Sei sulla pagina 1di 5

1.

Write the following numbers into standard form


(a) 0.0000247
(b) 8650000000

Answer: (a) (b)

2. Write the following numbers correct to 3 significant figures


(a) 10.445
(b) 0.06078
(c) 39824
(d) 500187

Answer: (a) (b) (c) (d)

3. Given that 0.00000000034 = 𝑚 × 10𝑛 . State the value of m and n.

Answer: 𝑚 = 𝑛=

4. Calculate
(a) 3.6 × 10−4 × 467
(b) 0.00035 + 2.4 × 10−3
(c) 3400 ÷ 0.012
(d) 3.12 × 106 − 4.18 × 105

Answer:
(a) (b)

(c) (d)

5. Calculate the value of 34.3 + 6.78 ÷ 0.024 and give your answer correct to 3 significant figures.

Answer:
6. Solve the quadratic equations
(a) 4(4𝑥 − 5)2 − 36 = 0
(b) 64 − (3𝑥 − 1)2 = 0
(c) 3𝑥 − 7)(3𝑥 − 5) = 8
(d) 5(5 − 2𝑥) − 2𝑥(5 − 2𝑥)
(e) (8𝑥 + 3)2 = (3𝑥 − 7)(8𝑥 + 3)
(f) (4𝑥 + 1)(3𝑥 − 1) = (2𝑥 + 3)(1 − 3𝑥)

Answer:
(a) (b)

(c) (d)

(e) (f)

7. The perimeter of a rectangle is 50cm.


(a) If the length of the rectangle is 𝑥 cm, express the width of the rectangle in terms of 𝑥.
(b) If the area of the rectangle is 154cm2, find the length and width of the rectangle.

Answer: (a) (b)


8. Given that
A = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
B = {1, 2, 4, 8, 16}
C = {20 , 21 , 22 , 23 , 24 }
D = {x : x is the prime number between 7 and 11}
State the following:
(a) 𝐴 ∩ 𝐵 (b) 𝐴 ∩ 𝐶 (c) 𝑛(𝐷) (d) Is B = C? (e) Is 𝐴 ⊂ 𝐵?

Answer: (a) (b) (c) (d) (e)

9. Given A = {1, 3, 5}. List the subsets of set A.

Answer:

10. Given A = {9, 8, 7, 3, -2, -19}. Calculate the number of subsets of set A without listing the subsets.

Answer:

11. Given that 𝜉 = {𝑥: 15 ≤ 𝑥 ≤ 30, 𝑥 𝑖𝑠 𝑎𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑒𝑟}, R = {𝑥: 𝑥 𝑎𝑟𝑒 𝑜𝑑𝑑 𝑛𝑢𝑚𝑏𝑒𝑟𝑠}, S = {𝑝𝑟𝑖𝑚𝑒 𝑛𝑢𝑚𝑏𝑒𝑟}
(a) Find the value of 𝑛(𝑅′ )
(b) List the elements of S.

Answer: (a) (b)

12. The Venn diagram shows the universal set U, set P and set Q. It is given that n(U) = 20, n(P) = 12, and n(Q)=10.
Find
(a) 𝑛(𝑃 ∪ 𝑄) (b) 𝑛(𝑃′ ∪ 𝑄) (c) 𝑛(𝑃 ∪ (𝑃 ∪ 𝑄)′ )
Answer: (a) (b) (c)

13. Shade the region


(a) 𝑀 ∩ 𝑁 (b) (𝑀′ ∩ 𝑁) ∪ 𝐿

14. A certain school has 320 students who stay in the school hostel. 400 students, including some who stay in the
hotel, participate in a written quiz. Let
ξ = {all students in school}
H = {students who stay in school hostel}
Q = {students who participate in the quiz}
(a) Draw a Venn diagram to illustrate the relationship between ξ, H and Q.
1
(b) It is given that the number of students who stay in the hostel but do not participate in the quiz is of the
5
students who participate the quiz but do not stay in hostel. Calculate the number of students who
participate the quiz and stay in the hostel.

Answer: (a) (b)


15. State whether the following is a statement or not.
3
(a) √81 (b) 𝑝 + 2 = 8 (c) 1 + 2 = 9 (d) Help me!

Answer:
(a) (b) (c) (d)

16. State whether the following statements are true or false.


(a) 1 + 2 = 3 and 62 = 12
(b) 2 is a multiple of 4 or 4 is a factor of 16.

Answer:
(a) (b)

17. Fill in the blank with ‘All’ or ‘Some’ to make the following a FALSE statement.
(a) ________ prime numbers are odd numbers.
(b) ________ factors of 4 are factors of 16.

Answer:
(a) (b)

18. Write two implications based on the following statement.


“ 𝑥 > 𝑦 if and only if −𝑥 < −𝑦”

Answer:
Implication 1:

Implication 2:

19. State the converse of the following implication and state its truth value.
“If 𝑥 > 5, then 𝑥 > 4”

Answer:

20. Complete the following arguments:


(a) Premise 1: If 𝑥 > 4, then 2𝑥 > 8.
Premise 2: 5 > 4.
Conclusion : ________________________________________________

(b) Premise 1: If PQR is a quadrilateral, then it’s sum of interior angles is 360°.
Premise 2: _____________________________________________________
Conclusion: PQR is not a quadrilateral.

(c) Premise 1: All pentagon has 5 sides.


Premise 2: _____________________________________________________
Conclusion: Polygon PQRST has 5 sides.

21. Make a conclusion by induction based on the following observations:


21 + 3 = 5
22 + 3 = 7
23 + 3 = 11
24 + 3 = 19

Answer:

22. Given that the sum of interior angles of a polygons is (𝑛 − 2) × 180°, where n is the number of sides of the
polygon. Make a conclusion by deduction to find the sum of interior angles of a decagon.

Answer: