Sei sulla pagina 1di 22

CCE-2019 Screening Test Preparation

CCE-2019 screening test will be conducted on 9th december 2018, simultaneously at


Karachi, hyderabad, Sukkur, Nawabshah , Larkano & Mithi.

English - 20%
G.K - 80%
it includes Pak Affairs, Current Affairs, Everyday Science, Simple Arithmatic & Analogies

100 Marks and 100 mcsqs with a negative marking of 0.25 per incorrect answer.

passing marks 50%.

lets start with the preparation.

Who is Who ( federal )

President: Arif Alvi -13th - 9th Sep 2018

P.M: Imran Khan - 22nd -18 aug 2018

C.justice: Mian Saqib Nisar - 25th-31st dec 2016

Attorney G: Anwar Maqsood Khan - 34th- 18 Aug 2018

Auditor G: Javaid JAhangir - 20th - office August 2017

Governor SBP: Tariq Bajwa- 19th- office 7 july 2017

DG ISI : Lt.Gen Asim Munir 22nd - 10 oct 2018

DG ISPR: Maj.Gen Asif Ghafoor 15 dec 2016

COAS: Qamar Javed Bajwa - 10th - 28 nov 2016

CNS: Zafar Mahmood Abbasi -

CAS: Mujahid Anwar Khan -

Chairman Senate: Sadiq Sanjrani - 8th - 12 March 2018

Old & New names of cities of Pakistan

Hyderabad : NeeronKot

Quetta : Shal Kot (other sources claim it Shah Kot )


Jacobabbad : Khan Garh

Sialkot : Salwan Kot

Attock : Campbell pur

Faisalabad : Lyallpur

Sahiwal : Montgomery

Bin Qasim : Pepri

Muslim Bagh : Hindu Bagh

Pak Pattan : Ajothanpur

Islamabad : Raj Shahi

Karachi : Kalanchi / Kolachi

Lahore : Mahmoodpur

Gujranwala : Khan pur

Zhob : Fort Samemars

Peshawar : Persha pur

Swat : Rowdanya

Benazirabad : Nawabshah

Larkana : Chandka

Charsadda : Pushkalawati

Umerkot : Amarkot

Demographics of Pakistan

Co-ordinates : 30N,70E

Total Area : 796,095 sq.km


Land: 770,875 , Water: 25,220

Borders:
Afghanistan: 2430 KM
Iran: 909 KM
India: 2900 KM ( approx )
China: 510 KM
Coastline: 700 Km

Territorial Sea: 12 Nautical miles

Highest point: K2 (mount godwin austin) 8,611 m

Agriculture land: 35.2 %, Forest: below 4%

Population growth : 2%

Urban population: 39.5%

literacy rate: 58%

Unemployment: 5.9%

The Following User Says Thank You to Mir Shahnawaz For This Useful Post:
Greenland (Saturday, October 13, 2018)
#5
Saturday, October 13, 2018

Join Date: Oct 2016


Location: Presently, Rawalpindi (Basically from Larkana, Sindh)
Larkaniankid Posts: 21
Junior Member Thanks: 37
Thanked 3 Times in 3 Posts

Economics of Pakistan

GDP: 304 Billion USD 2017

GDP by Sector: 2017


Agri: 22.8%
Ind: 17.9%
Ser: 53.0%

Labor force: 69.95 Million 2017


labor force #10 Globally

Labor force by occupation: 2015


Agri: 42%
Ind: 23%
Ser: 35%

Poverty Line : 29.5% ( 2013 )

budget: 5,361 Billion Revised 2018-2019

Inflation rate: 5.83% july 2018


exports: 21.7 Billion USD ( 2017 est)
partners: U.S 16%, China 7%, U.K 7%

Imports: 48.21 Billion USD ( 2017 est )


partners: China 29%, UAE 14%, U.S 4%

Gold Reserves: 64.60 Tonnes - 2.71 Billion USD

FDI: 3,439 Million USD ( 2017 )

Remittances: 5,017 Million USD ( 2017 )

Reserves: 16 Billion USD ( 2018 )

