Sei sulla pagina 1di 7

VERBAL

Each of the following questions consists of a sentence with all or part of the sentence
underlined. Following the requirements of standard written English, select (A) if the original
is best; otherwise choose the best phrase from the options.

1. The teachers agreed to meet in a month's time and they would discuss a number of
issues affecting the school.

A. to meet in a month's time and they would discuss


B. to meet in a month's time to discuss
C. to meeting in a month's time, thereby discussing
D. with meeting in a month's time for discussing of
E. on the meeting in a month's time to the discussing

2. The city's administration constantly complained of having too little money to fix roads,
but actually it had a greater amount of funding than other cities in the state.

A. it had a greater amount of funding than


B. its funding was the most among
C. it was having more funding than
D. the amount of funds they had was the most of
E. it had more funding than

Five lettered pairs (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the
lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair
in capitals.

3. IRON: BLACKSMITH::

A. gold: miser
B. clay: potter
C. food: gourmet
D. steel: industrialist
E. silver: miner

4. PUZZLING: CLEAR::

A. dull: conspicuous
B. high-brow: indifferent
C. affable: agreeable
D. prominent: manifest
E. complex: hard
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in
capital letters.

5. ERADICATION:

A. suppression
B. termination
C. control
D. extinction
E. establish

6. FIRM:

A. tough
B. ugly
C. soft
D. fair
E. deep

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

7. OPTIMISTIC:

A. happy
B. sad
C. hopeful
D. respectful
E. aggressive

8. DESPAIR:

A. dejection
B. confidence
C. encouragement
D. expectation
E. hope

Read the passage to answer question 9-10

There is no trick to motivating others. It requires a clear, unbiased understanding of the


situation at hand, deep insight into the vagaries of human nature at both the individual and
the group levels, the establishment of appropriate and reasonable expectations and goals,
and the construction of a balanced set of tangible and intangible incentives. It requires, in
other words, hard thinking and hard work. And when an organization is under strain or is in
crisis, the challenges-and the stakes-become that much higher. The questions that
managers have to grapple with as they try to inspire their people are many and complex:
How do you deal with individuals or groups at different motivation levels that vary in
different ways? How can you influence the behavior of a single individual, let alone an
organization of hundreds or thousands? How can you help people feel enthusiastic and
committed, especially in difficult times?

9. According to the passage


A. motivating others is not difficult
B. motivating others is impossible
C. motivating others is not impossible, but difficult
D. motivating others is possible and not difficult

10. Which of the following is not a true statement?

A. In order to motivate others, managers have to deal with difficult questions.


B. Managers can easily influence the behavior of hundreds and thousands of people.
C. Managers should know how to deal with people at different motivational levels.
D. It is not easy to help people feel enthusiastic in difficult times.

ANALYTICAL REASONING

Ahmad has four daughters Rohi, Shazia, Uzma, Zanib and a son Tariq.

Rohi is 22 years old.


Tariq is 7 years younger than Rohi.
Zanib is 10 years younger than Tariq.
Shazia is younger to Rohi but elder to Uzma.
Uzma is elder than Zanib.
Tariq is older to Uzma but younger to Shazia.

11. Who is the youngest of all?

A. Uzma
B. Tariq
C. Rohi
D. Zanib
E. Shazia

Questions 12-15

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review.
The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance
articles K, L, M and O.

At least three of the five published articles must be dance articles.


If J is chosen, then M cannot be.
If F is chosen, then J must also be chosen.

12. If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

A. F
B. G
C. H
D. J
E. K

13. How many acceptable groupings of articles include J?


A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five

14. The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

A. F
B. G
C. J
D. L
E. M

15. If G is chosen for the issue, which of the following must be true?

A. J is not chosen
B. Exactly three dance articles are chosen
C. H is not chosen
D. All four of the dance articles are chosen
E. F is not chosen

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for
more than seven days, however, a special visa is required.

16. If the statements above are true, which of the following must also be true?

A. A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa
B. Many travelers who stay in the Republic do not need visas
C. Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the
appropriate visas
D. Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas
E. Travelers who merely pass through the Republic while this route to other destinations do
not need visas

QUANTITATIVE

17. Ali earns Rs.12 per hour at his day job, and Rs.18 per hour at his night job. Each week
he works three times more hours at his day job than at his night job. If he earns a total of
Rs.810 each week, how many hours does he work per week at his day job?

A. 30
B. 36
C. 40
D. 45
E. 60

18. In the circular region shown above, sections A and B represent and , respectively, of the
area of the circular region. Section C represents what fractional part of the area of the
circular region?

A.
B.
C.
D.
E.
19. The sum of three numbers is 20. If we multiply the first number by 2, add the second
number to the result and subtract the third number, we get 23. By adding second and third
numbers to 3 times the first number we get 46. What are the numbers?

A. 10, 8, 4
B. 15, 4, 7
C. 13, 2, 5
D. 13, 6, 9

IQ

20. Of 35 boys sent to dig potatos. Some did not. Each of the other dug the same number,
and between them they dug 3277. How many boys did not help?

A. 2 boys
B. 3 boys
C. 4 boys
D. 5 boys
E. 6 boys

21. EYES are to HEAD as WINDOWS are to ____

A. yard
B. look
C. garden
D. room

22. If B is equal to M and C is equal to N. then what will be equal to M and N?

A. W and X respectively
B. Y and Z respectively
C. Z and A respectively
D. X and Y respectively
E. B and C respectively

BANKING & PAK ECONOMY

23. Private banks are prone to taking excessive risks in their lending as their own capital is
much lower in relation to the:

A. Profit
B. Depositors money
C. Cost incurred
D. Lenders interest
E. All of the above

24. All of the following are the main functions of a central bank EXCEPT:

A. Issuance of currency
B. Supervision of Banking industry
C. Formulation of fiscal policy
D. Exchange rate stability

25. Monetary Policy of Pakistan is formulated and implemented by:

A. Ministry of Finance
B. State Bank of Pakistan
C. Planning Commission
D. National Bank of Pakistan

26. Islamic banking is based on:

A. Asset backed financing


B. Interest
C. Leasing only
D. Both interest and Asset backed financing

27. Although the provinces were allowed to collect GST on services on their own in the
constitution even before the ________, this right was further endorsed with this
amendment. Despite this fact, except ________, the other provinces have surrendered their
right of collecting sales tax on services.

A. 19th amendment Punjab


B. 18th amendment Sindh
C. 20th amendment Balochistan
D. None of the above

28. The slowdown in POL group import quantum can be attributed to the ________ issue
that limited the ability of refineries to import.

A. debt
B. circular debt
C. foreign debt
D. domestic debt

ANSWER KEY

Q #. Right Choice
1B
2E
3B
4A
5E
6C
7C
8A
9D
10 D
11 D
12 E
13 C
14 A
15 E
16 A
17 D
18 A
19 C
20 E
21 D
22 D
23 B
24 C
25 B
26 A
27 B
28 B