Sei sulla pagina 1di 3
DELHI PUBLIC SCHOOL JALANDHAR SUBJECT : MATHEMATICS CLASS :X TOPIC:Probability Note :All the questions to

DELHI PUBLIC SCHOOL JALANDHAR

SUBJECT : MATHEMATICS

CLASS :X

TOPIC:Probability Note :All the questions to be done in assignment notebook.

Part A

Assignment No: 4

Q1. What is the range in which the probability of an event of a random experiment lies?

(Ans: 0≤ P(E)≤ 1)

Q2. A die is thrown once. Find the probability of getting a number that is neither prime nor composite. (Ans: 1/6)

Q3. A card is drawn from a pack of cards numbered 1 to 52. Find the probability that the number on the card is a

prime number less than 25.

(Ans: 9/52)

Q4. Three different coins are tossed together. Find the probability of getting

(i) exactly two heads (ii) atleast 2 heads (iii) atleast 2 tails.

Ans: 3/8, 1/2 , 1/2 )

Q5. Harpreet tosses two different coins simultaneously. What is the probability that she gets “ atleast one head”? (Ans: 3/4)

Q6. There are 100 cards in a bag on which numbers from 1 to 100 are written. A card is taken out from the bag at random. Find the probability that the number on the selected card (i) is divisible by 8 (ii) non divisible by 8

(CBSE : 2018) (Ans: 3/25, 22/25)

Q7. Two dice are tossed together. Find the probability of getting:

(i) Getting a doublet

(ii) Getting a sum of 10

Part - B

(Ans: 1/6) (Ans: 1/12) (CBSE : 2018)

Q8. 25 cards numbered 1,2,3,………24,25 are put in a box and mixed throughly. One person draws a card from the box. Find the probability that the number on the card is:

(a) a prime

(b) multiple of 6

(c) divisible by both 3 and 7.

(Ans:9/25, 4/25,1/25 ).

Q9. Find the probability that a number selected at random from the numbers 3,4,4,4,5,5,6,6,6,7 will be their

mean.

(CBSE 2019) (Ans:

1

5

)

Q 10. Cards marked with the numbers 11 to 50 are placed in the box
Q
10. Cards marked with the numbers 11 to 50 are placed in the box and mixed thoroughly. One card is drawn
from this box. Find the probability that the number on the card is:
(a)
an odd number
(b) a number less than 25
(c) a number which is a perfect square.
7
1
1
(d) A prime number less than 20
(CBSE 2019)
(Ans: ½,
20 , 10 , 10 )
Q11. All the face cards are removed from a deck of 52 playing cards and then cards are well shuffled. One card
is
selected from the remaining cards. Find the probability of getting:
1
(a)
a queen
(b) an ace
(c) a black or heart.
(Ans: 0,
10 ,
3 )
4
Q12. A coin and a die are tossed together. Find the probability of getting a tail on the coin and prime number on
1
the die.
(Ans:
)
4
Q13. A lot of 20 books contains 8 books of mathematics, 5 books of english and the rest are novels. A book is
selected at random, find the probability that:
(i)
it is a novel
(ii) it is not a mathematics book
7
3
3
1
(iii) it is a novel or a mathematics book (iv) it is an english book
(Ans:
20 ,
5 , 4 , 4 )
Q14. The blood group of 500 people are distributed as follows: 150 have type A blood, 80 have type B blood,
100 have type O blood and the remaining have type AB blood. If a person from this group is selected at random,
what is the probability that this person has:
(i)
type A blood?
(ii) type B blood?
(iii) type AB blood?
(iv) type A or B blood?
3
4
7
23
(Ans:
10 , 25 , 25 , 50 )
Q15. A box contains 100 cards marked from 1 to 100. If one card is drawn at random from the box, find the
probability that it bears:
(i)
a single digit number
(ii) a number which is a perfect square
(iii) a number which is divisible by 7.
9
1
13
(Ans:
100 , 10 , 100 )
Q16. Ten playing cards: 4 aces, 2 red queens, a king of spade, a jack of club and 5 and 6 of diamonds, are well
shuffled and are kept with their face downwards. One card is then picked up at random.
(i)
What is the probability that the card is an ace?
(ii)
What is the probability of drawing a red card?
1
1
(iii) What is the probability that the drawn card is a jack of club?
(Ans: 2 5 , 2 ,
)
10
Q17. Fifty people are being considered as possible jurors in a court case. The given table shows the distribution
of
male, female workers and retirees.
Workers
Retirees
Male
20
10
Female
12
8
A juror is selected at random. Find the probability of choosing:
16
4
4
(i)
a worker
(ii) a female retiree
(iii) a male worker.
(Ans:
)
25 , 25 , 5

1.

Q18. Ram has a bag of marbles that are all of the same size. The bag contains 5 green marbles, 7 blue marbles and 4 white marbles. How many white marbles must she add to the bag so that the probability of her randomly

drawing a white marble is 1 ?

2

(Ans: 8)

Q19. Savita and Hamida are friends. What is the probability that both will have

(i) different birthday ?

Q20. A number

from the numbers 1, 4, 9 and 16. Find the probability that product of

(Ans:

Q21. Find the probability of getting 52 Sundays in a non leap year.

Q22. From a well Shuffled pack of 52 cards, few cards of same colour are missing. If P(drawing a red card) =

and P(drawing a black card) =

are missing)

(ii) same birthday ?

(Ans: 364

365 , 365 )

1

x is selected at random from the numbers 1, 2, 3 and 4. Another number

x and

y is selected at random

y is less than 16.

9

16

)

(ans: 6/7)

2

3

1

3

, then cards of which colour are missing and how many?

(Ans: 13 black cards

[NOTE: Practice the MCQs of this chapter from mathematics lab manual]