Sei sulla pagina 1di 23

#GROUP# 26162

#QID# 602679

(1.) Ratis dog Alex runs out of its kennel in the West direction. She chases it. She runs 40 m
behind it and then walks 9 m in the South direction. She then walks 100 m to her left and finally after
walking 20 m in the North direction, she finds it by the bush. How far is Alex from its kennel?

(a.) 60 m

(b.) 49 m

(c.) 61 m

(d.) 71 m

(e.) 65 m

Ans: c

Exp: Required distance = (100 - 40) 2 + (20 - 9) 2 = 61 .

#GROUP# 26163

Direction for 2 to 5

In a group of 5 persons A, B, C,D and E.


B and C are intelligent in Mathematics and Geography. A and C are intelligent in Mathematics and
History. B and D are intelligent in Political Science and Geography. D and E are intelligent in Political
Science and Biology. E is intelligent in Biology, History and Political Science.

#QID# 602680

(2.) Who is intelligent in Mathematics, Political Science and Geography?

(a.) A

(b.) B

(c.) C

(d.) D

(e.) E

Ans: b

#QID# 602681

(3.) Who is intelligent in Mathematics and History but not in Geography?


(a.) C

(b.) E

(c.) A

(d.) B

(e.) D

Ans: c

#QID# 602682

(4.) Who is intelligent in Mathematics, Geography and History?

(a.) E

(b.) A

(c.) D

(d.) C

(e.) B

Ans: d

#QID# 602683

(5.) Who is intelligent in Political Science, History and Biology?

(a.) A

(b.) B

(c.) C

(d.) D

(e.) E

Ans: e

#QID# 602684

(6.) Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as
established by the five Problem Figures.
(a.) 1

(b.) 2

(c.) 3

(d.) 4

(e.) 5

Ans: c

Exp: In each step, element at the upper-right position gets enlarged, inverts vertically and reaches
the lower-left corner; the existing element at the lower-left position, is lost and a new small element
appears at the upper-right position.

#QID# 602685

(7.) If a% of b = b % of b/a then what is the relation between a and b?

(a.) a2=b

(b.) a=b2

(c.) a=b

(d.) a=1/b

Ans: a

#GROUP# 26164

Direction for 8 to 10
Question below has a problem and two statements numbered I and II giving certain Information. You
have to decide if the information given in the statements is sufficient for answering the problem.
Indicate your answer as:
1 If data in statement I alone are sufficient to answer the question.
2 If data in statement II alone are sufficient to answer the question.
3 If data either in I or II alone are sufficient to answer the question.
4 If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the
question.
5 If the data in both the statements are needed

#QID# 602686
(8.) What is the length of a running train crossing another 180metre long train running in the
opposite direction?

(I) The relative speed of the two trains was 150 kmph.
(II) The trains took 9 seconds to cross each other.
(a.) 1

(b.) 2

(c.) 3

(d.) 4

(e.) 5

Ans: e

Exp: No statement alone is sufficient. Combining both we get the sum of length of two
trains = 150 x (5 / 18) x 9 = 375 meter. Hence the length of the other train = 375 - 180 = 195 meter

#QID# 602687

(9.) What is the value of the sum of a list of n odd integers?

(I) n=8
(II) The square of the number of integers on the list is 64.
(a.) 1

(b.) 2

(c.) 3

(d.) 4

(e.) 5

Ans: d

Exp: From (I), the value of terms is not given. From (II) again we get n=8.
Hence sum can not be obtained in any case)

#QID# 602688

(10.) What is the value of a+b?

(I) a-b=4
(II) ab=5
(a.) 1

(b.) 2
(c.) 3

(d.) 4

(e.) 5

Ans: e

#QID# 602689

(11.) Odometer is to mileage as compass is to

(a.) speed

(b.) hiking

(c.) needle

(d.) direction

Ans: d

#QID# 602690

(12.) ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA..What will be the term in the blank space?

