Sei sulla pagina 1di 35

March Current Affairs 2016

1. The most expensive railway station in the world costing $ 3.85 billion was opened in
(a)Washington
(b) Geneva
(c) New York
(d) Canada
(e) Tokyo
Answers : C

2. UN Security Council has unanimously adopted tough sanction on which country recently
(a)Iraq
(b) Iran
(c)North Korea
(d) Syria
(e) Turkey
Answers : C

3. The New World campaign of which state tourism ministry has won the Golden City Gate Award of the
International

Tourism Bourse-Berlin recently


(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala
(e) Madhya Pradesh
Answers :D

4. SEBI has recently debarred how many entities from the capital market after they were found to be misusing
stock exchange

platform for tax evasion


(a) 500
(b) 600
(c) 800
(d) 1000
(e) 1500
Answers :D

5. Which e-commerce company has emerged as the most trusted online brand
(a) Amazon
(b) Snapdeal
(c) Flipkart
(d) Paytm
(e) Jabong
Answers : A

6. Fitch rating has lowered Indian economic growth for next fiscal to
(a) 6.7%
(b) 7.7%
(c) 5.7%
(d) 4.7%
(e) 8.7%
Answers : B

7. Ray Tomlinson who passed away recently was the inventor of


(a) Facebook

(b) Twitter
(c) e-mail
(d) Whatsapp
(e) None of these
Answers : C

8. Who will be given the Dadasaheb Phalke Award 2015?


(a) Manoj Kumar
(b) Shashi Kapoor
(c) Amitabh Bachchan
(d) Rishi Kapoor
(e) None of these
Answers : A

9. International women day is observed in


(a) 5 th March
(b) 6 th March
(c) 7th March
(d) 8 th March
(e) 9 th March
Answers : D

10. Maria Sharapova who has admitted drug scandal belong to which country
(a) France
(b) USA
(c) Russia
(d) Brazil
(e) None of these

Answers : C

11. India won the 2016 Asia Cup Cricket title after defecting
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) England
(e) New Zealand
Answers : C

12. Chapehar Kut is a traditional


festival in
(a) Mezoram
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Assam
(e) None of these
Answers : A

13. Terrorist attack killed many outside Indian consulate office in Jalalabad in
(a)Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Afghanistan
(e) Iraq
Answers : D

14. Which international lending agency will provide $ 300 million credit for the MP Higher Education Quality
Improvement project?
(a) IMF
(b) World Bank
(c) ECB
(d) DFID
(e) ODA
Answers : B

15. The Cabinet Committee on Security has cleared proposal to purchase two Phaleon Airborne warning and
control systems
surveillance aircraft from which country
(a)USA
(b) UK
(c)France
(d) Israel
(e)Japan
Answers : D

16. Force-18 is the name of an ambitious military training exercise involving army of 18 country held
recently hosted by
(a) USA
(b) France
(c) India
(d) Russia
(e) China

Answers : C

17. PM Modi launched the Setu Bharatam project recently related to

(a) Development of Waterways


(b) Shipping Canal
(c) River Interlinking
(d) Railway over bridge
(e) Container terminals
Answers : D

18. Union govt. has constituted a committee to consider granting ST status to 6 communities in which state
(a) Jammu & Kashmir
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Assam
(e) Chhatisgarh
Answers : D

19. The first Raisina Dialogue 2016 on Asian nations was held recently at
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Lahore
(d) Islamabad
(e) Dacca
Answers : A

20. National carrier Air India flew the worlds long distance all women operated flight recently from New Delhi
to which country
(a) UK
(b) USA
(c) Russia
(d) UAE
(e) France

Answers : B

21. Which country has been demanding extra 3 billion Euro from EU to handle the refugees?
(a) Greece
(b) France
(c) Turkey
(d) Germany
(e) UK
Answers : D

