Sei sulla pagina 1di 2

Case study 1: Bharat Bhavan Bhopal

Charles Correa
The facilities that are provided cover a wide
range and include a museum of Tribal Art, a
Library of Indian Poetry (in all the seventeen
major languages of India), galleries for
Contemporary Art, workshops for lithography
and sculptures, and a studio for an artist-in-
residence. Bharat Bhavan houses a full fledged
Theatre repertoire company and extensive
facilities for the performing arts, including the
Antarang (indoor Auditorium) and the Bhairang
(open air amphitheatre) overlooking the lake.

The site for this cultural center is located on a gently sloping plateau
overlooking the Upper lake in Bhopal. The natural contours of the site has
been used to create the sunken courts and terrace garden.
The buildings terraces and courtyard with progression through space gives Detail of steps in the
feel of maze or puzzle, where parts are casually revealed and complexity of manner of bathing
internal paths acts like village layout, in a way building reflects the Bhopals ghats.
own organizational layout.
The top lit cannon provides lighting and ventilation to the sunken covered
spaces. In addition to this, the openings to the courtyards and terraces have
two sets of shutters; the inner ones consisting of a combination of glass and
openable panels for ventilation, and the outer ones with large wooden
doors which can be closed for security.

SECTION

THESIS CHARLES CORREA CENTRE


MUDASSAR I A/2388/2011 I 5TH YEAR SEC A FOR ARCHITECTURE AND BUILT ENVIRONMENT
Case study 2: India International Centre
Joseph Allen Stein
ENTRANCE
SITE AREA: 4.6 acres Three separate wings of the
IIC complex are designed to
reflect the different
functional aspects of the
center.
A grand central portico greets
the visitors at the entrance
driveway.
Each courtyard and each wing
serves a different purpose.
Residential rooms in the
north wing, the dining areas
in the west and the third
complex of the library,
auditorium and
administrative offices in the
The center retains its own distinctive character of a green oasis south wing, are connected to
amidst the newer buildings in Lodi estate. In the hurried pace of each other by walkways with
life it imparts a sense of leisure, with the building opening into overhanging eaves.
outer and inner courtyards.

India International Center is situated in New Delhi, adjacent


to the Lodi Gardens overlooking the magnificent landscape
of gardens and historic monuments from the 16th century.

AUDITORIUM

Area: 3369 sq.m; 240 persons


The range of shading devices used for the
Curved form of the residential wing Its roof is one of the Steins novel
project account for the varying intensity
approaches and at the same time solutions. The roof structure, which
and changing patterns of light and shadow
recedes away from the Lodhi is exposed, is in constellation pattern
throughout the complex. Every space has
Garden boundary, avoiding an supported on the stone walls. This
been provided with a different shading
expression of a long rigid faade visually anchors the dome to the
device keeping in mind the function and
along the park, giving long ground.
orientation of that place.
expansive view of the garden.

THESIS CHARLES CORREA CENTRE


MUDASSAR I A/2388/2011 I 5TH YEAR SEC A FOR ARCHITECTURE AND BUILT ENVIRONMENT