0 Voti positivi0 Voti negativi

640 visualizzazioni19 paginemaths help

Jan 12, 2016

© © All Rights Reserved

DOCX, PDF, TXT o leggi online da Scribd

maths help

© All Rights Reserved

640 visualizzazioni

maths help

© All Rights Reserved

- Neuromancer
- The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don't Work and
- How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking
- Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us
- Chaos: Making a New Science
- The Joy of x: A Guided Tour of Math, from One to Infinity
- How to Read a Person Like a Book
- Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything
- The Wright Brothers
- The Other Einstein: A Novel
- The 6th Extinction
- The Housekeeper and the Professor: A Novel
- The Power of Discipline: 7 Ways it Can Change Your Life
- The 10X Rule: The Only Difference Between Success and Failure
- A Short History of Nearly Everything
- The Kiss Quotient: A Novel
- The End of Average: How We Succeed in a World That Values Sameness
- Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die
- Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions
- The Universe in a Nutshell

Sei sulla pagina 1di 19

Percentages

Q. 1. The difference between 78% of a number and 59% of the same number is 323. What is

62% of that number?

(a) 1071 (b) 1173 (c) 1037 (d) 1159 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The difference in percentage = 78% - 59% = 19%

i.e. 19% of a number = 323

therefore, 62% of the number = 323 62/19 = 1054.Ans.

Q. 2. 88% of a number is 35640. What is 65% of that number?

(a) 25920 (b) 26500 (c) 26325 (d) 26730 (e) None of these

Ans: (c) 26325

Explanation:

88% of a number = 35640

Therefore, 65% of that number = 35640 65/88 = 26325. Ans.

Q. 3. Tanya obtained 95% marks in Physics, Chemistry and Maths together and she obtained 225

marks in Social Science, English and Hindi together. If the maximum marks one can obtain in

each of the subjects is 100, what is Tanyas overall percentage in all the six subjects together?

(a) 80 (b)75 (c) 90 (d) 95 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Maximum marks in each subject = 100

So, his total marks in Physics, Chemistry and Maths = 95% of 300 = 285

Total marks obtained in Social Science, English and Hindi = 225 out of 300

Therefore, total marks in 6 subjects = 285 + 225 = 510

So, the required percentage = 510 100/600 = 85%. Ans.

Q. 4. 40% of 60% of 3/5th of a number is 504. What is 25% of 2/5th of that number?

(a) 180 (b) 175 (c) 360 (d) 350 (e) None of these

Ans: (d) 350

Explanation:

Let x be the number.

Then, 40/100 60/100 3/5 x = 504

144x = 504 1000

Therefore, x = 504 1000/144 = 3500

Then, 25/100 2/5 3500 = 350. Ans.

Q. 5. In a test consisting of 80 questions carrying one mark each, Arpita answers 65% of the first

40 questions correctly. What percent of the other 40 questions does she need to answer correctly

to score 75% on the entire test?

(a) 60 (b) 80 (c) 75 (d) 40 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Total marks for 80 questions = 80

75% of 80 = 60

65% of 40 = 26

Required marks for other 40 questions = 60 26 = 34 out of 40

Therefore, the required percentage = 34 100/40 = 85%. Ans.

Q. 6. A sum of Rs.2236 is divided among A, B and C such that A receives 25% more than C and

C receives 25% less than B, what is As share in the amount?

(a) Rs. 460 (b) Rs. 890 (c) Rs. 780 (d) Rs.1280 (e) None of these

Ans: (c) Rs.780

Explanation:

C = 75 B/100 = 3 B/4 and so, A = 125 3 B/100 4 = 15 B/16

Then, 15 B/16 + 3 B/4 + B = 2236

i.e. 43 B/16 = 2236 and B = 2236 16/43 = 832

Therefore, As amount = 15 832/16 =Rs.780.Ans.

Q. 7. (7.9% of 134) (3.4% of 79) = ?

(a) 8.1 (b) 7.8 (c) 8.6 (d) 7.3 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

7.9 134/100 3.4 79/100 = 10.586 2.686 = 7.9. Ans.

Q. 8. In a class of 65 students and 4 teachers, each student got sweets that are 20% of the total

number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students.

How many sweets were there?

(a) 845 (b) 897 (c) 949 (d) 104 (e) None of these

Ans: (c) 949

Explanation:

No. of sweets each student get = 20% of 65 = 13

No. of sweets each teacher get = 40% of 65 = 26

No. of sweets distributed to 65 students = 13 65 = 845

No. of sweets distributed to 4 teachers = 4 26 = 104

Therefore, the total no. of sweets there = 845 + 104 = 949. Ans.

Q. 9. What is 35% of 42 % of 6/7th of 500?

(a) 36 (b) 44 (c) 52 (d) 60 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

35/100 42/100 6/7 500 = 63. Ans.

Q. 10. 88.25% of 450 = ?% of 530

(a) 70 (b) 68 (c) 75 (d) 80 (e) 65

Ans: (c) 75

Explanation:

88.25 450/100 = ? 530/100

i.e. 88.25 450 = ? 530

:. ? = 88.25 450/530 = 75.15 = 75 approximately. Ans.

