0 Voti positivi0 Voti negativi

18 visualizzazioni10 pagineDAS CDSA SDSADSA

Jun 09, 2017

© © All Rights Reserved

DOCX, PDF, TXT o leggi online da Scribd

DAS CDSA SDSADSA

© All Rights Reserved

18 visualizzazioni

DAS CDSA SDSADSA

© All Rights Reserved

- ArcSec.pdf
- 2006 Metrobank
- Maths Ix Periodic Test 1 Samper Paper 02 2017
- DS_Full
- Practice Test in General Education Mathematics.docx
- F2MCp01
- Numeracy Activities
- F1 Maths Annual Scheme of Work_2010
- decimal expansion of fractions
- J_Finding a final amount in a word problem on exponential growth or decay.pdf
- Kertas Ujian Math 2005
- Introdução
- e Shelby Tensor
- MidMathP1
- Divisibility Tests
- Math Basics
- Algebraic Expressions
- 4037_s18_qp_22.pdf
- Exponents Discovery 2
- A20 - Sequences VJ

Sei sulla pagina 1di 10

Q. 1. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is

233.5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number?

(a) 64 (b) 56 (c) 106 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (b)56

Explanation:

The sum of the five numbers = 5 213 =1065

The sum of the first two numbers = 2 233.5 = 467

The sum of the last two numbers = 542

Then the sum of the four numbers = 467 + 542 =1009

So, the third number will be = 1065 1009 = 56. Ans.

Q. 2. The average age of a woman and her daughter is 16 years. The ratio of their ages is 7:1

respectively. What is the womans age?

(a) 4 years (b) 28 years (c) 32 years (d) 6 years (e) None of these

Ans: (b) 28 years

Explanation:

Sum of their ages = 2 16 = 32

Let 7x and x be their respective ages, then, 8x = 32 and x = 4

So, the age of the woman = 7x = 7 4 = 28 years.Ans.

Q. 3. Find the average of the following set of scores:

568, 460, 349, 987, 105, 178, 426

(a)442 (b)441 (c)440 (d)439 (e)None of these

Ans: (d) 439

Explanation:

Average = sum of the scores/No. of scores

= 3073/7 = 439.Ans.

Q. 4. The average age of 54 girls in a class was calculated as 14 years. It was later realized

that the actual age of one of the girls in the class was calculated as 13 years. What is the

actual average age of the girls in the class? (Rounded off to two digits after decimal).

(a) 10.50 years (b) 12.50 years (c) 12 years (d) 13.95 years (e) None of these

Ans: (d) 13.95

Explanation:

The sum of the ages of the 54 girls entered as error = 54 14 = 756.

Now, deduct the error i.e. 13 10.5 = 2.5

Then the actual sum of the ages = 756 2.5 = 753.5

So, the actual average = 753.5/54 = 13.95 years. Ans.

Q. 5. The average age of a man and his son is 40.5 years. The ratio of their ages is 2 : 1

respectively. What is the mans age?

(a) 56 years (b) 52 years (c) 54 years (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 54 years.

Explanation:

Let the age of the son = x

Then, 2x + 1x i.e. 3x = 40.5 2 = 81

Therefore, x = 27 and so the mans age = 2x = 2 27 = 54 years. Ans.

Q. 6. A car covers a distance from town A to town B at the speed of 58 kmph and covers the

distance from town B to town A at the speed of 52 kmph. What is the approximate average

speed of the car?

(a ) 55 kmph (b) 52 kmph (c) 48 kmph (d) 50 kmph (e) 60 kmph

Ans: (a) 55 kmph

Explanation:

Average speed = sum of the two speeds/2 = 58 + 52 =110/2 = 55 kmph.Ans.

Note:

Otherwise, If two equal distances are covered at two different speeds of x kmph and y kmph,

then, Average speed = 2xy/x + y kmph.

Q. 7. If 36a + 36b = 576, then what is the average of a and b?

(a) 16 (b) 8 (c) 12 (d) 6 (e) None of these

Ans: (b) 8

Explanation:

36 (a+b) = 576, given, then, a + b = 576/36 = 16

So, the average of a and b = a + b/2 = 16/2 = 8. Ans.

