Sei sulla pagina 1di 8

SET ¼izk:i½ –1

SECTION ¼[k.M½–I
Objective Questions ¼oLrqfu"B iz'u½
Time : [1 Hrs + 15 Min. (Extra)] Full Marks : 50
le; % ¼1 ?kaVk + 15 ¼feuV vfrjfDr½ iw.kk±d : 50
From Question no. 1 to 50 there is only one correct answer for each question. You have to
mark the correct option from the given options. Each question carry one mark.
¼iz'u la[;k 1 ls 50 rd izR;sd iz'u ds dsoy ,d mÙkj lgh gSA izR;sd iz'u ds lgh mÙkj
dks pqudj mÙkj rkfydk esa fpafgr djsa A izR;sd iz'u ds fy, 1 vad fu/kkZfjr gSA½ [50 × 1]
1. Which of the following has largest value for the angle θ from 0° to 90°.
¼0° ls 90° rd ds dks.k θ ds fy,] fuEu esa ls fdldk eku lokZf/kd gS \½
(a) sin θ (b) cos θ (c) tan θ (d) cot θ
2. If cos θ and tanθ both are negative then ‘θ’ lies in which quatrant.
¼ ;fn cos θ vkSj tan θ nksuksa _.kkRed gS rks ‘θ’ fdl ikn esa gksxk \½
(a) I (b) II (c) III (d) IV
3. Which of the following is equal to sin θ . cot θ.
¼fuEufyf[kr esa ls sin θ. cot θ ds cjkcj dkSu gS \½
(a) cos θ (b) tan θ (c) sin θ (d) cot θ
4. Which of the following is true.
¼fuEu esa dkSu lk lR; gS \½
1 r r 1 θ
(a) θ = lr (b) θ = l (c) θ= l (d) l = r
5. tan 495° =
1 1
(a) (b) (c) 1 (d) –1
2 3
6. cos (–1410°) =
3 3 1 1
(a) (b) − (c) 2 (d) − 2
2 2
7. The meaning of π is ¼π dk vFkZ gksrk gS \½
Diametre of circle  oÙ` k dk O;kl 
(a) Circumference of circle  o`Ùk dh ifjf/k

Circumference of circle  oÙ`k dk ifjf/k


(b) Diametre of circle  o`Ùk dh O;kl 

Diametre of circle  o`Ùk dk O;kl


(c)  o`Ùk dh pki (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
Arc of circle

(1)
8. Sum of all the interior angle of a regular Polygon of n sides equal to.
¼n Hkqtk okys ogqHkqt ds lHkh vUr% dks.kksa dk ;ksx cjkcj gksrk gS \½
(a) (2n – 4) × 180° (b) (2n – 4) × 90°
2n − 4 2n − 4
(c) × 90 ° (d) × 180 °
n n
9. sin 15° =
3 −1 3 +1 5 −1 3 −1
(a) (b) (c) (d)
2 2 2 2 2 2 2
10. In which quadrant 510° lies.
¼510°fdl ikn esa fLFkr gksxk \½
(a) I (b) II (c) III (d) IV
11. The distance of point (5, 12) from origin is
¼ewy fcUnq ls fcUnq (5, 12) dh nwjh gS \½
(a) 17 (b) 7 (c) 13 (d) 60
12. Point (–2, –3) lies in which quadrant.
¼fcUnq (–2, –3) fdl ikn esa vofLFkr gS \
(a) I (b) II (c) III (d) IV
13. The maximum value of sinθ + cosθ is
¼sinθ + cosθ dk vf/kdre eku gS \½
(a) 2 (b) − 2 (c) 1 (d) –1
14. If sin3θ = sin 120° then one value of θ is which of the following.
¼fuEu esa ls θ dk ,d eku dkSu&lk gksxk ;fn sin3θ = sin 120°½
(a) 30° (b) 0° (c) 60° (d) 180°
15. Which of the following is true.
¼fuEu esa dkSu lk lR; gS \½
(a) c = acos B + b cos A (b) c = bcos B + a cos A
(c) b = ccos C + a cos A (d) (None of these) buesa ls dksbZ ugha
1
16. If ¼;fn½ cos A = 3 then, ¼rks½ cos 3A =

