Sei sulla pagina 1di 5

Honors Chemistry - Chemical Bonding

Practice Test
Mr. Matthew Totaro

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) Which of the following pairs of elements would most likely form a ionic compound?
A) Ca and Ni B) Cu and Ar C) F and S D) Zn and K E) Na and Cl

2) Electronegativity is a concept that is useful along with other concepts in ________.


A) deciding how many electrons are involved in bonding
B) deciding if double bonds are present in a molecule
C) formulating a statement of the octet rule
D) determining the number of single bonds present in a molecule
E) predicting the polarity of a bond

3) Which statement about electronegativity is incorrect?


A) Within a periodic table group, electronegativity increases from bottom to top.
B) Metals generally have higher electronegativity values than nonmetals.
C) Within a periodic table row, electronegativity increases from left to right.
D) Fluorine is the most electronegative atom of all the elements.

4) Which of the following is the best notation for the bonding in the compound NaCl?
A) Na-Cl
B) + -
Na-Cl
C) - +
Na-Cl
D) Na+ Cl-
E) none of these

5) Which of the following pairs is incorrectly matched?


formula bond type
A) CuO ionic
B) BBr3 nonpolar covalent
C) CCl4 polar covalent
D) KCl ionic
E) IF nonpolar covalent

1
6) Which of the following pairs is incorrectly matched?
formula bond type
A) MgO ionic
B) CoS ionic
C) CH4 polar covalent
D) NF3 polar covalent
E) N2 nonpolar covalent

7) Elements in groups IIA and VA of the periodic table possess, respectively, how many valence electrons?
A) 2 and 6 B) 2 and 2 C) 6 and 2 D) 3 and 4 E) 2 and 5

8) Which of the following statements about the noble gases is incorrect?


A) All have very stable electron arrangements.
B) They are the most reactive of all gases.
C) All have 8 valence electrons.
D) All exist in nature as individual atoms rather than molecular form.

9) Which of the following statements concerning double covalent bonds is correct?


A) They always involve the sharing of 2 electron pairs.
B) They are found only in molecules containing polyatomic ions.
C) They occur only between atoms containing 4 valence electrons.
D) They are found only in molecules containing S.

10) Choose the bond below that is the strongest.


A) C=O B) C N C) C-I D) I-I E) C-F

11) Which of the following represent the Lewis structure for N?


A) B) C) D) E)

12) Which Lewis structure below correctly represents KCl?


A) K [ Cl
¨]
¨
B) K : Cl:
¨
¨
C) K [ : Cl:
¨ ]
¨
D) : K:
¨ : Cl:
¨
¨ ¨
E) none of the above

13) Lewis theory predicts that the formula for a compound between barium and sulfur is:
A) BaS
B) BaS2
C) BaS3
D) Ba2 S
E) none of the above

2
14) What is the correct Lewis structure for Br2 ?
A) :Br Br:

B) Br-Br

C) :Br
¨ - Br:
¨
¨ ¨
D) Br
¨ = Br
¨
¨ ¨
E) none of the above

15) What is the correct Lewis structure for CN ?


A) [ :C N:]

B) [C-N]

C) [ :C
¨ - N:¨ ]
¨ ¨
D) [ C
¨ =N:]
¨
¨
E) none of the above

16) The correct Lewis structure for BF3 would have exactly:
A) 1 double bond
B) 2 double bonds
C) no double bonds
D) 1 triple bond
E) none of the above

17) Which response contains all of the Lewis structures that are incorrect as drawn? All valence electrons (electron dots)
for each atom must be accounted for.
A) I, II, and III B) III, IV, and V C) I and II D) III and V

3
18) Which set shows the correct resonance structures for SeO2 ?
A) :O
¨ - Se¨ - O:¨ O¨ = Se¨ = O¨
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨
B) O ¨ O:¨ :O¨ - Se¨ = O¨
¨ =Se-
¨ ¨ ¨ ¨
C) :O = Se
¨ ¨ ¨ - O: :O
¨ ¨ = O:¨
- Se
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨
D) :O =Se= O¨ :O Se- O:¨ :O
¨ -Se O:
¨ ¨ ¨ ¨
E) SeO2 does not have a resonance structure.

19) What is the angle between electron groups in the trigonal planar electron geometry?
A) 180°
B) 120°
C) 109.5°
D) 90°
E) not enough information

20) What is the molecular geometry if you have 4 single bonds and 0 lone pairs (nonbonding) around the central
atom?
A) tetrahedral
B) bent
C) trigonal pyramidal
D) linear
E) not enough information

21) What is the molecular geometry of carbon dioxide, CO2 ?


A) bent
B) tetrahedral
C) trigonal pyramidal
D) linear
E) not enough information

22) What is the molecular geometry of SiH4 ?


A) trigonal pyramidal
B) linear
C) bent
D) tetrahedral
E) not enough information

23) In the following list, which is the polar compound?


A) CCl4 B) N2 C) BF3 D) CO2 E) H2 O

4
Answer Key
Testname: HONORS CHEMISTRY - CHEMICAL BONDING PRACTICE EXAM

1) E
2) E
3) B
4) D
5) E
6) C
7) E
8) B
9) A
10) B
11) D
12) C
13) A
14) C
15) A
16) C
17) D
18) B
19) B
20) A
21) D
22) D
23) E