Sei sulla pagina 1di 21

TUNNEL ENGINEERING

MCQ

1. Forepoling method is generally adopted for tunneling in-

a) Firm ground

b) Soft ground

c) Running ground

d) Non of these.

ANS- b

2. To attain the required shape of tunnel section, we use-

a) Cut hole

b) Chisel

c) Easers

d) Trimmers

ANS-d

3. If D is diameter of tunnel in meters, then the thickness of lining in mm, as per the empirical formula-

a) 42 D

b) 82 D

c) 104 D

d) 124 D

ANS- b

4. Explosive used for tunneling in soft rocks from the following

a) blasting gelatine

b) special gelatin

c) ammoniya dynamite

d) semi gelatin.

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS- c

1

5. The method of draining in the tunnels, is known as

a) Foredrainage

b) Dewatering

c) permanent drainage

d) All of the above.

ANS- d

6. The most sutaible soil for compressed air tunneling-

a) Silt

b) Sand

c) Clay

d) Graval

ANS- c

7. The difference of height of the tunnels above rail tops of B.G. and M.G. track is kept.

a) 0.45

b) 0.75

c) 0.60

d) 0.30

ANS- c

8. A tunnel is found more advantageous as compared to the alternate routes because it:

a) All

b) Remain free from snow

c) Avoid interference with surface right

d) Reduce the cost by reducing the rout distance

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS-a

2

9. For BG single track, the section of tunnel must have width-

a) 5.5 m to 5.8 m

b) 4.5 m to 4.8 m

c) 4.2 m to 4.5 m

d) 4.9 m to 5.5 m

ANS- d

10.For BG single track railway, the height of tunnel above top of rail-

a) 6.7 m to 7.3 m

b) 7.3 m to 7.5 m

c) 5.8 m to 6.2 m

d) 5.5 m to 5.8 m

ANS- a

11. Which one of the following statements is not correct for heading and

benching method of tunneling

a) Benching provide a plateform for working on heading

b) Removal of the muck from the heading is very easy

c) None of these

d) drilling and mucking can be done simultaneously

ANS-b

12. For hauling muck from the tunnel, the following type of muck-car is used-

a) Muck box

b) Balle-Ship

c) side dump car

d) U-bottom

e) All of these

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS- e

3

13.

High pressure grouting is generally restored for concreting in the lining if the rock strata is-

a) highly fissured

b) poor

c) likely to get seepage of water

d) All of the above

ANS- d

14.

Which one of the following methods is generally adopted for tunnelling in firm ground a) Full face method

b) Top heading and benching method

c) Drift method

d) All the above

ANS- d

15.

For tunnels exceeding 300 m in length, the grade should be provided below

a) 50% of the rulling gradient

b) 60% of the rulling gradient

c) 75% of the rulling gradient

d) 80% of the rulling gradient

ANS- c

16.

In case of drift method of tunnelling, the drift may be excavated at-

a) the side

b) the top

c) all

d) the bottom

ANS- c

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

4

17. The following operations are required for tunnelling in rocky terrain :

1. Removing the foul gases

2. Marking the tunnel profile

3. Setting up and drilling

4. Checking misfire 5. Mucking

The correct sequence is :-

a) 1 2 3 4 5

b) 2 3 1 4 5

c) 2 3 5 4 1

d) 4 2 1 3 5

ANS- b

18. The advantages of providing a pair of tunnels as compared to only one large highway tunnel is-

a) all

b) avoidance of head of collisions

c) provision of separate exite and entrance of two traffic streams

d) facility in carrying out repairs

ANS- a

19. The most commonly adopted pattern of cut holes is-

a) fan cut

b) pyramid cut

c) V-cut

d) all

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS-d

5

20. Which one of the following linings is suitable for shield driven tunnels particularly in the subaqueous regions

a) stone lining

b) brick liling

c) timber lining

 

d) cast iron lining

ANS-d

21. For highways, tunneling is preferred to if the open cut exceeds:-

 

a) 10 M depth

b) 15 M depth

c) 20 M depth

d) 25 M depth

ANS-b

22. Concrete lining is provided concurrently with the driving operation in case of

 

a) rock terrain

b) soft rock

c) running soil

d) none of these.

