Sei sulla pagina 1di 9

FIRST QUARTER EXAMINATION IN ARTS 7

School Year 2016-2017

Name:________________________________ Grade &Section:____________________Score:______________

Write the letter of the correct answer on the space provided.

______1.What do you call the process of beating of cotton balls using a bamboo stick?
a. Pinapalo b. Binatbatan c. Tinalik d. Inabel
______2.Famous weaved mats of Pangasinan were made from raffia leaves which is also known as______.
a. Rattan b. Silag c. Buri d. Coconut Leaves
______3. It is a fabric used by the Bontocs in making their G-strings and lufid.
a. Ikat b. Siniwsiwan c. Inabel d. Tindik
______4. It is the most dominant color used in Ikat.
a. white b. red c. yellow d. blue
______5. Inawin designs of “ginaspala” were composed of _______.
a. continuous horizontal lines c. continuous zigzag lines
b. continuous diagonal lines d. continuous vertical lines
______ 6. It is a basket used for catching fish.
a. Bobo b. legma c. lambat d. suklang
______7. It is a cloth which is a very important part of dowry in Bontoc.
a. Siniwsiwan b. Inabel c. Tinalik d. Ikat
______8. A clothing used by Ivatans to protect themselves from heat and rain.
a.Suklang b. Lufid c. Bakwat d. Vakul
______9. It is a belt used by mothers after giving birth made by Gaddang weavers of Nueva Viscaya.
a.Suklang b. Lufid c. Bakwat d. Vakul
______10. What is the frst step in paper mache making?
a. Prepare all the materials needed.
b. Soak paper in water.
c. Combine glue and water.
d. Display the finish product.
______11. It is a town in Laguna which is known for woodcarving.
a. Biñan b. Paete c. Los Baños d. Sta. Rosa
______12. Why is weaving popular among tribal people?
a. It is part of family’s wealth.
b. Weaving is part of their culture.
c. Many tribal people wear woven clothing for style.
d. It is part of their advocacy.
______13. What Filipino values does long process of cloth and mat weaving display?
a. Creativity b. Artistry c. Patience d. Crab mentality
______14. It is a method of textile production in which two distinct sets of yarns or threads are interlaced to form an artwork.
a. Weaving b. Painting c. Drawing d. Sculpture
______15. It is one of the most popular festivals in Quezon in honor to San Isidro de Labrador.
a. Pahiyas b. Ati- atihan c. Kasadyaan d. Maskara
______16. Baskets, bags and slippers from Bicol were made from _______ fibers.
a. Abaca b. Buri c. Rattan d. Pinya
______17. Why do native Filipinos create pots?
a. It is used to hold their dead loved ones.
b. It is used for art activity.
c. Native loves pottery.
d. It is part of their culture.
______18. It is a festival celebrated in Baguio City?
a. Pahiyas b. Moriones c. Maskara d. Pangabenga

______19. It is a jar which is found in Palawan and considered as one of the precious artifacts in the Philippines.
a. Leta-leta b. Burnay c. Manunggul d. Banga
______20. It is the “balisong” capital of the Philippines.
a. Bulacan b. Bataan c. Baguio d. Batangas
______21. It is a place in Central Luzon which is known for giant lanterns.
a. Tarlac b. Pampanga c. Bulacan d. Zambales
______22. It is a colorful decorations made from glutinous rice coated thinly on a special leaves and cooked over low fire.
a. Bibingka b. Kiping c. Duman d. Malagkit
______23. Why are Ifugaos called the hillside dwellers?
a. They live inside the well.
b. They live beside the hills.
c. They love to stay in the mountain.
d. They are mountain people.
______24. It is a fertility symbols used by the Ifugaos.
a. Necklace b. Lingling-o c. Ring d. Bracelet
______25. Which of the following is NOT an ingredient in loom weaving?
a. Tilar b. Sinulid c. Inabel d. Patience

SECOND QUARTER EXAMINATION IN ARTS 7


Name:___________________________________________ Score:______________
Grade &Section:__________________________________ Date: ______________

Multiple Choice: Write the letter of the correct answer on the space provided.

______1. It is a festival celebrated during Lenten season in Marinduque.


a. Pahiyas b. Moriones c. Maskara d. Pangabenga
______2. A jar which is found in Palawan and considered as one of the precious artifacts in the Philippines.
a. Leta-leta b. Burnay c. Manunggul d. Banga
______3. Who gave the name of Panay Island?
a. Miguel Lopez de Legazpi
b. Miguel Malvar
c. Miguelito Ginebra
d. Miguel Goiti
______4. Why is weaving a primary form of art and crafts in Panay Island?
a. It is one of the important industry in town.
b. Weaving is used as clothing.
c. Materials used are cheap.
d. It is part of their culture.
______5. It is a wrap-around piece of cloth worn by women?
a. Hablon b. Patadyong c. Pinya d.Linawan
______ 6. Which of the following is NOT a part of the process in cloth weaving in Aklan?
a. Use coconut shell to get the fiber.
b. Weaver will snap a short leaves of the plant.
c. Wash the fiber and let it dry.
d. Use a bamboo stick to get the fiber.
______7. In what year does weaving became popular using indigenous material?
a. 17th century b. 18th century c. 19th century d. 20th century
______8. Baskets, trays and mats from Aklan were made from _______ fibers.
a. Abaca b. Pandan c. Jusi d. Pinya
______9. The following are the process of mat weaving, EXCEPT
a.Kuldahan b. Palpag c. Bariw d. Pagrarara
______10. It is an Island in the Visayas with many festivals.
a. Panay b.Masbate c. Negros d. Cebu
______11. What is the oldest city in the Philippines?
a. Cebu b. Angeles c. Negros d. Valencia
______12. Why is Cebu City considered as one of the most important metropolitan center of the Philippines?
a. They are producer of Sinamay Fabric.
b. The city is rich in natural resources.
c. They have many festivals.
d. It is a leading exporter of world-class furniture in Southeast Asia.
______13. It is a special delicacy in Samar and Leyte.
a. Pu-so b. Ube c. Patupat d. Suman
______14. Basket weaving in Bohol showcases ____________ motifs.
a. Diamond & Flower b. Painting c. Geometric d. Line
______15. It is one of the most popular festivals in Bacolod with the most spectacular display of colors and beauty.
a. Pahiyas b. Ati- atihan c. Kasadyaan d. Maskara
______16. It is a craft popular in Cebu City.
a. Abaca b. Buri c. Rattan d. Pinya
______17. It is the smallest living primate found in Bohol.
a. Malmag b. Tamaraw c. Ugsa d. Paniki

______18. The colorful costume designs of the Kasadyahan Festival in Tacloban depicts
a. The good health of the people living there.
b. Creativity in weaving the baskets and mats.
c. Modern culture of the town.
d. Lifestyle of the people.
______19. Which of the following is NOT a special dish in Iloilo?
a. La Paz Bachoy b. Bulalo c. Lengua d. Relyeno
______20. It is a style of weaving used by the Mangyans.
a. Habilan b. Habihabi c. Habian d. Tahian
______21. It is also known as Milan of Asia.
a. Panay b. Negros c. Bohol d. Cebu
______22. It is a shell craft found in Aklan and Iloilo.
a. Talaba b. Kapiz c. Perlas d. Kabibe
______23. Why is tattooing important in the life of the Visayans?
a. It reminds them of their memorable experiences.
b. It indicates their social status.
c. It is part of adolescent.
d. It is inherited from their ancestors.
______24. The manual weaving of patadyong is still practiced in
a. Iloilo b. Samar c. Leyte d. Panay
______25. In Pre-Hispanic time, the island of Negros is called
a. Negritos b. Buglas c. Baluga d. Nognog

THIRD QUARTER EXAMINATION IN ARTS 7


Name:___________________________________________ Score:______________
Grade &Section:__________________________________ Date: ______________

Multiple Choice: Write the letter of the correct answer on the space provided.

