) My documents d) My computer
3. To open a new file, ______________.
a) File open b) file new c) Edit new d) edit open
4. The file extension for MS Word is ___________.
a) .dot b) .doc c) .dom d) .txt
5. ____________ enables to quickly move to any location in your document.
a) Document map b) Direction c) Copy file d) Cut file
6. __________ is used to insert page number for each page.
a) Page break b) Page number c) Page border d) None of the above
7. ____________ is used to place a link to any document stored on your computer.
a) Hyperlink b) Hypertext c) Mail merge d) None of the above
8. ___________ key is used to close the window.
a) Ctrl+ F4 b) alt+ f4 c) ctrl+ s d) ctrl+ v
9. There are ___________ types of letter cases.
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
10. __________ is used to capitalize the first letter of the first word in the selected sentences.
a) Sentence case b) Upper case c) Lower case d) Toggle case
11.____________ changes all selected text to lowercase letters.
a) Sentence case b) Upper case c) Lower case d) Toggle case
12. ____________ changes all selected text to uppercase letters.
a) Sentence case b) Upper case c) Lower case d) Title case
13. ___________ is used to capitalize the first letters of each word in the selection.
a) Sentence case b) Upper case c) Lower case d) Title case
14. ____________ is used to change all uppercase to lowercase and lowercase to uppercase in the
selection.
a) Sentence case b) Upper case c) Lower case d) Toggle case
15. Way to insert page number ____________.
a) Insert page number b) File page number c) Edit page number d) View page number

99 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ____________ allows you to set the amount of space between the lines.
a) Tab space b) Intend space c) Line spacing d) All of the above
17. ___________ allows you to change the typing direction of your text from left to right or right to left.
a) Navigation b) Down arrow c) Text orientation d) None of the above
18. Beginning of the line ____________.
a) Home b) End c) Ctrl+ home d) Ctrl+ end
19. ____________ picture auto shapes.
a) File b) View c) Insert d) Edit
20. To remove space in left of the cursor ______________ key.
a) Enter b) Backspace c) Delete d) End
21. Shortcut key for cut ______________.
a) Ctrl+ v b) Ctrl+ s c) Ctrl+ p d) Ctrl+ x
22. Shortcut key for paste _____________.
a) Ctrl+ v b) Ctrl+ z c) Ctrl+ c d) Ctrl+ o
23. Shortcut key for save ______________.
a) Ctrl+ v b) Ctrl+ s c) Ctrl+ p d) Ctrl+ y
24. Shortcut key for copy _____________.
a) Ctrl+ v b) Ctrl+ c c) Ctrl+ p d) Ctrl+ x
25. Shortcut key for print ___________.
a) Ctrl+ v b) Ctrl+ s c) Ctrl+ p d) Ctrl+ x

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 B 3 B 4 B 5 A
6 B 7 A 8 B 9 C 10 A
11 C 12 B 13 D 14 D 15 A
16 C 17 C 18 A 19 C 20 B
21 D 22 A 23 B 24 B 25 C

100 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT III - INTRODUCTION TO MS-EXCEL
1. ___________ is a spread sheet program.
a) MS- Excel b) MS- word c) MS- access d) None of the above
2. Excel is a ______________ .
a) Notebook b) Notepad c) Workbook d) WordPad
3. Excel can hold many ______________.
a) Notebook b) Notepad c) Worksheets d) None of the above
4. The worksheet is a grid of _______________.
a) Table & matrix b) Columns & rows c) Rows& tables d) All of the above
5. In worksheets, the column& rows are designated by ___________________
a) Letters& numbers b) Special character & number c) Numbers & letters d) None of the
above
6. Which of the following components is MS-Excel.____________.
a) Electronic spread sheet b) Database management c) Generation of chart d) All of the
above
7. Workbook provides _________ worksheets.
a) 4 b) 2 c) 3 d) 5
8. Excel has the facility to increase _____________.
a) Number of workbook b) Number of note books c) Number of notepad d) Number of worksheets
9. Each sheet provides ____________ columns and ____________ rows.
a) 256, 65000 b) 200, 65536 c) 256, 65536 d) 250, 65100
10. Start all programs MS-Office ____________.
a) Notepad b) WordPad c) MS- Dos d) MS- Excel
11. Which displays the document name followed by a program name? ____________.
a) Title bar b) Word pad c) Scroll bar d) All of the above
12. The ____________ is directly below the title bar.
a) Status bar b) Scroll bar c) Tool bar d) Menu bar
13. Which is the default file name of excel?
a) Note 1 b) Book 1 c) Excel 1 d) None of the above
14. Click ____________ to create a new blank worksheet.
a) New b) Save c) Open d) Save as

101 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. Click ___________ option to save the current spread sheet.
a) Open b) New c) Exit d) Save
16. Click ___________ option to close the excel window.
a) Open b) New c) Exit d) Save
17. Click ______________ to open a previously saved spread sheet.
a) New b) Save c) Open d) Save as
18. _____________ option is used to print the document.
a) Open b) Print preview c) Print d) Copy
19. ___________ is used to view the potential print of the document.
a) Print b) Print layout c) Print preview d) All of the above
20. ____________ option is used to copy the current selection to the clipboard.
a) Cut b) Copy c) Paste d) Undo
21. Shortcut key for copy _____________.
a) Ctrl+ o b) Ctrl+ c c) Ctrl+ n d) Ctrl+ s
22. ____________ allows a drop-down menu of available mathematical operations to perform.
a) Submenu b) Auto sum c) Chart wizard d) None of the above
23. ____________ is used to sort the current selection in ascending order.
a) Filter b) Sorting c) Sort ascending d) All of the above
24. ____________ is a used to combine two selected cells into one new cell.
a) Wrap text b) Center c) Merge& center d) Align right
25. This symbol represents the _____________.
a) Table b) Border c) Cell d) None of the above

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 C 4 B 5 A
6 D 7 C 8 D 9 C 10 D
11 A 12 D 13 B 14 A 15 D
16 C 17 C 18 C 19 C 20 B
21 B 22 B 23 C 24 C 25 B

102 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT IV - FORMULAS AND FUNCTIONS
1. The unique feature of a spread sheet program is _______________.
a) Word b) Excel c) Power point d) Access
2. ______________ allows you to create mathematical formulas& execute functions.
a) Word b) Excel c) Power point d) Access
3. Every formula must begin with an ______________ sign.
a) = b) + c) % d) /
4. Formula for linking worksheet is ____________.
a) A1+ sheet2 b) =A1+ sheet2 c) =A1+ sheet2! A2 d) None of the above
5. Addition, multiplication, subtraction& division are ___________________calculation.
a) Logical b) Condition c) Relational d) Mathematical
6. The ____________ icon on the standard toolbar automatically adds a column of numbers.
a) Sum b) Auto sum c) Merge d) Function
7. ___________ symbol used for adding a two number.
a) * b) = c) + d) %
8. ____________ symbol used for multiplication.
a) * b) = c) + d) %
9. _____________ symbol used for subtraction.
a) * b) ^ c) - d) +
10. ____________ symbol used for exponential.
a) * b) ^ c) - d) +
11. When entering a mathematical formula, precede the formula with a ____________ sign.
a) Plus b) Minus c) Equal d) None of the above
12. You can add ______________ to separate thousands.
a) Commas b) Semicolon c) Colon d) None of the above
13. Function is ____________ formulas.
a) Pre- defined b) User- defined c) Both a& b d) None of the above
14. ____________ allow you to quickly& easily find an average, highest number etc.
a) Functions b) Format c) Both a& b d) None of the above
15. Which of the following is not a function?
a) TODAY b) NOW c) IF d) ADD
103 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. In ___________, you can execute a basic descending or ascending sort based on one column.
a) Word b) Excel c) Power point d) Access
17. Sort ascending means ____________ order.
a) A- Z b) Z- A c) Both a& b d) None of the above
18. Sort descending means ______________ order.
a) A- Z b) Z- A c) Both a& b d) None of the above
19. Select ____________ from the menu bar.
a) Viewsort b) Data sort c) Edit sort d) None of the above
20. Portrait& landscape are under the ___________ menu.
a) File b) Edit c) Page layout d) None of the above
21. The size of the worksheet on the page can also be formatted under the ____________ title.
a) Scaling b) Page break c) Page tab d) None of the above
22. To set ____________ within the worksheet, select the row you want to appear.
a) Page break b) Page tab c) Page setup d) All of the above
23. Choose ___________ from the menu bar.
a) Insert page break b) Insert page setup c) Page break Insert d) None of the
above
24. To view page setup select ___________ from the menu bar.
a) Page setup b) Edit page setup c) File page setup d) View page setup
25. _________ option includes changing the font, size & style.
a) Format text b) Edit text c) Delete d) Save

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 B 3 A 4 C 5 D
6 B 7 C 8 A 9 C 10 A
11 C 12 A 13 A 14 A 15 D
16 B 17 A 18 B 19 B 20 C
21 A 22 A 23 A 24 C 25 A

104 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT V - INTRODUCTION TO MS POWER POINT
1. ____________ is a graphical presentation program.
a) Word b) Excel c) Access d) Power point
2. _________ is the top of the power point window.
a) Menu bar b) Task bar c) Title bar d) Tool bar
3. ___________ includes file, edit, view& etc.
a) Menu bar b) Task bar c) Title bar d) Tool bar
4. ___________ used to create a new presentation.
a) Ctrl+ o b) Ctrl+ c c) Ctrl+ n d) Ctrl+ v
5. ____________ wizard gives you a set of exiting slides & designs.
a) Auto content b) Existing c) Design d) Slides
6. _____________ used to open the existing file.
a) Ctrl+ o b) Ctrl+ c c) Ctrl+ n d) Ctrl+ v
7. File extension to save power point presentation is ______________.
a) .ppt b) .doc c) .jpg d) .txt
8. Click the ____________ button on the formatting toolbar to open a new slide.
a) Edit slide b) New slide c) Delete slide d) None of the above
9. ___________ allows you to select the size of the slides.
a) Page border b) Page number c) Page setup d) None of the above
10. ___________ used to set portrait or landscape mode .
a) Page border b) Page number c) Page setup d) Page orientation
11. There are ___________ different ways to view your presentation in power point.
a) 3 b) 5 c) 4 d) 6
12. ____________ view displays a single slide as it appears in the presentation.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Slide show
13. ____________ can be added to the bottom of the normal view window.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Speaker notes
14. ____________ view shows a miniature version of all your slides.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Slide show
15. In _________ view you can reorder the slides by dragging and dropping.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Speaker notes
16. You can hide the slides in _____________ view.
a) Notes page b) Slide show c) Normal d) Slide sorter
105 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
17. _____________ view allows the speaker to create notes to use during a presentation.
a) Notes page b) Slide show c) Normal d) Slide sorter
18. ____________ view will displays the slides in a presentation with sound and animation.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Slide show
19. __________ gives you a mini-slide view of your presentation.
a) Notes page b) Slide show c) Normal d) Slide sorter
20. Click on the desired slide to select and press the _______________ key to delete.
a) Delete b) Backspace c) Insert d) None of the above
21. ___________ allows you to view and run your presentation in the full-screen mode.
a) Slide sorter b) Normal c) Notes page d) Slide show
22. Press ____________key to run the presentation.
a) F4 b) F6 c) F5 d) F7
23. Press _____________ key to move to the first slide.
a) End b) Home c) PgUp d) Pgdn
24. Press _____________ key for move to the first slide.
a) End b) Home c) PgUp d) Pgdn
25. Press ___________ key to stop the slide show.
a) End b) Home c) Enter d) Esc

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 D 2 C 3 A 4 C 5 A
6 A 7 A 8 B 9 C 10 D
11 C 12 B 13 D 14 A 15 A
16 D 17 A 18 D 19 D 20 A
21 D 22 C 23 B 24 A 25 D

106 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V c – Question Bank – Certificate in Programming Techniques

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023

Certificate in Programming Techniques


Course Code –CPT

UNIT I - NETWORKS
1. A Computer _______________consists of a collection of computer and other equipment.
a. Network b. Modem c. ISP d. Web site
2. A computer network is usually made for more than __________ computers.
a. one b. two c. three d. zero
3. There are _________ types of network configuration.
a. one b. two c. three d. many
4. ____________network is implemented for less than ten computers.
a. Client/Server b. Peer to peer c. MAN d. WAN
5. Which network is suitable for larger networks?
a. Peer to Peer b. LAN c. Client/Server d. None of these
6. Files such as __________ can be shared across the network.
a. Word Processing b. Spreadsheet c. Images d. All of the above
7. Which device can be connected in the network?
a. Printers b. Scanners c. Fax d. All of the above
8. ___________acts as the storage location for files and applications shared on the network.
a. Client b. Server c. Memory Card d. None of the above
9. Usually, ___________ performance is higher than the average computers.
a. Client b. Server c. Memory Card d. None of the above
10. _________ controls the network access of the client computers.
a. Client b. Server c. Memory Card d. None of the above
11. Which one is not belong to the characteristics of computer network?
a. We can play CD music from one computer while sitting on another computer
b. We can connect printer to one computer and let the other computer print that printer
c. We can connect Fax and scanner d. All of the above
12. _________ network is used only for the small physical area.
a. WAN b. LAN c. MAN d. All the above
107 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. LAN stands for __________.
a. Local Area Network b. Land Area Network c. Large Area Network d. Large And Network
14. LAN can be classified into __________ types.
a. one b. two c. three d. many
15.___________ and __________ are two types of Local Area Network.
a. Wired and Wireless b. Wired and Aerial b. Wired and Cable d. Blue Tooth and WIFI
16. MAN stands for ____________.
a. Main Area Network b. Mini Area Network
c. Metropolitan Area Network d. Microsoft Network
17. Routers, switches and hubs are connected to create a ___________
a. WAN b. LAN c. MAN d. All the above
18. To create a Metropolitan Area Network, ___________ to be connected.
a. Routers b. Switches c. Hubs d. All of these
19. _____________ can span up to 50kms.
a. CAN b. MAN c. PAN d. LAN
20. MAN can span upto ______kms
a. 20 b. 30 c. 40 d. 50
21. WAN stands for ___________.
a. Wide Area Network b. Wireless Network c. Whole Area Network d. Wide Angle Network
22. A _________ is a computer network that covers a broad area.
a. WAN b. LAN c. MAN d. All the above
23. PAN stands for ___________.
a. Personal Area Network b. Permanent Area Network c. Personnel Area Network d. Print Area
Network
24. CAN stands for __________.
a. Campus area network b. Crime Area Network c. Campus and network d. City network
25. The largest and most well-known example of the WAN is the ___________.
a. Computer b. Blog c. Internet d. Firewall