ANS-a

23.

In wooded bulk-head, used for mucking in steep grade tunnels

a) one opening is provided

b) two opening are provided

c) three opening are provided

d) no opening is provided

ANS- b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

6

24.

In case of railways,

 

a) a detour round the hill is preferred

b) a open cut is preferred

c) tunneling is preferred

d) all the above

ANS-c

25.

Which one of the following method is generally adopted for tunneling in firm ground

a) full face method

 

b) top heading and benching method

c) drift method

d) all

ANS- d

26.

For full face method, the excavation to be done is generally divided in to-

a)

two section

b)

three section

 

c)

four section

d)

five section

ANS-b

27.

Which one of the following method of tunneling does not required the of time bearing

a) linear plate method

b) shield method

c) compressed air method

d) all

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS e

7

28.Match list- X with list- Y LIST-X

A. Full face method

B. Top heading and benching

C. Drift method

LIST-Y 1. Larage sized tunnel 2. Small size tunnel 3. Average size tunnel

Code:-

A.

B.

C.

a) 1

2

3

b) 3

2

1

c) 1

3

2

d) 2

3

1

ANS- d

29. Which one of the following statements is not correct in respect of setting of an inclined tunnel-

a) the level of the invert at the heading is marked by a tape

b) the alignment is fixed from upper/lower apex point.

c) reference points are constructed on the roof of tunnels

d) none of these

ANS-d

30. Pick up the mechanical ventilation method used for tunnel

a) exhausting foul air by ducts from the face of the tunnel and permitting fresh air through the tunnel

b) blowing fresh air and exhausting foul air by ducts

c) blowing fresh air by ducts to the face of tunnel

d) all

ANS-d

31. Pick up the correct statement from the following during tunnel excavation-

a) Oxygen should not be less than 19.5%

b) Carbondioxide should not be more than 0.5%

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

8

c) Hydrogen sulphide should not be more than 0.001%

d) Carbon mono-oxide should not be more than 0.01%

e) All

ANS- e

32. Pick up the correct statement regarding drilling a tunnel from the following

a) Holes are drilled by pneumatically operated rock drills

b) One drill is required for each 4 to 5 m 2 force area

c) The diameter of the bore hole at the deepest point should be 6 mm

more than the diameter of the cartridge

d) All

ANS-d

33. The following operations are generally employed for tunnelling in

hard rock.

1. Removing ground water,

2. Loading holes and firing the explosive

3. Setting up and drilling

4. Grouting and lining

5. Removing muck

6. Ventilation and removing explosion dust

The correct sequence is :

a) 3 2 6 5 1 4

b) 5 4 2 1 3 6

c) 3 4 6 1 5 2

d) 4 1 2 3 6 5

ANS- a

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

9

34. Which one of the following methods is generally used for the layout of the

muck-car tracks

a) the grass hopper method

b) passing track method

c) the cherry picker

d) California crossing, Dixon conveyor

 

e) all

ANS-e

35.

For transferring the tunnel alignment through shafts, we adopt the following steps :

1. Hanging two or more plumb lines in the shaft

2. Determining the bearing of the plumb lines i.e. plumb plane

3. Suspending a 35 kg weight by each plumb line

4. Immersing the weights of both the plumb lines in the buckets containing water.

The correct sequence of steps is

 
 

a) 4 3 2 1

b) 1 2 3 4

c) 1 3 2 4

d) 2 1 4 3

ANS-b

36. For initial surveys of tunnels, the following activities are involved:

1. Marking portal point with concrete pillars on the ground

2. Marking tunnel obligatory points on the topographical maps

3. Preliminary setting of the tunnel on the topographical Survey of India maps

4. Driving lines between the fixed obligatory points.

The correct sequence of the activities is :