22. China has increased its defence budget this year by


(a) 3.6%
(b) 4.6%
(c) 5.6%
(d) 6.6%
(e) 7.6%

Answers : E

23. PM has adopted which village in Varanasi under the Sansad Adarsh Gram Yojana recently
(a) Nagapur
(b) Jayapur
(c) Udaipur
(d) Rampur
(e) None of these
Answers : A

24. Indian Railway has formed a new SPV National High Speed Rail Cooperation Ltd. to implement
(a) Railway modernisation

(b) Bullet Train


(c) Railway Catering
(d) Railway Safety
(e) None of these
Answers : B

25. Election Commission has announced assembly election in how many state & Union Territories.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(e) 7
Answers : C

26. Germany has agreed to partner in development of how many smart city in India recently
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(e) 7
Answers : A

27. Bangladesh has been seeking immediate signing of which river agreement with India
(a) Ravi
(b) Beas
(c) Indus
(d) Teesta

(e) Ganga
Answers : D

29. The Information Commission of which state has been ranked as one of the best in India
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Andhra Pradesh
(d) Nagaland
(e) Manipur
Answers : D

30. One the eve of International Womens Day which govt. agency of India has launched Women Transforming
India with partnership

of UNO to engage women leaders in India in National Development


(a) Ministry of Women & Child Development
(b) NRD Ministry
(c) NITI Ayog
(d) National Women Commission
(e) None of these
Answers :C

31. Swatchh Bharat Khosh has mobilized what amount of fund to support various cleanliness programme across
the nation
(a) Rs. 430 cr.
(b) Rs. 370 cr.
(c) Rs. 520 cr.
(d) Rs. 270 cr.
(e) Rs. 720 cr.
Answers :B

32. Which state govt. has announced to conduct campaign of school level to create awareness about
conservation of birds

named Gauraiya Dewas


(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Gujarat
(d)Jammu & Kashmir
(e) Himachal Pradesh
Answers :B

33. Which indigenously developed nuclear capable surface-to-surface missile was successfully tested by DRDO
recently?
(a)Prathvi
(b) Akash
(c) Helena
(d) Agni-I
(e) Agni-V
Answers :D

34. Advancing Asia Conference has hosted recently by which country


(a)Pakistan
(b) China
(c) India
(d) Indonesia
(e) Singapore
Answers :C

35. Which High Court has recently celebrated 150 years of its establishment?
(a)Patna High Court

(b) Kolkata High Court


(c)Delhi High Court
(d) Allahabad High Court
(e)Mumbai High Court
Answers :D

36. Which state secured the top position in recently published Public Affairs Index (PAI)?
(a)Tamil Nadu
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Jammu & Kashmir
Answers :C

37. There is report of leakage in the Kakrapar Nuclear Power Plant in which state
(a)Karnataka
(b) Gujarat
(c)Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra
Answers :B

38. India has filed a complain against which countrys decision on imposing high fee for L-1 & HLB visa
(a) UK
(b) USA
(c) France
(d) Canada
(e) None of these
Answers : B

39. Martin Crowe who died recently was the famous cricket captain of which country
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) England
(d) South Africa
(e) Zimbabwe
Answers : B

40. As per Forbes 2016 world rich list who is at the top
(a)Warren Buffet
(b) Carlos Slim
(c) Bill Gates
(d) Jeff Bezos
(e) Mukesh Ambani
Answers : C

41. World Wildlife Day is observed on


(a) 2nd March
(b) 3rd March
(c) 4 th March
(d) 5 th March
(e) 6 th March
Answers : B

42. What is Indian rank in the Global Energy Architecture Performance Index by World Economic Forum?
(a) 80
(b) 70
(c) 90

(d) 60
(e) 50
Answers : C

43. Which state has passed the Revenue Code Amendment Bill 2016 allowing Dalits in the state to sole their
land to non-dalits?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Bihar
(e) Gujarat
Answers : A

44. The 2 nd edition of Gyan Sangam the bankers retreat has held at
(a) Mumbai
(b) Ahmadabad
(c) Gurgaon
(d) Kochi
(e) New Delhi
Answers : C

45. SBI has been given preliminary approval to open 100% owned branch in which country
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Sri Lanka
(d) Nepal
(e) China

Answers : B

46. ADB has agreed to support Indian Infrastructure development by lending what amount in the next 3 years?
(a) $ 10-12 billion
(b) $ 15-20 billion
(c) $ 20-25 billion
(d)$ 5-10 billion
(e) None of these
Answers :A

47. Indian corporate sector has agreed to adopt the Sustainable Development Goal set by
(a) IMF
(b) World Bank
(c) UNO
(d) ADB
(e) None of these
Answers :C

48. CRISIL has projected Indian GDP growth at what level for 2016?
(a) 6.5%
(b) 7.2%
(c) 7.9%
(d) 5.6%
(e) 8.2%
Answers :B

49. ONGC will invest what amount in oil & gas exploration in the K.G. Basin
(a) $ 3 billion
(b) $ 4 billion
(c) $ 5 billion

(d) $6 billion
(e) $ 7 billion
Answers :C

50. Govt. has proposed a six member monetary policy committee to be headed by
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) RBI Governor
(d) SEBI Chairman
(e) NITI Ayog Vice-Chairman
Answers :C

51. Central govt. offer for sale what percent of its stake in the container corporation of India
(a) 5%
(b) 7%
(c) 10%
(d) 12%
(e) 15%
Answers :A

52. Hanan Al Hroub who received the 2016 Global Teacher Prize at Dubai belong to which country
(a) Israel
(b) Palestine
(c) Syria
(d) Pakistan
(e) India
Answers :B

53. Govt. of India plan to establish how many new ITI as part of Skill Development in coming 3 years

(a) 1000
(b) 1500
(c) 2000
(d) 2500
(e) 5000
Answers :A

54. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana has been launched by the central govt. for provide the BPL family free
(a) Electricity
(b) Cooking Gas
(c) Toilet
(d) Ration Card
(e) All of these
Answers :B

55. In a setback to the Punjab govt. the Supreme Court has ordered to maintain status quo on land meant for
Sutlej-Yamuna link canal

after it become controversial with


(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Haryana
(d) All of these
(e) None of these
Answers :C

56. Consider the following


I. Delhi CM Arvind Kejriwal has been named among worlds 50 greatest leaders by Fortune Magazine.
II. He is the only leader from India to find place in the list.
III. It is topped by Jeff Bezos.
IV. Kejriwal is at the 47 th position. Which is/are true?

(a) I & II
(b) I, II & III
(c) I, II & IV
(d)All of these
(e) None of these
Answers :B

57. Indias first river interlinking project was inaugurated in which state
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar
(d) Odisha
(e) Rajasthan
Answers :B

58. India has signed agreement for the establishment of 6 nuclear reactor in Jaitpura in Maharashtra with
which country
(a) USA
(b) France
(c) Canada
(d) Russia
(e) Germany
Answers :B

59. UN war crime tribunal has sentenced Serb leader Radwan Karadzie to 40 years jail for genocide. He is
from which

country?
(a) Syria
(b) Iraq
(c) Bosnia

(d) Yugoslavia
(e) Libya
Answers :C

60. Which country has been made a dialogue partner of SCO recently?
(a)India
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Sri Lanka
Answers :C

61. Recently Indian Navy has deployed its Boeing P-81 advance maritime reconnaissance aircraft to protect the
EEZ in which country
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Mauritius
(d) Seychelles
(e) None of these
Answers :D

62. Which country has signed agreement to built nuclear reactors in Gujarat?
(a) USA
(b) Russia
(c) France
(d) Japan
(e) Canada
Answers :A

