Sei sulla pagina 1di 8

Sri Chaitanya Narayana IIT Academy

(SRI SARVANI EDUCATIONAL SOCIETY)


VEDHA VYAS BHAVAN, VIJAYAWADA
Sec: Jr. COIPL

Vernier Caliper and Screw guage

Daily test
07-2015
1.
2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Physics Date 29-

SINGLE
If 20 VSD coincide with 19 MSD and 1MSD is 0.5 mm, then the Vernier constant is
a) 0.0025 cm
b) 0.025 cm
c) 0.25 cm
d) None of these
When zero of Vernier scale lies on right side of zero of main scale then the Vernier callipers
is said to have
a) Parallax error
b) Positive zero error
c) Negative zero error d) None
If a Vernier Callipers has negative zero error, then zero correction is
a) Positive
b) Also negative
c) May be positive
d) Zero error and zero correction are same terms
While measuring the depth, height, internal/external diameter of a hollow cylinder
a) Separate zero errors are to be applied
b) Same zero error is to be applied
c) No zero error is to be applied
d) A Vernier Calliper cannot measure all the mentioned dimensions of the cylinder
A Vernier Calliper with Vernier constant equal to 0.02 cm is to be designed. If 1 M.S.D =
0.1 cm then total number of Vernier scale should be
a) 10
b) 20
c) 5
d) 200
A cylinder of radius 2cm and length 5 cm is measured with the help of a standard Vernier
Callipers, the relative error in measured value of volume of cylinder is
a) 0.012
b) 0.12
c) 1.2
d) 0.0012
If n VSD coincide with (n-1) M.S.D when jaws of a standard Vernier Callipers are the direct
contact, then zero correction of Vernier calliper is
a) (10 n)VC
b) (1 n)VC
c) (n 1)MSD
d) None of the these
Least cont of a Vernier Callipers is 0.01cm. If 19th division of main scale coincides with 20
divisions on Vernier Scale, the 1 MSD is equal to
a) 0.25 mm
b) 1 mm
c) 2 mm
d) 0.5 mm
m Vernier scale divisions coincide with (m-1) main scale division. Main scale is graduated
in cm and each cm has n divisions, then 1 VSD.

PAGE NO : 1

10.

11.

12.

13.
14.

15.

16.

17.

1 m - 1
1 n - 1
m

cm

cm

cm
a) n m
b) m n
c) n
d) mn cm
Let nth division of main scale coincide with (n+1)th division of Vernier scale. 1MSD = L
units Veriner constant is
L
nL
L
n +1) L
a) n +1 unit
b) (
unit
c) n - 1 unit
d) n +1 unit

Side of a cube is measured with a standard Vernier callipers. The main scale reads 10 mm
and first division of vernier scale coincides with that of main scale. Measured value of side
of cube is
a) 1.1 cm
b) 1.01 cm
c) 1.001 cm
d) 1.02 cm
A screw gauge has a least count of 0.001cm. The number of divisions through which zero
mark of circular scale has crossed the reference lien is 2. The zero error is
a) -0.02 m
b) -0.005 cm
c) +0.02 mm
d) 0.02 cm
By moving the screw always in one direction we can reduce
a) Backlash error b) Zero error
c) Lashback error
d) Ratchet error
A screw gauge have 250 equal divisions marked along the periphery of circular scale. If one
full rotation gives advancement of 0.625 cm, the least count of the arrangement is
-4
-2
-3
a) 2.5 10 cm
b) 2.5 10 cm
c) 2.5 10 cm
d) None of these
Zero correction as per given figure of a standard gauge is

a) 0.001 cm
b) 0.002 cm
c) -0.003 cm
d) 0.003 cm
Pitch of a micrometer is 0.5 mm and there are 50 divisions on the circular scale. While
measuring the diameter of wire it is observed that linear scale reads 2mm and 46th divisions
of circular scale coincides with reference line. Diameter of wire is
a) 0.426
b) 0.642 cm
c) 0.426 cm
d) 0.246 cm
Pitch of a micrometer is 1mm and its has 100 divisions on a circular scale. There is no zero
error. Thickness of a pile of 50 papers is to be found out. While measuring the thickness of a
paper it is observed the linear scale does not give any reading out 25th division of circular
scale coincide with reference line. Thickness of the pile is
a) 15.2 mm
b) 23.5 mm
c) 21.5 mm
d) 12.5 mm

PAGE NO : 2

18.

In an experiment the angles are required to be measured using an instrument, 29 divisions


of the main scale exactly coincide with the 30 divisions of the vernier scale. If the smallest
division main scale is half a degree (=0.5o) then the least count of the instrument is
a) One degree
b) Half degree
c) One minute
d) Half minute

19.

The type of graph between length of a simple pendulum and time period is
a) Elliptical
b) Hyperbola
c) Parabola
d) Circular
A simple pendulum is suspended in a satellite. Its time period is observed when (a) satellite
is on ground (b) around earth where g 0 (c) in space where g = 0. Its time period will be

20.

21.

22.

23.

24.

25.

a) Non zero, non zero, zero


b) Non-zero, zero, infinite
c) Infinite, infinite, infinite
d) Not infinite, infinite, infinite
A graph between length of a pendulum along y-axis and (time x time) along x-axis will be
a)
b
c)
d)
Can we measure acceleration due to gravity by measuring time period of a simple
pendulum? In a simple pendulum experiment which quantity should be given maximum
respect.
a) Yes, length of pendulum
b) Yes, radius of bob
c) Yes, time period
d) Non, amplitude
d) Be calculated by plotting a graph between a graph between energy and time.
Time period of an inaccessible pendulum can
a) Not be calculated experimentally
b) Be calculated by plotting a graph between length of pendulum and time period
c) Be calculated by plotting a graph between length and time period
d) Be calculated by plotting a graph between a graph between energy and time.
A simple pendulum is made to swing such that its bob has same acceleration in the extreme
position and lowest position. If q is angle of deflection, then tan q/2 is
a) 1/3
b) 1
c) 1/4
d) 1/2
In an experiment to find loss of energy w.r.t. time in the case of swinging simple pendulum
the nearest to correct graph between (amplitude)2 and time is

a)

b)

c)
PAGE NO : 3

d)

26.

