Sei sulla pagina 1di 57

Answer keys : Online Mock Test Series for NSEP-2018-19_Test-01

You scored 0 of 3

TSNSEP18T01_Section_1
SECTION - 1

Only One Option Correct Type

This section contains 60 multiple choice questions. Each question has 4 choice (A), (B), (C) and (D), for its answer, out of which only
one is correct.

Question : 1 (skipped)

A body of mass 1 unit is acted upon by a force Find its position at t = 1 s, if at t = 0 it was at rest
at origin.

Options:

Solution :

Answer (3)

Now,

At t = 1 sec.
You scored 3 of 3
Question : 2

A shell fired from the base of a mountain just clears it at its maximum height H. If α is the angle of projection then the angular
elevation β of the summit is

Options:

tan–1 (2 tan α)

Solution :

Answer (3)

and
You scored 0 of 3
Question : 3 (skipped)

A spherical shell is uniformly charged by a positive charge q. A positive point charge q0 is placed at its center. The expansion of
the shell is slowly taking place from R1 to R2 (R2 > R1). For this situation mark out the incorrect statement.

Options:

If an external force is acting, then work done by the external agent is negative

If no external force is acting, then energy would be dissipated in this expansion

If no external force is acting, then no energy would be dissipated in this process

The work of electric forces in this process is

Solution :

Answer (3)

Δwel = –Δu
You scored 0 of 3
Question : 4 (skipped)

A rod and a block are of same mass. Initially rod is in horizontal position. What will be acceleration of tip of the rod, just when
system is released from this position?

Options:

Zero

Solution :

Answer (3)

mg – T = ma (for mass m) ....(i)

For rod ..(ii)

or

From Eqn. ...(i)


You scored 3 of 3
Question : 5

A ball is thrown vertically upward at time t = 0. Viscous force of air resistance is not negligible and the acceleration due to
gravity is g. The ball reaches maximum height at t = T and then descends attaining terminal speed. Which graph shows the best
variation of acceleration 'a' of the ball with time t ?

Options:

Solution :

Answer (3)

Before reaching to maximum height viscous force and gravity both acting in downward direction so |at| > g
You scored 0 of 3
Question : 6 (skipped)

A block of mass m and density ρ is suspended by spring of stiffness k. This system is now submerged in a viscous liquid of
density σ (2σ = ρ). Now block is released when the spring was relaxed. After some time block comes to rest, what is work done
by liquid on the block?

Options:

Solution :

Answer (1)

At equilibrium

Find PE of spring =

So (–ve) work done by liquid must be the loss of energy


You scored 0 of 3
Question : 7 (skipped)

A small sphere of mass m and radius r is placed inside a hollow cylinder of radius R. Now cylinder rotating with some angular
acceleration which slowly increases from zero to certain constant value α. There is no slipping between two surfaces during
motion.

Options:

Maximum angle formed by line joining centre will be

Angular velocity of sphere will be where ω is angular velocity of cylinder

Sphere will keep rotating at lowest position

K.E. of sphere becomes constant when it reaches maximum height

Solution :

Answer (1)

Let α' is the angular acceleration. If sphere at any instant of time then

Also for equilibrium at θ, fr = mg sinθ

And
You scored 0 of 3
Question : 8 (skipped)

A sphere of mass M and radius R is attached by a light rod of length l to a point P. The sphere rolls without slipping on a circular
track as shown. It is released from the horizontal position. The angular momentum of the system about P when the rod
becomes vertical is

Options:

Solution :

Answer (4)

Now angular momentum about 'p'


You scored 3 of 3
Question : 9

The velocity of the small ball (of mass M and density d1) when dropped in a container filled with glycerin having density d2,
becomes constant after some time. The viscous force acting on the ball is

Options:

Mg

Solution :

Answer (3)
You scored 0 of 3
Question : 10 (skipped)

A heavy brass sphere is hung from a light spring and is set in vertical small oscillation with a period T. The sphere is now
immersed in a non-viscous liquid with a density 1/10th the density of the sphere. If the system is now set in vertical S.H.M., its
period will be

Options:

Solution :

Answer (4)

Time period will remain same only mean position of oscillation would change.

