Sei sulla pagina 1di 23

HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE

CHEMISTRY PRACTICE PAPERS


AIPMT-1

1. Volumes of 10M HCl and 5M HCl to be mixed to prepare 10L of 6M HCl solution are
respectively,
1) 3L and 7L 2) 2L and 8L 3) 1.5L and 8.5L 4) 2.5L and 7.5L

2. Which of the following liquid pair solutions shows a positive deviation from Raoults law ?
1) Water nitric acid 2) acetone chloroform
3) Benzene methanol 4) water hydrochloric acid

3. Match the following


List I (oxide) List II (Magnetic property)
i) CrO2 A) Ferrimagnetic
ii) Fe3O4 B) Antiferromagnetic
iii) ZnO2 C) Diamagnetic
iv) MnO2 D) Ferro magnetic
E) Paramagnetic

1) i D ii A iii C iv B 2) i D ii E iii B iv C
3) i B ii A iii C iv D 4) i A ii D iii C iv B
4. Atoms A are arranged in ccp array. Atoms of B occupy all the octahedral voids and half of
the tetrahedral voids. The formula of the compound of A and B is
1) AB2 2) A2B 3) A2B3 4) AB

5. The reduction potential of hydrogen electrode is 0.24 volt. The pH of the acid solution in
which the hydrogen electrode is immersed at a pressure of 1 atm is
1) 1 2) 3 3) 5 4) 4

Zn ( s ) 2 H ( aq ) Zn 2 ( aq ) H 2 ( g )
6. In a cell that utilises the reaction, , addition of H2SO4 to the
cathode compartment, will
Ecell
1) increase the and shift the equilibrium to the left
Ecell
2) increase the and shift the equilibrium to the right
Ecell
3) lower the and shift the equilibrium to the left
Ecell
4) lower the and shift the equilibrium to the right

7. Given equilibrium constants for the following equilibria in gas phase :


2CO + O2 2CO2 ; k1

2 H 2 + O2 2 H 2O; k2

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
CO + H 2O CO2 + H 2 ; k

The equilibrium constants are related as

1
k k1 k2 k k1 k2
2
k k1 k2 k k1 k2 2

1) 2) 3) 4)
8. Assertion (A) : The synthesis of NH3 in Habers process needs 500oC inspite of the fact that the
reaction is favoured at low temperature according to Lechateliers principle.
Reason (R) : The reaction proceeds faster at high temperature.
1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
3) (A) is true but (R) is false. 4) (A) is false but (R) is true.

9. A reaction occurs spontaneously if


TS<H H S TS>H H S
1) and both and are +ve 2) and both and are +ve
TS=H H S TS<H H S
3) and both and are +ve 4) and is +ve and is ve

10. Heat liberated in the neutralization of 500mL of 1N HCl and 500mL of 1N NH 4OH is 5.69KJ.
The heat of ionization of NH4OH is about
1) 10.98 KJ 2) 45.92 KJ 3) 51.61 KJ 4) 22.98 KJ
1
A2 B + C
2
11. A gaseous reaction, shows increase in pressure from 100 mm to 120 mm in 5
minutes. The rate of disappearance of A2 is
1) 8mm min1 2) 4 mm min1 3) 16 mm min1 4) 2 mm min1
12. Rate of decomposition of nitrous oxide is 0.1M s 1. What is the rate constant of the reaction if
the concentration of N2O is 0.1M
1) 10 M2 s1 2) 1 x 102 M1 s1 3) 6.9 x 102 s1 4) 10 M1 s1
2
13. If the solubility of Mg(OH)2 is , its solubility product will be
4 2 9 2 8 2
1) 8 2) 3) 4)
14. The pH of a solution of HCl is 1. The amount of acid present in one litre of the solution will be

1) 3.65g 2) 0.365g 3) 36.5g 4) 1.0g


15. Aqueous solution of potash alum is
1) slightly alkaline 2) acidic 3) neutral 4) strongly alkaline
16. Which one of the following is correctly matched ?
1) milk solid in liquid sol 2) starch liquid in liquid sol
3) Blood emulsion 4) smoke aerosol
17. An example of autocatalysis is
1) decomposition of KClO3 to KCl and O2

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
2) oxidation of oxalic acid by acidified KMnO4
3) oxidation of SO2 to SO3 4) oxidation of NO to NO2

18. Which of the following gases is adsorbed most on one gram of activated charcoal ?
1) CH4 2) SO2 3) N2 4) HCl

19. The metal not obtained by reduction of its oxide with carbon is
1) Fe 2) Zn 3) Pb 4) Cu

20. Heating an ore in the absence of air below its melting point is called
1) Leaching 2) smelting 3) roasting 4) calcination

21. In the commercial electrochemical process for aluminium extraction, the electrolyte used is
1) Al2O3 in NaOH solution
2) molten mixture of alumina, cryolite and fluorspar
3) molten mixture of Al(OH)3, cryolite and NaOH
4)aqueous solution of Al2(SO4)3 and dilute H2SO4

22. The strongest reductant among the following?


1). NH3 2).PH3 3). SbH3 4). BiH3

23. Which of the following is not oxidised by ozone ?


1) moist KI 2) SO2 3) FeSO4 4) acidified KMnO4

24. When chlorine gas is passed through hot and concentrated caustic soda solution, the products
formed contain
1) NaClO2 2) NaClO3 3) NaClO4 4) all of these
25. The spin-only magnetic moment (in units of Bohr magneton) of Ni 2+ in aqueous solution would
be

1) 1.73 2) 2.83 3) 2.45 4) 3.87


26. Cerium (Z=58) is a member of lanthanides. Which of the following statements about Cerium is
incorrect ?
1) the common oxidation states of Ce are +3 and +4
2) the +3 oxidation state of Ce is more stable than +4 oxidation state
3) Ce (IV) acts as an oxidising agent
4) the +4 oxidation state of Ce is not known in solution.

