Sei sulla pagina 1di 22

www.ibpsguide.

com
Score Booster Important 300 Financial Awareness Questions for SBI Clerk Mains 2016
1). Among the following which organization prepares rural
credit plans on annual basis for all districts in India, which in
turn from the bas for annual credit plans of all rural financial
institutions?
a) NABARD
b) CII
c) RBI
d) SIDBI
e) SBI
Answer: a)
2). IFRS stands for_________.
a) Indian Financial Reporting Systems
b) International Financial Reporting Standards
c) Indian Financial Reporting Standards
d) International Financial Recreation Standards
e) None of these
Answer: b)
3). If the part of profit or others surpluses of a company is
distributed proportionately among the all shareholders is
called________.
a) Equity Share
b) Preference Share
c) Face Value
d) Money Value
e) None of these
Answer: c)
4). Which of the following is related to Zero Coupon Bonds?
a) Which are issued at a discount and redeemed at
part
b) Which fail to yield an income for the creditors
c) The market price of which may fail suddenly and
heavily
d) On which the entire interest income is paid at the
time of purchase
e) None of these
Answer: a)
5). Capital Market comprises of ___________.
a) RBI and Nationalized Bans
b) Stock Markets and Banks
c) Stock markets & Bond Markets
d) Bank and Insurance Companies
e) None of these
Answer: c)
6). Which is the important element in calculating premium?
a) Mortality rate
b) Specific age rate
c) Birth rate
d) Literacy rate
e) None of these
Answer: a)
7). What is the main functions of banking department of
Reserve Bank of India?
a) To issue the currency in circulation and its
withdrawal from circulation
b) To provide liquidity to the economy and absorb
liquidity
c) To do banking business with customers
d) To open ATMs all over India
e) None of these
Answer: b)

8). Which among the following coined the term Second


generation Reforms?
a) World Bank
b) International Monetary Fund
c) Reserve Bank of India
d) State Bank of India
e) None of these
Answer: c)
9). Which among the following is worlds largest foreign
exchange market?
a) Tokyo
b) London
c) New York
d) Beijing
e) Mumbai
Answer: b)
10). Which of the following cannot be called as a debt
instrument as referred in financial transactions?
a) Commercial Papers
b) Bonds
c) Stocks
d) Certificate of Deposits
e) None of these
Answer: c)
11). Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has
proposed to raise how much money for Stand up India
Fund?
a) Rs. 15000cr
b) Rs. 13000cr
c) Rs. 1000cr
d) Rs. 10000cr
e) Rs. 12000cr
Answer: d)
12). Prime Minister Narendra Modi inaugurated an
ambitious Setu Bharatam project, under which a total of 208
railway crossings will be replaced by rail over bridges
(ROBs). The amount invested in the plan is
a) 20,000 cr
b) 50,800 cr
c) 50,000 cr
d) 30,800 cr
e) 20,800 cr
Answer: b)
13). As per the Economic Survey what should be the GDP
growth for the financial year 2015-16?
a) 7.1%
b) 7.2%
c) 7.3%
d) 7.5%
e) 7.6%
Answer: d)
14). As per the Economic Survey 2015-16 what shall be the
inflation in the year 2016-17?
a) 2%
b) 3%
c) 5%
d) 6%
e) 2.5%
Answer: c)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
15). How many states have joined Union Governments
UDAY scheme as on 5th March 2016?
a) 10
b) 08
c) 07
d) 09
e) 11
Answer: a)
16). Which among the following banks has been granted
license to operate in Myanmar, recently?
a) State Bank of India
b) Punjab National Bank
c) Central Bank of India
d) Axis Bank
e) HDFC Bank
Answer: a)
17). Name the scheme setup by the government to improve
the railways and also make innovations and research?
a) SWALAMBHAN
b) Udisha
c) HRIDAY
d) PMAY
e) SRESTHA
Answer: e)
18). The company that has signed an agreement with Indian
railways for electrification of the Lalitpur-Udaipura rail
section under the PPP model is
a) Adani Power
b) NTPC Limited
c) Power Grid Corporation of India
d) Bajaj Power
e) Reliance Power
Answer: c)
19). With which among the following companies did PayPal
has partnered for global payments bookings?
a) OYO Rooms
b) ZO Rooms
c) The Park Hotels
d) ITC Hotels
e) None of the above
Answer: a)
20). Which among the following statements are correct/s in
the context with Payment Banks?
i.
Payment banks will offer both deposits as well
as loan products.
ii.
Payments banks can open small savings
accounts and accept deposits of up to Rs.1 lakh per
individual customer.
iii.
Payments banks will have to invest in
government securities with a maturity of up to 1 year
iv.
The minimum paid-up capital requirement for
payments banks is Rs. 100 crore
a) i, ii, iv
b) i, iii, iv
c) ii, iii, iv
d) i, ii, iii
e) All are true
Answer: c)
21). Recently which country's first modern stock exchange,
Yangon Stock Exchange was officially opened for trading?
a) Bhutan
b) Nepal

c) Maldives
d) Myanmar
e) Chile
Answer: d)
22). The government permitted how much per cent FDI in
the market place format of e-commerce retailing?
a) 75%
b) 100%
c) 49%
d) 29%
e) 86%
Answer: b)
23). How much loan World Bank sanctions for "First
Programmatic Electricity distribution Reform Development
Policy Loan for Rajasthan"?
a) 250 million USD
b) 350 million USD
c) 450 million USD
d) 150 million USD
e) 200 million USD
Answer: a)
24). The government has lowered the rate of interest of
small saving schemes such as PPF, NSC and Kisan Vikas
Patra. The Public Provident Fund (PPF) willyield______________
compared with 8.7% at present.
a) 8.2%
b) 7.9%
c) 8.3%
d) 7.8%
e) 8.1%
Answer: e)
25). According to the Reserve Bank of India data, country's
current account deficit is ______ per-cent.
a) 1.2%
b) 0.8%
c) 1%
d) 1.3%
e) 1.4%
Answer: d)
26). The Financial sector Legislative Reforms Commission, a
body to review and rewrite the legal-institutional
architecture of the financial sector was setup by
a) Supreme Court
b) Ministry of Finance
c) Parliament
d) Reserve Bank of India
e) None of these
Answer: b)
27). As per RBI guidelines, what is the minimum paid-up
capital equity for small finance banks?
a) 100cr
b) 200cr
c) 300cr
d) 500cr
e) None of the above
Answer: a)
28). Reserve Bank of India recently released the Drat
Directions for NBFC Account Aggregator. As per it, the Net
Owned Fund of a NBFC Account Aggregator should not be
less than
a) 2 cr Rupees
b) 3 cr Rupees

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
c) 5 cr Rupees
d) 8 cr Rupees
e) 10 cr Rupees
Answer: a)
29). Which bank was the first to get Small finance bank
license from RBI among the ten applicants?
a) Disha Micro finance
b) Au financiers
c) Capital local area bank
d) Bandhan Bank
e) Federal Bank
Answer: c)
30). What is the discount given on interest rate for
increasing the wind energy mills capacity by 1 MW
according to the new policy?
a) 0.1%
b) 0.2%
c) 0.25%
d) 0.3%
e) 0.5%
Answer: c)
31). On 5 April 2016 RBI announced first Bi-Monthly
Monetary Policy Statement 2016-17. Under this policy, the
present repo rate and reverse repo rate were
a) 6.5% and 6.0%
b) 6.3% and 6.0%
c) 6.5% and 6.5%
d) 6.5% and 7.5%
e) 6.8% and 6.0%
Answer: a)
32). On 5 April 2016 RBI announced first Bi-Monthly
Monetary Policy Statement 2016-17. Under this policy, the
present CRR and SLR are
a) 3.5% and 22.25%
b) 4% and 21.25%
c) 4% and 21.75%
d) 4.5% and 21.25%
e) None of the above
Answer: b)
33). On 5 April 2016 RBI announced first Bi-Monthly
Monetary Policy Statement 2016-17. Under this policy, the
present Bank rate and MSF ratio are
a) 7.1% and 7.0%
b) 7.0% and 7.1%
c) 7.0% and 7.0%
d) 7.1% and 7.1%
e) None of the above
Answer: c)
34). The RBI has asked the banks to open more brick and
mortar branches in villages with no banking facilities and
with a population of more than _____.
a) 5000
b) 7000
c) 8000
d) 8500
e) 10000
Answer: a)
35). The govt has approved the scaling up of budget for
implementation of Grid Connected Rooftops systems over a
period of five years from Rs 600 cr to
a) Rs. 500cr
b) Rs. 1000cr

c) Rs. 6000cr
d) Rs. 5000cr
e) Rs. 4000cr
Answer: d)
36). The Union Government signed a Financing Agreement
of 50 million US dollars with which bank for education and
training of minorities?
a) China National Bank
b) Swiss Bank
c) World Bank
d) International Monetary Fund
e) Asian Development Bank
Answer: c)
37). According to ASSOCHAM, e-commerce revenue in 2016
may touch how many billion dollars?
a) 25
b) 35
c) 38
d) 45
e) 55
Answer: c)
38). Recently India signed a Financing Agreement for IDA
credit of ________for the Nai Manzil- Education and Skills
Training for Minorities with the World Bank.
a) US $ 60 million
b) US $ 25 million
c) US $ 75 million
d) US $ 55 million
e) US $ 50 million
Answer: e)
39). Recently
_____________has raised Rs.
900 crore by way of
issuing Basel-III
compliant tier-II bonds.
a) Indian Bank
b) Bank of Baroda
c) IDBI Bank
d) Axis Bank
e) Vijaya Bank
Answer: c)
40). As projected by the World Bank what will be the
economic growth rate of India during 2016-17?
a) 7.2%
b) 7.3%
c) 7.5%
d) 7.8%
e) 7.9%
Answer: e)
41). Stand Up India Scheme provides for a refinance
window through_____ with an initial amount of Rs. 10,000
crore.
a) NABARD
b) National Housing Bank
c) DICGC
d) SIDBI
e) None of the above
Answer: d)
42). Which bank has become the first public sector lender to
launch wealth management service, to cater to fast-growing
affluent segment of the country?
a) State Bank of India

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
b) Allahabad Bank
c) Bank of Maharashtra
d) Canara Bank
e) Punjab National Bank
Answer: a)
43). With which country's Export-Import Bank the State
Bank of India has concluded a deal of $500-million line of
credit?
a) Malaysia
b) Philippines
c) Korea
d) USA
e) Peru
Answer: c)
44). The National Bank for Agriculture and Rural
Development (Nabard) has given Rs.44 crore for the
_____________ University of Fisheries and Ocean Studies.
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Haryana
e) Kerala
Answer: e)
45). What is the total budget outlay of the Neeranchal
project which is being implemented by the Ministry of Rural
Development over a six-year period (2016-21) with World
Bank Assistance?
a) Rs.2142cr
b) Rs.3276Cr
c) Rs.4500Cr
d) Rs.1897Cr
e) Rs.2873Cr
Answer: a)
46). Government of India has signed $80 million loan
agreement with ___________ to continue improving
infrastructure in two North Eastern State Capital cities.
a) Asian Development Bank
b) World Bank
c) BRICS Bank
d) Swiss Bank
e) None of the above
Answer: a)
47). Eight states in the country have agreed to implement
direct benefit transfer scheme for kerosene oil. The DBT
scheme for kerosene will be implemented from
a) June 1st 2016
b) July 1st 2016
c) April 1st 2016
d) Aug 1st 2016
e) May 1st 2016
Answer: c)
48). How much fund is being provided to expand a recently
launched Amma Seeds scheme by Tamil Nadu CM J
Jayalalithaa?
a) Rs.5.3cr
b) Rs.5.7Cr
c) Rs.5.9Cr
d) Rs.5.37Cr
e) Rs.5.73Cr
Answer: d)

49). As per the Finance Ministry notification, the registrar


will have to report purchase and sale of all immovable
property exceeding ________ to I-T authorities starting 1 Apr.
a) Rs.25 Lakh
b) Rs.30 Lakh
c) Rs.35 Lakh
d) Rs.15 Lakh
e) Rs.10 Lakh
Answer: b)
50). For what purpose, the Stand Up India Scheme has been
launched?
a) to promote entrepreneurship among Woman
b) to promote entrepreneurship among SC/ST
c) to promote entrepreneurship among SC/ST and
Women
d) to promote entrepreneurship among rural youth
e) none of the above
Answer: c)
51). The Reserve Bank of India imposed monetary penalty of
one crore rupees on which bank for violation of its
instructions?
a) State Bank of Travancore
b) Axis Bank
c) State Bank of Hyderabad
d) State Bank of Mysore
e) State Bank of Patiala
Answer: a)
52). The banks will have to report cash deposits aggregating
________ or more in a financial year in one or more accounts
of a person starting 1 Apr according to a Government
notification.
a) Rs.5lakh
b) Rs.7Lakh
c) Rs.9Lakh
d) Rs.10Lakh
e) Rs.15Lakh
Answer: d)
53). Cabinet clears formation of JVs between Indian
Railways and states with an initial paid-up capital of how
much worth?
a) Rs.25Cr
b) Rs.50Cr
c) Rs.75Cr
d) Rs.90Cr
e) Rs.100Cr
Answer: e)
54). Ministry of Home Affairs has approved how much
allocation of Additional Central Assistance (ACA) to 35
worst Left Wing Extremism (LWE) affected states?
a) Rs.500Cr
b) Rs.1000Cr
c) Rs.1500Cr
d) Rs.2000Cr
e) None of the above
Answer: b)
55). Which advertising platform has acquired
CommonFloor.com (real estate portal) for Rs.1,300 crore?
a) OLX
b) Flip Kart
c) Quikr
d) Affle
e) None of the above

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
Answer: c)
56). Kerala has decided to implement the Sampoorna
Arogya Keralam with an investment of how much worth?
a) Rs.20Cr
b) Rs.15Cr
c) Rs.10Cr
d) Rs.23Cr
e) Rs.25Cr
Answer: a)
57). HDFC Capital Advisors has been appointed as an
investment manager for the HCARE-1. What is the fund size
for HCARE-1?
a) Rs.1000Cr
b) Rs2000Cr
c) Rs.3000Cr
d) Rs.4000Cr
e) Rs.5000Cr
Answer: e)
58). Government has approved the set-up of Greenfield
electronics manufacturing cluster worth Rs.89 crore in
which Indian state?
a) Haryana
b) Himachal Pradesh
c) Gujarat
d) Chhattisgarh
e) Rajasthan
Answer: d)
59). The Ministry of Urban Development has commissioned
Quality Council of India (QCI) to do an extensive survey on
the progress of Swachh Bharat Mission which will survey all
state capitals and another 53 cities with a population above
a) 5 lakh
b) 10 lakh
c) 20 lakh
d) 25 lakh
e) None of the
above
Answer: b)
60). The approval of
Payment of Bonus
(Amendment) Act,
2015 will enhance the
monthly bonus
calculation ceiling to
how much amount?
a) Rs.2300
b) Rs.2800
c) Rs.5800
d) Rs.7000
e) Rs.7200
Answer: d)
61). The Reserve Bank of India imposed monetary penalty of
one crore rupees on which bank for violation of its
instructions?
a) State Bank of Travancore
b) Axis Bank
c) State Bank of Hyderabad
d) State Bank of Mysore
e) State Bank of Patiala
Answer: a)
62). The banks will have to report cash deposits aggregating
________ or more in a financial year in one or more accounts

of a person starting 1 Apr according to a Government


notification.
a) Rs.5lakh
b) Rs.7Lakh
c) Rs.9Lakh
d) Rs.10Lakh
e) Rs.15Lakh
Answer: d)
63). Cabinet clears formation of JVs between Indian
Railways and states with an initial paid-up capital of how
much worth?
a) Rs.25Cr
b) Rs.50Cr
c) Rs.75Cr
d) Rs.90Cr
e) Rs.100Cr
Answer: e)
64). Ministry of Home Affairs has approved how much
allocation of Additional Central Assistance (ACA) to 35
worst Left Wing Extremism (LWE) affected states?
a) Rs.500Cr
b) Rs.1000Cr
c) Rs.1500Cr
d) Rs.2000Cr
e) None of the above
Answer: b)
65). Which advertising platform has acquired
CommonFloor.com (real estate portal) for Rs.1,300crore?
a) OLX
b) Flip Kart
c) Quikr
d) Affle
e) None of the above
Answer: c)
66). Kerala has decided to implement the
SampoornaArogyaKeralam with an investment of how
much worth?
a) Rs.20Cr
b) Rs.15Cr
c) Rs.10Cr
d) Rs.23Cr
e) Rs.25Cr
Answer: a)
67). HDFC Capital Advisors has been appointed as an
investment manager for the HCARE-1. What is the fund size
for HCARE-1?
a) Rs.1000Cr
b) Rs2000Cr
c) Rs.3000Cr
d) Rs.4000Cr
e) Rs.5000Cr
Answer: e)
68). Government has approved the set-up of Greenfield
electronics manufacturing cluster worth Rs.89 crore in
which Indian state?
a) Haryana
b) Himachal Pradesh
c) Gujarat
d) Chhattisgarh
e) Rajasthan
Answer: d)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
69). The Ministry of Urban Development has commissioned
Quality Council of India (QCI) to do an extensive survey on
the progress of Swachh Bharat Mission which will survey all
state capitals and another 53 cities with a population above
a) 5 lakh
b) 10 lakh
c) 20 lakh
d) 25 lakh
e) None of the above
Answer: b)
70). The approval of Payment of Bonus (Amendment) Act,
2015 will enhance the monthly bonus calculation ceiling to
how much amount?
a) Rs.2300
b) Rs.2800
c) Rs.5800
d) Rs.7000
e) Rs.7200
Answer: d)
71). The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
approved an umbrella scheme for integrated development
and management of fisheries worth
a) Rs.2,000cr
b) Rs.2,500cr
c) Rs.3,000cr
d) Rs.3,500cr
e) Rs.2,800cr
Answer: c)
72). The Reserve Bank of India (RBI), extended the date for
exchanging pre-2005 currency notes with new ones to
a) 31st March 2016
b) 30th June 2016
c) 30th Sept 2016
d) 1st April 2016
e) 1st March 2016
Answer: b)
73). Tata Power inks MoU with ministry of which country in
energy push?
a) Russia
b) Japan
c) USA
d) Canada
e) None of the above
Answer: a)
74). Which of the following private sector lenders recently
entered into a tie-up with IRCTC to launch online rail ticket
booking service on its website?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Federal Bank
d) Axis Bank
e) Kotak Mahindra Bank
Answer: a)
75). A fund dedicated to health, agriculture and renewable
energy sector, christened Bharat Fund, was launched by the
PM Narendra Modi with a corpus of
a) $ 100million
b) $ 150million
c) $ 175million
d) $ 200million
e) $ 250million
Answer: b)