23 27 27 25
(a) − 27 (b) − 23 (c) − 25 (d) − 27

17. The distance between point (2, 0) and (– 1, 4) is


¼fcUnq (2, 0) vkSj (– 1, 4) ds chp dh nwjh gS \½
(a) 2 (b) 4 (c) 5 (d) 7
S (..........)
18. If cos C = then which of the following is suitable for vaccant place..
2 bc

(2)
S (..........)
¼;fn cos C = rks] fuEu esa ls dkSu lk [kkyh txg ds fy, mi;qZDr gS \½
2 bc
C S –C
(a) S − 2 (b) (c) (S – C) (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
2
19. cos (– θ) =
θ
(a) – cos θ (b) cos θ (c) cos 2 (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
20. If ¼;fn½ sin θ = cosθ then ¼rks½ θ =
π π π π
(a) 2 (b) 4 (c) 3 (d) 6

21. If cos θ – 3sin θ= 1 then which of the following is value of ‘θ’


¼;fn cos θ – 3sin θ= 1 rks fuEu esa ls ‘θ’ dk eku gS \½
(a) 30° (b) 180° (c) 0° (d) 120°
1
22. =
sin A − cos A
1 1 −1 −1
(a) sin A + cos A (b) cos A − sin A (c) cos A − sin A (d) cos A + sin A

23. cos2 120° + tan2 135°


1 1 1
(a) 1 4 (b) 4 2 (c) 0 (d) 1 2
24. Point (a, 0) lies on which axis.
¼fcUnq (a, 0) fdl v{k ij fLFkr gS \½
(a) x-v{k (b) y–v{k (c) js[kk y = x (d) buesa ls dksbZ ugha
25. (The co-ordinate of vertex of any triangle is (1, 2), (0, 0) and (3, 4) then area of triangle will be)
¼fdlh f=Hkqt ds 'kh"kZ fcUnqvksa ds funsZ'kkad (1, 2), (0, 0) vkSj (3, 4) gS rks f=Hkqt dk {ks=Qy
gksxk \½
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 11
26. Area of triangle whose vertices are (0, 0), (x1 , y1 ) and (x2 , y2 ) is
¼(0, 0), (x1, y1) vkSj (x2, y2) 'kh"kZ okys f=Hkqt dk {ks=Qy gS \½
1 1 1
(a) 2 ( x1y2 − x2 y1 ) (b) 2 ( x1y2 + x 2 y1) (c) 2 ( x1x 2 + y1 y2 ) (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
27. If point (x1 , y1 ), (x2 , y2 ) and (x3 , y3 ) are collinear than which is true
¼;fn fcUnq (x1, y1), (x2, y2) vkSj (x3, y3) lajs[k gS rks dkSu&lk lR; gS \½
(a) x1 (x2 – x3 ) + y1 (y2 – y3 ) + z1 (x2 – z3 ) = 0
(b) x1 (y2 – y3 ) + x2 (y3 – y1 ) + x3 (y1 – y2 ) = 0
(c) y1 (–x2 – x3 ) + y2 (x3 – x1 ) + y3 (x1 – x2 ) = 0
(d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½