You scored 0 of 3
Question : 11 (skipped)

The cylindrical tube of a spray pump has a radius R, one end of which has n fine holes, each of radius r. If the speed of flow of
the liquid in the tube is V, the speed of ejection of the liquid through the holes is

Options:

Solution :

Answer (3)

Continuity Eqn. A1V1 = A2V2


You scored 0 of 3
Question : 12 (skipped)

In the figure shown a hole of radius 2 cm is made in a semicircular disc of radius 6 cm at a distance 8 cm from the centre C
of the disc. The distance of the centre of mass of this system from point C is

Options:

4 cm

8 cm

6 cm

12 m

Solution :

Answer (2)

Let ρ be the density

MRcm = M(remaining) rcm + M(removed) . 8


You scored 0 of 3
Question : 13 (skipped)

A thin disc of non uniform mass distribution is shown in x – y plane. Surface mass density of disc varies according to relation σ
= σ0 sin θ, where σ0 is a positive constant and θ is the angle made by position vector of any point on disc with positive x-axis.
Find the coordinates of centre of mass of disc.

Options:

Solution :

Answer (2)

Mass of disc of width 'dθ' at angle 'θ'

And co-ordinate of center of dm


⇒ xcm = 0

You scored 0 of 3
Question : 14 (skipped)

The diagram shows three blocks and two springs. A massless rigid rod has connected the "end blocks". Now, the middle block
is given a velocity v. The maximum deformation of the spring is [Mass of A = 2M, Mass of B = M, Mass of C = M, Horizontal
surface is smooth]

Options:

Solution :

Answer (2)

Initial energy

Now when each every particle will be moving with a common velocity (vcm) then spring will have

maximum deformation x0, then


You scored 0 of 3
Question : 15 (skipped)

A ring of diameter 2 m oscillates as a compound pendulum about a horizontal axis passing through a point at its rim. It
oscillates such that its centre move in a plane which is perpendicular to the plane of the ring. The equivalent length of the
simple pendulum is

Options:

2m

4m

1.5 m

3m

Solution :

Answer (3)

z(rest) mgR sinθ ∴ αrest = mgR sinθ

∴ Equivalent length
You scored 0 of 3
Question : 16 (skipped)

A buggy of mass 100 kg is free to move on a frictionless horizontal track. Two men, each of mass 50 kg, are standing on the
buggy, which is initially stationary. The men jump off the buggy with velocity = 10 m/s relative to the buggy. In one situation, the
men jump one after the other. And in another situation, the men jump simultaneously. What is the ratio of the recoil velocities of
the buggy in two cases?

Options:

5:4

5:3

7:6

7:5

Solution :

Answer (3)

M = 50 kg

.M

10 – mv0 – mremv0 = 0

⇒ M × 10 = MTotal.v0. So after 1st jump

v1 = 2.5 m/s. After 2nd jump

And when both men jump simultaneously then


You scored 0 of 3
Question : 17 (skipped)

Suppose the potential energy between the electron and proton at a distance r is given by Application of Bohr's theory of

hydrogen atom in this case shows that energy in the nth orbit is proportional to

Options:

n6

n–3

n–2

n–4

Solution :
Answer (1)
You scored 0 of 3
Question : 18 (skipped)

The force F acting on a particle plotted against time t is shown in the figure given. Its velocity v is plotted against t in the
following figures. Which one of these represent the resulting curve appropriately?

Options:

Solution :
Answer (2)
You scored 3 of 3
Question : 19

A steel wire of length 4.7 m and cross section area 3 × 10–6 m2 stretches by the same amount as a copper wire of length 3.5 m
and cross-section area 4 × 10–6 m2 under a given load. The ratio of Young's modulus of steel to that of copper is

Options:

1.8

3.6

0.6

8.7

Solution :

Answer (1)
You scored 0 of 3
Question : 20 (skipped)

N (< 100) molecules of a gas have velocities 1, 2, 3, ... N km/s respectively. Then

Options:

Ratio of rms speed to average speed is

Rms speed and average speed of molecules is same.

