Sei sulla pagina 1di 4

PERIODIC TABLE

Fill in the blanks

1. The energy released when an electron is added to a neutral gaseous atom is


called of the atom. (1982 -1 Mark)

2. On Mulliken scale, the average of ionization potential and electron affinity is known
as. (1985 -1 Mark)

True / False

1. In Group IA, of alkali metals, the ionization potential decreases down the group. Therefore,
lithium is a poor reducing agent. (1987-1Mark)

2. The decreasing order of electron affinity of F, Cl, Br is F > CI > Br. (1993 -1 Mark)

3. The basic nature of the hydroxides of Group 13 (Gr. IIIB) decreases progressively down the
group. (1993 -1 Mark)

Multiple Choice Questions with ONE correct answer

1. The correct order of second ionization potential of carbon, nitrogen, oxygen and fluorine is
(a) C > N > O > F (b) O > N > F > C
(c) O > F > N > C (d) F > O > N > C (1981 -1 Mark)

2. The element with the highest first ionization potential is


(a) boron (b) carbon
(c) nitrogen (d) oxygen (1982 -1 Mark)

3. The first ionization potential in electron volts of nitrogen and oxygen atoms are respectively
given by
(a) 14.6, 13.6 (b) 13.6, 14.6
(c) 13.6, 13.6 (d) 14.6, 14.6 (1987 -1 Mark)

4 Atomic radii of fluorine and neon in Angstrom units are respectively given by
(a) 0.72, 1.60 (b) 1.60, 1.60
(c) 0.72, 0.72 (d) None of these (1987 -1 Mark)

5 The electronegativity of the following elements increases in the order


(a) C, N, Si, P (b) N, Si, C, P
(c) Si, P, C, N (d) P, Si, N, C (1987 -1 Mark)

6. The first ionization potential of Na, Mg. Al and Si are in the order
(a) Na < Mg > Al < Si (b)Na > Mg > Al > Si
(c)Na < Mg < AI < Si (d) Na > Mg > Al < Si (1988 -1 Mark)

7. Which of the following is paramagnetic?


(a) O 2 (b) CN
(c) CO (d) NO (1989 -1 Mark)

8. Which one of the following is the strongest base ?


(a) AsH3 (b) NH3
(c) PH3 (d) SbH3 (1989 -1 Mark)
Periodic Table 2

9. Which one of the following is the smallest in size?


(a) N3 (b) O2
(c) F (d) Na+ (1989 -1 Mark)

10. Amongst the following elements (whose electronic configurations are given below), the one
having the highest ionization energy is:
(a) [Ne]3s23p1 (b) [Ne]3s23p3
2 2
(c) [Ne]3s 3p (d) [Ne]3d104s24p3 (1990 -1 Mark)

11. The statement that is not correct for the periodic classification of element is
(a) The properties of elements are the periodic functions of their atomic numbers
(b) Non-metallic elements are lesser in number than metallic elements
(c) The first ionization energies of elements along a period do not vary in a regular manner
with increase in atomic number
(d) For transition elements the d-sub shells are filled with electrons monotonically with
increase in atomic number. (1992 -1 Mark)

12. Which has most stable +2 oxidation state?


(a) Sn (b) Pb
(c) Fe (d) Ag (1995 Scr.)

13. Which of the following has the maximum number of unpaired electrons?
(a) Mg2+ (b) Ti3+
(c) V3+ (d) Fe2+ (1996 -1 Mark)

14. The incorrect statement among the following is


(a) the first ionization potential of Al is less than the first ionization potential of Mg
(b) the second ionization potential of Mg is greater than the second ionization potential of Na
(c) the first ionization potential of Na is less than the first ionization potential of Mg
(d) the third ionization of Mg is greater than third ionization of Al. (1997C -1 Mark)

15. Which of the following compounds is expected to be coloured?


(a) Ag2SO4 (b) CuF2
(c) MgF2 (d) CuCl (1997 -1 Mark)

16. The correct order of radii is


(a) N < Be < B (b) F < O2 < N-3
(c) Na < Li < K (d) Fe3+ <Fe2+ < Fe4+ (2000 Scr.)

