Sei sulla pagina 1di 7
SSC JE, UPSC ESE, IES, GATE 2018, IIT-JAM 2017, RAJASTHAN JEN, DMRC, DRDO, RAILWAY JE,

SSC JE, UPSC ESE, IES, GATE 2018, IIT-JAM 2017, RAJASTHAN JEN, DMRC, DRDO, RAILWAY JE, METRO And All Engineering Study Material, Books And Guidance

Download our android app

Study Material, Books And Guidance Download our android app ER-Exams App D o w n l

ER-Exams App Download :- click here

50 TOP MULTISTAGE TRANSISTOR AMPLIFIERS Questions and Answers pdf | MCQs

MULTISTAGE TRANSISTOR AMPLIFIERS Questions and Answers pdf :-

1. A radio receiver has …………… of amplification One stage Two stages Three stages More than one stages Ans : 4

2. RC coupling is used for ………………. amplification

Voltage

Current

Power

None of the above Ans : 1

3. In an RC coupled amplifier, the voltage gain over mid-frequency

range ……………. Changes abruptly with frequency Is constant Changes uniformly with frequency

None of the above Ans : 2

Changes uniformly with frequency None of the above Ans : 2 and Answers MULTISTAGE TRANSISTOR AMPLIFIERS

and Answers

MULTISTAGE TRANSISTOR AMPLIFIERS Questions

4. In obtaining the frequency response curve of an amplifier,

the ………… Amplifier level output is kept constant

Amplifier frequency is held constant Generator frequency is held constant Generator output level is held constant Ans : 4

5. An advantage of RC coupling scheme is the ………….

Good impedance matching

Economy High efficiency

None of the above Ans : 2

6. The best frequency response is of ………. coupling

RC

Transformer

Direct None of the above Ans : 3

7. Transformer coupling is used for ………… amplification

Power

Voltage

Current None of the above Ans : 1

8. In an RC coupling scheme, the coupling capacitor CC must be large

enough ……… To pass d.c. between the stages

Not to attenuate the low frequencies To dissipate high power None of the above Ans : 2

9. In RC coupling, the value of coupling capacitor is about ……….

100 pF

0.1 µF

0.01 µF

10 µF Ans : 4

10.

The noise factor of an ideal amplifier expressed in db is …………

0

1

1

10

Ans : 1 11. When a multistage amplifier is to amplify d.c. signal, then one

must use …… coupling RC Transformer Direct None of the above Ans : 3

12.

………… coupling provides the maximum voltage gain

RC

Transformer Direct Impedance Ans : 2

13. In practice, voltage gain is expressed ……………

In db

In volts

As a number None of the above Ans : 1

14. Transformer coupling provides high efficiency because …………

Collector voltage is stepped up

c. resistance is low collector voltage is stepped down none of the above Ans : 2

15. Transformer coupling is generally employed when load resistance

is ………

Large

Very large

Small

None of the above Ans : 3

16. If a three-stage amplifier has individual stage gains of 10 db, 5 db

and 12 db, then total gain in db is ………. 600 db

24

14

27

Ans : 4

db

db

db

17. The final stage of a multistage amplifier uses ………………

RC coupling Transformer coupling Direct coupling Impedance coupling

Ans : 2

18. The ear is not sensitive to ………….

Frequency distortion

Amplitude distortion Frequency as well as amplitude distortion None of the above Ans : 1

19. RC coupling is not used to amplify extremely low frequencies

because ……… There is considerable power loss There is hum in the output Electrical size of coupling capacitor becomes very large None of the above Ans : 3 20. In transistor amplifiers, we use ……………. transformer for impedance matching Step up Step down Same turn ratio None of the above Ans : 2

21. The lower and upper cut off frequencies are also

called ………………… frequencies

Sideband Resonant Half-resonant Half-power Ans : 4

22. A gain of 1,000,000 times in power is expressed by …………….

30 db

60 db

120 db

600 db

Ans : 2

23. A gain of 1000 times in voltage is expressed by …………

60 db

30 db

120

db

600

db

Ans : 1

24.

1 db corresponds to ………… change in power level

50%

35%

26%

22%

Ans : 3

25. 1 db corresponds to …………. change in voltage or current level

40%

80%

20%

25%

Ans : 1

26. The frequency response of transformer coupling is ………….

Good

Very good

Excellent

Poor

Ans : 4

27. In the initial stages of a multistage amplifier, we use ………

RC coupling

Transformer coupling Direct coupling None of the above Ans : 1

28. The total gain of a multistage amplifier is less than the product of

the gains of individual stages due to …………

Power loss in the coupling device Loading effect of the next stage The use of many transistors

The use of many capacitors Ans : 2

29. The gain of an amplifier is expressed in db because ………

It is a simple unit Calculations become easy

Human ear response is logarithmic None of the above Ans : 3

30. If the power level of an amplifier reduces to half, the db gain will

fall by …….

5

db

2

db

10 db

3 db

Ans : 4

31. A current amplification of 2000 is a gain of …………….

3 db

66

db

db

20

200 db Ans : 2

32. An amplifier receives 0.1 W of input signal and delivers 15 W of

signal power. What is the power gain in db?

8

6

5 db

4 db

Ans : 1

33. The power output of an audio system is 18 W. For a person to

notice an increase in the output (loudness or sound intensity) of the system, what must the output power be increased to ?

2W

6W

68 W

None of the above Ans : 3

34. The output of a microphone is rated at -52 db. The reference level

is 1V under specified conditions. What is the output voltage of this

microphone under the same sound conditions?

db

db

5

mV

2

mV

8

mV

5

mV

Ans : 4

35. RC coupling is generally confined to low power applications

because of ……… Large value of coupling capacitor Low efficiency

Large number of components

None of the above Ans : 2

36. The number of stages that can be directly coupled is limited

because …… Changes in temperature cause thermal instability

Circuit becomes heavy and costly It becomes difficult to bias the circuit None of the above Ans : 1

37. The purpose of RC or transformer coupling is to …………

Block a.c.

Separate bias of one stage from another Increase thermal stability None of the above Ans : 2

38. The upper or lower cut off frequency is also called …………

frequency

Resonant

Sideband

3 db None of the above Ans : 3

39. The bandwidth of a single stage amplifier is …………. that of a

multistage amplifier

More than The same as Less than Data insufficient Ans : 1

40. The value of emitter capacitor CE in a multistage amplifier is

about ……

1µF

100 pF 0.01 µF 50 µF Ans : 4