Sei sulla pagina 1di 19

NATIONAL

INSTITUTE
OF
FASHION
TECHNOLOGY
NEW DELHI

RAVI KUMAR (0708803019)


Apeejay Institute Of Technology
School Of Architecture & Planning
CASE STUDY
Greater Noida (u.p)
introduction
PROJECT DETAILS
National Institute of Fashion Technology
(NIFT campus) , Delhi
Client - National Institute of Fashion Technology
Principal Architect - B.V Doshi
Structural Consultant - Himanshu Parikh, Ahmedabad
Site Area - 11650 sq.mt. (i.e approx. 3 acres )
Total Built-up Area - 13570 sq.mt.
Project Cost - Rs. 8.5 million (1994)
Intakes - 300 students
Courses - fashion and apparel, fashion communication, fashion and
textiles,
fashion technology, garment manufacture, leather garment
development, knitwear design.

OBJECTIVES
The objectives of this institute are to impart education in
apparel design for the ready made garment industry, to
undertake research in this field in tune with our cultural
heritage and train personnel in the field of garment
marketing. It is hoped that in future this institute will
become an international fashion center and more
importantly a model agency promoting regional institutes all over India to boost local talents which would enrich the national
garment design and manufacturing. Being the first of such institutes to facilitate easy access to local and foreign
professionals, visitors and buyers a centrally located site in Hauz Khas at Delhi has been selected by the institute.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


location
The NIFT Campus Is Located At The Mehrauli Road In New Delhis Hauz Khas Institutional Area. It
Is Easily Accessible From The Aurobindo Marg Or Balbir Saxena Marg.

Access is from north


east and south
westside of the
campus. Site is
irregular in shape and
is surrounded by
classical dance
institute , HAUZ
KHAS housing,
GULMOHAR park.
The front courtyard
have been developed
by DDA and this
green area has been
given to NIFT for
maintenance and
upkeep.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


Evolution of the design
Doshis concept of the building revolves around form-imagery perception thus providing the building
with roots, life and history. The NIFT campus becomes a village square growing organically over time to
become a theatre, the scene for unfolding drama of day to day life. For the central kund like court,
wide casually aligned steps, water-channels, green areas, over looking terraces and bridges
emerge as elements of space making to recreate for fashion and design activities.

REFRENCES
According to Doshi following references have been used
STEP WELL , the steps leading to water body surrounded by platforms and
galleries .
INDIAN BAZARS , the idea of introverted indian bazaars relating to the
theatrical quality of fashion and traditional chowk or mohalla to faster a sense
of community .
KUND , the main dominant feature in the formation of institute design and
which guides the way to the campus.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


Site planning
The site was a flat land. The kund and the levels are all architects creations which has
changed overall site contours.
The landscape is all planned with no trace of any natural growth of vegetation but main focus
has been given to the hard landscape, neglecting the effectiveness of soft landscape.
The access is through a plot reserved for zonal green now handled to NIFT on the condition
that no building shall be constructed on this part.
Way to
basement

LOCATION BLDG.BLOCK
PLAN GREEN AREAS
AMPHITHEATRE
PEDESTRIAN CIR.
The entry to the campus is from two sides front and back.. As
VEHICULAR CIR.
one enters, to the left is security cabin and front is a green patch
and the internal road leads to the main entrance and basement.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


zoning
It has two zones academic and administration. Academic block is divided in to two wings on
either side around central court - amphitheatre making central visual axis of the campus.
FRONT COURT AND
SERVICE CORES
AMPHITHEATRE

ADMINISTRATIV
E BLOCK ACADEMIC BLOCK

GLASS SCREENED BRIDGE SEPARATING KUND LIKE COURT FROM AMPHIT


HEATRE COURT, ACT AS A MOVEMENT PATH BETWEEN 2 ACADEMIC BLOCKS

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


circulation
The circulation on site from the gate to the point where the building begins is vehicular.
Beyond this, the circulation is totally pedestrian with the
play of levels and interesting movement patterns and
landscaping.
Pedestrian movement is
Not channelized.
Such interactive spaces
become the centre of activity
during the free time of the
students

Parking chaos created at


the entry only

A series of high and


low platforms, soft and
hard landscaping, the
space multiplies as
entrance court, central HORZ. CIRC.
green, display platform VERT. CIRC.
,informal theatre and AMPH.
a visual focus. On entering the building, the PEDESTRIAN
circulation is totally pedestrian
VEHICULAR
through central court leading
This forms apart of informal to resp. blocks.
circulation
FASHION INSTITUTE CASE STUDY
Circulation forms a major space for channelising. The architect has treated it with a very
elaborate network of corridors, steps, lobbies, staircases, lounges, bridges, and terraces.
A unique experience in going through the bridge and watching the court below gives the view of
all the happenings in the campus.
The components of circulation are:
Three level walkways with a cross breeze flowing to stand and gaze
Staircases evolving out of free flowing cut-outs, indicative of design forms.

