Sei sulla pagina 1di 9

MOCK PAPER CTS-1 VERBAL(shuchi)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the
basis of the information provided in the passage.

BOLLYWOOD: what a strange name! But stranger still is the wide acceptance that the term has
gained over the last few years in a country where the dominant prevailing view is that Indian
popular cinema is an entirely indigenous product. Today, not only the English language media
which is probably the terms original habitat, but also the Indian language press, not only
journalists but also film scholars employ this term to talk about Indian popular cinema. Is this a
name that incorporates a criticism?

Is it meant to suggest that the cinema is imitative and therefore deserves to be rechristened to
highlight this derivativeness? Or is it in fact the opposite: an attempt to indicate a difference
internal to the dominant idiom, a variation that is related to but distinct from the globally
hegemonic Hollywood? Is it Indian cinemas way of signifying its difference or is it
(inter)national film journalism and scholarships way of reinscribing the difference that Indian
cinema represents within an articulated model of global hegemony and resistance?

It is natural that those who have invested in earlier models of the Indian popular cinema the
so many cinemas model, the folk culture model, the yeh-to-public-hai-yeh-sab-janti-hai
model, the regressive pulse of the people model, the ideological model, art versus popular,
and so on, should feel slightly resentful of this development which threatens to absorb their
own special areas into its commodious (because ill-defined) purview. Bollywood in that sense is
not a term with a specific signified: an empty signifier, it can be applied to any set of signifieds
within the realm of Indian cinema.

Contrary to what we might expect, it does not, for instance, explicitly exclude the middle/art
genres from its field. It belongs to an order of signifiers that seems to want to capture a mood
or style, rather than designate a piece of reality.

1) Which of the following is the main idea of the passage?

a) To emphasize how the term Bollywood can be interpreted.


b) To exhibit the fact that Bollywood as a term has multiple meanings.
c) To highlight the fact that Bollywood as a term reflects the imitative nature of the
Indian film industry.
d) None of the above

Ans: c)
2) As per the author which of the following is a trait of Bollywood?

a) It is not a derivative of its western counterpart.


b) It is not indigenous.
c) It represents globalisation.
d) None of the above.

Ans: d)

3) Which of the following best represents the tone of the author?

a) Questioning
b) Argumentative
c) Discussion
d) Inquisitive

Ans: d)

4) What does the author mean by the word habitat as used in the passage?

a) origin
b) occurrence
c) source
d) environment

Ans: c)

5) Which of the following is true as per the passage?

a) Even film scholars employ the term Bollywood to refer to Indian popular cinema.
b) The term Bollywood does not refer to art movies.
c) Bollywood is definitely a derogatory term.
d) Any form of cinema has to be imitative.

Ans: a)

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the
basis of the information provided in the passage.
Quite a haul. The power of gun is a heady aphrodisiac. Unemployed youth are given instant
respect, a position in society, a regular income. Unchecked, they run amok with scant respect
for human rights. Mercenaries have no compunctions in killing, kidnapping, extorting, raping or
looting. In 1995, even Amnesty International, no friend of the Indian government, was forced to
issue a strongly worded statement.

The recent Amnesty report reiterates that there is evidence that Pakistan has provided men,
training and military support to some groups seeking accession to Pakistan. The complexion of
the militancy has undergone a serious change. It is no longer an urban phenomenon. Trained
Islamic fighters from a range of Muslim countries, including Sudan and Afghanistan, believing
themselves to be holy warriors, engage in some of the most brutal abuses, especially targeting
the Hindu community. Painting Kashmir in communal colours cannot work with a people where
Kashmiriyat forms the foundation of civil society. This is an old trick, a card played often in a
hand that has always lost.

Amnesty International also commented that while the state government has the responsibility
to restore and maintain order, in an extreme security situation of this kind, it also has the
obligation to promote and protect human rights at all times. A tall order!

What azaadi, what militants? This is azaadi Bhat, a shikara-wallah.The freedom from fear.
The freedom to pursue an occupation by choice. Bhat earns Rs 150 for two shikara rides, which
is twice what he was earning a few months ago. The tourists are trickling back, slowly. Times
are changing. Kashmir is in a twilight zone. Mired in a recent past of violence, there is hope,
genuine hope for a peaceful future.

The people voted for an end to violence. There is now an open opposition to militancy. But will
corruption ruin this chance for peace again? Will Kashmir forever be at a crossroads of
simmering violence or compromised peace? Or should we leave that to the Angels of God?
They cannot and will not give up. Though fewer in number, the foreign mercenaries remain
dedicated, committed warriors of jehad. Funding for the Lakshar-e-Taiba, Harkat-ul-Ansar,
perhaps even the Hizbul Mujahideen, is unlikely to lessen; on the contrary it is likely to increase,
to combat the normalcy that is threatening to break through the years of violence. These are
men with a mission a mission that must continue, in a movement that has diverged widely
from its original goal of azaadi.

There will always remain the few hardcore local supporters who arrange for shelter, food and
hideouts. Even some members of the Hurriyat Conference, for lack a better definition the
opposition in Kashmir, are known to make arrangements for the mercenaries. The drug runners
cum arms dealers need the conflict to continue. The Gujjar tribesmen who guide mercenaries
through easier infiltration routes must make a living. Society is entrenched in a system, in a
cycle. A fringe will always keep this cycle going. With some help from Angels!
6) Which of the following view is supported by the author in the passage?

a) Only divine intervention can save Kashmir.


b) Kashmir is a state beyond all hope.
c) The state of affairs in Kashmir is depressing.
d) None of the above.