Q. 8. The average marks of 65 students in a class was calculated as 150. It was later realized

that the marks of one of the students was calculated as 142, whereas his actual average marks

were 152. What is the actual average marks of the group of 65 students? (Rounded off to two

digits after decimal)

(a) 151.25 (b) 150.15 (c) 151.10 (d) 150.19 (e) None of these

Ans: (b) 150.15

Explanation:

Increase in total marks = 152 142 = 10

Therefore the New average = 150 + 10/65 = 150.15.Ans.

OR

Sum of the total average marks of 65 students = 65 150 = 9750

Here, add the difference of 10 marks = 9760.

Therefore the New average = 9760/65 = 150.15. Ans.

Q. 9. In a class there are 32 boys and 28 girls. The average age of the boys in the class is 14

years and the average age of the girls in the class is 13 years. What is the average age of the

whole class? (Rounded off to two digits after decimal)

(a) 13.50 (b) 13.53 (c) 12.51 (d) 13.42 (e) None of these

Ans: (b) 13.53

Explanation:

The sum of the ages of 32 boys = 32 14 = 448

The sum of the ages of 28 girls = 28 13 = 364

Therefore, the sum of the ages of the whole class of 60 students =812

The average age of the whole class of 60 students = 812/60 = 13.53. Ans.

Q. 10. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E respectively is 74. What

is the product of C and E?

(a) 5928 (b)5616 (c) 5538 (d) 5772 (e) None of these

Ans: (d) 5772

Explanation:

Let the sum of the 5 consecutive even numbers = x + x +2 + x + 4 + x + 6 + x + 8 = 5 74 =

370

5x + 20 = 370; 5x = 370 50 = 350

Therefore, x = 350/5 =70, then the nos. A,B, C, D and E are 70, 72, 74, 76 and 78

respectively.

Product of C and E = 74 78 = 5772. Ans.

Q. 11. Average of four consecutive odd numbers is 106. What is the third number in

ascending order?

(a) 107 (b) 111 (c) 113 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (a) 107

Explanation:

Let the sum of the four consecutive odd nos. = x + x +2 + x + 4 + x + 6

Then, 4x + 12 = 4 106 = 424

Therefore, x = 103, The nos. in ascending order is 103, 105, 107 and 109 and the third

number is = 107. Ans.

Q. 12. Of the three numbers, the average of the first and the second is greater than the

average of the second and the third by 15. What is the difference between the first and the

third of the three numbers?

(a) 15 (b) 45 (c) 60 (d) Data inadequate (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Let x, y, z be the three numbers,

Then x + y/2 y + z/2 = 15

x+y (y+z)/2 = x + y y z/2 = 15

So, x z = 2 15 = 30.Ans.

Q. 13. The ratio of roses and lilies in a garden is 3:2 respectively. The average number of

roses and lillies is 180. What is the number of lilies in the garden?

(a) 144 (b) 182 (c)216 (d)360 (e) None of these

Ans: (a) 144

Explanation:

Let the nos. of roses and lilies be 3x and 2x respesctively.

Then, 3x + 2x/2 = 180; 5x = 360 and so, x = 72

Therefore, the number of lilies = 2x = 2 72 = 144. Ans.

Q. 14. The average monthly income of a family of four earning members was Rs.15130. One

of the daughters in the family got married and left home, so the average monthly income of

the family came down to Rs.14660. What is the monthly income of the married daughter?

(a) Rs.15350 (b)Rs.12000 (c)Rs.16540 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) Rs.16540

Explanation:

The sum of the incomes o f the four members = 4 15130 = Rs.60520

The sum of the incomes of the family except the married daughter = 3 14660 = 43980

Therefore, the income of the married daughter = Rs.60520 Rs.43980 = Rs.16540. Ans.

Q. 15. The average temperature of Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 36.5 C

and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 34.5 C. If the temperature on

Monday was 38 C, find the temperature on Friday.