27. A polymer which has amide linkage is


1) Nylon-6,6 2) Terylene 3) teflon 4) bakelite
28. Which of the following monomers gives the polymer neoprene on polymerization ?
CH 2 = CH - CH 2Cl CH 2 = CH - C6 H 5
1) 2)

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
CH 2 = C| - COOCH 3 CH 2 = C| - CH = CH 2
CH3 Cl
3) 4)
29. Assertion (A) : Fructose with ketone group could reduce Fehlings solution.
Reason (R) : With dilute solution of NaOH, fructose gives a mixture of D-glucose, D-mannose and
L-fructose.
1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
3) (A) is true but (R) is false. 4) (A) is false but (R) is true.

30. In DNA, phosphodiester bond is present between


1) Base and sugar 2) base and base 3) sugar and sugar 4) any of these
31. A biological catalyst is essentially
1) a carbohydrate 2) an amino acid 3) an enzyme 4) a lipid
32. Which of the following in the body causes allergic reactions like skin rashes ?
1) Histadine 2) Histamine 3) ranitidine 4) chloropheniramine
33. The following steps are involved in the conversion of isobutylbenzene to ibuprofen
a) addition of HCN b) acetylation c) reduction d) hydrolysis
Correct sequence is

1) b, c, a, d 2) b, a, c, d 3) a, b, c, d 4) a, d, b, c
34. Iodoform test is not given by
CH 3 - CH 2OH CH 3 - CO - CH 2 - CH 3
1) 2)
CH 3 - CH 2 - CHOH - CH 2 - CH 3 CH 3 - CHO
3) 4)
35. Which of the following statements is incorrect ?
OH -
1) The reaction of t-butyl chloride with follows first order kinetics.
S N1
2) An reaction proceeds with complete inversion of configuration
SN 2
3) An reaction follows second order kinetics.
SN 2
4) An reaction proceeds with stereochemical inversion.
Br2 FeBr3 2 Na , dry ether
Benzene A B
36. . The compound B is
1) Bromobenzene 2) Diphenyl 3) Benzyl bromide 4) Benzophenone
37. Which of the following is more acidic ?
1) o cresol 2) phenol 3) p chlorophenol 4) m - nitrophenol
38. Sodium tertiary butoxide gives ether when reacts with
1) isopropyl bromide 2) tertiary butyl bromide
3) methyl bromide 4) all of the above

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
39. Aldehydes can be prepared by the oxidation of primary alcohols using
1) Pyridinium chlorochromate 2) hot chromic acid
3) hot acidified KMnO4 4) hot conc. HNO3
40. Which of the following does not undergo Cannizzaro reaction ?
H-CHO C6 H 5 -CHO ( CH3 ) 3 C.CHO CH 3 -CHO
1) 2) 3) 4)
41. Identify A and B in the following conversions:
CH 3 - CH 3 A
CH 3 - COOH B
CH 3 - CH 2OH

A B

1) LiAlH4 Zn+HCl
2) HI + red P LiAlH4
3) Zn + HCl Pd + BaSO4
4) LiAlH4 HI + red P
42. Benzene diazonium chloride can be reduced to benzene with
1) H3PO3 or H2O 2) C2H5OH or H3PO3
3) H3PO2 or C2H5OH 4) LiAlH4 or Zn/HCl
43. Correct increasing order of base strength of amines is
C6 H 5 NH 2 < NH 3 < C6 H 5CH 2 NH 2 < C2 H 5 NH 2
1)
C6 H 5 NH 2 < NH 3 < C2 H 5 NH 2 < C6 H 5CH 2 NH 2
2)
NH 3 < C6 H 5 NH 2 < C6 H 5CH 2 NH 2 < C2 H 5 NH 2
3)
C2 H 5 NH 2 < C6 H 5CH 2 NH 2 < C6 H 5 NH 2 < NH 3
4)
44. Acetamide with Br2 and NaOH gives
1) Ethyl amine 2) methyl amine 3) ethyl bromide 4) methyl bromide
-
OH
C6 H 5 N 2Cl + C6 H 5OH X
45. .
Correct statement among the following :
1) X is an yellow dye
2) The reaction is electrophilic substitution in phenol
3) The reaction is nucleophilic substitution in phenol
4) The reaction is electrophilic substitution in C6H5N2Cl.

1 2 2 3 3 1 4 1 5 4 6 2 7 4 8 1 9 2 10 2
11 1 12 4 13 4 14 1 15 2 16 4 17 2 18 2 19 4 20 4
21 2 22 4 23 4 24 2 25 2 26 4 27 1 28 4 29 3 30 3

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
31 3 32 2 33 2 34 3 35 2 36 2 37 4 38 3 39 1 40 4
41 2 42 3 43 1 44 2 45 3

AIPMT-2

H H
46. In hydrogen atom the ratio of the wave numbers of - line of Lyman series and - line of
Balmer series is
a) 1 : 2 b) 2 : 3 c) 4 : 1 d) 3 : 4
47. Assertion (A): Number of waves made by a revolving electron in an orbit is equal to Azimuthal
quantum number
Reason (R): Circumference of the orbit is an integral multiple of wave length of the electron
a) A and R are true and R is the correct explanation of A
b) A and R are true and R is not the correct explanation of A
c) A is true, R is false d) A is false, R is true
48. In which of the following all species have same geometry
a) NH3, H3O+, BF3 b) SO2, OF2, CO2 c) SF6, XeF2, BF4-1 d) CH4, NH4+, CCl4
49. The atomic radius of Potassium is 2.31A0. Its covalent radius is
a) 2.03A0 b) 2.31A0 c) 2.5A0 d) 5A0
50. 0.5g of an organic compound in Kjeldahl method liberated NH 3 which was exactly neutralised by
20ml of 1N H2SO4 percentage of nitrogen in the compound is
a) 28 b) 56 c) 84 d) 40
51. IUPAC name of NH3 is
a) Azane b) Ammonia c) Amine d) Oxidane
52. An open flask has helium gas at 2 atm and 327 0C. The flask is heated to 527 0C at the same
pressure. The fraction of the original gas remaining in the flask is
3 1 1 2
4 2 4 5
a) b) c) d)