(a.) OLPA

(b.) KLMA

(c.) LLMA

(d.) KLLA

Ans: d

#GROUP# 26165

Direction for 13 to 16

The following pie-chart shows the sources of funds to be collected by the National Highways
Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answers the question that
follow

Sources of funds to be arranged by NHAI for Phase II projects (in crores Rs.)
#QID# 602691

(13.) Near about 20% of the funds are to be arranged through:

(a.) Market Borrowing

(b.) External Assistance

(c.) SPVS

(d.) Toll

(e.) Annuity

Ans: b

Exp: 20% of 57600 crore is = 11520 crore which is External Assistance.

#QID# 602692

(14.) If NHAI could receive a total of Rs. 9695 crores as External Assistance, by what percent
(approximately) should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds?

(a.) 18%

(b.) 10%

(c.) 6%

(d.) 8%

(e.) 16%

Ans: c

Exp: Difference = 11486- 9695 = 1791 => 1791/29952 =6 %

#QID# 602693
(15.) If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10%
commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency, so
that the project is supported with a maximum of Rs. 4910 crores?

(a.) 6213 Crore

(b.) 4960 Crore

(c.) 5827 Crore

(d.) 5316 Crore

(e.) 5401 Crore

Ans: e

Exp: 4910 + 491 =5401Crore

#QID# 602694

(16.) The central angle corresponding to Market Borrowing is

(a.) 52 degree

(b.) 137.8 degree

(c.) 178.4 degree

(d.) 187.2 degree

(e.) 165.2 degree

Ans: d

Exp: (29952/57600) x 360

#QID# 602695

(17.) The difference between simple and compound interests compounded annually
on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum is:

(a.) 525

(b.) 625

(c.) 465

(d.) 545

(e.) 825

Ans: b
#QID# 602696

(18.) . The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% of selling price what is the selling
price?

(a.) 13.86

(b.) 11.34

(c.) 14.00

(d.) 15.40

Ans: c

#QID# 602697

(19.) . Three numbers are in the ratio 3 : 4 : 5. The sum of the largest and the smallest equals the
sum of the third and 52. The smallest number is

(a.) 20

(b.) 27

(c.) 39

(d.) 52

Ans: c

#QID# 602698

(20.) The sum of three numbers is 68. If the ratio between first and second be 2 : 3 and that
between second and third be 5 : 3, then the second number is

(a.) 30

(b.) 20

(c.) 58

(d.) 48

Ans: a

#QID# 602699

(21.) At 12.00 hours, J starts to walk from his house at 4 kmph. At 13.30, P follows him
from J's house on his bicycle at 8 kmph. When will P catch J ?
(a.) 14:00 PM

(b.) 15:00 PM

(c.) 17:30 PM

(d.) 7:30 AM

(e.) 19:30 PM

Ans: b

#QID# 602700

(22.) In a right angled triangle with sides a, b and hypotenuse c, the altitude drawn on the
hypotenuse is x, Then

(a.) ab = x

1 1 1
(b.) + =
a b x

(c.) a + b = 2x

1 1 1
(d.) 2
+ 2
=
a b x2

(e.) None of these

Ans: d

1 1
Exp: Area of the triangle = ab = cx. So, ab = cx. Moreover, a2 + b2 = c2 or
2 2
a 2 + b2 c2 c2 1 1 1 1
2 2
= 2 2
= 2 2
= 2 or 2 + 2 = 2 .
a b ab c x x a b x

#QID# 602701

(23.) Statements: All tables are boxes.

Some boxes are windows.


Conclusions: I. Some tables are windows
II. All boxes are table

(a.) None follows

(b.) 1 follows

(c.) 2 follows

(d.) Both Follows


Ans: a

#QID# 602702

(24.) Efficiency of Ravi and Mayank in doing the same work is 3:2. If together they can
complete a work in 18 days, then in how many days Ravi can complete the work alone?

(a.) 45

(b.) 30

(c.) 24

(d.) 40

Ans: b

#QID# 602703

(25.) N men can do a piece of work in 8 days. The same work can be done by (N +
4) men in 6 days.Find the value of N.

