Sei sulla pagina 1di 85

COMPETENCY BASED LEARNING MATERIAL

Sector

: Industrial Arts

Qualification Title

: Electronics Products Assembly


and Surviving NCII (EPAS NCII)

Unit of Competency

: Maintain And Repair ElectronicallyControlled Domestic Appliances

Module Title

: Maintain And Repair ElectronicallyControlled Domestic Appliances

Cavite Economic Zone.

DTS Program

Be a world class employee through DUAL Training Systems

Trainers Methodology
By: Developer SJBFTC. Inc.
September 17, 2015,

Module 1
Plan Training Session

Plan Training Session

Data Gathering Instrument for Trainees Characteristics


Please answer the following instrument according to the characteristics
described below. Encircle the letter of your choice that best describes you
as a learner. Blank spaces are provided for some data that need your
response.
Characteristics of learners
Language,
literacy and
numeracy (LL&N)

Cultural and
language
background

Average grade in:

Average grade in:

English

Math

a. 95 and above

a. 95 and above

b. 90 to 94

b. 90 to 94

c. 85 to 89

c. 85 to 89

d. 80 to 84

d. 80 to 84

a. 75 to 79

e. 75 to 79

Ethnicity/culture:
a. Ifugao
b. Igorot
c. Ibanag
d. Gaddang
e. Muslim
f. Ibaloy
g. Others( please specify)_____________

Education &
general
knowledge

Highest Educational Attainment:


a. High School Level
b. High School Graduate
c. College Level
d. College Graduate
e. with units in Masters degree
f. Masteral Graduate
g. With units in Doctoral Level
h. Doctoral Graduate

Sex

a. Male
Electronic Products
Assembly Assemble and
Servicing NC-II

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

September 17,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC
Revision # 02

Page 1

Plan Training Session

Characteristics of learners
b. Female
Age

Your age: _____

Physical ability

Previous
experience with
the topic

Previous learning
experience

Training Level
completed
Special courses

Learning styles

1. Disabilities(if any)_____________________
2. Existing Health Conditions (Existing illness if
any)
a. None
b. Asthma
c. Heart disease
d. Anemia
e. Hypertension
f. Diabetes
g. Others(please specify) ___________________
Basic Electronics and Electricity
a. Seminar
b. Previous/Current Work
c. Special Training
d. Research
Number of years as a competency trainer ______
List down trainings related to EPAS
___________________________
___________________________
___________________________
NC 2 EPAS level
___________________________
___________________________
Other courses related to EPAS
a. Units in education
b. Masters degree units in education
c. Others(please specify)
_________________________
a. Visual - The visual learner takes mental
pictures of information given, so in order for
this kind of learner to retain information, oral
or written, presentations of new information
must contain diagrams and drawings,
preferably in color. The visual learner can't
concentrate with a lot of activity around him
and will focus better and learn faster in a
quiet study environment.
b. Kinesthetic - described as the students in the

Electronic Products
Assembly Assemble and
Servicing NC-II

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

September 17,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC
Revision # 02

Page 2

Plan Training Session

Characteristics of learners
classroom, who have problems sitting still and
who often bounce their legs while tapping
their fingers on the desks. They are often
referred to as hyperactive students with
concentration issues.
c. Auditory- a learner who has the ability to
remember speeches and lectures in detail
but has a hard time with written text. Having
to read long texts is pointless and will not be
retained by the auditory learner unless it is
read aloud.
d. Activist - Learns by having a go
e. Reflector - Learns most from activities where
they can watch, listen and then review what
has happened.
f. Theorist - Learns most when ideas are linked
to existing theories and concepts.

Other needs

g. Pragmatist - Learns most from learning


activities that are directly relevant to their
situation.
a. Financially challenged
b. Working student
c. Solo parent
d. Others(please specify)
___________________________

Electronic Products
Assembly Assemble and
Servicing NC-II

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

September 17,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC
Revision # 02

Page 3

Plan Training Session


TOPIC TO BE DISCUSS IN EPAS

1. POWER SUPPLY:
* Familiarization of all the components oand its terminals
* know the positive and negative terminals
* testing the voltages, resistance and current
* knowledge of how to trace the current
* knowledge in interpretation of the circuit
* actual pcb design
* general check up and testing and trouble shooting
* final exam
2. SENSOR ( light and sound )
* familiarization of all the components and functions of the sensor circuits\
* know the positive and negative terminals
* testing the voltages, resistance, and current
* knowledge of how to trace the current
* knowledge in interpretation of the circuit
* actual pcb design
* general check up and testing and trouble shooting
* final exam
3. DOMESTIC HOME APPLIANCES (WASHING MACHINE and TV RECIEVER)

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 4

Plan Training Session


* familiarization of the parts of the appliances and functions
* disassembly and assembly
* reading and interpreting the diagram
* general check up, testing and trouble shooting
* final exam

4. CLOSED-CIRCUIT TELEVESION (CCTV)

* brief history
* familiarization of all the parts and module of CCTV and functions
* familiarization of all the terminals of the CCTV
* study the exact connection of all the part of CCTV
* knowledge in interpretation jof the circuit diagram
* general check up, testing and troubleshooting
* final exam

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 5

Plan Training Session

MODULE CONTENT
UNIT OF COMPETENCY: Power supply and other electronics circuit
MODULE TITLE

: Power supply and other electronics circuit

MODULE DESCRIPTOR:
This unit covers the knowledge, skills and attitudes
required to Power supply and other electronics circuit. Including diagnosing faults,
reassembling, testing and preparing reports.