Circulation
acting as
Interacting
medium
Staircases leading to the terraces, which are intended to be used by
the students during their leisure time.
Open as well as glass screened bridges separating the
court from amphitheatre court, not only remain as movement
path, but also double up as the cat walk for the fashion
shows which can be viewed over from the class rooms,
corridors, library as well as the administrative block.
Total no. of 5 Staircases are provided serving the academic and
administration block and 2 lifts , each in both the wings are
provided.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


PARKING
Both covered and open parking was planned but the basement is not used for the purpose and
used for the workshop purpose.
Surface parking has been provided along with the paved access of the building. One side is
flanked by staff car parking and the other by visitor parking.
Road side parking infront of the institute is also done.

Two wheeler parking Parking along the way leading


to inside of the campus

Way to basement being blocked by


dumping waste furniture
Open paved parking at the
entrance of the building block

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


Building layout
The irregular lines of the plot bind the irregularly growing blocks. Different blocks acquire different
shapes and forms depending upon the functions they are accommodating.
Permeability of the blocks, due to accessibility from all the sides makes the site totally traversed.
The building blocks are concentrated around the sunken court thus generating activity and creating
lively environment.
labs in the way
ADMINISTRATIVE due to insufficient
BLOCK space CLASSROOMS

LABS.

ADM.BLOCK
TOILETS

CAFETERIA
The front court separated
from amphitheatre by KITCHEN
terraced academic wing
RECEPTION
becomes culturally appr.
and climatically comforta HORZ.CIRC.
ble outdoor space
VERT.CIRC.

AMPH.+COURT

GREEN
GROUND COVERAGE
=2892 sq.mts. (25%)
GROUND FLOOR
FASHION INSTITUTE
PLAN CASE STUDY
ACADEMIC BLOCK
The whole complex forms a vibrant composition with a
double height entrance to the reception. it attains most
Different forms with a truncated pyramid. The exterior hides as to
The academic blocks are connected through different what is happening inside
the building.
systems of circulation overlooking the central court

Double height Reception


with a large glazed waiting
hall and this reception is
overlooked through the
exhibition area
CLASSROOMS
Academic facilities have been provided in the areas joined together
in the form of a cluster. The cluster comprises of lobby , lecture rooms, laboratories LABS.

and toilets. LECTURE ROOMS


LABORATORIES Space in between the labs and
Fashion design demands extravagant gaps to handle toilets acts as lounge/lobby-
interaction space which is quite
sprawling fabrics and numerous accessories large enough so actual space
they require larger tables, space for mannequins. So , there is being used by the faculty
members
is a complaint of space due to increase in no. of students.
FASHION INSTITUTE CASE STUDY
AMPHITHEATRE HUB OF ACTIVITY
It is mainly designed to accumulate the persons for fashion shows as it helps the students to
keep a contact with the changing friends .
The NIFT amphitheatre is too much a topic of controversy and criticism.
It has not been constructed as it was designed. It was supposed to have the stage floating in
the water body below.
But the direction of the stage has also been changed, without taking into consideration the
orientation of the sun, i.e seating of the audience and stage exchanged their seats during
construction.
Total seating capacity is for 300 students ,
Which is not large enough for large gatherings.

