Sei sulla pagina 1di 4

CE Nov 2019 Preboard 2 Solution

1. Two candles of the same height are lighted at the same time. The first is consumed in 4 hours and the second in 3 hours. Assuming that each candle burns at a constant rate, in how many hours after being

lighted was the first candle twice the height of the second?

 

A.

0.75

C. 2

B.

1.5

D. 2.4

Solution:

 
 

L

L

r

1 =

4

and r 2 =

3

L 1 = 2L 2

L

L t = 2

4

  

1

t = 2.4 hrs

1

4 t = 2

L

2

3

L

3

t

t

  

2. When the sum of the first ten terms of an arithmetic progression is four times the sum of the first five terms. The ratio of the first term to the common difference is:

A. 1:2

B. 2:1

Solution:

S n =

n

2

2

a

1

+ n

(10

1)

(

1)

d

S

10 = 4S 5

10

2

2

a

1

+

d

=

4

C. 1:4

D. 4:1

5

2

2

a

1

+

(5

10a 1 + 45d = 20a 1 + 40d 10a 1 = 5d

a 1

1 =

d

2

1)

d

3. RI bought a printer which will print 500 pages in 8

minutes. The admin wishes to procure another printer so that when both are operating together, they will print 500 pages in 2 minutes. How many minutes it would require the second printer to print 500 pages alone?

A. 3-2/3

B. 2-2/3

Solution:

(r 1 + r 2 )(2) = 500

500 8

+

500 t

2

   (2)

=

500

t 2 = 2.67 minutes

B. 2-1/2

D. 3-2/3

4. Two boys A and B start at the same time to ride from Tacloban to Abuyog, 60 miles away. A travels 4 miles an hour slower than B. B reaches Abuyog and at once turns back meeting A 12 miles from Abuyog. The rate of A was:

A.

4 mph

C. 12 mph

B.

8 mph

D. 16 mph

Solution:

t A = t B

60

12

v

A

=

v A = 8 mph

50

+

12

v

A

+ 4

5. If 8 men take 12 days to assemble 16 machines, how

15 men to assemble 50

many

machines?

days will

it take

A.

B.

18

22

C. 20

D. 24

Solution:

r = 8(12)

16

t = 6

15

50

= 6 man-days/machine

t = 20 days

6. Five points on a circle are numbered 1, 2, 3, 4, and 5 in clockwise order. A bug jumps in clockwise direction from one point to another around the circle; if it is on odd-numbered point, it moves one point,

and if it is on an even-numbered point, it moves two points. If the bug begins on point 3, after 2019 jumps it will be on what point?

A. 4

B. 1

Solution:

C. 2

D. 5

The first jump will be on 4, then on

1, then on 2. Jumping successively

on these three points is 1 full cycle.

5

2019/3 = 673 full cycles

1 4 3
1
4
3

2

Since the full cycle ends at point 2, the bug will be at point 2 after 2019 jumps.

7. Inside a box are 5 balls; three whites and two blacks. If balls are randomly drawn and tallied according to color, what is the chance that at least once after the

first tally the colors have the same number of tallies?

A. 4/5

C. 1/5

B.

2/5

D. 3/5

Solution:

All possible sequence = 5! / 3!(2!) = 10

Sequence with ties = 8

WBWWB

tie in the 2 nd draw

BWWWB

tie in the 2 nd draw

WWBBW

tie in the 4 th draw

BBWWW

tie in the 4 th draw

WBWBW

tie in the 2 nd and 4 th draws

BWBWW

tie in the 2 nd and 4 th draws

BWWBW

tie in the 2 nd and 4 th draws

WBBWW

tie in the 2 nd and 4 th draws

P = 8/10 = 4/5

8. From a tank filled with 240 gallons of alcohol, 60 gallons are drawn off and the tank is filled up with water. Then 60 gallons of the mixture are removed and replaced with water, and so on. How many

gallons of alcohol remain in the tank after 5 drawings of 60 gallons each are made?