GDP Expenditure:
Military 3.5%
Educat 2.7%
Health 0.9%

Old and New names of cities and countries

1. Abyssian = Ethopia

2. Angora = Ankara

3. Batavia = Jakarta

4. Burma = Myanmar

5. Ceylon = Sri Lanka

6. Christina = Oslo

7. Zaire = Congo

8. Constantipole = Istanbul

9. Dacca = Dhaka

10. Dutch Gyena = Surinam

11. Numidia = Algeria

12. Edo = tokyo

13. Formosa = Taiwan

14. Holland = The Netherlands


15. Mesopotamia = Iraq

16. Persia = Iran

17. Oea = Tripoli

18. Peking = beijing

19. S.Rhodesia = Zimbabwe

20. N.Rhodesia = Zambia

21. Saigon = Ho Chi Minh

22. Leningrad = St. Petersburg

23. Siam = Thailand

24. Zanzibar = Tanzania

25. Stalingrad = Volgograd

26. Upper Volta = Burkina Faso

27. Tripolitania = Libya

28. Choson = Korea ( north & south )

29. Turicum = Zurich

Constitutions of 56, 62 & 73

1956 Constitution

1. Constitution of 1956 was passed from National Assembly on


A. 29th January, 1956
B. 29 February, 1956
C. 29 April, 1956
Answer= B

2. In formation of 1st Constitution ______ played very important role


A. Skandar Mirza
B. Muhammad Ali Bogra
C. Ch. Muhammad Ali
Answer=C

3. Constitution of 1956 was enforced on


A. 23rd Feb, 1956
B. 14th Aug, 1956
C. 23rd March, 1956
Answer=C

4. The Constitution of 1956 was framed by the Constituent Assembly in the name of
A. Peoples
B. President
C. Prime Minister
Answer=A

5. The Constitution of 1956 was to assented to by the


A. President
B. Governor General
C. Both (a) and (b)
Answer=B

6. Constitution of Pakistan, 1956 declared Pakistan as


A. Islamic Republic of Pakistan
B. Republic of Pakistan
C. None of the above
Answer=A

7. Definition of the State was provided in Article ______, of the Constitution of 1956
A. 2
B. 3
C. 5
Answer=B

8. Part ______ of the Constitution of 1956 was granting fundamental rights


A. One
B. Two
C. Three
Answer=B

9. According to the Constitution of, 1956 there shall be _____ form of government in country
A. Parliamentary
B. Presidential
C. None of the above
Answer=A

10. According to the Constitution of 1956 ______ was the Head of State
A. President
B. Prime Minister
C. Governor General
Answer=A
11. Minimum age to become President was held _____, year in 1956 Constitution
A. 35
B. 40
C. 45
Answer=B

12. According to the Constitution of 1956 there shall be _____ legislature in country
A. Bi cameral
B. Uni Cameral
C. Tri Cameral
Answer=B

13. According to the Constitution of 1956 ______ was the highest Court of country
A. Supreme Court
B. Federal Court
C. High Court
Answer=B

14. According to the Constitution of 1956 _____ were declared as National Languages
A. Urdu and English
B. Urdu and Hindi
C. Urdu and Bengali
Answer=C

15. 1956 Constitution provided ______ form of government for the country
A. Unitary
B. Federal
C. Both (a) and (b)
Answer=B

16. The Constitution of 1956 was consisting ______ Articles, and ______, parts
A. 240 Articles 10 parts
B. 280 Articles 7 parts
C. 234 Articles 13 parts
Answer=C

17. Constitution of 1956 _____ part was dealing with Fundament Rights
A. Part one
B. Part two
C. Part three
Answer=B

18. Constitution of 1956 prevails for _________,


A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
Answer=B

19. The Constitution of 1956 was abrogated on


A. October, 1958
B. June, 1956
C. July, 1956
Answer=A

20. The Constitution of 1956 was enacted by the assembly in the name of
A. In the name of Islam
B. In the name of Pakistan
C. In the name of peoples
Answer=C

21. Strength of Membership of National Assembly According 1956 Constitution was


A. 340
B. 310
C. 240
Answer=B

22. Constitution of 1956 provided _____ form of election


A. Direct
B. Indirect
C. None of the above
Answer=A

23. Constitution of 1956 provided _____ citizenship of the citizens of the country
A. Single
B. Double
C. Both (a) and (b)
Answer=A

