Sei sulla pagina 1di 8

DEPARTMENT OF EDUCATION

Region III
Division of City Schools
NORTHVILLE 15 INTEGRATED SCHOOL
Northville Cutud Angeles City
Email: northville15is@yahoo.com

FOURTH QUARTER EXAMINATION IN ENGLISH 9


A.Y. 2017-2018

NAME: ____________________________ SCORE: ______________________


SECTION: _________________________ TEACHER: ___________________

GENERAL DIRECTIONS: Analyze the questions and encircle the letter of your answer.
LISTENING
For numbers 1 to 5, listen as your teacher reads the selection twice and answer the
following questions.
1. During what time of the year does the Fire Prevention Month usually occur?
A. Summer
B. Autumn
C. Winter
D. Fall
2. What is the root cause of fire break out?
A. Exposure to electrical wiring
B. Lack of discipline
C. Carelessness
D. Indifference
3. Aside from indifference, what is the other common cause of fire break out?
A. Carelessness
B. Arson
C. Lack of discipline
D. Exposure to elect
4. Why do we need to know about the Fire Prevention?
A. To warn everyone.
B. To give advice.
C. To see the cause and effect.
D. To alert everyone to the need to make extra efforts
5. What does this line mean “An ounce of prevention is better than a pound of cure”?
A. There is a definite amount for prevention of cure.
B. Preventing a problem from happening is better than treating it.
C. To cure a problem is better than preventing it from happening.
D. Be precise is from giving solution to a problem.
6. Which of the folloqinf statements BEST explains the quotation?
“If you can wait. And not be tired of waiting.”
A. You must learn to fall in line and wait for your turn.
B. Patience is a good virtue to develop.
C. While waiting, you must sit down so you won’t get tired.
D. Learn to wait for the blessings

READING AND LITERATURE

For numbers 7-11, read the selection and answer the questions that follow.

Poverty and inequality have been recurrent challenges in the Philippines and have again
come to the fore in the wake of the current global financial crisis and rising food, fuel, and
commodity prices experienced in 2008. The proportion of households living below the official
Page | 1
poverty line has declined very slowly and unevenly in the past four decades, and poverty
reduction has been much slower than in neighboring countries. The growth of the economy has
been characterized by boom and bust cycles, and current episodes of moderate economic
expansion have had limited impact on poverty reduction. Other reasons for the relatively
moderate poverty decline include the high rate of inequality across income brackets, regions,
and sectors; and high population growth.
After years of recognizing poverty as a key development problem and devising various
strategies and programs for its reduction, the government is still confronting high levels of
poverty and hunger among its citizens. Long and persistent periods of high poverty may harm a
country’s development path as poverty itself becomes a drag to economic growth. (Asian
Development Bank, 2009). According to ADB (2009), it is possible that the impact of poverty
on economic growth and development of the Philippines may constrain economic expansion.
Official poverty statistics from the National Statistical Coordination Board (2011) shows that
the reduction in poverty over the past two decades has been quite dismal from 38% in 1988 to
26% in 2009 or less than one percent reduction per year.

7. The following are the causes of poverty in the Philippines EXCEPT:


A. Rise of food cost
B. Fuel cost increase
C. Population explosion
D. Current global financial crisis
8. According to this agency, it is possible that the impact of poverty on economic growth may
constrain economic expansion.
A. National Statistics Office
B. Asian Development Bank
C. Department of Interior and Local Government
D. Department of Social Welfare and Development
9. As mentioned in the text, what is characterized by boom and bust cycles, and current
episodes of moderate economic expansion?
A. The growth of the economy
B. The problems in the society
C. The challenges in our lives
D. The plans of the government
10. Based on the selection, which agency provided the rate of poverty over the past two
decades?
A. Department of Foreign Affairs
B. Department of Trade and Industry
C. National Statistical Coordination Board
D. Social Weather Stations
11. What is the purpose of the writer in the selection?
A. to persuade
B. to explain
C. to entertain
D. to narrate

For numbers 12-13, read the selection and answer the questions that follow.

Mankind saw a new hope, a new light after Hitler’s end. But until now, Hitler’s shadow
lives on! Yes, I see Hitler all around me…in a small neighborhood quarrel, in simple argument
between two people, even in the littlest acts of selfishness and of trying to prove one’s worth by
stepping on another’s head. We may hate to admit, but we all possess the same kind of
selfishness and crooked philosophy that threatened and almost put an end to mankind. We all
have inside each and everyone of us a part of Hitler’s wicked ambition.