76). Which of the following firms maintained its numero uno


position in terms of revenue for the sixth consecutive year in
the list of Fortune 500 Indian companies 2015?
a) ONGC
b) SBI
c) BPCL
d) IOC
e) None of the above
Answer: d)
77). Afghanistan to form ________member security force to
guard TAPI Pipeline.
a) 2500
b) 3500
c) 6500
d) 7000
e) 8000
Answer: d)
78). Name the country that will no longer provide financial
aid to India from January 1 2016.
a) USA
b) Japan
c) Canada
d) UK
e) Russia
Answer: d)
79). Which bank launches host of digital banking solutions?
a) Bank of India
b) State Bank of India
c) Axis Bank
d) ICICI Bank
e) Punjab National Bank
Answer: e)
80). Which of the following motor bike company records
50% sales growth in 2015?
a) Pulsar
b) Royal Enfield
c) Yamaha
d) Apache
e) None of the above
Answer: b)
81). Indias biggest state owned gas importer Petronet LNG
has signed a revised contract with which of the following?
a) RasGas
b) Isramco
c) Modlin
d) Derek Group
e) ESSAR Oli
Answer: a)
82). Which group to invest Rs 500 crore for setting up
ethanol plant?
a) Tata Group
b) Adanai Group
c) Oasis Group
d) Reliance Group
e) Hinduja Group
Answer: c)
83). Which e-commerce company has acquired Delhi-based
consumer behaviour prediction platform Shifu in an $8million (Rs 53-crore) deal?
a) Paytm
b) Flipkart
c) Alibaba

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
d) Amazon
e) None of these
Answer: a)
84). Which Company is
investing $500 million in ridehailing company Lyft Inc. and
forming partnership that
could eventually lead to ondemand, self-driving cars?
a) Hero Motocrop
b) General Motors
c) Tata Motors
d) Honda
e) None of the above
Answer: b)
85). Which Bicycle manufacturer company sold over six lakh
units on December 2015, an increase of 20 per cent as
compared to December 2014?
a) Ivel Cycle Works
b) Aprilia
c) Hero Cycles
d) Alcyon
e) None of the above
Answer: c)
86). In which Country, worlds largest blue star sapphire,
weighing 1404.49 carets and valued at an astonishing $100
million, has been found in a mine?
a) Sri Lanka
b) Afghanistan
c) Nepal
d) Bhutan
e) India
Answer: a)
87). Netflix Inc. launched operations in India, with plans
starting at Rs. 500 ($7.50) per month. Netflix Company
belongs to which Country?
a) US
b) UK
c) Canada
d) France
e) Germany
Answer: a)
88). Gurgaon-based online travel company MakeMyTrip
raised _______ million from Ctrip, one of China's largest online
travel companies.
a) $ 140million
b) $150million
c) $ 180million
d) $ 200million
e) $ 210million
Answer: c)
89). Which Bank is making rapid progress in deposit
collection and credit operations of 5,000-cr deposits till
December?
a) Axis Bank
b) Bandhan Bank
c) State Bank of India
d) HDFC
e) Vijaya Bank
Answer: b)

90). Hindustan Zinc Ltd. (HZL) will invest _______ crore in the
next 3-5 years as the Vedanta Group firm looks to expand
operations and capacity.
a) Rs.6,000 crore
b) Rs.7,000 crore
c) Rs.8,000 crore
d) Rs.9,000 crore
e) None of these
Answer: c)
91). Which Indian state has signed 32 MoUs with various
companies involving an investment of Rs 1.95 lakh crore on
the inaugural day of the three-day long partnership summit?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Mizoram
d) Andhra Pradesh
e) Telangana
Answer: d)
92). Birla Corp has emerged as the frontrunner to acquire
Anil Ambani's cement business in ______ crore deal.
a) Rs.5000cr
b) Rs.2000Cr
c) Rs.2500Cr
d) Rs.3500Cr
e) Rs.4500Cr
Answer: a)
93). Which Company has proposed to set up a naval
shipbuilding facility in Rambilli, near Visakhapatnam
investing Rs 5,000 crore in phases?
a) Reliance
b) TVS
c) Google
d) TATA motors
e) Bajaj Motors
Answer: a)
94). Bharat Forge announced plans to set up an integrated
auto components hub in Nellore in Andhra Pradesh at an
investment of about ______ crore.
a) Rs.1,200 crore
b) Rs.1,300 crore
c) Rs.1,400 crore
d) Rs.1,500 crore
e) Rs.1,600 crore
Answer: a)
95). Power minister Piyush Goyal said MoUs worth about
R1.5 lakh crore are expected to be signed during the _______
CII Partnership Summit in Vizag.
a) 20th
b) 21st
c) 22nd
d) 23rd
e) 24th
Answer: c)
96). Anil Ambani Groups Reliance Power stands to gain an
estimated ______ crore from the electricity sold from its ultramega power project Sasan Power Ltd.
a) Rs.6500cr
b) Rs.7500cr
c) Rs.8500cr
d) Rs.9500cr
e) Rs.10500cr
Answer: b)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
97). Which Bank has paid over Rs 95 crore as interest to the
beneficiaries of its additional tier-I Basel-III compliant
bonds issue of Rs Rs 1,000 crore?
a) State Bank of India
b) Canara Bank
c) Reserve Bank of India
d) Bank of Baroda
e) None of the above
Answer: d)
98). Increase in exemption limit to _____ lakhs for savings
under the Income Tax Act, interest rates on small savings
schemes to be fixed at five-year Government Security yields.
a) Rs.1.5 lakh
b) Rs.2.5 lakh
c) Rs.3.5 lakh
d) Rs.5 lakh
e) Rs.5.5 lakh
Answer: b)
99). High Level Committee (HLC) of the National Disaster
Management Authority (NDMA) has sanctioned how much
amount to the drought affected Telangana?
a) Rs.970 crore
b) Rs.982 crore
c) Rs.791 crore
d) Rs.971 crore
e) Rs.923 crore
Answer: c)
100). Reserve Bank is ready to issue 2nd tranche of gold
bond scheme. What is the public issue price per gram for the
sovereign gold bonds?
a) Rs.2400
b) Rs.2500
c) Rs.2600
d) Rs.2700
e) Rs.2800
Answer: c)
101). World Bank has
extended how much
worth of its assistance to
help the reconstruction
of Indira Gandhi
Zoological Park (IGZP) in
Visakhapatnam?
a) $10 million
b) $15 million
c) $20 million
d) $25 million
e) $30 million
Answer: c)
102). Recently Foreign Investment Promotion Board(FIPB)
clears how many foreign investment proposals with an
inflow of Rs. 6,050 crore?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
Answer: e)
103). Recently Mahindra & Mahindra Ltd has tied up with
which e-commerce giant for online booking of KUV100?
a) Amazon
b) Flip Kart