24. According 1956 Constitution powers and authorities were


A. In the hand of Center
B. In the hands of Provinces
C. Divided between (a) and (b)
Answer=C

1962 CONSTITUTION

1. Constitution, of 1962 was made on


A. 23rd March, 1962
B. 28 February, 1962
C. 14 August, 1962
Answer=B

2. Constitution of 1962 was consisting


A. 250 Articles, and 10 parts
B. 260 Articles, and 9 parts
C. 234 Articles, and 12 parts
Answer=A

3. Constitution of 1962, provided ______ form of government


A. Parliamentary
B. Presidential
C. None of the above
Answer=B

4. Constitution of 1962, provided ______ election for President


A. Direct
B. Indirect
C. Both (a) and (b)
Answer=B

5. According to Constitution of 1962, age limit to cast vote was________


A. 21 years
B. 20 years
C. 18 years
Answer=A

6. According to Constitution of 1962, President was elected through


A. Parliament
B. Provincial assemblies
C. Electoral College
Answer=C

7. According to Constitution of 1962, minimum age limit for President-ship was


A. 35 years
B. 40 years
C. 45 years
Answer=A

8. Article _______ , of the Constitution of 1962, empowered President with


power of dissolution of National Assembly
A. 13
B. 23
C. 33
Answer=B

9. Under Article 13 of the Constitution of 1962 _____ can be impeached


A. President
B. Prime-Minister
C. Speaker
Answer=A

10. The Constitution of 1962, held ______ religion for Speaker of National Assembly
A. Islam
B. Non believer
C. No restriction upon
Answer=C

11. The Constitution of 1962, provided Federation consisting centre and ______ provinces
A. 2
B. 3
C. 1
Answer=A

12. Total strength of Members of National Assembly according to Constitution of 1962, was
A. 156 members
B. 218 members
C. 318 members
Answer=B

13. According to Constitution of 1962, Provincial Assemblies were consisting ______ members
A. 200
B. 218
C. 220
Answer=B

14. In initial name of the Country in 1962 Constitution was held


A. Republic of Pakistan
B. Islamic Republic of Pakistan
C. Islamic Democratic Pakistan
Answer=A

15. Through an amendment in ______ 1962, name of the State was declared Islamic Republic of
Pakistan instead of Republic of Pakistan
A. December
B. October
C. August
Answer=A

16. According to Constitution of 1962 ______ was the Chief Executive of the Country
A. President
B. Prime-Minister
Answer=A
17. Term and Tenure of President Office in Constitution of 1962, was
A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
Answer=B

18. According to Constitution of 1962, ______ was the highest Court of the country
A. Supreme Court
B. Federal Court
C. Federal Shariat Court
Answer=A

19. Constitution of 1962, provided ______ Legislature


A. Uni Cameral
B. Bi Cameral
C. Tri-Cameral
Answer=A

20. As per Constitution of 1962 age limit for Judge of Supreme Court was
A. Sixty years
B. Sixty two years
C. Sixty five years
Answer=C

21. As per Constitution of 1962 retiring age of High Court Judge was
A. Sixty years
B. Sixty two years
C. Sixty five years
Answer=A

22. As per Constitution of 1962, ______ were held National Languages


A. Urdu
B. Bengali
C. Both (a) and (b)
Answer=C

23. According to Constitution of 1962, _____ was given to provinces


A. Provincial autonomy
B. Independence
C. Self control
Answer=A

24. Constitution of 1962 declared _____ as Capital of the country


A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
Answer=C

25. Article 29 of the Constitution of 1962 empowered President in absence of National Assembly
to promulgate an ______ with the same powers and force as an Act of the Legislature
A. Ordinance
B. Instrument
C. Bill
Answer=A

26. By Article 226 of the Constitution of 1962 Field Marshal Ayub Khan was become the First
______ of Pakistan
A. Chief Executive
B. Martial Law Administrator
C. President
Answer=C