12. What is the purpose of the speaker?


A. To remind his readers of evil deeds of Hitler
B. To tell the reader that Hitler is just around the corner
C. To tell readers that despite Hitler’s death, his evil philosophies still live on
D. To relate the personality and philosophy of Hitler with everyday situation he sees
Page | 2
13. What does The line, “We all have inside each and every one of us a part of Hitler’s wicked
ambition” mean?
A. We are all descendants of Hitler.
B. Hitler’s life is legacy for all of us.
C. We possess certain characteristics of Hitler.
D. Hitler has greatly influenced our way of thinking.

For numbers 14-16, read the excerpt from Romeo and Juliet by William Shakespear.
Two households, both alike in dignity,
In fair Verona, where we lay our scene,
From ancient grudge break to new mutiny,
Where civil blood makes civil hands unclean.
From forth and fatal loins of these two foes
A pair of star-crossed lovers take their life;
Whose misadventure piteous overthrows
Do with their death bury their parents ‘strife.
The fearful passage of their death-marked love,
Which, but their children’s end, naught could remove,
Is now the two hours’ traffic of our stage?
The which if you with patient ears attend,
What here shall miss, our toil shall strive to mend
Excerpt from Romeo and Juliet
by William Shakespeare

14. Based on the prologue, where does the play take place?
A. Italy
B. Verona
C. London
D. Paris
15. According to the prologue, what happens at the very end of the play?
A. The parents end their feud.
B. Romeo and Juliet kill themselves.
C. The families continue to feud.
D. Verona falls
16. Which line from the prologue begins to introduce the conflict in the story?
A. From ancient grudge break to new mutiny.
B. Where civil blood makes civil hands unclean.
C. From forth and fatal loins of these two foes.
D. A pair of star-crossed lovers take their life.

17. What is the tone conveyed in the letter below?

Dear Valued Customer,


Thank you for your recent letter regarding our refund policy. We are taking your
suggestion quite seriously and truly appreciate your concern.

A. sincere
B. cheerful
C. indifferent
D. complimentary

For numbers 18-19, Choose your answer from the following choices below:

A. cold reading
B. dress rehearsal
C. pacing
D. tech rehearsal

18. Reading of script done by actors who have not previously reviewed the play.
19. It means it happens when technical elements such as sound and lighting are added to the
show.
Page | 3
20. It refers to the conversation between or among the characters in a drama.
A. dialogue
B. playbill
C. setting
D. plot
21. It is a play or presentation that involves a significant setting, well-defined characters, and a
clear plot.
A. theatre
B. playbill
C. melodrama
D. stage direction
22. When working through the script analysis process, which of the following goals should a
director set for the first reading?
A. marking the major beats of each scene
B. determining how the structure is used to develop the main idea
C. developing a list of the play's technical demands
D. noting general impressions and feelings that the play evokes
23. Which of the following questions is most essential for a director to consider when selecting
a play to direct?
A. Will the audiences have a good time at this play?
B. Does the play address contemporary issues?
C. Do I have a strong connection to the material in the play?
D. Has this play been previously produced?

For numbers 24-28, Identify whether the verb in each sentence is in the active or passive
voice.
A. ACTIVE
B. PASSIVE

24. He was praised by the teacher.


25. An earthquake destroyed the town.
26. The manager will give you a ticket.
27. We will be blamed by everyone.
28. The choreographer trained his dancers last Saturday.

For numbers 29-32, Choose the correct active/passive form for each sentence.

29. Everybody welcomed her.


A. She welcomes everybody.
B. She welcomed everybody.
C. She is welcomed by everybody.
D. She was welcomed by everybody.
30. Cancellation of classes was announced by the Principal.
A. The principal announces cancellation of classes.
B. The principal announced cancellation of classes.
C. The principal is announcing cancellation of classes.
D. The principal was announcing cancellation of classes.
31. The mechanic is testing the DVD set now.
A. The DVD set is tested by the mechanic now.
B. The DVD set was tested by the mechanic now.
C. The DVD set is being tested by the mechanic now.
D. The DVD set was being tested by the mechanic now.
32. Which of the following sentences is NOT in passive voice?
A. I have watched that movie.
B. The job has been finished by Rhea.
C. An essay will be written by the students.
D. The book had been read by Thomas before he saw the film.

Page | 4
For numbers 33-37, choose the correct modal from the choices below.