108 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 B 3 B 4 B 5 C
6 D 7 D 8 B 9 B 10 B
11 D 12 B 13 A 14 B 15 A
16 C 17 C 18 D 19 B 20 D
21 A 22 A 23 A 24 A 25 C

109 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT II - MSDOS & BASIC PROGRAMMING
1. An ______ is a computer program that manages the resources of a Computer.
a. Operating System b. CPU c. Hardware d. None
2. OS stands for __________.
a. Operating System b. Operation Success c. Oracle System d. Ordinary System
3. ________ is software that control and manage the hardware.
a. Operating System b. CPU c. Hardware d. None
4. _________ acts as basic software of the computer machine.
a. Operating System b. CPU c. Hardware d. None
5. _________ is the most well Known operating system.
a. BASIC b. MS-DOS c. Unix d. Linux
6. MS-DOS is the acronym for __________.
a. Micro soft Desk Operating System b. Microsoft Disk Operating System
c. Micro soft Device Operating System d. Mini system device operating system
7. MS DOS was created in __________.
a. 1991 b. 1981 c. 1998 d. 2001
8. Latest version of MS DOS is _________.
a. 2.0 b. 3.0 c. 7.0 d. 2.7
9. MS DOS is ___________.
a. Case sensitive b. Not case sensitive c. Context sensitive d. None of the above
10. Which is not a DOS command?
a. Date b. Time c. Clear d. cls
11. _________ command redirects disk operation on one drive to another.
a. Assign b. Append c. Copy d. Erase
12. _________ command does not work with format, diskcopy, backup etc.
a. Assign b. Append c. Copy d. Erase
13. __________ command is used to clear the screen of all previous text.
a. Assign b. clear c. cls d. Erase
14. ___________ command copies files from one location to another location.
a. Assign b. Append c. Copy d. Erase
15. ___________ command is used to remove files from the disk.
a. Assign b. Append c. Copy d. Erase

110 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ___________ command is used to access the information and help file from MS DOS prompt.
a. Help b. Append c. Copy d. Erase
17. __________ command is used to display and change the current date of the computer
a. Assign b. Date c. Copy d. Erase
18. __________ command is used to view and edit the current time
a. Date b. time c. change d. cd
19. __________ command is used to move files or directories from one folder to another.
a. Assign b. move c. Copy d. Erase
20. __________ command allows the user to view a listing of files and folders in an easy to read listing.
a. Tree b. Append c. Copy d. Erase
21. Expansion of BASIC __________.
a. Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code
b. Beginners All Purpose Symbol Instruction Code
c. Beginners For Purpose Symbolic Instruction Code
d. All of these
22. BASIC was developed in ___________.
a. Darthmouth College, USA b. Darthmouth College, UK
c. Dental College, USA d. America
23. BASIC was developed by ___________.
a. John G Kemeny and Thomas E. Kurtz b. John Thomas and E. Kurtz
c. John G Kemeny and Edison d. John Alpert and Thomas E. Kurtz
24. BASIC was developed in ___________.
a. 1994 b. 1984 c. 1964 d. 2011
25. A Version of BASIC is ___________.
a. BASICA b. QBASIC c. GWBASIC d. All of the above
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 A 4 B 5 B
6 B 7 B 8 C 9 B 10 C
11 A 12 A 13 C 14 C 15 D
16 A 17 B 18 B 19 B 20 A
21 A 22 A 23 A 24 C 25 D

111 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT III - DATABASE
1.__________ is a collection of facts such as values or measurements.
a. Data b. Field c. Text d. Record
2. A __________ is a computerized record keeping systems.
a. Spread Sheet b. Word Processor c. Data Base d. All of the above
3. Expansion of DBMS is ___________.
a. Data Base Management System b. Data Base Manage System
c. Data Base Managing System d. Data Base Managed System
4. ___________ is a collection of programs that enables you to store, modify and extract information from a
database.
a. Spread Sheet b. Word Processor c. Data Base d. All
5. Choose the examples for applications of database______.
a. Computerized library system b. ATM c. Flight Reservation System d. All of the above
6. ___________ field is used to define the multi lined text.
a. Date b. Logic c. Numeric d. Memo
7. Odd Man Out .
a. Soft BASE b. Oracle c. MS-Access d. Paint
8. Database is a collection of _________.
a. Word b. Letter c. Records d. folder
9. Start All Programs________ MS-Access
a. Accessories b. Ms office c. My computer d. My document
10. __________ is defined as a smallest unit in the database.
a. Row b. Column c. Field d. Record
11. __________ categories of fields are available in database.
a. 6 b. 4 c. 5 d. 8
12. _________ can be defined to retrieve information from the tables.
a. Report b. Forms c. Queries d. Tables
13. The set of related fields are called __________.
a. Field b.Record c. Table d. All of the above
14. __________ is the collection of logically related records.
a. Database b. Row c. Field d. Record
15. Using __________ files can be retrieved easily and effectively.
a. DBMS b. DBM c. IBM d. None of the above
112 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. Choose the DBMS package_________.
a. dBASE III Plus b. FoxBASE c. Foxpro d. All of the above
17. Choose the purpose of Database system _________.
a. Integrity Problems b. Security Problem c. Data isolation d. All of the above
18. There are ___________ types of data models.
a. 2 b. 3 c. 4 d. Many
19. _________ and _________ are two types of data models.
a. Object based, record based b. Object based, field based
c. Record based, field based d. Field based , table based
20. __________ is the collection of records that identify categories.
a. Table b. Row c. Field d. Record
21. Each __________ contains a unique instance of data.
a. Table b. Row c. Field d. Record
22. __________ is a formal description of the table, columns, domains and constraints.
a. Meta Variable b. Data Meta c. Meta Data d. None of the above
23. __________ is the MsOffice Package.
a. SQL b. MSAccess c. Foxpro d. Oracle
24. Tables, Queries, Forms and Reports are the components of ____________.
a. Excel b. Word c. Power-Point d. Access
25. ___________ is a single characteristic or attribute of a person, place, object or idea.
a. Table b. Row c. Field d. Record

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 A 4 C 5 D
6 D 7 D 8 C 9 B 10 C
11 C 12 C 13 B 14 A 15 A
16 D 17 D 18 A 19 A 20 A
21 B 22 C 23 B 24 D 25 C

113 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT IV - MS ACCESS
1. __________ provides a quick and easy way to modify and insert records into your database.
a. Query b. Table c. Report d. Form
2. MS Access does a very good job of creating a form using _________.
a. Wizard b. Design view c. Data sheet view d. None
3. Access will allow you to add, modify, and delete records in __________ view.
a. Report b. Edit c. Forms d. None
4. To delete a record with a Form, display the record in Form View and select the __________ command in
the Edit Menu.
a. Delete b. Cascade c. Delete Record d. Record Delete
5. Delete Record command is in __________ menu.
a. File b. Edit c. View d. Insert
6. __________ wildcard character is used to match any single numeric character.
a. * b. [ ] c. ? d. #
7. # - is used to match any single __________ character.
a. Numeric b. String c. Both a & b d. All
8. What is the purpose of [ ] this wild card character?
a. Match any single alphabetic character b. Match any single character within the brackets
c. Both a & b d. None of the above
9.__________ wild card option is used to match any character not within brackets.
a. * b. [ ] c. ! d. # .
10. __________ wild card option is used to match any character within brackets.
a. * b. [ ] c. ! d. # .
11. __________ wild card option is used to match any single alphabetic character.
a. ? b. [ ] c. ! d. # .
12. __________ wild card option is used to match any number of characters.
a. * b. [ ] c. ! d. # .
13. ___________ wild card option is used to match any one of a range of characters.
a. - b. [ ] c. ! d. # .
14. MS Access allows you to print your form of __________.
a. One record b. A range of records c. All the records d. All of the above
15. __________ command is used to print the selected records.
a. File  Print b. Edit  print c. Format  print d. Table  print
114 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. __________ are the statements used to retrieve information.
a. Queries b. Forms c. Data d. Table
17. How many types of Query is available in MS Access?
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
18. A ___________ query gathers, collates and presents information in usable forms.
a. Action b. Select c. Access Query d. None
19.__________ and ___________ are the two types of queries.
a. Action , Query b. Select , Action c. Select ,Query d. Select , Uniform
20. In contrast to a filter, a query is ___________.
a. User friendly b. reusable c. not reusable d. None
21.___________ Query makes changes in specified records of an existing table.
a. Action b. Select c. Access Query d. None
22. ___________ allows the selection criteria and/or sorting instructions to be saved and reused
a. Forms b. Reports c. Table d. Query
23. – What is the name of this icon?
a. Forms b. Reports c. Table d. Query
24. We can view the records that match particular criteria by creating a query that uses a __________.
a. Pattern Match b. Match Pattern c. Match query d. All of the above
25. __________ wild card characters allow you to create much more flexible patterns.
a. * b. ? c. # d. All of the above

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 D 2 A 3 C 4 C 5 B
6 D 7 A 8 B 9 C 10 B
11 A 12 A 13 A 14 D 15 A
16 A 17 B 18 B 19 B 20 B
21 A 22 D 23 D 24 A 25 D

115 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT V - INTROCUCTION TO VISUAL BASIC & HTML
1. Visual Basic evolves from ___________.
a. BASIC b. FORTRAN c. COBOL d. C
2. BASIC syntax is similar to __________ language.
a. BASIC b. FORTRAN c. COBOL d. C
3. Acronym of FORTRAN is ___________.
a. Formula Translation b. Format Translation c. For Transpose d. None
4. BASIC was used primarily for ___________ computing.
a. Calculation b. Interactive c. Expensive d. Exclusive
5. FORTRAN was used in ____________ environment.
a. Unit wise b. Batch – processing c. Unit Processing d. None
6. __________ introduced GW-Basic with its DOS.
a. Microsoft b. Sun microsystem c. DOS d. None
7. To improve execution speed, BASIC __________ were introduced
a. Compiler b. Interpreter c. Inverter d. None
8. A version of BASIC compiler by Microsoft is _______
a. BASIC b. Quick Basic c. FORTRAN d. None
9. __________ is a kind of language processor that translates a source program into machine language.
a. Compiler b. Interpreter c. Inverter d. None
10. __________ is fairly closed to the machine language.
a. Compiler b. Interpreter c. Pseudo-code d. None
11. Quick Basic is a ___________ oriented language.
a. Machine b. Compiler c. Procedure d. None
12. GUI stands for ___________.
a. Graphical Unit Interchange b. Graphic User Interface
c. Graphic User Interpreter d. None of the above
13. Visual Basic (VB) arrived in the year ____________.
a. 1991 b. 1992 c. 2001 d. 2005
14. The first version of VB had _____________ editions
a. 2 b. 3 c. 4 d. Many
15. Earlier version of VB were written for ___________ bit Operating System.
a. 2 b. 4 c. 8 d. 16
116 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ADO stands for ___________.
a. Active Digital Object b. ActiveX Data Object c. Acting data object d. None
17. VB.NET was introduced in __________ year.
a. 1991 b. 1992 c. 2001 d. 2005
18. ______ provides convenient intelligence hints to the developer.
a. VB.NET 2008 b. VB.NET 2001c. VB.NET 2005 d. None
19. Visual Basic can able to create an __________ file
a. Source b. Target c. Execution d. None
20. Microsoft released Visual Studio.NET in ___________.
a. 2001 b. 2003 c. 2002 d. 2005
21.Visual Basic version 2 was introduced in ___________.
a. 1992 b. 1993 c. 1996 d. 1997
22.Visual Basic version 3 was introduced in ___________.
a. 1992 b. 1993 c. 1996 d. 1997
23. Visual Basic version 4 was introduced in ___________.
a. 1992 b. 1993 c. 1996 d. 1997
24. Visual Basic version 5 was introduced in _____________.
a. 1992 b. 1993 c. 1996 d. 1997
25. Visual Basic version 6 was introduced in ____________.
a. 1998 b. 1993 c. 1996 d. 1997
26. Visual Basic .NET was introduced in _____________.
a. 1992 b. 2001 c. 1996 d. 1997

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans

1 A 2 B 3 A 4 B 5 B
6 A 7 A 8 B 9 A 10 C
11 C 12 B 13 A 14 A 15 D
16 B 17 C 18 A 19 C 20 C
21 A 22 B 23 C 24 D 25 A 26 B

117 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V d – Question Bank – Certificate in Programming

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023

Certificate in C Programming
Course Code –CCP
UNIT I - INTRODUCTION TO C
1. A group of programs developed for certain purpose are referred as ________.
a. Program b. Variable c. Software d. Data
2. The electronic components of the computers are known as ________.
a. Hardware b. Variable c. Software d. program
3. Software is classified into ________ types.
a. 2 b. 3 c. 4 d. None
3. ________ software is a collection of system programs.
a. System b. Application c. Program d. Data
4. ________ software is a collection of programs meant for specific application.
a. System b. Application c. Program d. Data
5. A program is developed using a ________language.
a. High Level b. Low level c. Procedural d. English
6. Developing a program using ________ language is called program development.
a. High Level b. Low level c. Procedural d. English
7. Entering the developed program into computer is called ________
a. Program Editing b. Program Entering c. Program development d. Execution
8. The process of translating the edited program as an executable machine code is called _______
a. Translation b. Program Entering c. Program development d. Execution
9. Normally, the editor is provided along with the ________
a. Assembler b. Compiler c. Converter d. translator
10. C. was developed in the year ________
a. 1970 b. 1971 c. 1972 d. 1980
11. C. was developed by ________
a. BjarneStroustrup b. Dennis Ritchie c.James Gosling d. Ken Thompson
12. C was developed at ________.
a. AB & B Laboratory, U.S.A b. AT & T Bell Laboratory, U.S.A
c. AT & T Laboratory, UK d. AT & T Bell Laboratory, USSR