27. Constitution of 1962 was replaced by


A. Provisional Constitution Order of 1969
B. Legal Frame Work Order of 1971
C. Constitution of 1973
Answer=A

28. Constitution of 1962, was abrogated on


A. March, 1969
B. June, 1970
C. July 1970 of 1962
Answer=A

29. Constitution of 1962 remained for


A. Six years
B. Seven years
C. Eight years
Answer=B

30. The Constitution of 1962 is also famous as


A. One man show
B. Sign of dictatorship
C. Absolute Constitution
Answer=A

31. Constitution of 1962 was abrogated by


A. General Tikka Khan
B. General Agha Muhammad Yahya Khan
C. General Asghar Khan
Answer=B
1973 CONSTITUTION

1. Constitution of 1973 was authenticated and published in the official Gazette on


A. 23rd March, 1973
B. 12th May, 1973
C. 12th April, 1973
Answer=C

2. The Constitution of 1973 came into force on


A. 23rd March, 1973
B. 12th May, 1973
C. 14th August, 1973
Answer=C

3. Constitution of 1973 consist


A. 250 Articles,
B. 280 Articles
C. 285 Articles
Answer=B

4. Constitution of 1973 consist ______


A. 6 schedules
B. 7 schedules
C. 8 schedules
Answer=B

5. Objectives Resolution was passed on


A. January, 1949
B. February, 1949
C. March, 1949
D. None of above
Answer=C

6. According to Objectives Resolution sovereignty over the entire Universe belongs to


A. Public of Pakistan
B. Almighty Allah
C. Government of Pakistan
D. None of above
Answer=B

7. According to Objectives Resolution authority enjoyed by the peoples of Pakistan within limits
prescribed by Almighty Allah as sacred _______
A. Trust
B. Right
C. Duty
D. None of above
Answer=A

8. Objectives Resolution provided that the State shall exercise its powers and authority through
_______
A. Dictators
B. Elected representatives of peoples
C. Both (a) and (b)
D. None of above
Answer=B

9. Objectives Resolution stress that the Muslims of Pakistan shall enable to order their lives
________
A. Secular
B. As per teachings of Islam
C. Both (a) and (b)
D. None of above
Answer=B

10. According to Objectives Resolution minorities shall be made


A. Free to serve their lives according to their own religion

B. Bound to serve their lives according teachings of Islam


C. To serve their lives according to government policies
D. None of above
Answer=A

11. According to Objectives Resolution independence of the judiciary shall be


A. Attached
B. Fully secured
C. Developed
D. None of above
Answer=B

12. Objectives Resolution demanded that Pakistan


A. Shall play its positive role for international community
B. Play model role for Muslim Countries
C. Both (a) and (b)
D. None of above
Answer=C

13. Objectives Resolution was set as ______ in 1973 Constitution


A. Preamble
B. Annexure
C. First Schedule
Answer=A
14. The Constitution of 1973 declared Pakistan as
A. Republic of Pakistan
B. Islamic Republic of Pakistan
C. Federation of Pakistan
Answer=B

15. As per Article 1 of the Constitution territories of Pakistan shall comprise


A. The Province of Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab Sindh, Federal Capital and
FATA

B. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and FATA


C. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and Islamabad Capital Territory
Answer=A

16. Islam to be the State religion of Pakistan as provided in _____ of the Constitution of 1973
A. Article 1
B. Article 2
C. Article 2(A)
Answer=B

17. According to Article 2A Objectives Resolution is _____ Part of the Constitution


A. First
B. Corroborative
C. Substantive
Answer=C

18. The basic duty of every citizen of Pakistan is that


A. He must be faithful person
B. He must play creative role for development of Pakistan
C. He must be loyalth to Pakistan
Answer=C

19. Loyalty to state and obedience to Constitution and law is basic duty of every citizen of
Pakistan and it is provided in
A. Article 5 of the Constitution
B. Article 5-A of the Constitution
C. Article 6 of the Constitution
D. None of above
Answer=A

20. Any person who abrogates or subverts or suspends or held in abeyance, or attempts or
conspires to abrogate or suspend or held in abeyance, the Constitution by use of force or show of
force or by any other unconstitutional means shall be guilty of
A. High treason
B. Felony
C. Sedition
Answer=A

21. As per Article 6(3) ______ is empowered to provide punishment of persons found guilty of
high treason
A. Majlis-e-Shoora (Parliament)
B. Supreme Court
C. Law enforcement agencies
D. None of above
Answer=A

22. Definition of the State is provided in Article _____ of the Constitution of 1973
A. 7
B. 8
C. Both (a) and (b)
D. None of above
Answer=A

23. Articles ______ to _______ of The Constitution of 1973 are providing Principles of Policy
A. 18 to 28
B. 29 to 40
C. 28 to 38
D. None of above
Answer=B