______1. What do you call the vehicle of the god Vishnu and dubbed as the sun bird?
a. Agila b. Dragon c. Garuda d. Sarimanok
______2. What type of inscription is found in the golden face cover used by the dead people?
a. waves, snake and dragons
b. lines, snake and sarimanok
c. waves, mountain and lines
d. shape, waves and line
______3. Who are the most prominent ethnic group in Mindanao?
a. Manobo b. Bagobo c. T’boli d. Atta
______4. It is an okir design for male.
a. Okir a dato b. Okir a bay c. Okir panlalaki d. Okir pambabae
______5. What do you call the ancestral home of the Maranao?
a. Panolong b. Torogan c. Okil d.Okir
______ 6. Why is Malong important to the Mindanaoans?
e. They use it for cultural activities.
f. It is part of their life from birth to death.
g. They wear it for fashion.
h. It is for cultural heritage of the town.
______7. What does Lumad mean?
a. Land of the Maranao b. Indigent People c. People from the Land d. Indigenous People
______8. It is a hand-woven cloth by the T’boli which is made from abaca fibers.
a. Sinamay b. Tinalak c. Jusi d. Pinya
______9. What element of design is used in Okir a impangkat?
a. Zigzag b. Curve c. Horizontal d. Circular
______10. Which of the following agency safeguards the rich culture in Mindanao?
a. DOT b. UNESCO c. DSWD d. NCCA
______11. What motif is used in Kabban buddi?
a. triangle shape b. circle c. flower d. animals
______12. Why does a woman weaver abstain from sexual activities in order to weave a tinalak?
e. They believe that the design is a gift from God.
f. The design is very intricate to do, so they should rest.
g. They should prioritize doing it based on their culture.
h. It is a leading exporter of world-class furniture in Southeast Asia.
______13. It is a place where Islam was introduced.
a. Zamboanga b. Jolo c. Sulu d. Davao
______14. How will you distinguish the T’boli cloth?
a. The color is dark and accented with red and white patterns.
b. The design is very complicated.
c. The patterns are usually made of diamond.
d. The dominant color for each pattern is red.
______15. The Kaamulan Festival is derived from the word ‘amul’ that literally means
a. to harvest b. to move c. to gather d. to sing
______16. The artisans and craftsmen in Tugaya, Lanao are specialized in _______craft.
a. Rattan b. Woodcarving c. Bamboo d. Pinya
______17. What motif is used by the Maranao weaver?
a. Sarimanok b. Flower c. Animal d. Shapes

______18. Which of the following is NOT a characteristic of the T’boli cloth?


a. The texture of the cloth is semi-rough.
e. The design is geometric shapes with lines.
f. The design is flora and fauna patterns.
g. The dominant colors used are beige, brown and gray.
______19. It is a popular garment of Muslim.
a. Malong b. Panolong c. Tinalak d. Sinamay
______20. The dagmay cloth is made by ___________ tribe.
a. T’boli b. Tiruray c. Mandaya d. Atta
______21. Which of the following is part of the Lumad group?
a. Butuanon b. Surigaonons c. Boholanons d. Bagobo
______22. The Tiruray’s tribe is excellent in the craft of ________.
a. Basketry b. Weaving c. Rattan d. Woodcarving
______23. It is the prominent part of the torogan.
a. Panolong b. Okir a dato c. Okir a bay d. Okkir
______24. What indigenous group in Mindanao is considered as the most influential in terms of fashion?
a. Maranaos b. Bagobo c. Mamanwa d. T’boli
______25. She is the great T’boli weaver who receives the Gawad ng Manlilikha ng Bayan (GAMABA) award?
a. Lang Dulay b. Langlang - O c. Lang Kamay d. Lang Gam

FOURTH QUARTER EXAMINATION IN ARTS 7


Name:___________________________________________ Score:______________
Grade &Section:__________________________________ Date: ______________

Multiple Choice: Write the letter of the correct answer on the space provided.