LEARNING OUTCOMES:
At the end of this module you MUST be able to:
1. Prepare unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair.
2. Diagnose faults of electronically-controlled domestic appliances in Focus with
Power Supply.
3. Maintain/Repair Power Supply.
4. Reassemble and test repaired Power supply and other electronics circuit.
ASSESSMENT CRITERIA:
1.1 circuit analyzation
1.1-1 familiarization of all the components and its terminals
1.1-2 know the positive and negative terminals
1.1-3 study the functions of every component
1.1-4 tester reading (VOM) and study how to read the voltage, resistance and current
1.1-5 actual resistance reading of every component
1.1-6 PCB design and assembling of the power supply
1.1-7 knowledge in how to trace the current in the circuit
1.1-8 actual testing the voltages and current
1.1-9 knowledge in how to interpret the circuit and analyze
1.2-0 general check -up and testing and trouble shooting
1.2-1 final exam

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 6

Plan Training Session

LEARNING OUTCOME NO 1. 1
Supply and other electronics circuit

Contents:
To discuss about Prepare unit, tools, equipment and workplace for
maintenance/repair for Electronically Controlled Domestic appliances. One of
Example is power supply,

Conditions
The participants will have access to:
Tools

Step-down
transformer
Soldering iron/gun
Screwdriver
(assorted)
Nut drivers
(assorted)
Wrenches
(assorted)
Allen wrench/key
Multi-testers
(analog/digital)
Utility knife
Wire stripper
Pliers (assorted)
Work bench

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Equipment

Flashlight

Test light

Cleaning brush

Ball peen
hammer

Soldering lead

Wires, various
sizes

Assorted
electronic
components

Date Developed:

Materials/ Supplies

Cleaning brush lead


free solder
Resistors (different
values)
Capacitors (different
values)
Transformer
Books and
References
Technical manuals
Documentation
forms
Report forms
LCD presention

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 7

Plan Training Session

Methodologies

Demonstration
Discussion
LCD presention

Interview (oral/ questionnaire)


Observation
Demonstration of Practical Skills
Written examination

Assessment Method:

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 8

Plan Training Session

Learning Experiences

Learning Outcome 1.0

Prepare unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair

Learning Activities

Special Instructions

Read Information Sheet No. 1.1 on


Identifying and performing different
Prepare unit, tools, equipment and
workplace for maintenance/repair
Answer Self Check 1.1

Compare answer to Answer key no. 1.1

Job Sheet No. 1.1 Selecting and Setting


Up Equipment

Refer performance to Criteria Checklist


1 .1

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 9

Plan Training Session


Information Sheet NO 1. 0
Power supply and other electronics circuit

Learning Objectives: Identify and perform different Power supply and other
electronics circuit, unit, tools, equipment and workplace for maintenance/repair
After reading this INFORMATION SHEET, YOU MUST be able to:
1. Define power supply.
2. Name the main components in a common linear AC to DC power supply
and explain the purpose and function of each.
3. Define rectifier and name two common types.
4. Name the component that transforms pulsating DC into constant DC.
5. Define ripple and identify its origins.
Definition and terms
A power supply is a device that supplies electric power to an electrical
load. The term is most commonly applied to electric power converters that
convert one form of electrical energy to another, though it may also refer to
devices that convert another form of energy to electrical energy. ...
Accidental - occurring unexpectedly, unintentionally, or by chance.
Alternating current - an electric current that is continually
varying in value and reversing its direction of flow at regular
interval
Anode - a positive electrode of semiconductor device
Capacitance - a property that exists whenever two
conductors are separated by insulating material, permitting
the storage of electricity
Capacitor - a component designed intentionally to
have a definite amount of capacitance
Circuit - an arrangement of one or more complete paths of electron flow.
Conductor - a wire, cable, or other body or medium that is
suitable for carrying electric current
Current - the rate of transfer of electricity from one point to another
De-soldering - a process of unsoldering unwanted parts or
components in the circuit with the support of a soldering tool
Dielectric material - a material that serves as insulator
because it has poor electric conductivity
Direct current - an electric current that
flows
in
one
direction
Discrete
components- separated or individual
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 10

Plan Training Session


components
Electronics - a branch of science and technology that deals
with the controlled flow of electrons
Flammable - tending to burn quickly
Hazards - risks; dangers
Malfunction - not in normal operating condition
Ohmmeter - an instrument that measures the amount of
resistance in certain component or circuits
Resistance - the opposition that a component or material offers to the flow
current
Resistor - a component designed intentionally to have a
definite amount of resistance
Soldering - a process of joining two metals caused by heat
Soldering technique - a strategy in which the solder (lead)
is being applied in a connection or in the printed circuit
board
Splicing - connecting two lengths of conductor
Technician - a person skilled in mechanical or industrial
techniques or in a particular technical field
Tool kit - a small bag or box equipped with hand tools
Troubleshooting - identifying and repairing faults in equipment
Voltage - the electrical pressure that exist between two points and capable
of
Producing a flow of current when a close circuit is connected
between the points.
Voltmeter - an instrument that measures the amount of
electromotive force in a component or circuit.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 11

Plan Training Session


Acronyms

A (amp) - Ampere
AC - Alternating current
AC/DC - Alternating current or Direct current
A/D - Analog to digital
ADC - Analog-to-digital converter
AF - Audio frequency
AFT - Automatic fine tuning
AFC - Automatic frequency control
AFC - Automatic flow controller, used in controlling the flow of gasses under
pressure into a vacuum system
AGC - Automatic gain control
Ah - Ampere hour
Ai - Current gain
AM - Amplitude modulation
AM/FM - Amplitude modulation or Frequency modulation
AMM - Analog multimeter
antilog - Antilogarithm
Ap - Power gain
apc - Automatic phase control
Av - Voltage gain
AVC - Automatic volume control
AWG - American wire gauge
PCB - Printed Circuit Board
PPE - Personal Protective Equipment
VOM - Volt-Ohm-Milliameter

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 12

Plan Training Session


Lesson proper
Power Supply

All electronic circuits need a power source to work.

For electronic circuits made up of transistors and/or ICs, this power source
must be a DC voltage of a specific value.

Power Supply Characteristics

The input is the 120 volt 60 Hz AC power line. Alternately, the input may be
240 volt AC.

The power supply converts the AC into DC and provides one or more DC
output voltages.

Main circuits in most power supplies.


Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 13

Plan Training Session

Power Supply

The AC line is first passed through a low pass filter of the form shown in figure.

Transformer
A transformer is commonly used to step the input AC voltage level down or up.

Rectifier

The rectifier converts the AC sine wave into a pulsating DC wave.

Regulator

The regulator is a circuit that helps maintain a fixed or constant output


voltage.

DC-DC Converter

Most modern power supplies also contain one or more DC-DC converters

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 14

Plan Training Session


How Rectifiers Work

The simplest form of rectifier is the half wave rectifier shown.

Only the transformer, rectifier diode, and load (R L) are shown without the
filter and other components.

Bridge Rectifier

Another widely used rectifier is the bridge rectifier. It uses four diodes.