c) Snapdeal
d) Shopclues
e) Jobang
Answer: b)
104). _______begins petrol production from Paradip refinery,
Odisha.
a) Reliance
b) IOC
c) Bharat Petroleum
d) Hindustan Petroleum
e) None of the above
Answer: b)
105). Which Bank has reported a net profit of Rs.945 crore
on a consolidated basis for the third quarter of the current
fiscal?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Bandhan Bank
c) Allahabad Bank
d) Andhra Bank
e) State Bank of Patiala
Answer: a)
106). CCEA has approved investment of _____ crore rupees in
ONGC Videsh.
a) 3000
b) 4000
c) 5000
d) 6000
e) 7000
Answer: c)
107). Godrej & Boyce has picked up a majority stake of ______
% in India Circus, a venture by Krsna Mehta.
a) 48%
b) 49%
c) 51%
d) 53%
e) 55%
Answer: c)
108). Which Bank formalized the MoU for the listing of the
$500-million green bond on the London Stock Exchange?
a) BharatiyaMahila Bank
b) Axis Bank
c) State Bank of India
d) Bandhan Bank
e) Yes Bank
Answer: e)
109). RBI will purchase government securities for a total
______ crore to inject liquidity into the market.
a) Rs.8000cr
b) Rs.10000cr
c) Rs.12000cr
d) Rs.15000cr
e) Rs.20000cr
Answer: b)
110). Which e-commerce company plans to launch grocery
delivery?
a) Amazon
b) Paytm
c) Flipkart
d) Snapdeal
e) None of the above
Answer: a)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
111). Which company donates cloud computing 'worth $1
billion' in the hands of non-profit groups and university
researchers free of charge?
a) Alphabet
b) Samsung
c) Microsoft
d) Micromax
e) Apple Inc
Answer: c)
112). Which Company is bringing Carter's Inc., a leading
American brand of children's clothing, gifts and accessories,
to its chain of BabyOye stores across India?
a) Hinduja Group
b) Mahindra Group
c) Tata group
d) Hyundai
e) Suziki
Answer: b)
113). The Japan International Cooperation Agency (JICA)
has pledged a loan for around Rs 4,000 crore for two major
highways projects in Mizoram and ______.
a) Tripura
b) Haryana
c) Kerala
d) Meghalaya
e) Chhattisgarh
Answer: d)
114). ______ reported a profit of Rs 657 crore in the quarter
ended Dec 31, 2015, up 23.7% from Rs 531 crore.
a) Spicejet
b) Jet Airways
c) IndiGo
d) Air India
e) GoAir
Answer: c)
115). Online real estate
portal Housing has raised
_____ crore from its
existing investor Japan's
SoftBank.
a) Rs.50cr
b) Rs.100cr
c) Rs.200cr
d) Rs.500cr
e) None of the above
Answer: b)
116). Which company launched its much anticipated Apache
RTR 200 motorcycle, with a starting price of Rs. 88,990 (exshowroom Delhi)?
a) Hero
b) Honda
c) TVS
d) Yamaha
e) None of the above
Answer: c)
117). With which Bank, India signed a $250 million
financing agreement for Bihar Kosi Basin development
project?
a) Asian Development Bank
b) Swiss Bank
c) World Bank
d) HSBC Bank

e) None of the above


Answer: c)
118). With whom, Airbus Helicopters signed a pact to form
joint venture for military helicopters?
a) Reliance Jio Industries
b) Mahindra Defence
c) TVS Motors
d) Honda
e) Hero
Answer: b)
119). Finance Ministry approves buying of _____ lakh new
electronic voting machines.
a) 16lakh
b) 15lakh
c) 13lakh
d) 14lakh
e) 20lakh
Answer: d)
120). China and _______ agreed to expand trade to $600 bn in
a decade.
a) Malaysia
b) Iraq
c) Philippines
d) Indonesia
e) Iran
Answer: e)
121). Centre has approved how much of worth to Mumbai
Trans Harbour Link?
a) Rs.11370 cr
b) Rs.12370 cr
c) Rs.13370 cr
d) Rs.14370 cr
e) Rs.15370 cr
Answer: a)
122). Oil PSUs will invest Rs 1.5 lakh crore for setting up
biggest refinery in _______.
a) Maharashtra
b) Himachal Pradesh
c) Haryana
d) Gujarat
e) Jammu and Kashmir
Answer: a)
123). Foreign institutional investors (FIIs) have net sold
equities nearly _______ crore in January.
a) Rs.10470cr
b) Rs.10570cr
c) Rs.10670cr
d) Rs.10700cr
e) None of the above
Answer: d)
124). Which Company named American Express Co
executive Leslie Berland as its chief marketing officer?
a) Facebook
b) Twitter
c) Youtube
d) Amazon
e) Snapdeal
Answer: b)
125). Which Bank's Composite Index for the month of
January 2016 has dipped below the 50-mark and stood at
47.3, the lowest in 12 months?
a) Axis Bank

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) HDFC Bank
e) State Bank of India
Answer: e)
126). RBI cancelled _____ crore auctions of the government's
91-day Treasury Bills (T-bills).
a) Nine Thousand
b) Ten Thousand
c) Eleven Thousand
d) Twelve Thousand
e) Thirteen Thousand
Answer: a)
127). Which tech company has agreed to acquire UK-based
Point to Point Ltd for around $11 M?
a) TCS
b) Wipro
c) Tech Mahindra
d) BOSCH
e) HCL
Answer: e)
128). Axiata Group Bhd, Malaysia's largest mobile operator
by market value, and ______, India's largest telecom operator
by subscribers, agreed to merge their subsidiaries.
a) Reliance
b) Vodafone
c) BharatiAirtel
d) Idea
e) Aircel
Answer: c)
129). With which Bank, India signed an $80 million loan
agreement for improving the infrastructure in the two
North-Eastern cities of Agartala and Aizawl?
a) Standard Chartered Bank
b) Asian development Bank
c) World Bank
d) Barclays Bank
e) International Investment Bank
Answer: b)
130). Who are the third biggest international investor
community with $8 billion investment in the US realty
market after Canadians and Chinese?
a) Russians
b) Japanese
c) Indians
d) Koreans
e) None of the above
Answer: c)
131). Sovereign Gold Bond Scheme has received about 3.16
lakh applications for 2,790 kg gold involving subscription of
_____ crore.
a) Rs.782cr
b) Rs.682cr
c) Rs.726cr
d) Rs.626cr
e) None of the above
Answer: c)
132). _______, BoB and other PSBs are creating anti-money
laundering framework for overseas branches.
a) SBI
b) Canara Bank
c) Andhra Bank

d) Vijaya Bank
e) Allahabad Bank
Answer: a)
133). Which Country agreed to buy 118 Airbus jets worth
$27 billion at list prices, including a dozen A380
superjumbos?
a) Israel
b) Indonesia
c) India
d) Iran
e) Ireland
Answer: d)
134). Mobile phone production in India has reached ______
million with leading companies setting up their
manufacturing base in the country.
a) 10 million
b) 50 million
c) 100 million
d) 200 million
e) 500 million
Answer: c)
135). The central government recently unveiled a new crop
insurance scheme for which the Centre and States will
equally share the estimated expenditure on premium of
a) Rs.5000cr
b) Rs.5500cr
c) Rs.8000cr
d) Rs.8500cr
e) None of the above
Answer: c)
136). The Bihar government recently decided to impose tax
on luxury items including sweets (priced more than Rs.500 a
kg) and mosquito repellent. The tax will be imposed at a rate
of
a) 10%
b) 10.%
c) 12%
d) 13.5%
e) 14.5%
Answer: d)
137). The government announced a _______ per year credit
guarantee mechanism to support innovative start-ups in the
country while launching start-up action plan recently.
a) Rs.500cr
b) Rs.1000cr
c) Rs.1500cr
d) Rs.2000cr
e) None of the above
Answer: a)
138). Which among the following central banks took one of
its main interest rates into negative territory recently?
a) Bank of Korea
b) Peoples Bank of China
c) Bank of Japan
d) Federal Bank
e) None of these
Answer: c)
139). According to World Banks report Indias rank out of
189 countries in ease of doing business is
a) 120
b) 130
c) 140

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

10

www.ibpsguide.com
d) 80
e) 89
Answer: b)
140). Union ministry of Finance decided to impose ______
per-cent of Swatch Bharat Cess on all taxable services.
a) 0.3%
b) 0.35%
c) 0.4%
d) 0.45%
e) 0.5%
Answer: e)
141). Among all Asian and BRICS nation currencies, which
currency is turned out to be the best performers in 2015?
a) Real
b) Rand
c) Renminbi
d) Rupee
e) None of the above
Answer: d)
142). Recently Andhra Bank launches IMPS. What is the
maximum cap for transaction through IMPS?
a) Rs.1lakh
b) Rs.2lakh
c) Rs.3lakh
d) Rs.5lakh
e) Rs.10lakh
Answer: b)
143). The maximum percentage of margin money of
composite loan under Stand Up India Scheme?
a) 20%
b) 22%
c) 25%
d) 27%
e) 18%
Answer: c)
144). Union government sanctioned how much worth of
funds to create infrastructure for Beating Retreat
ceremony at Agartala-Akhaura border?
a) Rs.18cr
b) Rs.10cr
c) Rs.12cr
d) Rs.16cr
e) Rs.20cr
Answer: a)
145). Road ministry has announced how much of corpus,to
reduce the number of road fatalities and to fix 726 black
spots?
a) Rs.11000cr
b) Rs.8000cr
c) Rs.12000cr
d) Rs.19000cr
e) Rs.9000cr
Answer: a)
146). Under Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, how much
percentage of the sum insured from farmers for all kharif
crops?
a) 0.5%
b) 0.9%
c) 2%
d) 1.2%
e) 1.9%
Answer: c)

