Sei sulla pagina 1di 7

TECHIE TEACHER

1. The product of 9 and another number is 135. What is the other number?
2. If you add 15 to my number and then multiply the sum by 2, you get 66. What is my
number?
3. Nineteen more than the difference of 233 and 169 is what number?
4. What is the remainder when 784 is divided by 17?
5. Liza works part-time at a canteen for 5 hours a day for 6 days a week. At 45 an hour,
how much does she earn a week?
6. The sum of two numbers is 27 and their difference is 7. What is the bigger number?
7. Your class needs 250 to buy your school a clock. You have collected 186; how much
more do you need to collect?
8. Allan and Alex together have 76 marbles. If Allan has 12 more marbles than Alex, how
many marbles has Allan?
9. Which of the following fractions is nearest to 2? {17/7, 18/7, 15/7, 16/7}
10. A hiking group began climbing at 4:30 a.m. and reached the top of the mountain at
11:30 a.m. How long did the climb take?
11. If March 1 is a Monday, what day is March 21?
12. Joe gathered 348 eggs. He put 12 of them in each box. How many boxes he needs?
13. Mother bought 3 1/3 dozen apples. She served of them to Teds friends. How many
apples remained?
14. Lyn made 84 Sampaguita garlands. Rose made 2/3 as many garlands. How many
garlands did the two girls together?
15. Ines is making 6 handkerchiefs. Each side is 25 cm long. How much lace does she
need to put around all the handkerchiefs?
16. In a box, for every 3 oranges, there are 5 apples. If there are 15 oranges, how many
apples are there?
17. Joe has a string 12 meters long. He cut it into 2 pieces. If one piece is 2 meters longer
than the other, how long is the longer piece?

18. Nita changed of a 200-bill into 10-coin and the other half to 5.00-coin. How
many coins did she get?
19. A farmer can walk 5 kilometers an hour. How many kilometers can he walk in 2
hours?
20. Lito picked 34 Guavas; Pete picked 14 more than Lito. How many Guavas did Pete
pick?
21. A vendor has 96 fruits to sell. One-third of the fruits are papayas, are melons and
the rest are pineapples. How many pineapples he has to sell?
22. Nina is waiting in line to buy movie tickets. She is 14 in line and there are 12 behind
th

her. How many people are there?


23. Luz has 42 stamps. Letty has 15 less than twice as many. How many stamps do the
two girls together?
24. Lita bought two books for 454. One book cost 42 more than the other. What is the
cost of the more expensive book?
25. Lyn went to a store and spent half of her money. She went to a second store and
spent another of money she still has. Then she had exactly 25.50 left. How much money
she had at first?

1. 15
2. 18
3. 83
4. 2
5. 1350
6. 17
7. 64.00
8. 44
9. 15/7
10. 7 hrs
11. Sunday
12. 29
13. 10
14. 140
15. 100 cm
16. 25
17. 7 m
18. 30
19. 12.5 km
20. 48
21. 40

22. 26
23. 111
24. 248.00
25. 102.00

2015 MTAP
1.) Mina, Vina and Mona had lunch together. Each girl ordered the P84 lunch special. Mina agreed to
pay the bill. How much did she pay?
Answer: 252
2.) Nano and Milo went fishing. Nano caught 5 small fish and 3 big fish. Milo caught 3 times as many
fish as Nano. How many fish did Milo catch?
Answer: 24 fishes
3.) Diannes bedroom has a bed with 4 legs, four stools with 3 legs each, and three chairs with 4 legs
each. How many legs are there in all?
Answer: 28 legs
4.) Mother baked cookies and put them in 12 small boxes. She placed 8 cookies in each box and had 4
cookies left over. How many cookies did she bake?
Answer: 100 cookies
5.) Lorna, Sanet and Irene bought 12 candles each. However, because of the hot weather, 5 candles
melted. How many candles did not melt?
Answer: 31
6.) What is the tens digit in the sum of 528 and 875?
Answer: 0
7.) In the figure, more squares are added until the last column is 10 squares tall. How many squares
are there in all?
Answer: 55 squares

8.) Kay and Debbie had the same number of pens. Kay gave Debbie 4 pens. How many more pens
does Debbie have than Kay does?
Answer: 8 pens

9.) What number multiplied by itself equals the product of 6 and 24?

Answer: 12
10.) In a box there are 4 smaller boxes, each one of which contains 4 even smaller boxes. How many
boxes are there in total?
Answer: 21 boxes
11.) A box holds 4 dozen glasses. One-third of the glasses were broken. How many glasses were
broken?
Answer: 16 glasses
12.) Mark is 8 years old and his dad is 35 years old. In 20 years, how many years older is Marks dad
than Mark?
Answer: 27 years older
13.) How many numbers between 325 and 564 end with 0.
Answer: 24
14.) A group of kids sit in a stadium to watch basketball game. Counting from the aisle, Juan is the
7th, and Pedro is the 18th. How many kids are between Juan and Pedro?
Answer: 10 kids
15.) An even number, between 10 and 20, is multiplied by 9. The product obtained is less than 110.
What is the number?
Answer: 12
16.) Andrew has 4 boards. Each board is 5 m long. He needs 3 m of board to make a bird feeder. How
many bird feeders can Andrew make?
Answer: 6 bird feeders
17.) Mike is reading a book that has 168 pages. If he reads 8 pages a day, how many days will it take
him to finish the book?
Answer: 21 days
18.) The recipe for a dozen cookies calls for two cups of flour. Ella is making 42 cookies. How many
cups of flour should she use?
Answer: 7 cups
19.) The product of the two numbers is 144 and their difference is 10. What is the sum of the two
numbers?

Answer: 26
20.) Two numbers have the sum of 15 and a product of 44. What is the bigger number?

Answer: 11

21.) Two numbers have a difference of 5 and a quotient of 2. What is the smaller number?

Answer: 5
22.) A total of 37 candies are placed in 7 jars. Each jar has a different number of candies. No jar has
exactly 4 nor 6 candies. No jar is empty. What is the greatest number of candies that any one jar can
have?

Answer: 11
23.) Cathy had a sum of money. She spent 1/5 of it in September, of it in October and P120 in
November. After spending these amounts of money, she still had P540 left. How much money did she
have at first?
Answer: P 1,200.00
24.) The perimeter of a rectangle is 30 meters and the measure of each side is a whole number. How
many rectangles with different shapes satisfy these conditions?
Answer: 7
25.) One side of square A is three times the length of one side of square B. How many times greater is
the area of square A than the area of square B?
Answer: 9
26.) In the diagram, there is an equilateral triangle and a square. All the sides of an equilateral
triangle are equal. If the area of the square is 25 cm^2, find the perimeter of the triangle.

Answer: 15 cm
27.) Gino forms three numbers with the digits 1 to 9. All numbers have three digits, and each digit is
used only once. Gino added all the three numbers. What is the greatest sum Gino can obtain?

Answer: 2556
28.) Nina cooked 121 hotdogs for the Christmas party. There were 16 male and 18 female guests. Each
male guest ate 1 more hotdog than each female guest. Each of the female guests, including Nina, ate
an equal number of hotdogs. How many hotdogs did each male guest eat?
Answer: 4
29.) There are two sections in Grade 2, Rose and Lily, with a total of 58 pupils. Six pupils were
transferred from section Rose to section Lily. The two sections then have an equal number of pupils.
How many pupils were there in section Rose before the transfer?
Answer: 35
30.) Jose began to read at 10:30 in the morning. At 2:20 pm he stopped reading. How many minutes
did Jose read?
Answer: 230