(a.) 10

(b.) 12

(c.) 14

(d.) None of these

Ans: b

#GROUP# 26166

Direction for 26 to 30

Some scientists have engineered a form of the deadly H 5N1 virus that is easily transmissible and could
cause lethal human pandemics. The World Health Organization (WHO) issued a stern warning on
Friday to scientists who have engineered a highly pathogenic form of the deadly H 5N1 bird flu virus,
saying their work carries significant risks and must be tightly controlled.

The United Nations health body said it was "deeply concerned about the potential negative
consequences" of work by two leading flu research teams who this month said they had found ways
to make H5N1 into a easily transmissible form capable of causing lethal human pandemics.
The work by the teams, one in The Netherlands and one in the United States, has already prompted
an unprecedented censorship call from U.S. security advisers who fear that publishing details of the
research could give potential attackers the know-how to make a bio-terror weapon.

The U.S. National Science Advisory Board for Bio-security has asked two journals that want to publish
the work to make only redacted versions of studies available, a request to which the journal editors
and many leading scientists object. In its first comment on the controversy, the WHO said: "While it
is clear that conducting research to gain such knowledge must continue, it is also clear that certain
research and especially that which can generate more dangerous forms of the virus ... has risks."

H5N1 bird flu is extremely deadly in people who are directly exposed to it from infected birds. Since
the virus was first detected in 1997, about 600 people have contracted it and more than half of them
have died. But so far it has not yet naturally mutated into a form that can pass easily from person to
person, although many scientists fear this kind of mutation is likely to happen at some point and will
constitute a major health threat if it does.

Flu researchers around the world have been working for many years trying to figure out which
mutations would give H5N1 the ability to spread easily from one person to another, while at the same
time maintaining its deadly properties. The U.S. National Institutes of Health funded the two research
teams to carry out research into how the virus could become more transmissible in humans, with the
aim of gaining insight on how to react if the mutation occurred naturally.

#QID# 602704

(26.) What does pandemic mean as per the passage?

(a.) panic situation

(b.) a disease causing panic amongst people

(c.) An outbreak of a disease

(d.) losses

(e.) none of the above

Ans: c

#QID# 602705

(27.) deeply concerned about the potential negative consequences by this


statement what the writer wants to point out?

(a.) the latest researches can be very dangerous if fell in wrong hands

(b.) the latest researches needs to be done in very preserved environment so that the general
mass is not affected

(c.) the deep concern is whether these kinds of researches should be carried on or not

(d.) not yet naturally mutated into a form that can pass easily from person to person

(e.) All of the above

Ans: a

#QID# 602706

(28.) redacted versions what does the writer want to explain with this term?

(a.) very informative


(b.) rightly informative

(c.) censured information

(d.) very elaborated information

(e.) None of the above

Ans: c

#QID# 602707

(29.) In the passage mutations word is used many times, but in what context?

(a.) organic development

(b.) organic synthesis

(c.) biological interference

(d.) a change in the DNA sequence

(e.) None of the above

Ans: d

#QID# 602708

(30.) In the passage there is repeeated reference to leading flu research teams, they are
from

(1) WHO
(2) USA
(3) Netherlands
(a.) 1 only

(b.) 2 only

(c.) 3 only

(d.) 2 & 3 only

(e.) 1 & 3 only

Ans: d

#QID# 602709

(31.) Choose the word which is the same in meaning as the word given in bold as
used in the passage.

* Lethal
(a.) wholesome
(b.) healthy

(c.) baleful

(d.) healthful

(e.) None of these

Ans: c

#QID# 602710

(32.) Choose the word which is the same in meaning as the word given in bold as
used in the passage.

*Significant
(a.) obscure

(b.) anonymous

(c.) paltry

(d.) unexpressive

(e.) None of these

Ans: a

#QID# 602711

(33.) Choose the word which is the same in meaning as the word given in bold as
used in the passage.