24. Article 8 Constitution of 1973 describe any law inconsistent with or in derogation of
Fundamental rights
A. To be void
B. To be illegal
C. To be valid
Answer=A

25. No person shall be deprived of life or liberty save in accordance with law as provided in
A. Article 8 of the Constitution of 1973
B. Article 9 of the Constitution of 1973
C. Article 10 of the Constitution of 1973
Answer=B

26. Articles ______ to _______ of the Constitution deals with Fundamental Rights
A. 8 to 28
B. 8 to 30
C. 8 to 32
Answer=A

27. Any right which has been provided by the Constitution of 1973 is called
A. National right
B. Inherent right
C. Fundamental right
Answer=C

28. Safeguards as to arrest and detention is provided in _______ of the Constitution


A. Article 8
B. Article 10
C. Article 12
Answer=B

29. Article 10-A of the Constitution deals with


A. Right to fair trial
B. Right to safeguard against illegal detention
C. None of above
Answer=A

30. Right to fair trial is ______ right of every citizen of Pakistan


A. Fundamental
B. Inherent
C. Natural
Answer=A

31. Slavery, forced labour, etc. are prohibited in Article ______, of the Constitution of 1973
A. 11
B. 11-A
C. None of above
Answer=A

32. Article 12 of the Constitution of 1973 provided protection against


A. Terrorism
B. Illegal detention
C. Retrospective punishment
Answer=C

33. Article 13 of the Constitution protects from


A. Illegal
B. Unfair trial
C. Double punishment
Answer=C

34. No person shall be subjected to torture for the purpose of extracting evidence is provided in
Article _____, of the Constitution 1973
A. 14
B. 14(I)
C. 14(2)
Answer=C
35. Article 15, of the Constitution of 1973 provided freedom of
A. Speech
B. Movement
C. Schooling
Answer=B

36. Freedom of assembly is provided in Article _____ of the Constitution of 1973


A. 121
B. 15
C. 16
Answer=C

37. Freedom of ______ is provided in Article 17 of the Constitution of 1973


A. Assembly
B. Association
C. None of above
Answer=B

38. Article 18 of the Constitution, 1973 deals with


A. Freedom of trade
B. Freedom of business or profession
C. Both (a) and (b)
Answer=B

39. Every citizen shall have the right to have access to information in all matters of public
importance subject to regulation and reasonable restrictions imposed by law is provided in
Article ______, of The Constitution of 1973
A. 18
B. 19
C. 19A
Answer=C

40. Article ______ of the Constitution, 1973 provided safeguard against taxation for the purpose
any particular religion
A. 20
B. 21
C. 22
Answer=B
ndian National Congress

Founded by Allan Octavian Hume in 1885

Founded at Gokuldas Tejpal Sanskrit College Bombay

First General Secretary A.O.Hume and President Womesh Bannerjee

All indian home rule league was strarted at lucknow session of 1916
First woman president Annie Besant 1917