Amphitheatre view from


administrative blocks balcony

It creates an inwardly bazar, livened up by designed


displays and movements of students as well as
visitors through entire Area covered by amphitheater = Front court view with central bridge
space 319.35 sq.mts. separating the court from amphitheatre

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


Labs are south west oriented which is
not good as it causes glare in the peak
time causing inconvenient to the
students

One Lift serving both


the academic blocks LANGUAGE AND MODELLING
ROOM
LABS.
TOILETS
ART ROOM

EXHIBITION HALL

Narrow corridor of
administration block
with ending up at toilet Adm. block Covers projection and research
blocks on both sides FIRST FLOOR PLAN office, administrative office and officers cabin

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


BASEMENT PLAN

ramp down to basement which


is presently locked and the
way is being used for dumping
LABS
the waste furniture
STORAGE AREA
Electrical and plant SERVICES
room
Basement covers VERT.CIRC.
storage space and HORZ..CIRC.
labs other than
services which was
not planned. It was
planned for parking
which is not in use

Pattern making
labs and yarn -
knitting lab in
the basement
with aluminium
Basement is well lighted by using the
partitions
skylights covered by fibre sheet which
can be seen in central court

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


CLASSROOM
S
LABS
TOILETS
DIRECTORS CABIN AND BOARD ROOM
ART
ROOM
EXB. HALL UPPER
LEVEL
LIBRARY
RESOURCE CENTRE

SECOND FLOOR PLAN


Library and the resource centre share the third floor.
Library is used by all the students and outside people from
the industry and profession, for research and reference work
Resource centre consists of valuable audio-visual collection
of videotapes, slides, CDs and photographs.
Resource centre also comprises of material collection of
textile, costumes, jewellery and other related reference
material.
THIRD FLOOR

FASHION INSTITUTE
PLAN CASE STUDY
landscaping
Although apart from the zonal green there is not any substantial green area to be landscaped, the
institute gives a feeling of richly landscaped environment.
Site boundary is lined with deciduous
and evergreen trees.
Entrance has been
A series of high and low platforms, supplemented with potted
plants and flowers thereby
soft and hard landscaping have been
giving one a feeling of
Used in the amphitheatre court. being in a natural
environment.

Parking is flanked by
greenery with earth
mounds flowerbeds
and trees.

Landscaped cut-out
and lawns

In this campus, soft landscape is negligible


environmentally not good.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


orientation
Building is aligned with its long sides along NW and SE axis,
facilitating good exposure to the sun and breeze.
Different blocks of building complex are placed according to
the site lines. All the peripheral building lines are parallel to the site lines.
Openings for light and ventilation have been sacrificed for
aesthetic considerations than climatic comfort.
Windows in the academic block have been provided towards NW
and SE resulting in glare and heat in the day.
structure
This complex is based on frame structure - square module has been followed up.
The 7.88mts. Grid of square hollow columns (serving as ducts) works as a vertical
plenum for future air conditioning and evaporative cooling systems.
The roofing is done with waffle slabs (1.7mx1.7m) thus providing a column free space
of 6.85 sq., this sub-division used is a
Labs
basic module for all the components of the
Labs class Art room
building. room
class Labs
The external thickness of 990mm (3-2) lab
room
Labs s
Acts as adequate sun protection for the
Basement
Basement
Windows, providing insulation.

FASHION INSTITUTE
SECTIONS
CASE STUDY
materials
STRUCTURE R.C.C and brick walls.
CLADDING random rubble stone masonry on some part of the plinth , pilasters
in some places, imported float glass used as a special material as a non-reflecting
glass used as a complete wall, steel frame screened with reflected glass, and use
of vibrant colors in the interior spaces.

FLOOR FINISH - different floor finishes are used in different areas black granite
and white marble check flooring in reception hall, kota green and jaisalmer yellow
in corridirs, plain cement floor finish in classrooms and laboratories, chips flooring
in exhibition hall, open spaces with rough kutni stone.

FASHION INSTITUTE CASE STUDY


ARCHITECTURAL EXPRESSION
FAADE
TREATMENT
One of the most striking features of the building is the faade, which convey
the contradictory sense of immobility as well as flexibility. The building acquires
its overall finish in its outer faade in grey colored grit with grooves breaking
the surface. The exteriors are uniformly finished in grit, the interiors come in as
a surprise, with composition of white, grey, and greens of the court.

A grey mass puncture the


undulating surfaces and
the skyline formed by
steps and terraces give a
unique character to the
building

WINDOWS
An interesting part is the use of jharokhas of traditional architecture to new
materials and expression. Their asymmetrical placement bears an incomplete
look.
TORN PAPER
AESTHETICS
As a gesture to the evolution from the concept of
ruins, the architect has used the elements of
tearing a stone wall slowly generating starkly
colored bands and finishing in grit. Murals at the entrance of
the building

FASHION INSTITUTE CASE STUDY