147). How much stake did the Abraaj Group has acquired in
CARE Hospitals?
a) 12%
b) 24%
c) 36%
d) 48%
e) 72%
Answer: e)
148). As per the lending report of World Bank, the country
that which is largest recipient of loans from World Bank is
a) Russia
b) Oman
c) Syria
d) India
e) Mexico
Answer: d)
149). Which of the following becomes the second Indian
bank after Indian Overseas Bank to have branch in South
Korea?
a) Punjab National Bank
b) State Bank of India
c) Maharashtra Bank
d) State Bank of Hyderabad
e) None of the above
Answer: b)
150). Union government has granted infrastructure status to
which of the following industry in a bid to ease financial
stress?
a) Textile Industry
b) Shipyard Industry
c) Ancillary Industry
d) Cottage Industry
e) None of the above
Answer: b)
151). What is the time period for medium term bank
deposits, In Gold Monetisation Scheme (GMS)?
a) 4-7 years
b) 3-6 years
c) 5-7 years
d) 3-6 years
e) 4-6 years
Answer: c)
152). How much PA
Insurance Cover is
provided to student from
Bank of India under
Pradhan Mantri Kaushal
Vikas Yojna (PMKVY)
Rupay ATM Cum Debit
card?
a) Rs.1lakh
b) Rs.2lakh
c) Rs.1.5Lakh
d) Rs.2.5lakh
e) None of the above
Answer: a)
153). RBI has demanded how much worth of funding from
government, which is needed to be injected into state-run
banks by 2018?
a) Rs.20000cr
b) Rs.25000cr
c) Rs.26000cr

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

11

www.ibpsguide.com
d) Rs.27000cr
e) Rs.30000cr
Answer: c)
154). Health insurance company Apollo Munich has recently
collaborated with which of the following bank for offering
bank customers customized insurance policies?
a) State Bank of India
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) Bank of Maharashtra
Answer: d)
155). Recently Government has approved to enhance the
authorized share capital of the National Scheduled Castes
Finance and Development Corporation to how much
amount?
a) Rs.1200cr
b) Rs.2400cr
c) Rs.1800cr
d) Rs.1600cr
e) Rs.1400cr
Answer: a)
156). Which of the following bank is creating stricter norms
on anti-money laundering (AML) frameworks for their
branches outside India?
a) Bank of Baroda
b) SBI
c) Central Bank of India
d) Corporation Bank
e) United Bank of India
Answer: b)
157). Recently RBI has increased Ways and Means Advances
(WMA) for all states to how much amount?
a) Rs.31225cr
b) Rs.30225cr
c) Rs.32225cr
d) Rs.33225cr
e) Rs.35225cr
Answer: d)
158). India First Life Insurance has launched a non-linked,
participating, endowment, deferred pension plan offering
guaranteed return of how much % on total premiums?
a) 5%
b) 9%
c) 3%
d) 6%
e) 10%
Answer: b)
159). RINL Inks MoU with state Govt for facilitating
Investments in the State RINL to Make an Investment of
around Rs 38500 Crores?
a) Haryana
b) Arunachal Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
e) Tamil Nadu
Answer: c)
160). Digital payments firm PayPal has tied up with which
ecommerce platform solutions provider to enable its
merchants to expand their sales globally?
a) Shopnix
b) Shopify

c) Twikster
d) Shopmatic
e) None of the above
Answer: d)
161). India needs _____ trillion for the development of new
roads, ports and airports over the next few years.
a) $0.5 trillion
b) $2 trillion
c) $4 trillion
d) $1 trillion
e) $6 trillion
Answer: d)
162). Infosys and ______ invest in Barack Obamas $4-billion
Computer Science for All plan.
a) Wipro
b) TCS
c) Google
d) HCL
e) Oracle
Answer: b)
163). _______ crore disbursed by union government in the
name of loans for small businesses.
a) Rs.4 lakh crore
b) Rs.3 lakh crore
c) Rs.2 lakh crore
d) Rs.1 lakh crore
e) None of the above
Answer: d)
164). Union Minister for Road Transport, Highways and
Shipping NitinGadkari would execute projects worth Rs. 1.1
lakh crore in _______.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh
e) Gujarat
Answer: b)
165). Adani Group has proposed to invest _______ crore for
expanding the capacity of Udupi Power Corporation Ltd.
(UPCL).
a) Rs.8500cr
b) Rs.11500cr
c) Rs.7500cr
d) Rs.9000cr
e) Rs.13500cr
Answer: b)
166). Toshiba Transmission & Distribution Systems (India)
announced completion of a major 3-billion-yen investment
(around $30 million) at its ______ factory.
a) Hyderabad
b) Ahmadabad
c) Delhi
d) Mumbai
e) None of the above
Answer: a)
167). Delhi govt collects more than ________ crore VAT in one
month.
a) Rs.500 cr
b) Rs.1000cr
c) Rs.1500cr
d) Rs.1800cr
e) Rs.2000cr

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

12

www.ibpsguide.com
Answer: e)
168). _______ and GoPro announced that they have signed a
collaborative patent licensing deal for certain file storage
and other system technologies.
a) Microsoft
b) Amazon
c) DELL
d) Snapdeal
e) HP
Answer: a)
169). Which Countrys foreign exchange reserves fall
$100bn in Jan to $3.2 trillion?
a) Sweden
b) Malaysia
c) China
d) Japan
e) Australia
Answer: c)
170). Which Company has declared a lockout at its bus
manufacturing plant in Karnataka's Dharwad?
a) Mahindra and Mahindra
b) Tata Motors
c) TVS Motors
d) Honda
e) Hero
Answer: b)
171). Amazon has invested ______ crore in its Indian unit.
a) Rs.1980cr
b) Rs.1990cr
c) Rs.2000cr
d) Rs.2010cr
e) None or the above
Answer: a)
172). HCL Technologies has launched an Internet of Things
(IoT) Incubation Center in partnership with _______.
a) Micromax
b) Microsoft
c) Alphabet
d) Facebook
e) None of the above
Answer: b)
173). Reliance JioInfocomm launched its JionetWifi services
at _______'s new Andal airport.
a) Tripura
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) West Bengal
e) None of the above
Answer: d)
174). Export-Import (EXIM) Bank of India plans to raise
________ million from Chinese financial markets through
panda bonds to finance demand for credit.
a) $100million
b) $200million
c) $300million
d) $400million
e) None of the above
Answer: c)
175). Which Airline Company has revised upward its
domestic flight ticket cancellation charges by Rs 500?
a) AirIndia
b) Go Air

c) IndiGo
d) Jet Airways
e) None of the above
Answer: a)
176). Which Country has logged a record milk production
figure of 146.31 million tonnes in 2014-15 as compared to
137.7 million tonnes a year before?
a) India
b) Russia
c) Canada
d) China
e) None of the above
Answer: a)
177). Bihar cabinet gives approval to Metro project in
_________ at an estimated cost of Rs 16,960 crore.
a) Nagaland
b) Bagaha
c) Patna
d) Nohsa
e) None of the above
Answer: c)
178). Which Country signed a long-term deal ($16 billion
gas deal) with Pakistan to export liquefied natural gas,
according to state media in the Gulf?
a) Saudi Arabia
b) Singapore
c) Qatar
d) Iran
e) None of the
above
Answer: c)
179). India and ______ are
expected to close the
purchase of 36 Rafale
multi-role fighters from
Dassault Aviation deal at
lower price of Rs 60,000
cr.
a) Pakistan
b) France
c) Malaysia
d) Bhutan
e) None of the above
Answer: b)
180). EPFO is planning onetime bonus of _______ crore for its
subscribers in FY16.
a) Rs.600cr
b) Rs.700cr
c) Rs.750cr
d) Rs.800cr
e) None of the above
Answer: c)
181). Which Mobile Wallet Company claims to have 110
million wallets is taking its cashless solution to campuses?
a) Mobikiwi
b) FreeCharge
c) Citruspay
d) Paytm
e) None of the above
Answer: d)
182). SBI sees record ______ crore loans turn bad.
a) Rs.5000cr