Youngest president Abdul kalam Azad

National Song Vande Matram was sung in lucknow session of 1916

Independence from british was demanded at lahore session of 1929

Mahatma Gandhi presided over only one session held at Belgaun 1924

J.B Kriplani headed congress at the time of independence

Jinnah left Congress in 1920


All Indian Muslim League

Founded on 30th December 1906 at dhaka

Formed during Annual meetings of Muhammadan Educational Conference

Constitution was written by Maulana Mohammad Ali Jauhar

First President Sir Agha Khan anad Head Quarters was established at lucknow

Jinnah joined AIML in 1913

Pact signed between AIML and INC ( indian national Congress ) in 1916

Syed Ameer Ali organized a branch in london in May 1908

The constitution was framed at 1st annual meeting at karachi in 1907

30th dec, 1930 session of Allahabad was headed by Allama Iqbal

Jinnah was elected of party in march 1934


Pre-Partition part 1

Dara Azam attacked sindh in 327 BC

Greek Came to sindh in 325 BC

Rai Sahasi was the last king of Rai Dynastty

Rai dynasty was replaced by Brahman Dynasty

Raja Dahir was the last king of Brahman Dynasty

Bin Qasim Had an army of 1500 soldiers

Mahmood Ghaznavi attacked Sindh in 1026 AD

Sama Dynasty was Established by Jam Bambino


Ibn-e-batuta came to sindh in 1434

Mirza Abdul Rahim Khan Khanan annexed sindh on behalf of Mughal Empire

Aurangzeb was given Sindh as a fief in 1649

Mian Yaar Muhammad Kalhoro founded the Kalhora Dynasty in 1701

Madad Khan Pathan Looted Sindh in 1739

Battle of Haani was fought between Talpurs and Kalhora's


Pre-Partition part 2

Sir Charles Napier Conquered Sindh in 1843

Sindh was brought under Bombay Residency in 1847

Jinnah called a session to separate Sindh on 25th march 1927

Tipu Sultan Allied with france against British

Sea Route to india discovered in 1498

Emperor Jehangir allowed the British to trade in India

Bahadur Shah Zafar last Mughal Emperor was exiled to Rangoon

Al-halal weekly was started by Abdul Kalam Azad

Shah Jahan was also known as Prince of Builders

Governor General of Fort William became Governor General on India in !833

Delhi Became capital in 1911

Dr. Annie Besant is known as the heroine of Quit India Movement

Partition of Bengal Took Place in 1905

Deobandi School of Religion started in 1867

All round table conference were held in London

St.George Fort was the 1st British Fort in India

Khilafat movement reflected Hindu-Muslim unity


Pre-Partition part 3

Queen Victoria Appointed Empress of India in 1877

Swadeshi movement was first Anti-British Movement

Lord Dalhouise introduced Indian Civil Service


Subuktuguin A turkish slave became the master of ghanzi dynasty

Lodhi dynasty was founded by Bhalul Lodhi

Qutub-ud-Din was the First Muslim independent ruler to be crowned on 24th june 1206 at
Lahore

Mohammad Ghauri Overtrhow and Killed Prithvi Raj in 1192 A.D

Shah Waliullah was born on 21st February 1703 A.D

Sir syed Ahmed Khan was appointed to Imperial Legislative Council in 1878

First Constituent Assembly lasted 7 years

Institution of Khilafat was abolished in 1924

RadCliffe Award was announced on 17th August 1947

Urdu-Hindi Controversy happened in the year 1867

Jinnah left Congress in 1920

Lal Shahbaz Qalandar's Real name was Hazrat Usman Marvadi


Pre-Partition part 4

Muhammadan Anglo Oriental high school was established by Sir Syed Ahmed khan on 24th
May, 1874

M.A.O School was transformed to College level and inaugrated by Lord Lytton in 1877

in 1920 M.A.O was upgraded to University.

Dar-ul-Uloom-i-Deoband was Established at Saharanpur, Deoband on 14thApril 1866

Maulana Muhammad Qasim was appointed 1st Principal

Anjuman-i-Hayat-i-Islami was founded on 24th September, 1884 at Masjid Bakar Khan,


Mochi gate Lahore

Sindh Madarsat-ul-Islam was founded by Syed Hassan Ali Affandi at Karachi

Islamia College Peshawar Founded by Nawabzada Abdul Qayum Khan & Sir George Keppel
in 1913

Partition of India Plan was announced on 3rd June 1947


Rulers and Dynasties of Sindh

Rai Dynasty 495 to 632 A.D

Brahman Dynasty 632 to 711 A.D


Arab Rule 711 to 1050 A.D

Soomro Dynasty 1050 to 1350 A.D

Sama Dynasty 1350 to 1520 A.D

Argun Dynasty 1520 to 1555 A.D

Turkhan Dynasty 1555 to 1592 A.D

Mughal Rule 1592 to 1700 A.D

Kalhora Dynasty 1700 to 1843 A.D

British Rule 1843 to 1947 A.D


Topics covered so far

1. Page # 1
o Who is Who federal
o Old and New Names Pakistan
o Demographics of Pakistan
o Economics of Pakistan
o Old and New names of cities and countries

2. Page # 2
o Constitutions of 1956, 1962 & 1973
o About sindh
o Amendments to the constitution
o Indian Act 1935

3. Page # 3
o Indian National Congress
o All Indian Muslim League
o Pre-Partition part 1
o Pre-Partition part 2
o Pre-Partition part 3
o Pre-Partition part 4
o Rulers and Dynasties of Sindh