(a) 34C (b) 36 C (c) 37.4 C (d) 32 C (e) 30 C

Ans: (e) 30

Explanation:

The sum of temperatures on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday = 36.5 4 = 146

C

The sum of the temperatures on Tuesday, Wednesday and Thursday = 146 Temperature on

Monday i.e. = 146- 38 = 108 C.

Sum of the temperatures on Tuesday, Wednesday , Thursday and Friday = 4 34.5 = 138 C

Therefore, the temperature on Friday = 138 108 = 30 C. Ans.

Q.16. The average age of a man and his two sons born on the same day is 30 years. The ratio

of the ages of father and one of his sons is 5 : 2 respectively. What is the fathers age?

(a) 50 years (b) 30 years (c) 45 years (d) 20 years (e)None of these

Ans: (a) 50 years

Explanation:

Sum of their ages = 3 30 =90

i.e. 5x + 2x+ 2x = 90 => 9x = 90 and x = 10

Then, fathers age = 5x = 5 10 = 50 years. Ans.

Q. 17. A cricketer has an average score of 49 runs in 24 innings. How many runs must he

score in the 25th innings to make his average 50?

(a) 94 (b) 84 (c) 74 (d) 76 (e)None of these

Ans: (c) 74

Explanation:

His total score in 24 innings = 24 49 = 1176 runs.

To get an average of 50 in 25th innings his score should be = 25 50 =1250

Therefore, the score required to obtain in his 25th innings = 1250 1176 = 74. Ans.

Q. 18. The average age of 14 boys in a class is 13 years. If the class teachers age is included,

the average age is increased by one year. What is the class teachers age?

(a) 31 years (b) 27.5 years (c) 24 years (d) 28 years (e) None of these

Ans: (d) 28 years

Explanation:

The teachers age = New average + Old No. of persons difference in average

i.e. 14 + 14 1 = 14 + 14 = 28 years. Ans.

Q. 19. The average of four positive integers is 73.5. The highest integer is 108 and the lowest

integer is 29. The difference between the remaining two integers is 15. Which of the

following is the smaller of the remaining two integers?

(a) 80 (b) 86 (c) 73 (d) Cannot be determined (e)None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The sum of the four Integers = 73.5 4 = 294

Sum of the highest and the lowest integer = 108 + 29 = 137

And the sum of the remaining two integers = 294 137 = 157

Subtract the difference between them i.e. 157 15 = 142

Here, 142 is the double of the smallest integer, therefore, the smallest integer = 142/2 = 71.

Ans.

Q. 20. The average age of a woman and her daughter is 46 years. The ratio of their ages is 15

: 8 respectively. What will be the respective ratio of their ages after 8 years?

(a) 8 : 5 (b) 10 : 17 (c) 17 : 10 (d) 5 : 8 (e) None of these

Ans: (c) 17 : 10

Explanation:

The sum of their ages, 15x + 8x = 2 46 = 92

23x = 92 :. x= 92/23 = 4

Therefore their respective ages are 60 and 32 .

After 8 years their ages will be 68 and 40 respectively

So, the required ratio = 68 : 40 = 17 : 10 Ans.

Q. 21. In a class of 75 students, the average age is 23 years. The average age of male students

is 25 years and that of female students is 20 years. Then the ratio of male to female students

is

(a) 3:2 (b)7:3 (c) 8:7 (d)6:9 (e) 9:6

Ans: (a) 3 : 2

Explanation:

Total age of 75 students = 75 23 = 1725

Let x be the no. of boys and y be the no. of girls.

Then, 25x + 20y = 1725 ----- (i)

And x + y = 75 -------(ii) 20 gives, 20x + 20y = 1500 ---- (iii)

Subtracting (iii) from (ii) we get, x = 45 and y = 30

Required ratio = 45 : 30

= 3 : 2.Ans.

Q. 22. The average age of 3 friends is 32 years. If the age of the fourth friend is added, their

average age comes to 31 years. What is the age of the fourth friend?