17. The correct order of acidic strength is


(a) Cl2O7 > SO2 > P4O10 (b) CO2 > N2O5 > SO3
(c) Na2O > MgO > Al2O3 (d) K2O > CaO > MgO (2000 Scr.)

18. Amongst H2O, H2S, H2Se and H2Te, the one with the highest boiling point is
(a) H2O because of hydrogen bonding (b) H2Te because of higher molecular weight
(c) H2S because of hydrogen bonding (d) H2Se because of lower molecular weight
(2000 Scr.)

19. Read the following statement and explanation and answer as per the options given below:
Assertion: The first ionization energy of Be is greater than that of B.
Reason: 2p orbital is lower in energy than 2s
(a) If both assertion and reason are CORRECT, and reason is the CORRECT explanation of
the assertion.
(b) If both assertion and reason are CORRECT, but reason is NOT the CORRECT
explanation of the assertion.
(c) If assertion is CORRECT, but reason is INCORRECT.
Periodic Table 3

(d) If assertion is INCORRECT, but reason is CORRECT. (2000 Scr.)


20. Identify the correct order of acidic strengths of CO2, CuO, CaO, H2O
(a) CaO < CuO < H2O < CO2 (b) H2O < CuO < CaO < CO2
(c) CaO < H2O < CuO < CO2 (d) H2O < CO2 < CaO < CuO(2002 Scr.)

Multiple Choice Questions with ONE MORE THAN ONE correct answer

1. The statements that are true for the long form of the periodic table are
(a) it reflects the sequence of filling the electrons in the order of sub-energy level s, p, d
and f.
(b) it helps predict the stable valency states of the elements
(c) it reflects trends in physical and chemical properties of the elements
(d) it helps to predict the relative ionicity of the bond between any two elements.
(1988 -1 Mark)

2. Sodium sulphate is soluble in water whereas barium sulphate is sparingly soluble because:
(a) the hydration energy of sodium sulphate is more than its lattice energy
(b) the lattice energy of barium sulphate is more than its hydration energy
(c) the lattice energy has no role to play in solubility
(d) the hydration energy of sodium sulphate is less than its lattice energy. (1989 -1 Mark)

3. Ionic radii of
(a) Ti4+ < Mn7+ (b) 35Cl < 37Cl
(c) K+ > Cl (d) P2+ > P5+ (1999 -3 Mark)

SUBJECTIVE PROBLEMS:

1. Arrange the following in:


(i) Decreasing ionic size: Mg2+, O2, Na+, F- (1985 -1 Mark)
(ii) Increasing acidic property: ZnO, Na2O2, P2O5, MgO (1985 -1 Mark)
(iii) Increasing first ionization potential: Mg, Al, Si, Na (1985 -1 Mark)
(iv) Increasing size: Cl, S-2, Ca2+, Ar (1986 -1 Mark)
3 + 2 2+
(v) Increasing order of ionic size: N , Na , F , O , Mg (1991 -1 Mark)
(vi) Increasing order of basic character: MgO, SrO, K2O, NiO, Cs2O (1991 -1 Mark)
(vii) Arrange the following ions in order of their increasing radii: Li2+, Mg2+, K+, Al3+.

2. The first ionization energy of carbon atom is greater than that of boron atom whereas, the
reverse is true for the second ionization energy. (1989 -2 Marks)
Periodic Table 4

ANSWER

A 1. Electron affinity 2. Electronegativity

B 1. T 2. F 3. F

C 1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (a)


5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (b)
9. (d) 10. (b) 11. (d) 12. (b)
13. (d) 14. (b) 15. (b) 16. (b)
17. (a) 18. (a) 19. (c) 20. (a)

D 1. (a, c, d) 2. (a, b) 3. (d)

E 1. (i) O2 > F > Na+ > Mg2+; (ii) Na2O2 < MgO < ZnO < P2O5; (iii) Na < Al < Mg < Si
(iv) Ca2+ < Ar < Cl < S2 (v) Mg2+ < Na+ < F < O2 < N3
(vi) NiO < MgO < SrO < K2O < Cs2O (vii) Al3+ < Mg2+ < Li+ < K+