A. 55 gallons

B. 58 gallons

C. 56 gallons

D. 57 gallons

Solution:

After the Draw

Alcohol Remained (in gallons)

1 240 60 = 180

2

180

  240

60  

240

= 180(0.75)

3

180(0.75)

  240

60  

240

= 180(0.75 2 )

4

5

180(0.75 2 )

180(0.75 3 )

240

60  

60  

240

240

240

= 180(0.75 3 )

= 180(0.75 4 )

Alcohol remained after 5 drawings = 180(0.75 4 ) = 56.95 gal 57 gal

Or… 180, 180(0.75), 180(0.75 2 ), … Geometric Sequence Common ratio, r = 0.75

a n = a 1 r n 1

a 5 = 180(0.75 4 ) a 5 = 56.95 gal 57 gal

9. The excursion boat on the river takes 2-1/2 hours to make the trip to point 12 miles upstream and to

return. If the rate at which the boat travels in still water is 5 times the rate of the river current, what is the rate of the current?

A.

B.

Solution:

8 mph

6 mph

C. 4 mph D. 2 mph

x = rate of the water current

5x = rate of the boat in still water

t up + t down = 2.5

12

4x +

6x 12

= 2.5

x = 2 mph

10. Find the product of two numbers such that twice the first added to the second equals 19 and three times the first is 21 more than the second.

A.

16

C. 24

B. 18

D. 20

Solution:

2x + y = 19 3x y = 21

x

= 8 and y = 3

P

= xy = 24

11. The kinetic energy E of a body is proportional to its weight W and to the square of its velocity v. An 8 lb

body moving at 4 ft/sec has 2 ft-lb of kinetic energy. Find the kinetic energy of a 6000 lb truck speeding at 88 ft/sec.

A.

B.

627,000 ft-lb

762,000 ft-lb

Solution:

= kWv 2

= kWv 2
= kWv 2

E

k

=

E

Wv

2

E

2

6000(88 )

=

2

8(4

2

)

E = 726,000 ft-lb

C. 672,000 ft-lb D. 726,000 ft-lb

12. In the expansion of (x + y)^n, find the coefficient of

the 9 th term given that the coefficients of the 5 th and

the 12 th terms are equal.

A. 5,005

B. 11,440

Solution:

C. 6,435

D. 12,870

There are 4 terms before the 5 th term, therefore, there are 4 more terms after the 12 th term. Number of terms in the expansion = 12 + 4 = 16 Hence, n = 15

r th term = n C m a n m b m

9 th term = 15 C 8 x 15 8 y 8

9 th term = 6435x 7 y 8

13. If x is 40% less than y and y is 25% greater than z. Express x in terms of percentage of z?

A.

B.

Solution:

x is 35% of z x is 85% of z

x

= y 0.40y = 0.60y

y

= z + 0.25z = 1.25z

x

= 0.60(1.25z) = 0.75z

x

is 75% of z

C.

D.

x is 75% of z x is 25% of z

14. If one root of the quadratic equation with integer

coefficients is 3 + 4i, what is the constant term of the equation?

A.

22

C. 24

B. 25

D. 21

Solution:

If x 1 = 3 + 4i, then x 2 = 3 4i

(x x 1 )(x x 2 ) = 0 [x (3 + 4i)][x (3 4i)] = 0 x 2 (3 4i)x (3 + 4i)x + (3 + 4i)(3 4i) = 0 x 2 3x + 4xi 3x 4xi + 9 16i 2 = 0 x 2 6x + 9 16(-1) = 0 x 2 6x + 25 = 0

Another Solution:

If x 1 = 3 + 4i, then x 2 = 3 4i

x 1 + x 2 = 6 x 1 x 2 = 9 16i 2 = 9 15(-1) = 25

Ax 2 + Bx + C = 0 x 2 (-B/A)x + (C/A) = 0 x 2 (x 1 + x 2 )x + x 1 x 2 = 0 x 2 6x + 25 = 0

15. It takes 2 hours to row 9 miles with the current and 6 hours to return against the current. Determine the rate of the current.