(a) 32 years (b) 28 years (c) 24 years (d) 26 years (e) None of these

Ans: (b) 28 years

Explanation:

The age of the fourth friend = new average + old no. of persons difference in average

= 31 + 3 -1 = 31 -3 = 28 years. Ans.

Q. 23. Average salary of 19 workers in an industry Rs.2500. The salary of supervisor is

Rs.5550. Find the average salary of all the 20 employees.

(a)Rs.3355.5 (b) Rs.4500.00 (c) Rs.4642.5 (d) Rs.2652.5 (e) None of these

Ans: (d) Rs.2652.5

Explanation:

The total salary of 19 workers = 19 2500 = Rs.47500

Total salary of 20 workers including the supervisor = 47500 + 5550 = Rs.53050

Therefore the required average = 53050/20 = Rs.2652.5. Ans.

Q. 24. The average of three even consecutive numbers is 24. What is the summation of the

three numbers?

(a) 24 (b) 72 (c) 26 (d) 80 (e) None of these

Ans: (b) 72

Explanation:

Let the three consecutive even numbers be x, x+2 and x + 4

Then, x + x +2 + x+4 /3 =24

i.e. 3x + 6 = 3 24

3x = 72-6 => x = 66/3 = 22

Then , their summation = 22 + 24 + 26 = 72.Ans.

Q. 25. The sum of seven consecutive even numbers of a set is 532. What is the average of

first four consecutive even numbers of the same set?

(a) 76 (b) 75 (c) 74 (d) 73 (e) None of these

Ans: (d) 73

Explanation:

See that, their summation as, x + x +2 + x +4 + x +6 +x + 8 + x + 10 + x + 12 = 532

7x + 42 = 532 and so, x = 70 (first number)

Therefore, the seven consecutive even numbers are 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82

So, the required average = 70 + 72 + 74 + 76/4 = 292/4 = 73.Ans.

Q. 26. There are 50 boys in a class. One boy weighing 40 kg goes away and at the same time

another boy joins the class. If the average weight of the class is thus decreased by 100 g, find

the weight of the new boy.

(a) 35kg (b) 43kg (c) 36kg (d) 30 kg (e) None of these

Ans: (a) 35 kg

Explanation:

The weight of the new boy = weight of the boy who left + Number of boys difference in

average.

i.e. weight of the new boy = 40kg + 50 - .1kg = 40kg 5kg = 35 kg. Ans.

Q. 27. Kamlesh bought 65 books for Rs.1050 from one shop and 50 books for Rs.1020 from

another. What is the average price he paid per book?

(a) Rs. 36.40 (b) Rs.18.20 (c) Rs. 24 (d)Rs.18 (e) None of these

Ans: (d) Rs.18

Explanation:

The total price = Rs.1050 + Rs.1020 = Rs.2070

Total number of books = 65 + 50 = 115

So, the average price per book = 2070/115 = Rs.18. Ans.

Q. 28. A car covers the first 39 kms. of its journey in 45 minutes and covers the remaining

25 kms. in 35 minutes. What is the average speed of the car?

(a) 40 kms/hr (b) 64 kms./hr (c) 49 kms./hr (d) 48 kms./hr (e) none of these

Ans: (d) 48 kms/hr

Explanation:

Total speed = 39 + 25 kms. = 64 kms.

Total time taken = 45 + 35 = 80 mins. = 80/60 hrs.

So, the average speed of the car = 64 80/60 = 64 60/80 = 48 km/hr. Ans.

Q. 29. The sum of five numbers 260. The average of the first two numbers is 30 and the

average of the last two numbers is 70. What is the third number?

(a) 33 (b)60 (c)75 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (b) 60

Explanation:

The sum of the first two numbers = 30 2 = 60

The sum of the last two numbers = 70 2 = 140

Therefore, the third number = 260 (60 + 140) = 260 200 = 60. Ans.

Q. 30. The average weight of 12 boys is 35 kgs. If the weight of an adult is added, the average

becomes 37 kgm. What is the weight of the adult?