a) 3 2 4 1

b) 1 2 3 4

c) 4 3 1 2

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

10

d) 2 4 3 1

37. Railway tunnels, are

a) polycentric

b) rectangular

c) parabolic

d) circular

ANS-a

ANS-a

38. The length of the needle beam used in needle beam method of tunneling

is

a) 2 m to 4 m

b) 2.5 m to 6 m

c) 4 m to 7 m

d) 5 m to 6 m

ANS-d

39. Which one of the following methods is adopted for permanent drainage of

Tunnels

a) provision of longitudinal drains

b) continuous open drains

c) concrete lining

d) grouting with cement or chemicals

e) all

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS-e

11

40. Assertion A:- when rock condition are favorable, it will not be necessary

to take up concrete lining concurrently with the driving operations till the

full length of tunnel has been driven through rock

Reason R:- A tunnel through rock, hard or soft, does not need any concrete

Lining.

Select answer based on coding system:-

a) both A and R are true and R is the correct explanation of A

b) both A and R are true but R is not correct explanation of A

c) A is true but R is false

d) A is false but R is true

ANS- c

41. What is the correct sequence of the following events in rock tunneling

1. Marking tunnel profile

2. loading explosive and blasting

3. checking misfire

4. mucking

5. removing foul gas

6. setting up and drilling

7. grouting

Select the correct sequence:-

a) 1 6 5 3 4 2 7

b) 1 2 6 3 5 4 7

c) 1 6 2 5 4 3 7

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

12

d) 1 6 2 5 3 4 7

ANS- d

42. which of the following methods of tunneling is used for long tunnel at

great deoth

a) Needle beam method

b) Army method

c) Austrian method

d) English method

ANS- c

43.which on of the following tunneling method is used for laying under

ground sewer-

a) Needle beam method

b) Army method

c) German method

d) Italian method

44. In needle beam method of tunneling:-

ANS- b

1. is suitable for soil in which roof can stand for few minutes withot support

2. is suitable for brick linning

3. is suitable for concrete lining

4. requires large no. of trench jack

Which statement is true:-

a) only 1 is correct

b) 1, 2 and 4 are correct

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

13

c) 1, 3 and 4 are correct

d) 1 and 2 are correct

ANS- c

45. The correct sequence of drilling equipment for increasing size of hole

in tunnel

1.wagon drill

2. churn drill

3. shot drill

a) 1 2 3

b) 3 1 2

c) 2 1 3

d) 1 3 2

ANS- a

46. Ribs are used for strengthening and stiffening the liner plate for tunnels

Of diameter greater than

a) 2 M

b) 3 M

c) 4 M

d) 5M

ANS- b

47. In “full face” method of constructing tunnels, the first operation relates to

a) removal of bottom portion

b) excavation of one drift in the centre

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

14

c) removal of top portion

d) excavation being done along the periphery

ANS- d

48. Assertion A- English method of tunneling requires more time as compare

to other method of tunneling

Reason R- In English method of tunneling, the masons and excavators have

To work alternately

Select your answer based on codin system:-

a) both A and R are true and R is the correct explanation of A

b) both A and R are true but R is not correct explanation of A

c) A is true but R is false

d) A is false but R is true

ANS- a

49. Which one of the following is a component of shield for tunneling

a) liner plate

b) trench jack

c) stiffener

d) cutting edge

ANS-d

50. which of the following is not component of shield ?

a) propelling jack

b) liner plate

c) hood

d) tail

ANS-b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

15

51. Which one of the following statements is not correct with regard to heading and hench-ing method of tunnelling.

a) Driving of tunnel is done in two portions of its section

b) Driving the top portion is done in advance of the bottom portion

c) The holes in head and bench are loaded together with explosive

for blasting.

d) After driving the top portion 3 m to 3.5 m holes are drilled into the head

and bench

e) Firing of head holes is done just before the bench holes are fired.