(3)
28. cos (180° + θ) =
(a) – cosθ (b) cosθ (c) sinθ (d) –sinθ
29. Which of the following is possible for any value of θ .
¼θ ds fdlh eku ds fy, fuEufyf[kr esa dkSu laHko gS\½
5 2 3 1
(a) sin θ= 2 (b) sec θ= 3 (c) cos ecθ = 5 (d) cos θ= −4
30. Which of the following is the co-ordinate of midpoint of line Joining the points (3, 0) and (4, 0).
¼fcUnq (3, 0) , (4, 0) dks feykusokyh js[kk[k.M ds eè;fcUnq ds funsZ'kkad fuEufyf[kr esa dkSu
gS \
3  3  3 
(a)  2 , 2  (b)  2 , 2  (c)  2 , 0  (d) (0, 2)
31. The centroid of triangle having co-ordinate of its vertices (0, 0), (1, 1), (2, 2) is
¼fdlh f=Hkqt ds 'kh"kks± ds funsZ'kkad (0, 0), (1, 1), (2, 2) gS rks blds dsUæd ds fu;ked gksaxs\
(a) (2, 1) (b) (2, 2) (c) (1, 2) (d) (1, 1)
2tan A
32. Which of the following is equal to 1–tan 2 A

2tan A
¼fuEu esa ls dkSu 1–tan 2 A
ds cjkcj gS\½
(a) tan 2 A (b) sin 2 A (c) cos 2 A (d) cot 2 A
1
33. If ¼;fn½ sin θ= 2 then ¼rks½ cos 2 θ =

1 1
(a) 2 (b) (c) 1 (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
3
34. Which of the following is true.
¼fuEu esa dkSu lR; gS\½
C +D D −C
(a) cos C – cos D = 2sin 2 .sin 2
C +D C −D C +D D −C
(b) cos C − cos D = 2cos 2 cos 2 (c) cos C − cos D = 2sin 2 cos 2
(d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
35. tan (45° + A) =
1 − tan A 1 + tan A cot A − 1
(a) 1 + tan A (b) 1 − tan A (c) cos t A + 1 (d) tan A
36. The distance of point (acosθ, a sinθ) from origin is.
¼ewyfcUnq ls fcUnq (acosθ, a sinθ) dh nwjh cjkcj gS \½
(a) a2 (b) –a (c) a (d) 0
37. Which of the following is true
¼fuEu esa dkSu lR; gS\½
(a) sin315° < cos 600° < tan 210° (b) sin315° > cos600° > tan210°
(4)
(c) cos600° < sin315° < tan210° (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
38. If distance between (3, y) and (4, 1) is 10 unit then value of y is.
¼ ;fn (3, y) vkSj (4, 1) ds chp dh nwjh 10 bdkbZ gS rks y dk eku gS \½
(a) 4 (b) –4 (c) 2 (d) 3
39. 365° lies in which quadrant ¼365° fdl ikn esa fLFkr gS \½
(a) I (b) II (c) III (d) IV
40. If in a triangle a = 8 cm, b = 12 cm, c = 30° then area of triangle is
¼;fn fdlh f=Hkqt esa a = 8 cm, b = 12 cm, c = 30° rks f=Hkqt dk {ks=Qy gS\½
(a) 36 cm2 (b) 24 cm2 (c) 96 cm2 (d) 48 cm2
41. (Co-ordinate of end point of diametre of a circle is (1, 5) and (6, 7) then co-ordinate of centre of circle
will be
¼fdlh o`Ùk ds O;kl ds Nksjksa ds funsZ'kkad (1, 5) vkSj (6, 7) gS rks o`Ùk ds dsUæ dk funsZ'kkad
gksaxs½
7 
(a) (4, 1) (b) (6, 35) (c)  2 , 6  (d) (11, 7)