(a) 65kgs (b) 68 kgs (c) 62 kgs (d) 63 kgs (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The weight of the adult = New average + No. of boys difference in average

= 37 + 12 2 = 37 + 24 = 61 kgs.Ans.

Q. 31. The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two

students were misread as 48 and 65 of the actual marks 72 and 61 respectively, then what

would be the correct average?

(a) 68.5 (b)69 (c)69.5 (d)70 (e)66

Ans: (b) 69

Explanation:

The total number of marks = 20 68 = 1360

Add difference of marks misread against the actual marks i.e. 20 = 1360 + 20 = 1380

Now the correct average = 1380/20 = 69 Ans.

Q. 32. The average speed of a car is 75 kms/hr. What will be the average speed of the car if the

driver decreases the average speed of the car by 40 percent?

(a) 50 kms/hr (b) 45 kms/hr (c) 40 kms/hr (d) 55 kms/hr (e)None of these

Ans: (b) 45 kms/hr

Explanation:

40% of 75 kms/hr = 30 kms/hr

Required average = 75 30 kms/hr = 45 kms/hr. Ans.

Q. 33. The average marks of a student in seven subjects is 41. After re-evaluation in one subject the

marks were changed to 42 from 14 and in remaining subjects the marks remained unchanged.

What are the new average marks?

(a) 45 (b) 44 (c)46 (d) 47 (e) None of these

Ans: (a) 45

Explanation:

Present total marks = 41 7 = 287

Add the change in marks = 28

Now, the total marks = 287 + 28 = 315;

So, the new average marks = 315/7 = 45. Ans.

Q. 34. The body weight of six boys is recorded as 42 kgs.; 72 kgs; 85 kgs; 64 kgs; 54 kgs and 73 kgs.

What is the average body weight of all the six boys?

(a) 64 kgs. (b) 67 kgs. (c) 62 kgs. (d) 65 kgs. (e) None of these

Ans: (d) 65 kgs.

Explanation:

Required average = 42 + 72 + 85 + 64 + 54 + 73 /6 = 390/6 = 65. Ans.

Q. 35. The rainfall in a city in 5 consecutive years was recorded as 20.54 inches, 33.10 inches, 11.62

inches, 19.20 inches and 21.74 inches. What was the average annual rainfall?

(a) 21.44 inches (b) 21.24 inches (c) 20.24 inches (d) 17.94 inches (e) None of these

Ans: (b) 21.24 inches

Explanation:

The average annual rainfall = 20.54 + 33.10 + 11.62 + 19.20 + 21.74/5

= 106.20/5 = 21.24 inches. Ans.

Q. 36. The average score of a cricketer in two matches is 27 and in three other matches is 32. Then

find the average score in all the five matches?

(a) 25 (b) 20 (c) 30 (d) 35 (e) None of these

Ans: (c) 30

Explanation:

Sum of the scores in two matches = 2 27 = 54

And sum of the scores in three matches = 3 32 = 96

Total score in five matches = 54 + 96 =150

So, the average scores in five matches = 150/5 = 30 Ans.

Q. 37. The average marks of nine students in a group is 63. Three of them scored 78, 69 and 48

marks. What are the average marks of remaining six students?

(a) 63.5 (b) 64 (c) 63 (d) 62.5 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The total marks of nine students = 9 63 = 567

Sum of the marks of three students = 78 + 69 + 48 = 195

Therefore, the sum of marks of the remaining six students= 567 195 = 372

Average marks of remaining six students = 372/6 = 62. Ans.

Q. 38. Out of the three given numbers, the first number is twice the second and thrice the third. If the

average of the three numbers is 154. What is the difference between the first and the third

number?

(a)126 (b)42 (c) 166 (d)52 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Let x be the first number, then, the second number is x/2 and the third number is x/3

Then , the sum of numbers i.e. x + x/2 + x/3 = 3 154 = 462

11x/6 = 462 and so, x = 252

Then third number = 252/3 = 84

So, the difference between first and the third number = 252 84 = 168 Ans.

