Sei sulla pagina 1di 59

PHYSICS (PAPER-2)

SECTION 1 : (Maximum Marks : 18)


This section contains SIX questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS.
For each questions, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened.
Zero Marks : 0 If none of the bubbles is darkened.
Negative Marks : 1 In all other cases.

1:( : 18)

bl [kaM esa iz'u gSaA


izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA ftuesa dsoy ,d gh lgh gSA
izR;sd iz'u ds fy, vks-vkj-,l- ij lgh mkj fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls
iw.kZ vad : +3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k gSA
'kwU; vad : 0 ;fn fdlh Hkh cqycqys dks dkyk ugha fd;k gSA
_.k vad : 1 vU; lHkh ifjfLFkr;ksa esaA

1. A gas is enclosed in a cylinder with a movable frictionless piston. Its initial thermodynamic state at
5 3 3 5
pressure Pi = 10 Pa and volume Vi = 10 m changes to a final state at Pf = (1/32) 10 Pa and
3 3 3 5
Vf = 8 10 m in an adiabatic quasi-static process, such that P V = constant. Consider another
thermodynamic process that brings the system from the same initial state to the same final state in two
steps : an isobaric expansion at Pi followed by an isochoric (isovolumetric) process at volume Vf. The
amount of heat supplied to the system in the two-step process is approximately.
,d [kks[kys csyu] ftlesa ,d ?k"kZ.k&jfgr pyk;eku fiLVu yxk gS] esa ,d xSl can gSA fudk; dh izkjfEHkd "ekxfrdh
voLFkk (thermodynamic state) esa xSl dk ncko Pi = 105 Pa ,oa vk;ru Vi = 103 m3 gSA ,d :}ks"e LFkSfrddYi
(adiabatic quasi-static) dh izf;k] ftlesa P3V5 = fLFkjkad gS] ls fudk; vafre "ekxfrdh voLFkk Pf = (1/32) 105 Pa ,oa
3 3
Vf = 8 10 m esa ifjofrZr gks tkrk gSA ,d nwljh "ekxfrdh izf;k esa ogh izkjfEHkd ,oa vafre voLFkk,a nks pj.kksa esa
iw.kZ dh tkrh gSa : igys pj.k esa Pi ij leku ncko o`f) (isobaric expansion) ds ckn nwljs pj.k esa ,d leku vk;ru
izf;k(isochoric /isovolumetric process) Vf vk;ru ij gksrh gSA nks pj.kksa okyh izf;k esa fudk; dks nh xbZ
"ek dh ek=kk yxHkx gSA
(A) 112 J (B) 294 J (C) 588 J (D) 813 J
Ans. (C)
Sol.

P (pascal)

5
10

1
105
32
V(m 3)
3 3
10 8 10
5/3
PV = C = 5/3
Q1 = nCP T

5

R PV 3 5 35
= n T = = 105 (7 103 ) = 2
7 10 10
2
J
1 1 5 2 2
1
3

1 5 3
1 10 8 10
nR ( P)V 32 31 8 10
2
93 2
Q2 = nCV T = T = = 3 = 10 J
1 1 5 32 2 8
1
3

35 93 2
Q = Q1 + Q2 = 10
2 8

140 93 4700
Q2 = 100 = = 587.5 Joule
8 8

2. An accident in a nuclear laboratory resulted in deposition of a certain amount of radioactive material of


half-life 18 days inside the laboratory. Tests revealed that the radiation was 64 times more than the
permissible level required for safe operation of the laboratory. What is the minimum number of days
after which the laboratory can be considered safe for use ?
,d ukfHkdh; iz;ksx'kkyk esa nq?kZVuk dh otg ls jsfM;ks,fDVo inkFkZ dh dqN ek=kk tek gks x;h] ftldh v/kkZ;q 18
fnuksa dh gSA ijh{k.k ls irk pyk fd iz;ksx'kkyk esa fofdj.k dk Lrj lqjf{kr Lrj ls 64 xq.kk T;knk FkkA U;wure
fdrus fnuksa ds ckn iz;ksx'kkyk dke djus ds fy, lqjf{kr gksxh \
(A) 64 (B) 90 (C) 108 (D) 120
Ans. (C)
A A0 2
t / TH
Sol.

A0 t / TH t
A0 2 6= t = 6TH = 108 days
64 TH
3. There are two Vernier calipers both of which have 1 cm divided into 10 equal divisions on the main
scale. The Vernier scale of one of the calipers (C1) has 10 equal divisions that correspond to 9 main
scale divisions. The Vernier scale of the other caliper (C2) has 10 equal divisions that correspond to 11
main scale divisions. The readings of the two calipers are shown in the figure. The measured values (in
cm) by calipers C1 and C2, respectively, are
nks ofuZ;j dSfyilZ bl rjg ls gSa fd muds eq[; iSekus dk 1 cm, 10 leHkkxksa esa foHkkftr gSA ,d dSfyij (C1) ds
ofuZ;j iSekus ij 10 cjkcj Hkkx gSa tks fd eq[; iSekus ds 9 Hkkxksa ds cjkcj gSA nwljs dSfyij (C2) ds ofuZ;j iSekus
ij Hkh 10 cjkcj Hkkx gSa tks fd eq[; iSekus ds 11 Hkkxksa ds cjkcj gSaA nksuksa dSfyilZ ds iBuksa dks fp=k esa n'kkZ;k x;k
gSA C1 rFkk C2 n~okjk ekis x, lgh eku (cm esa) e'k% gSa
2 3 4

C1

0 5 10

2 3 4

C2

0 5 10
(A) 2.87 and 2.87 (B) 2.87 and 2.86 (C) 2.87 and 2.83 (D) 2.85 and 2.82
(A) 2.87 ,oa 2.87 (B) 2.87 ,oa 2.86 (C) 2.87 ,oa 2.83 (D) 2.85 ,oa 2.82
Ans. (C)
Sol. For vernier C1
10 VSD = 9 MSD = 9 mm
1 VSD = 0.9 mm
LC = 1MSD 1VSD = 1mm 0.9 mm = 0.1 mm
Reading of C1 = MSR + (VSR)(L.C.) = 28mm + (7)(0.1)
Reaing of C1 = 28.7 mm = 2.87 cm
For vernier C2 : the vernier C2 is abnormal,
So we have to find the reading from basics.
The point where both of the marks are matching :
distance measured from main scale = distance measured from vernier scale
28mm + (1mm)(8) = (28 mm + x) + (1.1 mm) (7)
solving x = 0.3 mm

So reading of C = 28 mm + 0 3 mm = 2 83 cm
ofuZ;j C1 ds fy;s 10 VSD = 9 MSD = 9 mm

1 VSD = 0.9 mm
LC = 1MSD 1VSD = 1mm 0.9 mm = 0.1 mm
C1 dk ikB~;kad = MSR + (VSR)(L.C.) = 28mm + (7)(0.1)

C1 dk ikB~;kad = 28.7 mm = 2.87 cm

ofuZ;j C2 ds fy;s : ofuZ;j C2 vlkekU; gS


blfy;s bldk ikB~;kad fuEu ds vk/kkj ij Kkr djrs gSa
og fcUnq tgk nksuksa fpUg lqesfyr gksrs gS:a
eq[; iSekus ls ekih x;h nwjh = ofuZ;j iSekus ls ekih x;h nwjh
28mm + (1mm)(8) = (28 mm + x) + (1.1 mm) (7)
gy djus ij x = 0.3 mm

vr% C2 dk ikB~;kad = 28 mm + 0.3 mm = 2.83 cm

4. A smaller object is placed 50 cm to the left of a thin convex lens of focal length 30 cm. A convex
spherical mirror of radius of curvature 100 cm is placed to the right of the lens at a distance of 50 cm.

The mirror is tilted such that the axis of the mirror is at an angle = 30 to the axis of the lens, as
shown in the figure.
,d NksVh oLrq dks 30 cm Qksdl nwjh (focal length) okys ,d irys mky (convex) ysal dh ckbZa vksj 50 cm dh nwjh
ij j[kk x;k gSA 100 cm dh ork f=kT;k okys ,d mky xksykdkj niZ.k dks ysal dh nkbZa vksj 50 cm dh nwjh ij j[kk

x;k gSA niZ.k dks bl rjg ls >qdk;k x;k gS fd niZ.k dk v{k ysal ds v{k ls = 30 dk dks.k cukrk gS] tSlk fp=k esa
n'kkZ;k x;k gSA
f = 30 cm

x
(50, 0) (0, 0)
R = 100 cm


50 cm
(50 50 3, 50)
If the origin of the coordinate system is taken to be at the centre of the lens, the coordinates (in cm) of
the point (x, y) at which the image is formed are
;fn funsZ'kkad i)fr dk ewy fcUnq ysal ds e/; esa gks rks tgk izfrfcac cuk gS ml fcUnq dk funsZ'kkad (x, y), lsaVhehVj esa]
D;k gksaxak\
(A) (125/3, 25 / 3 ) (B) (25, 25 3 )
(C) (50 25 3, 25) (D) (0, 0)
Ans. (B)
Sol.
I2

y
30 I1
30
o 50x 25
x

For I1 u = 50 f = +30 v = +75cm


final image is I2
vafre izfrfcEc I2 gSA

y
= tan 60 = 3 y = 50 3 3x
50 x
y+ 3 x = 50 3

A and B both option satisfy this, nksuksa fodYi A rFkk B bldks larq"V djrs gS,a

size of image > size of object


izfrfcEc dk vkdkj > oLrq dk vkdkj
y2 50 x 2
sin30 > 25 sin30
2 2
y + (50 x) > 625

for option (A)


625 625
3 9
< 625
fodYi (A) ds fy;s
625
3
625
9
< 625

for option (B) 625(3) + 625 > 625


so B is correct.
fodYi (B) ds fy;s 625(3) + 625 > 625 vr% B lgh gSA

5. The electrostatic energy of Z protons uniformly distributed throughout a spherical nucleus of radius R is
given by

35 Z(4Z 1R)e
2
E
0

The measured masses of the neutron, 11H , 15


7 N, and 15
8 O are 1.008665 u, 1.007825 u, 15.000109 u
15 15
and 15.003065 u, respectively. Given that the radii of both the 7 N and 8 O nuclei are same,
2
1 u = 931.5 MeV/c (c is the speed of light) and e 2 / 4 =1.44 MeV fm. Assuming that the difference
0

between the binding energies of 15


7 N and 15
8 O
is purely due to the electrostatic energy, the radius of
15
either of the nuclei is (1 fm = 10 m)
f=kT;k R okys ,d xksykdkj ukfHkd (nucleus) esa Z izksVksu leku:i ls forfjr gSA ,sls ukfHkd dh fLFkj fon~;qr~
tkZ uhps lehdj.k esa nh xbZ gS
3 Z( Z 1)e 2
E
5 4 0R
U;wVkWu] 11H , 15
7 N ,oa 15
8 O ukfHkdksa (nuclei) ds ekis x;s nzO;eku e'k% 1.008665 u, 1.007825 u, 15.000109 u
,oa 15.003065 u gSA 15
7 N vkSj 15
8 O ukfHkdksa dh f=kT;k;sa leku nh xbZ gSA 1 u = 931.5 MeV/c2 (tgka ij c
izdk'k dh xfr gS) vkSj e 2 /4 0 = 1.44 MeV fmA ;fn 15
7 N vkSj 15
8 O dh ca/kd tkZvksa dk varj flQZ fLFkj
fon~;qr~ tkZ ds dkj.k gS] rks nksuksa esa ls fdlh Hkh ukfHkd dh f=kT;k D;k gksxh \(1 fm = 1015 m)
(A) 2.85 fm (B) 3.03 fm (C) 3.42 fm (D) 3.80 fm
Ans. (C)
3 Z(Z 1)e2
Sol. E=
5 4 0R

n 158 O
157 N 11H

Q = Mn MO15 mN15 MH1 C


2
8 7 1

= 0.003796 931.5
= 3.5359 MeV
3 e2 1
E = (8 7 7 6)
5 4 0 R

3 1
= (1.44 MeV fm) 14 = 3.5359 MeV
5 R
R = 3.42 fm

6. The ends Q and R of two thin wires, PQ and RS, are soldered (joined) together. Initially each of the
wires has a length of 1m at 10 C. Now the end P is maintained at 10 C, while the end S is heated and
maintained at 400 C. The system is thermally insulated from its surroundings. If the thermal
conductivity of wire PQ is twice that of the wire RS and the coefficient of linear thermal expansion of PQ
5 1
is 1.2 10 K , the change in length of the wire PQ is.
,d irys rkj PQ ds Nksj Q dks vU; irys rkj RS ds Nksj R ij Vkadk yxkdj (soldered) tksM+k x;k gSA
10 C ij nksuksa rkjksa dh yEckbZ 1m gSA vc bl fudk; ds Nksj P rFkk Nksj S dks e'k% 10 C rFkk 400 C ij

fLFkj j[kk tkrk gSA ;g fudk; pkjksa vksj ls "ekjks/kh gSA ;fn rkj PQ dh "e pkydrk rkj RS dh "e
pkydrk ls nqxuh gS rFkk rkj PQ dk js[kh; f"er o`f) xq.kkad (coefficient of linear thermal expansion)
5 1
1.2 10 K gS] rc rkj PQ dh yEckbZ esa ifjorZu dk eku gS