-1
53. M(g) + e M-1(g) is exothermic. Which of the following is M
a) Mg b) F c) N d) Be
54. RMS velocity of SO2 at 27 C is 0.3 m/sec then RMS velocity of the same gas at 927 C is
a) 0.3 m/sec b) 0.9 m/sec c) 1.2 m/sec d) 0.6 m/sec
55. Pick up the wrong match

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS

a) Cr2O7-2 CrO5 ; Comproportionation b) Cr(OH)3 CrO4-2 ; Oxidation

c) 2S2Cl2 + 2H2O SO2 + 4HCl + S; Disproportionation

-1
d) MnO4 MnO4-2 ; Reduction

56. Hydraulic mortar is prepared by heating


a) Lime stone and clay b) Lime stone only
c) Magnesite and clay d) Magnesite and sand
57. The types of bonds present in CuSO4. 5H2O are
a) Electrovalent, covalent b) Covalent , co ordinate covalent
c) Electrovalent,covalent, dative and hydrogen bond
d) Electrovalent
58. If the ozonolysis of an olefin gives only propanone, then the olefin is
a) But 1 ene b) 2,3 dimethyl but 2 ene
c) 2 methyl but 1 ene d) 3 methyl but 1- ene
59. 3g of mixture of Mg and MgO, when treated with dil HCl, 2.24lt of H 2 liberated at STP. The
weight percentage of magnesia [MgO] in the mixture is
a) 20 b) 33.3 c) 66.7 d) 60
60. Debroglie wavelength ratio of two particles having same mass is 2 : 1. Their K.E. ratio is
a) 4 : 1 b) 1 : 2 c) 1 : 4 d) 1 : 1
61. Wrong match is
NaClO3 CCl2 F2
a) Herbicide b) Ozone depletion
PO43 NO2
c) Eutrophication d) Contaminant
62. Hybridisation of silicon in silica
a) sp b) sp3 c) dsp2 d) sp3d2
63. What Volume of perhydrol is required for the complete combustion of 2 liters of Ethene ?
a) 60 cc b) 10 cc c) 5.6 cc d) 22.4 cc
64. Si2O7-6 unit is present in
a) Orthosilicates b) Pyrosilicates c) Cyclic silicates d) Chain silicates
65. The relation ship between PC, VC and TC is

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
3 3
PCVC RT PCVC RTC PCVC 3RTC PCVC RTC
8 5
a) b) c) d)
66. The reaction that does not take place in Fischer-Ringes method is

a) CuO + CO CO2 + Cu b) CO2 + 2KOH K2CO3 + H2O
1073K

c) CaC2 + N2 CaCN2 + C d) 3Mg + N2 Mg3N2
67. Which among the following is more stable
H 3C C CH 3
|


CH 3 H 2 C H 3C HC CH 3 CH 3 CH 3
a) b) c) d)

68. In the second period elements the IP1 values of some elements are shown below

Element Li Be B C N O F
IP KJ/mole 520 899 1086 1314 1681

Then the IP1 values of B and N are respectively


a) 900, 1200 b) 1000, 1290 c) 801, 1403 d) 995, 1289
69. Which is known as 1,2 Benzopyrene
C
H
3
C
H
3

a) b) c) d)
Na2CO3
70. One mole of on hydrolysis produces
H H OH OH
a) 2 moles of b) 1 mole of c) 1 mole of d) 2 moles of
l
71. n and values of an orbital A are 3 and 2, while that of another orbital B are 5 and 0. The
energy of
a) B is more than that of A b) A is more than that of B
c) A and B are equal d) None of these

72. The equivalent weight of As 2O3 in the equation As2O3 + 2I2 + 2H2O As2O5 + 4HI [At. wt of
As = 75]

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
a) 156.6 b) 99 c) 49.5 d) 127

DryNa
ether
73. CH3 CH = CH2 + HBr A B. In the above reaction A and B are
a) CH3 CH2 CH2 Br, CH3 (CH2)4 CH3
b) CH3 CHBr CH3, CH3 (CH2)4 CH3
c) CH3 CH2 CH2Br, (CH3)2CH CH (CH3)2
d) CH3 CHBr CH3, (CH3)2CH CH (CH3)2
O2
74. molecule contain
a) Two unpaired electrons in pi antibonding MO b) One unpaired electron in pi antibonding MO
c) Two unpaired electrons in pi bonding MO d) One unpaired electron in pi bonding MO
CH 3 C CH CH 3
|
CH 3 KMnO4 / H