118 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. C was mainly influenced by the languages ________
a. Java & C++ b. Java & COBOL c. BCPL & B d. BCPL & C++
14. B. language was developed in the year ________
a. 1970 b. 1971 c. 1972 d. 1980
15. B language was developed by ________-
a. BjarneStroustrup b. Dennis Ritchie c. James Gosling d. Ken Thompson
16. The name C was derived from the languages -----
a. B & CPL b. CPL & C++ c. B & BCPL d. C & C#
17.C program should run through a ________
a. Interpreter b. Compiler c. Loader d. Data
18. Executable code will have the extension ________
a. .txt b. .c c. .exe d. exg
19. The C program is the ________ readable form.
a. Machine b. Human c. Mobile d. All of the above
20. The Executable code is the ________ readable form.
a. Machine b. Human c. Mobile d. All of the above
21. ________ is the C compiler for UNIX Machine.
a. cc or gcc b. c or bb c. BCPL or B d. All of the above
22. ________ is the widely used commercial compiler.
a. Microsoft Visual C++ Environment b. Sun Microsystem
c. Microsoft C++ d. ANSI C
23. In include section, ________ files must be included.
a. header b. footer c. executed d. All
24. ________ function should be present in all C programs.
a. main() b. sqrt() c. abs() d. strlen()
25. ________ function is the starting point of the program.
a. main() b. sqrt() c. abs() d. strlen()

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 A 3 A 4 A 5 D
6 A 7 B 8 A 9 B 10 C
11 B 12 B 13 C 14 A 15 D
16 C 17 B 18 C 19 B 20 A
21 A 22 A 23 A 24 A 25 A

119 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT II - OPERATORS, CONTROL STRUCTURES AND LOOPING

1. ________ are defined as a symbol that specifies an operation to be performed on the operands.
a. Operators b. Expressions c. Variables d. Data
2. ________ is a function which is applied to values to give a result.
a. Operators b. Expressions c. Variables d. Data
3. Operators and values are combined to form ________-
a. Operators b. Expressions c. Variables d. Data
4. ________ operators are used to assign a value or an expression or a value of a variable.
a. Assignment b. Relational c. Ternary d. Logical
5. Assignment operators are used to assign a ________
a. Value b. Expression c. Value of another variable d. All of the above
6. Simple assignment is denoted by ________
a. = = b. = c. += d. -=
7. Odd one out.
a. = = b.* = c. += d. -=
8. Which operator is compound assignment operator.
a. * = b. += c. -= d. All
9. Which arithmetic operator gives the remainder of the division.
a. + b. % c. / d. *
10. ________ is called increment operator.
a. ++ b. -- c. + d. +=
11. ________ is called decrement operator.
a. ++ b. -- c. + d. +=
12. i++ is equivalent to ________.
a. i = i+1 b. I = I – 1 c. i=i+2 d. None
13. i-- is equivalent to ________.
a. i = i+1 b. i = i – 1 c. i=i+2 d. None
14. i+=10 is equivalent to________.
a. i =i+10 b. i=i-10 c=i+1 d.None
15. Find the final value in the expression, int a=8, b=9, c; c = a++ + --b;
a. 16 b. 17 c. 18 d. error
120 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. Relational operator returns the value ________ .
a. 0 or 1 b. -1 or +1 c. +1 or -1 d. Address
17. Consider, int a = 4; a++; now the value of á. is ________ .
a. 4 b. 5 c. -4 d. -5
18. conditional operators are also called ________.- operator
a. Assignment b. Relational c. Ternary d. Logical
19. Consider, int a=3, b=4, max; max = (a > b) ?a:b; the value of max is ________
a. 4 b. 3 c. 0 d. 1
20. ________ is a comparison operator.
a. == b. = c. + d. *
21. Which operator is not a relational operator?
a. == b. = c. <= d. >=
22. ________ is OR operator.
a. && b. ! c. || d. &
23. Bitwise operators operates on ________ only.
a. Integer b. Float c. Char d. String
24. Which operator is Logical NOT operator?
a. ! b. & c. ^ d. ||
25. ________ is Shift right operator.
a. <= b. >> c. << d. >=

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 B 4 A 5 D
6 B 7 A 8 D 9 B 10 A
11 B 12 A 13 B 14 A 15 B
16 A 17 B 18 C 19 A 20 A
21 B 22 C 23 A 24 A 25 B

121 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT III - ARRAYS
1. ________ is defined as an ordered sequence of finite data items of the same data type.
a. Array b. Structure c. pointer d. union
2. Array is a ________ data type.
a. Derived b. Primitive c. User defined d. int
3. In general, arrays can be classified into ________ types.
a. 2 b. 3 c. 4 d. many
4. One dimensional array is also known as ________ array.
a. scalar b. vector c. matrix d. none
5. ________ dimensional array can be represented as a list of data items.
a. one b. two c. three d. multi
6. ________ dimensional array can be represented as table of data items consisting of rows and columns.
a. one b. two c. three d. multi
7. Two dimensional array is also known as ________
a. scalar b. vector c. matrix d. none
8. The format of declaring one dimensional array is ________
a. data_type array_name[size]; b. array_name data_type[size];
c. data_type array_name(size); d. data_type array_name{size};
9. C uses ________ as a way of describing a collection of variables with identical properties.
a. Array b. Structure c. pointer d. union
10. Array subscript starts with ________ and ends with ________
a. 0 to n-1 b. 0 to 100 c. 1 to n-1 d. 1 to 10
11. Array index(subscript) starts from ________
a. 0 b. 1 c. both a or b d. none
12. Array subscript cannot be ________
a. Integer b. positive c. Negative d. none
13. Array subscript should be a ________ integer.
a. Integer b. positive c. Negative d. none
14. Consider int a[100]; the members of the array a is accessed from ________.
a. 0 to 99 b. 1 to 100 c. 0 to 100 d. 1 to 99
15. Arrays may be ________ dimensional or ________ dimensional.
a. one, two b. one, multi c. one, many d. all

122 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. Array subscript should enclosed within ________.
a. [ ] b. ( ) c. { } d. all
17. ________ is a single entity holding a sequence of data items of similar data types.
a. Array b. Structure c. pointer d. union
18. ________ dimensional array can be used to represent a collection of tables.
a. one b. two c. three d. multi
19. An array with more than two dimensions is called ________ dimensional array.
a. Many b. two c. three d. multi
20. The list of array initializers should be enclosed by ________-
a. [ ] b. ( ) c. { } d. all
21. Consider int a[10]; We can store ________ elements in the array a.
a. 10 b. 9 c. 20 d. 100
22. consider int a[3]={ 10, -2, 100}; Value stored in a[2] = ________
a. 10 b. -2 c. 2 d. 100
23. Arrays can be initialized in its ________only.
a. declaration b. execution c. Both a & b. d. none
24. Consider int x[ ] = { 1,2,3,4,5,1000}. This makes the array x having ________ elements.
a. 5 b. 6 c. 1000 d. 100
25. Consider int a[10]; No. of bytes allotted in the array is ________ bytes.
a. 10 b. 20 c. 40 d. 80

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 A 4 B 5 A
6 B 7 C 8 A 9 A 10 A
11 A 12 C 13 B 14 A 15 B
16 A 17 A 18 C 19 D 20 A
21 A 22 D 23 A 24 B 25 B

123 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT IV - FUNCTIONS
1. ________ accepts parameters and returns a result.
a. Function b. Array c. Data d. None
2. C functions accept unlimited number of ________-
a. parameters. b. data c. values d. None
3. Execution of the program starts from ________
a. Pre-processor directive b. main( ) function
c. Global variable d. printf( )
4. ________ statement is important to any function that returns result.
a. printf( ) b. scanf ( ) c. return d. void
5. Functions that doesn’t return any value/s will be declared as ________
a. printf( ) b. scanf ( ) c. return d. void
6. Function that calls itself is called as ________.
a. User defined function b. void function
c. Recursive function d. All the above
7. Function parameters are always enclosed within ________.
a. [ ] b. ( ) c.{ } d. <>
8. Generally functions are divided into ________ types.
a. 2 b. 3 c. 4 d. 5
9. ________ functions are predefined and supplied along with the compiler.
a. User defined b. built in c. void d. none
10. An ________ followed by the open parenthesis is recognized as a function by the compiler.
a. Identifier b. constants c. tokens d. loops
11. ________ declares the function name and its parameters.
a. Data type b. output c. prototype d. input
12. Built in functions are also called as ________ function.
a. User defined b. Library c. void d. None
13. Default return type of a function is ________
a. int b. float c. char d. void
14. ________ function sends the output into a file.
a. puts() b. printf() c. fprintf() d. scanf()
15. Body of the function is always included within ________
a. [ ] b. ( ) c. { } d. <>
124 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. Parameters of a function is otherwise called as ________
a. Arguments b. output c. input d. data
17. Every function is identified by ________
a. Parameters b. Function name c. input d. void
18. The function defined by the user is called ________ function.
a. User defined b. Library c. void d. Built in
19. A function which invokes other function is known as ________ function.
a. Calling b. Called c. Builtin d. recursive
20. A function which is invoked by other function is known as ________ function.
a. Calling b. Called c. Builtin d. recursive
21. A function does not have any parameter is called as a function ________
a. without parameter b. with parameter c. empty parameter d. none
22. A function ________ describes what a function does.
a. definition b. declaration c. initialization d. none
23. A function should be ________ whenever and wherever it is invoked.
a. defined b. declared c. initialized d. none
24. In function declaration, the return type is optional for returning ________ value.
a. int b. float c. char d. string
25. ________ functions executes slowly.
a. Calling b. Called c. Built in d. Recursive

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 B 4 C 5 D
6 C 7 B 8 A 9 B 10 A
11 C 12 B 13 A 14 C 15 C
16 A 17 B 18 A 19 A 20 B
21 A 22 A 23 B 24 A 25 D

125 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
LESSON V - POINTERS
1. ________ is a variable that points to a memory location.
a. array b. structure c. pointer d. data
2. Each memory cell is given an identification number called ________.
a. location b. address c. memory d. none
3. The variable that hold memory addresses are called ________
a. array b. structure c. pointer d. data
4. Choose the correct statement related to pointer.
a. Increase the execution speed of the program b. Reduce the length and complexity of a program
c. Easy to understand a program d. Both a & b.
5. ________ operator is used to access the address of any variable.
a. * b. & c. ^ d. @
6. ________ operator is called address operator.
a. * b. & c. ^ d. @
7. consider int a, *b=&a; then p has ________
a. the value of a b. the address of a
b. null value d. both a & b
8. Pointers will return the address as _________ value.
a. Binary b. Hexadecima l c. Octal d. None
9. Choose the pointer variable______.
a. int&a; b. int a; c. int *a; d. int a*;
10. Each memory cell in the computer has an ________that can be used to access that location.
a. location b. address c. memory d. none
11. ________ increases the executions of the program.
a. array b. structure c. pointer d. data
12. ________ reduce the length and complexity of a program.
a. array b. structure c. pointer d. data
13. ________ enable us to access a variable that is defined outside the function.
a. array b. structure c. pointer d. data
14. ______ are used to pass information back and forth between a function and its reference point.
a. array b. structure c. pointer d. data
15. ________supports dynamic memory allocation.
a. array b. structure c. pointer d. data
126 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ________ can improve the efficiency of certain routines.
a. array b. structure c. pointer d. data
17. ________ provide support for dynamic data structure such as binary trees and linked lists.
a. array b. structure c. pointer d. data
18. Which of the following is the reason to use pointer in a program.
a. It supports dynamic memory allocation.
b. It can improve the efficiency of certain routines
c. It provides support for dynamic data structure such as binary trees and linked lists.
d. All the above.
19. A ________ is a variable that contains the memory location of another variable.
a. array b. structure c. pointer d. data
20. The ________ symbol tells the compiler that you are creating a pointer variable.
a. * b. & c. ^ d. @
21. A pointer contains _________ value until it is initialized.
a. Hexadecimal b. Garbage c. Octal d. None
22. int *a; declares the variable a as a pointer variable that points to a ________variable.
a. integer b. float c. char d. double
23. The value of the variable can be accessed using ________ variable.
a. array b. structure c. pointer d. data
24. ________ is called as indirection operator.
a. * b. & c. ^ d. @
25. In pointers, * is called as ________ operator.
a. direction b. indirection c. address d. arithmetic

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 B 3 C 4 D 5 B
6 B 7 B 8 B 9 C 10 B
11 C 12 C 13 C 14 C 15 C
16 C 17 C 18 D 19 C 20 B
21 B 22 A 23 C 24 B 25 B

127 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V e – Question Bank – Certificate in C++ Programming

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023
Certificate in C++ Programming
Course Code –CPP