Q. 11. ?% of 450 + 46% of 285 = 257.1

(a) 34 (b) 32 (c) 21 (d) 28 (e) None of these

Ans: (d) 28

Explanation:

? 450/100 + 46 285/100 = 257.1

? 450 + 46 285 = 25710

? 450 = 25710 13110 = 12600

? = 12600/450 = 28 Ans.

Q. 12. 75% of 280 24% of 45 = ?

(a) 194.5 (b) 195 (c) 199.2 (d) 198 (e) None of these

Ans: (c) 199.2

Explanation:

75% of 280 = 280 = 210

24% of 45 = 25% of 45 1% of 45

= 25/4 - .45 = 11.25 - .45 = 10.80

Therefore, ? = 210 10.80 =199.2. Ans.

Q. 13. 5040 ( ?% of 840) = 8

(a) 45 (b) 60 (c) 75

(d) 50 (e) None of these

Ans: (c) 75

Explanation:

5040 ? 840/100 =8

5040 100 /? 840 = 8

? = 5040 100/8 840 =75. Ans.

Q. 14. The 18% of a number is 59.04. what is 25% of that number?

(a) 76 (b) 82 (c) 68 (d) 91 (e) None of these

Ans: (b) 82

Explanation:

18% = 59.04

1% = 59.04/18

25% of the number = 59.04 25/18 = 82. Ans.

Q. 15. Three fifth of a number is 168. What is 12% of that number?

(a) 35.4 (b) 34.2 (c) 36.4 (d) 33.6 (e) None of these

Ans: (d) 33.6

Explanation:

3/5th of the number = 168

So, the number = 168 5/3 = 280

12% of 280 = (10% + 2%) of 280 = 28 + 5.6 = 33.6.Ans.

Q.16. 38% of 341 = ?

(a) 120.68 (b) 129.58 (c) 135.78 (d) 136.28 (e) None of these

Ans: (b) 129.58

Explanation:

38% of 341 = (3 10% + 8%) of 341

= 3 34.1 + 8 3.41

(where 1% = 3.41)

= 102.3 + 27.28 =129.58.Ans.

Q. 17. Out of 820 employees in an organization 20% of the employees got promoted to a higher

grade. How many employees did not get promoted?

(a) 680 (b) 668 (c) 656 (d) 674 (e) None of these

Ans: (c) 656

Explanation:

The no. of employees did not get promoted = 80% of 820

Q. 18. 96% of a number is 19584. What is 56% of that number?

(a) 11016 (b)11222 (c) 11628 (d) 10812 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Because 96% = 19584

1% = 19584/96

Then 56% of that number = 19584 56/96 = 11424.Ans.

Q. 19. 16% of 380 5 = ?

(a) 276 (b)284 (c) 304

(d) 312 (e)None of these

Ans: (c)304

Explanation:

16% of 380 = (10% + 5% + 1%) of 380

= 38 + 19 + 3.8 = 60.8

16% of 380 5 = 60.8 5 = 304.Ans.

Q.20. 4550 25% of ? = 130

(a) 145 (b) 140 (c) 125 (d) 160 (e) None of these

Ans: (b) 140

Explanation:

4550 25 ?/100 =130

4550 100/25? =130

? = 4550 100/25 130 = 140. Ans.

Q.21. (550% of 250) 275 = ?

(a)15 (b)1.5 (c)0.5 (d) 25 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

550% of 250 = (5 100% + 50%) of 250

= 1250 + 125 = 1375

1375/275 = 5. Ans.

Q. 22. 155 of 45% of a number is 105.3. What is 24% of that number?

(a) 385.5 (b)374.4 (c) 390 (d)375 (e) None of these

Ans: (b) 374.4

Explanation:

15/100 45/100 x = 105.3

Then, x = 105.3 100 100/ 15 45 = 1560

24% of 1560 = (20% + 4%) of 1560

= 312 + 62.4 = 374.4. Ans.

Q. 23. 135% of 480 + ?% of 320 = 728

(a) 25 (b) 28 (c) 125 (d) 115 (e) None of these

Ans: (a) 25

Explanation:

135% of 480 = (100% + 3 10% + 5%) of 480

= 480 + 144 + 24 = 648

?/100 320 = 728 648

? = 80 100/320 = 25.Ans.

Q. 24. 64% of a number is 2592. What is 88% of that number?

(a) 3458 (b) 3202 (c) 3826 (d) 3564 (e) None of these

Ans: (d) 3564

Explanation:

64% = 2592

So, 1% = 2592/64

88% of the same number = 2592 88/64 = 3564.Ans.

Q. 25. The difference between 54% of a number and 26% of the same number is 22526. Whaat is

66% of that number?

(a) 53097 (b) 48372 (c) 51218 (d) 49124 (e) None of these

Ans: (a) 53097

Explanation:

The difference in percentage i.e. 54% - 26% = 28%

Given that 28% = 22526

1% = 22526/28

66% of the same number = 22526 66/28 = 53097.Ans.

Q. 26. 30% of 15.6 + ? = 40% of 30

What is the value of question mark in the above equation?