42. 1 + cosA =
2 A 2 A
(a) 2cos 2 (b) 2sin 2 (c) 2cosA (d) 2sinA
43. cos3 A =
1 1
(a) 4 (cos3 A − 3cos A) (b) 4 (cos3 A + 3cos A)
1
(c) 4 (3cos A + cos3 A) (d) None of these ¼buesa ls dksbZ ugha½
1 + cos2 θ
44. 1 − cos2θ =
(a) sin2 θ (b) cos2 θ (c) tan2 θ (d) cot2 θ
45. (– 4, 3) lies in which quadrant.
((– 4, 3) fdl ikn esa fLFkr gS \)
(a) I (b) II (c) III (d) IV
2 θ 2θ
46. cos − sin =
2 2
θ
(a) cos2θ (b) cosθ (c) sinθ (d) cos 2
47. Co-ordinate of origin is ?
¼ewy fcUnq ds fu;ked gksrs gSa \½
(a) (0, 0) (b) (–0, 0) (c) (0, –0) (d) (1, 1)
48. Value of 45° in radian is—
¼45° dk eku jsfM;u esa gksxk\½
(5)
3π π π π
(a) 4 (b) 3 (c) 4 (d) 2
49. tan 300°
(a) – 3 (b) 3 (c) 1 (d) –1
π
50. tan =
4
1 1
(a) 1 (b) –1 (c) (d) − 2
2
SECTION ([k.M)–II
Non-Objective Questions (xSj oLrqfu"B iz'u)
Time : [2 Hrs ] Full Marks : 50
le; % 2 ?kaVk iw.kk±d : 50
Question number 1 to 22 are of short Answer type. Each question carry 2 marks. Answer any
15 Question.
¹¼iz'u la[;k 1 ls 22 rd y?kqmÙkjh; izdkj ds gaS A izR;sd ds fy, 2 vad fu/kkZfjr gaSA fdUgha
15 iz'uksa ds mÙkj nsa½ 15 × 2 = 30
1. Prove that ¼fl) djsa½ % cos (A + B). cos (A – B) = cos B – sin A
2 2

π
2. Two angle of any triangle are 2 radian and 54°. Find third angle in degree.)

π
¼fdlh f=Hkqt dk ,d dks.k 2
jsfM;u rFkk nwljk dks.k 54° gS rks rhljk dks.k fMxzh esa Kkr
djsa A½
1
3. Prove that ¼fl) djsa½ : cos 65°. cos 25° = 2 cos 40°
4. Find value of cos 15°. ¼cos 15° dk eku Kkr djsa½
5. If an arc of equal length of two circle subtend an angle of 45° and 60° at the centre, then find ratio of
their radius
¼;fn nks o`Ùkksa esa cjkcj yEckbZ okys pki muds dsUæksa ij Øe'k% 45° vkSj 60° dk dks.k cukrs
gS] rks mudh f=T;kvksa dk vuqikr Kkr djsa A½
6. For what value of k, point (1, 4), (k – 2) and (–3, 16) are collinear.)
¼k ds fdl eku ds fy, fcUnq (1, 4), (k – 2) vkSj (–3, 16) lajs[k gksaxs \½
1 1
7. Prove that (a, 0) (0, b) and (1, 1) are collinear if a + b =1

1 1
¼fl) djsa fd (a, 0) (0, b) vkSj (1, 1) lajs'k gS ;fn + =1 ½
a b
8. Any triangle having centroid (4, 3) and two vertices are (3, 5) and (–4, –6). Find third vertex of
triangle.
¼;fn f=Hkqt ds dsUæd (4, 3) gS vkSj nks 'kh"kZ (3, 5) vkSj (–4, –6) gS] rks mldk rhljk 'kh"kZ
(6)
Kkr djsa \½
9. If in any triangle A = 30° and B = 60°, then find a : b : c.
¼;fn fdlh f=Hkqt esa A = 30° vkSj B = 60° gks rks a : b : c Kkr djsa \½
 π
10. Change the polar co-ordinate  4, 3  into cartesian co-ordinate.

 4, π
¼/kqzoh; fu;ked  3 dks dkrhZ; fu;ked esa cnysa \½
11. (if (6, –1), (10, 6) and (3,–5) are three vertex of any rectangle than find co-ordinate of fourth vertex.
¼;fn (6, –1), (10, 6) vkSj (3,–5) fdlh vk;r ds Øe'k% rhu 'kh"kZ gSa] rks pkSFks 'kh"kZ dk
funsZ'kkad Kkr djsa A
12. Prove that ¼fl) djsa½ % cos (90° + θ) = – sinθ
1
13. If ¼;fn½ cos A = 3 , then find ¼rks Kkr djsa½ cos 2 A.