UNIT I - INTRODUCTION TO C++


1. ____________was developed as an alternative to FORTRAN.
a) ALGOL 60 b) CPL c) BCPL d) C
2. Expansion of BCPL____________.
a)Basic Combined Programming Language b) Basic Collective Programming Language
c) Basic Concept Programming Language d) Basic Corrected Programming Language
3. Who developed the BCPL?
a) Martin Richards b)Dennis Ritchie c)Ken Thompson d) Bjarne Stroutrup
4. ____________immersed in the development of UNIX at Bell Labs
a) Martin Richards b)Dennis Ritchie c)Ken Thompson d) Bjarne Stroutrup
5. Who developed the basis of C?
a) Martin Richards b)Dennis Ritchie c)Ken Thompson d) Bjarne Stroutrup
6. Who developed the C++ Language?
a) Martin Richards b)Dennis Ritchie c)Ken Thompson d) Bjarne Stroutrup
7. C++ developed in the year of ___________.
a) 1973 b)1980 c) 1983 d)1985
8. In which year on ANSI Committee began the development of a specific standard for C++ ___________.
a) 1990 b)1980 c) 1983 d)1985
9. __________is the process to convert one data type to another data type.
a)Inheritance b)Enum c)Type Casting d)Encapsulation
10.____________is converted into executable machine code by utility program
a) Assembler b)Loader c)Linker d)both a & b
11.____________ uses a mnemonic to represent each low level machine operation
a) Assembly Language b) Low Level Language c)High Level Language d) Machine Level Language

128 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
12. It allows a greater reusability of code in a more logical and productive way ___________.
a) Object Oriented Programming b) Machine Level Programming
c) Low Level Programming d) High Level Programming Language
13. ____________is backwards compatible with C language.
a) C b)C++ c) Java g)BCPL
14. ___________defines the abstract characteristics of a thing.
a) class b) Object C) method d) Abstraction
15.An ____________is the instance of class.
a) Class b) Object C) Method d) Abstraction
16.____________means that the way the programmer showing only the essential features of a class
without including the background details
a) Class b) Object C) Method d) Abstraction
17.The process of combining the data member and member function___________.
a) Class b) Object C)Encapsulation d) Abstraction
18.The Process by which an object sends data to another object is called as___________.
a) Encapsulation b) Abstraction c) Message Passing d)Inheritance
19. The Process of creating a new classes bsed on the existing Class is called as ---
a) Encapsulation b) Abstraction c) Message Passing d)Inheritance
20. ____________ can reuse the data and member function which is defined already in an existing class
a) Class Programmer b)Class Member c) Member Class d) data member
21. How many types of Inheritance?
a) 5 b) 6 c)7 d)8
22.The ability in expressing a thing in different and multiple ways____________
a) Encapsulation b) Abstraction c) Message Passing d)Polymorphism
23. How many types of Polymorphism?
a) 5 b) 6 c)2 d)8
24. ____________is a type of Run Time polymorphism
a) Virtual function b) Member Function c) Friend Function d) Multiple Function
25. The same operator is used for multiple different purpose is known as _________.
a)Operator Overloading b) Function Overloading c) Virtual Function d) Add Function

129 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 A 4 C 5 B
6 D 7 B 8 A 9 C 10 A
11 A 12 A 13 B 14 A 15 B
16 D 17 C 18 C 19 D 20 A
21 B 22 D 23 C 24 A 25 A

130 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – II - OPERATORS
1. ___________ defines the precedence order in which operator are evaluated.
a) Order b)Grouping c) Priority d) None of the above
2. ________operator assigns a value to a variable.
a) Assign b) Equal to( = ) c) Assignment d) b) or c)
3. The lvalue in an arithmetic expression must be a _____________ .
a) Variable b) Constant c) Operator d) Symbol
4. The rvalue in an arithmetic expression must be a __________.
a) Variable b) Constant c) Operator d) Symbol
5. The assignment operation takes place from __________.
a) Left to right b) Right to left` c) a) and b) d) None of the above
6. What will be the value of ‘a’ and ‘b’ after the execution of
A = 10; B= 5; A=b; B=20;
a) 10,5 b) 5,10 c) 5,20 d) 10,20
7. _________is the modulo operator .
a) / b) % c) \ d) #
8. __________ is a compound assaignment operator .
a) = b) = = c) += d) = +
9. Unary operators perform operation over ______ variable(s).
a) Two b) Single c) Any d) None of the above
10. Values of current variables can be modified by changing their values using the ___________operators.
a) Assignment b) Arithmetic c) Compound assignment d) Modulo
11. What will be the value of ‘a’ in the following snippet?
int a , b =3;
A=b;
A+=2;
cout <<a;
a) 3 b) 2 c) 5 d) 6
12. Increment operator increases the value stored in a variable by ____________.
a) One b) Any value c) Given value d) None of the above
13. a = a + a is equivalent to _________.
a) a+ =1 b) a=+1 c) 1+=a d) 1=+a

131 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
14. Find the value of ‘b’ and ‘c’ in the following snippet
A=3;
B= ++a;
C=a++;
a) 3,4 b) 4,5 c) 3,3 d) 4,4
15. __________operator returns a Boolean value.
a) Arithmetic b) Relational c) Logical d) Conditional
16. Relational and equality operators are used to _________ two values.
a) Evaluate b) Relate c) Compare d) Assign
17. The result of 3! = 2 will be ___________.
a) 3 b) 2 c) True d) False
18. ___________ is the logical AND operator
a) & b) && c) ; d) ;;
19. Not operator (!) has __________ operand(s)
a) Zero b) One c) Two d) Many
20. ! true evaluates to ______ ( True or False )
a) True b) False c) Else d) None
21. ____________ is the conditional operator.
a) ? b) : c) ?: d) &&
22. _________ operator is also called as Ternary operator
a) Arithmetic b) Relational c) Logical d) Conditional
23. __________ operator is used to separate two or more expressions.
a) - b) / c) , d) :
24. The value of a and b in the statement
A=(b=3,b+2); will be
a) 3,2 b) 3,5 c) 5,3 d) 2,3
25. __________ operator combines two or more expressions.
a) Arithmetic b) Relational c) Logical d) Conditional

132 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 D 3 A 4 B 5 B
6 C 7 B 8 C 9 B 10 C
11 C 12 A 13 A 14 D 15 B
16 C 17 C 18 B 19 B 20 B
21 C 22 D 23 C 24 C 25 C

133 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT- III - CONTROL STRUCTURES LOOPING & ARRAY
1. ________ are used for controlling the flow of execution by checking the conditions.
a) Statements b) Instructions c) Control structures d) Arrays
2. Control structures are of ________major types.
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
3. Expressions are used to represent condition checking by using a _____________.
a) Arithmetic b) Relational c) Logical d) b) or c)
4. _________ keyword is used to execute a statement or a block only if a condition is fulfilled.
a) for b) while c) do while d) of
5. A statement block can be specified using _____________ .
a) { } b) ( ) c) [ ] d) / * /
6. ___________statement is used to choose between two alternatives.
a) of b) if – else c) while d) do while.
7. _________ statement checks several possible constant values for an expression.
a) switch b) while c) for d) do- while.
8. __________is the keyword to exit from switch statement
a) Switch b) case c) default d) break
9. ___________is optional in the switch structure.
a) switch b) case c) default d) break
10. _________are used to repeat a statement a certain number of times.
a) Loops b) Control statements c) Decisions d) Expressions.
11. There are __________ types of loop control statements.
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
12. _________ is an entry controlled loop.
a) for b) while c) do-while d) a) and b)
13. _________is an exit controlled loop.
a) for b) while c ) do while d) switch
14. ___________statement specifies initialization, increment of decrement and condition
a) for b) while c ) do while d) switch
15. The ____________part in for statement is executed only once.
a) Initialization b) Increment c) Condition d) All the above

134 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. The __________ fields are optional in the for statement.
a) Initialization b) Increment/decrement c) Condition d) a) and b)
17. The sections in the for statement are separated by ____________
a) Comma b) Braces c) Colon d) Semicolon
]18. __________ operator is an expression separator
a) Comma b) Braces c) Colon d) Semicolon
19. ___________ statement is executed at least once even if the condition is never fulfilled.
a) of b) for c) while d) do-while
20. __________ statement is used to end an infinite loop.
a) Break b) Default c) Continue d) None
21. _________ statement causes the program to ship the rest of the loop.
a) Break b) Default c) Continue d) None
22. _________statement jumps to the start of the following iteration.
a) Break b) Default c) Continue d) None
23. __________statement jumps to another point in the program.
a) Goto b) Break c) Continue d) Switch
24. A label is made of an identifier followed by a _____________
a) Semi colon b) Comma c) Colon d) Symbol
25. __________function is defined in the cstdlib library
a) Main b) Exit c) Go to d) All the above

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 A 3 D 4 D 5 A
6 B 7 A 8 D 9 C 10 A
11 A 12 D 13 C 14 A 15 A
16 D 17 D 18 A 19 D 20 A
21 B 22 B 23 A 24 C 25 B

135 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT - IV -FUNCTIONS ,CLASSES & OBJECTS
1. A ____________is a group of statements that is executed when it is called from some point of the
program
a) Pointer b) Function c) Array d)Structure
2.___________ is the data type specifier of the data returned by the function .
a)Type b)Parameters c)Statements d) Function
3.Each ____________consists of a data type specified followed by an identifier.
a)Type b)Parameters c)Statements d) Function
4.____________is the function’s body .
a)Type b)Parameters c)Statements d) Function
5. The function statements that are in normal definitions are enclosed in _________braces .
a) <> b)() c)[] d) {}
6. End the prototype declaration with a mandatory ____________.
a) ; b)() c)[] d) {}
7. Syntax of a function declaration ?
a) Type name ( argument1, argument2..)statement a) Type cast ( argument1, argument2..)statement
a) Type definition ( argument1, argument2..)statement a) Type case ( argument1, argument2..)statement
8. ____________can also be used in the function’s parameter list.
a) Function b) Parameter c) Void d)Main
9.____________indicate that this is a call to a function and not the name of a variable or some other C++
statement.
a)Parameter b)Parenthesis c) Array d)Pointer
10. The argument passed to the function have been ___________.
a) Pass by method b) Pass by reference c)Pass by value d) Pass by pointer
11.The declaration of duplicate data type of each parameter was followed by an __________.
a) <> b)() c)[] d) &
12. Ampersand specifies that their corresponding arguments are to be ____________instead of by value.
a) Pass by method b) Pass by reference c)Pass by value d)Pass by pointer
13.____________is the property that function have to be called by themselves.
a) Recursivity b) Function c)Pointer d) Array
14. 5! is ____________.
a)120 b)140 c)160 D)180

136 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. _________indicates the compiler that inline substitution is preferred to the usual function .
a) Inline specifier B|) Array c)Pointer d) Function
16. __________starts with the keyword inlines.
a) Inline b Array c)Pointer d) Function
17. ____________will use as macro function.
a) Array b)Pointer c) Function a)Inline
18. ____________has no return value.
a) Array b)Pointer c) Function a)Inline
19. Inline statement should not be used with ____________statement.
a)Break b) Continue c)Go to d) While
20. Ife the same function is used for multiple purpose then it will be called as____________.
a) Operator overloading b) Function overloading c)An Array d) friend function
21. _______________is used for performing more than one task using the same function or operator.
a) Overloading b) Function overloading c)An Array d) friend function
22. How many types of overloading?
a)1 b)2 c)3 D) 4
23.____________Operator is used to work with 2 operands , therefore with the user defined as an argument.
a)Unary b)Ternary c) Binary d) bitwise
24.____________is a collection of similar objects.
a) Object b) Function C) Data d) Class
25. ____________is a real world entity.
a)Data and object b) Data & class c)Data and member d) Data and function

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 A 3 B 4 C 5 D
6 A 7 A 8 C 9 B 10 C
11 D 12 B 13 A 14 A 15 A
16 A 17 D 18 D 19 C 20 A
21 A 22 B 23 C 24 D 25 C

137 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT –V - INHERITANCE AND POLYMORPHISM
1.________________is a special function which is used to initialize the data member of the class, the
objects was created.
a)Destructor b) Constructor c) Inline d) Member Function
2. ____________of the constructor is the name of the class
a) Name b) Void c) Class d) Object
3. ____________Constructor is specified normally in the program .
a) Simple b) Parameterized c) Constructor with default values d) Multiple
4. ____________constructors are constructors with argument .
a) Simple b) Parameterized c) Constructor with default values d) Multiple
5. ____________constructor contains argument with default values.
a) Simple b) Parameterized c) Constructor with default values d) Multiple
6. ____________constructor is named with presence of more than one constructor with the same name .
a) Simple b) Parameterized c) Constructor with default values d) Multiple
7.___________is a special function which is used to remove the objects which was created by using the
constructor function .
a)Destructor b) Constructor c) Inline d) Member Function
8.Destructor will be preceded by the symbol____________.
a)= b)^ c)~ d)-
9. Multiple constructor exists with the different number of argument , then it is said to be __________.
a) Simple b) Polymorphic c) Constructor with default values d) Multiple
10.____________is the property of C++ that object of one class acquires the properties of objects.
a) Polymorphism b)Inheritance c) Encapsulation d) Member Function
11. Base class is also known as ____________.
a) Sub Class b)Main Class c) Super Class d) Class
12. Derived Class is also known as____________.
a) Sub Class b)Main Class c) Super Class d) Class
13. How many types of inheritance modes available in C++?
a)1 b)2 c)3 D) 4
14. How many types of inheritance?
a)1 b)2 c)3 D) 5

138 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. ____________inheritance contains one Base class and One Derived Class.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
16 . ____________ inheritance contains one Base class and Multiple Derived Class.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
17. ____________ inheritance contains Multiple Base class and One Derived Class.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
18. ____________ inheritance contains more than one Base class and more than One Derived Class.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
19. ____________ inheritance contains Base class and Derived Classes are constructing a tree like
structures.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
20. ____________ inheritance is the constructed structure of the combination of both multiple and
multilevel Inheritance.
a)Hybrid Inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Hierarchical inheritance
21. ____________ inheritance contains the base and derived classes are constructed to form multiple paths
among them.
a) Single inheritance b) Multiple inheritance c) Multilevel inheritance d) Multi Path Inheritance
22.____________is designed to be specially used as a base class.
a) Abstract b) Base c) Derived d)Multiple
23.______________are used to operate with the object of the same class or different classes.
a) Friend Function b) Member C) Class d) Abstract
24. A Friend function starts with the keyword ____________.
a)friendclass b) friend c) friend object d)main
25. Abstract class is used as a _________.
a) Base class only b) Derived class c) Both derived & base class d) None of these
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 A 3 A 4 B 5 A
6 C 7 A 8 C 9 B 10 B
11 C 12 A 13 C 14 D 15 A
16 A 17 B 18 C 19 D 20 A
21 D 22 A 23 A 24 B 25 C

