Sei sulla pagina 1di 4

1.

Immunity obtained as a result of experiencing an illness is known as:

a. Active natural immunity


b. Passive natural immunity
c. Active acquired immunity
d. Passive acquired immunity

ANSWER: A

2. As a result of sharing a needle with an HIV-positive Person A, Person B became infected. In


the chain of infection, before person B became infected, the reservoir was:

a. Person A
b. Person B
c. the dirty needle
d. the hole made by the needle into Person B’s skin

ANSWER: A

3. As a result of sharing a needle with an HIV-positive person (Person A), Person B becomes
infected. In the chain of infection, before Person B became infected, the portal of exit for the virus
was:

a. Person A’s needle puncture site


b. Person B’s needle puncture site
c. Person A’s blood
d. The needle

ANSWER: A

4. Which of the following situations is an example of microorganism transmission via droplet


contact?

a. Infected wound drainage contacts the nurse’s hands


b. A virus is transmitted through sexual intercourse
c. Microorganisms contact a person’s nasal mucus when someone coughs nearby
d. A contaminated stethoscope touches the skin of a client

ANSWER: C

5. The nurse is caring for different clients in the hospital. Which of the following would be the most
susceptible to acquiring an infection?

a. A 45-year old female with an abdominal pain and intact skin


b. An 18-year old male with a casted or broken leg
c. A 78-year old dehydrated male with an excoriated skin
d. A 23-year old female recovering from facial injuries sustained in a car accident

ANSWER: C

6. Which of the following groups of individuals is most susceptible to infection?

a. middle-aged adults
b. young adults
c. young children
d. newborn infants

ANSWER: D

7. Which of the following situations is an example of a nosocomial infection?

a. A urinary tract infection develops in a paralyzed client who voids without catheterization
b. A confined debilitated client contracts influenza from his roommate
c. An infection develops at an IV infusion site because of poor insertion technique
d. A hospitalized child develops chicken pox lesions one day after admission

ANSWER: B

8.DOTS is a comprehensive strategy to cure TB. The primary element of DOTS is:

a. Health workers counsel and observe their patients swallow each anti-TB medications and
monitor progress until cured
b. Regular drug supply
c. Political will in terms of manpower and funding
d. Sputum microscopy services

ANSWER: A

9. In the TB control program, the DOH has specific objectives, one of which is the prevention of
TB among children. Which one below is this program?

a. Sputum collection and examination


b. Tuberculin skin testing
c. EPI for BCG vaccine
d. Maternal and child health nursing

ANSWER: C

10. Category I of the PTB regimen is prescribed to all of the following, EXCEPT:

a. A new sputum positive PTB patient


b. Seriously ill patient with extensive parenchymal involvement
c. Seriously ill patient with extra-pulmonary form of PTB
d. Previously treated patient classified as relapse or failure

ANSWER: D

11. The source of PTB infection is through which of the following?

a. Contamination of potable water


b. Direct contact with infected person
c. Crowded living patterns
d. Sexual intercourse

ANSWER: B

12. Which of the following statements is a primary preventive measure for PTB?

a. Provide public health nursing outreach services


b. BCG vaccination of newborns and grade 1 school entrants
c. Make available medical and X-ray facilities
d. Educate the public on the mode of transmission and methods of control of PTB

ANSWER: B

13. As a nursing intervention for preventing injury when a rabid patient is in convulsion, the nurse
tells the family or watcher to:

a. Call the nurse when the client suffers from convulsion


b. Give sedative so the patient can sleep
c. Stay with the patient all the time
d. Restrain the patient and ring the bell

ANSWER: A

14. Carlito is bitten by a dog. The nurse interviewed Carlito and his father to take the history
before seeing the doctor. The nurse instructed the father not to kill the dog because the dog will
be:

a. Given a vaccine
b. Confined
c. Observed for 10 to 14 days
d. Be examined

ANSWER: C

15. In a patient with Dengue, which of the following will the staff nurse give the patient as part of
the nursing intervention?

a. Water and salt solution


b. Oresol
c. Saline solution
d. IV fluids

ANSWER: D

16. Which of the following precautionary measures should the nurse teach to a patient with PTB?

a. spitting in containers and burning


b. separating eating utensils
c. covering mouth when coughing or sneezing
d. all of the above

17. In the Ward where the victims are confined, several persons would like to interview and
photograph the victims. It is best for ther nurse to be guided by the following:

a. without patient's consent such as are considfred violations of their right to privacy
b. convince patientsa to accept interview and photography
c. let patient sign a waiver if they refuse
d. refer such requests to the doctor

18. Prior to CTT insertion for a patient with PTB, nursing intervention includes the following
EXCEPT:

a. teaching patient deep breathing and leg exercises


b. informing the patient what to expect when she wakes up
c. telling her she can eat her favorites food right away
d. teaching her the importance of turning to sides and early ambulation

19.