Q. 39. The average speed of a bus is three-fifth the average speed of a car which covers 3250

kms. in 65 hours. What is the average speed of the bus?

(a) 30 Kms/hr. (b) 20 Kms/hr (c) 35 Kms/hr (d) 36 Kms/hr (e) None of these.

Ans: (a) 30 Kms./hr

Explanation:

The average speed of the car = 3250/65 = 50km/hr

Therefore, the average speed of the bus = 3/5th of the average speed of the car = 3 50/5

= 30km/hr.Ans.

Q. 40. The average speed of a car is twice the average speed of a truck. The truck covers 648

kms. in 24 hours. How much distance will the car cover in 15 hours?

(a) 820 kms. (b) 1014 kms. (c) 810 kms. (d) 980 kms (e) None of these

Ans: (c) 810 kms.

Explanation:

The average speed of the truck = 648/24 = 27 kms /hr

Therefore, the average speed of the car = 2 27 = 54 kms/hr

The distance covered by the car in 15 hours = 54 15 = 810 kms.Ans.

Q.41. An aeroplane flies with an average speed of 756 km/hr. A helicopter takes 48 hours to

cover twice the distance covered by aeroplane in 9 hours. How much distance will the

helicopter cover in 18 hours.? ( assuming that flights are non-stop and moving with uniform

speed)

(a) 5014 km (b)5140 km (c) 5130km (d) 5103 km (e) none of these

Ans: (d) 5103 km.

Explanation:

The distance covered by the aeroplane in 9 hours = 9 756 = 6804 kms.

The distance covered by the helicopter in 48 hours = 2 6804 kms.

The distance covered by the helicopter in 1 hour = 2 6804/48 kms.

Therefore, the distance covered by the helicopter in 18 hours = 2 6804 18/48

= 5103 kms. Ans.

Q. 42. The average age of A,B and C is 26 years. If the average age of A and C is 29 years.

What is the age of B?

(a) 26 (b) 20 (c) 29 (d)23 (e) None of these

Ans: (b) 20

Explanation:

The sum of the ages of A, B and C = 3 26 = 78

The sum of the ages of A and C = 2 29 = 58

So, age of B = 78 58 = 20. Ans.

Q. 43. The average of four positive integers is 124.5. The highest integer is 251 and the

lowest integer is 65. The difference between the remaining two integers is 26. Which of the

following integers is higher of the remaining two integers?

(a) 78 (b) 102 (c) 100 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The sum of the four positive integers = 4 124.5 = 498

The sum of the highest and lowest integer = 251 + 65 = 316

The sum of the remaining two integers = 498 316 = 182

The difference between these two integers = 26

Subtract 26 from 182 and divide the result by 2, then we get the lowest one of the remaining

two integers.

i.e. 182 26 = 156; 156/2 = 78 and the higher one of the remaining = 78 + 26 = 104. Ans.

Q. 44. The average height of 21 girls was recorded as 148 cms. If the teachers height was

added, the average increased by one. What was the teachers height?

(a) 156 cms. (b) 168 cms. (c) 170 cms. (d) 162 cms. (e) none of these

Ans: (c) 170 cms.

Explanation:

The height of the teacher = New average + No. of girls increase in average

= 149 + 21 1 = 149 + 21 =170 cms.Ans.

Q. 45. The average speed of a tractor is two-fifths the average speed of a car. The car covers

450 km in 6 hours. How much distance will the tractor cover in 8 hours?

Explanation:

The average speed of the car = 450/6 = 75 km/hr

Therefore, the average speed of the tractor = 75 2/5 = 30 km/hr

So, the distance covered by the tractor in 8 hours = 30 8 = 240 km. Ans.

354, 281, 623, 518, 447, 702, 876

a) 538 b) 555 c) 568 d) 513 e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Required average = 354 + 281 + 623 + 518 + 447 + 702 + 876 = 3801/7 = 543.Ans.

Q. 47. If average of 11 consecutive odd numbers is 17, what is the difference between the

smallest and the largest number?