3
14. Solve for x ¼x ds fy, gy djsa½ % sin x =
2

15. Prove that ¼fl) djsa½


: sin2 24° – sin2 6° = 8 5 − 1
1
( )
16. Find an internal angle of any hexagon in radian.)
¼fdlh le"kV~Hkqt ds ,d vUr% dks.k dk eku jsfM;u esa Kkr djsa½
17. Find number of side of polygon having an internal angle 120°.
¼,d lecgqHkqt dk ,d vUr% dks.k 120° gS rks Hkqtkvksa dh la[;k Kkr djsa½
18. Find the radius of circle in which an arc of 11 cm makes an angle of 72° at the centre.
¼ml o`Ùk dh f=T;k Kkr djsa ftlesa 11 lseh dk pki dsUæ ij 72° dk dks.k cukrk gS \½
sin θ
tan θ=
19. Prove that ¼fl) djsa½ % 1 − sin 2 θ
20. If θ = 2220° then find sinθ + cosθ.
¼;fn θ = 2220° rks sinθ + cosθ dk eku Kkr djsa½
21. Prove that ¼fl) djsa½ % sin 65° + cos65° = 2 . cos20°
22. Find maximum value of 3sin x + cos x .
¼ 3sin x + cos x dk vf/kdre eku Kkr djsa A½
iz'u la[;k 23 ls 26 nh?kZmÙkjh; dksfV ds gSa A izR;sd ds fy, 5 vad fu/kkZfjr gaS A izR;sd iz'u
;k mlds fodYi esa ls fdlh ,d dk mÙkj nsa A
Question number 23 to 26 are of long answer type. Each question carry 5 marks. Answer every
question or alternative of it. [4 × 5]
23. Solve ¼gy djsa½ % 3tan 2 θ + 5 =2cot2 θ

(7)
Or, ¼;k½
cos 3θ + sin 3θ = cosθ + sinθ
24. Prove that point (a, a), (–a, a), (–a, –a) and (a, – a) are vertex of a square.
¼fl) djsa fd fcUnq (a, a), (–a, a), (–a, –a) vkSj (a, – a) ,d oxZ ds 'kh"kZ gSaA
Or, ¼;k½
In which ratio the x-axis and y axis divide the line-segment Joining the point (5, 8) and (7, –3).)
¼fcUnq (5, 8) vkSj (7, – 3) dks feykus okys js[kk[k.M dks x v{k vkSj y- v{k fdl vuqikr esa
foHkDr djrk gS A
25. Angle of Elevation of a chimney from top and bottom of a 15 m high piller is 45° and 30° respectively.
Find height of chimney and its distance from piller.
¼15 ehñ Å¡ps fdlh [kEHks dh tM+ vkSj pksVh ls ,d fpeuh dk mUu;u dks.k Øe'k% 45° vkSj
30° gSA fpeuh dh Å¡pkbZ vkSj [kEHks ls bldh nwjh Kkr djsa A½
Or, ¼;k½
Prove that ¼fl) djsa½ % a cos (B – C) + b cos (C – A) + C3 cos (A – B) = 3abc
3 3

26. Prove that Radian is a constant angle.


¼fl) djsa fd jsfM;u ,d vpj dks.k gS \½
Or, ¼;k½

If ¼;fn½ sinx + siny = a and ¼vkSj½ cosx + cosy = b then ¼rks½ Prove that ¼fl) djsa½ 2 ab
sin( x + y) = 2 2
a +b

SOLUTION
Answer Key
Objective Question :
1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (b)
11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (b) 26. (a) 27. (b) 28. (a) 29. (d) 30. (b)
31. (d) 32. (a) 33. (a) 34. (a) 35. (b) 36. (a) 37. (a) 38. (a) 39. (a) 40. (b)
41. (c) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (b) 46. (b) 47. (a) 48. (c) 49. (a) 50. (a)

(8)