Ratio of rms speed to average speed is

Ratio of rms speed to average speed of a molecule is

Solution :

Answer (4)
You scored 0 of 3
Question : 21 (skipped)

The electric flux crossing the wire frame ABCD of length l width b and whose centre is at a distance OP = d from a infinite line of
charge with linear charge density λ is (consider that the plane of the frame is perpendicular to the line OP) (Edge length l of wire
frame is parallel to wire)

Options:

Solution :

Answer (1)

For plane angle 2 total flux would have been

But it would subtend a plane angle of 2θ


You scored 0 of 3
Question : 22 (skipped)

The diagram shows a (sinusoidal) wave train of amplitude A at time t = 0 s. The phase difference between the oscillation of the
particle at x = 0 and x = x1 is . The particle at x = x1 is moving upward with velocity v1. Which of the following equations
represent the wave equation correctly?

Options:

Solution :

Answer (3)

Clearly wave is progressing is +ve n direction. Let the equation be y = A sin (kx – ωt) (As per the figure)

Now at t = 0, x = n1 k n1 = θ
You scored -1 of 3
Question : 23

In the figure, the gas does 5 J of work along isotherm process ab and 4 joule of work along adiabatic process bc. Then the
change in the internal energy of the gas if the gas follows the straight path from a to c is

Options:

9J

–9 J

–4 J

–5 J

Solution :

Answer (3)

Δu is independent of path

So Δu = – 4 J

You scored 3 of 3
Question : 24

2 moles of a diatomic gas undergoes the process Then, the molar heat capacity of the gas during the

process will be equal to

Options:

3R

4R

Solution :

Answer (4)

⇒ C = 4R
You scored 0 of 3
Question : 25 (skipped)

An ideal gas expands from volume v1 to v2. This may be achieved by either of the three processes isobaric, isothermal and
adiabatic. Let ΔU be the change in internal energy of the gas, Q be the quantity of heat added to the system and W be the work
done by the system on the gas. Identify which of the following statements is false for ΔU ?

Options:

ΔU is least under adiabatic process

ΔU is greatest under adiabatic process

ΔU is greatest under the isobaric process

ΔU in isothermal process lies in-between the values obtained under isobaric and adiabatic processes

Solution :

Answer (2)

You scored 0 of 3
Question : 26 (skipped)

If a mixture of 28 gm of nitrogen, 4 gm of hydrogen and 8 gm of helium is contained in a vessel at temperature 400 K and
pressure 8.3 × 105 Pa, the density of the mixture will be

Options:

3 kg/m3

0.2 kg/m3

2 g/l

1.5 g/l

Solution :

Answer (3)

N2 = 28 gr ⇒ 1 mole ; H2 = 4gr ⇒ 2 mole

He = 8gr ⇒ 2 mole ∴ Pv = NRT


You scored -1 of 3
Question : 27

A perfect gas of a given mass is heated first in a small vessel and then in a large vessel, such that their volumes remain
unchanged. The P-T curves are

Options:

Parabolic with same curvature

Parabolic with different curvature

Linear with same slopes

Linear with different slopes

Solution :

Answer (4)

∴ Slope =

So higher v, smaller slope vice versa


You scored 0 of 3
Question : 28 (skipped)

A flat coil of area A and n turns with total resistance R is placed at the centre of a bigger ring of radius The coil and
the ring are coplanar. When the current in the bigger ring increases from zero to i, then the total charge circulating in the coil is

Options:

Solution :

Answer (1)
You scored 3 of 3
Question : 29

An object O is placed in front of a small plane mirror M1 and a large convex mirror M2 of focal length f. The distance between O
and M1 is x, and the distance between M1 and M2 is y. The images of O formed by M1 and M2 coincide. The magnitude of f is

Options:

x–y

Solution :

Answer (1)
You scored 0 of 3
Question : 30 (skipped)

A converging lens of focal length f is placed in front of a fixed object, at a distance f from it. The lens is then moved away from
the object with a constant velocity. The velocity of the image will

Options:

Be constant

Always be directed towards the object

Pass through a maximum

Be zero when the distance of the lens from the object is 2f.