75. Products. Then the products in this are
a) Acetone & Acetaldehyde b) Acetaldehyde only
c) Acetone & Acetic acid d) Acetic acid only
76. Ammonia gas diffuses twice as fast as another gas X. The gas X is
a) SO2 b) C4H10 c) Cl2 d) C5H8
77. Which of the following is not an isomer of butanal
a) Butanone b) 2 methyl propanal c) 2 butanol d) but 2 en - 1- ol
78. The presence of . ion in water causes methemoglobinemia (Blue baby syndrome)
SO42 NO3 CN F
a) b) c) d)
C60
79. Hybridisation of all carbon atoms in
a) sp b) sp2 c) sp3 d) dsp2
2 1
80. The electronic configuration of an element A is 1s 2s . It exhibits resemblances with another
element B of the valency configuration
a) 2s2 b) 3s2 c) 1s2 d) 3s23p1
81. Correct statements regarding diborane are
a) Diborane is electron deficient
b) The heat of combustion of diborane is more than that of ethane
c) Diborane is called inorganic benzene
d) Diborane has two centered three electron bonds
a) c, d b) a, b c) a, b, c d) a, b, c, d
82. Sublimation method can be used for the purification of

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
a) Naphthalene b) Benzoic acid c) Camphor d) All
83. The density of electron cloud is zero for dxy orbital in the plane of
a) yz b) xy c) xz d) both 1 & 3
10000 C

84. C + H2O CO + H2
Catalyst

4500 C
CO + H2O CO2 + H2.The catalyst used in the reaction is
a) V2O5 b) Asbestos Pt c) Fe2O3 / Cr d) Fe
85. H-bonding is strongest in
C2 H 5OH H 2O HF
a) NH3 b) c) d)

86. Which of the following is false


a) Maximum covalency of Al is 6 b) Boron exists as a cation
c) Al can react with NaOH d) Boron can react with conc. HNO3
87. x moles of potassium dichromate oxidises 1 mole of ferrous oxalate in acidic medium. Here x is
a) 3 b) 1.5 c) 0.5 d) 1.0
88. Energy difference between eclipsed and staggered form of ethane is..kcal/mole
a) 12.55 b) 2.9 c) 4.5 d) 340
89. The attacking electrophile in aromatic Sulphonation is:

a) SO3 b) SO2 c) SO4-2 d) HSO3-1


CH3

90. IUPAC name of is


a) 3 Methyl cyclo hex-1-ene b) 1 Methyl cyclo Hex-2-ene
c) 6 Methyl cyclo hexane d) 1 Methyl cyclo Hex-5-ene

CHEMISTRY

1) c 2) d 3) d 4) a 5) b 6) a 7) a 8) b 9) d 10) a

11) a 12) c 13) b 14) a 15) c 16) d 17) b 18) a 19) b 20) b

21) d 22) c 23) c 24) a 25) d 26) a 27) c 28) d 29) a 30) c

31) d 32) c 33) b 34) b 35) b 36) b 37) d 38) d 39) c 40) d

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS

41) b 42) c 43) b 44) a 45) a

AIPMT-3

46. In a H-atom, the transition takes place from L to K shell. If R = 1.08 x 10 7 m-1, the wave length of
the light emitted is nearly
1) 4400 A 2) 1250 A 3) 1650 A 4) 7700 A
47. Which of the following quantum number are not possible?
1) n = 2, l =1, m = -1, s = - 2) n = 3, l = 2, m = -3, s = +
3) n = 2, l = 0, m = 0, s = + 4) n = 3, l = 2, m = -2, s = +
48. First four ionisation energy values of an element are 191, 578, 872 and 5972 K.Cals. The number of
valance electrons in the element is
1) 4 2) 3 3) 1 4) 2
49. Third period element of the following group forms most acidic oxide
1) IA 2) IVA 3) VII A 4) IIA
50. Number of bonding electrons in N2 molecule according to MOT
1) 4 2) 5 3) 6 4) 10
51. Which of the following has a planar structure
1) NH4+ 2) SCl4 3) XeF4 4) BF4-
52. The ratio of kinetic energies of 2gm of H2 and 4g of CH4 at a given temperature is
1) 4 : 1 2) 2 : 32 3) 1 : 4 4) 16 : 2
53. Arrange Ti, Tb and Tc is increasing order
1) Ti < Tc < Tb 2) Tb < Tc <Ti 3) Tc < Tb < Ti 4) Ti < Tb < Tc
54. The equivalent weight of Bayers reagent is
1) 31.6 2) 52.6 3) 79 4) 158
55. When 20 ml of methane and 20 ml of oxygen are exploded together and the reaction mixture is
cooled to laboratory temperature. The resulting volume of the mixture is
1) 40 ml 2) 20 ml 3) 30 ml 4) 10 ml

56. a KMnO4 + b H2SO4 + c FeSO4 K2SO4 + MnSO4 + Fe2(SO4)3 + H2O. In this unbalanced
stoichiometric equation the values of a, b and c respectively are
1) 2, 8, 10 2) 1, 4, 10 3) 2, 10, 8 4) 2, 8, 16
57. Exhausted cation exchange resin is regenerated by using solution of moderately concentrated
UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
1) NaOH 2) Na2CO3 3) H2SO4 4) NaCl
58. The normality of 2.24 vol H2O2 is
1) 1.786 2) 4 3) 0.4 4) 0.2
59. The ratio of volumes of H2 liberated when equal amounts of aluminium reacts with dil. and conc.
NaOH is
1)1 : 2 2) 2 : 1 3) 2 : 3 4) 1 : 1
60. The principle involved in Ammonia Solvay process is
1) Low solubility of Na2CO3 2) High solubility of NaHCO3
3) Low solubility of NaHCO3 4) High hydration energy and lattice energy of NaHCO3
61. In the hardening stage of plaster of parts, the compound formed is
1) CaSO4 2) Orthorhombic CaSO4 . 2H2O
3) CaSO4 . H2O 4) Monoclinic CaSO4 . 2H2O
62. The hybridisation of boron in borax
1) Two borons in sp2 and two borons in sp3 2) One boron in sp3 and three borons in sp3
3) Three borons in sp2 and one boron in sp3 4) All are in sp3 hybridisation
63. Basicity of H3BO3 is
1) 1 2) 2 3) 3 4) 0
64. SiO2 does not react with
1) HF 2) H2SO4 3) Na2CO3(fused) 4) NaOH