This is called a full wave rectifier as it produces an output pulse for each half
cycle of the input sine wave.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 15

Plan Training Session


How the Filter Works

A large capacitor is connected across the load resistor. This capacitor filters
the pulses into a more constant DC.

Schematic

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 16

Plan Training Session


Full-Wave Rectifier

Ripple

The capacitor does a good job of smoothing the pulses from the rectifier
into a more constant DC.

The Regulator

Most regulators are ICs .

These are feedback control circuits that actually monitor the output voltage
to detect variations.

Actual PCB Lay out

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 17

Plan Training Session

JOB SHEET no.1.2.1


Title: Power supply and other electronics circuit and Prepare unit, tools,
equipment and workplace for maintenance/repair
Performance Objective: Given an instruction, you should be able to
Prepare unit, tools, equipment and workplace for
maintenance/repair
Supplies/Materials :basic electronics tools , paper and bullpen
Equipment

: power supply. Basic tools and component.

Steps/Procedure:
a. Introduce yourself as a Consumer Electronics Technician
b. Explain the parts of power supply
c. Give information about power supply
d. Evaluate your performance on the topic
e. Answer assignment for next topic.
f. Applying 5 S before leaving in the classroom.
Assessment Method:
Observation
Demonstration of Practical Skills
Written examination

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 18

Plan Training Session

Self- Check no.1. 3.1


I. Test TRUE OR FALSE.
TRUE or FALSE. Read the statements carefully. Write True if the sentence is correct
and False if it is incorrect.
1. Power supply is a device that can produce resistance?
2. Its power supply converts A.C to D.C?
3. Example of power supply is cellphone charger?
4. Alternate current is the mean source of power supply?
5. D.C power supply means Direct current?
II. Question and Answer.
1.

Ten lamps are connected in series across a power supply. The voltage across each lamp is
6.0 V. What is the voltage of the supply?

2.

Ten lamps are connected in parallel across a 12 V supply. What is the voltage across each
lamp?

3.

The ammeter below reads 1.0 A. All the resistors have the same value. What is the current
through the black resistor?

4.

Look at the circuit below and answer the questions that follow:
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 19

Plan Training Session


Ammeter A5 reads 3 A. All the resistors have the same value of 10 . What are the
A8

A1

A7
A2
A6
A3

A4

A5

readings on ammeters A1 to A8 and what is the terminal voltage of the battery?


5.

40V dc supply

10

A1

A3

R
10

30
A2

The voltmeter across R reads 24 V


(a)

What is the voltage across the upper 10 resistor?

(b)

What is the current through the upper 10 resistor?

(c)

What is the voltage across the lower part of the parallel circuit?

(d)

What is the reading on ammeter A2?

(e)

What are the readings on ammeters A1 and A3?

(f)

What is the value of R?

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 20

Plan Training Session


ANSWER KEY No1.3.2
1.
2.
3.
4.
5.

False
True
True
True
True

Answers
1.

60 V

2.

12 V

3.

2A

4.

A1 = 11 A, A2=6 A, A3=2 A, A4=2 A, A5=3 A, A6=5 A, A7=11 A, A8=11 A

5(a)

16 V

5(b)

1.6 A

5(c)

16 V

5(d)

0.4 A

5(e)

2.0 A

5(f)

12

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 21

Plan Training Session


MODULE CONTENT
UNIT OF COMPETENCY: Sensor controller (light and sound)
MODULE TITLE: Sensor controller (light and sound)
MODULE DESCRIPTOR: able to perform maintain/ repair appliances Sensor controller
(light and sound).

EQUIPMENT
After reading this INFORMATION SHEET, YOU MUST be able to:
1. Able to know the maintain/ repair appliances.
2. Application of substitution technique.
3. Soldering/de soldering and wiring/cabling techniques.
4. Schematic diagram reading skills.
LEARNING OUTCOMES: Sensor controller (light and sound)
ASSESSMENT CRITERIA:
3.1 industrial electronic module, products and system
3.1-1 familiarization of all the parts and components, functions of a sensor circuit
3.1-2 study the uses and applications of a sensor
3.1-3 know the positive and negative terminals
3.1-4 testing the voltages current and resistance
3.1-5 know how to trace the current from input to output
3.1-6 knowledge in interpreting the circuit of a sensor
3.1-7 actual PCB design of a Sensor
3.1-8 general check-up, testing and trouble shooting
3.1-9 final exam

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 22

Plan Training Session


LEARNING OUTCOME NO 2. 0.
Sensor controller (light and sound)

Contents:
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Service manual/schematic diagram/parts list.


Operating instructions/User/Owners manual.
Use and function of tools, equipment and testing instruments.
Applying 5 S
Define terms of Sensor controller (light and sound).
Diagnose faults of Sensor controller (light and sound).

Conditions: This Learning outcome covers the knowledge, skills and attitudes
required to Sensor controller (light and sound). Including diagnosing faults,
reassembling, testing and preparing reports.
Methodologies

Modular (self-paced)
Demonstration
Discussion

Assessment Method:

Review
Lecture
Actual demonstration
Lecture and demonstration
Lecture and demonstration
Demonstration and observation
Written test

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 23

Plan Training Session


Learning Experiences
Learning Outcome 2

Sensor controller (light and sound)


Learning Activities

Special Instructions

Read Information Sheet No. 2.0 of


troubleshooting technique

Actual design on PCB on light Sensors


2.1.2

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Demonstrate the Sensor lay out and


make your own Design. 2.1.3

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 24

Plan Training Session


Information Sheet NO 2. 0

Sensor controller (light and sound)


Learning Objectives: able to perform Reassemble and test repaired appliance in
Domestic Home Appliances (Washing machine and TV receiver.
Definition and terms
Ultrasound
Acceleration
Flow

Accelerometer

Ultrasound
Biosignals
Force/pressure/strain/bend

Electrocardiogram (ECG)

Air Pressure
Electroencephalogram (EEG)
Fibre Optic Sensors
Electromyography (EMG)
Flexion
Electrooculography (EOG)
Force-sensitive Resistor (FSR)
Electro palato graphy (EPG)
Load Cell
Galvanic Skin Response (GSR)
LuSense CPS 155
Distance
Miniature Pressure Transducer

Capacitive

Piezoelectric Ceramic & Film

Hall Effect

Strain Gage

Infrared

Humidity
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 25

Plan Training Session


Hygrometer

Radio Frequency Identification (RFID)

Linear position

Rotary position

Hall Effect

Rotary Encoder

Linear Position (Touch)

Rotary Potentiometer

Linear Potentiometer (Slider)

Rotary velocity
Gyroscope

Linear Variable Differential Transformer


(LVDT)

Switches

LuSense CPS 155

On-Off Switch

Orientation/inclination

Temperature

Accelerometer

Temperature Vibration
Piezoelectric Ceramic & Film

Inclinometer
Visible light intensity
Magnetometers

Fibre Optic Sensors

Radio Frequency

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Light-Dependent Resistor (LDR)

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 26

Plan Training Session


Lesson proper 2
INTRODUCTION

A light dependant resistor (LDR) or a photo resistor or photocell is a light


controlled variable resistor. Its resistance changes with the light intensity that
falls on it.