A. must
B. should
C. can
D. have to

33. Jayson _______ climb that mountain in 5 minutes.


34. Pedestrians _______ look both ways before they cross the street.
35. Waiters ______ be pleasant to customers
36. Professional singers ________ sing impromptu.
37. You ______ be here at 10:00 in the morning tomorrow for the meeting.
38. Which of the following sentences is incorrect in terms of the use of modals?
A. Megan should take a rest.
B. Annie must sing in the party.
C. It’s late. I really have to go now.
D. That girl ought to join the contest. She has very good voice.
39. Which of the following sentences I correct in terms of the use of modals?
A. Benita has to see her doctor.
B. I could take the examination to pass.
C. We must study to pass the English test.
D. You have to audition in the competition
40. Which of the following sentences is incorrect in terms of the use of modals?
A. I shall return.
B. The baby can sleep now.
C. The students must be polite all the time.
D. No one should blame me from doing the right thing.
41. Which of the following is NOT TRUE about modals?
A. they are used as verbs
B. they are auxialliary verbs
C. they have same uses in sentences
D. is used to express: ability, possibility, permission or obligation.

For numbers 42-45, choose your answer from the choices below:

A. Direct Speech
B. Indirect Speech

42. She says, “what time will you be home”.


43. She told him that she was happy
44. “There's a fly in my soup”, screamed Simone.
45. He said that he was tired.

For numbers 46-47, choose the correct punctuated direct speech.

46. Life is what we make it he added.


A. Life is what we make it, “he added.”
B. “Life is what we make it he added.”
C. “Life is what we make it, “he added.
D. “Life” is what we make it, he added.
47. You may win or you may lose Father added.
A. You may win or you may lose, “Father” added.
B. You may win or you may lose “Father added.”
C. “You may win or you may lose” Father added.
D. “You may win or you may lose,” Father added.

Page | 5
For numbers 48-50, choose which among the sentences is the correct REPORTED
SPEECH for the given direct speech.

48. “Please don’t be late.”


A. She told me not to be late.
B. She told me to come early.
C. She asked me not to be late.
D. She asked me to come early.
49. She said, “The sun rises in the east.”
A. She said that the sun rose in the east.
B. She said that the sun rises in the east.
C. She said that the sun will rise in the east.
D. She says that sunrises in east.
50. The teacher says, “ If you work hard, you will pass.”
A. the teacher says that if you work hard you will pass.
B. the teacher say that if you work hard you will pass.
C. the teacher says that if you will work hard you would pass.
D. the teacher say that if you will worked hard you will pass.

/cpb jcbm/

Page | 6
English 9 Listening Text
More Fire to Fire Prevention
Every year without fail, when summer sets in, we set aside
a “Fire Prevention Month” to alert everyone to the need to
make extra efforts to prevent fire from breaking out.
And every year without fail, more fires break out during
the observance of “Fire Prevention Week” than any other week
of the year.
We never learn. We are indifferent to the dangers and
destructions to life and property of a conflagration unless we
are ourselves the victims.
And yet indifference, compounded by carelessness, has
been one of the most common causes of fire. At the root of this
carelessness is our lack of discipline as a people. We throw all
precautions to the wind and leave the gas stove on when in use
or delay mending an exposed electrical wiring. Another
common cause is arson, a criminal act made more
reprehensible by the fact that all too often innocent people die
as a result. Arsonists are more than ever emboldened during a
summer. “Fire Prevention Week” when, with so many fires
breaking out, one more fire would be a neat trick so they could
collect on the insurance.
Why we are dwelling on the fire prevention when “Fire
Prevention Week” is the probably still a month away? Well, it’s
our way of saying we need not to wait for any special day or
week to appeal to everyone to pay attention to fire prevention.
An ounce of prevention is better than a pound of cure. So,
come on, we definitely can put more fire prevention than what
we have done so far.
 adapted from Editorial “The
Philippine Star” April 9, 1989

Page | 7
Answer Key: English Grade 9

1. a
2 b
3. a
4. d
5. b 26. a
6. b 27. b
7. c 28. a
8. b 29. d
9. a 30. b
10. c 31. c
11. b 32. a
12. c 33. c
13. a 34. a
14. b 35. b
15. b 36. c
16. d 37. d
17. c 38. b
18. a 39. c
19. d 40. b
20 a 41. c
21. a 42. a
22. d 43. b
23. c 44. a
24. b 45. b
25. a 46. c
47. d
48. c
49. b
50. a

Page | 8