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

13

www.ibpsguide.com
b) Rs.20000cr
c) Rs.40000cr
d) Rs.50000cr
e) None of the above
Answer: b)
183). Which Tech Company is buying US-based insurance
technology platform HealthPlan Services for $460 million
(over Rs 3,000 crore)?
a) Infosys
b) HCL
c) Wipro
d) TCS
e) None of the above
Answer: c)
184). Which E-commerce company picks up 26 per cent in
Tata groups Westland for Rs 9.5 crore?
a) Amazon
b) Snapdeal
c) Flip Kart
d) Shopclues
e) None of the above
Answer: a)
185). Aegis, Essar Groups Business Process Outsourcing
(BPO) arm, is planning to set up its third centre in _________
with an investment of about $4-5 million.
a) Malaysia
b) Philippines
c) Sweden
d) France
e) None of the above
Answer: a)
186). Vedanta Group's owner Anil Agarwal is setting up the
country's first LCD panel manufacturing plant in ________
with an investment of $10billion.
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Haryana
e) None of the above
Answer: b)
187). Which e-commerce company launches Make in India
store?
a) Snapdeal
b) Shopclues
c) Amazon
d) Flip Kart
e) None of the above
Answer: c)
188). Billionaire Anil Agarwal will invest $10 billion to set
up Indias first and one of worlds largest liquid crystal
display (LCD) panel manufacturing units, known as Panel
FAB, in ________.
a) Himachal Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: d)
189). L&T Finance invests _______ crore in TDI's township at
Panipat.
a) Rs.100cr
b) Rs.150cr

c) Rs.175cr
d) Rs.200cr
e) None of the above
Answer: a)
190). Tata Steel SEZ plans to invest about Rs. 2,000-2,500
crore for development of infrastructure at Gopalpur in
________.
a) Assam
b) Haryana
c) Odisha
d) Punjab
e) None of the above
Answer: c)
191). Indian Railways announced it will invest _______ crore
in the bullet train project along the Mumbai-Ahmedabad
corridor.
a) Rs.6800cr
b) Rs.7800cr
c) Rs.8800cr
d) Rs.9800cr
e) Rs.5800cr
Answer: d)
192). Which Bank signed an agreement with the IREDA to
foster renewable energy (RE) development in India?
a) Canara Bank
b) Bank of Baroda
c) Axis Bank
d) HDFC Bank
e) Yes Bank
Answer: e)
193). Boeing won a commitment from China's _______
Airways to buy 12 aircraft from the 737 family in a deal
worth $1.3 billion.
a) Shangai Airways
b) XiamenAir
c) Air China
d) Okay Airways
e) Emirates
Answer: d)
194). Which company gets IT reminder to pay up Rs 14,200crore tax dues?
a) BharatiAirtel
b) Vodafone
c) Aircel
d) BSNL
e) IDEA
Answer: b)
195). World Health Organization is appealing for _______
million dollars to fund a Global Action Plan to combat the
Zika virus.
a) $ 50million
b) $ 55million
c) $ 30million
d) $ 56million
e) $ 40million
Answer: d)
196). Googles Project Loon Balloon Internet Experiment
Floats Into _______.
a) Bangladesh
b) India
c) Pakistan
d) Sri Lanka

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

14

www.ibpsguide.com
e) Bhutan
Answer: d)
197). RBI announced that ______ states together will borrow
about Rs 21,450 crore from the market.
a) 15
b) 17
c) 21
d) 22
e) 19
Answer: c)
198). The Government is expecting ________ crore investment
in 74 textile parks and is planning to announce a new textile
policy.
a) Rs.30000cr
b) Rs.10000cr
c) Rs.15000cr
d) Rs.20000cr
e) Rs.25000cr
Answer: a)
199). Which Mobile company announces new camera to
create immersive 360-degree videos recently?
a) Sony
b) LG
c) Motorola
d) Samsung
e) None of the above
Answer: d)
200). Government will sell _______ % stake in India's largest
power producer NTPC at a floor price of Rs 122 per share to
raise Rs 5,029 crore.
a) 1%
b) 3%
c) 5%
d) 7%
e) 8%
Answer: c)
201). Modulex India is going to invest _______ crore to set up
steel factory.
a) Rs.75cr
b) Rs.85cr
c) Rs.95cr
d) Rs.100cr
e) Rs.82cr
Answer: d)
202). Online financial marketplace BankBazaar.com has
expanded into Asian markets, with special focus on
___________.
a) UAE
b) Singapore
c) Malaysia
d) USA
e) Canada
Answer: b)
203). Which Bank posts
first global loss in 26
years on $1.3bn India
hit?
a) Standard
Chartered Bank
b) HSBC
c) Yes Bank
d) Kotak Mahindra Bank

e) None of the above


Answer: a)
204). Johnson & Johnson has to pay _____ million for cancer
death linked to talcum powder.
a) $52 million
b) $48 million
c) $56 million
d) $72 million
e) $63 million
Answer: d)
205). ________ will increase defence spending by nearly A$30
billion ($21.57 billion) over the next 10 years.
a) USA
b) China
c) Japan
d) Congo
e) Australia
Answer: e)
206). India's first proposed rail auto hub near _______ will
help OEMs to save 20-25 % logistics cost.
a) Bengaluru
b) Ahmadabad
c) Hyderabad
d) Trivandrum
e) Chennai
Answer: c)
207). RBI announced it will infuse up to _______ crore into the
market through open market operations (OMOs) on March
3.
a) Rs.10000cr
b) Rs.12000cr
c) Rs.13000cr
d) Rs.12500cr
e) Rs.11500cr
Answer: c)
208). Which Indian state received the highest-ever
allocation of 4,682 crore rupees against its demand of 5,000
crore rupees in the Railway budget?
a) Odisha
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
e) Kerala
Answer: a)
209). Which of the following bank has initiated a new home
loan scheme for young working executives?
a) SBI
b) Axis Bank
c) Canara Bank
d) HDFC Bank
e) Indian Bank
Answer: a)
210). Recently which of the following company has received
the stamp of approval from SEBI for MF business?
a) Tata Motors
b) TVS Motors
c) Mahindra
d) Hero Motors
e) None of the above
Answer: c)
211). To fast track building of highways, the government has
approved how much worth for 9 states?

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

15

www.ibpsguide.com
a) Rs.12000cr
b) Rs.7000cr
c) Rs.13000cr
d) Rs.17000cr
e) Rs.15250cr
Answer: d)
212). Government of Ontario, Canada has committed
investment of how much worth in Indias clean tech sector?
a) Rs.300cr
b) Rs.150cr
c) Rs.250cr
d) Rs.285cr
e) Rs.310cr
Answer: a)
213). A restaurant cash-back app, Zaggle has been
launched at an investment of how much worth?
a) $ 3million
b) $ 2.5million
c) $2 million
d) $1 million
e) $1.5 million
Answer: d)
214). Recently India has exported six metro train coaches to
which of the following country?
a) Sweden
b) Australia
c) Canada
d) Malaysia
e) Bangladesh
Answer: b)
215). Recently, cabinet has allowed Railways to form Joint
Venture companies with state governments. The initial paid
up capital is
a) Rs.10cr
b) Rs.25cr
c) Rs.30cr
d) Rs.45cr
e) Rs.50cr
Answer: e)
216). The EU has consented how much worth of succour for
Turkey to cope with the issue of Syrian migrants?
a) 0.3 billion Euros
b) 1.3 billion Euros
c) 2.3 billion Euros
d) 3.3 billion Euros
e) 4.3 billion Euros
Answer: d)
217). Which of the following company has announced to
acquire Jasper Technologies for $1.4 billion in cash and
equity awards?
a) Cisco
b) Mphasis
c) TCS
d) Infosys
e) Tech Mahindra
Answer: a)
218). As per the recent RBI survey, the real Gross Value
Added at basic price (GVA) is projected at what % in 201617?
a) 3.8%
b) 8.9%
c) 7.8%

d) 4.8%
e) 6.8%
Answer: c)
219). Which state launched a Rs.310cr project for managing
forests in two districts in a way so as to minimise the effects
of climate change.
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh
e) Andhra Pradesh
Answer: c)
220). Himachal Pradesh Government in the first week of
February 2016 decided to spend Rs.15cr on Swach Bharat
Mission in tribal district of
a) Kinnar
b) Hamirpur
c) Chamba
d) Kangar
e) Bilaspur
Answer: a)
221). Which state government has set Rs.5642/month as
minimum wage for domestic helps in the state while limiting
their working hours to 8hrs/day.
a) Rajasthan
b) Chandigarh
c) Haryana
d) Jharkhand
e) Mizoram
Answer: a)
222). The price of non-subsidised LPG cut by _________ per
Cylinder was cut down amid a fall in the global prices.
a) 50.5
b) 73.5
c) 82
d) 82.5
e) 83
Answer: d)
223). According to the new policies announced by the
Gujarat Government to Gujarat film industry, the maximum
assistance that A Category films avail is
a) 5 lakh
b) 25 lakh
c) 30 lakh
d) 35 lakh
e) 50 lakh
Answer: e)
224). World Bank approved _____ million to improve citizen
access to public services in Madhya Pradesh.
a) $25
b) $30
c) $35
d) $40
e) $45
Answer: c)
225). Brahmaputra Cracker and Polymer Limited, a 10000cr plant is the first ever petro-chemical project is launched
in
a) Assam
b) Meghalaya
c) Nagaland
d) Sikkim