Solution :

Answer (2)

(Always (–ve)

You scored 3 of 3
Question : 31

The outer surface of an isolated conductor is spherical but inside it there exists a cavity. A charge q is placed inside the cavity. If
charge q is moved very slowly (under electrostatic condition) inside the cavity then

Options:

Distribution of charge on the outer spherical surface will change

Distribution of charge on the outer spherical surface will remain same

Distribution on the outer surface may or may not change that depends upon the sign of charge.

If distribution on the inner surface changes then it must change distribution of charge on the outer surface

Solution :
Answer (2)
You scored -1 of 3
Question : 32

A stationary sound source 's' of frequency 334 Hz and a stationary observer 'O' are situated near a reflecting surface moving
away from the source with velocity 2 m/s as shown in the figure. If the velocity of the sound waves in air is V = 330 m/s, the
apparent frequency of the echo is

Options:

332 Hz

326 Hz

334 Hz

330 Hz

Solution :

Answer (4)

and when Observer will receive it will become


You scored -1 of 3
Question : 33

In the figure shown if the object 'O' moves towards the plane mirror, then the image I (which is formed after successive
reflections from M1 & M2 respectively) will move

Options:

Towards right

Towards left

With zero velocity

Cannot be determined

Solution :
Answer (1)
You scored 0 of 3
Question : 34 (skipped)

A ray of light is incident on the face of a transparent slab of thickness 15 cm. The angle of incidence is 60°. If the lateral
displacement of the ray on emerging from the parallel plane is cm, the refractive index of the material of the slab is

Options:

1.414

1.532

1.732

1.225

Solution :

Answer (3)

Also

or μ = 1732
You scored 0 of 3
Question : 35 (skipped)

Infinite number of straight wires each carrying current I are equally placed as shown in the figure. Adjacent wires have current in
opposite direction. Net magnetic field at point P is

Options:

Zero

Solution :

Answer (2)
You scored -1 of 3
Question : 36

A wave pulse on a string has the dimension shown in figure. The waves speed is v = 1 cm/s. If point O is a free end. The shape
of wave at time t = 3 s is

Options:

Solution :

Answer (4)

By law's of reflection from open end and principle of super position.


You scored -1 of 3
Question : 37

A large wedge rests on a horizontal frictionless surface, as shown. A block starts from rest and slides down the inclined surface
of the wedge, which is rough. During the motion of the block, the centre of mass of the block and wedge

Options:

Moves horizontally with increasing speed

Moves horizontally with constant speed

Moves vertically with increasing speed

Moves both horizontally and vertically

Solution :
Answer (3)
You scored 0 of 3
Question : 38 (skipped)

A parallel beam of light of monochromatic radiation of cross-section area , intensity l and frequency is incident on
a solid, perfectly absorbing conducting sphere of work function and radius b. The inner sphere of radius a is
grounded by a conducting wire. Assume that for each incident photon one photoelectron is ejected. Current through the
conducting wire just after the radiation is [Both the spheres are electrically insulated from each other]

Options:

Solution :

Answer (4)

(No. of photons)

So same no. of electron will be ejected. So outer sphere would aquire q1 = ηe change and earth would supply q2

amount of (–ve) change to maintain zero potential


You scored 0 of 3
Question : 39 (skipped)

A radioactive material of half-life T was produced in a nuclear reactor at different instants, the quantity produced second time
was twice of that produced in first time. If now their present activities are A1 and A2 respectively then their age difference
equals

Options:

Solution :

Answer (3)

let 1st produced out t = 0 the A1 = A0e–lt and 2nd produced at t = t0 than
You scored 0 of 3
Question : 40 (skipped)

If frequency of Kα x-ray emitted from the element with atomic number 31 is f, then the frequency of Kα x-ray emitted from
element with atomic number 51 would be

Options:

Solution :

Answer (4)

for z = 31

for z = 51
You scored 0 of 3
Question : 41 (skipped)

If a planet of radius R spins with an angular velocity ω about an axis through the North Pole, what is the ratio of the normal force
experienced by a person at the equator to that experienced by a person at the North Pole? [Assume a constant gravitational field
g and that both people are stationary relative to the planet and are at sea level.]