1000C
H 2SiO4
-H O
A Carbon
B + CO
2
65. Identify B in the following reaction
1) Carborundum 2) Quartz 3) Silica 4) Carbon
66. In Fischer-Ringes method of separation of noble gas mixture from air, ____ is used
1) 90 % CaC2 + 10 % CaCl2 2) Coconut charcoal
3) Soda lime + Potash solution 4) 90 % CaCO3 + 10% urea
67. What is the atomic number of noble gas that reacts with F2
1) 10 2) 2 3) 18 4) 54
68. Smog is mainly due to
1) Oxides of sulphur & Carbon particles 2) Oxides of Pb
3) Oxides of carbon 4) Oxides of Chlorine
69. Deactivated filters in activated carbon method for deflouridation can be activated by
1) Defluoran 1 & defluoran 2 2) Lime, bleaching powder & alum
3) 4 % NaOH & 1 % H3PO4 4) 4 % - NaCl & 5 % H2SO4 solution

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS

70. The IUPAC name of


1) 2-ethyl 3 methyl 1-pentene 4yne 2) 2 ethyl 3- methyl 4 pentyn 1 ene
3) 4ethyl3methyl1 pentane4 - ene 4) 4 ethyl -3- methyl 4 pentane 1 - yne

71. The compound is known by which of the following names


1) Bicyclo [2, 2, 1] octane 2) Bicyclo [2, 2, 2] octane
3) Bicyclo [1, 2, 3] octane 4) Bicyclo [1, 1, 1] octane
72. Among the following which has Z- configuration

1) 2)


3) 4)
73. Which of the following is the least stable carbonium ion ?

+
CF3 CCl3 CH(NO2)3 CH3
1) 2) 3) 4)
74. The chemical and the reaction conditions required for the preparation of ethane are
1) C2H5I, Zn-Cu, C2H5OH2) CH3Cl, Na, H2O

3) KOOC-CH = CH COOK, electrolysis 4) CH3CO2Na, NaOH, CaO,
75. Bayers reagent oxidises ethylene to
1) Ethylene chlorohydrin 2) Ethyl alcohol
3) CO2 and H2O 4) Ethane 1, 2 - diol
76. The product of ozonolysis of an alkene are ethanal and methanol, then that alkene is

1) CH3 C C CH3 2) CH3 CH = CH CH3

3) CH3 CH = CH2 4) CH3 C CH

1MoleCl
C2 H 6
sunlight
2 A Alc.KOH
B H 2 /Ni
200C
C.
77. Here C is
1) C2H6 2) C2H5Cl 3) C2H4 4) C4H10

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
Alc.KOH Zn-Cu

C2 H 5Cl C2H 5OH
A
78. B . Here A and B are
1) CH4, C2H4 2) C2H4, C2H6 3) C2H6, C2H4 4) C2H6, CH4
79. Which method is regarded as internal wurtz reaction
1) Freunds method 2) Wislicenus method
3) Dieckmann method 4) Ziegler method
80. The final products formed when acetylene reacts with HCN & CH 3COOH separately, respectively
are
1) CH3 CH(CN)2 & CH3 CH(OCOCH3)2 2) CH3-CH(CN)2 & CH2 = CH(OCOCH3)
3) CH2 = CHCN & CH3-CH(OCOCH3)2 4) CH2 = CHCN & CH2 = CH(OCCOH3)
Cl 2 /light
CH CH Redhot
tube
A B
81. A and B are
1) C6H6, C2H2Cl4 2) C6H6, C6H6Cl6 3) C6H6, C6H5Cl 4) C6H6, C6H6Cl2
82. Arrange the following compounds in the descending order of their reactivity towards electrophilic
substitution.
a) Chlorobenzene b) Nitrobenzene c) Benzene d) Phenol e) Toluene
1) d > e > c> a > b 2) b > a > c > e > d 3) d > e > c > b > a 4) e > d > c> a > b
alc KOH Z

83. CaC2 + 2H2O X, CH3 CH2Cl Y, X Y In this reaction the reagent z is
1) Ni / H2 2) LiAlH4 3) Pd + BaSO4 4) (Zn Hg) + conc. HCl
84. The de Broglie wavelength associated with a particle of mass 10 -6 kg moving with a velocity of 10
ms-1 is (in meters)
1) 6.6. x 10-7 2) 6.63 x 10-6 3) 6.63 x 10-21 4) 6.63 x 10-29
85. Identify the correct order in which the ionic radius of the following ions increases
-
I. F II. Na + III. N3-
1) III, I, II 2) I, II, III 3) II, III, I 4) II, I , III
86. Which one of the following is a correct set ?
1) H2O, sp3, angular 2) H2O, sp2, linear
3) HN4+, dsp2, square planar 4) CH4, dsp2, tetrahedral
87 An open vessel at 27C is heated until three-fourths mass of the air in it has been expelled.
Neglecting the expansion of the vessel, the temperature to which the vessel has been heated is
1) 927C 2) 108C 3) 1000C 4) 477C
88. An oxide precipitate is formed when NaOH reacts with the aqueous solution of
1) FeCl3 2) Zn(OH) 3) FeSO4 4) AgNO3
UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
89. Number of electron with +1/2 spin in n = 3 is
1) 18 2) 9 3) 3 4) 1
90. A mixture of Na2CO3 and NaHCO3 having a total weight of 100 gm on having produced 11.2 lit of
CO2 under STP conditions. The percentage of Na2CO3 in the mixture is
1) 55.8 % 2) 44.2 % 3) 84 % 4) 16 %