A typical LDR

Circuit symbol of LDR

They are made up of semiconductor materials having high resistance.


WORKING OF LDR

A LDR works on the principle of photoconductivity.


Photo conductivity is an optical phenomenon in which the materials
conductivity reduces when light is absorbed by the material.
CHARACTERISTICS OF LDR
LDRs are light dependent devices whose resistance decreases when light falls
on them and increases in the dark.
When a light dependent resistor is kept in dark, its resistance is very high. This
resistance is called as dark resistance.
CONSTRUCTION OF LDR

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 27

Plan Training Session


Modern light dependent resistors are made of lead sulphide, lead selenide, indium
antimonide and most commonly cadmium sulphide (CdS) and cadmium selenide.
ADVANTAGES:
LDRs are cheap and are readily available in many sizes and shapes.
DISADVANTAGES:
Highly inaccurate with a response time of about tens or hundreds of milliseconds.
Light sensor: The LED lights up when the intensity of the light reaching the LDR
resistor is sufficient.
Example is Automatic Emergency Light: It senses darkness/night and turns
ON automatically. Similarly it senses day light and turns OFF automatically. Series
of LEDs are connected.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 28

Plan Training Session


2. Audio Compressor: Audio compressors are devices which reduce the gain of the
audio amplifier when the amplitude of the signal is above a set value. This is done to
amplify soft sounds while preventing the loud sounds from clipping. Some compressors
use an LDR and a small lamp (LED) connected to the signal source to create changes
in signal gain.
3. Fire Alarm: The alarm works by sensing the smoke produced during fire. When there
is no smoke the light from the bulb will be directly falling on the LDR. The LDR resistance
will be low and so the voltage across it (below 0.7 V). The transistor will be OFF and
nothing happens. When there is sufficient smoke to mask the light from falling on LDR,
the LDR resistance increases and so do the voltage across it. The transistor will switch
ON which is connected to a tone player to play music.
4. Automatic Street Light: It automatically switches ON when the night falls and turns
OFF when the sun rises.
WATER LEVEL ALARM INDICATOR

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 29

Plan Training Session

CIRCUIT OPERATION
is a simple water level alarm circuit that will produce
an audible alarm when the water level reaches a preset level.

The circuit can be powered of a (3 to 12V) battery and is very handy to use.

The circuit is based on an astable multivibrator wired around IC1 (NE 555).

The operating frequency of the astable multivibrator here will depend on


capacitor C1, resistances R1, R2 and the resistance across the probes A&B.

IC NE555
The 555 can be used to provide time delays, as an oscillator, and as a flip-flop
element.

IC NE555 [PIN DIAGRAM]

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 30

Plan Training Session

PIN 1 GROUND low level (0 V)

PIN 2 TRIGGER Voltage below 1/3 Vcc to trigger the pulse

PIN 3 OUT Pulsating output

PIN 4 RESET interrupts the timing interval at Output.

PIN 5 CONTROL VOLTAGE Provides access to the internal voltage divider;


default 2/3 Vcc.

PIN 6 THRESHOLD The pulse ends when the voltage is greater than Control.

PIN 7 DISCHARGE Open collector output; to discharge the capacitor.

PIN 8 VCC Positive supply voltage is usually between 3 and 15 V.


RESISTOR

Resistor is a passive component used to control current in a circuit.

Its resistance is given by the ratio of voltage applied across its


Terminals to the current passing through it.
Buzzer

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 31

Plan Training Session


The piezo buzzer produces sound based on reverse of the piezoelectric effect.
The generation of pressure variation or strain by the application of electric potential
across a piezoelectric material is the underlying principle.
CAPACITOR

Capacitor is a widely used electronic component. It stores electric charge and


then discharges it into the circuit.
BATTERY[12V]

It is a collection of one or more electrochemical cells in which stored chemical


energy is converted into electrical energy.
The principles of operation havent changed much since the time of Volta.
Application & advantages

Water level indicator is used in applications like storage tanks, boilers etc. to
indicate level of water inside.
Easily indicate when water level is full in tank with beep
Sound.
Low cost

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 32

Plan Training Session


Fill in the blank
Equipment List
Equipment name

Quantity used in a circuit

Quantity used in
Whole Project

Transistor (npn)
LEDs (White)
Variable Resistor
Resistance (10K)
Resistance (1K)
LDR

Specifications
Equipment
name
Transistor

Voltage

Resistance

Power

Current

LED
Variable
resistor
Resistance
Resistance
LDR
Circuit Diagram

Result/ Comments:

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 33

Plan Training Session


Key answer
Equipment List
Equipment name

Quantity used in a circuit

Quantity used in
Whole Project
1

Transistor (npn)

LEDs (White)

Variable Resistor

Resistance (10K)

Resistance (1K)

LDR

Specifications
Equipment
name
Transistor

Voltage
9V

9V

LED

2V

2V

Variable
resistor
Resistance 1

9V

9V

Resistance 2

Resistance

Power

Current

10K
1K

LDR
Circuit Diagram

Result/ Comments:
Base on result student

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 34

Plan Training Session


Learning Experiences
Learning Outcome 3

Domestic Home Appliances (Washing machine and TV


receiver
Learning Activities

Special Instructions

Read Information Sheet No. 3.2 of


troubleshooting technique

Answer Self Check no. 3.1.2

Compare answer to Answer key no.