(a) 18 (b) 20 (c) 22 (d) 24 (e) None of these

Ans: (b) 20

Explanation:

Let the numbers be x, x + 2, x+ 4, x +6, x+8, x + 10, x+12, x+14, x + 16, x + 18 and x + 20;

Here, the smallest number = x and the largest number = x + 20

Therefore, their difference = x + 20 x = 20.Ans.

Q. 48. The average of five consecutive odd numbers is 95. What is the fourth number in the

descending order?

(a) 91 (b) 95 (c) 99 (d) 97 (e)None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Let the sum of the numbers be x + x +2 + x +4 + x + 6 + x + 8 = 5 95 = 475

5x + 20 = 475 :. x= 91

The fourth number in descending order = x + 2 = 91 + 2 =93. Ans.

Q. 49. The average of marks obtained in 120 students was 35. If the average of passed

candidates was 39 and that of failed candidates is 15, the number of candidates who passed

the examination is:

(a) 100 (b) 110 (c) 120 (d) 80

Ans: (a) 100

Explanation:

The sum of the marks obtained by 120 students = 120 35 = 4200

Let x be the number of passed candidates

Then, sum of the marks obtained by the passed candidates = x 39 = 39x

So, sum of the marks obtained by the failed candidates = (120 x) 15

i.e. 39x + (120 x ) 15 = 4200

39x + 1800 15x = 4200

39x -15x = 4200 1800 = 2400

24x = 2400 and so, x = 100. Ans.

Q. 50. The average marks in Hindi subject of a class of 54 students is 76. If the marks of

two students are misread as 60 and 77 of the actual marks 36 and 47 respectively, then what

would be the correct average?

(a) 75.5 (b) 77 (c) 75 (d) 76.5 (e) None of these

Ans: (c) 75

Explanation:

The sum of the marks of 54 students = 54 76 = 4104

Difference of marks misread = 54

Subtracting this difference = 4104 54 = 4050

Now, the correct average = 4050/54 = 75. Ans.

Solution to Jessie's problem:

Q. The mean temperature on any day of the week varies from between 35 degree centigrade

and 42 degree centigrade. Which of the following can represent maximum average

temperature for the week?

(a) 35 (b) 36 (c) 41 (d) Can't be determined (e) None of these

Ans: E

Explanation:

The required average = (35 + 42)/2 = 38.

- ArcSec.pdfCaricato dajai ramanathan
- 2006 MetrobankCaricato daIris Jane A. Encallado
- Maths Ix Periodic Test 1 Samper Paper 02 2017Caricato daDharmendra Dudhe
- DS_FullCaricato daapi-3740487
- Practice Test in General Education Mathematics.docxCaricato daNav Nisreg
- F2MCp01Caricato daAthirah Fauzi
- Numeracy ActivitiesCaricato daFaisal Risor Legacy
- F1 Maths Annual Scheme of Work_2010Caricato daFikrah Imayu
- decimal expansion of fractionsCaricato daapi-261958886
- J_Finding a final amount in a word problem on exponential growth or decay.pdfCaricato dacitisolo
- Kertas Ujian Math 2005Caricato daNorafizah Ab Hamid
- IntroduçãoCaricato dagildeberto
- e Shelby TensorCaricato daKajal Khan
- MidMathP1Caricato daas_mira
- Divisibility TestsCaricato daLzeil Laig
- Math BasicsCaricato daMichelle Hsieh
- Algebraic ExpressionsCaricato dasuhaila
- 4037_s18_qp_22.pdfCaricato daHassan Ali Alvi
- Exponents Discovery 2Caricato dalaceym785
- A20 - Sequences VJCaricato daJeffry Ramonida
- Powering With Rational ExponentCaricato daMilos Kocic
- rtx100500608p.pdfCaricato daLyka Mae Grejarte
- gaussian.pdfCaricato daingjojeda
- VectorsCaricato daJane
- 4 Noded FEM-Class NotesCaricato daMuhammad Hassan
- Area Moment MethodCaricato daAlan Peter
- Inequalities From 2007 Mathematical Competition Over The World (40p)(2007).pdfCaricato daealamanos
- TOC GRADE 3Caricato daAlhsmar Sayago
- Ceramah Math Pmr 2010Caricato daAnida Ahmad Isik
- Mathematics Grade 5Caricato daAshley Gooljar