A. 1.5 mi/hr

B. 3 mi/hr

C.

D. 2 mi/hr

2.5 mi/hr

Solution:

Let

x = velocity of boat in still water (mph) y = velocity of the water current (mph)

velocity = distance / time

Row with the current

x + y = 9/2

equation (1)

Row against the current

x y = 9/6

equation (2)

y = 1.5 mph

CE Nov 2019 Preboard 1 Solution

1. Find

the

term

expansion of

A. 180

B. 160

  

2

Solution:

For (x 2/x) 6 a = x

that

+

3

x

2

is

  

x

independent

2

x

  

6

C. -140

D. -160

of

b = -2/x

n = 6

x

in

the

r th term = ( n C m )(a n-m )(b m ) = ( 6 C m )(x 6 m )(-2/x) m r th term = ( 6 C m )(-2) m (x 6 2m )

For the term involving x 0 : r th term = K 1 x 0

6 2m = 0 m = 3

K 1 = ( 6 C 3 )(-2) 3 = -160

For the term involving x 2 : r th term = K 2 x 2

6 2m = 2 m = 2

K 2 = ( 6 C 2 )(-2) 2 = 60

The constant term in the expansion of (2 + 3/x 2 )(x 2/x) 6 is:

K = 2K 1 + 3K 2 = -140

2. How many minutes after 3:00 o’clock will the hands of the clock be perpendicular to each other for the 1st time?

A.

32.73

C. 37.23

B.

33.72

D. 33.27

Solution:

15 x x/12 15
15
x
x/12
15

x = 15 + (x/12) + 15 11x/12 = 30

x = 32.73 min

3. Aedan opened his Science book and noticed that the product of the two pages in front of him was equal to 1122. What were the sum of the numbers of those pages?

A.

B.

106

107

Solution:

x(x + 1) = 1122

x 2 + x 1122 = 0

x = 33 and -34

C. 66

D. 67

Use x = 33. Aedan is at pages 33 and 34 of the book. Sum = 33 + 34 = 67

4. There is a two-digit number whose digits are the same, and has got the following property: When

squared, it produces a four-digit number, whose first two digits are the same and equal to the original’s minus one, and whose last two digits are the same and equal to the half of the original’s. Find that number.

A.

B.

77

66

Solution:

C. 88

D. 99

Let the number be 10x + x = 11x (11x) 2 = 1000(x 1) + 100(x 1) + 10(0.5x) + 0.5x 121x 2 = 1105.5x 1100 121x 2 1105.5x + 1100 = 0 x = 8 and 25/22

The number is 88

Another Solution:

By inspection 77 2 = 5929 66 2 = 5929 88 2 = 7744 77 2 = 9801

Answer = 88

the 1 st two digits are not the same the 1 st two digits are not the same okay the 1 st two digits are not the same

5.

If x + y = 5 and xy = 6, find the value of x 3 + y 3 .

A. 35

B. 40

Solution:

C. 30

D. 45

(x

+ y) 3 = x 3 + 3x 2 y + 3xy 2 + y 3

(x

+ y) 3 = x 3 + y 3 + 3xy(x + y)

5 3 = x 3 + y 3 + 3(6)(5)

x 3 + y 3 = 35

6. At what price will a businessman mark a digital camera for sale that cost P6000 in order that 20%

discount can be offered on the marked price and still makes a profit of 25% of the selling price.

A.

B.

Solution:

P8,000

P12,000

C. P15,000

D. P10,000

Let x = tag price or mark price 0.80x = selling price at 20% discount

Selling Price Cost = Profit 0.80x 6000 = 0.25(0.80x) x = P10,000

7. The range of the function f(x) = 1 2e x is which of the following?

Note:

The interval [a, b] include the end-points a and b The interval (a, b) exclude the end-points a and b

A. (,1]

B. (,1)

C. (1, ) D. [1, )

Solution:

Domain = (-, )

Range: When x → , f(x) -When x -, f(x) 1

Range = (-, 1)