Options:

Solution :
Answer (3)

You scored 0 of 3
Question : 42 (skipped)

A non-Hookian spring has force F = –kx2 where k is the spring constant and x is the displacement from its unstretched position.
For the system shown of a mass m connected to an unstretched spring initially at rest, how far does the spring extend before
the system momentarily comes to rest? [Assume that all surfaces are frictionless and that the pulley is frictionless as well.]

Options:

Solution :
Answer (1)
You scored -1 of 3
Question : 43

A small bead slides from rest along a wire that is shaped like a vertical uniform helix (spring). Which graph below shows the
magnitude of the acceleration a as a function of time?

Options:

Solution :

Answer (4)

The acceleration tangent to the incline of the helix is given by

where θ is the angle of incline of the helix. As it accelerates, it moves faster, according to v = att.

Since this is motion in a circle, then there is a radial acceleration given by .

The magnitude of the acceleration is then .


You scored 0 of 3
Question : 44 (skipped)

A spherical ball of ice has radius R0 and is rotating with an angular speed ω about an axis passing through its centre. At time t =
0, it starts acquiring mass because the moisture (at rest) around it starts to freeze on it uniformly. As a result its radius
increases as , where a is α constant. The curve which best describes its angular speed with time is

Options:

Solution :
Answer (2)

You scored 3 of 3
Question : 45

Consider a free electron (e) and a photon (ph) both having 10 eV of energy. If λ and P represent wavelength and momentum
respectively, then (mass of electron = 9.1 × 10–31 kg; speed of light = 3 × 108 m/s)

Options:

and

and

and

and

Solution :
Answer (2)
You scored 0 of 3
Question : 46 (skipped)

What is the maximum height above the dashed line attained by the water stream coming out at B from a thin tube of the water
tank assembly shown in the figure? [Assume h = 10 m, L = 2 m, and θ = 30°.]

Options:

10 m

2m

1.25 m

3.25 m

Solution :
Answer (4)

You scored 3 of 3
Question : 47

1011 binary input have been applied at X3X2X1X0 input in the shown logic circuit made of XOR gates. The binary output
Y3Y2Y1Y0 of the circuit will be

Options:

1101

1010

1111

0101

Solution :
Answer (1)
You scored 0 of 3
Question : 48 (skipped)

A positively charged particle, with a charge q, enters a region in which there is a uniform electric field E and a uniform magnetic
field B, both directed parallel to the positive y-axis. At t = 0, the particle is at the origin and has a speed v0 directed along the
positive x-axis. The orbit of the particle, projected on the x-z plane, is a circle. Let T be the time taken to complete one revolution
of this circle. The y-coordinate of the particle at t = T is given by

Options:

Solution :
Answer (2)

You scored 0 of 3
Question : 49 (skipped)

A uniform solid right prism whose cross section is an isosceles right triangle with height h and width w = 2h is placed on an
incline that has a variable angle with the horizontal θ. What is the minimum coefficient of static friction so that the prism
topples before it begins sliding as θ is slowly increased from zero?

Options:

0.71

1.41

1.73

3.00

Solution :

Answer (4)

Toppling occurs when the centre of mass of prism is above right corner of the base. This reduces the problems to trigonometry.
Sliding occurs if , so equate.
You scored 3 of 3
Question : 50

An arbitrarily shaped conductor encloses a charge q and is surrounded by a conducting hollow sphere as shown in the figure.
Four different regions of space, 1, 2, 3 and 4, are indicated in the figure. Which one of the following statements is correct?

Options:

The electric field lines in region 2 are not affected by the position of the charge q

The surface charge density on the inner wall of the hollow sphere is uniform

The surface charge density on the outer surface of the sphere is always uniform irrespective of the position of charge q
in region 1

The electric field in region 2 has a radial symmetry

Solution :
Answer (3)

You scored 0 of 3
Question : 51 (skipped)

Consider a small bar magnet undergoing simple harmonic motion (SHM) along the x-axis. A coil whose plane is perpendicular to
the x-axis is placed such that the magnet passes in and out of it during its motion. Which one of the following statements is
correct? Neglect damping effects.