3.1.2

Operation Sheet No. 3


Application of substitution technique

Refer performance to Criteria


Checklist no. 3.2

Soldering/de soldering and


wiring/cabling techniques
Schematic diagram reading skills

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 35

Plan Training Session

Information Sheet NO 3. 0

Domestic Home Appliances (Washing machine and TV


receiver
Learning Objectives: able to perform Reassemble and test repaired
appliance in Domestic Home Appliances (Washing machine and TV receiver.
Definition and terms
Definition of Washing Machine.
Anti Crease Programme
At the end of the cycle, the drum performs extra turns to gently untangle
clothes. This helps to reduce creasing and makes ironing much easier.
AntiVibration Technology
This feature ensures Bosch washing machines are extremely quiet, with extra
insulation and a spiral wall design.
AquaSpa
The Aqua Spa system is a high-tech feature available on many Bosch
machines. It soaks the load more efficiently, using the perfect amount of water
and less energy.
AquAvoid

This anti-leak technology is available in all Blomberg machines. The water


supply to the machine is cut off in the event of an internal leak.
Audible End of Programme
A sound alerts you to the fact the cycle has finished.
B
Baby Care Program
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 36

Plan Training Session


This program is designed for the most delicate laundry items, such as baby
clothing and soft toys.
Built-in (BI)
A machine that slots inside your kitchen cupboards so it's hidden from view.
See 'Integrated'.
C
Child Safety Lock
This ensures children can't open the washing machine door while a cycle is in
progress. The term may also refer to a feature which locks the buttons on a
machine so they can't be used. This stops children from accidentally starting a
wash or changing your preferred settings.
Cycle Time

The average length of time a particular cycle or programme will take.


D
Delicate Wash Programme
A very gentle cycle which will safely wash delicate items.
Detergent Compartment
A drawer for liquid detergent and fabric softener.
Digital Display
An electronic screen which displays programme options and features such as
timers and settings.
Door Hinge Position
The position of the hinge dictates the direction in which the washing machine
door will open. For example, a door with a left hinge position will open to the
left.
Drum Volume
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 37

Plan Training Session

The amount the washing machine drum can hold in liters.


E
Eco Programme
An extra cool or energy efficient wash. Different types of machine may have
cool and eco settings under other names.
Eco Tech
Eco Tech is Hotpoint's unique grading system. Machines are awarded the Eco
Tech stamp of approval if they achieve an energy rating of A+.
Eco Time
This function is offered on many Indesit machines. It reduces the cycle time by
30% and uses up to 40% less water and energy. Eco Time provides savings on
your energy bills and is kinder to the environment.
EcoPerfect
The EcoPerfect option is an incredible energy saving solution available on Bosch
VarioPerfect washing machines. Choosing EcoPerfect can be 30% more
economical than even the most energy efficient appliances.
Energy Consumption

The average amount of electricity used by a washing machine during one cycle
or over a whole year.
Energy Rating
This rating indicates the energy efficiency of a washing machine or other
appliance. The highest rating is A+++. Machines with a higher rating are more
environmentally friendly and cost less money to run.
Energy Saver
An Indesit function which can be applied to a number of cycles. This allows you
to make energy savings of up to 70%.
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 38

Plan Training Session


Extra Rinse
This function provides an extra rinse and is useful for removing stubborn stains
and remaining traces of detergent.
F
Fifteen Minute Quick Wash
Many modern machines now offer a 15 minute quick wash programme which
performs a cycle in a quarter of an hour. This is a useful feature for cleaning
and freshening clothes in a hurry.
Flexidose

The Zanussi Flexidose drawer is an intelligent Detergent Compartment that


uses your detergent in the most effective way.
Freestanding
These machines stand independently and can be set-up anywhere in the
kitchen, garage or utility room.
Front-loading
Clothes are loaded into the washing machine from a porthole in the front.
G
H
Half Load Function
Select this function for smaller loads of washing to reduce the amount of water
and energy used in the cycle.
Hand Wash
A very gentle cycle suitable for items that would ordinarily be hand-washed.
I
Integrated
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 39

Plan Training Session


Integrated machines are built in to the existing kitchen layout and are often
hidden behind a cupboard door. See 'Built-in'.
Intelligent Wash System
Sensors within the drum detect the size of the load and alter the water level
and cycle time to correspond with it. This highly innovative feature saves time,
money and energy.
J
Jetsystem
The Zanussi Jetsystem automatically adjusts water level, cycle time and energy
consumption to accommodate the size of the load. This allows you to wash
smaller loads with minimal water and energy use.
K
L
M
Maximum Wash Capacity (kg)

The maximum amount of laundry (in weight) a machine can wash in one load.
For example, a family sized machine may have a maximum capacity of 8
kilograms.
Mini Load Setting
Similar to the half load function. The amount of water and energy used by a
cycle is reduced to accommodate a smaller amount of laundry.
N
Noise Level (db)
The amount of noise in decibels (a unit for measuring sound) a washing
machine makes whilst in use. The lower the number, the quieter the machine.
Number of Programmes

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 40

Plan Training Session


This indicates how many wash programmes available on a machine.
Programmes may include cool wash, half load, delicate, woollen, hand wash
and more.
O
P
Porthole

The entrance to the washing machine drum by which you can load clothes.
Pre Wash
This function is used to rinse and lightly wash clothes prior to the main cycle. It
is useful for stained and heavily soiled clothing.
Q
Quick Wash Cycle
This programme completes a full wash in less time; it is energy saving and
time-efficient.
R
Rinse Hold
A very smart feature that allows you to delay the final rinse until a more
convenient time.
S
Silent System Plus
A low-noise motor and noise insulation panels ensure AEG washing machines
are extremely quiet.
Silk Wash

A programme designed especially for washing delicate silk clothing.


Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 41

Plan Training Session


SpeedPerfect
The SpeedPerfect function by Bosch allows you to reduce cycle times without
compromising on the performance and quality of the wash. It is available on
VarioPerfect machines.
Spin Performance
A rating awarded to machines which indicates how efficiently water is extracted
from clothes during the spin cycle.
Spin Speed (RPM)
The speed at which the drum spins during a wash. A higher speed means
clothes will be drier when they come out of the machine.
Start Timer Delay
This function allows you to load the drum, add your detergent and select a time
for the machine to start up to 24 hours in advance.
T
U
Unbalanced Load Control System
Modern technology from Beko which ensures laundry is evenly distributed
around the drum during the cycle.
V
Variable Spin Speed
This feature allows you to choose the spin speed of a cycle. You can select a
faster spin to extract more water and speed up the drying process, or slower
speeds to reduce creasing.
Variable Temperature
The majority of machines now allow you to set the temperature of a cycle
depending on your requirements.
VarioPerfect

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 42

Plan Training Session


A flexible technology by Bosch that allows you to tailor wash cycles to your
requirements. See 'EcoPerfect' and 'SpeedPerfect'.
W
Wash Performance
This is a rating awarded to indicate the overall cleaning power of a washing
machine.
Water Consumption
This is the average amount of water used by a machine during a cycle.
Wool Programme
A cycle designed to safely wash woollen garments. This cycle has slower spin
speeds to ensure items are not stretched.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 43

Plan Training Session

Definition of Television.

activity = something you do, especially in your free time


affect = have an effect on
amount = sum
attract = catch the attention of
audience = people who watch TV
better off = to have a better standard of living than someone else
broadcast = to send out television programs
campaign = a series of events that lead to an election
claim = to say that something is true
critic = someone who criticizes a person or an idea, or is against it
encourage = tries to make us think
engage = take on, do
enormous = very big
gain = get
get exercise = do sports
glamorous = exciting, fascinating, expensive
impact = influence
lack = do not have enough
perceive = see, observe
politics = ideas and activities that are connected with the government
popularity = to be famous, well-known
present = show
probably = most likely
Super Bowl = the final game of the American football season, usually played
at the end of January or the beginning of February

commercial broadcaster = television station that gets its money through


advertisements and commercials
giant = very big company
global reach = you can watch them in many countries around the world
major = important
network = group of TV stations that belong together and usually broadcast
the same programs
notable = important
public = free, open
state-owned = controlled by the government
telenovela = short TV series that is popular in South America

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 44

Plan Training Session

Lesson proper 3

What is a Washing Machine?

A washing machine is an machine that washes clothes, linen


Was made to help wash clothes easier

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 45

Plan Training Session


Inside of a Washing Machine

Two Steel Tubs


Outer = Seals water. Mounted so that inner can move without banging.
Inner = Holds clothes and with the agitator in the middle with holes around
the side of the tub. Attached to gearbox

There are 3 pulley


One side of frame moves up
Other side frame goes down
Has Damping System
Uses friction to absorb force of the dangling pulleys

Plumbing
Before hose release water into tub, it is send through anti-siphon device
Prevent water from being sucked back into the water line

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 46

Plan Training Session


Plumbing
Water Inlet
Water enters that way
Nozzle to the right: Overflow port
Pump
Re-circulates water and drains it
Has 2 separate pump in one
Bottom half: Hooked to drain line
Top half: Re-circulates wash water
Control

Cycle switch
Speed and temp. control switch

Some Tips of Washing Machine in Problem & Possible Cause.


Problem
1.Wash Motor Not Working But Spin Motor Are
Working
2. Spin Motor Not Working But Motor Is Working.
3. Both Spin & Wash Motor Are Not Working.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Possible Cause
Wash Motor Problem/Switch/Line
Spin Motor Problem/ Switch Line/ Fan Belt
AC Line Cord/Power Cord Problem/ Spin/
Wash Motor Problem.

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 47

Plan Training Session

Troubleshooting in single motor


The following symptoms are not trouble.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 48

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 49

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 50

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 51

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 52

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 53

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 54

Plan Training Session

Trouble Shooting Examples

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 55

Plan Training Session


Self- Check no. 2.1.2

Test 1: Television - Multiple Choice Exercises


1. The first television broadcasts started in
a. Great Britain
b. the USA
c. Germany
2. The biggest TV audiences are attracted by
a. social events
b. sports
c. politics
3. In Europe, state-owned television
a. does not exist any more today
b. had a monopoly for a long time
c. gets less money than private companies
4. CNN became popular as a
a. news network
b. documentary channel
c. movie station
5. Cathode-ray tubes
a. shoot electrons to a screen covered with phosphor
b. work with two sheets of glass
c. have pixels that can be turned on and off
6. Digital TV signals
a. carry less data than analog signals
b. have a better picture quality than analog signals
c. cannot transmit images in high definition
7. The first public TV station in America was
a. PBS
b. ABC
c. CBS
8. Every color on television can be achieved by mixing together
a. red, yellow and blue
b. blue, green and white
c. red , blue and green
9. An analog signal in the form of an electromagnetic wave
a. can travel to satellites and back again
b. can travel directly from the TV station to people's homes
c. cannot travel for a long distance
10. The first big event that attracted millions of TV viewers was
a. the TV debate between John F. Kennedy and Richard Nixon
b. Who Wants To Be A Millionaire
c. the Vietnam war
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 56

Plan Training Session


11. Tele-novelas are short popular TV series in
a. South America
b. the United States
c. Europe
12. Commercial TV stations get most of their money
a. from fees from their viewers
b. from the government
c. by selling advertising time

Test II. Fill In the Missing Words Fill In the Correct Words.
advertising - audience - broadcasting - coverage - debate - entertainment - monopoly - networks
- popular - public - source - war

Great Britain and America were the first countries to experiment with television in the 1930s and
40s. The three big American TV

ABC, CBS and ABC were founded after World War II.

They brought television to a growing

in the 1950s.

Television became the major


of information. In 1960 the first TV
in history was
broadcast between Richard Nixon and John F. Kennedy. Television also influenced the way people
thought about the

in Vietnam.

In the 1980s the

of Americas big TV stations was broken. New networks started

news, sports and music around the clock. CNN, an all-news network, became famous
for its

of the Gulf War.

In the last decade TV channels focused on


most

programs and reality shows. Among the

are Who Wants to Be a Millionaire and Survivor.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 57

Plan Training Session

III. Enumeration
1. Classified into two types of Washing machines?
2. What are the basic Parts of Washing Machines?
3. Are the Tools Need when Dis assembles and Assemble of Washing
Machine.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 58

Plan Training Session

ANSWER KEY No.2.1.2

Test 1: Television - Multiple Choice Exercises


1. A
2. B
3. B
4. A
5. A
6. B
7. A
8. C
9. C
10. A
11. A
12. C
Test II. Fill In the Missing Words Fill In the Correct Words.