(A) 0.78 mm (B) 0.90 mm (C) 1.56 mm (D) 2.34 mm



Ans. (A)
Sol.
P 1m Q,R 1m S

10C 140C 400C


2k, 1 k, 2

d = dx1 ( 10)
10 130
= d 1 = 10 + 130x
x
1
x2
= = 130 1
130x 1dx 2
0
1
= 130 1.2 105 = 78 105 = 0.78mm Ans. (A)
2
SECTION 2 : (Maximum Marks : 32)
This section contains EIGHT questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct.
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS.
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +4 If only the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) is(are) darkened.
Partial Marks : +1 For darkening a bubble corresponding to each correct option, provided NO
incorrect option is darkened.
Zero Marks : 0 If none of the bubbles is darkened.
Negative Marks : 2 In all other cases.
For example, if (A), (C) and (D) are all the correct options for a question, darkening all these three will
result in +4 marks ; darkening only (A) and (D) will result in +2 marks and darkening (A) and (B) will
result in 2 marks, as a wrong option is also darkened.
2:( : 32)
bl [kaM esa 'u gSaA
izR;sd iz'u esa mkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA ftuesa ls fodYi lgh gSA
izR;sd iz'u ds fy, vks-vkj-,l- ij lkjs lgh mkj mkjksa ds vuq:i cqycqys cqycqyksa dks dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls fdlh ,d ds vuqlkj fn;s tk;saxs %
iw.kZ vad : +4 ;fn flQZ lgh fodYi fodYiksa ds vuq:i cqycqys cqycqyksa dks dkyk fd;k gSA
vkaf'kd vad : +1 R;sd lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk djus ij] ;fn dksbZ xyr fodYi dkyk
ugha fd;k gSA
'kwU; vad : 0 ;fn fdlh Hkh cqycqys dks dkyk ugha fd;k gSA
_.k vad : 2 vU; lHkh ifjfLFkfr;ksa esa
mnkgkj.k % ;fn ,d 'u ds lkjs lgh mkj fodYi (A), (C) rFkk (D) gSa] rc bu rhuksa ds vuq:i cqycqyksa dks dkys
djus ij +4 vad feysaxs flQZ (A) vkSj (D) ds vuq:i cqycqyksa dks dkys djus ij +2 vad feysaxs rFkk (A) vkSj (B)
ds vuq:i cqycqyksa dks dkys djus ij 2 vad feysaxs D;ksafd ,d xyr fodYi ds vuq:i cqycqys dks Hkh dkyk fd;k

x;k gSA
7. Light of wavelength ph falls on a cathode plate inside a vacuum tube as shown in the figure., The work
function of the cathode surface is and the anode is a wire mesh of conducting material kept at a
distance d from the cathode. A potential difference V is maintained between the electrodes. If the
minimum de Broglie wavelength of the electrons passing through the anode is e, which of the following
statement(s) is (are) true ?
ph rjaxnS/;Z dk izdk'k fuokZr uyhdk (vacuum tube ) ds vanj ,d dSFkksM ij fxjrk gS] tSlk fp=k esa n'kkZ;k
x;k gSA dSFkksM dh lrg dk dk;ZQyu gS ,oa ,uksM] tks dh ,d pkydh; inkFkZ ds rkjksa dh tkyh gS] dSFkksM ls
d nwjh ij fLFkr gSA ,ysDVksM+ksa ds chp dk foHkokUrj V fLFkj gSA ;fn ,uksM dks ikj djus okys bysDVkWuksa dh
U;wure " n czksXyh" (de Broglie) rjaxnS/;Z e gS , fuEufyf[kr esa ls dkSulk@ dkSuls dFku lR; gS@gSa \
Light

Electrons

V
+

(A) e increases at the same rate as ph for ph < hc/.


(B) For large potential difference (V >> /e), e is approximately halved if V is made four times.
(C) e is approximately halved , if d is doubled
(D) e decreases with increase in and ph.
(A) vxj ph < hc/ gS rks ph ds lkFk e,d leku nj ls c<+sxkA
(B) mPp foHkokUrj (V >> /e) ij vxj V dks pkj xquk c<+k;k tk, rks e yxHkx vk/kk gks tk,xkA
(C) d dks nqxuk djus ij yxHkx vk/kk gks tk,xkA
e

(D) vkSj ph dks c<+kus ij e de gksxkA


Ans. (B)
Sol. e = Min. de broglie wave length U;wure fM&czksXyh rjaxnS/;Z

hc hc
=+ + eV
ph e
1 1
hc d pn = hc 2 d e
pn
2
e
dph ph 2
2 (A wrong vlR; gS)
d e e

V >>
e
Energy of electron bysDVkWu dh tkZ = eV
P2 h 1
=E =
2m p 2mE
P= 2mE Ans (B)
8. Two thin circular discs of mass m and 4m, having radii of a and 2a, respectively , are rigidly fixed by a
massless, rigid rod of length l 24a through their centers. This assembly is laid on a firm and flat
surface, and set rolling without slipping on the surface so that the angular speed about the axis of the

rod is . The angular momentum of the entire assembly about the point 'O' is L (see the figure). Which
of the following statement (s) is (are) true ?
m rFkk 4m nzO;eku okyh nks iryh o`rkdkj pf=kdk, (discs), ftudh f=kT;k;sa e'k% a rFkk 2a gSa] ds dsUnzksa dks
l 24a yEckbZ dh nzO;eku&jfgr nz<+ (rigid) MaMh ls tksM+k x;k gSA bl lewg dks ,d etcwr lery lrg ij
fyVk;k x;k gS vkSj fQlyk;s fcuk bl rjg ls ?kqek;k x;k gS fd bl dks.kh; xfr MaMh ds v{k ds fxnZ gSA iwjs

lewg dk fcUnq 'O' ds fxnZ dks.kh; laosx L gS (fp=k nsf[k;s)a A fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls dFku lR; gS@gSaA
4m

z m
l
2a
l
O a


(A) The magnitude of the z-component of L is 55 ma .
2

2
(B) The magnitude of angular momentum of the assembly about its centre of mass is 17 ma .
2
(C)The magnitude of angular momentum of centre of mass of the assembly about the point O is 81ma2

(D) The centre of mass of the assembly rotates about the z-axis with an angular speed of .
5

(A) L ds z-?kVd dk ifjek.k 55 ma gS
2

2
(B) iwjs lewg dk mlds lagfr&dsUnz ds fxnZ dks.kh; laosx dk ifjek.k 17 ma gS
2
(C) iwjs lewg dk lagfr&dsUnz dk fcUnq O ds fxnZ dks.kh; laosx dk ifjek.k 81ma gS
2


(D) iwjs lewg ds lagfr&dsUnz z-v{k ds fxnZ dks.kh; osx ls ?kwe jgk gS
5
Ans. (BD)
4m
z
Sol. 24
m cos =
CM 5
a2 2
P
a 4/5

O

(D) Velocity of point P : a = then fcUnw P dk osx : a = rks
a
= = Angular velocity of C.M. w.r.t point O.

a
= = nzO;eku dsUnz dk fcUnq O ds lkis{k dks.kh; osx

Angular velocity of C.M. w.r.t z axis = cos
nzO;eku dsUnz dks z v{k ds lkis{k dks.kh; osx = cos
a 24 a 24
=
C.M. z
5 24a 5

=

CM z
5
ma 2
4m(2a) 17ma
2 2
(B) LD CM =
2 2 2
9 9 81m 81m a
2 2
(C) LCM O = (5m)
5 5 5 5
81ma 81 24a m
2
LCM O =
5 5
(A) LZ = LCM0 cos LDCM sin

24 17ma2
1 = 81 24ma 17ma
2 2
81 24 2
= a m
5 5 2 24 25 2 24

9. In the circuit shown below, the key is pressed at time t = 0. Which of the following statement(s) is (are)
true?
uhps fn[kk;s x, ifjiFk esa le; t = 0 ij cVu (key) dks nck;k x;k gSA fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls dFku
lR; gS@gSa\
40F 25k

V
+
50k 20F
A

+
key 5V
(A) The voltmeter displays 5 V as soon as the key is pressed, and displays +5 V after a long time
(B) The voltmeter will display 0 V at time t = n 2 seconds
(C) The current in the ammeter becomes 1/e of the initial value after 1 second
(D) The current in the ammeter becomes zero after a long time
(A) cVu dks nckrs gh oksYVehVj 5 V fn[kkrk gS tcfd yEcs le; ds ckn oks +5 V fn[kkrk gS
(B) le; t = n 2 seconds ij oksYVehVj 'kwU; oksYV fn[kkrk gS
(C) 1 second ds ckn vehVj esa /kkjk izkjfEHkd /kkjk dk 1/e xq.kk gksrh gS

(D) yacs le; ds ckn vehVj esa /kkjk 'kU; gks tkrh gS
Ans. (ABCD)
Q1
25k

V
+
50k Q2
A

Sol. key 5V
t t
q1 = (200 10 ) 1 ; q2 = (100 10 ) 1 e
3
3

e 1 1

q1 dq
= (50 103) 2
C dt

200 103 1 et 3 3 t
= (50 10 )(100 10 )[e ]
40 10 6
t 106 3 t
(1 e ) = 50 10 (e )
20
1
= et
2
t = n2
3 t 3 t
I = I1+ I2 = (200 10 )(e ) + (100 10 )e
3 t t
= 100 10 [2e + e ]
3 t
= (300 10 ) e
300 103
= e

At t = ij I=0

10. In an experiment to determine the acceleration due to gravity g, the formula used for the time period of

a period of a periodic motion is T 2 . The values of R and r are measured to be (60 1)


7(R r)
5g

mm and 10 1 mm respectively. In five successive measurements, the time period is found to be

0.52 s, 0.56 s, 0.57 s, 0.54 s and 0.59 s. The least count of the watch used for the measurement of time
period is 0.01 s. Which of the following statement(s) is (are) true?
(A) The error in the measurement of r is 10%
(B) The error in the measurement of T is 3.57%
(C) The error in the measurement of T is 2%
(D) The error in the determined value of g is 11%
7(R r)
xq:Roh; Roj.k g ds fu/kkZj.k ds ,d iz;ksx esa iz;qDr vkorhZ&xfr dk le;dky dk lw=k T 2 gSA R
5g
rFkk r dk ekik x;k eku e'k% (60 1) mm, rFkk (10 1) mm gSaA yxkrkj ikp ekiu esa ekik x;k le;dky
0.52 s, 0.56 s, 0.57 s, 0.54 s rFkk 0.59 s gSaA le;dky ds ekiu ds fy, iz;ksx esa yk;h x;h ?kM+h dk vYiRekad
0.01 s gSA fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls dFku lR; gS@gSa\
(A) r ds ekiu esa =kqfV 10% gS
(B) T ds ekiu esa =kqfV 3.57% gS
(C) T ds ekiu esa =kqfV 2% gS
(D) g ds fudkys x;s eku esa =kqfV 11% gS
Ans. (ABD)
Sol.

S. No. T absolute error = |T Tmean|


(1) 0.52 0.04
(2) 0.56 0.00
(3) 0.57 0.01
(4) 0.54 0.02
(5) 0.59 0.03
2.78 (T)mean = 0.02
Tmean =
5
Tmean = 0.56

0.02
% error in T (T esa izfr'kr =kqfV ) = 100 = 3.57%
0.56
According to the question iz'u ds vuqlkj
T2
g
Rr
dg dT dR dr
2
g t Rr
dg 1 1
= 2(3.57%) + 100%
g 60 10
dg
= 11% Ans. (A,B,D)
g

11. A rigid wire loop of square shape having side of length L and resistance R is moving along the x-axis
with a constant velocity v 0 in the plane of the paper. At t = 0, the right edge of the loop enters a region
of length 3L where there is a uniform magnetic field B0 into the plane of the paper; as shown in the
figure. For sufficiently large v0, the loop eventually crosses the region. Let x be the location of the right

edge of the loop. Let v(x), (x) and F(x) represent the velocity of the loop, current in the loop, and force
on the loop, respectively, as a function of x. Counter-clockwise current is taken as positive.
,d oxhZ; vkd`fr okyk rkj dk nz<+ Qank] ftlds Hkqtk dh yackbZ L ,oa izfrjks/k R gS] x-v{k dh fn'kk esa ,d fLFkj
xfr v 0 ls bl dkxt ds Iysu ij (plane of the paper) xfreku gSA le; t = 0 ij Qans dk nkfguk fdukjk 3L
yackbZ ds fLFkj pqacdh; {ks=k B0 esa izos'k djrk gSA pqacdh; js[kkvksa dh fn'kk dkxt ds Iysu ds yacor~ vanj dh vksj
gS tSlk fp=k esa n'kkZ;k x;k gSA v0 dk eku i;kZIr gksus ij varrksxRok Qank pqacdh; {ks=k dks ikj djrk gSA eku
fyft, dh Qans dh nkfguh Hkqtk LFkku x ij gSA Qans dh xfr] Qans esa /kkjk ,oa Qans ij cy dh x ij fuHkZjrk dks
e'k% v(x), (x) ,oa F(x) ls fu:fir fd;k x;k gSA okeorZ /kkjk dks iksftfVo ysaA
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
R xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
L xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
v0 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
x
0 L 2L 3L 4L
Which of the following schematic plot(s) is(are correct? (Ignore gravity)
fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls O;oLFkk fp=k lgh gS@ gSa \ xq:Rokd"kZ.k ux.; ekus
F(x)