Ans: d)

7) Which of the following best represents the main idea of the passage?

a) Kashmir is slowly but steadily returning to normalcy due to ideological change.


b) Kashmiri society is in need of political support.
c) It focuses on the militancy in the region.
d) It outlines the views of the troubled society of Kashmir.

Ans: a)

8) Which of the following is true as per the passage?

a) The militants are supported in their acts by some Kashmiri and other tribes for their
trivial pursuits.
b) The state government is responsible only for maintaining order and not for protecting
human rights.
c) The people have always been voting for an end to violence.
d) None of the above

Ans: a)

9) What does the author mean by a tall order as used in the passage?

a) An important task.
b) A cake walk.
c) An easy deal.
d) An absolute failure.

Ans: d)

10) What does the word mired as used in the passage mean?

a) Hinder
b) Ponder
c) Protect
d) Growth

Ans: a)

Directions for Questions 11-15: Read each sentence to find if there is any grammatical error in
it. If there is any error, it will be only one part of the sentence. The number or alphabet of
that part is your answer.

11)

A) May I know/ B) who you want / C) to see please / D) No error

i) A

ii) B

iii) C

iv) D

Ans: ii)

12)

A) Due to me being a newcomer / B) I was unable to get a house / C) suitable for my wife and
me / D) No error

i) A

ii) B

iii) C

iv) D

Ans: i)

13)

A) According to the/ B) weather forecast its / C) going to rain tomorrow. / D) No error

i) A
ii) B

iii) C

iv) D

Ans: ii)

14.

A) No matter / B) how careful one drives, / C) accidents happen. / D) No error

i) A

ii) B

iii) C

iv) D

Ans: ii)

15.

A) He never liked dancing, / B) drinking / C) or to go to late night parties. / D) No error

i) A

ii) B

iii) C

iv) D

Ans: iii)

Directions for Questions 16-18: In each of the following questions, some sentences are given
which are on the same theme. Decide which sentence is the most preferable with
respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal writing in English. Find the correct
sentence.

16)

a) Some of the dessert was left by the end of the birthday party.
b) None of the dessert were left by the end of the birthday party.
c) All of the desserts was left by the end of the birthday party.
d) Some of the desserts was left by the end of the birthday party.

Ans: a)

17)

a) Neither Don nor Donna have played hockey.


b) Neither Don nor Donna are playing hockey.
c) Neither Don nor Donna is playing hockey.
d) Neither Don nor Donna were playing hockey.

Ans: c)

18)

a) All of the money is being spent on clothing.


b) All of the money are being spent on clothing.
c) All of the funds has been spent on clothing.
d) All of the classes is willing to take part in the prank.

Ans: a)

Directions for Questions 19-20: In each of the following questions, four sentences are given.
Choose the grammatically correct sentence.

19)

a) One-third of the voters tends not to cast their ballots in national elections.
b) Here's the paper clips you requested.
c) She is one of those doctors who make house calls.
d) Dr. Cresta is one of those professors who does whatever it takes to get his point across
to his students.
Ans: d)

20)

a) She is the only seller who does what it takes to help her clients shop joyfully.
b) Her and him are always fighting.
c) When Toni and him come over, we always have a great time.
d) Between you and I, this book is a bore.

Ans: a)

Directions for Questions 21-25: In each of the following questions, a paragraph or a sentence
has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given
below. Choose the correct order of these parts from the given alternatives.

21)

1. This 2. done 3.just 4.not 5.is

a) 1, 5, 3, 4, 2.
b) 1, 2, 5, 3, 4.
c) 1, 2, 3, 4, 5.
d) 1, 3, 4, 2, 5.

Ans: a)

22)

1. give 2.his 3.When 4.? 5. Mark 6.will 7.present 8.birthday 9.you

a) 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8, 9
b) 2, 6, 3, 4, 7, 5, 8, 9, 1
c) 3, 6, 9, 1, 5, 2, 8, 7, 4
d) 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8, 9

Ans: c)
23)

1. to 2. carry 3. big 4. box 5. too 6. this 7. is 8. heavy

a) 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8.
b) 6, 3, 4, 7, 5, 8, 1, 2.
c) 1, 2, 3, 6, 7, 4, 5, 8.
d) 1, 2, 3, 6, 4, 8, 7, 5.

Ans: b)

24)

1. dinner 2. would 3. you 4. have 5. with 6. us 7. tomorrow 8.?

a) 2, 3, 4, 1, 5, 6, 7, 8.
b) 6, 3, 4, 7, 5, 8, 1, 2.
c) 1, 2, 3, 6, 7, 4, 5, 8.
d) 3, 4, 7, 6, 5, 8, 1, 2 .

Ans: a)

25)

1. idea 2. ! 3. my 4. not 5. like 6. friend 7. did 8. my

a) 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8
b) 1, 2, 8, 3, 4, 7, 5, 6
c) 3, 6, 7, 4, 5, 8, 1, 2.
d) 1, 2, 3, 6, 4, 7, 5, 8

Ans: c)