Great Britain and America were the first countries to experiment with television in the 1930s and
40s. The three big American TV NETWORKS ABC, CBS and ABC were founded after World
War II. They brought television to a growing AUDIENCE in the 1950s.

Television became the major SOURCE of information. In 1960 the first TV DEBATE in history
was broadcast between Richard Nixon and John F. Kennedy. Television also influenced the way
people thought about the WAR in Vietnam.
In the 1980s the MONOPOLY of Americas big TV stations was broken. New networks started
BROADCASTING news, sports and music around the clock. CNN, an all-news network, became
famous for its COVERAGE of the Gulf War.

In the last decade TV channels focused on ENTERTAINMENT programs and reality shows.
Among the most POPULAR are Who Wants to Be a Millionaire and Survivor.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 59

Plan Training Session

III. Enumeration
1. Single tub Machines and twin Tub Machines.
2. The basic parts are the fallowing.
a. Belt Drive Washing
b. Machine Shown
c. Inlet Connections
d. Air Dome Seal
e. Center Post Gasket
f. Outer Tub Seal
g. Pump
h. Hose Connectors
3. Basic Tool Need to assemble and Dis assemble of Washing Machines are
the fallowing.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 60

Plan Training Session

IV. Drawn Schematic diagram. 2 kinds of Washing Machine and block Diagram
Television.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 61

Plan Training Session

Block Diagram of Television.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 62

Plan Training Session

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 63

Plan Training Session

CCTV (closed-circuit television) is a TV system in which signals are not publicly distributed but
are monitored, primarily for surveillance and security purposes. CCTV relies on strategic
placement of cameras, and observation of the camera's input on monitors somewhere

Categories

How Do CCTV Camera Work?

CCTV Camera Benefits

CCTV System Types

CCTV Camera Types

Installation

Configuration
CCTV System Types
CCTV systems are broadly divided into two
Types. These are:

1. Wired CCTV system


2. Wireless CCTV system.
CCTV Camera Benefits
CCTV is commonly used for a variety of purpose,
including:

Maintaining perimeter security in medium-to highsecure areas and installations.

Observing behavior of incarcerated inmates and potentially dangerous patients in


medical facilities.

Traffic monitoring

Building and ground security


Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 64

Plan Training Session


CCTV Camera Types
CCTV cameras are being installed everywhere for purpose of security and crime
prevention and detection. There are many type if CCTV cameras are available for this
purpose.
These are:

Indoor Camera
Outdoor camera
IR day/Night Camera
Dome Camera

Vandal Proof Camera


Bullet Camera
Hidden Camera
Pen Tilt Zoom Camera

Indoor Camera
Indoor camera as its name suggests used for indoor security mechanism. These are
suitable for security in homes, schools, offices, hotels etc

Outdoor camera
Outdoor camera is used for outdoor places.They are mostly used for entry and exist
points with limited night lighting.These cameras have hard Shell vandal-proof casings.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 65

Plan Training Session

IR day/Night Camera
IR day/night cameras are used for high alert security areas were surveillance needs
to happened day and night. These cameras are used by military personal, in parking lots
and high security zones.

Dome Camera
Cameras are installed inside a dark dome and are design in a way that they go
unnoticed by visitors. These cameras can be rotated and tilted
Manually. Dome cameras are used in public place like railway station,
busterminals, and other areas where there is a huge gathering of people.

Bullet Camera

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Vandal Proof Camera

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 66

Plan Training Session


Pan Tilt Zoom Camera

Hidden Camera

Dome Camera

Compact in size.

Fixed/Vari focal lens.

Aesthetically good.

Low cost.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 67

Plan Training Session

Compact in size.

Fixed/Vari focal lens.

Night Vision (IR LEDs)

Aesthetically good.

Low cost.

Fixed/Vari focal lens.

Aesthetically good.

Cost Effective.

PAN/TILT feature

Fixed/Vari focal lens.

Aesthetically good.

Night Vision

Cost Effective.

High Speed PAN/TILT feature

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 68

Plan Training Session

Keypad

Joystick

Digital Display
C/CS Mount Camera

Box type camera

Separate lens

Vari-focal lens

High Resolution Image

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 69

Plan Training Session

Vari-Focal capabilities

Zoom feature

Replaceable
Bullet Camera

Metal Casing

Vandal Proof

Night Vision

Outdoor application

Fixed/Vari-focal lens

Variable Viewing range.

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 70

Plan Training Session


DVRs
A digital video recorder (DVR), sometimes referred to by the merchandising term personal video
recorder (PVR), is a consumer electronics device or application software that records video in a digital
format to a disk drive, USB flash drive, SD memory card, SSD or other local or networked mass storage
device. The term includes set-top boxes (STB) with direct to disk recording facility, portable media players
(PMP) with recording, TV gateways with network and local recordings, recorders (PMR) as camcorders that
record onto Secure Digital memory cards and software for personal computers which enables video
capture and playback to and from a hard disk drive.[1] A television set with built-in digital video-recording
facilities was introduced by LG in 2007,[2] followed by other manufacturers.

Available in 4 Specification

4 channel

8 channel

16 channel

Audio IN

Alarm/Sensor feature

LAN Connectivity

Full HD available

Joystick Connectivity

Remote access

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 71

Plan Training Session

Available in Analogue and IP based system.