(x)

x
0 L 2L 3L 4L

x
0 L 2L 3L 4L
(A) (B)
(x)

v(x)
3L 4L
x
0 L 2L

x
(C) (D) 0 L 2L 3L 4L
Ans. (CD)
Sol. while entering izos'k djrs le; i.e. x<L
i

i = vB vB i
r
f


B 2 2 v
F=i B=
R
f B2 2 v vdv
a2 = = Kv =
m mR dx
v x
dv K dx v = v0 kx
v0 0

B2 2
f= ( V0 kx ) x
R
B
i = (v 0 kx) = i0 x
R
for 3 L > x > L ds fy;s f = 0 i=0 v = constant. fu;r
4L > > 3 L

vB R

i = vB f
r

B2 2 v
f=i B=
R
B 2 2 vdv
a= v = kv =
mR dx
v = v '0 kx
f = ' '.x

i = i0' ' x
f
I

L 3L 4L
o
L 3L 4L

L 3L 4L


12. A block with mass M is connected by a massless spring with stiffness constant k to a rigid wall
and moves without friction on a horizontal surface. The block oscillates with small amplitude A
about an equilibrium position x 0. Consider two cases : (i) when the block is at x 0 ; and (ii) when
the block is at x = x 0 + A. In both the cases, a particle with mass m (< M) is softly placed on the
block after which they stick to each other. Which of the following statement(s) is(are) true about
the motion after the mass m is placed on the mass M ?
M
(A) The amplitude of oscillation in the first case changes by a factor of , whereas in the second
m M
case it remains unchanged
(B) The final time period of oscillation in both the cases is same
(C) The total energy decreases in both the cases
(D) The instantaneous speed at x0 of the combined masses decreases in both the cases
,d nzO;eku&jfgr fLiazx] ftldk nz<+rk xq.kkad (stiffness constant) k gS] ds ,d Nksj ij M nzO;eku dk ,d
xqVdk tqM+k gS] rFkk nwljs Nksj dks nz<+ nhokj ls tksM+k x;k gSA ;g xqVdk ,d lery ?k"kZ.k&jfgr lrg ij ,d
larqfyr fLFkfr x0 ds fxnZ NksVs vk;ke A ls nksyu djrk gSA ;gk nks ifjfLFkfr;ka ekfu, % (i) tc xqVdk x0 ij gS
vkSj (ii) tc xqVdk x = x0 + A ij gSA nksuksa ifjfLFkfr;ksa esa nzO;eku m (< M) ds ,d d.k dks xqVds ij /khjs ls bl
izdkj j[kk tkrk gS dh og rqjar xqVds ls fpid tkrk gSA d.k dks xqVds ds ij j[kus ds ckn xfr ds ckjs esa
fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls dFku lR; gS@gSa \
M
(A) igyh ifjfLFkfr esa nksyu dk vk;ke HkkT; (factor) ls ifjofrZr gksrk gS] tcfd nwljh ifjfLFkfr esa
m M
;g vifjofrZr jgrk gSA
(B) nksuksa ifjfLFkfr;ksa esa nksyu dk vafre le;dky leku gSA
(C) nksuksa ifjfLFkfr;ksa esa lEiw.kZ tkZ de gks tkrh gSA
(D) lfEefyr nzO;ekuksa dh x0 ij rkR{kf.kd xfr nksuksa ifjfLFkfr;ksa esa de gks tkrh gSA
Ans. (ABD)
Sol. Case-1
Just before m is placed Just after m is placed
m

V1 V2
M M

X0 X0
Case-2
Just before m is placed

Just after m is placed


M m

M
X0+A

Case-I
m dks j[kus ds Bhd igys m dks j[kus ds Bhd ckn
m

V1 V2
M M

X0 X0
Case-II
m dks j[kus ds Bhd igys
m dks j[kus ds Bhd ckn
M m

M
X0+A
In case-1 esa

MV1 = (M + m)V2
M
V2 = V1
M m

k M k
A2 = A1
M m M m M

M
A2 = A1
M m
In case-2 esa

A2 = A1

M m
T = 2 in both case. nksuksa fLFkfr;ksa esa
K
Total energy decreases in first case where as remain same in 2nd case.
Instantaneous speed at x0 decreases in both case.
izFke fLFkfr esa dqy tkZ ?kVrh gS tcfd f}rh; fLFkfr esa fu;r jgrh gSA
x0 ij rkR{kf.kd pky nksuksa fLFkfr;ksa esa ?kVrh gSA

13. While conducting the Young's double slit experiment, a student replaced to two slits with a large
opaque plate in the x-y plane containing two small holes that act as two coherent point sources (S1, S2)
emitting light of wavelength 600 nm. The student mistakenly placed the screen parallel to the x-z plane
(for z > 0) at a distance D = 3 m from the mid-point of S1S2, as shown schematically in the figure. The
distance between the sources d = 0.6003 mm. The origin O is at the intersection of the screen and the

line joining S1S2. Which of the following is(are) true of the intensity pattern on the screen ?
,d fon~;kFkhZ us ;ax nks fLyV okys iz;ksx (Young's double slit experiment) djrs le; nks fLyVksa dh txg ,d
cM+h lery vikjn'khZ ih dks x-y ry ij j[k fn;kA bl ih esa nks NksVs fNnz gSa tks 600 nm rjaxnS/;Z izdk'k
mRiUu djus okys nks dyklac) fcUnq L=kksrksa (S1, S2) ds leku gSaA fon~;kFkhZ us xyrh ls insZ (screen) dks x-z ry
(z > 0) ds lekukUrj S1S2 ds e/; fcUnq ls D = 3 m dh nwjh ij j[k fn;k] tSlk dh O;oLFkk&fp=k esa fn[kk;k x;k
gSA L=kksrksa ds chp fd nwjh d = 0.6003 mm gSA S1S2 dks tksM+us okyh js[kk tgk insZ ls feyrh gS ogk ij ewyfcUnq
O gSA insZ ij rhozrk izfr:i (intensity pattern) ds fy, fuEufyf[kr esa ls dkSulk@dkSuls lR; gS@gSa \

Screen
z

O
y
S1 S2
d x
D
(A) Semi circular bright and dark bands centered at point O
(B) Hyperbolic bright and dark bands with foci symmetrically placed about O in the x-direction
(C) The region very close to the point O will be dark
(D) Straight bright and dark bands parallel to the x-axis
(A) fcUnq O ij dsfUnzr v/kZo`rh; nhIr rFkk vnhIr if;k
(B) x-fn'kk esa fcUnq O ds fxnZ lefer Qksdlksa ds lkFk vfrijoyf;d (Hyperbolic) nhIr rFkk vnhIr if;k

(C) fcUnq O dk fudVre {ks=k vnhIr gksxk

(D) x-v{k ds lekukUrj nhIr rFkk vnhIr lh/kh if;k

Ans. (AC)
Sol. from theory fringes will be semi circular
d 1
and 1000
2

at 0 x = 1000
2
so at 0 it will be dark
F;ksjh ds vk/kkj ij fUtsa v)Zo`kkdkj gksaxh
d 1
rFkk 1000
2


0 ij x = 1000
2
vr% 0 ij ;g dkyh gksxh

14. Consider two identical galvanometers and two identical resistors with resistance R. If the internal
resistance of the galvanometers RC < R/2, which of the following statement(s) about any one of the
galvanometers is(are) true ?
(A) The maximum voltage range is obtained when all the components are connected in series
(B) The maximum voltage range is obtained when the two resistors and one galvanometer are
connected in series, and the second galvanometer is connected in parallel to the first galvanometer
(C) The maximum current range is obtained when all the components are connected in parallel
(D) The maximum current range is obtained when the two galvanometers are connected in series, and
the combination is connected in parallel with both the resistors.
nks ,dleku xsYosuksehVj rFkk ,dleku izfrjks/k R okys nks izfrjks/kd fn;s x;s gSaA ;fn xsYosuksehVj dk vkarfjd
izfrjks/k RC < R/2 gS] rks fdlh Hkh ,d xsYosuksehVj ds ckjs esa fn;s x, fuEufyf[kr dFkuksa esa ls dkSulk@dkSuls lR;
gS@gSa \
(A) izkIr fd xbZ oksYVrk ifjlj (voltage range) vf/kdre gksxh tc lHkh ?kVd Js.kh esa tqM+s gq, gSa

(B) izkIr fd xbZ oksYVrk ifjlj vf/kdre gksxh tc nks izfrjks/kd rFkk ,d xsYosuksehVj Js.kh esa tqM+s gSa rFkk nwljk

xsYosuksehVj igys xsYosuksehVj ds lekukUrj esa tqM+k gSA


(C) izkIr fd xbZ /kkjk ifjlj (current range) vf/kdre gksxh tc lHkh ?kVd lekukUrj esa tqM+s gSa

(D) izkIr fd xbZ /kkjk ifjlj vf/kdre gksxh tc nks xsYosuksehVj Js.kh esa tqM+s gSa rFkk ;s la;kstu izfrjks/kdksa ds lkFk

lekukUrj esa tqM+k gSA


Ans. (BC)
Sol. Suppose current for full deflection (i.e., For maximum range) through galvanometer is g.
(A)
g
G G
R R
Total potential difference V1 = 2Ig(R + RC)
(B)
g
G
2g
g R R
G
RC
Total potential difference V2 = 2 g 2R = g (RC + 4R)
2

Now since 2RC < R


So V1 < 3 gR
while V2 > 4R g

So V2 > V1
(C)
g
G
1

g
G

gRC = R
RC
= g
R
RC
1 = 2 g 1
R
(D)
2 g
G G

2 gRC = R
RC
= 2 g
R
4R C
2 = g 1
R
We can be see 1 > 2

SECTION 3 : (Maximum Marks : 12)


This section contains TWO paragraphs.
Based on each paragraph, there are TWO Questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS.
For each questions, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened.
Zero Marks : 0 In all other cases.

3:( : 12)

bl [kaM esa gSaA
izR;sd vuPNsn ij nks iz'u fn;s x;s gSaA
izR;sd iz'u esa pkj fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSaA ftuesa dsoy ,d gh lgh gSA
izR;sd iz'u ds fy, vks-vkj-,l- ij lgh mkj fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk djsaA
izR;sd iz'u ds fy, vad fuUufyf[kr ifjfLFkr;ksa esa ls
iw.kZ vad : +3 ;fn flQZ lgh fodYi ds vuq:i cqycqys dks dkyk fd;k gSA
'kwU; vad : 0 vU; lHkh ifjfLFkr;ksa esaA

Paragraph for Question Nos. 15 to 16


15 16
A frame of reference that is accelerated with respect to an inertial frame of reference is called a non-
inertial frame of reference. A coordinate system fixed on a circular disc rotating about a fixed axis with a
constant angular velocity is an example of a non-inertial frame of reference. The relationship between

the force Frot experienced by a particle of mass m moving on the rotating disc and the force Fin
experienced by the particle in an inertial frame of reference is,

Fin 2m rot
Frot , m r

Where rot is the velocity of the particle in the rotating frame of reference and r is the position vector of
the particle with respect to the centre of the disc.
Now consider a smooth slot along a diameter of a disc of radius R rotating counter-clockwise with a
constant angular speed about its vertical axis through its center. We assign a coordinate system with
the origin at the center of the disc, the x-axis along the slot, the y-axis perpendicular to the slot and the

z-axis along the rotation axis k . A small block of mass m is gently placed in the slot at

r R / 2 i at t = 0 and is constrained to move only along the slot.


,d funsZ'k ra=k tks ,d tM+Roh; funsZ'k ra=k dh rqyuk esa Rofjr gks] vtM+Roh; funsZ'k ra=k dgykrk gSA fLFkj dks.kh;
osx ls ?kwerh gqbZ fMLd ij c) (fixed) funsZ'k ra=k vtM+Roh; ra=k dk ,d mnkgj.k gSA m nzO;eku dk ,d d.k

?kwerh gqbZ fMLd ij xfreku gSA xfreku d.k fMLd ij c) funsZ'k ra=k ds lkis{k cy Frot rFkk ,d tM+Roh; funsZ'k

ra=k ds lkis{k cy Fin dks eglwl djrk gSA Frot vkSj Fin ds chp dk laca/k fuEufyf[kr lehdj.k esa fn;k x;k gS

Frot Fin 2m rot m r ,

;gk ij rot ?kwers gq, funsZ'k ra=k esa d.k dk osx gS rFkk r d.k dk fMLd ds e/; fcUnq ds lkis{k fLfFkfr lfn'k
(position vector) gSA
Ekfu, fd R f=kT;k dh ,d fMLd] ftlesa O;kl ds lekukUrj ,d ?k"kZ.kjfgr [kkpk gS] ,d fLFkj dks.kh; xfr ls
vius v{k ij okekorZ fn'kk esa ?kwe jgh gSA ,d funsZ'k ra=k ekfu, ftldk ewyfcUnw fMLd ds e/; fcUnq ij gS ,oa

x-v{k [kkps ds lekukUrj gS] y-v{k [kkps ds vfHkyEc ij gS ,oa z-v{k ?kweus okyh v{k ds lekukUrj gS k A

m nzO;eku okys ,d NksVs xqVds dks le; t = 0 ij r R / 2 i fcUnq ij /khjs ls bl rjg ls j[kk tkrk gS fd oks
flQZ [kkps esa gh py ldsA