A pendulum of length 200 cm is horizontal when its bob of mass 200g is released. It has
90% of initial energy when the bob reaches the lowermost point. Speed of the bob at this
point is
-1
-1
-1
a) 8ms
b) 4.5ms
c) 5ms
d) 6

27.

In an experiment of find mass of a body with the help of meter rod, following data is
recorded when length of fixed arm is 25 cm
Mass of paper pan
Length of weight arm
(g)
(cm)
20
30
32
20
60
10
Calculate mean mass is
a) 42.5 g
b) 42 g
c) 24.0 g
d) 24.5 g
In the case of an oscillating simple pendulum, the mass of bob playing its role is
a) Inertial
b) Gravitational
c) Both 1 & 2
d) None of these
In a weight box the shape of 1g, 5mg, 2mg and 1mg are usually
a) Cylindrical, pentagonal, rectangular and triangular
b) Triangular, rectangular, pentagonal and cylindrical
c) Cylindrical, triangular, rectangular and pentagonal
d) Cylindrical, pentagonal, triangular and rectangular
Even a rectangular base of a balance is provided with 3 leveling screws only because
a) Stable equilibrium can be brought by 2 screws, so providing 1 more will supplement the
purpose
b) Stable equilibrium can be provided by at least 3 screws so three will suffice the purpose
c) For representing a plane at least three points are required
d) None of these

28.
29.

30.

Subjective:
1.

The smallest division on the main scale of a vernier callipers is 1mm, and 10 vernier
divisions coincide with 9 scale divisions. While measuring the diameter of a sphere, the
zero mark of the vernier scale lies between 2.0 & 2.1 cm and the fifth division of the vernier
scale coincide with a scale division.
i) Determine the vernier constant
ii) Find the diameter of the sphere.
PAGE NO : 4

2.

The length of a cylinder is measure with the help of a vernier callipers whose smallest
division on the main scale is 0.5 mm, and nine divisions of the main scale are equal to ten
divisions of the vernier scale. It is observed that 78th divisions of the main scale coincides
with the sixth division of the vernier scale. Calculate the length of the cylinder.

3.

The main scale of a vernier callipers reads in millimetre and its vernier is divided into 10
divisions which coincide with 9 divisions of the main scale. When the two jaws of the
instrument touch each other the seventh division of the vernier scale coincide with a scale
division and the zero of the vernier lies to the right of the zero of main scale. Furthermore
when a cylinder is tightly placed along its length between the two jaws, the zero of the
vernier scale lies slightly to the left of 3.2cm; and the fourth vernier division coincides with
a scale division. Calculate the measured length of the cylinder.
In four complete revolutions of the cap, the distance travelled on the pitch scale is 2mm. If
there are fifty divisions on the circular scale, then
a) Calculate the pitch of the screw gauge.
b) Calculate the least count of the screw gauge.
The pitch of a screw gauge is 0.5 mm and there are 50 divisions on the circular scale. In
measuring the thickness of a metal plate, there are five divisions on the pitch scale (or main
scale) and thirty fourth division coincides with the reference line. Calculate the thickness of
the metal plate.
The pitch of screw gauge is 1mm and there are 100 divisions on its circular scale. When
nothing is put in between its jaws, the zero of the circular scale lies 4 divisions below the
reference line. When a steel wire is placed between the jaws, two main scale divisions are
clearly visible and 67 divisions on the circular scale are observed. Diameter of the wire.
The pitch of a screw gauge is 1mm and there are 50 divisions on its cap. When nothing is
put in between the studs, 44th division of the circular scale coincides with the reference line.
When a glass plate is placed between the studs, the main scale reads three divisions and the
circular scale reads 26 divisions. Calculate the thickness of the plate.

4.

5.

6.

7.

PAGE NO : 5

Sr PHYSICS DAILY TEST KEY SHEET 29-07-2015

1. A

2. B

3. A

4. A

5. C

6. A

7. A

8. C

9. A

10. A

11. B

12. A

13. A

14. C

15. C

16. D

17. D

18. C

19. C

20. D

21. C

22. C

23. C

24. D

25. A

26. D

27. D

28. C

29. C

30. B

Subjective Key:

( i) 0.01cm,( ii) 2.05cm

1)
4) 0.5mm, 0.01mm
7) 3.64 mm

2) L = 3.63 cm
5) 2.84 mm

3) L = 3.07cm
6) 2.63 mm

Sr PHYSICS DAILY TEST KEY SHEET 29-07-2015

1. A

2. B

3. A

4. A

5. C

6. A

7. A

8. C

9. A

10. A

11. B

12. A

13. A

14. C

15. C

16. D

17. D

18. C

19. C

20. D

PAGE NO : 6

21. C

22. C

23. C

24. D

25. A

26. D

27. D

28. C

29. C

30. B

Subjective Key:

( i) 0.01cm,( ii) 2.05cm

1)
4) 0.5mm, 0.01mm
7) 3.64 mm

2) L = 3.63 cm
5) 2.84 mm

3) L = 3.07cm
6) 2.63 mm

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PAGE NO : 7

PHYSICS KEY SHEET


1
7

A
A

2
8

B
C

3
9

A
A

PAGE NO : 8