139 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V f – Question Bank – Certificate in Graphics Design

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023
Certificate in Graphics Design
Course Code –CGD

UNIT – I - IN DESIGN
1. ___________ is desktop publishing and design software.
a) Indesign b) CorelDraw c) Photoshop d) All of these
2. In design software is used to create materials such as posters, flyers, brochures, magazines, newspapers,
books and other forms of documentation.
a) Coreldraw b) Photoshop c) Indesign d) None of these
3. _________ is a powerful design program.
a) Indesign b) CorelDraw c) Photoshop d) All of these
4. In step1, Open In design and you will be presented with an ___________ screen.
a) Information b) instruction c) introduction d) Intimation
5. To change rulers and points values go to ___________  PreferenceUnits and increments.
a) Indesign b) Edit c) Layout d) Type
6. Under ________ units, change the horizontal and vertical values to desired unit of measurement.
a)Toolbar b) Toolbox c) Image d) Layout
7. The origin of the ruler can be ___________.
a) Spread b) Page c) Spine d) All of these
8. By selecting spread, the ruler will start from the __________ of the document and span across the spread
of the document.
a) Right b) Left c) Center d) None of these
9. By selecting page, the ruler will start at the left hand side and stop when it gets to the end of the page and
it will start at ___________ again.
a) One b) Two c) Zero d) Hero
10. By selecting spine, the ruler will start its zero point from the spine and work to the __________ of the
document.
a) Edge b) End c) Top d) Bottom
11. In introduction screen, to create a new document click on the __________ and select create new document.
a) Right b) Left c) Center d) None of these

140 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
12. There are __________ steps to create and viewing documents.
a) 2 b) 6 c) 5 d) 4
13. If you need to adjust the margins or columns go to ___________  Margins and Columns.
a) Toolbar b) Toolbox c) Image d) Ruler
14. Create and manipulate documents and files using elements, such as ___________.
a) Panels b) Bars c) Windows d) All of these
15. Any arrangement of panels, bars and windows elements is called ___________.
a) Work book b)Workspace c)Work done d) Work design
16. The __________ of the different applications in Adobe® Creative Cloud® share the same appearance so
that you can move between the applications easily.
a) Work book b) Workspace c) Work done d) Work design
17. The __________bar across the top contains a workspace switcher, menus and other application controls.
a) Tool b) Application c) Vertical d) Control
18. There are ___________ types of page orientation.
a) 5 b)1 c) 3 c) 2
19. The default page orientation is ___________.
a) Landscape b) Portrait c) Page d) Preview
20. The ___________ contains tools for creating and editing images, artwork, and page elements.
a) Tools panel b) Control panel c) Tools panel d) All of these
21. The __________ displays options for currently selected tool.
a) Tools panel b) Control panel c) Tools panel d) All of these
22. In ___________, the control panel displays options for currently selected objects.
a) Adobe Photoshop b)Adobe Flash c) Abode reader d) Illustrator
23. In Adobe Photoshop, the control panel is known as the __________.
a) Option bar b) Property c) Layers d) Tool bar
24. In Adobe Flash®, Adobe Dream Weavers® and Adobe Fireworks®, the control panel is known as
_________.
a) Prospectus b) Property inspector c) Proportion d) Application
25. The ___________ displays the file you are working on.
a) Document window b) Dos window c) Darkling window d) Dark window

141 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 A 4 C 5 A
6 D 7 D 8 B 9 C 10 A
11 A 12 D 13 D 14 C 15 B
16 B 17 B 18 C 19 B 20 A
21 B 22 D 23 A 24 B 25 A

142 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – II - IN DESIGN PAGES
1. We can quickly add a new blank page to a document using the __________ panel.
a) Pages b) Panel c) Master page d) New page
2. Insert Pages command present in __________ menu.
a) Window b) File c) Options d) None of the above
3. Click the pages option from the __________ menu.
a) Window b) File c) Options d) None of the above
4. To insert page, Click the ___________ New Page button on the panel.
a) Delete b) View c) Create d) None of the above
5. To use the Duplicate option, click spread command on the _________menu.
a) Window b) File c) Options d) None of the above
6. Click the Insert list arrow and then specify __________ Page to Insert new pages after a specific page.
a) Window b) After c) Options d) None of the above
7. __________Page is used to Insert new pages before a specific page.
a) Before b) After c) Options d) None of the above
8. At start of Document option, Inserts new pages at the _________ of the document.
a) End b) Stop c) Start d) After
9. At End of Document option, Inserts new pages at the _________ of the document.
a) End b) Stop c) Start d) After
10. Click the master list arrow, and then select a _________ page to use as the basis for the new page.
a) Master b) Non master c) a or b d) None of the above
11. Frames are containers that hold text, but they can also hold graphics or may even be used to hold nothing
but a color, such as a shape in a design or a __________color.
a) Back color b) Black color c) Background color d) All of these
12. Which option is used to open an existing file?
a) File b) Open c) New d) Save
13. To save the document, choose ___________  Save As.
a) File b) Open c) New d) Save
14. In the Tools panel, click to __________ and used to create a new text frame.
a) Type tool b) Text tool c) Frame tool d) Graphic tool
15. __________ stands for In design document.
a) Indd b) Idd c) iddo d) None of the above

143 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. In design software files are stored in the extension ___________.
a) .docx b) .indd c) .ind d) .doc
17. In the panel docking area along the ___________ side of the workspace, click the Paragraph Styles button
to open the Paragraph Styles panel.
a) Left b) Right c) Center d) None of the these
18. In order to apply a completely clean paragraph style to a block of text, press the __________ key and click on a
style of your choice.
a) Shift b) Ctrl c) Alt d) None of these
19. Example of word processing software is Microsoft Word, and saves as a plain _________ file.
a) .txt b) .doc c) .docx d) .htm
20. If we want to insert images, choose File  ___________.
a) Insert b) Place c) New d) Tools
21. What is the shortcut key for Select all?
a) ctrl+A b) ctrl + s c) ctrl+p d) ctrl+w
22. Deselect all option is present in the _________ menu.
a) Edit b) View c) File d) Window
23. Choose the Selection Tool in the _________ panel.
a) Control b) Tools c) Text d) Styles
24. Using the selection tool click once on the _________ plus sign in the lower – right corner of the text frame.
a) Green b) Blue c) Red d) Yellow
25. By default, __________ begin measuring from the upper – left corner of a page or spread.
a) Margins b) Scale c) Rulers d) None of these
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 A 4 C 5 C

6 B 7 A 8 C 9 A 10 C

11 C 12 A 13 A 14 A 15 A

16 B 17 B 18 C 19 A 20 B

21 A 22 A 23 B 24 C 25 C

144 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – III - PHOTOSHOP
1. Adobe Photoshop is a graphics editing program developed and published by ____________.
a) Adobe b) Microsoft c) Dell d) Apple
2. ___________ is a pixel – based image editor.
a) Photoshop b) Paint c) Piccolo d) Pica
3. The powerful tools used to enhance and edit these pictures are capable for use in the digital world including
the infinite possibilities of the __________.
a) Internet b) Intercom c) Intermission d) None of these
4. __________ is used to select pixels.
a) Selection tool b) Brush tool c) Type tool d) Magic want tool
5. ________ is used to paint on pixels with the foreground color.
a) Selection tool b) Brush tool c) Type tool d) Magic want tool
6. ________ tool is used to typeset text and so on.
a) Selection tool b) Brush tool c) Type tool d) Text
7. Tool keyboard shortcuts are shown to the _________ of the tool name.
a) Right b) Left c) Top d) Bottom
8. _________format is probably the most important.
a) PSD b) PNG c) TIFF d) GIF
9. _________ is the leading digital image editing application for the internet, print and other new media
disciplines.
a) Photoshop b) Paint c) Piccolo d) pica
10. PSD stands for _____________.
a) Photoshop Digital b) Photoshop Dual c) Photoshop Document d) Picassos Document
11. __________ is the Photoshop’s native file format.
a) PSD b) PNG c) TIFF d) GIF
12. __________ is one of the few file types that fully support all of the powerful features that Photoshop gives
us like layers, layers masks, adjustment layers, channels, paths and so on.
a) PSD b) PNG c) TIFF d) GIF
13. Photoshop files sometimes have the file extension ___________.
a) PSD b) PSB c) TIFF d) GIF
14. PSB stands for __________.
a) Photoshop big b) Photoshot bag c) Photoshop bitmap d) None of the above

145 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. A PSB file extends the PSD file format, increasing the maximum height and width to 300,000 pixels and the
length limit to around _________ Exabyte’s.
a) 5 b) 4 c) 7 d) 9
16. JPEG stands for ___________.
a) Joint Photographical export Group b) Joint Photo expert Graph
c) Joint Photographic Expert Group d) None of these
17. JPEG supports ____________ bit color.
a) 35 b) 24 c) 32 d) 16
18. JPEG can reproduce roughly ___________ million colors.
a) 14.7 b) 16.7 c) 15.7 d) 17.4
19. The digital cameras can capture images as ___________ files.
a) GIF b) EPS c) JPEG d) PNG
20. Most high end digital SLR cameras give you the option of capturing images in either the _________ format.
a) JPEG b) RAW c) a and b d) a or b
21. GIF stands for ____________.
a) Graphical Interchange Format b)Graphics Interleave Format
c) Graphs Interchange Format d) All of these
22. GIF files can display up to ___________ colors.
a) 1026 b) 256 c) 254 d) 264
23. SLR stands for __________ .
a) Single Lens reflex b) Simple lens reflex c) Set lens repeat d) Single lex reflect
24. GIF format has been around even longer than __________, and it’s the format of choice for web graphics.
a) GIF b) EPS c) JPEG d) PNG
25. PNG stands for ______________.
a) Photoshop Net Graphics b) Portable Network Graphics
c) Photo Nut Graphics d) Picosmos Network Graphics

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 A 4 A 5 B
6 C 7 A 8 A 9 A 10 C
11 A 12 A 13 B 14 A 15 B
16 C 17 B 18 B 19 C 20 C
21 C 22 B 23 A 24 C 25 B

146 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – IV - COREL DRAW
1. __________ is the extensive text – handling & precision drawing features.
a) Photoshop b) In design c) CorelDraw d) None of the above
2. _________ is the ideal tool for virtually design project from logos & product packaging to technical
illustration and advertisements.
a) Photoshop b) In design c) CorelDraw d) None of the above
3. __________ is a vector graphics editor.
a) Photoshop b) In design c) CorelDraw d) None of the above
4. Corel Draw is marked and developed by __________ Corporation of Ottawa, Canada.
a) Lotus b) Quattro c) Microsoft d) Corel
5. ___________ is a bitmap image editor.
a) Corel CAPTUR b) Corel PHOTO-PAINT c) CorelDraw RAVE d) Corel Draw
6. ___________ editor is a computer program that allows to compose and edit vector graphics images
interactively on a computer.
a) Vector graphicsb) Text c) Image d) None of the above
7. Which of the following the formats are popular vector graphics format?
a) EPS b) PDF c) SVG d) All of these
8. Which of the following the formats are not popular vector graphics format?
a) EPS b) PDF c) SVG d) HTML
9. WMF stand for ___________.
a) Window Media Format b) Window Morph Format
c) Window Mass File d) Window Multiple Files
10. SVG stands for ___________.
a) Scalable Vector Graphics b) Scale vertical graphics
c) Scroll Vertical Graphics d) Scale Vector Graphs
11. VML stands for ___________.
a) Vector Markup Languageb) Video Markup Language c) Vector Mark List d) Video Morph list
12. Lock object is present in which menu?
a) File b) View c) Window d) Arrange
13. Guidelines option is present in which menu?
a) File b) View c) Window d) Arrange
14. Unlock object is present in which menu?
a) File b) View c) Window d) Arrange
147 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. Default guidelines color is __________.
a) Red b) Green c) Black d) Orange
16. Double click on the horizontal guideline using _____ tool?
a) Pick b) Select c) Type d) Eraser
17. ___________ Options is one of the most important options you are going to use when drawing in Corel
draw.
a) Weld b) Trim c) Intersect d) Shaping
18. __________ Option allows you to combine objects together.
a) Weld b) Trim c) Intersect d) Shaping
19. Which option is used to draw a complicated shape which consists of simpler shapes combined together?
a) Weld b) Trim c) Intersect d) Shaping
20. Which option is used to trim the object?
a) Weld b) Trim c) Intersect d) Shaping
21. PDF stands for ___________.
a) Portable Document Format b) Port document file c) Post Document format d) Print Document file
22. We can import a __________ file.
a) PDF b) JPEG c) AI d) All of these
23. We can import a file and place it in the active application window as an __________.
a) Object b) Import file c) Image d) None of these
24. The imported file becomes part of the _________ file.
a) Active b) Old c) New d) Existing
25. While importing a bitmap, you can resample it to reduce the file size, or crop it to eliminate unused areas of
the __________.
a) Photo b) Images c) Object d) None of these

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 C 3 C 4 D 5 D
6 A 7 D 8 D 9 A 10 A
11 A 12 D 13 B 14 D 15 B
16 A 17 D 18 A 19 A 20 B
21 A 22 D 23 A 24 A 25 A

