Sei sulla pagina 1di 6

Anatomy MCQ

1.Ankle bones are also called


A. Metatarsal bones
B. Tarsal bones
C. Carpometatarsals
D. None of these
ANSWER : B
2.Which one is not tarsal bone
A. Talus
B. Calcaneus
C. Cuboid
D. None of these
ANSWER : D
3._____ Is 2nd largest tarsal bone
A. Talus
B. Calcaneus
C. Navicular
D. Cuboid
ANSWER : A
4.The achilles tendon is attached to the rough surface of _____
A. Medial malloleus
B. Lateral melloleus
C. Heel tubercle
D. Both a and c
ANSWER : C
5.Which one is boat shaped
A. Cuniform
B. Navicular
C. Cuboid
D. Talus
ANSWER : B
6.All three cuniform bones have articular surfaces for connection with ______
A. Talus
B. Cuboid
C. Navicular
D. Cuniform
ANSWER : C
7.Neck fracture of talus occur during violent
A. Dorsiflexion
B. Planter Flexion
C. Both a and b
D. None of these
ANSWER : A
8.The posterior portion of calcaneum can be fractured by ____ displacement of talus
A. Anterior
B. Lateral
C. Medial
D. Posterior
ANSWER : D
9.The base of 5th metatarsal can be fractured during forced inversion of foot ____ muscle pulls
off the base of metatarsal
A. Peroneus tertious
B. Peroneus brevis
C. Peroneus longus
D. None of these
ANSWER : B
10.In stress fracture minimal displacement occurs because of attachment of ____ muscles
A. Interosseous
B. Lumbricals
C. Quadratus Plantas
D. None of these
ANSWER : A
11.Planter aponeurosis is thickened deep fascia of ____
A. Ankle
B. Toes
C. Sole
D. Lateral side of leg
ANSWER : C
12. ____ muscle is supplied by medial planter nerve
A. Abducter digiti minimi
B. Abducter hallucis
C. Quadratus plantae
D. Peroneus longus
ANSWER : B
13. Lateral 3 lumbricals are supplied by
A. Lateral planter nerve
B. Medial planter nerve
C. Superficial branch of lateral planter nerve
D. Both a and c
ANSWER : A
14.Medial 3 dorsal interossoi are supplied by
A. Superficial branch of lateral planter nerve
B. Superficial branch of medial planter nerve
C. Deep branch of lateral planter nerve
D. Deep branch of medial planter nerve
ANSWER : C
15.____ nerve supplied skin of adjacent side of big toe and second toe
A. Superficial peroneal nerve
B. Lateral planter nerve
C. Medial planter nerve
D. Deep peroneal nerve
ANSWER : D
16.____ nerve passes onto dorsum of foot in front of medial malleolus
A. Saphenous nerve
B. Sural nerve
C. Deep peroneal nerve
D. Superficial peroneal nerve
ANSWER : A
17.Nail bed and skin covering the dorsal surface are supplied by
A. Sural nerve
B. Medial and lateral nerve
C. Saphenous nerve
D. None of these
ANSWER : B
18. ____ leaves the dorsum of foot by ascending into the leg in front of medial malleulos
A. Small Saphenous nerve
B. Digital vein
C. Great Saphenous nerve
D. Both a and c
ANSWER : C
19.Calcaneus is the origin of ____ muscle
A. Flexor digitorum brevis
B. Flexor hallucis brevis
C. Extensor hallucis brevis
D. Extensor digitorum brevis
ANSWER : D
20._____ artery runs laterally under the extensor tendons
A. Arcuate artery
B. Tarsal artery
C. Metatarsal artery
D. Dorsal pedis artery
ANSWER : A
21.____ is the posterior pillar of medial longitudinal arch
A. Navicular
B. Cuboid
C. Cuniform
D. Calcaneus
ANSWER : A
22.Following are extrinsic muscle of MLA
A. Tibialis posterior
B. Tibialis anterior
C. Flexor hallucis longus
D. All of above
ANSWER : D
23.Which one is not intrinsic muscle of medial longitudinal arch
A. Flexor digitorum longus
B. Flexor digitorum brevis
C. Abductor hallucis
D. Both a and b
ANSWER : A
24.Joint of lateral longitudinal arch
A. Talocalaneus
B. Calcaneo navicular
C. Talocalcaneonavicular
D. Calcaneocuboid
ANSWER : D
25.Extrinsic muscle in lateral longitudinal arch is all except
A. Peroneus longus
B. Peroneus brevis
C. Peroneus tertious
D. Both a and b
ANSWER : D
26.Walking on outer border of foot
A. Talipes calcaneus
B. Talipes equinus
C. Talipes varus
D. Talipes valgus
ANSWER : C
27._______ occurs when great toe adducted towards midline
A. Hallux valgus
B. Hallux varus
C. Talipes valgus
D. Talipes varus
ANSWER : A
28.Medial longitudinal arch is _____ than lateral longitudinal arch
A. Lower
B. Higher
C. Medial
D. None of these
ANSWER : B
29.Arches of foot are fully developed by age
A. 10
B. 13
C. 16
D. 19
ANSWER : B
30.Foot is fixed in eversion and abduction
A. Talipes valgus
B. Talipes varus
C. Talipes calcaneus
D. Talipes equinus
ANSWER : A
31.Which of the following recieves the weight of body from femur and transmits it to the foot
A. Fibula
B. Tibia
C. Femur
D. Tallus
ANSWER : B
32.Lateral condyle of upper end of tibia is also known as
A. Medial plateau
B. Lateral facet
C. Lateral plateau
D. Lateral meniscus
ANSWER : C
33.Prominence located on the anterior surface of the tibia
A. Tibial tuberosity
B. Anterior groove
C. Intercondylar eminence
D. None of these
ANSWER : A
34.Lateral condyle of tibia upper end on fibular facet
A. OIT tract
B. Capsular ligament of STF joint
C. Tendon of popliteus
D. Extension of EDL and PL origin
ANSWER : B
35.Lies between anterior and lateral border of tibia
A. Medial surface
B. Posterior surface
C. Lateral surface
D. None of these
ANSWER : C
36.Sartorius gracilus and semitendonous are inserted on ____ upper part
A. Medial part of shaft
B. Posterior part of shaft
C. Lateral part of shaft
D. Anterior part of shaft
ANSWER : A
37.Elongated area below the soleal line is the part where _____is originated
A. Soleus
B. Popliteus
C. FDI and TP
D. None of these
ANSWER : C
38.Tibia articulates inferiorly with
A. Calcaneus
B. Navicular
C. Intermediate cuniform
D. Tallus
ANSWER : D
39.Tibia is commonly fractured at the junction of
A. Upper ⅔ and lower ⅓
B. Lower ⅔ and upper ⅓
C. Upper ½ and lower ½
D. None of these
ANSWER : A
40.______ of the tibia is the common site of acute osteomyelitis
A. Lower end
B. Shaft
C. Anterior upper part
D. Upper end
ANSWER : D