______1. It is a festival celebrated mainly by those who are members of the Catholic religions.
a. Religious b. Non-religious c. Cultural d. Religion
______2. What festival is celebrated in Angono, Rizal?
a. Panagbenga b. Sinulog c. Dinagyang d. Higantes
______3. Who is the patron saint of the farmers?
a. San Isidro b. San Andres c. San Mateo d. San Sebastian
______4. Why is Philippine festival prominent to other local and foreign tourists?
a. Festival in the Philippines symbolizes hospitality.
b. The festival is very artistic in their costumes, mask, props and presentation.
c. They consider Philippine festival as their own.
d. They can generate more income in this festivity.
______5. It is a festival in Cebu City.
a. Panagbenga b. Sinulog c. Dinagyang d. Higantes
______6. Form of game that can be also classified as drama because it narrates a story often of a king seeking for something
among his loyal servants and the trustworthy servants were often rewarded while the offenders are always punished.
a. Dupluan b. Moro moro c. Cenaculo d. Pasyon
______7. Drama that often characterized with poetic dialogues and evocative mood.
a. Traditional drama b. Modern drama c. Festivals d. Celebrations
______8. Undisputed “Queen of Zarswela” in the Philippines.
a. Nora Aunor b. Atang dela Rama c. Rosa Rosal d. Vilma Santos
______9. It is a religious parade by the Catholics devotees of St. Helena.
a. Santa Cruzan b. Flores de Mayo c. Fiesta d. Festival
______10. Fill in the blank: Santa Cruzan: Flores de Mayo, Panagbenga: _______________
a. Fruit Festival b. Flower Festival c. Mascara Festival d. Vegetable Festival
______11. It refers to one specific type of traditional play which uses prose dialogue that focuses on Filipino characters and
situations.
a. Playlets b. Drama c. cenaculo d. Komedya
______12.It is a Zarswela on record written by an anonymous playwright from Bulacan presented in 1980.
a. Walang Sugat b. Budhing Napahamak c. Ang Capitan d. Ang Pagtulong ni San Miguel
______13. Komedya or moro-moro is all about the conflict of the Christians and Moors.
a. Agree b. Disagree c. Not Certain d. No Answer
______14. A three-act play in Cebuano written in 1902 by Vicente Sotto.
a. Maputu ug Maitum b. Ang Managpe c. Alang Dios d.Ang Capitan
______15. A Roman centurion was blind in one eye.
a. Saint Labrador b. Saint Longinus c. Saint Peregrine d. Saint Paul
______16. The ati-atihan is a kind of festival that practices ____________.
a. Animism b. Christianity c. Contemporary dance d. Farevism
______17. Complete the following: Lanzones Festival; Quezon- Dinagyang Festival:___________
a. Cebu b. Baguio c. Bulacan d. Iloilo
______18. Made from rice dough and usually arranged into two or three layers which are thrown to the crowd as free treats
during the celebration of farmers as thanksgiving festival.
a. Kipings b. Kabal c. Coffee d. Banana
______19. Which festival should be done in honor to Santo Nino?
a. Carabao Festival b. Pahiyas Festival c. Ati-atihan Festival d. Moriones Festival
______20. The following are prominent costumes and designs of Ati-atihan Festival EXCEPT
a. Linear Lines b. Streamlines c. Floral Designs d. Zigzag Lines
______21. What makes Baguio City a tourist spot during the whole month of February?
a. because of Panagbenga Celebration
b. because it is the season of flowers
c. because it is the coldest month
d. because of Valentine’s Day
______22. “Amul” means ______________.
a. to eat b. to gather c. to celebrate d. to go

______23. The Ilocano word for season of blooming and a celebration every month of February.
a. Dinengdeng b. Panagbenga c. Sabong d. Kasibulan
______24. Known as “City of Smiles”.
a. Quezon b. Antipolo c. Moriones d. Dinagyang
______25. What does Cenaculo show during the Holy Week?
a. Passion of Jesus Christ
b. Forgiveness of Jesus Christ
c. Sacrifice of Jesus Christ
d. Death of Jesus Christ

KEY ANSWERS

FIRST TO FOURTH QUARTER EXAMINATION IN ARTS 7


Academic Year 2016 -2017

FIRST QUARTER SECOND QUARTER THIRD QUARTER FOURTH QUARTER

1. B 1. B 1. C 1. A
2. C 2. C 2. A 2. D
3. B 3. A 3. A 3. A
4. D 4. A 4. A 4. B
5. C 5. B 5. B 5. B
6. A 6. D 6. B 6. A
7. D 7. C 7. D 7. A
8. B 8. B 8. B 8. B
9. C 9. C 9. A 9. A
10. A 10. C 10. D 10. B
11. B 11. A 11. A 11. B
12. A 12. D 12. A 12. B
13. C 13. A 13. C 13. A
14. A 14. A 14. A 14. B
15. A 15. C 15. C 15. B
16. A 16. C 16. B 16. B
17. A 17. A 17. A 17. D
18. D 18. B 18. C 18. A
19. C 19. C 19. A 19. C
20. D 20. A 20. C 20. D
21. B 21. D 21. D 21. A
22. B 22. B 22. A 22. B
23. B 23. A 23. A 23. B
24. B 24. A 24. A 24. C
25. C 25. B 25. A 25. A