63. Hassan Rouhani which visited Pakistan recently is the President of


(a) Iraq

(b) Iran
(c) Syria
(d) Saudi Arab
(e) Kuwait
Answers :B

64. Union Cabinet has approved to build how many housed under the Housing for All Scheme
(a) 1.5 cr.
(b) 2 cr.
(c) 2.35 cr.
(d) 2.65 cr.
(e) 2.95 cr.
Answers :E

65. Which Public Sector Bank leads in mobile banking transaction with 38.44% market share?
(a) SBI
(b) UCO
(c) IOB
(d) CBI
(e) HDFC
Answers :A

66. World Bank has proposed what amount of Funding for clean India campaign
(a) $ 1 million
(b) $ 1 billion
(c) $ 1.5 billion
(d) $ 2 billion
(e) $ 2.5 billion
Answers :C

67. Indian born academician Surya Deva has recently been appointed as UN Adviser on
(a) Slavery
(b) Human Rights
(c) Child Labour
(d) Women Empowerment
(e) Refugees
Answers :B

68. Shane Watson who declared his retirement for International Cricket belong to
(a) New Zealand
(b) England
(c) Australia
(d) Zimbabwe
(e) Kenya
Answers :C

70. Indian Hardeep Singh won a Silver medal in Asian Olympic Qualification Tournament in which sport?
(a) Athletic
(b) Archery
(c) Wrestling
(d) Boxing
(e) Summing
Answers :C

71. USA has moved to WTO to ban import of which item from India
(a) Basmati Rice
(b) Pork
(c) Chicken
(d) Apple
(e) Mango

Answers :B

72. PM Modi launched which mobile application for the farmer recently
(a) Kishan Seba
(b) Kishan Suvidha
(c) Kisan Sahaya
(d) Kisan Power
(e) None of these
Answers :B

73. Which country has recently passed the anti-terror bill that was proposed 15 years back?
(a) Israel
(b) South Korea
(c) Japan
(d) Sri Lanka
(e) Indonesia

Answers : B

74. SEBI has ban how many entities from commodity trading in the stock exchange due to irregularity
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 20
(e) 22
Answers : C

75. RBI has revised norms on capital recognition making available what amount for Indian banks?
(a)Rs. 20000 cr.
(b) Rs. 30000 cr.
(c) Rs. 40000 cr.
(d) Rs. 50000 cr.
(e) Rs. 60000 cr.
Answers : C

76. Which bank has approached the Debt Recovery Tribunal seeking arrest of Vijay Mallya
(a) BOB
(b) SBI
(c) RBI
(d) IOB
(e) IDBI
Answers : B

77. Which International Financial Institution has launched the Vridashi Masala Bond (Japanese
Bond) to mobilise investment from Japanese retail investors?
(a) ECB
(b) IBRD
(c) IFC
(d) IDA
(e) DFID
Answers : A

78. Which airport received 3 awards for 2015 by Airport Council International recently?
(a) Indira Gandhi International Airport, New Delhi
(b) Biju Patnaik Airport, BBSR
(c) Subash Ch. Bose International Airport, Kolkata

(d) Chhatrapati Sivaji International Airport, Mumbai


(e) None of these
Answers : A

79. ISRO has successfully place Indian 6th Navigation Satellite named
(a) INSAT
(b) IRS
(c) IRNSS
(d) Metsat
(e) Resoursat
Answers :C

80. Aadhar Card was issued by which authority


(a) NITI Ayog
(b) Planning Commission
(c) Census Commission
(d) UIDAI
(e) NPR
Answers :D

81. India will supply diesel locomotives to which country to holster its rail transport system?
(a)Bangladesh
(b) Nepal
(c) Afghanistan
(d) Myanmar
(e) Nepal
Answers :D

82. India will establish the SARTTC in New Delhi for enhancing capacity development and training of officials
with micro-

economic & financial issue in co-operation of which agency


(a) World Bank
(b) IMF
(c) ADB
(d) DFID
(e) ODA
Answers :B

83. India in cooperation of which country has launched the Fulbright-Kalam Climate Fellowship for research on
climate change
(a) UK
(b) USA
(c) EU
(d) France
(e) Germany
Answers :B