148 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – V - COREL DRAW EFFECTS
1. __________ are great for organizing objects in your graphics.
a) Layers b) Panels c) Designers d) All of these
2. By using layers, you can reduce your work time; make it easier to handle the job at hand and __________
the accuracy level of your designs.
a) Decrease b) Increase c) Insert d) Inter
3. The ________ docker lets you add, move and delete layers in a document.
a) Color style b) text style c) Font style d) Object manager
4. Object manager is present in which menu?
a) Edit b) File c) View d) Tools
5. You can set up layers before you __________ working on your document.
a) Top b) Bottom c) Begin d) End
6. You can customize the look of your pages by specifying different__________ layouts such as booklets, tent
card or brochure.
a) Page b) Pagerc) Packet d) Style
7. You can toggle the page orientation between __________ and you can create a custom page size.
a) Landscape b) Portrait c) a and b d) None of these
8. Page setup option is present in which menu?
a) Edit b) File c) Layout d) Tools
9. You can select from a long list of common paper sizes including legal, business card and various
________ sizes.
a) Envelope b) Small c) Big d) Legal
10. Page background option is present in which menu?
a) Edit b) Layout c) View d) Tools
11. What is the shortcut key for convert to curves?
a) ctrl+o b) ctrl+q c) shift+q d) shift+o
12. What is the shortcut key for group all?
a) ctrl+G b) ctrl+c c) ctrl+q d) ctrl+o
13. Paragraph text frames automatically adjust to fit text. Click Tools _________.
a) Options b) Break c) Arrange d) Alignment
14. Import a __________ into a drawing either directly or by linking it to an external file.
a) External b) Internal c) Insert d) Input

149 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. The _________ bar provides information about the bitmap including color mode, size and resolution after it
has been placed on the page.
a) Standard b) Task c) Status d) Tool
16. ________ is graphics design software used specially for printing media as well as other designing purpose.
a) In Design b) Corel Draw c) Photoshop d) None of these
17. We can give _________ to text in Corel Draw same as done in Photoshop.
a) Engrave effect b) Emboss effectc) Empress effect d) Enact effect
18. The effect given in CorelDraw is sharper and attractive compared to __________.
a) In Design b) Corel Draw c) Photoshop d) None of these
19. Photoshop emboss effect is a _______ image.
a) Roast b) Raster c) Rest d) Rust
20. Raster image is not very sharp, while the text using _________ emboss effect is much sharper.
a) In Design b) Corel Draw c) Photoshop d) None of these
21. Go to Effects tab in menu bar and select _________ option.
a) Bevel b) Brave c) Reveal d) None of these
22. Select _________ option for style property.
a) Soft edge b) Surfer edge c) Smudge edge d) All of these
23. Effects tab includes the propertied like __________ etc.
a) Style of the effect and bevel offset b) Shadow color, light controls
c) Both a and b d) Either a or b
24. The effect of emboss depends upon the __________ controls.
a) Tools b) Text c) Light d) Type
25. Light controls include____________.
a) Intensity b) Direction c) Altitude d) All of these

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 B 3 D 4 D 5 C

6 A 7 C 8 C 9 A 10 B

11 B 12 A 13 A 14 A 15 C

16 B 17 B 18 C 19 B 20 B

21 A 22 A 23 C 24 C 25 D

150 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V G – Question Bank – Certificate in Web Design

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023
Certificate in Web Design
Course Code –CWD

UNIT – I – INTERNET CONCEPTS


1. The popular name for the Internet is the information _________.
a) Super highway b) Highway c) Both a & b d) None of these
2. The origins of the Internet reach back to research commissioned by the United States Government in the
a) 1988 b) 1967 c) 1960 d) 1976
3. The funding of a new U.S backbone by the National Foundation in the year _________.
a) 1980 b) 1960 c) 1990 d) 1989
4. __________ is a software program that allows a person to explore the Internet in an easy to use way.
a) Browser b) LAN c) WWW d) WAN
5. Examples of browser are __________.
a) Chrome b) Firefox c) Opera d) All of these
6. The Internet is approximately 100 times more people than were using it in __________.
a) 1960 b) 1995 c) 2000 d) 2002
7. The commercialization of what was by the _________ an international network resulted in its
popularization and incorporation into virtually every aspect of modern human life.
a) 1990 b) 2001 c) 1996 d)2002
8. Expansion of ISP is ___________.
a) Internet Service Provider b) Introduced Service Provider c) Inter Service Provider d) None
9. _________ broadband ensures connection speeds that come close to the wired broadband speeds
provided by DSL and cable ISPs.
a) Wired b) Wireless c) Internet d) None of these
10. Most Internet Societies due to the slow connection speed it ensures about ______ Kbit / s.
a) 70-80 b) 40-50 c) 10-20 d) 30-40
11. DSL stands for __________.
a) Digital Subscriber loop b) Digital subscribers line c) All the above d) None of the above
12. ADSL stands for _________.
a) Asymmetric Digital subscriber line b) Access Digital Subscriber line
c) Adavanced Digital subscriber loop d) None of these
151 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
13. SDSL stand for _________.
a) System Digital Subscriber loop b) Symmetric Digital Subscriber line
c) Advanced digital subscriber loop d) None of these
14. CMTS stands for __________ .
a) Cable Modem Termination System b) Cable Methods Termination System
c) Both a & b d) None of these
15. _________ is a new generation broad band Internet access technology allowing the delivery of high
speed wireless Internet within a large area.
a) World wide web b) Ethernet c) Wireless Broad band d) None of these
16. ISDN stands for _________.
a) Internet Services Digital Network b) Integrated Services Digital Network c) None d) a & b
17. Www stands for __________.
a) World wide web b) World worth web c) None d) a and b
18. URL stands for ___________.
a) Uniform Resource Locator b) Universal Resource Locator c) a & b d) None of these
19. Wi-Fi stands for _________.
a) Wired Fidelity b) Wireless Fidelity c) None of these d) Both a & b
20. Regular Ethernet speeds upto __________.
a) 10 mbits/s b) 20mbits/s c) 5 mbits/s d) None of these
21. Fast Ethernet speeds of upto ________.
a) 100 mbit/s b) 50 mbit/s c) 200 mbit/s d) None of these
22. Gigabit Ethernet supporting speed of upto ________.
a) 2 gbit/s b) 5 gbit/s c) 1 gbit/s d) None of these
23. 10 Gbit Ethernet, coming at up to __________.
a) 100 gbit/s b) 10 gbit/s c) 30 gbit/s d) None of these
24. World wide web is not a __________.
a) Internet b) Web browser c) Noneof these d) Both a and b
25. ________ helped found, the World Wide Web consortium.
a) Time Berners-Lee b) Charles Babbage c) None of these d) Harvey

152 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 C 3 A 4 A 5 D
6 B 7 A 8 A 9 B 10 B

11 C 12 A 13 B 14 A 15 C

16 B 17 A 18 C 19 B 20 A
21 A 22 A 23 B 24 A 25 A

153 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT- IV- PHOTOSHOP
1. _________ DPI is necessary for asic 1 to 1 printing.
a) 200 b) 300 c) 400 d) 100
2. To resize the image in Photoshop, click ________ menu.
a) File b) View c) Edit d) Layer
3. A simple technique to enhance the colors of your image is making it ________ and ________.
a) Vivid b) Alive c) both a & b c) Natural
4. The image in Photoshop is retouched by using ___________ modes.
a) Blur b) Sharp c) Strong d) Layer Blending
5. ________ tool is used for selecting pixels.
a) Clone tools b) Text tools c) Selection tool d) None of the above
6. _________ tool paint on pixels with the foreground color.
a) Shape tool b) Zoom tool c) History Brush d) Brush tool
7. To get Desaturate option in Photoshop, we have to go to ________.
a) File Menu b) Layer Menu c) Image>Adjustment d) None of the above
8. To get Auto contrast option in Photoshop, select ________.
a) Filter Menu b) Image>Adjustment c) File Menu d) None of the above
9. How many Color Modes are there in Photoshop?
a) Five b) One c) Three d) None of these
10. Is Overlay a Layer Blending Mode in Photoshop?
a) Yes b) No c) Partial d) Non- partial
11. We can find Variation option under _________ menu in Photoshop.
a) Filter b) Blend c) Layer d) View
12. __________ does not support background transparency.
a) GIF b) JPEG c) TIFF d) None of these
13. _________ Graphic consists of Pixels.
a) Raster b) Vector c) Static d) None of these
14. Liquify is a Filter?
a) True b) False c) Partial d) None of these
15. The short cut key of Feather is ___________.
a) Alt + Ctrl + F b) Alt + Ctrl + G c) Alt + Ctrl + I d) None of these
16. How many types of Gradient are there in Photoshop?
a) Five b) Two c) Six d) Three
154 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
17. How many type of Marquee Tool are there in Photoshop?
a) Seven b) One c) Four d) Two
18. Blurs edges by building a transition boundary between the selection and its surrounding pixels is known
as ___________.
a) Anti-aliasing b) Feathering c) Healing d) None of the above
19. By default how many channel Indexed color images are there?
a) One Channel b) 255 Channel c) 216 Channel d) 256 Channel
20. In Photoshop, maximum how many alpha channels can create in an image?
a) 20 b) 22 c) 24 d) 26
21. Which command selects a specified color or color subset within an existing selection or an entire image?
a) Replace Color b) Color Range c) Selective Color d) None of these
22. How many maximum steps we can undo in Photoshop?
a) 10 b) 100 c) 1000 d) 10000
23. How many selection tools are there in Photoshop?
a) 8 b) 4 c) 9 d) 2
24. Which one is the range of colors that a color system can display or print?
a) The Gamut b) Color Mode c) Ditherinng d) None of these
25. Which one lets you isolate and protect areas of an image as you apply color changes, filters or other
effects to the rest of the image?
a) Mask b) Image Matte c) Opacity d) None of these

Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 C 3 C 4 D 5 C

6 D 7 B 8 B 9 A 10 A
11 A 12 D 13 A 14 B 15 A

16 D 17 B 18 B 19 D 20 C
21 B 22 B 23 A 24 B 25 A

155 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT – II , III & V
1. HTML means _________.
a) Hyper Text Markup Language b) Hypertext Makeup Language
c) Homotext Makeup Language d) Homotest Markup Language
2. Tags are surrounded by _________.
a) { } b) [ ] c) ( ) d) < >
3. Closing tag is prefixed by ___________ symbol .
a) < b) _ c) / d) *
4. The advanced version of HTML is ___________.
a) HTML 3+ b) HTML 3 c) HTML 4+ d) HTML 4
5. _________ is an empty tag.
a) b b) br c) I d) p
6. The text between <html> and </html> describes the _________.
a) page b) web page c) web site d) program
7. _________ tag scrolls the text.
a) Marquee b) b c) u d) h1
8. There are _________ heading tags
a) 8 b) 5 c) 4 d) 6
9. “#990000” represents _________ color.
a) White b) Black c) Red d) Rose
10. Font face refers to _________.
a) Font size b) Font color c) Font style d) Attribute
11. Color is represented by _________ digit.
a)Decimal b) Hexa decimal c) Octal d) Unique
12. <b> … </b> tag makes the text _________.
a) Italic b) Colored c) Bold d) Underline
13. URL means _________.
a) Unique Resource Locator b) Uniform Research Locator
c) Unique Research Location d) Uniform Resource Locator
14. <sup>..</sup> refers to _________.
a) Super script b) Sub script c) Super text d) Sub text
15. HTML program are typed in ___________ .
a) Wordpad b) IE c) Notepad d) MS Word
156 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. <p> tag refers to ___________.
a) Text b) Paragraph c) Plain text d) None of these
17. For _________ tag the closing tag is optional.
a) <h> b) <p> c) <i> d) <l>
18. HTML elements with no content are called _________.
a) Empty tags b) No content tag c) Html tag d) Heading tags
19. Name some browsers____________.
a) Google b) Internet Explorer c) Opera d) All the above
20. <sub>..</sub> refers to _________.
a) Super script b) Sub script c) Super text d) Sub text
21. <tt> refer to _________.
a) Tele text b) Text 2 text c) Tele type mode d) Tele mode
22. _________ tag is used for linking web pages.
a) <p> b) <a> c) <b> d) tt
23. Dimensions of image are measured in _________.
a) Points b) KB c) Pixels d) Colors
24. Bg and background color are _________.
a) Same b) Not same c) Equal d) None of these
25. Lists are of _________ types.
a) 5 b) 3 c) 2 d) 4
26. li refers to _________.
a) List order b) List item c) List d) Bullets
27. <td> refers to _________.
a) Table data b) Table row c) Table d) Data
28. Code for black color is _________.
a) #000001 b) #001000 c) #009870 d) #000000
29. The _________ consortium is making the web standards
a) World wide web b) Global c) Network d) World
30. _________ is the largest heading tag.
a) h1 b) h2 c) h3 d) h4
31. ISDN means _________.
a) Internal Services Digital Network b) Integrated Services Digital Network
c) Integrated Sustainable Digital Network d) Internal Sustainable Digital Network
157 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
32. Expansion of LAN is _________.
a) Local Auto Network b) Line Automatic Network c) Local Area Network d) Line Auto Neuron
33. _________ is used to upload or download images.
a) FTP b) SMTP c) URL d) IP
34. _________ protocol is used in Mail Transfer.
a) FTP b) SMTP c) URL d) IP
35. Expansion of WWW is _________.
a) World Wide Web b) Web World Wide c) World Web Wide d) Wide Web World
36. _________ are two attributes of img tag.
a) src, alt b) src, color c) alt, size d) alt, source
37. FTP means _________.
a) File Transfer Protocol b) Folio Transfer Protocol
c) File Transmit Protocol d) Folio Transmit Protocol
38. _________ gives additional information about the tags.
a) Attributes b) Heading c) Color d) Meta
39. <hr> tag inserts _________.
a) A line b) A symbol c) A break d) None of these
40. In a program the usage of heading tags are limited upto _________.
a) 6 b) 5 c) 4 d) 3
41. The common element which describes the webpage is ___________.
a) Heading b) Paragraph c) List d) All of these
42. Which tag is used for descriptive lists?
a) <LL> b) <DD> c) <DL> d) <DS>
43. HTML tag for largest heading is ___________.
a) <h1> b) <h2> c) <h3> d) <h4>
44. The attribute of <form> tag is/are __________.
a) Method b) Action c) Both a and b d) None
45. Which of the following attributes of text box control to limit the maximum character?
a) Size b) Len c) Maxlength d) All of these
46. HTML is the subset of _______.
a) SGMT b) SGML c) SGMD d) None
47. Correct HTML code to left align the content inside a table cell ____.
a) <tdleft> b) <td raligh=”left”> c) td align=”left”> d) <td leftalign>
158 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
48. The body tag is used only after __________.
a) Title tag b) Hrad tag c) EM tag d) Form tag
49. Symbol used at the beginning of the HREF text is _______.
a) # b) $ c) & d) ^
50. The webstandard allows the programmers on many different computers to dispersed format and display
the information server. These programs are called ______.
a) Web Browsers b) HTML c) Internet Explorer d) None
51. To create HTML page, you need_________.
a) Web browser b) Text editor c) Both (a) and (b) d) None
52. Adding a border to your image helps the visitor to recognize it as what?
a) A frame b) A link c) A picture d) None
53. The first tag inside <TABLE> tag is _________.
a) <head> b) <caption> c) TH> d) TD>
54. WYSIWYG stands for ___________.
a) What You See Is What You Get b) What You See Is What You Gain
c) When You Start Is When You Go d) None
55. Which tag tells the browser where the page starts and stops?
a) <html> b) <body> c) <head> d) <title>
56. How can you make a numbered list?
a) <ol> b) <ul> c) <li> d) <dl>
57. How can you create a bulleted list?
a) <ol> b) <ul> c) <li> d) <dl>
58. What is the correct HTML for making a checkbox?
a) <checkbox> b) <input type="checkbox"> c) <input type=”check”> d) None
59. Which of the following is an attribute of <table> tag?
a) SRC b) LINK c) CELLPADDING d) BOLD
60. Which HTML tag would be used to display power in expression (A+B)2?
a) <SUP> b) <SUB> c) <P> d) <B>
61. Output of HTML code can be seen in_________.
a) Word Processor b) Web Browser c) Notepad d) Document
62. _________ is an example of browser.
a) Word b) Powerpoint c) Firefox d) Paint