AIPMT-4

H 3PO 4
onheating

gentle strong
heating
Y
46. .Thenumberofsigmaand bondsinXrespectively
1)8,2 2)14,2 3)12,2 4)8,4
47. ShortestwavelengthinLymanseriesofhydrogenspectrumis


C
H
32C
Hr anAhy
2B d
ro
B sX
3u(m
ajor)
1)364.8nm 2)91.2nm 3)656.3nm 4)454.8nm

2
48. . X on oxidation followed by hydrolysis gives phenol
and acetone , then X is

Br
C
H
22C
H
3 C
H
C
H
33 C
HC
H
3

1) 2) 3) 4)
49. WhenexcessCO2gasispassedthroughanaqueoussolutionofXaclearsolutionisformed.
WhereXwouldbe
1)Na2CO3 2)Ca(OH)2 3)NaHCO3 4)NaOH
50. DiboranedoesnotliberateH2gaswith

HCl / Al Cl 3 Cl 2 , 250 C
1)KOH 2)H2O 3) 4)
51. Whichofthefollowingexhibitscolourduetoddtransition?
K 2 Cr2O7 MnSO 4 KMnO 4 Na 2 CrO 4
1) 2) 3) 4)

CH 3 CH CH 2 HBr R 2 O2
X
major
52. .IUPACnameofpositionalisomerofXis
UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
1)Isopropylbromide 2)npropylbromide 3)1Bromopropane 4)2Bromopropane
53. Amongthefollowingwhichsolutionhaslowestfreezingpoint?

0.1M NaCl 0.1M Al Cl 3 0.1MK 4 Fe CN 6


1)0.1Murea 2) 3) 4)
54. TheformulaofanioniccompoundisAB.ThenumberofvalenceelectronsinAandB
respectively.
1)2,3 2)3,2 3)5,6 4)2,6
55. Biodegrablepolyestercopolymeramongthefollowingis
1)PHBV 2)polyglycolicacid 3)polylacticacid 4)Nylon6
56. Existenceofbenzeneinliquidstateat250canbeexplainedby
1)Iondipoleforces 2)dipoledipoleforces
3)dipoleinduceddipoleforces 4)Dispersionforces
As 2S3
57. Thebestcoagulantfor solis

K 4 Fe CN 6 FeCl 3 ZnSO4 PtCl 4


1) 2) 3) 4)
58. Purestformofironis
1)steel 2)pigiron 3)wroughtiron 4)castiron
[H ]
5
59. Theionisationconstantof0.1MCH3COOHat250Cis10 . ofthesolutionis

1)101M 2)102M 3)103M 4)104M


60. Themaingreenhousegasamongthefollowingis
NO2
1) 2)CO2 3)SO2 4)O3
1
H 2 g O 2 g H 2O l
H 0 286KJ Ssurr
0
2
61. Inareaction . oftheprocessisJ/K.
1)960 2)+852 3)852 4)960
62. ThedisaccharidewhichcantreduceTollensreagentis
1)Sucrose 2)Maltose 3)Lactose 4)Starch
63. Paramagneticspeciesamongthefollowingis
1)S8 2)S6 3)O2 4)O3
64. Whichofthefollowingisnotdirectlysubjectedtonitration.

UDAY

HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE

N
H
2
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
C OCH3

1) 2) 3) 4)
65.

C
H
C
H
AmongthefollowingwhichalcoholscanrespondtoHaloformtest?
33 OH 3
C
HC
H
3 O

I)CH3CH2OH II)CH3CHO III) IV)


1)I,II 2)I,III 3)II,III 4)III,IV
SiF4 H 2O X Y SiCl 4 H 2O X Z
66. ; .ThecovalencyandoxidationstateofsiliconinY
respectively.
1)6,+4 2)4,+4 3)+4,6 4)6,+2
67. InthedecompositionreactionofammoniaongoldsurfacetheconcentrationofNH3decrease
from1Mto0.5Min20minutes.Thetimerequiredforitsconcentrationtobereducedfrom
1Mto0.125Minminutes.
1)20 2)40 3)200 4)35
68. ThePObondorderinorthophosphateionis
1)4 2)1.5 3)1.25 4)1.75
69. Thecompoundsofxenonformedinthirdexcitedstateofxenonare
XeO3 , XeF4 XeO2 F2 , XeOF4 XeO3 , XeO 4 XeO 2 F2 , XeF4
1) 2) 3) 4)
70. FortheformationofgaseoushydrogenmoleculefromgaseousHatoms(assumingthereaction
isreversible)thefavourableconditionsare
1)HighP,HightT 2)HighP,lowT 3)HihgtT,lowP 4)LowPlowT
71. Amongthefollowingwhichhashighestspecificconductanceatagiventemperature?
1)0.1MCH3COOH 2)0.1MNH4OH 3)0.1MHCl 4)0.1MH2SO4
72. H2O2atcsasanacidinitsreactionwith
1)PbS 2)NaOH 3)KMnO4/H+ 4)Ag2O
73. TheempiricalformulaofacompoundisCH2O.Ifitsvapourdensityis90,themolecular
formulaofthecompoundis

C6 H10O5 n
1)C6H12O6 2)C3H6O3 3)C12H22O11 4)
UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS

74. Whenprotonand particleshavesamevelocitytheirdeBrogliewavelengthratiois
1)1:2 2)1:4 3)4:1 4)2:1
75. Amongthefollowingwhichismorereactivetowardsnucleophilicsubstitutionbyunimolecular
mechanism?
Br
Br Br
Br
1) 2) 3) 4)
76. Fluorineisthestrongestoxidantamonghalogensbecause,
1)Itishighestelectronegativeelement 2)Ithashighestelectronaffinity

3)F haslowhydrationenergyandF2hasmorebonddissociationenergy.