* Health
(a.) unhealthiness,

(b.) sickness

(c.) verdure

(d.) unsoundness

(e.) None of these

Ans: c

#GROUP# 26167

Direction for 34 to 36

Arranged marriage survives among the Indian middle class partly because a new kind of system has
emerged. A generation ago, a bride and groom rarely spoke to each other before the wedding. In
many cases they had never even laid eyes on each other. They had no veto power over their parents'
choice, and if the marriage was miserable, so be it. Even now, far the majority of Indians, marriage
still works this way. But these days middle-class couples are allowed to meet several times before
making a decision, and a few can go out once or twice alone. Although most marriages are still
arranged among members of the same caste, engagements may last six months and more, and
women may reject the choice of their parents.
/
#QID# 602712

(34.) This whole passage is mainly about

(a.) the middle class in India

(b.) the system of arranged marriage in India

(c.) the undesirability of the system of arranged marriage in India

(d.) the system of arranged marriage among the Indian middle class.

Ans: d

#QID# 602713

(35.) It is correct to say that

(a.) Changes have come about in the system of arranged marriage more recently.

(b.) Facts depict that arranged marriage is not a well established practice

(c.) Arranged marriage is better than love marriage.

(d.) Arranged marriage is not justified.

Ans: a

#QID# 602714

(36.) Arranged marriage is likely to survive among the Indian middle class partly
because

(a.) the Indian middle class is still economically not as strong as the middle class in the West.

(b.) the bride and the groom have no veto power over their parents' decision.

(c.) the system of arranged marriage has become more flexible and tolerant in recent times.

(d.) the caste system, which is the basis of arranged marriage, remains unchanged.

Ans: c

#QID# 602715

(37.) Antonym of the word rarely is

(a.) Often
(b.) not often

(c.) occasional

(d.) seldom

Ans: a

#QID# 602716

(38.) Synonym of reject is

(a.) refuse

(b.) accept

(c.) arrange

(d.) dismiss

Ans: b

#QID# 602717

(39.) Tick the appropriate meaning for the idioms mentioned in bold for the
following sentences:

You shouldn't sign there. I think he's about to make a monkey out of you.
(a.) to make a fool of you

(b.) to make you feel stupid

(c.) to make you lose money

(d.) to make you lose interest

Ans: a

#QID# 602718

(40.) Tick the appropriate meaning for the idioms mentioned in bold for the
following sentences:

Well, he's not intelligent at all. He's a bird brain.


(a.) a fool

(b.) a criminal

(c.) a conman

(d.) a devil
Ans: a

#QID# 602719

(41.) Choose the alternative which best expresses the meaning of the
Idiom/Phrase.

The news of his fathers depth dealt him a severe blow.


(a.) to give support

(b.) to be in favor of

(c.) to hit or strike severely

(d.) to support on certain issues

Ans: c

#QID# 602720

(42.) Choose the alternative which best expresses the meaning of the
Idiom/Phrase mentioned in bold.

Though he is nice by heart and nature, but everybody is often disinclined to associate freely
with him because he gives pap to everybody with a hatchet.
(a.) to try to cover up defects

(b.) to be indisposed

(c.) to do favors in an unpleasant manner

(d.) to conclude anything unsatisfactorily

Ans: c

#QID# 602721

(43.) Tick the appropriate meaning for the idioms mentioned in bold for the
following sentences:

So you think you are the big cheese?


(a.) the man with big ears

(b.) the man with the important job

(c.) the man with the yellow teeth


(d.) the man with the big smile

Ans: b

#QID# 602722

(44.) Ravi felt something bizarre and morbid about the entire building. The
antonym of the italicized word is

(a.) Weird

(b.) Odd

(c.) Bland

(d.) Appealing

Ans: d

#QID# 602723

(45.) Radhas viewpoint was correct but her attitude towards her mother was quite
impertinent. The antonym of the italicized word is

(a.) Disrespectful

(b.) Respectful

(c.) Inadequate

(d.) Brazen

Ans: b

#QID# 602724

(46.) The humility of the guest faculty was noticed by everyone. The antonym of the
italicized word is

(a.) Grandeur

(b.) Arrogance

(c.) Friendliness

(d.) Decency

Ans: b

#QID# 602725
(47.) Like paucity, affluence can on occasion generate its own tribulations. The
antonym of the italicized word is

(a.) Indigence

(b.) Opulence

(c.) Riches

(d.) Exuberance

Ans: a

#QID# 602726

(48.) The committee members found the assignment to be feasible. The antonym
of the italicized word is

(a.) Practical

(b.) Impossible

(c.) Realistic

(d.) Possible

Ans: b

#QID# 602727

(49.) Select from the alternatives a word which conveys more or less the same
meaning.