84. The PLA troops from which country has been mobilised near Indian LOC recently
(a) Myanmar
(b) Pakistan
(c) China
(d) Bangladesh
(e) Bhutan
Answers :C

85. As per recently published report which is the most expensive city in the world
(a) New York
(b) Mumbai

(c) Tokyo
(d) Singapore
(e) Paris
Answers :D

86. Which country has decided to establish the International Maritime Judicial Centre to handle territorial
disputes and protect

sea rights
(a)USA
(b) UK
(c) China
(d) Japan
(e) India
Answers :C

87. Arab League has declared which Lebanese group as terrorist


(a) ISIS
(b) JeM
(c) Hamal
(d) Hezbullah
(e) Fatah
Answers :D

88. The Parliament passed the National Waterway Bill 2015 to clear the decks for the conversion of how
many rivers &

creeks across India into transport waterways


(a) 76
(b) 96
(c) 106

(d) 126
(e) 156
Answers :D

89. How many nations will participate in the first Maritime India Summit 2016 to be held in Mumbai?
(a) 37
(b) 47
(c) 57
(d) 67
(e) 77
Answers :C

90. Recently India has extended $ 2 billion credit line to which country?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Afghanistan
(e) Bangladesh
Answers :E

91. Which country has pledged to work with India to fight against terrorist groups like LeT & JeM?
(a) Pakistan
(b) UK
(c) Afghanistan
(d) USA
(e) China
Answers :D

92. The 4th edition of the IndiaIndonesia Joint Training Exercise Garuda Shakti was held at

(a) Jakarta
(b) Cochin
(c) Pokhran
(d) Visakhapatnam
(e) Magelang
Answers :E

93. Luiz Inacio Lula who has been arrested by police of the country was the former President of
(a) Brazil
(b) France
(c) Indonesia
(d) Malaysia
(e) Singapore A
Answers :

94. Which Indian city will host the BRICS Friendship Cities Conclave in April 2016?
(a) New Delhi
(b) Bangaluru
(c) Mumbai
(d) BBSR
(e) Chennai
Answers :C

95. Bad debt of public sector banks has increased by nearly what amount during first 9 months of 2015-16
financial year
(a) 1 lakh cr.
(b) 1.5 lakh cr.
(c) 2 lakh cr.
(d) 2.5 lakh cr.
(e) 3 lakh cr.
Answers :A

96. Central govt. has decided to identify how many banks as Anchor Bank
(a) 5 6
(b) 6 10
(c) 10 15
(d) 12 20
(e) 15 20
Answers :B

97. Work @ Home programme for women employees has been launched by which bank recently
(a) HDFC
(b) ICICI
(c) AXIS
(d) HSBC
(e) SBI
Answers :B

98. Recently Health Care ATM have been set up in how many states to dispense medicines?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 7
(e) 9
Answers :B

99. Veteran Egyptian diplomat Ahmed Aboul Gheit has been selected as the Secretary General of
(a) UNO
(b) WHO
(c) Arab League
(d) BRICS

(e) IBSA

Answers :B

100. Consider the following


I. Union health Ministry rolled out the Rota virus vaccine.
II. It will be covered under the Universal Immunization programme.
III. It was launched experimentally in 4 states.
IV. It is a vaccine against infant diarrhoea. Which is the true?
(a) I & II (b) I, II & III
(c) I, III & IV (d) All of these
(e) None of these
Answers :D