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

16

www.ibpsguide.com
e) Tripura
Answer: a)
226). USA to give _____ to Columbia to assist in its peace plan.
a) $150 million
b) $250 million
c) $350 million
d) $450 million
e) $550 million
Answer: d)
227). Delhi Government announced that it has made a
record monthly VAT collection of over ___cr in January 2016.
a) 100
b) 250
c) 1500
d) 2000
e) 1800
Answer: d)
228). RBI cancelled the certificate of registration of four
NBFCs. Which of the following is not one among them?
a) Goyal Commercial Pvt Ltd
b) JM Financial
c) First Debt Management Co. of India Ltd
d) Narad Realtors Private Ltd
e) Nostalgia Finvest Pvt Ltd
Answer: b)
229). Which Private Sector bank has tied up with Smartbox
E-commerce Solutions for solving challenges related to last
mile delivery for e-commerce players?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) HDFC Bank
Answer: b)
230). The Jharkhand government and __ signed a MoU for
investment of Rs.15000cr in the state to set up a 1600MW
capacity Thermal Power Plant.
a) Adani Group
b) Torrent Power
c) Power Grid Corporation
d) Tata Power
e) None of the above
Answer: a)
231). GOI is expecting _______ cr investment in textile parks
and is planning to announce a new textile policy.
a) Rs.30000cr
b) Rs.40000cr
c) Rs.29000cr
d) Rs.42000cr
e) Rs.52000cr
Answer: a)
232). India has approved a ___ credit line for the
development of Irans Chabahar port.
a) $ 132 million
b) $ 146 million
c) $ 126 million
d) $150 million
e) $ 156 million
Answer: d)

233). SEBI has clamped


down on ________ this
year for rising 1479 cr
from over 5.2 lakh
investors, without
complying with the
public issue norms.
a) 40 companies
b) 33 companies
c) 56 companies
d) 39 companies
e) 43 companies
Answer: e)
234). ___________ took
over 75% of the outstanding loan liabilities of its power
distribution companies amounting to Rs.39900cr under
UDAY scheme.
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh
e) Uttar Pradesh
Answer: e)
235). The TRAI ruled in favour of NET neutrality recently. It
will levy a penalty of ____ a day for discriminatory tariffs
charged by service providers.
a) Rs.26000cr
b) Rs.50000cr
c) Rs.18000cr
d) Rs.45000cr
e) Rs.72000cr
Answer: b)
236). Indian Government recently sanctioned __________ cr for
a vital rail link connecting India with Bangladesh.
a) Rs.560cr
b) Rs.530cr
c) Rs.580cr
d) Rs.520cr
e) Rs.542cr
Answer: c)
237). Oracle announced to invest __________ million dollars
for setting up a new campus in Bangalore.
a) 386
b) 392
c) 400
d) 420
e) 410
Answer: c)
238). GOI has announced a ______ fund called electronic
development fund (EDF) to boost electronic manufacturing.
a) Rs.5000cr
b) Rs.2000cr
c) Rs.6000cr
d) Rs.10000cr
e) None of the above
Answer: d)
239). In LIC, the penetration in India is just about ________ of
the GDP.
a) 2.6%
b) 2.3%
c) 2.9%
d) 2.8%

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

17

www.ibpsguide.com
e) 2.7%
Answer: a)
240). What is the non-life insurance penetration of the GDP
in India?
a) 0.8%
b) 1.2%
c) 0.7%
d) 0.9%
e) 1.3%
Answer: c)
241). Modulex India is going to invest _______ crore to set up
steel factory.
a) Rs.75cr
b) Rs.85cr
c) Rs.95cr
d) Rs.100cr
e) Rs.82cr
Answer: d)
242). Online financial marketplace BankBazaar.com has
expanded into Asian markets, with special focus on
___________.
a) UAE
b) Singapore
c) Malaysia
d) USA
e) Canada
Answer: b)
243). Which Bank posts first global loss in 26 years on
$1.3bn India hit?
a) Standard Chartered Bank
b) HSBC
c) Yes Bank
d) Kotak Mahindra Bank
e) None of the above
Answer: a)
244). Johnson & Johnson has to pay _____ million for cancer
death linked to talcum powder.
a) $52 million
b) $48 million
c) $56 million
d) $72 million
e) $63 million
Answer: d)
245). ________ will increase defence spending by nearly A$30
billion ($21.57 billion) over the next 10 years.
a) USA
b) China
c) Japan
d) Congo
e) Australia
Answer: e)
246). India's first proposed rail auto hub near _______ will
help OEMs to save 20-25 % logistics cost.
a) Bengaluru
b) Ahmadabad
c) Hyderabad
d) Trivandrum
e) Chennai
Answer: c)

247). RBI announced it will infuse up to _______ crore into the


market through open market operations (OMOs) on March
3.
a) Rs.10000cr
b) Rs.12000cr
c) Rs.13000cr
d) Rs.12500cr
e) Rs.11500cr
Answer: c)
248). Which Indian state received the highest-ever
allocation of 4,682 crore rupees against its demand of 5,000
crore rupees in the Railway budget?
a) Odisha
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
e) Kerala
Answer: a)
249). Which of the following bank has initiated a new home
loan scheme for young working executives?
a) SBI
b) Axis Bank
c) Canara Bank
d) HDFC Bank
e) Indian Bank
Answer: a)
250). Recently which of the following company has received
the stamp of approval from SEBI for MF business?
a) Tata Motors
b) TVS Motors
c) Mahindra
d) Hero Motors
e) None of the above
Answer: c)
251). _______________ has announced the acquisition of debtridden JP Groups cement plants for Rs 16,500 crore.
a) Ambuja Cements
b) Indian Cements
c) Ultratech Cements
d) JK Cements
e) None of the above
Answer: c)
252). The board of directors of Zee Media Corporation has
approved in principal approval to acquire up 80% stake in
_________ firms.
a) Indian Express Limited
b) The Hindu Group
c) STAR India
d) Global News Network
e) Indias Today
Answer: e)
253). What amount has been allocated for MGNREGA
scheme for 2016-17 in the Union Budget for 2016-17?
a) Rs 30,500 cr
b) Rs 34,500 cr
c) Rs 38,500 cr
d) Rs 40,500 cr
e) Rs 44,500 cr
Answer: c)
254). What amount has been allocated for the new
Employees Provident Fund (EPF) scheme in the Union
Budget for 2016-17?

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

18

www.ibpsguide.com
a) Rs 500 cr
b) Rs 1,000 cr
c) Rs 1,500 cr
d) Rs 2,000 cr
e) Rs 800cr
Answer: a)
255). In the Union Budget for
2016-17, the excise duty on
tobacco products other than
beedis has been raised from
10 per cent to
a) 12%
b) 13%
c) 14%
d) 15%
e) 16%
Answer: d)
256). The budget for 2016-17 proposes 1 per cent service
charge on purchase of luxury cars over Rs 10 lakh and incash purchase of goods and services over
a) Rs.50000
b) Rs.2 lakh
c) Rs.70000
d) Rs.85000
e) Rs.1 lakh
Answer: b)
257). An additional exemption of Rs 50,000 has been
proposed in the Union Budget for 2016-17 for housing loans
up to Rs 35 lakh, provided cost of house is not above
a) Rs 40 lakh
b) Rs 45 lakh
c) Rs 50 lakh
d) Rs 60 lakh
e) Rs 1 crore
Answer: a)
258). Union Government is all set to mobilize how much
amount under its ambitious
Sagarmala project?
a) Rs 15 Lakh cr
b) Rs 13 Lakh cr
c) Rs 10 Lakh cr
d) Rs 12 Lakh cr
e) None of the above
Answer: c)
259). The General Budget 2016-17 has proposed allocation
of initial sums of ________ each for centenary of Pt Deen Dayal
Upadhyay.
a) Rs 100 cr
b) Rs 95 cr
c) Rs 110 cr
d) Rs 83 cr
e) Rs 76 cr
Answer: a)
260). As per the Budget proposals for 2016-17, what per
cent Krishi Kalyan Cess will be levied on all services?
a) 0.25%
b) 0.35%
c) 0.45%
d) 0.75%
e) 0.5%
Answer: e)

261). As proposed in the Budget for 2016-17, surcharge on


persons, other than companies, firms and cooperative
societies having income above Rs 1 cr to be raised from 12%
to
a) 12%
b) 15%
c) 16%
d) 17%
e) 18%
Answer: b)
262). As pre the Budget proposals for 2016-17, the
companies with revenue less than Rs 5 cr will be taxed at
______ plus surcharge.
a) 21%
b) 32%
c) 29%
d) 24%
e) 25%
Answer: c)
263). The sales of which of the following cars crossed the
30-lakh mark recently in the domestic market?
a) Eon
b) Alto
c) Santro
d) Vagon R
e) Duster
Answer: b)
264). Directorate revenue Intelligence has exposed an illegal
export of Basmathi rice offloaded in Dubai. The scam is over
________ crore.
a) Rs.1000cr
b) Rs.1500cr
c) Rs.2500cr
d) Rs.200 cr
e) Rs.500cr
Answer: a)
265). Which Indian company recognized as a Global Top
Employer by the Top Employers Institute?
a) BOSCH
b) iGate
c) Infosys
d) TCS
e) Wipro
Answer: d)
266). India had signed a deal of worth ________ dollars for 22
Apache and 15 Chinook Helicopters with Russia.
a) $2.7 Billion
b) $2.8 Billion
c) $3.1 Billion
d) $4.2 Billion
e) $2.9 Billion
Answer: c)
267). For Madhya Pradesh States Higher Education Quality
improvement project India signed a financing agreement for
IDA credit of _____ with the World Bank.
a) 270 USD
b) 290 USD
c) 310 USD
d) 300 USD
e) 260 USD
Answer: d)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