R

m
R/2

15. The distance r of the block at time t is :


Lke; t ij xqVds dh nwjh r dk eku gS %
R 2 t
(A)
R
cos 2t (B) e e2t (C)
R
cos t (D)
R t
e et
2 4 2 4
Ans. (D)
mr = ma
2
Sol.
a = r
2

v r
vdv
r2 ; vdv 2 rdr
dr
0 R/2

2
v= r2 R
4
r t
dr
dt .....(1)
R2
R/2
r 2 0
4
R
Assume ekuk : r = sec
2
R
sec tan d
4r 2 R 2
t
dr =
R
sec tan d ;
2 dt ; t = n 2r
2 R2 R R
tan 2 0
4

r R et e t
4
16. The net reaction of the disc on the block is :
xqVds ij fMLd dh usV izfrf;k (net reaction) gS %
(A) m2R sin t j mgk (B) m2R cos t j mgk

m2R et et j mgk m 2R e2 t e2t j mgk
1 1
(C) (D)
2 2
Ans. (C)
Sol.
(k )
y( j )

r vr

i

Frot Fin 2m(v i ) k m(k r i ) k
rot


mr 2 i Fin 2mvrot ( j) m 2r i

Fin 2mv r j ......(1)

r R et e t
4

v r R et e t ; 2m R et e t j mR e t e t j
2
dr
Fin ; Fin
dt 4 4 2
Also reaction is due to disc surface then
bl izdkj pdrh dh lrg }kjk Hkh izfrf;k vkjksfir gks rks

mR et et j mgk
2
Freaction
2

Paragraph for Question Nos. 17 to 18


17 18
Consider an evacuated cylindrical chamber of height h having rigid conducting plates at the ends and
an insulating curved surface as shown in the figure. A number of spherical balls made of a light weight
and soft material and coated with a conducting material are placed on the bottom plate. The balls have
a radius r << h. Now a high voltage source (HV) is connected across the conducting plates such that
the bottom plate is at +V0 and the top plate at V0. Due to their conducting surface the balls will get
charged, will become equipotential with the plate and are repelled by it. The balls will eventually collide
with the top plate, where the coefficient of restitution can be taken to be zero due to the soft nature of
the material of the balls. The electric field in the chamber can be considered to be that of a parallel plate
capacitor. Assume that there are no collisions between the balls and the interaction between them is
negligible. (Ignore gravity)
h apkbZ okys fuokZfrr (evacuated) ,d csyukdkj d{k ds nksuksa Nksjksa ij nks nz< (rigid) pkyd iV~Vhdka, gSa vkSj
mldk oiz"V vpkyd gS] tSlk dh fp=k esa n'kkZ;k x;k gSA de Hkkj okyh eqyk;e inkFkZ ls cuh gq
;h dbZ xksykdkj
xksfy;k] ftudh lrg ij ,d pkyd inkFkZ dh ijr p<+h gS] uhps okyh ifV~Vdk ij j[kh gqbZ gSaA bu xksfy;ksa dh
f=kT;k r << h gSA vc ,d mPp oksYVrk dk lzksr (HV) bl rjg ls tksMk tkrk gS fd uhps okyh ifV~Vdk ij +V0 ,oa
ij okyh ifV~Vdk ij V0 dk foHko vk tkrk gSA pkyd ijr ds dkj.k xksfy;k vkosf'kr gksdj ifV~Vdk ds lkFk
lefoHko gks tkrh gSa ftlds dkj.k os ifV~Vdk ls izfrdf"kZr gksrh gSaA varrksxRok xksfy;k ijh ifV~Vdk ls Vdjkrh
gSa] tgk ij xksfy;ksa ds inkFkZ dh eqyk;e izd`fr ds dkj.k izR;oLFkku xq.kkad (coefficient of restitution) dks 'kwU;
fy;k tk ldrk gSA d{k esa fon~;qr {ks=k dks lekukUrj ifV~Vdk okys la/kkfj=k ds leku ekuk tk ldrk gSA xksfy;ksa
dh ,d nwljs ls ikjLifjd f;k ,oa Vdjko dks ux.; ekuk tk ldrk gSA (xq:Rokd"kZ.k ux.; gSA)
A


HV
+

17. Which one of the following statements is correct?


(A) The balls will execute simple harmonic motion between the two plates
(B) The balls will bounce back to the bottom plate carrying the opposite charge they went up with
(C) The balls will bounce back to the bottom plate carrying the same charge they went up with
(D) The balls will stick to the top plate and remain there
fuEufyf[kr esa ls dkSulk dFku lR; gS\
(A) xksfy;k nksuksa ifV~Vdkvksa ds chp ljy vkorZ xfr fu"ikn djsaxh

(B) xksfy;k ftl vkos'k ds lkFk ij tkrh gSa mlds foijhr vkos'k ds lkFk mNydj fupyh ifV~Vdk ij okil vk

tkrh gSA
(C) xksfy;k ftl vkos'k ds lkFk ij tkrh gSa mlh vkos'k ds lkFk mNydj fupyh ifV~Vdk ij okil vk tkrh gSa

(D) xksfy;k ijh ifV~Vdk ij fpiddj ogha jg tkrh gSa

Ans. (B)

18. The average current in the steady state registered by the ammeter in the circuit will be
2
(A) proportional to V0 (B) proportional to V01/2
(C) proportional to the potential V0 (D) zero
ifjiFk esa yxk, vehVj esa LFkk;h voLFkk esa vkSlr /kkjk
(A) V02 ds lekuqikrh gksxh (B) V01/2 ds lekuqikrh gksxh

(C) V0 ds lekuqikrh gksxh (D) dk eku 'kwU; gksxk


Ans. (A)
Sol. (1718)
just before collision 2q just after collision
VDdj ds Bhd igys VDdj ds Bhd ckn
2q
V0
q

2 V0
E
h

+q
+V0

2q

Kq Vor
= Vo = q =
r K
1 qE 2
2 m
t =h

1 V0r 2 V0 2
t =h
2 K hm
h2 mk
t2 =
V02 r
h mk
t=
V0 r
During every collision 2q charge will flow from circuit.
izR;sd VDdj ds nkSjku 2q vkos'k ifjiFk ls izokfgr gksrk gSA
2q 2V02 r r
Average current vkSlr /kkjk Iavg = =
t h mk k

Iavg V02

17. The balls will bounce back to the bottom plate carrying the opposite charge they went up with.
xksfy;k ftl vkos'k ds lkFk ij tkrh gSa mlds foijhr vkos'k ds lkFk mNydj fupyh ifV~Vdk ij okil vk
tkrh gSA

18. Iavg V02


PART : II CHEMISTRY

SECTION 1 : (Maximum Marks : 18)


This section contains SIX questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS.
For each questions, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened.
Zero Marks : 0 If none of the bubbles is darkened.
Negative Marks : 1 In all other cases.

2+ 2+ 2+
19. The geometries of the ammonia complexes of Ni , Pt and Zn , respectively, are
(A) octahedral, square planar and tetrahedral
(B) square planar, octahedral and tetrahedral
(C) tetrahedral, square planar and octahedral
(D) octahedral, tetrahedral and square planar
Ni2+, Pt2+ rFkk Zn2+ ds veksfu;k ladqyksa dh T;kfefr;k e'k% gSa

(A) v"VQydh;, oxZ leryh rFkk prq"Qydh;

(B) oxZ leryh] v"VQydh;, rFkk prq"Qydh;

(C) prq"Qydh;] oxZ leryh rFkk v"VQydh;

(D) v"VQydh;] prq"Qydh; rFkk oxZ leryh

Ans. (A)
Sol. Ni2+ with NH3 shows CN=6 forming [Ni(NH3)6]2+ (Octahedral)
Pt2+ with NH3 shows CN = 4 forming [Pt(NH3)4]2+ (5d series CMA, square planner)
2+ 2+ 10
Zn with NH3 shows CN = 4 forming [Zn(NH3)4] (3d configuration, tetrahedral)
2+ 2+
NH3 ds lkFk Ni , CN=6 n'kkZrk gS rFkk [Ni(NH3)6] cukrk gSSA (v"VQydh;)
NH3 ds lkFk Pt2+, CN = 4 n'kkZrk gS rFkk [Pt(NH3)4]2+ cukrk gSSA (5d Js.kh CMA, oxZ leryh)

NH3 ds lkFk Zn2+, CN = 4 n'kkZrk gS rFkk [Zn(NH3)4]2+ cukrk gSSA (3d10 foU;kl prq"Qydh;)


20. The major product of the following reaction sequence is
O
i) HCHO (excess)/NaOH, heat
+
ii) HCHO/H (catalytic amount)
fuEufyf[kr vfHkf;k vfHke dk eq[; mRikn gS
O
i) HCHO (vf/kd ek=kk esa)/NaOH, "ek
+
ii) HCHO/H (mRizsjd ek=kk)(catalytic amount)

O O O O OH

(A) (B)

O O O OH
HO

(C) (D)

OH
Ans. (A)

O O OH OH
HCHO/OH OH HCHO/OH
Sol. Cross Cannizzaro + HCOOH
Cross aldol

Nucleophilic
addition HCHO / H

O O

O O OH OH
HCHO/OH OH HCHO/OH
Sol. + HCOOH
kWl ,YMksy kWl dSfutkjks

ukfHkdLusgh ;ksx HCHO / H

O O
21. The correct order of acidity for the following compounds is
fuEufyf[kr ;kSfxdksa dh vEyrk dk lgh e gS
CO2H

CO2H CO2H CO2H


HO OH OH
OH
OH
I II III IV
(A) I > II > III > IV (B) III > I > II > IV
(C) III > IV > II > I (D) I > III > IV > II
Ans. (A)
Sol. Due to ortho effect, ortho substituted benzoic acid is more acidic than meta & para isomers.
vkWFkksZ izHkko ds dkj.k] vkWFkksZ izfrLFkkfi csUtksbd vEy dh vEyh;rk mlds esVk ,oa isjk leko;oh ls vf/kd gksrh gSA
or ;k

Due to strong hydrogen bond in conjugate base of ortho hydroxybenzoic acid, it is more acidic than
its meta & para isomers.
vkWFkksZ gkbMkWDlh csUtksbd vEy ds l;qXeh {kkj esa izcy gkbMkstu cU/k ds dkj.k vEyh;rk mlds esVk ,oa isjk
leko;oh ls vf/kd gksrh gSA

22. For the following electrochemical cell at 298 K,


+ 4+ 2+
Pt(s) | H2 (g, 1 bar) | H (aq, 1 M) || M (aq) | M (aq) | Pt(s)

M2+ aq


x
Ecell= 0.092 V when = 10 .

M 4 aq


0 RT
Given : EM 4 / M 2 = 0.151 V; 2.303 = 0.059 V
F
The value of x is
(A) 2 (B) 1 (C) 1 (D) 2
298 K ij fuEufyf[kr oS|qr&jklk;fud lsy (electrochemical cell),
+ 4+ 2+
Pt(s) | H2 (g, 1 bar) | H (aq, 1 M) | M (aq) M (aq) | Pt(s)

M2+ aq
x

ds fy, Ecell= 0.092 V tc = 10 .

M 4 aq


RT
eku yhft, dh : EM0 4 / M 2 = 0.151 V; 2.303 = 0.059 V, rc
F
x dk eku D;k gksxk \

(A) 2 (B) 1 (C) 1 (D) 2


Ans. (D)

0.059 [M2 ][H ]2


Sol. Ecell = Ecell log10
2 [M4 ] pH2

0.059 x
0.092 = 0.151 = log10 10
2
x=2

23. The qualitative sketches I, II and III given below show the variation of surface tension with molar
+
concentration of three different aqueous solution of KCl, CH3OH and CH3(CH2)11 OSO3 Na at room
temperature. The correct assignment of the sketches is

uhps fn;s xq.kkRed js[kkfp=k I, II rFkk III lkekU; rki ij KCl, CH3OH rFkk CH3(CH2)11 OSO3 Na+ ds rhu fHk
tyh; foy;uksa dh eksyj lkanzrk (concentration ) ds lkFk i`"B ruko (surface tension) ds ifjorZu dks n'kkZrs gSaA
js[kkfp=kksa dk lgh fufnZ"Vhdj.k D;k gS \

II III
Surface tension

Surface tension

Surface tension
I

Concentration Concentration Concentration



(A) I : KCl II : CH3OH III : CH3(CH2)11 OSO3 Na+
+
(B) I : CH3(CH2)11 OSO3 Na II : CH3OH III : KCl

(C) I : KCl II : CH3(CH2)11 OSO3 Na+ III : CH3OH
+
(D) I : CH3OH II : KCl III : CH3(CH2)11 OSO3 Na
Ans. (D)
Sol. Impurities affect surface tension appreciably. It is observed that impurities which tend to concentrate on
surface of liquids, compared to its bulk lower the surface tension.
+
Substance like detergents, soaps (CH3(CH2)11SO3 Na ) decreases the surface tension sharply.
Those like alcohol (eg. CH3OH, C2H5OH) lower the surface tension slightly. This can also be related to
the fact that CH3OH has smaller dielectric constant. Dielectric constant is directly proportional to
surface tension. So, on adding CH3OH in water, overall dielectric constant decreases and surface
tension decreases.
Inorganic impurities present in bulk of a liquid such as KCl tend to increase the surface tenstion of
water.
: v'kqf);k i`"V ruko ij miq;Dr izHkko Mkyrh gS ;g izsf{kr gksrk gS fd v'kqf);k tks cYd dh vis{kk oksa dh lrg ij
lkfUr gksrh gS rks i`"V ruko dks de dj nsrh gSA
inkFkZ tSls viektZd] lksi (CH3(CH2)11SO3Na+) i`"V ruko dks rsth ls ?kVkrh gSA
,YdksgkWy (mnkgj.k CH3OH, C2H5OH) i`"V ruko dks FkksM+k de djrh gSA bldks bl rjg Hkh dgk tk ldrk gS
CH3OH dk ijkoS|qr LFkjkad de gSA ijkoS|qr LFkjkad i`"V ruko ds lekuqikrh gksrk gSA blfy,
ty esa CH3OH
feykus ij ijkoS|qr fLFkjkad ?kVrk gS rFkk i`"V ruko ?kVrk gSA
24. In the following reaction sequence in aqueous solution, the species X, Y and Z, respectively, are
+ +
S2O3
2 Ag Ag with time
X Y Y
Clear white black
solution precipitate precipitate