Area of Application
House
Offices
Hospitals
Shops
Manufacturing units
Installation

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 72

Plan Training Session


1. PTZ cameras are being used within a CCTV zone. What does PTZ stand for?
a) Pan Tilt Zone
b) Point Tilt Zoom
c) Pan Tilt Zoom
d) Point Tilt Zone

2. What does the Data Protection Act deal with?


a) Personal Information
b) All information
c) Covert Surveillance
d) Secret Information

3. What act of parliament is the Information Commissioner Code issued under?


a) Police & Criminal Evidence Act
b) Data Protection Act
c) Human Rights Act
d) Protection of Freedoms Act

4. If confidentiality if breached by a CCTV operator, whereby images are placed on you tube, what is likely
to happen?
a) Nothing, it is not crucial
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 73

Plan Training Session

b) Verbal warning from manager


c) Possible suspension and prosecution
d) Written warning

5. What is the main reason for control room security?


a) To keep the boss out
b) To preserve confidentiality
c) To keep out the Police
d) To copy images for colleagues

6. Under the Human Rights Act 1998, Privacy is covered by an article of which type?
a) Limited
b) Absolute
c) Qualified
d) Mandatory

7. A directed surveillance authority would be authorised by which rank of Police Officer?


a) Sergeant
b) Constable
c) Inspector
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 74

Plan Training Session

d) Superintendent

8. Freedom of Information applies to what type of organisation?


a) All retail premises with over 200 staff
b) Public authorities and those working for them
c) Universities and education establishments
d) Travel companies, airlines and ferry companies

9. What images might be viewed to complete the offence of voyerism?


a) Two men walking hand in hand in the street
b) A man and woman kissing on a park bench
c) A man and woman embracing at a bus stop
d) A man and woman engaged is sexual activity

10. If a CCTV operator attends court, the probably reason is what?


a) To prove you can do the job correctly
b) To identify the victims of a crime
c) To produce the images you recorded
d) To discuss how your system is maintained

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 75

Plan Training Session

11. An IED is what?


a) An improvised electrical device
b) An internal electronic device
c) An improbable economic discussion
d) An improvised explosive device

12. You see a group of well known thieves on cctv in the town centre, what would you do?
a) Ignore them, they are not offending and not of interest
b) Watch them closely all the time they are in town
c) Ignore them until called by the Police
d) Watch them but if no crime is committed move off to other views

13. What type of surveillance is carried out under RIPA


a) Covert
b) Co-ordinated
c) Focused
d) Overt

14. Signs should be placed so that the public are aware that they are entering a CCTV zone. Which of these
best describes the information a sign should contain?

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 76

Plan Training Session


a) Picture of a camera only in black outline
b) Picture of a camera and phone number of owners only
c) Name, phone number of operators and reasons for cameras?
d) The reasons for cameras being installed

15. Which principle in the Data Protection Act 1998 deal with keeping data secure?
a) 6
b) 3
c) 5
d) 7

16. How long should images be kept once recorded?


a) at least 31 days
b) no more than 30 days
c) at least 1 year
d) As long as is necessary

17. Which type of court would deal with an offence of theft?


a) Civil court
b) Magistrates Court

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 77

Plan Training Session


c) Tribunal
d) Public Enquiry Panel

18. When we produce images for evidence, we have to maintain continuity of evidence. This can be done
by creating a what?
a) Evidence trail
b) Evidence queue
c) Audit Trail
d) Audit queue

19. A hazard can best be described as what?


a) A computer left on overnight
b) A camera that is not responding
c) An office with flourescent lighting
d) Anything that has the potential for causing harm

20. What type of fire fighting method would you use for a chip fat fire?
a) Fire Blanket
b) Powder
c) C02
d) Water
Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 78

Plan Training Session

Key Answers;
1.C
2.A
3.B
4.C
5.B
6.C
7.D
8.B
9.D
10.C
11. D
12. D
13. A
14. C
15.D
16. D
17. B
18. C
19. D
20. A

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 79

Plan Training Session


Program
Activity

Electronic Products Assembly and Servicing NC-II


Review on EPAS-NCII

Period:
Trainers Name:

1-4 week in schooling


Mr. Juanito P. Banzon

Trainee Name:
Company assign:

Student ID:
End of Period:

JOB learning Guide


The job learning guide serves as the learning focus schedule provided to the trainer (S). This aims to
organize the knowledge and skills acquisition to the trainee in EPAS NCII by outlining specific for each
focused job activity.
This tools further aims trainee for the taking up of EPAS NCII by the time implementation of identified
activities and its effectives thru classroom and actual training.
Rating Scaling
1-3- Extension of training (NYC) for NOT YET COMPETENT

Repeat entire training actual and exam equal to NYC(NOT YET COMPETENT)
4-7- Conditional (NYC) for NOT YET COMPETENT

Review specific weakness if need and extent the training of review equal to NYC(NOT
YET COMPETENT)
8-10-Pass(C) for Competent

Pass for all training give for his trainer also he/she can take the NCII in Tesda.
Learning Focus

Learning
Activities

Duration

1. OHS

1. Introduce
personal
safety
2. PPE
3. Electric,
earth wake
and fire
Safety.
4. Final Exam.

1-2 days

2. POWER SUPPLY

1.Familiarization of
all the components
and its terminals

1-7 days

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Rating

Remarks

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 80

Plan Training Session


2.know the positive
and negative
terminals
3. testing the
voltages, resistance
and current
4 knowledge of
how to trace the
current
5. knowledge in
interpretation of
the circuit
6.actual PCB design
7.general checkup
and testing and
trouble shooting
8. final exam

3. SENSOR ( light 1. Familiarization


of all the
and sound )

1-7 days

components and
functions of the
sensor circuits.
2.know the positive
and negative
terminals
3. testing the
voltages, resistance,
and current
4. knowledge of
how to trace the
current
5. knowledge in
interpretation of
the circuit
6. actual PCB
design
7. general checkup
and testing and
trouble shooting
8. final exam

4. DOMESTIC HOME
APPLIANCES
(WASHING
MACHINE and TV
RECIEVER)

1.familiarization of
the parts of the
appliances and
functions
2.disassembly and
assembly
3. reading and

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

1-7 days

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 81

Plan Training Session


interpreting the
diagram
4. general checkup,
testing and trouble
shooting
5.final exam

5. CLOSED-CIRCUIT
TELEVESION
(CCTV)

1. brief history
2.familiarization of
all the parts and
module of CCTV
and functions
3.familiarization of
all the terminals of
the CCTV
4.study the exact
connection of all
the part of CCTV
5.knowledge in
interpretation of
the circuit diagram
6. general checkup,
testing and
troubleshooting
7. final exam

1-7 days

Recommendation :
Student Evaluation remarks:

Need to improve:

Final Rating:

Operation head Signature/ Date:


Ms. Analy P. Mamburao
Operation head

Acknowledge:
Mr. Jerenato P. Alfante
Administrator/President
Mr. Chastane T. Legaspi
VP Admin & Finance

Electronic Products
Assembly and Servicing NCII

Date Developed:

Document
Issued
by: No.

March 26,2015

Developed by:
Bosconian Trainers

SJBFTC.INC
Revision # 02

Page 82