Specifically
(a.) Broadly

(b.) Precisely

(c.) Largely

(d.) Roughly

Ans: b

#QID# 602728

(50.) Ramesh was told to never endure any kind of ragging so he bravely stood
up to all his bullying seniors. The meaning of the italicized phrase is

(a.) challenged

(b.) fought back


(c.) resisted

(d.) defeated

Ans: c

#QID# 602729

(51.) Ritesh was offered a lucrative package during his placement. The meaning
of the italicized word is

(a.) good

(b.) profitable

(c.) excellent

(d.) significiant

Ans: b

#QID# 602730

(52.) Historys verdict for him is that he will always have a special place in its
pages. The meaning of the italicized word is

(a.) judgement

(b.) voice

(c.) outcome

(d.) prediction

Ans: a

#QID# 602731

(53.) The base of an Indian Politician is the group of sycophants around him
who earn a bad name for their leaders. The meaning of the italicized word is

(a.) submissive

(b.) foppish

(c.) flatterers

(d.) jarnor

Ans: c

#GROUP# 26168

Qns. 54 - 61. Fill in the blanks with most appropriate option.


#QID# 602732

(54.) In general, there is no sense of _______here, of the government stepping in


and taking charge of the situation.

(a.) final

(b.) finally

(c.) finalize

(d.) finality.

Ans: d

#QID# 602733

(55.) The feeling of being part of a group can make a soldier more
_________because he is afraid to let his buddies down.

(a.) courage

(b.) encourage

(c.) courageous

(d.) courageously.

Ans: c

#QID# 602734

(56.) Tanmay and Tanya have been learning English _____ six years.

(a.) Since

(b.) For

(c.) Until

(d.) None of the Above

Ans: b

#QID# 602735

(57.) Ashish and Asha have been learning French _____ 1998.

(a.) Since

(b.) For

(c.) Until
(d.) None of the Above

Ans: a

#QID# 602736

(58.) I was told prior to leaving the campus that the air is very ______, and there
is ______ ice on the road.

(a.) cool many

(b.) cold a lot of

(c.) hot much

(d.) None of these

Ans: b

#QID# 602737

(59.) The ______ shirt in question is too ______.

(a.) large big

(b.) heavy small

(c.) wet rainy

(d.) None of these

Ans: a

#QID# 602738

(60.) The library is a good place to ______ because it is very ______.

(a.) eat hungry

(b.) learn intelligent

(c.) read open

(d.) study quiet

Ans: d

#QID# 602739

(61.) My neighbor Mohan is both ________ and ________; he keeps to himself as


he has great fear of anyone who isn't from our town.

(a.) insular...xenophobic
(b.) ignorant...biased

(c.) isanthropic...tolerant

(d.) callous...predisposed

Ans: a

#QID# 602740

(62.) Will you lend me few rupees in this hour of need?.The correct form of the
underlined phrase is

(a.) Lend me any rupees

(b.) lend me the few rupees

(c.) Lend me a few rupees

(d.) No improvement

Ans: c

#QID# 602741

(63.) Will you kindly open the knot? The correct form of the underlined
word is

(a.) Untie

(b.) Break

(c.) Loose

(d.) No Improvement

Ans: a

#QID# 602742

(64.) His powerful desire brought about his downfall. The correct form of the
underlined phrase is

(a.) His intense desire

(b.) His desire for power

(c.) His fatal desire

(d.) No improvement

Ans: b
#QID# 602743

(65.) He found a wooden broken chair in the room. The correct form of the
underlined phrase is

(a.) Wooden and broken chair

(b.) Broken wooden chair

(c.) Broken and wooden chair

(d.) No improvement

Ans: b