3 5
(A) [Ag(S2O3)2] , Ag2S2O3, Ag2S (B) [Ag(S2O3)3] , Ag2SO3,Ag2S
(C) [Ag(SO3)2]3, Ag2S2O3, Ag (D) [Ag(SO3)3]3, Ag2SO4,Ags
tyh; foy;u esa fuEufyf[kr vfHkf;k vfHke es] Lih'kht+ (sequence) X, Y rFkk Z, e'k% gSa
+ +
S2O3
2 Ag Ag le; ds lkFk
X Y Y
lkQ lQsn dkyk
foy;u vo{ksi vo{ksi
3 5
(A) [Ag(SO2O3)2] , Ag2S2O3, Ag2S (B) [Ag(S2O3)3] , Ag2SO3,Ag2S
3 3
(C) [Ag(SO3)2] , Ag2S2O3, Ag (D) [Ag(SO3)3] , Ag2SO4,Ags
Ans. (A)
+ 3 Ag+ (with time)
Sol. Ag + S2 O32
[Ag(S2O3)2] Ag2S2O3 ( ) Ag2S ( )

(X) White ppt. (Y) Black (Z)


Ag+ ( le; ds lkFk )
Ag+ + S2 O32
[Ag(S2O3)2]3 Ag2S2O3 ( )
Ag2S ( )

(X) 'osr vo{ksi (Y) dkyk (Z)

SECTION 2 : (Maximum Marks : 32)

This section contains EIGHT questions.


Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR MORE THAN ONE of these four
option(s) is(are) correct.
For each question, darken the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) in the ORS.
For each question, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +4 If only the bubble(s) corresponding to all the correct option(s) is(are) darkened.
Partial Marks : +1 For darkening a bubble corresponding to each correct option, provided NO
incorrect option is darkened.
Zero Marks : 0 If none of the bubbles is darkened.
Negative Marks : 2 In all other cases.
For example, if (A), (C) and (D) are all the correct options for a question, darkening all these three will
result in +4 marks ; darkening only (A) and (D) will result in +2 marks and darkening (A) and (B) will
result in 2 marks, as a wrong option is also darkened.

25. Extraction of copper from copper pyrite (CuFeS2) involves


(A) crushing followed by concentration of the ore by froth-flotation
(B) removal of iron as slag
(C) self-reduction step to produce 'blistercopper' following evolution of SO2
(D) refining of 'blister copper' by carbon reduction

dkWij ikbjkbV (CuFeS2) ls dkWij rkck ds fu"d"kZ.k esa D;k lafyIr gS gSa \
(A) nyu rFkk Qsu&Iyou froth-flotation }kjk v;Ld dk lkanz.k
(B) yksgs dk /kkrqey ds :i esa fu"dklu
(C) SO2 fudkl ds i'pkr QQksysnkj rkcsa (blistercopper) ds mRikn ds fy; Lo%&vip;u dk ix
(D) dkcZu vip;u }kjk 'QQksysnkj rkcsa ' dk 'kks/ku
Ans. (ABCD)
Sol. Extraction of Copper :

CuFeS2 Crushing of Ore Conc. By


(Ore) Concentrated Ore
froth flotation

Roasting with O2

SO2 + Cu + FeSiO3 O2 blast


Blister Slag Cu2S + FeS
copper + SiO2 Copper matte

Refining by poling
Add coal & stirred with green pole.

Further refining
Pitch copper Pure copper
By Electrolysis

CuFeS2 v;Ld dk nyu Qsu Iyou


(Ore) lkfUr v;Ld
}kjk lkU.k

O2 ds lkFk

SO2 + Cu + FeSiO3 O2 blast


QQksysnkj kkrqey Cu2S + FeS
rkck
+ SiO2 dkWij esV

ikWfyx }kjk kksku


dksy dks feykrs gS rFkk gjh NM ds lkFk fgykrs gSA

oS|qrvi?kVu }kjk
fiap dkWij kq) dkWij
iqu% kksku
26. According to Molecular orbital Theory,
(A) C22 is expected to be diamagnetic
(B) O22+ is expected to have a longer bond length than O2
+
(C) N2 and N2 have the same bond order
+
(D) He2 has the same energy as two isolated He atoms
v.kq d{kd fl}kUr (Molecular orbital Theory) ds vuqlkj
2
(A) C2 izR;kf'kr :i ls izfrpqEcdh; (diamagnetic) gS
2+
(B) O2 dh vkca/k yEckbZ (bond length) izR;kf'kr :i ls O2 dh vkca/k yEckbZ ls yEch gS
+
(C) N2 rFkk N2 dh vkca/k dksfV (bond length) leku gS
+
(D) He2 dh tkZ nks ,dy (isolated) He ijek.kqvksa dh tkZ ds leku gS
Ans. (AC)
Sol. (A) C22 Total no. of electrons = 14 so it is diamagnetic
(B) O 22 Bond order = 3; O 2 Bond order = 2
Bond length in O 22 is less than bond length in O2.
(C ) Bond order of N2 = 2.5
Bond order of He2 = 1/2
Some energy is released during the formation of He2 from two isolated He atoms.
Sol. (A) C22 bysDVkWuksa dh dqy la[;k = 14 blfy, ;g izfrpqEcdh; gSA
(B) O 22 ca/k e = 3; O 2 ca/k e = 2
O 22 esa ca/k yEckbZ O2 dh rqyuk esa de gksrh gSA
(C ) N2 dk cU/k e = 2.5
He2 dk cU/k e = 1/2
nks He ijek.kqvksa ls He2 ds fuekZ.k ds nkSjku dqN tkZ eqDr gksrh gSA

27. Mixture(s) showing positive deviation from Raoult's law at 35Cis(are)


(A) carbon tetrachloride + methanol (B) carbon disulphide + acetone
(C) benzene + toluene (D) phenol + aniline
feJ.k tks 35C ij jkmYV fu;e (Raoult's law) ls /kukRed fopyu iznf'kZr djrk gS djrs gS
(A) dkcZu VsVkDyksjkbM + esFksukWy (B) dkcZu MkblYQkbM + ,lhVksu
(C) csUthu + VkWYohu (D) QhukWy + ,fuyhu
Ans. (AB)

Sol. (A) CCl4 + CH3OH Positive deviation from Raoults law


O

(B) CS2 + Positive deviation from Raoults law


C
CH3 CH3

(C) C6H6 + C7H8 Ideal solution


OH NH2

(D) + Negative deviation from Raoults law.


Sol. (A) CCl4 + CH3OH jkYV fu;e ls /kukRed fopyu
O

(B) CS2 + jkYV fu;e ls /kukRed fopyu


C
CH3 CH3

(C) C6H6 + C7H8 vkn'kZ foy;u


OH NH2

(D) + jkYV fu;e ls _.kkRed fopyu

28. For 'invert sugar', the correct statement(s) is(are)


(Given : specific rotations of (+)-sucrose, (+)-maltose, L-()-glucose and L-(+)-fructose in aqueous
solution are +66, +140, 52 and +92, respectively)
(A) 'invert sugar' is prepared by acid catalyzed hydrolysis of maltose
(B) 'invert sugar' is an equimolar mixture of D-(+)-glucose and D-()-fructose
(C) specific rotation of 'invert sugar' is 20
(D) on reaction with Br2 water, 'invert sugar' forms saccharic acid as one of the products
'vio`r 'kdZjk' ('invert sugar') ds fy;s lgh dFku gS@gSa
(fn;k gS% (+)-lwkst (sucrose), (+)-ekWYVkst (maltose), L-()-Xywdkst (glucose) rFkk L-(+)-qDVkst (fructose) dk
tyh; foy;u esa fof'k"V /kzqo.k ?kw.kZu (specific rotation) e'k% +66, +140, 52 rFkk +92 gS
(A) 'vio`r 'kdZjk' ekWYVkst ds vEy&mRizsfjr (acid catalyzed) ty&vi?kVu (hydrolysis) ls cuk;k tkrk gSS
(B) 'vio`r 'kdZjk' D-(+)-Xywdkst rFkk D-()-qDVkst dk lev.kqd (equimolar) feJ.k gS
(C) 'vio`r 'kdZjk' dk fof'k"V /kzqo.k ?kw.kZu20 gS
(D) Br2 ty ls vfHkf;k djus ij 'vio`r 'kdZjk' mRiknksa esa ls ,d mRikn ds :i esa] lSdsfjd vEy (saccharic
acid) cukrh gS
Ans. (BC)

Sol. Sucrose D(+)-glucose + D() fructose


Hydrolysis

[] = +52 [] = 92

[ ]mix = 0.5 (+52) + 0.5 (92)
= 20

lwksl D(+)-Xywdksl + D() DVksl


Hydrolysis

[] = +52 [] = 92

[ ]mix = 0.5 (+52) + 0.5 (92)

= 20
29. The CORRECT statement(s) for cubic close packed (ccp) three dimensional structure is(are)
(A) The number of the neighbours of an atom present in the topmost layer is 12
(B) The efficiency of atom packing is 74%
(C) The number of octahedral and tetrahedral voids per atom are 1 and 2, respectively
(D) The unit cell edge length is 2 2 times the radius of the atom
?kuh; fufoM ladqfyr (cubic close packed) (ccp) f=kfoeh; lajpuk ds fy;s lgh dFku gS@gSa
(A) ,d ijek.kq tks lokZsPp ijr (topmost layer) esa mifLFkr gS mlds fudVre izfrosf'k;ksa iM+ksfl;ksa dh la[;k 12 gSA
(B) ijek.kq dh ladqyu {kerk 74% gS
(C) v"VQydh; rFkk prq"Qydh; fjf;ksa dh la[;k izfr ijek.kq e'k% 1 rFkk 2 gSa

(D) ,d dksf"Bdk ds dksj (unit cell edge) dh yEckbZ ijek.kq dh f=kT;k dk 2 2 xquk gSA
Ans. (BCD)
Sol. (A) For any atom in top most layer, coordination number is not 12 since there is no layer above top
most layer
(B) Fact
(C) Fact
(D) 2 a = 4R

So a=2 2 R
(A) fdlh Hkh ijek.kq ds fy, lcls ijh ijr esa] lgla;kstd la[;k 12 ugha gks ldrh D;ksfd ijh dksbZ ijr ugha

gksrh gS
(B) rF;

(C) rF;

(D) 2 a = 4R

blfy, a = 2 2 R

30. Among the following, reaction(s) which gives(give) tert-butyl benzene as the major product is(are)
fuEufyf[kr esa VVZ&C;wfVy csUthu (tert-butyl benzene) eq[; mRikn ds :i esa nsaus okyh vfHkf;k ;sa gS gSa
Br
Cl
(A) (B)
NaOC2H5 AlCl3

OH
(C) (D)
H2SO4 BF3 OEt2

Ans. (B,C,D)


Cl
Sol.

H2SO4

OH
BF3 OEt2

31. Reagent(s) which can be used to bring about the following transformation is(are)

O O O O
C O C

H OH
O O
COOH COOH
(A) LiAlH4 in (C2H5)2O (B) BH3 in THF
(C) NaBH4 in C2H5OH (D) Raney Ni/H2 in THF
fuEufyf[kr :ikUrj.k ds fy;s fdu vfHkdkjd vfHkdkjdksa (Reagent(s)) dk mi;ksx fd;k tk ldrk gS gSa\

O O O O
C O C

H H
O O
COOH COOH
(A) (C2H5)2O esa LiAlH4 (B) THF esa BH3
(C) C2H5OH esa NaBH4 (D) THF esa jkus (Raney) Ni/H2
Ans. (C,D)

Sol. NaBH4/C2H5OH & Raney Ni/H2 in T.H.F do not reduce acid (COOH), ester (COOR) & epoxide
.
O
gy NaBH4/C2H5OH ,oa jSus Ni/H2 ,T.H.F vEy (COOH), ,LVj (COOR) & bikWDlkbM dks vipf;r ugh
O

djrs gSA


32. The nitrogen containing compound produced in the reaction of HNO3 with P4O10
(A) can also be prepared by reaction of P4 and HNO3
(B) is diamagnetic
(C) contains one N-N bond
(D) react with Na metal producing a brown gas
HNO3 dh P4O10 ds lkFk vfHkf;k esa mRikfnr ukbVkstu vUrfoZ"V ;kSfxd
(A) P4 rFkk HNO3 dh vfHkf;k ls Hkh cuk;k tk ldrk gSA
(B) izfrpqEcdh; (diamagnetic) gS
(C) esa ,d NN cU/k vUrfoZ"V gS
(D) Na /kkrq ls vfHkf;k dj ,d Hkwjh (brown) xSl mRikfnr djrk gSA

Ans. (B,D)
Sol. 4HNO3 + P4O10 2N O 2 5 + 4HPO3
So, nitrogen containing compound is N2O5
(A) P4 + 20HNO3 4H PO3 4 + 20NO2 + 4H2O
N2O5 Can't be prepared by reaction of P4 & HNO3.
(B) N2O5 is diamagnetic.
(C) Structure of N2O5 is:

O O
N N
O O
O
(It does not contain NN bond)
(D) N2O5 + Na NaNO + NO
3 2

. 4HNO3 + P4O10 2N O + 4HPO


2 5 3

blfy, ukbVkstu ;qDr ;kSfxd N2O5 gS


(A) P4 + 20HNO3 4H PO3 4 + 20NO2 + 4H2O
N2O5 dks P4 & HNO3 dh vfHkf;k }kjk ugh cuk;k tk ldrkA

(B) N2O5 izfrpqEcdh; gSA

(C) N2O5 dh lajpuk gS&

O O
N N
O O
O
blesa NN cU/k vuqifLFkr gSA
(D) N2O5 + Na NaNO 3 + NO2
SECTION 3 : (Maximum Marks : 12)
This section contains TWO paragraphs.
Based on each paragraph, there are TWO Questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.
For each question, darken the bubble corresponding to the correct option in the ORS.
For each questions, marks will be awarded in one of the following categories :
Full Marks : +3 If only the bubble corresponding to the correct option is darkened.
Zero Marks : 0 In all other cases.