Options:

Induced emf is minimum when the centre of the bar magnet crosses the coil

The frequency of the induced current in the coil is half of the frequency of the SHM

Induced emf in the coil will not change with the velocity of the magnet

The sign of the emf depends on the pole (N or S) face of the magnet which enters into the coil

Solution :
Answer (1)
You scored 3 of 3
Question : 52

In a hydrogen atom, the magnetic field at the centre of the atom produced by an electron in the nth orbit is proportional to

Options:

Solution :

Answer (4)
You scored 0 of 3
Question : 53 (skipped)

A particle of mass m carries a charge +q. It enters into a region of uniform magnetic field B existing below the line as
shown. The time spent by the particle in the magnetic field is

Options:

Infinite as the particle gets trapped

Solution :
Answer (4)
You scored 3 of 3
Question : 54

The variation of magnetic field along the axis of a solenoid is graphically represented by (O is the centre with l, I' as the
extremities of the solenoid along the axis)

Options:

Solution :
Answer (4)
You scored 0 of 3
Question : 55 (skipped)

A ball (mass m2) is hanging at rest from a wire (negligible mass). A head-on elastic collision occurs when it is struck by a stone
(mass m1, horizontal velocity v1 before collision), the ball swings to a maximum height (h) above the original level. The
maximum height (h) is [Assume string doesn't slack during its motion]

Options:

Solution :
Answer (3)

You scored 3 of 3
Question : 56

A long straight wire carries a charge with linear density λ. A particle of mass m and a charge q is released from rest at a
distance r from the wire. The speed of the particle as it crosses a point distance 2r is

Options:

Solution :
Answer (2)
You scored 0 of 3
Question : 57 (skipped)

A uniform thin rod of length (4a + 2 a) and of mass (4m + 2 m) is bent and fabricated to form a square surrounded by
semicircles as shown in the figure. The moment of inertia of this frame about an axis passing through its centre and
perpendicular to its plane is

Options:

Solution :
Answer (3)
You scored 0 of 3
Question : 58 (skipped)

An inductance coil is connected to an ac source through a 60 ohm resistance in series. The source voltage, voltage across the
coil and voltage across the resistance are found to be 33 V, 27 V and 12 V respectively. Therefore, the resistance of the coil is

Options:

30 ohm

45 ohm

105 ohm

75 ohm

Solution :
Answer (2)
You scored 0 of 3
Question : 59 (skipped)

In the circuit shown below, the potential of A with respect to B of the capacitor C is

Options:

2.00 volts

–2.00 volts

–1.50 volts

+1.50 volts

Solution :

Answer (3)

Using Kirchhoff

30i = – 1.5
You scored 3 of 3
Question : 60

A satellite moves around a planet in a circular orbit at a distance R from its centre. The time period of revolution of the satellite
is T. If the same satellite is taken to an orbit of radius 4R around the same planet, the time period would be

Options:

8T

4T

Solution :
Answer (1)

You scored 0 of 6

TSNSEP18T01_Section_2
SECTION - 2

One or More Options Correct Type

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of which one
or more is/are correct.

Question : 61 (skipped)

A particle initially at rest is subjected to two forces. One is constant, the other is a resistive force proportional to the particle
velocity. In the subsequent motion of the particle

Options:

The acceleration will increase from zero to a constant value

The acceleration will decrease from its initial value to zero

The velocity will increase from zero to maximum & then decrease

The velocity will increase from zero to a constant value

Solution :

Answer (2, 4)

Particle would start with some acceleration and finally attain the terminal velocity.
You scored 0 of 6
Question : 62 (skipped)

A convex lens forms an image of an object on a screen. The height of the image is 9 cm. The lens is now displaced until an
image is again obtained on the screen. The height of this image is 4 cm. The distance between the object and the screen is 90
cm.