19

www.ibpsguide.com
268). GOI to get _________ dividend from Coal India Ltd for the
financial year 2015-2016.
a) Rs.17000cr
b) Rs.17108cr
c) Rs.17208cr
d) Rs.17308cr
e) Rs.17348cr
Answer: d)
269). Swachh Bharat Khosh, a fund created to support the
various cleanliness programmes across the Nation, is
mobilized with __________ crores by the government.
a) 350
b) 370
c) 380
d) 375
e) 385
Answer: b)
270). Which among the following banks signed a pact with
the India Brazil Chamber of Commerce for cooperation in
Knowledge sharing, consultancy, skill and technology?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: c)
271). On 1st March 2016 the 30th edition of annual ranking
of Worlds Billionaires- 2016 was released the by Forbes
magazine. Who topped the list?
a) Warren Buffett
b) Bill Gates
c) Mark Zuckerberg
d) Amancio Ortega
e) None of the above
Answer: b)
272). Recently the Union Cabinet has given its approval to
the how many million dollars project of World Bank Support
to Swachh Bharat Mission (Gramin) [(SBM(G)]?
a) 1,500 Million Dollars
b) 1,000 Million Dollars
c) 1,900 Million Dollars
d) 1,200 Million Dollars
e) 1,350 Million Dollars
Answer: a)
273). Which of the following Bank has launched Indias first
contactless mobile payment solution?
a) PNB
b) SBI
c) IDBI
d) ICICI
e) Yes Bank
Answer: d)
274). Higher Education Financing Agency (HEFA) will be set
up with an initial base capital of?
a) Rs.600cr
b) Rs.1000cr
c) Rs.750cr
d) Rs.820cr
e) Rs.1250cr
Answer: b)
275). For the capital cities of which of the following two
states Asian Development Bank (ADB) has signed $80-

million loan agreement with the Centre to help continue


improving infrastructure?
a) Nagaland and Manipur
b) Manipur and Mizoram
c) Mizoram and Tripura
d) Tripura and Manipur
e) Meghalaya and Mizoram
Answer: c)
276). According to an ILO study, what was unemployment
rate of India during 2014-2015?
a) 1.5 per cent
b) 2.5 per cent
c) 3.5 per cent
d) 4.5 per cent
e) 5.5 per cent
Answer: c)
277). According to an annual report of the UNCTAD, Global
FDI flows during 2015 has increased bya) 26 per cent
b) 36 per cent
c) 22 per cent
d) 32 per cent
e) 28 per cent
Answer: b)
278). How much expenditure has been approved by
theCabinet for Solar projects?
a) Rs. 3,050 crore
b) Rs. 3,030 crore
c) Rs. 4,050 crore
d) Rs. 5,050 crore
e) Rs. 4,090 crore
Answer: d)
279). The Reserve Bank of India (RBI) has increased
shareholding in NHB, by contributing Rs.1,000crores. The
present share-holding of RBI in NHB is
a) Rs.2450cr
b) Rs.2550
c) Rs.2350
d) Rs.2250
e) Rs.2650
Answer: a)
280). India ranks first in milk production. India accounts for
________ of world production.
a) 15.5 per cent
b) 16.5 per cent
c) 17.5 per cent
d) 18.5 per cent
e) 19.5 per cent
Answer: d)
281). Which Japanese firm has invested Rs.100cr for setting
up an ATM manufacturing firm in India?
a) Hitachi Group
b) Panasonic
c) DIC Group
d) Taya Rolls
e) None of the above
Answer: a)
282). Union Government cuts Public Provident fund (PPF)
rate from 8.7% to
a) 8.3%
b) 8.1%
c) 8.5%

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

20

www.ibpsguide.com
d) 7.9%
e) 7.8%
Answer: b)
283). Which Indian Bank has become the first bank to
commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic
market?
a) Bank of Baroda
b) Andhra Bank
c) Vijaya Bank
d) Indian Overseas Bank
e) ICICI Bank
Answer: d)
284). Which state governments financial statement
suggested that the total capital expenditure and allied
activities will fall by 10.7% to rs.4645.59cr in 2016-17?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Telangana
e) Kerala
Answer: b)
285). Government of India approved 11 highway projects
worth rupees for various states including Karnataka and
Himachal Pradesh.
a) Rs.6264cr
b) Rs.6284cr
c) Rs.6200cr
d) Rs.6374cr
e) Rs.6504cr
Answer: b)
286). According to data released by the US Treasury
Department, Indias overall holding in US government
securities climbed to _______ in January.
a) $120.8billion
b) $115.8billion
c) $117.8billion
d) $119.8billion
e) $130.8billion
Answer: d)
287). Which bank has said that it has cut interest rates for
deposits less than 1cr across various maturity periods in a
range of 0.25-0.5% it effect from March 28th?
a) Oriental Bank of Commerce
b) Indian Overseas Bank
c) Dena Bank
d) Punjab and Sind Bank
e) Punjab National Bank
Answer: a)
288). According to National Savings Institute with a gross
collection of 32,713cr into small savings schemes, which
state was topped the collection in India for the Financial
year 2014-15?
a) Andhra Pradesh
b) Haryana
c) West Bengal
d) Chhattisgarh
e) Telangana
Answer: c)
289). Pakistan and Iran aim to increase annual trade
volumes between the two countries to _______ by 2021.
a) $5 billion

b) $6 billion
c) $7 billion
d) $4 billion
e) $8 billion
Answer: a)
290). The World Bank agreed to provide concessional ______
million USD loan to Jordan for creating one lakh jobs for
Jordanians and Syrian refugees.
a) 200
b) 150
c) 100
d) 95
e) 85
Answer: c)
291). The market regulator SEBI has proposed to raise the
Foreign Portfolio Investors limit in government securities
from 1, 35,400crore to?
a) Rs.140000cr
b) Rs.150000cr
c) Rs.145000cr
d) Rs.155000cr
e) Rs.160000cr
Answer: a)
292). Russia gave approval to ONGC Videsh Limited to
acquire 15 percent stake in Vankor oilfield for _______ US
dollars.
a) 1.25 billion
b) 1.5 billion
c) 1.3 billion
d) 1.35 billion
e) 1.5 billion
Answer: c)
293). RBI has entered into Currency swap agreement with
which of the following Banks of Sri Lanka?
a) Central Bank of Sri Lanka
b) Union bank of Colombo
c) Bank of Ceylon
d) Commercial bank of Ceylon PLC
e) None of the above
Answer: a)
294). What is worth of Delhi annual budget 2016-17 that
was presented by Delhi government on 28 March 2016?
a) Rs.36600cr
b) Rs.56600cr
c) Rs.46000cr
d) Rs.46600cr
e) Rs.56000cr
Answer: d)
295). Tokyo based Yokohama Rubber Co. Ltd has agreed to
buy Alliance Tire Group, a Netherlands-based company led
by Indian entrepreneur Yogesh Mahansaria, for ___ billion
USD.
a) 1.1
b) 1.2
c) 1.3
d) 1.4
e) 1.5
Answer: b)
296). As per the UNESCO eAtlas of Gender Inequality in
Education, how many million girls between 6 and 15 age are
out of school in the world?
a) 59

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

21

www.ibpsguide.com
b) 63
c) 46
d) 33
e) 50
Answer: b)
297). India has provided a grant of______ million to set up the
memorial of Rabindranath Tagore in Sri Lanka?
a) 236
b) 272
c) 296
d) 265
e) 281
Answer: d)
298). India post selects ___ as its consultant of Payment
bank for a proposal worth of Rs.800cr?
a) McKinsey
b) Boston Consulting Group
c) Deloitte Consulting
d) PricewaterhouseCoopers

e) None of the above


Answer: c)
299). The leading South Asian bank DBS is set to acquire the
on shore operations of RBS in India for a deal of
a) 500cr
b) 600cr
c) 750cr
d) 850cr
e) 1000cr
Answer: e)
300). 116 central public sector enterprises have spent an
amount of _______on Corporate Social Responsibility (CSR)
activities in 2014-15.
a) Rs 2447.59 crores
b) Rs 2577.59 crores
c) Rs 2400.59 crores
d) Rs 2847.59 crores
e) Rs 2667.59 crores
Answer: a)

For More eBooks for SBI Clerk Prelims Exam 2016 Visit- www.ibpsguide.in
To Take Free Online Mock Test Visit- mock.ibpsguide.in

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in|www.sscexamguide.com| Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE

Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

22