159 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
63. _________ divide a browser window into several panes.
a) Editors b) Frames c) Tables d) List
64. Each pane contains _________ document.
a) XHTML b) HTML c) Both a or b d) None
65. A collection of frames in the browser window is called __________.
a) Frames b) Frameset c) Browser d) Table
66. The frameset tag replaces __________ tag in the frameset documents.
a) Frames b) Body c) Head d) None of these
67. The _________ defines how to divide the window into frames.
a) Table b) Frameset c) Frames d) None of these
68. If you specify rows in frameset tag _________ frames are created.
a) Horizontal b) Vertical c) Central d) Middle
69. If you specify columns in frameset tag __________ frames are created.
a) Horizontal b) Vertical c) Central d) Middle
70. The value of ________ indicate the amount of screen are occupied.
a)Rows b) Columns c) a or b d) None
71. Each frame is indicated by _________ tag.
a) <table> b) <frameset> c) <frames> d) <list>
72. Tables with tabular data mainly has _________ row/column.
a) Header b) Heading c) Tabular d) Strong
73. The __________ in table are displayed in bold text.
a)Columns b) Rows c) Headers d) Table
74. Unordred lists are also called __________ list.
a) Unnumbered b) Bulleted c) Both a and b d) None of these
75. Unordered list are created using __________ tag.
a) <ol> b) <ul> c) <li> d) None of these
76. List item are defined by __________.
a) <ol> b) <ul> c) <li> d) None of these
77. To prevent the background image from repeating use _________ option.
a) No-repeat b) Repeat-x c) Repeat-y d) None of these
78. To repeat the image horizontally, use ___________.
a) No-repeat b) Repeat-x c) Repeat-y d) None of these

160 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
79. To repeat the image vertically, use ___________.
a) No-repeat b) Repeat-x c) Repeat-y d) None of these
80. ___________ element is used to select user information.
a) Method b) <input> c) Post d) Get
81. For getting text as input, use input type as __________.
a) Text b) Password c) Radio button d) Check box
82. For getting password, the input type is given as __________.
a)Text b) Password c) Radio button d) Check box
83. Input type tag is used mainly inside __________.
a)Tables b) Methods c) Forms d) Frames
84. For using radio button, input type is specified as __________.
a) Check box b) Radio c) Forms d) Submit button
85. While using check boxes, the user can select _________ or ________ choices.
a) Zero b) More than one c) a and b d) None
86. While using radio buttons, user can select ________ of the choices.
a) Zero b) More Than One c) Only One d) None of these
87. _________ button is used to send the information to the server.
a) Radio button b) Check boxes c) Submit button d) None of these
88. Unordered List are also called as _________.
a) Numbered list b) Bulleted list c) Ordered list d) None of these
89. Purpose of HTML action, attribute is to specify the ________ of a form processor.
a) URL b) HTTP c) FTP d) None of these
90. The ________ attribute tells the server how to submit the information.
a) Post b) Get c) Method d) None of these
91. Two types of methods are ________ and ________.
a) Post b) Get c) Both a and b d) Either a or b
92. The ________ method sends the information to the server in one step.
a) Post b) Get c) Both a and b d) None of these
93. _________ methods are useful if you want to call a CGI from a link.
a) Post b) Get c) Both a and b d) None of these
94. While using _________ method, the data is not shown inside the URL.
a) Post b) Get c) Both a and b d) None of these

161 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
95. ________ method has no size limitations.
a) Post b) Get c) Both a and b d) None of these
96. Forms that are submitted using _________ method cannot be book marked.
a) Post b) Get c) Both a and b d) None of these
97.Expansion of WYSIWYG is ________.
a) What You See Is What You Get b) What You Sow Is What You Get
c) What You Sow Is What You Give d) What You See Is What You Give
98. WYSIWYG technique is used in _______.
a) MS-Outlook b) MS- Frontpage c) MS-Office d) HTML
99. _________ hides the codes from the user.
a) MS-Outlook b) MS- Frontpage c) MS-Office d) HTML
100. CSS stands for __________.
a) Cascading style sheet b) Cascading sheet style
c) Catalogue Style sheet d) Computer Style sheet
101. _________ files allow you to separate your website content from its style.
a) CSS b) HTML c) XML d) SGML
102. A _________ is a set of instructions that tells the Web browser how to display different HTML
elements.
a) CSS b) HTML c) XML d) SGML
103. You can use ________ style sheets to customize the display of your web site for different browsers.
a) Multiple b) Only one c) None d) Different
104. Using CSS you can create, __________.
a) Text roll overs b) Control the graphics c) Special effects d) All of these
105. In early days of WWW, style and content both were controlled by _________.
a) CSS b) HTML tags c) Both a and b d) None of these
106. Using _________ you can create default styles and manage them all from one place.
a) CSS b) HTML tags c) Both a and b d) None of these
107. CSS makes ___________.
a) Designing b) Maintaining c) Updating d) All of these
108. _______ saves time.
a) CSS b) Style c) Tags d) None of these
109. With CSS, you have to specify _________ times for any element.
a) Once b) Twice c) Thrice d) Multiple times
162 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
110. __________ will automatically apply the specified styles whenever that element occurs.
a) CSS b) HTML tags c) Both a and b d) None of these
111. Features of CSS is/are _______.
a) Webpages loads faster b) Easy maintenance c) a and b d) None of these
112. CSS doesn’t have __________.
a) Superior styles b) Browser compatibility c) Attributes d) None of these
113. ________ styles are placed inside the <head> of the HTML document.
a) Internal b) External c) Inline d) None of these
114. _________ styles cannot be referenced by any other Web document.
a) Internal b) External c) Inline d) None of these
115. ______ style sheet affect the page they are on.
a) Internal b) External c) Inline d) None of these
116. Internal style sheet uses _________ and _________.
a) Classes b) IDs c) None d) Both a and b
117. Which style sheets have higher precedence?
a) External b) Internal c) Both d) None of these
118. _________ style sheets are cached by browsers .
a) External b) Internal c) Both d) None of these
119. ________ style sheets increase page load times.
a) External b) Internal c) Both d) None of these
120. The syntax used for style sheet is __________.
a) <!-- --> b) < > c) !--! d) -- --
121. An external CSS can be created with _________.
a) Notepad b) Dreamweaver c) HTML editor software d) All of these
122. _________ tag is used for external style sheet.
a) Link b) p c) h d) Bold
123. By using _________ style sheet, all your HTML file link to one CSS.
a) External b) Internal c) Both d) None of these
124. How many files are there in external style sheet?
a) 2 b) 1 c) 6 d) 4
125. _________ styles are plunked straight into the HTML tags using the style attribute.
a) External b) Internal c) Inline d) None of these

163 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
126. Internal styles are also called _________ styles.
a) External b) Embedded c) Inline d) HTML
127. ________ styles are used for the multiple pages website.
a) External b) Embedded c) Inline d) HTML
128._________ symbol comes before the name of the class.
a) dot b) # c) $ d) !
129. The syntax for defining the class name is ___________.
a) .redfont b) #redfont c) $redfont d) !redfont
130. SPAN is __________ tag.
a) External b) Embedded c) Inline d) HTML
131. SPAN tag are used as __________.
a) Coding element b) Block level element c) Both d) None of these
132. With CSS, a color is most often specified by _________.
a) A HEX Value b) An RGB value c) A color name d) All of these
133. The __________ property is used to set or remove decorations from text.
a) Text-bold b) Text-strong c) Text-decoration d) None of these
134. The ___________ property is used to specify uppercase and lowercase letters in a text.
a) Text-decoration b) Text c) Text-transform d) All of these
135. The __________ property is used to specify the indentation of the first line of a text.
a) Text-decoration b) Text-indentation c) Text-transform d) All of these
136. To increase or decrease the brush size _________ is used.
a) { } b) < > c) [ ] d) /
137. To increase or decrease the softness of brush _________ is used.
a) { } b) < > c) [ ] d) Shift + [, Shift + ]
138. Shortcut for Airbrush tool _______.
a) Ctrl + P b) Alt + Shift + P c) Alt + P d) Shift + P
140. The ____________ key is used as shortcut key for Quick Mass mode.
a) A b) B c) Q d) X

164 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers
Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 D 3 C 4 C 5 B

6 B 7 A 8 D 9 C 10 C
11 B 12 C 13 D 14 A 15 C

16 B 17 B 18 A 19 B 20 B

21 D 22 B 23 C 24 B 25 C
26 B 27 A 28 D 29 A 30 A

31 B 32 C 33 A 34 A 35 A

36 A 37 A 38 A 39 A 40 D

41 D 42 C 43 A 44 C 45 C

46 B 47 C 48 A 49 A 50 A

51 C 52 C 53 C 54 A 55 A

56 A 57 B 58 B 59 C 60 C

61 B 62 C 63 B 64 C 65 B

66 B 67 B 68 A 69 B 70 C

71 C 72 A 73 C 74 B 75 B

76 C 77 A 78 B 79 C 80 B

81 A 82 B 83 C 84 B 85 C

86 C 87 C 88 B 89 A 90 B

91 C 92 B 93 B 94 A 95 A

96 A 97 A 98 B 99 A 100 B

101 A 102 A 103 A 104 A 105 B

106 A 107 D 108 A 109 A 110 A

111 A 112 A 113 B 114 B 115 B

116 A 117 D 118 A 119 A 120 A

121 C 122 B 123 A 124 A 125 A

126 D 127 B 128 B 129 A 130 D

131 A 132 A 133 A 134 A 135 A

136 A 137 D 138 A 139 A 140 B

165 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Annexure V h – Question Bank – Certificate in 2D Animation

IECD
Institute for Entrepreneurship and Career Development
Bharathidasan University,Tiruchirappalli – 620 023

Certificate in 2D Animation
Course Code –TDA01

UNIT - I - BASIC DRAWING

1. What are the most basic shapes to draw a pencil?


a) Triangle and circle b) Triangle and square c) Triangle and rectangle d) Triangle and octagon
2. In running animation ________ shape to create the body.
a) Circle b) Rectangle c) Triangle d) Square
3. Choose the basic shapes in drawing ________.
a) Circle, triangle and square b) Circle, cylinder and triangle
c) Square, circle, rectangle d) None of the above
4. Draw a ________ shape to form the outer edge of the flower leaves.
a) Rectangle b) Octagon c) Oval d) Pentagon
5. How many circles are required to draw body shape of the human picture in first stage?
a) 9 b) 8 c) 7 d) 20
6. 2D stands for _________.
a) Two Degree b) Two Dimensional c) Twitter Dimensional d) None of the above
7. How many circles are required to draw shoulders and chest in human body?
a) 4 b) 6 c) 5 d) 3
8. In a ________ walk, you go up and down twice in each step.
a) Single bounce b) Four bounce c) Double bounce d) Triple bounce
9. Basic shapes are the ________ dimensional.
a) Two b) Three c) One d) None
10. In Clampet’s cartoons always ________ walk in double bounce.
a) Mickey b) Mouse c) Porky Pig d) Tom
11. How many triangles are required to draw children figure in first stage?
a) 9 b) 1 c) 17 d) 22
12. Looking for the ________ shapes is a great way to simplify the structure of the subject in drawings.