Paragraph 1
Thermal decomposition of gaseous X2 to gaseous X at 298 K takes place according to the following
equation :
X2(g) 2X(g)
The standard reaction Gibbs energy, rG, of this reaction is positive. At the start of the reaction, there
is one mole of X2 and no X. As the reaction proceeds, the number of moles of X formed is given by .
Thus. equilibrium is the number of moles of X formed at equilibrium. The reaction is carried out at a
constant total pressure of 2 bar. Consider the gases to behave ideally.
(Given : R = 0.083 L bar K1 mol1)
1

298 K ij xSlh; (gaseous) X2 dk xSlh; X esa "ek&vi?kVu (thermal decomposition) fuEufyf[kr lehdj.k

X2(g) 2X(g)
ds vuqlkj gksrk gSA bl vfHkf;k dh ekud vfHkf;k fxCl tkZ (standard reaction Gibbs energy), rG,

/kukRed gSA vfHkf;k ds izkjEHk esa X2 dk 1 eksy gS rFkk X ugha gSA tSls&tSls ;g vfHkf;k c<+rh gS] fufeZr X ds
eksyksa dh la[;k }kjk nh tkrh gSA bl izdkj] lkE;okLFkk ij fufeZr X ds eksyksa dh la[;k equilibrium gSA vfHkf;k 2
bar ds fLFkj dqy nkc ij dh tkrh gSA eku ysa fd xSlsa vkn'kZ O;ogkj djrh gSA

(fn;k x;k gS : R = 0.083 L bar K1 mol1)

33. The equilibrium constant Kp for this reaction at 298 K, in terms of equilibrium , is
298 K ij bl vfHkf;k dk equilibrium ds in esa lkE;oLFkk fLFkjkad (equilibrium constant) Kp D;k gksxk\
82equilibrium 8 2equilibrium 4 2equilibrium 4 2equilibrium
(A) (B) (C) (D)
2 equilibrium 4 2equilibrium 2 equilibrium 4 2equilibrium

Ans. (B)


Sol. Paragraph-1
X2 (g) 2 X (g)
Initial mole 1 0
t = teq. (1 ) 2

Given 2 = equilibrium
equilibrium
So =
2

Total mole at equilibrium = (1 + ) = (1+


eq
2
eq.
1 2 2 eq 2 eq
Px = Ptotal = Ptotal = Ptotal
2 1 eq. 2 eq 2 eq
2

eq 2eq
PX(g) = Ptotal = PTotal
1 eq 2 eq
2

2eq.
2

Ptotal
2 eq.
2
Px
So KP = =
Px 2 2 eq.
Ptotal
2 eq.

4 eq.
2 8 eq
2
KP = PTotal =
4 eq.
2 4 eq
2

So Ans. is = B

vuqPNsn-1
X2 (g) 2 X (g)
izkjfEHkd eksy 1 0

t = teq. (1 ) 2
fn;k gS : 2 = lkE;
lkE;
vr% =
2
lkE; ij dqy eksy = (1 + ) = (1+
eq

2
eq.
1 2 2 eq 2 eq
= Ptotal = Ptotal = Ptotal
Px
2 1 eq. 2 eq 2 eq
2

eq 2eq
PX(g) = Ptotal = PTotal
1 eq 2 eq
2
2eq. 2
Px
2
2 Pdqy
vr% KP = = eq.
Px 2 2 eq.
Pdqy
2 eq.

4 eq.
2 8 eq
2
KP = PTotal = vr% Ans. is = B
4 eq.
2 4 eq
2

34. The INCORRECT statement among the following, for this reaction, is
(A) Decrease in the total pressure will result in formation of more moles of gaseous X
(B) At the start of the reaction, dissociation of gaseous X2 takes place spontaneously
(C) equilibrium = 0.7
(D) KC < 1
bl vfHkf;k ds fy;s fueu esa lsa vlR; dFku gS
(A) dqy nkc ds ?kVus ds ifj.kke Lo:i xSlh; X ds vf/kd eksy cusaxs

(B) vfHkf;k ds izkjEHk esa xSlh; X2 dk fo;kstu Lor% izofrZr (spontaneously) gksrk gS

(C) equilibrium = 0.7


(D) KC < 1
Ans. (C)
Sol. (A) Correct statement.
As on decrease in pressure reaction move indirection where no. of gaseous molecules increase.
(B) Correct statement
At the start of reaction QP < KP so dissociation of X2 take place spontaneousely.

8 eq
2
2
8x 0.7
(C) Incorrect statement as KP = =
4 eq
2
4 0.7
2
> 1 but
(D) Correct statement.
0
As G >0 & G0 = RTlnKP
G0 > 1, So KP should be less than 1.

So K<1

KP - KC(RT) ng. (RT > 1)


KP
KC =
RT
KC < KP So KC < 1
Sol. (A) lgh dFku % tSls&tSls nkc de gksrk tkrk gS vfHkf;k xSlh; v.kqvksa dh la[;k esa o`f) dh rjQ c<rh gS

(B) lgh dFku % vfHkf;k dh 'kq:vkr esa QP < KP vr% X2 dk fo;kstu Lor% izofrZr gksrk gSA

8 eq
2
2
8x 0.7
(C) xyr dFku D;ksafd KP = = > 1,
4 eq
2
4 0.7
2

(D) lgh dFku %

0
bl rjg G >0 & G0 = RTlnKP
G0 > 1, vr% KP dk eku 1 ls de gksuk pkfg,A

vr% K<1

KP - KC(RT) ng. (RT > 1)


KP
KC =
RT
KC < KP So KC < 1


Paragraph 2
+
Treatment of compound O with KMnO4/H gave P, which on heating with ammonia gave Q. The
compound Q on treatment with Br2/NaOH produced R. On strong heating, Q gave S, which on further
treatment with ethyl 2-bromopropanoate in the presence of KOH followed by acidification, gave a
compound T.
2

;kSfxd O dh KMnO4/H+ ls f;k us P fn;k] ftlus veksfu;k ds lkFk xeZ djus Q fn;kA ;kSfxd Q us Br2/NaOH
ds lkFk f;k djus ij R mRikfnr fd;kA izcy :i ls xeZ djus ij Q us S fn;k ftlus ,fFky 2-czkseksizksisuksvksV
(ethyl 2-bromopropanoate) ds lkFk dh KOH mifLFkfr esa vkxs f;k dh ftlds i'pkr vEyhdj.k us ;kSfxd T
fn;kA

(O)
35. The compound R is
;kSfxd R gS
O O
O
NH2 Br NHBr
(A) (B) (C) (D) NBr
Br NHBr
NH2
O O O
Ans. (A)

36. The compound T is


(A) glycine (B) alanine (C) valine (D) serine
;kSfxd T gS
(A) Xykblhu (glycine) (B) ,ykuhu (alanine)
(C) oSyhu (valine) (D) lsjhu (serine)
Ans. (B)


O
COOH CNH2 NH2
KMnO4/H NH3/ Br2/NaOH
Sol.
COOH CNH2 NH2
(O) (P) (Q) (R)
O

O CH3 Br O O
CH3CHCOC2H5
NCHCOC2H5 NH
KOH
O
O (S) O

H3O
CH3CHCOOH Alanine
NH2
(T)

O
COOH CNH2 NH2
KMnO4/H NH3/ Br2/NaOH
Sol.
COOH CNH2 NH2
(O) (P) (Q) (R)
O

O
CH3 Br O O
CH3CHCOC2H5
NCHCOC2H5 NH
KOH
O
O (S) O

H3O
CH3CHCOOH ,sysuhu
NH2
(T)


MATHEMATICS

2
x 2 cos x
37. The value of x
dx is equal to

1 e
2


2
x 2 cos x
x
dx dk eku gS&

1 e
2

2 2

(C) e (D) + e
2 /2 2 /2
(A) 2 (B) 2
4 4
Ans. (A)
/2 2 / 2 2
x cos x x cos x x2 cos x
Sol. = dx = dx
/ 2 (1 e ) 0 1 e 1 e x
x x

/2 2 2
= x cos xdx (x sin x 2x( cos x) (2)( sin x))0 2 (0)
2 2 /2
= 2
0 4 4

38. Let bi > 1 for i = 1,2,.,101. Suppose logeb1,logeb2,,logeb101 are in Arithmetic progression (A.P.) with
the common difference loge 2. Suppose a1, a2,,a101 are in A.P. such that a1 = b1 and a51= b51. If
t = b1 + b2 + . + b51 and s = a1 + a2 + + a51, then
(A) s > t and a101 > b101 (B) s > t and a101 < b101
(C) s < t and a101 > b101 (D) s < t and a101 < b101
ekukfd i = 1,2,.,101 ds fy, bi > 1 gSA eku yhft, fd logeb1,logeb2,,logeb101 lkoZvarj (common
difference) loge 2 okyh lekarj Js.kh (A.P.) esa gSaA eku yhft;s fd a1, a2,,a101 lekarj Js.kh esa bl izdkj gSa fd

a1 = b1 rFkk a51= b51 ;fn t = b1 + b2 + . + b51 rFkk s = a1 + a2 + + a51 gSa, rc

(A) s > t vkSj a101 > b101 (B) s > t vkSj a101 < b101

(C) s < t vkSj a101 > b101 (D) s < t vkSj a101 < b101

Ans. (B)
Sol. loge b1, logeb2, logeb3, ...... logeb101 are in A.P. lekUrj Js.kh esa gS

b1, b2, b3, ..........., b101 are in G.P. xq.kkskj Js.kh esa gS

b2
Given fn;k x;k gS : loge(b2) loge(b1) = loge(2) = 2 = r (common ratio of G.P. xq.kkskj Js.kh dk lkoZ
b1

vuqikr)
a1, a2, a3, ......... a101 are in A.P. lekUrj Js.kh esa gS

a1 = b1 = a
b1 + b2 + b3 + ........ b51 = t ,
S = a1 +a2 + ...... + a51
(r 51 1) a(251 1) 51
t = sum of 51 terms of G.P.(t = xq.kkskj Js.kh ds 51 inks dk ;ksx) = b1 = = a(2 1)
r 1 21
51 51
s = sum of 51 terms of A.P. (s = lekUrj Js.kh ds 51 inks dk ;ksx.) = [2a1 + (n1)d] = (2a + 50d)
2 2
Given fn;k x;k gS a51 = b51
50
a + 50d = a(2)
50
50d = a(2 1)
51 50 512
Hence vr% s = a
2
[2 + 1]

s = a 51 .249

47.2 512 47.2 53



s = 2 4.249

49
s = a (251 1) 49

53
s t = a 47 . 2 +
2
49

Clearly Li"Vr % s > t


50 51
a101 = a1 + 100d = a + 2a.2 2a = a (2 1)
b101 = b1 r 100 = a.2100 Hence vr% b101 > a101

1 0 0
0 and be the identity matrix of order 3. If Q = [q ] is a matrix such that P

50
39. Let P = 4 1 ij Q= ,
16 4 1

q q 31 32
then equals
q21

1 0 0
ekuk fd P = 4 1 0 vkSj rhu dksfV (order 3) dk rRled vkO;wg (identity matrix) gSA ;fn Q = [q ] ,d
ij

16 4 1

q q
vkO;wg bl izdkj gS fd P Q = gS, rc
50 31
dk eku gS& 32

q 21

(A) 52 (B) 103 (C) 201 (D) 205


Ans. (B)
1 0 0 1 0 0 1 0 0

Sol. P=
4 1 0 P2 =

8 1 0 , P3 =

12 1 0
16 4 1 16(1 2) 8 1 16(1 2 3) 12 1

1 0 0 1 0 0

0
0
50 50 50
P =
4 50 1 P =
200 1 P Q=
2
16(1 2 ... 50) 4 50 1 20400 200 1

1 0 0 q11 q12 q13 1 0 0





200 1 0 q21 q22 q23 = 0 1 0 200 q21 = 0 q21 = 200
20400 200 1 q31 q32 q33 0 0 1

20400 q31 = 0 q31 = 20400 and vkSj 200 q32 = 0 q32 = 200
q31 q32 20400 200
= = 103
q21 200

13
1
40. The value of is equal to

k 1 sin
(k 1) k
sin
4 6 4 6
13
1
dk eku gS&

k 1 sin
(k 1) k
sin
4 6 4 6

(A) 3 3 (B) 23 3 (C) 2 3 1 (D) 22 3


Ans. (C)
k
sin (k 1)
13
4 6 4 6 13
k
Sol. = 2 cot (k 1) cot
k 1 k k 1 4 6 4 6
sin sin sin (k 1)
6 4 6 4 6

13 29 5
= 2 cot cot = 2 1 cot = 2 1 cot = 2 (1(2 3 )) =2 (1 + 3 )
4 4 6 12 12

= 2 ( 3 1)

41. Let P be the image of the point (3, 1, 7) with respect to the plane x y + z = 3. Then the equation of the
x y z
plane passing through P and containing the straight line is
1 2 1
ekuk fd fcUnq (3, 1, 7) dk] lery x y + z = 3 ds lkis{k (with respect to), izfrfcEc (image) P gSA rc fcUnq P
x y z
ls xqtjus okys vkSj ljy js[kk dks /kkj.k djus okys lery dk lehdj.k gS&
1 2 1
(A) x + y 3z = 0 (B) 3x + z = 0 (C) x 4y + 7z = 0 (D) 2x y = 0

Ans. (C)
Q (3,1,7)

xy+z=3

Sol.