- Pie Chart _ Mixed Graphs -1Caricato daJason West
- EE 4Caricato daJason West
- 4th Sem Mock Test (1)FinalCaricato daJason West
- Mock Test 2015_ 3(7635)Caricato daJason West
- B-26 Sem II Debarred ListCaricato daJason West
- Gaurav - Evaluation SheetCaricato daJason West
- Simple SCILAB CODE for Heat EquationCaricato daJason West
- SET 7 lr uploadCaricato daJason West
- Attendance Record 6th Sem (2) (2)Caricato daJason West
- BPR (19-23) MarchCaricato daJason West
- GCET TT 2018(Sem-4,Sem-6) (1)Caricato daJason West
- LessonPlan_LSWR-Reading and Listening Skills.docxCaricato daJason West
- Gcet Bpr GiriCaricato daJason West
- si ci 100 ques with soln.docxCaricato daJason West
- P&C easyCaricato daJason West
- IBPS RRB Officer Exam 2012 Questions Paper in PDFCaricato daSaurabh Singh
- Lecture 15 Test on Number SystemCaricato daJason West
- AnnihilationCaricato daJason West
- BPR SEM-3_18 Aug 2017Caricato daJason West
- 2016-18 MCA User IDs & PasswordsCaricato daJason West
- 8995 GU Infosys Mock-3Caricato daJason West
- Problems on Time and Work.docCaricato damady3531
- A Ritha MaticCaricato daThomas Rajan
- 3rd Sem Batch List and MBA 1st Trim List yjyCaricato daJason West
- 2nd Sem CAT-2 Paper-2.DocxCaricato daJason West
- Mock Paper CtsCaricato daJason West
- 5-HCF-LCMCaricato daJason West

- Teamsters v. Alan Ritchey Inc - Document No. 14Caricato daJustia.com
- Survey of Selected Keyboard Music From the Baroque and ClassicalCaricato daUğurcan Kurt
- Alfred Mann CollectionCaricato daermusnet
- archan kar article on numerologyCaricato daArchan Kar
- Spring Framework 3.1Caricato daRakesh Patel
- BTS - FLEXICaricato daPrem Sagar
- The Spirit Catches YouCaricato daJulia Hart
- TGWS BOARD RESULTS.docCaricato daDinesh Kumar
- Paderanga v CA digest.docxCaricato daMarion Nerisse Kho
- op.33a-research-proposalCaricato daAkhtiar Tia
- TulleCaricato davenbar
- Openness and the Market Friendly ApproachCaricato damirzatouseefahmed
- Redes Neuronales y Tensor FlowCaricato danaldo
- Ghost Master Manual_enCaricato dahkccoin92
- Digital Booklet - Good Kid, m.a.a.d CityCaricato dazako961
- MALT_Annual Review of EducationCaricato daanir
- final memoir assignmentCaricato daapi-244383152
- olxCaricato daAbdul Ghaffar
- On Thi GK AVCN Dien TuCaricato daKòiNqủNướnq
- Poetry TerminologyCaricato daYashveer Takoory
- Avon Sunscreen LotionCaricato dafarazalam08
- 2 Block SystemCaricato daSovia Dumiyanti
- MusicCaricato daGeela Garcia
- ACORE paperCaricato daben
- 001 Dart Philippines Inc. v Spouses CalogcogCaricato dakeith105
- Bir Ruling [Da 146 04]Caricato dacool_peach
- Addison sCaricato daBob
- proposalCaricato daapi-294976194
- ZumbroShopper14.07.23Caricato daKristina Hicks
- HOW CAN I JUMPCaricato daapi-3709659

## Molto più che documenti.

Scopri tutto ciò che Scribd ha da offrire, inclusi libri e audiolibri dei maggiori editori.

Annulla in qualsiasi momento.