166 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
a) Circle b) Rectangle c) Flat d) Pentagon
13. To illustrate each arm, add ________ in cartoon running.
a) Two rectangle and one circle b) One rectangle and one circle
c) Three rectangle and one circle d) None of the above
14. ________ is used to select an object by drawing a rectangle around it.
a) Rectangle b) Marquee c) Lasso d) Magic wand
15. How many basic shapes in drawing?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 3
16. Two ________ lines are required to draw a flower?
a) Horizontal b) Parallel c) Scalar d) None of the above
17. How many triangles are required to draw children figure in first stage?
a) 2 b) 3 c) 1 d) 20
18. Shortcut for increase brush size _______
a) J b) + c) – d) Ctrl + J
19. Which step to erase the guideline in sneaks?
a) Step 1 b) Step 6 c) Step 2 d) Step 5
20. ________ Cartoons always walks double dance.
a) Mickey b) Tom c) Mouse d) None of the above
21. To illustrate each arm, add _______in cartoon running.
a) Two rectangles and one circle b) Three rectangles and one circle
c) One rectangles and one circle d) None of the above
22. Which file format supports transparency in a Web browser?
a) JPEG b) PSD c) GIF d) TIFF
23. Choose the basic shapes in drawing____________.
a) Circle, Triangle, and Square b) Circle, Cylinder, and Triangle
c) Square, Circle, Rectangle d) None of the above
24. Which shortcut key is used for Remove Transform?
a) Ctrl+Shift+R b) Ctrl+UpArrow c) Ctrl+Shift+Z d) Ctrl+Shift+A
25. You want to display an on-screen preview of how your RGB document will look when produced in CMYK.
Which should you choose to specify the device to simulate?
a) View>Proof Setup b) View>Proof Colors
c) Image>Mode>CMYK Color d) Image>Mode>Multichannel

167 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 B 3 A 4 C 5 B
6 B 7 D 8 C 9 A 10 C
11 B 12 C 13 A 14 B 15 B
16 B 17 B 18 B 19 B 20 D
21 A 22 C 23 A 24 C 25 A

168 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT II - PHOTOSHOP

1. We should start working in ________ in Photoshop


a) Foreground color b) Create new layer c) Background colour d) None
2. The HEX value for dull green is ________.
a) 36446 b) 36442a c) 36443c d) 36442d
3. You can fill the background color by ________ anywhere in your working image area.
a) Dragging b) Paint c) Clicking d) None
4. To create a new layer, click the ________ icon.
a) New group b) New channel c) New path d) New layer
5. You can rename the layer, by clicking the name of it ________.
a) Once b) Twice c) Thrice d) None
6. While this layer is ________, you will be working on this layer alone in Photoshop document.
a) Clicked b) Selected c) Highlighted d) Both b & c
7. Select the brush tool from the ________.
a) Menu bar b) Image c) Tool box d) Window
8. Adobe Photoshop already has a preset brush called ________.
a) Line b) Grass c) Dune grass d) Leaf
9. Brush tool’s option bar has a ________.
a) Dune grass b) Brush preset picker c) Brushes d) None
10. HEX value for green is ________.
a) #19250f b) #19255f c) #18255c d) #17255c
11. ________ down the mouse button to use the brush tool.
a) Hold b) Select c) Drag d) None
12. To add some text to the layer we have to click the ________.
a) Type tool b) Horizontal type tool c) Brush tool d) Marquee tool
13. ________ tool will create a new layer itself.
a) Brush b) Marquee c) Type d) Erase
14. To create a new layer click new layer icon or click ________.
a) Ctrl + Alt b) Ctrl + Delete c) Alt + Delete d) Ctrl + Enter
15. To ________ a layer, click and drag the layer you want to move.
a) Select b) Type c) Move d) Create

169 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. To deselect press ________.
a) Ctrl + D b) Alt + D c) Ctrl + Enter d) Alt + Enter
17. To create a duplicate layer ________ the layer.
a) Left click b) Right click c) Drag d) Select
18. By setting the opacity to something ________ 100% we are able to see through objects.
a) Above 100% b) Below 100% c) Above 200% d) Below 150%
19. Groups function in a similar manner to a ________.
a) Layer b) File c) Folder d) Disc
20. You can put multiple layers inside of a ________.
a) Layer b) Group c) Folder d) File
21. Effects can be added to individual layers in ________.
a) C b) C++ c) Flash d) Photoshop
22. The combination of effects on any layer is called its ________.
a) Layer change b) Layer style c) Image style d) None
23. Layer styles are special effects that can be ________ and easily applied to individual layers.
a) Slow b) Quick c) Medium d) None
24. To select the styles palette ________.
a) Window -> styles b) Styles -> window c) Windows -> styles d) Menu -> styles
25. After applying a layer style, the effects in the can be seen, adjusted, disabled or enabled from the _______.
a) Layer style b)Layer palette c) Layer change d)Layer

Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 C 2 B 3 C 4 D 5 B
6 D 7 C 8 C 9 B 10 A
11 A 12 B 13 C 14 D 15 C
16 A 17 B 18 B 19 C 20 B
21 D 22 B 23 B 24 A 25 B

170 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT III - ADVANCED PHOTOSHOP

1. ________ appears when placed into another application or combined with another image.
a) Layer mask b) Clipping mask c) Vector mask d) None
2. ________ is a way to apply something to a very specific portion of an image.
a) Mask b) Layer c) Pen tool d) All the above
3. A ________ gives you more precise controls over very specific areas.
a) Pen tool b) Mask c) Layer d) None
4. How many types of masks?
a) 4 b) 3 c) 2 d) 5
5. A ________ is something that you apply to a given layer to control the transparency of that layer.
a) Layer mask b) Vector mask c) Clipping mask d) All the above
6. The quick way to turn it on and off is to press ________.
a) Ctrl + , b) Ctrl + ’ c) Ctrl + & d) None
7. For grid view, we have to go to ________.
a) View > grid b) Insert > grid c) Insert > table d) Both a & b
8. In Photoshop C is ________.
a) Cyan b) Black c) Violet d)Red
9. In Photoshop M is ________.
a) Magenta b) Blue c) Green d) None
10. Colour of green text ________.
a) 00550A b) 00A550 c) OOC550 d) 00D550
11. Colour of pink text ________.
a) FF5AAF b) BB6CC4 c) 00A550 d) CC3300
12. Red colour of background ________.
a) FF5AAF b) 00A550 c) CC3300 d) All of the above
13. The ________ has less contrast.
a) Background b) Foreground c) Both a & b d) None
14. ________ tool to select a color from the Photoshop.
a) Pen b) Slice c) Move d) Eyedropper
15. There are ________ ways to add shapes.
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

171 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. If you select the text, you can replace the text color with a ________ or a ________.
a) Gradient b) Photoshop c) Photograph d) Both a & c
17. Click the ________ icon in the type layer for the text.
a) T b) A c) C d) F
18. The rounded rectangle shape, with a radius of ________ px.
a) 15 px b) 10 px c) 20 px d) 5 px
19. Select a gradient from the ________.
a) Gradient picker b) Gradient dropper c) Move tool d) None
20. We can use the ________ to place a shape behind the text.
a) Outliner b) Slice c) Shape tools d) None
21. ________ determines the roundness of any curves.
a) Radius b) Diameter c) Circumference d) Area
22. Press and hold ________ to drag out a squares or a circle.
a) Ctrl b) Space c) Shift d) Both a & b
23. The ________ change the size of the selection without changing its shapes.
a) Corner handles b) Left handles c) Centre handles d) Right handles
24. ________ can be one of tone or color.
a) Contract b) Contrast c) Relax d) None
25. ________ are non destructive and always give you a way out.
a) Vector mask b) Layer mask c) Clipping mask d) Both a & b
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 B 2 A 3 B 4 B 5 A
6 B 7 A 8 A 9 A 10 B
11 A 12 C 13 A 14 D 15 B
16 D 17 A 18 B 19 A 20 C
21 A 22 C 23 A 24 B 25 C

172 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT IV - FLASH

1. ________ is an incredibly powerful program that has seemingly endless potential.


a) Flash b) Photoshop c) CorelDraw d) None
2. The ______ is the main workspace of Flash that all compositional elements will be arranged here.
a) Stage b) Timeline c) Properties d) Library
3. The ________ tool in Flash allows creating and modifying shapes for the art work in movies.
a) Drawing b) Lasso c) Line d) None
4. FPS stands for ________.
a) Frames Per Second b) Frames Picture Second c) Frames Auto Second d) None
5. The frame rate should be left at ________ fps for fluid motion.
a) 10 – 12 b) 24 – 30 c) 40 – 50 d) none
6. The ________ page allows the adjustment of the size and color of the stage.
a) Property b) Stage c) Frame d) Library
7. The ________ determines the output size of the movie.
a) Stage b)Library c) Frame d) None
8. The ________ key is used to convert the object into a movie clip symbol.
a) F8 b) F7 c) F2 d) None
9. ________ shortcut is used to break apart the objects.
a) Ctrl + A b) Ctrl + B c) Ctrl + C d) Ctrl + D
10. ________ shortcut is used to open the properties panel.
a) Ctrl + F3 b) Ctrl + F1 c) Ctrl + F2 d) None
11. A ________ is a graphic, button or movie clip that is created manually in Adobe Flash Professional & by
using button.
a) Symbol b) Picture c) Image d) None
12. A ________ in Adobe Flash Professional is an animation that is created by specifying a value for an object
property in one key frame and another value for that same property in another key frame.
a) Tween b) Span c) Shape tween d) None
13. A ________ is a group of frames in the Timeline located between the beginning and ending keyframes of a
tween?
a) Motion tween b) Shape tween c) Tween span d) None
14. ________ layers are used to show and hide parts of the content in a Flash presentation.
a) Mask b) Guide c) Tween d) None

173 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
15. SWF stands for ________.
a) Shock Wave Format b) Style Wave Format c) Symbolic Wave Format d) None
16. ________ is the shortcut key for test movie in flash.
a) Ctrl + Enter b) Ctrl + D c) Ctrl + T d) Ctrl + M
17. Adobe Flash is ________ based graphics tool.
a) Vector b) Pixel c) Dots d) Algorithm
18. ________ is the shortcut key getting library window.
a) Ctrl + L b) Ctrl + C c) Ctrl + I d) None
19. ________ are symbols that contain few frames.
a) Graphics b) Images c) Buttons d) None
20. To open the actions panel, choose ________.
a) Window -> action b) Window -> script c) F7 d) None
21. Adobe Flash is an authoring tool that you can use to create ________.
a) Presentation b) Movie clip
c) Animated presentations, applications and other content that responds d) None
22. Action script allows you to add ________ to the elements in your application.
a) Usability b) Image c) Animation d) Interactivity
23. Which of the following tool is used to edit the animation?
a) Commands b) Symbols c) Scripts d) Action
24. Only ________ are editable.
a) Insert frames b) Keyframes c) Blank key frames d) None
25. ________ key is pressed to select selection tool.
a) D b) V c) B d) none
Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 A 4 A 5 B
6 A 7 A 8 A 9 B 10 A
11 A 12 A 13 C 14 A 15 A
16 A 17 A 18 A 19 C 20 A
21 C 22 D 23 A 24 B 25 B

174 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
UNIT V - ADVANCED FLASH

1. ________ is an object oriented scripting language based on ECMA.


a) Action script b) Oops c) Script d) Commands
2. ECMA is an abbreviation of ________.
a) European Computer Manufacturer Association b)Encrypted command manufacturer association
c) Encrypted common manufacturer association d)None of the above
3. The most popular software which benefits from the action script implementations is ________.
a) Photoshop b) Flash c) Maya d) Illustrator
4. An ________ which is defined by a class can use all the methods for the class.
a) Variables b) Constants c) Objects d) None
5. ________ are functions which apply a defined behavior for the objects of the class.
a)Methods b) Operations c) Attributes d) None
6. An ________ which is defined by a class can use all the methods for this class.
a) Object b) Class c) Method d) None
7. The ________ programming language is case sensitive.
a) BASIC b) QBASIC c) Action script d) None
8. ________ organize a movie into categories.
a) Scenes b) Actions c) Frames d) None
9. To add a scene in the movie, click ________.
a) Insert -> scene b) Insert ->scene c)Tools -> scene d)Add-> scene
10. To delete a scene, click ________.
a) Insert -> remove scene b)Remove scene c)Delete scene d)None
11. ________ is the shortcut to apply the free transform on the object.
a) Ctrl + T b) Ctrl + U c) Ctrl + F d) None
12. The ________ component is used to control a SWF / Movie Clip being played in Flash lite
a) Movie controller b) Library c) Control d) None
13. __________ attribute represents the movie clip to be controlled using the slides.
a)Timeline to control b) Notch color c) Bar color d) None
14. ________ denotes the color of the slider bar.
a)Slider bar b) Notch color c) Bar color d) None
15. ________ is used to control the looping behavior of the controlled movie clip.
a)Continuous looping b) Length c) Progress indicator d) None

175 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k
16. ________ denotes the color that is used to indicate the progress.
a) Progress indicator b) Bar color c) Automatic play d) None
17. ________ is the shortcut key for cut Reshadow.
a) Ctrl + X b) Ctrl + V c) Ctrl + C d) Ctrl + E
18. ________ is the shortcut key for the paste the shadow.
a) Ctrl + Shift + U b) Ctrl + L c) Ctrl + R d) None
19. The default resolution of the image output ________.
a) 72 b) 144 c) 128 d) None
20. ________ toggles whether to apply something to the edges of the image output.
a)Smooth b) Colors c) Width d) Height
21. The ________ format is a graphic interchange file format for the flash platform.
a)FXG b) FLV c) MXML d) Mov
22. ________ is based on subset of MXML.
a)FLV b) FXG c) XML d) None
23. ________ can import FLV video and export FLV & Quick Time (mov)
a) Photoshop b) Flash c) Quicktime d) None
24. ________ allows you to create either an actionscript or actionscript 3.
a)Flash CS4 b) Flash CS3 c) Flash CS2 d) None
25. In ________ event listeners and handlers are used to control interactions.
a)Action script b) Fs command c) Movie d) None

Answers

Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans Q.NO Ans
1 A 2 A 3 B 4 C 5 A
6 A 7 C 8 A 9 A 10 A
11 A 12 A 13 A 14 C 15 A
16 A 17 A 18 A 19 A 20 A
21 A 22 B 23 B 24 B 25 A

176 | T r a i n t h e T r a i n e r s : T e a c h e r ’ s H a n d b o o k