 

ANS-e

52. Match list X with list Y and select the suitable answer by using code.

 

LIST X

LIST Y

A. Firm ground

 

1. Needs special treatment befor

 

excavation

B. Soft ground

 

2. Reasonable period available for

 

providing conventional supports

C. Running ground

 

3. Conventional supports can not

 

be installed

Codes:-

A.

B.

C.

a)

1

2

3

b)

2

3

1

c)

3

2

1

d)

2

1

3

ANS-b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

16

53. For initial survey of tunnels, following activities are involved-

1. marking portal point with concrete pillars on the ground

2. marking tunnel obligatory points on the topographical map

3. preliminary setting of the tunnel on the topographical survey

of india map

4. driving lines between the fixed obligatory points.

Select the correct sequence

a) 3 2 4 1

b) 1 2 3 4

c) 4 3 2 1

 

d) 2 4 3 1

ANS- a

54.

Pick up the correct statement.

a) The topographical maps of the survey of India are useful in the

mountainous region for tunneling.

b) the height point on the ridge is fixed with the help of reciprocal

ranging

c) the accuracy of 1 in 10,000 is required for planimatric control

 

d) 1 second thedolite is used for angular measurement to achive

an angular error of 15

where N is number of angles

e) all

ANS-e

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

17

55. The concentration of the dust particles of the size 0.5 to 5 microns adjacent

to the working face should not be more than

a) 200 particles/ cm 3

b) 250 particles/ cm 3

c) 300 particles/ cm 3

d) 450 particles/ cm 3

e) 400 particles/ cm 3

 

ANS- d

56. Match LIST X with LIST Y

 

LIST X (Not more than)

 

LIST Y (Gas)

A.

0.01%

1. Hydrogen sulphide

B.

0.50%

2. Carbon monoxide

C.

0.003%

3. Nitrogen fumes

D.

0.001%

4. Methane

Code:-

A

B

C

D

a)

1

2

3

4

b)

2

4

3

1

c)

4

1

2

3

d)

1

3

4

2

ANS-b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

18

57. Pick up the correct statement regarding drilling a tunnel from the following

a) holes are drilled by pneumatically operated rock drills

b) one drill is required for each 4 to 5 m 2 force area

c) the diameter of bore hole at the deepest point should be 6mm more

than the diameter of the cartridge

d) all

ANS-d

58. Which one of the following method of tunneling does not required the

use of time bearing-

a) linear plate method

b) shield method

c) compressed air method

d) mechanical tunneler i. e. mole method

e) all

ANS-e

59.Circuler section of tunnel is not suitable for-

a) carrying water

b) non-cohesive soil

c) tunnel driven by shield method

d) placement of concrete lining

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

ANS-d

19

60. What is the correct sequence of following event of construction of shaft

in rock

1. drilling and blasting

2. timbering

3. pumping

4. mucking

select the correct sequence-

a) 1 2 3 4

b) 1 4 2 3

c) 2 1 4 3

d) 2 4 1 3

 

ANS- b

61.

which of the following are percussion drill ?

1.

shot drill

2. diamond drill

3.

wagon drill

4. churn drill

a) 1 and 2 are correct

b) 3 and 4 are correct

c) 1 and 4 are correct

d) 2 and 3 are correct

 

ANS- b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

20

62. A good blast with good yield is obtained if the cut hole is

a) normal to face

b) inclined at 45 0 to the face

c) inclined at 15 0 to the face

d) inclined at 30 0 to the face

ANS- b

63. In the compressed tunneling, the volume of free air provided is-

a) 6 m 3 /sec/m 2 of face area

b) 6 m 3 /minute/m 2 of face area

c) 20 m 3 /minute/m 2 of face area

d) 6 m 3 /hour/m 2 of face area

ANS- b

CIVIL BASE

https://www.youtube.com/channel/UC7Q9Y0mzqZCIL4b1Y7g7yPg

21