Options:

The distance between the two positions of the lens is 30 cm

The distance of the object from the lens in its first position is 36 cm

The height of the object is 6 cm

The focal length of the lens is 21.6 cm

Solution :

Answer (2, 3, 4)

By displacement method

(Ignore –ve sign)

f = 21.6 cm
You scored 0 of 6
Question : 63 (skipped)

A square loop of side l is placed in the neighborhood of an infinitely long straight wire carrying a current I1. The loop carries a
current I2 as shown in figure

Options:

The magnetic moment of the loop is

The magnetic moment of the loop is

The potential energy of the loop is minimum

The torque experienced by the loop is maximum

Solution :

Answer (1)

Magnetic moment is opposite to the direction of field generated by wire, so pE will be maximum & torque is zero.
You scored 0 of 6
Question : 64 (skipped)

Two soap bubbles A and B (surface tension T) of radii R and 2R are given then

Options:

The radius at the contact point is twice the radius of the bubble A.

The radius at the contact point is more than the radii of both bubbles A & B.

The new radius on merging them is twice the radius of A under isothermal condition and zero atmospheric pressure

The new radii on merging them is more than the radii of both the bubbles under isothermal conditions and zero
atmospheric pressure

Solution :

Answer (1, 4)

At contact interface

Req = 2R

After complete merging let the final radius is R1

then Also

let T0 be the temperature then P1V1 = N1RT0 = P2V2 = N2RT0

and

an merging (N1 + N2) RT0


You scored 0 of 6
Question : 65 (skipped)

Four identical plates (equally spaced) and a battery are connected as shown. If the capacitance between two consecutive plates
are C, then choose the correct statement. (Battery is ideal)

Options:

Energy supplied by the battery is CV2

Energy linked in the space between plates 1 and 2 is

Potential difference between plates 3 and 4 is V

The surface charge density on plate 3 on its right side is more than that of on left side

Solution :

Answer (1, 3, 4)

Capacitors between 1-2 and 2-3 are connected across same potential, so they are not functioning.

So effective capacitor is between 3-4 only

∴ Ceq = C

∴ q = CV Dubattary = CV2
You scored 0 of 6
Question : 66 (skipped)

A simple circuit contains an ideal battery and a resistance R. If a second resistor is placed in parallel with the first,

Options:

The potential across R will decrease

The current through R will decrease

The current delivered by the battery will increase

The power dissipated by R will increase

Solution :

Answer (3)

Current through R' shall not depend on R' as long as R does not become zero

You scored 0 of 6
Question : 67 (skipped)

Which of the following is/are correct for a standing wave (wavelength is λ) created on a string fixed at both ends?

Options:

The maximum distance between two consecutive particles having same amplitude is less than λ

The nearby points on both sides of a node are always in opposite phase in their SHM

The nearby points on both sides of an antinode are always in phase in their SHM

The amplitude of a particle at a distance from one end is zero.

Solution :

Answer (1, 2, 3)

Maximum distance between two particles having same amplitude is exactly


You scored 0 of 6
Question : 68 (skipped)

For the refraction of light through a prism

Options:

For every angle of deviation there are two angles of incidence

The light travelling inside an equilateral prism is necessarily parallel to the base when prism is set for minimum
deviation

There are two angles of incidence for maximum deviation

Angle of minimum deviation will increase if refractive index of prism is increased keeping the outside medium
unchanged if μprism > μsurrounding.

Solution :

Answer (2, 3, 4)

For minimum deviation ray would pass across two refracting surface's symmetrically.

If µ increases then must increases

You scored 0 of 6
Question : 69 (skipped)

An LR circuit with a battery is connected at t = 0. Which of the following quantities is not zero just after the circuit is being
connected?

Options:

Current in the circuit

Magnetic field energy in the inductor

Power delivered by the battery

Emf induced in the inductor

Solution :

Answer (4)

Sharp transient state high emf would appear across inductor.


You scored 0 of 6
Question : 70 (skipped)

Let An be the area enclosed by the nth orbit in a hydrogen atom

Let graph of against ln (n)

Options:

Will pass through origin

Will be a straight line with slope 4

Will be a monotonically increasing non-linear curve

Will be a circle

Solution :

Answer (1, 2)

(t = 1)