101. India has signed agreement with which country to invest $ 75 billion in National Investment and
Infrastructure Fund (NIIF)

of India
(a) USA
(b) Japan
(c) France
(d) UAE
(e) Saudi Arab
Answers :D

9. Which Stock Exchange become the newest Stock Exchange in Asia recently?
(a) Tokyo
(b) Singapore
(c) Yangon

(d) Islamabad
(e) Lahore
Answers :C

102. Recently central govt. has increased DA for central employee by


(a) 6%
(b) 8%
(c) 10%
(d) 12%
(e) 14%
Answers :A

103. PM Modi has set a deadline of how many days for govt. departments to resolve public grievances
(a) 15
(b) 30
(c) 45
(d) 60
(e) 75
Answers :D

104. Presidents rule has been imposed in which state recently


(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Uttarakhand
(d) Meghalaya
(e)Manipur
Answers :C

105. NHRC Chairperson Justice H.L. Dutta has been appointed as member of the International Coordinating
Committee Bureau of

NHRI-ICC at
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
(e) Davas
Answers :C

106. Hotter, Drier, Wetter Face the Future is the theme of this years World Water Day observed on
(a) 20 th March
(b) 21 st March
(c) 22 nd March
(d) 23 rd March
(e) 24 th March
Answers :C

107. ISRO has established the Gadanki Inospheric Radar Interferometer (GIRI) at which place?
(a) Mt Abu
(b) Tirupati
(c) Chandipur
(d) Jaisdmar
(e) Mohali
Answers :B

108. Total number of states which have implemented the NFSA in India by March 2016 is
(a) 10
(b) 14
(c) 18
(d) 21
(e) 29

Answers :D

109. The Union Health Ministry has launched a new drug named Bedaquiline against
(a) AIDS
(b) TB
(c) Cancer
(d) Leprosy
(e) Zika
Answers :B

110. Under the Housing for All scheme the central govt. give a grant of what amount to houseless to built
their house
(a) Rs. 75000
(b) Rs. 90000
(c) Rs. 1 lakh
(d)Rs. 1.20 lakh
(e) None of these
Answers :D

111. PM Modi inaugurated the First World Sufi Forum at


(a) Agra
(b) Ahmadabad
(c) New Delhi
(d) Hyderabad
(e) Srinagar
Answers :C

112. The tenth World Wide Earth Hour was observed on

(a) 18 th March
(b) 19 th March
(c) 20 th March
(d) 21 st March
(e) 22 nd March
Answers :A

113. Which country has recently lifted the ban on the International Sikh Youth Federation?
(a) USA
(b) UK
(c) Canada
(d) Australia
(e) None of these
Answers :B

114. European Aircraft maker Airbus will set up a pilot maintenance training centre in India at
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Delhi
(e) Bihar
Answers :D

115. NITI Ayog Task Force has supported the Tendulkar Committees poverty line fixed at
(a) Rs. 33
(b) Rs. 37
(c) Rs. 42
(d) Rs. 47
(e) Rs. 52
Answers :A

116. IRDA has permitted which insurance company to invest in public sector banks
(a) GIC
(b) LIC
(c) Kotak Mahindra
(d) HDFC Life
(e) None of these
Answers :B

117. Lori Robinson has been appointed as the first female army combatant commander in which country
(a) UK
(b) USA
(c) Israel
(d) France
(e) Germany
Answers :B

118. Which film get the best film award at the 10 th Asian Film Award?
(a) The Assassin
(b) Inside Man
(c) Revenant
(d) Dust Storm
(e) None of these
Answers :A

119. Indian Air Force has conducted its flag ship day night exercise Iron Fist 2016 at
(a) Hyderabad
(b) Pokhran
(c) Bengaluru
(d) Delhi

(e) None of these


Answers :B

120. The Agasthymal Biosphere reserve between Tamil Nadu & Kerala has been placed as the 20 th Biosphere
Reserve of India by
(a) WWF
(b) UNESCO
(c) UNICEF
(d) World Bank
(e) None of these
Answers :B

121. International Day for elimination of Racial Discrimination is being observed on


(a) 20 th March
(b) 21 st March
(c) 22nd March
(d) 24th March
(e) 25th March
Answers :B