4)F2haslowbonddissociationenergyandFhasmorehydrationenergy.
77. ThedrugusedinthepreventionofHeartattacksis
1)Ibuprofen 2)Aspirin 3)Paracetmol 4)Phenacetin
78. Inwhichofthefollowingprocessmoreenergyisemitted?

Cl g Cl g
F g F(g)
Br(g) Br(g)
I(g) I(g)
1) 2) 3) 4)
79 TheenthalpyofcombustionsofC(graphite),CH4,H2andC2H4are394,894,286and1430
KJ/molrespectively.Thebestfuelamongthefollowingis
1)C(Graphite) 2)CH4 3)H2 4)C2H4
80. Thealcoholwhichismorereadilydehydratedis

C
H
C
H3
32O
H
CH3 2 CH OH CH3CH 2 OH CH3 3 C OH
1) 2) 3) 4)
CoCl 3 , xNH 3
81. exhibitscistransisomerism.Thefractionofchlorideionssatisfyingboth
primaryandsecondaryvalenciesofcobaltinthecomplexis
1 2 1 3
3 3 2 4
1) 2) 3) 4)
82. Numberofopticallyactiveisomerspossiblefor2,3dihydroxybutanedioicacidare
1)4 2)3 3)2 4)6
83. Whichofthefollowinghashighestpka?

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
OH COOH CH2-COOH

CH 3COOH
1) 2) 3) 4)
84.

C

C
Thedipolemomentofchlorobenzeneissameasthatof


C
C

C
1) 2) 3) 4)
85. Daltonslawofpartialpressuresisnotapplicableforamixtureof
NH 3 HCl H2 N2 CO 2 O 2 N 2 O2
1) 2) 3) 4)
MnO 4 Mn 2
86. ThenumberofH+ionsrequiredtobalancethehalfreaction are
1)5 2)8 3)6 4)4
87. Anorganicliquidonheatingdecomposesbeforereachingitsboilingpoint.Theliquidcanbe
purifiedby
1)Steamdistillation 2)Vaccumedistillation
3)Fractionaldistillation 4)Simpledistillation
88. Whichofthefollowingisanexampleofprimarycell?
1)Leadaccumulator 2)Leclanchecell
3)Edisonbattery 4)Acidstoragebattery
89. Thehormonewhichisresponsibleformaintainingconstantsugarlevelsinbloodis
1)Insulin 2)Thyroxine 3)Testosterone 4)Estradiol

CH 3 3 C Br NaOC2H 5 X Major
90. TheproductXis
CH 3 C CH 2
|
CH 3 CH3 3 C O C2 H5 CH3 3 C OH CH3 3 C ONa
1) 2) 3) 4)

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
CHEMISTRY

1) 2 2) 2 3) 2 4) 3 5) 4 6) 3 7) 1 8) 3 9) 2 10) 3

11) 1 12) 3 13) 3 14) 4 15) 3 16) 4 17) 1 18) 1 19) 2 20) 1

21) 1 22) 4 23) 1 24) 3 25) 1 26) 2 27) 2 28) 3 29) 1 30) 4

31) 3 32) 1 33) 3 34) 1 35) 3 36) 2 37) 1 38) 3 39) 4 40) 4

41) 1 42) 1 43) 4 44) 2 45) 4

AIPMT-5

121. In a cubic packed structure of mixed oxides the lattice is made up of oxide ions one fifth of tetrahedral
voids are occupied by X ions. While one half of the octahedral voids are occupied by Y ions,Then
formula of oxide will be
X 2YO4 X 5Y4O10 X 4Y5O10 XY2O4
1) 2) 3) 4)
x x
0
m 45 m
122. Graph between log and log P is straight line at an angle of with intercept of 0.6020.
value at a pressure of 1 atm is
1) 2 2) 6 3) 4 4) 8
N 2O4( g ) 2 NO2( g )
123. The equilibrium constant for the decomposition of given by [ degree of
dissociations, P = Equilibrium pressure]
2P 4 2 P P 1
P
1 2 1 2 1 1
1) 2) 3) 4)
H
124. Equilibrium constant Kp increases with increase in temperature. is
1) + Ve 2) Ve 3) Zero 4) May be the +Ve (or)
Ve
125. When equal volumes of the following solutions are mixed, ppt of AgCl will occur only with
Ksp 1.8 1010

104 M Ag 104 M Cl 106 MAg 105 M Cl


1) 2)

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
10 M Ag 10 M Cl
6 6
1010 M Ag 1010 M Cl

logt
12lo4g50a
3) 4)
126. For this system rate of reaction with passage of time

1) Increases 2) Decreases
3) Remains constant 4) First increase and then decreases
127. Consider the following statements, and identify the correct statements
1) Order of reaction can never be zero
2) Rate of reaction always decreases with time for non zero order reactions
3) Activation energy of a reaction depends on temperature
4) Rate of reaction always increases with rise of temperature whether reaction is exothermic or
endothermic
1) Only 2 and 4 2) Only 3 and 4 3) Only 1 and 3 4) All are correct
57.32 KJ / mole
128. The enthalpy of neutralisation of strongacid with strong base is .The enthalpy
285.84KJ
of formation of water is .Then enthalpy of formation of hydroxyl ion is
228.52 KJ / mole 228.52 KJ / mole 114.26 KJ / mole 114.2KJ / mole
1) 2) 3) 4)
129. Assertion (A): Dissolutions of salt X in water is Endothermic .But it is spontaneous process
S ve H T S
Reason (R): and
1) A & R true, and R is not the correct explanation to A
2) A & R true, and R is the correct explanation to A
3) A is true but R is false 4) A is false but R is true
0.5MH 2 SO4
130. In what proportion 1M NaOH and are mixed so as to release maximum amount of
energy and form 100ml solution
1) 42,58 2) 67,33 3) 50, 50 4) 60,40
131. How many compounds among the following can give positive test with NaOH/I2
1) Acetophenone 2) 3-Pentanone 3) Propanal 4) 2-Butanone
5) 2-propanol
1) 5 2) 3 3) 4 4) 2
132. Electrophile involved in Reimer Tiemann reaction is

UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS O
H
C
H
l2 O
N
aC
H
O

C Cl2 C HCl2
1) 2) 3) 4)
133. The alcohol with highest boiling point
1) Butan 1- ol 2) Butan 2-ol 3) propan -1-ol 4) Ethanol
134. Conversion of Benzene into chloro benzene in presence Fe/dark is
1) Nucleophilic substitution 2) Electrophilic substitution
3) Nucleophilic Addition 4) Free-radical substitution
PCl3
135. Number of moles of required to react with three moles of Ethanol is
1) 1/3 2) 1 3) 0.5 4) 3
ClF3
136. Shape and hybridization of
SP 2 SP3 SP 3d SP 3d
1) Triangular, 2) Pyramidal, 3) Pyramidal, 4) T shape,
137. Strongest oxidizing agent is
HClO4 HClO2 HClO3
1) 2) 3) HClO 4)
138. Compound of sulphur acting as both lewisacid and lewisbase is
SF6 SCl4 SO2
1) 2) 3) 4) both 2 and 3
139. Oxy-acid of sulphur in which sulphur atom exhibits +4 oxidation state
1) Sulphurous acid 2) Sulphuric acid 3) Marshalls acid 4) Caros Acid
140. Element in 4d series exhibiting highest oxidation state
1) Os 2) Mn 3) Rh 4) Ru
141. Composition of flux produced in the extraction of copper is
CaSiO3 MgSiO3 FeSiO3 MnSiO3
1) 2) 3) 4)
142. 1g. of non electrolyte solute is dissolved in 50g. of benzene lowered the freezing point of
benzene by 0.4K. What is molecular weight of solute? [ Kf of Benzene is 5.12K. kg / mole]
1) 25.6 2) 2560 3) 256 4) 128
143. Vant Hoff factor (i) for tetramerisation of substance A assuming 80% association is
1) 0.4 2) 0.5 3) 1.6 4) 1.4
144. Insulin is a
1) Steroid, peptide hormone 2) Non steroid, peptide hormone
3) Non Steroid, amino acid hormone 4) Steroid, amino acid derivative
145. Conductance ratio of a 0.1M weak monobasic acid is 0.1 pH of the weak acid
1) 1 2) 2 3) 3 4) 4
146. 1F of electricity is passed through aqueous NaCl solution. The weight of substance obtained at
cathode is grams
1) 1 2) 23 3) 2 4) 46
UDAY
HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE
CHEMISTRY PRACTICE PAPERS
147. During electrochemical corrosion the metal undergoing corrosion acts like
1) Cathode 2) Anode
3) Cathode (or) Anode 4) Neither cathode nor anode
148. Which of the following is an example of homogeneous catalysis
1) Habers process 2) Ostwalds process 3) Lead chamber process 4) Contact process
149. Which of the following is water insoluble
C6 H 5 N 2Cl C6 H 5 N 2 HSO4 C6 H 5 N 2 Br C6 H 5 N 2 BF4
1) 2) 3) 4)
CH 3COOH ( A) Re
d P
Cl2
B Re d P C Re d P D
Cl2 Cl2
P Ka
150. . Highest is for
1) A 2) B 3) C 4) D
151. Which of the following is not formed when ethanal and propanal are heated in presence of
dilute alkali
1) 2-pentenal 2) 2-butenal 3) 2-hexenal 4) 2-methyl-2-butenal
152. Equivalent weight nitrobenzene is least when it undergoes reduction in..medium
1) Strong alkaline 2) Acidic 3) Weak alkaline 4) Neutral
153. Ozonolysis product of natural rubber is
1) Pentanal 2) 2-oxobutanal 3) 4-oxopentanal 4) 3-oxopentanal
154. Which of the following is not an antacid
1) Omeprazole 2) Lansoprazole 3) Ranitidine 4) Phenalzine
155. Assertion (A) : Nitrogen is chemically inert
Reason (R) : Nitrogen has abnormally high ionization potential
1) A & R true, and R is not the correct explanation to A
2) A & R true, and R is the correct explanation to A
3) A is true but R is false 4) A is false but R is true
156. Which of the following on heating produces a coloured paramagnetic gas and a colourless
paramagnetic gas
NH 4 NO3 Pb( NO3 ) 2 NH 4 NO2 NaNO2
1) 2) 3) 4)
157. Which of the following is not a branched polmer
1) Glycogen 2) Amylose 3) Amylopectin 4) All of these
Fe(CO) X
158. obeys EAN rule. Value of X is
1) 5 2) 10 3) 6 4) 4
121) 3 122) 3 123) 2 124) 1 125) 1 126) 3 127) 1 128) 2 129) 1 1
131) 2 132) 1 133) 1 134) 2 135) 2 136) 4 137) 3 138) 4 139) 1 1
141) 3 142) 3 143) 1 144) 2 145) 2 146) 1 147) 2 148) 3 149) 4 1
151) 3 152) 2 153) 3 154) 4 155) 1 156) 2 157) 2 158) 1 159) 4 1
159. % of thorium orthophosphate is present in monazite sand
1) 60 2) 50 3) 10 4) 30
160. The reducing agent used in Belgian process is
1) Hydrogen 2) Coke 3) Water gas 4) Sodium

UDAY