P (1,5,3)

x3 y 1 z7 2(6)
= = = 4
1 1 1 3
x = 1, y = 5, z = 3 P (1, 5, 3)
a(x + 1) + b(y 5) + c (z 3) = 0
a + 2b + c = 0 ...................(i)
a 5b 3c = 0
a b c
= =
1 4 7
(x + 1) + 4 (y 5) 7 (z 3) = 0
x + 4y 7z = 0
x 4y + 7z = 0

42. Area of the region ( x, y ) R 2 : y x 3 , 5 y x 9 15 is equal to

{ks=k (region) ( x, y ) R 2 : y x 3 , 5 y x 9 15 dk {ks=kQy (area) gS&

1 4 3 5
(A) (B) (C) (D)
6 3 2 3
Ans. (C)
y2 = x + 3
2
y = x 3

E(4, 1)
D(1, 2)

(4, 0)A B(3, 0) C(1, 0)


5y = x + 9
x=6

3
2
Area ABE (under parabola) = x 3 dx =
3
4
1
16
Area BCD (under parabola) =
x 3 dx =
3
3

1 15
Area of trapezium ACDE = (1 + 2)5 =
2 2
15 16 2 3
Required area =
2 3 3 2
y2 = x + 3
2
y = x 3

E(4, 1)
D(1, 2)
Hindi

(4, 0)A B(3, 0) C(1, 0)


5y = x + 9
x=6

3
2
ABE dk {ks=kQy (ijoy; ds vUnj) =
x 3 dx =
3
4

1
16
BCD dk {ks=kQy (ijoy; ds vUnj) =
x 3 dx =
3
3

1 15
leyEc prqHkZqt ACDE dk {ks=kQy = (1 + 2)5 =
2 2
15 16 2 3
vHkh"V {ks=kQy =
2 3 3 2

1 1
43. Let f : ,2 R and g : ,2 R be functions defined by f(x) = [x2 3] and
2 2

g(x) = |x| f(x) + |4x 7| f(x), where [y] denotes the greatest integer less than or equal to y for y R. Then

1
(A) f is discontinuous exactly at three points in
,2
2

1
(B) f is discontinuous exactly at four point in
,2
2

1
(C) g is NOT differentiable exactly at four points in , 2
2

1
(D) g is NOT differentiable exactly at five points in , 2 .
2
1 1 2
ekuk fd Qyu f : ,2 R vkSj g : ,2 R, f(x) = [x 3] vkSj g(x) = |x| f(x) + |4x 7| f(x) ls
2 2

ifjHkkf"kr gSa] tgk y R ds fy, y ls de ;k y ds cjkcj ds egke iw.kkZad (greatest integer less than or equal to
y) dks [y] n~okjk n'kkZ;k x;k gSA rc

1
(A)
, 2 esa f Bhd rhu (exactly three) fcUnqvksa ij vlarr (discontinuous) gSA
2

1
(B) , 2 esa f Bhd pkj (exactly four) fcUnqvksa ij vlarr gSA
2

1
(C) , 2 esa g Bhd pkj (exactly four) fcUnqvksa ij vodyuh; (differentiable) ugha gSA
2

1
(D) , 2 esa g Bhd ikp (exactly five) fcUnqvksa ij vodyuh; (differentiable) ugha gSA
2

Ans. (B,C)
1

3 x 1
2

2 1 x 2
Sol. f(x) = [x2 3] = [x2] 3 =
1 2 x 3

0 3 x2
1 x2

g(x) = |x| f(x) + |4x7| f(x)


1

(x 4x 7)(3) x0
2

(x (4x 7))(3) 0 x 1

2 (x (4x 7))(2) 1 x 2
= (|x| + |4x 7|) [x 3] =
(x (4x 7))(1) 2 x 3

((x (4x 7))(0) 3 x 7/4

(x (4x 7))(0) 7/4 x 2

(x (4x 7))(1)
x 2

1

15x 21 x0
2

9x 21 0 x 1

=
6x 14 1 x 2
3x 7 2 x 3

0 3 x2


5x 7 x2
Now graph of given function is vc fn;s x;s Qyu dk xzkQ

21
27/2

3
1 1 2 3 2
1/2 1 2 3 2 3 37
1/2 3 27
f(x) g(x) 6 2 14
1
8
2
12
3
21

Clearly F is not discontinuous at exactly 4 point in [1/2, 2] and g is not differentiable at 4 points in
(1/2, 2) Hence Ans. is BC
Li"Vr;% F [1/2, 2] esa Bhd pkj fcUnqvksa ij vlrr~ rFkk g (1/2, 2) esa Bhd pkj fcUnqvksa ij vodyuh; ugh gS
1
44. Let u u1i u2 j u3 k be a unit vector in R3 and w
i j 2k . Given that there exists a vector
6
3
in R such that u 1 u 1. Which of the following statements(s) is (are) correct?
and w.

(A) There is exactly one choice for

(B) There are infinitely many choices for such

(C) If u lies in the xy-plane then u1 u2

(D) If u lies in the xz-plane then 2 u1 u3

1
Ekkuk fd R3 esa u u1i u2 j u3k ,d ek=kd lfn'k (unit vector) gS vkSj w
i j 2k gSA fn;k gqvk gS
6

fd R3 esa lfn'k dk vfLrRo bl izdkj gS fd u 1 vkSj u 1 gSA fuEufyf[kr esa ls dkSu lk ls
w.

dFku lgh gS gSa\



(A) bl izdkj ds ds fy, Bhd ,d (exactly one) p;u laHko gSA

(B) bl izdkj ds ds fy, vUkUr (infinitely) p;u laHko gSA
(C) ;fn u xy- lery ij gS rc u1 u2 gSA

(D) ;fn u xz-lery ij gS rc 2 u1 u3 gSA

Ans. (B,C)



Sol. | u v | 1

|v| sin = 1 is angle between u & v ( , u & v ds e/; dks.k gSA)

Also rFkk, v) 1
w.(u

| | u | | v | sin cos = 1
|w is angle between w & (u v) ( w vkSj (u v) ds e/; dks.k gSA)

1.1(1) cos = 1 0 u v w
where tgk > 0

i j k

u1 u2 u3 = i j 2k (u2v z u3vy) i + (u3v x u1v z) j + (u1vy u2v x) k = i j 2k
6 6
vx vy vz

(B) v is a vector such that (u v) is parallel to w .

(B) v bl izdkj gS fd (u v) , w ds lekUrj gSA

(C) u3 = 0 u2vz = & u1vz = | u2 | | u1 |
6 6
(D) |u1| = 2|u3| ( u2 = 0)
2
45. Let P be the point on the parabola y = 4x which is at the shortest distance from the center S of the
2 2
circle x + y 4x 16y +64 = 0. Let Q be the point on the circle dividing the line segment SP internally.
Then
(A) SP = 2 5

(B) SQ : QP = 5 1 : 2

(C) the x-intercept of the normal to the parabola at P is 6


1
(D) the slope of the tangent to the circle at Q is
2
Ekkuk fd ijoy; (parabola) y2 = 4x ij P ,d ,slk fcUnq gS tks o`k x2 + y2 4x 16y +64 = 0 ds dsUnz fcUnq S
ls U;wure nwjh ij gSA ekuk fd o`k ij fcUnq Q ,slk gS fd og js[kk[kaM SP dks vkarfjd foHkkftr djrk gSA rc
(A) SP = 2 5

(B) SQ : QP = 5 1 : 2

(C) ijoy; ds fcaUnq P ij vfHkyEc (normal) dk x-var%[k.M 6 gSA

1
(D) o`k ds fcUnq Q ij Li'kZjs[kk dh <ky (slope) gSA
2
Ans. (A,C,D)

2
y = 4x

2
Sol. P(t , 2t)
S Q
(2, 8)

2
let any point P(t , 2t) on parabola.
As we know shortest distance between two curves lies along their common normal.
The common normal will pass through centre of circle.
2 2t 8
Slope of normal to the parabola y = 4x at P = t, =t
t2 2
t3 = 8 t=2 P(4, 4)
(i) equation of normal at P(4, 4) y = 2x + 12 x-intercept = 6
1
(ii) slope of tangent at Q = slope of tangent at P =
2

SQ 2 1 5 1
(iii)
QP 2 5 2 5 1 4
2
y = 4x

2
Hindi. P(t , 2t)
S Q
(2, 8)

ekuk ijoy; ij fcUnq P(t2, 2t) gSA


ge tkurs gS fd nks oks ds e/; U;wure nwjh buds mHk;fu"B vfHkyEc ds laxr gksrh gSA
mHk;fu"B vfHkyEc o`k ds dsUnz ls xqtjsxk
2t 8
ijoy; y2 = 4x ds vfHkyEc dh P = t ij izo.krk =t
t2 2

3
t =8 t=2 P(4, 4)
(i) P(4, 4) ij vfHkyEc dk lehdj.k y = 2x + 12 x-vUr%[k.M= 6

1
(ii) Q ij Li'kZ js[kk dh izo.krk = P ij Li'kZ js[kk dh izo.krk =
2

SQ 2 1 5 1
(iii)
QP 2 5 2 5 1 4
R and f : R R be defined by f(x) = a cos (|x x|) + b|x| sin(|x +x|). Then f is
3 3
46. Let a, b
(A) differentiable at x = 0 if a = 0 and b = 1
(B) differentiable at x = 1 if a = 1 and b = 0
(C) NOT differentiable at x = 0 if a = 1 and b = 0
(D) NOT differentiable at x = 1 if a = 1 and b = 1
R vkSj f : R R, f(x) = a cos (|x x|) + b|x| sin(|x +x|) ls ifjHkkf"kr gSA rc f
3 3
ekuk fd a, b
(A) x = 0 ij vodyuh; (differentiable) gS ;fn a = 0 vkSj b = 1

(B) x = 1 ij vodyuh; gS ;fn a = 1 vkSj b = 0

(C) x = 0 ij vodyuh; ugha gS ;fn a = 1 vkSj b = 0

(D) x = 1 ij vodyuh; ugha gS ;fn a = 1 vkSj b = 1

Ans. (A,B)
3
Sol. at x = 0, x = 0 is repeated root of g(x) = |x| sin|x + x|
hence f(x) is differentiable
& at x = 1 3
a cos|x x| = acos(x x)
3

as cos() = cos() f(x) is differentiable


3
Hindi. x = 0 ij x = 0, g(x) = |x| sin|x + x| dk iqujko`k ewy gSA

vr% f(x) vodyuh; gSA


x = 1 ij

3
a cos|x x| = acos(x x)
3

pwafd cos() = cos() f(x) vodyuh; gSA


x
n
nn ( x n) x n ..... x n
2 n
Let f(x) = lim
2
47. , for all x > 0. Then
n
n! ( x 2 n2 ) x 2 n ..... x 2 n2
2

4 n

x
n
nn ( x n) x n ..... x n
2 n gSA rc
ekuk fd lHkh x > 0 ds fy, f(x) = lim 2
n
n! ( x 2 n2 ) x 2 n ..... x 2 n2
2

4 n

1 f (1) 1 f 2 f (3) f (2)
(A) f (B) f (C) f(2) 0 (D)
2 3 3 f (3) f (
2)
Ans. (B,C)
x / n
n 1 .......
2n x x 1 x 1

Sol. f(x) =

lim n n 2 n n
n
n! n2n x2 1

x2
1

x2 1
....... 2 2
n
2 n 2 n n
2 2

n x 1 n rx2 1 x 2 2
n 1 rx n 1 r x2
n n
x
nf(x) = n n r n 2 r

lim = lim
n n r 1 r 1 n n n r 1 n r 1 n

1 1
n(f(x)) = x n (1 + xy)dy x n (1 + x2y2)dy
0 0

Let xy = t
x x
n(f(x)) = n (1 + t)dt n (1 + t2)dt
0 0

f '(x) 1 x
= n
f(x) 1 x 2
f '(2) 3
= n < 0 f'(2) < 0
f(2) 5
f '(3) 4 2
= n = n f '(2)
f '(3)
f(3) 10 5 f(2) f(3)

f '(x) f '(x)
Now > 0 in (0, 1) and < 0 in (1 , )
f(x) f(x)

f '(x) f '(x)
vc (0, 1) esa > 0 rFkk (1 , ) esa <0
f(x) f(x)

0 1
f(x) is increasing in (0, 1) & decreasing in [1, ) (as f(x) is positive)
f(x), (0, 1) esa o)Zeku rFkk [1, ) esa kleku (D;ksfd f(x) /kukRed gSA)

hence vr% f(1) f


1 and rFkk f 1 f 2
2 3 3


48. Let f : R (0, ) and g : R R be twice differentiable functions such that f " and g" are continuous

functions on R. Suppose f '(2) = g(2) = 0, f "(2) 0 and g'(2) 0, If lim ff' ((xx))gg(' (xx)) = 1, then
x 2

(A) f has a local minimum at x = 2 (B) f has a local maximum at x = 2


(C) f "(2) > f(2) (D) f(x) f "(x) = 0 for at least one x R
Ekkuk fd f : R (0, ) vkSj g : R R ,sls nks ckj vodyuh; (twice differentiable) Qyu gSa fd R ij f " vkSj

g" lrr~ (continuous) Qyu gSaA eku yhft;s fd f'(2) = g(2) = 0, f "(2) 0 vkSj g'(2) 0 gSaA ;fn
f ( x )g( x )
lim
x 2 f ' ( x )g' ( x )
= 1 gS] rc

(A) x = 2 ij f LFkkuh; fuEure (local minimum) gSA

(B) x = 2 ij f dk LFkkuh; mPpre (local maximum) gSA

(C) f "(2) > f(2)


(D) de ls de ,d x R ds fy, f(x) f"(x) = 0 gSA
Ans. (A,D)

Sol. lim
x 2
f(x) g(x)
f '(x) g'(x)
1
f(x) g(x) 0 Indeterminant form as f'(2) = 0, g(2) = 0
x
lim
2 f '(x) g'(x) 0 Using L.H.

f '(x) g(x) g'(x)f(x) f '(2) g(2) g'(2)f(2)


f "(x) g'(x) g"(x)f '(x) = f "(2) g'(2) g"(2)f '(2) = f "(2)g'(2) 1
g'(2)f(2)
lim f"(2) = f(2)
x 2

and f'(2) = 0 & range of f(x) (0, )


so f"(2) = f(2) = +ve so f(x) has point of minima at x = 2
and f(2) = f"(2) so f(x) = f"(x) have atleast one solution in x R
Hindi.

lim
x 2
f(x) g(x)
f '(x) g'(x)
1
f(x) g(x) 0 vfu/kkZj~; :i D;ksfda f'(2) = 0, g(2) = 0 L.H. ds mi;ksx ls
x
lim
2 f '(x) g'(x) 0
f '(x) g(x) g'(x)f(x) f '(2) g(2) g'(2)f(2)
f "(x) g'(x) g"(x)f '(x) = f "(2) g'(2) g"(2)f '(2) = f "(2)g'(2) 1
g'(2)f(2)
lim
x 2

f"(2) = f(2) rFkk f'(2) = 0 & f(x) dk ifjlj (0, ) vr% f"(2) = f(2) = +ve
vr% f(x) dk x = 2 ij fufEu"B fcUnq gSA
rFkk f(2) = f"(2) vr% f(x) = f"(x) dk x R esa de ls de ,d gy gSA
49. Let a, , R. Consider the system of linear equations
ax + 2y =
3x 2y =
Which of the following statement(s) is(are) correct ?
(A) if a = 3, then the system has infinitely many solutions for all values of and
(B) If a 3, then the system has a a unique solution for all values of and
(C) If + = 0, the the system has infinitely many solutions for a = 3
(D) If + 0, then the system has no solution for a = 3
Ekkuk fd a, , R gSaA bu jSf[kd lehdj.kksa ds fudk; (system of linear equations) ij fopkj dhft,
ax + 2y =
3x 2y =
fuEufyf[kr esa ls dkSu lk ls dFku lgh gS gSa ?
(A) ;fn a = 3, rc rFkk ds lHkh ekuksa ds fy, fudk; ds vuUr (infinitely many) gy gSaA
(B) ;fn a 3, rc rFkk ds lHkh ekuksa ds fy, fudk; dk vf}rh; (unique) gy gSaA
(C) ;fn + = 0, rc a = 3 ds fy, fudk; ds vuUr gy gSaA

(D) ;fn + 0, rc a = 3 ds fy, fudk; dk dksbZ gy ugha gSaA

Ans. (B,C,D)
Sol. ax + 2y =
3x 2y =
(A) a = 3 gives fn;k x;k gS

=
or ;k +=0 not for all , (lHkh , ds fy, ugha gS

a 2
(B) a 3 0 where tgk = = 2a 6
3 2

(B) is correct lgh gS

(C) correct lgh

(D) if ;fn 0
3x + 2y = ........(1)
& rFkk 3x 2y = ........(2)

inconsistent vlaxr (D) correct lgh



50. Let a, b Rand a + b
2 2
0. Suppose S = z R : z 1 ,t R,t 0 , where i = 1 .
a ibt
If z = x + iy and z S then (x, y) lies on

1 1 ,0 for a >0,b 0
(A) the circle with radius
2a
and centre 2a

(B) the circle with radius


1 1
and centre ,0 for a < 0, b 0
2a 2a
(C) the x-axis for a 0, b = 0
(D) the y-axis for a = 0, b 0

ekuk fd a, b R vkSj a + b
2 2
0 gSA eku yhft, fd
S = z R : z
1
,t R,t 0 , tgk i = 1 .
a ibt
;fn z = x + iy vkSj z S gS rc (x, y)

1 1 ,0 gS tc a >0,b 0
(A) ml o`k ij gS ftldh f=kT;k
2a
vkSj dsanz fcUnq 2a

1 1 ,0 gS tc a <0,b 0
(B) ml o`k ij gS ftldh f=kT;k
2a
vkSj dsanz fcUnq 2a
(C) x- v{k ij gS tc a 0, b = 0

(D) y- v{k ij gS tc a = 0, b 0

Ans. (A,C,D)
a ibt
Sol. x + iy =
a 2
b2 t 2
a bt
x= .........(1) ; y= .........(2)
a 2
b 2 2
t b2 t 2
2
a
If ;fn a = 0, b 0, x = 0 (D) If ;fn a 0, b = 0, y = 0 (C)

a2 + b2t2 =
a
&
2
a +bt =
2 2 bt a
=
bt t=
ay ........(3)
x y x y bx

Putting (3) in (1) ((3) ls (1) esa j[kus ij)

2 a y
2 2 a2 y 2 1
b b2 x2 a
x a2 ;
x2 a
x a2 a2(x2 + y2) = ax x 2 + y2
a
x=0

1 , 0 dsUnz okyk o`k ; 1 2 02 0 1



circle with centre 2a radius f=kT;k = 2a =
2a
Paragraph # 1

Football teams T1 and T2 have to play two games against each other. It is assumed that the outcomes
of the two games are independent. The probabilities of T1 winning, drawing and losing a game against
1 1 1
T2 are , and , respectively. Each team gets 3 points for a win, 1 point for a draw and 0 point for a
2 6 3
loss in a game. Let X and Y denote the total points scored by teams T1 and T2, respectively, after two
games.
QqVckWy nyksa T1 rFkk T2 dks ,d nwljs ds fo:) nks [ksy (games) [ksyus gSA ;g eku fy;k x;k gS fd nksuksa [ksyksa
ds ifj.kke ,d nwljs ij fuHkZj ugha djrsA ny T1 ds ny T2 ds fo:) ,d [ksy esa thrus] cjkcj gksus vkSj gkjus dh
1 1 1
izkf;drk e'k% , vkSj gSaA izR;sd ny thrus ij 3 vad] cjkcjh ij 1 vad vkSj gkjus ij 0 vad vftZr
2 6 3
djrk gSA ekuk fd nks [ksyksa ds i'pkr ny T1 vkSj ny T2 ds }kjk vftZr dqy vad e'k% X vkSj Y gSaA

51. P (X > Y) is
P (X > Y) dk eku gS&

1 5 1 7
(A) (B) (C) (D)
4 12 2 12
Ans. (B)
Sol. P(X > Y) = T1T1 + DT1 + T1D (Where T1 represents wins and D represents draw)
1 1 1 1 1 1 5
= . . . = (B) is correct
2 2 6 2 2 6 12
Hindi. P(X > Y) = T1T1 + DT1 + T1D (tgk T1 thr rFkk D cjkcjh dks n'kkZrk gSA)

1 1 1 1 1 1 5
= . . . = (B) lgh gSA
2 2 6 2 2 6 12

52. P (X = Y) is
P (X = Y) dk eku gS&

11 1 13 1
(A) (B) (C) (D)
36 3 36 2
Ans. (C)
1 1 1 1 1 1 1 1 39 13
Sol. P(X = Y) = DD + T1T2 + T2T1 = . . . = = = (C) is correct lgh gSA
6 6 2 3 3 2 36 3 36 3 36


Paragraph-2
x2 y2
Let F1(x1, 0) and F2(x2, 0), for x1 < 0 and x2 > 0, be the foci of the ellipse + = 1. Suppose a
9 8
parabola having vertex at the origin and focus at F2 intersects the ellipse at point M in the first quadrant
and at point N in the fourth quadrant.
x2 y2
ekuk fd F1(x1, 0) vkSj F2(x2, 0) (ftlesa x1 < 0, x2 > 0) nh?kZo`k (ellipse) + = 1 dh ukfHk;k (Foci) gSA
9 8

ekuk fd ,d ijoy; (parabola) ftldk 'kh"kZ (vertex) ewyfcUnq (origin) ij vkSj ukfHk (focus) F2 ij gS] nh?kZo`k
dks Fke prqFkkZa'k (first quadrant) esa M ij vkSj prqFkZ prqFkkZa'k (fourth quadrant) esa N ij frPNsfnr djrk gSA

53. The orthocentre of the triangle F1MN is


f=kHkqt F1MN dk yEcdsU (orthocentre) gS&
9 2 9 2
(A) ,0 (B) ,0 (C) ,0 (D) , 6
10 3 10 3

Ans. (A)

x2 y2
Sol. Ellipse : 1 ..(1)
9 8
foci of ellipse are (1, 0)
Equation of parabola having vertex (0, 0) and focus (1, 0) is y2 = 4x .(2)
y
2
y = 4x
M

x
F1(1,0) R

F2(1,0)
N

x2 4x 2 3
from equation (1) & (2) 1 2x + 9x 18 = 0 x= , 6 (rejected)
9 8 2

3 3
M , 6 and N , 6
2 2

3 5 3
Equation of altitude from vertex M , 6 is y 6 = x
2 2 6 2

12 3 9
9
put y = 0 we get x x= orthocenter of F1 MN is ,0
5 2 10 10
x2 y2
Hindi. nh?kZo`k: 1 ..(1)
9 8
nh?kZo`k dh ukfHk;k (1, 0) gSaA
(0, 0) 'khZ"kZ rFkk (1, 0) ukfHk okys ijoy; dk lehdj.k y2 = 4x .(2)
y
2
y = 4x
M

x
F1(1,0) R

F2(1,0)
N

x2 4x 3
lehdj.k (1) rFkk (2) ls 1 2
2x + 9x 18 = 0 x= , 6 (vLohdk;Z)
9 8 2

3 3
M , 6 rFkk N , 6
2 2

3 5 3
M , 6 ls 'kh"kZyEc dk lehdj.k y 6 = x
2 2 6 2

y = 0 j[kus ij

12 3 9
x x=
5 2 10

9
F1 MN dk yEcdsUnz ,0 gSA
10
Ans. (A)

54. If the tangents to the ellipse at M and N meet at R and the normal to the parabola at M meets the x-axis
at Q, then the ratio of area of the triangle MQR to area of the quadrilateral MF1NF2 is
;fn nh?kZo`k ds fcUnqvksa M vkSj N ij Li'kZ js[kk,a (tangents) R ij feyrh gS vkSj ijoy; ds fcUnq M ij vfHkyEc
x-v{k dks Q ij feyrk gS] rc f=kHkqt MQR ds {ks=kQy vkSj prqHkZqt (quadrilateral) MF1NF2 ds {ks=kQy dk

vuqikr (ratio) gS&


(A) 3 : 4 (B) 4 : 5 (C) 5 : 8 (D) 2 : 3
Ans. (C)


3 x(3 / 2) y 6
Sol. Equation of tangent at point M , 6 to the ellipse is 1
2 9 8

put y = 0 R is (6, 0)

3 6 3
Equation of normal to the parabola at point M , 6 is y 6 = x
2 2 2

7
put y = 0 Q is ,0
2

1 5
. . 6
Area of MQR 5
Now = 2 2 Ans. (C)
Area of quadrilateral MF1NF2 1 8
.2.2 6
2

3 x(3 / 2) y 6
Hindi. nh?kZo`k ds fcUnq M , 6 ij Li'kZ js[kk dk lehdj.k 1
2 9 8

y = 0 j[kus ij R, (6, 0) gSA

3 6 3
M , 6 ij ijoy; ds vfHkyEc dk lehdj.k y 6 = x gSA

2 2 2

7
y = 0 j[kus ij Q ,0 gSA
2

1 5
. . 6
MQR dk
{k=s kQy 2 2 5
vc = Ans. (C)
prqHkZqt MF1NF2 dk {k=s kQy 1
.2.2 6 8
2