(a) 6.32 (b) 7.32 (c) 8.32 (d) 5.32 (e) None of these

Ans: (b) 7.32

Explanation:

30% of 15.6 = 3 1.56 = 4.68

40% of 30 = 4 3 =12

Given that 4.68 + ? = 12

Therefore, ? = 12 4.68= 7.32. Ans.

Q. 27. The difference between 90% of a number and 83% of the same number is 175. What is

99% of that number?

(a) 2420 (b) 2475 (c) 2500 (d) 1750 (e) None of these

Ans: (b) 2475

Explanation:

The difference in percentage = 90% - 83% = 7%

Given that 7% = 175

So, 1% = 175/7

99% of the same number = 175 99/7 = 2475.Ans.

Q. 28. 45% of 90 = ?% of 81

(a) 405 (b) 500 (c) 50 (d) 28.5 (e)None of these

Ans: (c) 50

Explanation:

45% of 90 = (50% - 5%) of 90

= 45 4.5 = 40.50

i.e. 40.5 = ?/100 81

? = 40.5 100/81 = 50.Ans.

Q. 29. 15% of 15 = ?

(a) 2.25 (b) 22.5 (c) 0.15 (d) 0.25 (e) None of these

Ans: (a) 2.25

Explanation:

15% of 15 = (10% + 5%) of 15

Q. 30. The value of 7/10 of 3/17 of 30% of 425 is equal to

(a) 13.5 (b) 24.25 (c) 15.75 (d) 16 (e) None of these

Ans: (c) 15.75

Explanation:

30% of 425 = 3 10% of 425 = 127.5

7/10 3/17 127.5 = 63/4 = 15.75.Ans.+

Q. 31. 36% of 182 + 177% of 36 = ?

(a) 125 (b) 130 (c) 135 (d) 140 (e) 170

Ans: (b) 130

Explanation:

36% of 182 = ( 3 10% + 5% + 1) of 182

= 3 18.2 + 9.1 + 1.82 = 54.6 + 9.1 + 1.82 = 65.52

177% of 36 = (100% + 75% + 2%) of 36 = 36 + 27 + .72 = 63.72

Therefore, the required sum = 65.52 + 63.72 = 129.24 = 130 approximately. Ans.

Q. 32. Because of decrease of available manpower a toy factory reduced its monthly output by

20%. What should be the percent increase of manpower to bring the production up to normal?

(a) 16 2/3 (b) 24 (c) 20 (d) 25 (e) None of these

Ans: (d) 25%

Explanation:

The reduced out put = 80%

Therefore, the increase in manpower required in percentage = 20 100/80 = 25%. Ans.

Q. 33. Vaishali spent Rs.31897 on the air-conditioner for her home, Rs.38789 on buying plasma

television and the remaining 23% of the total amount she had as cash with her. What was the

total amount?

(a) Rs.74625 (b) Rs.86750 (c) Rs.91800 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) Rs.91800

Explanation:

The total amount she spent = Rs.31897 + Rs.38789 = Rs.70686

Percentage of amount she spent = 100 23 = 77 % i.e. 77% = 70686

Therefore, the total amount = 70686 100/77 = Rs.91800. Ans.

Q. 34. 40% of 250 = 50% of ?

(a) 200 (b) 100 (c) 150 (d) 400 (e) None of these

Ans: (a) 200

Explanation:

40% of 250 = (50% - 10% 0 of 250 = 125 25 = 100

Given that, 100 = 50 ?/100

? = 10000/50 = 200. Ans

Q. 35. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets

265 marks and is declared fail by 55 marks. What is the maximum aggregate marks a student can

get?

(a) 800 (b) 750 (c) 650 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (a) 800

Explanation:

Therefore, the aggregate marks = 320 100/40 = 800. Ans.

Q. 36. The difference between 75% of a number and 20% of the same number is 378.4. What is

40% of that number?

(a) 275.2 (b) 274 (c) 267.2 (d) 266 (e) None of these

Ans: (a) 275.2

Explanation:

The difference in percentage i.e. 75% - 20% = 55%

55% of a number = 378.4

Therefore, 1% of the number = 378.4/55

And 40% of the same number = 378.4 40/55 = 275.2. Ans.

Q. 37. The difference between 56% of a number and 39% of the same number is 425. What is

63% of that number?

(a) 1525 (b) 1650 (c) 1700 (d) 1575 (e) None of these

Ans: (d) 1575

Explanation:

The difference in percentage i.e. 56% - 39% = 17%

17% of the number = 425

Therefore, 1% = 425/17 = 25

So, 63 % of the number = 25 63 = 1575. Ans.

Q. 38. 60 per cent of first number is 40 per cent of the second number. What is the respective

ratio of the first number to the second number?

(a) 2 : 3 (b) 21 : 31 (c) 7 : 10 (d) cannot be determined (e) None of these

Ans: (a) 2 : 3

Explanation:

Let the numbers be a and b

60a/100 = 40b/100

60a = 40b

Then, a : b = 40 : 60

= 2 : 3. Ans.

Q. 39. 82% of 850 (?) = 16

(a) 30 (b) 27 (c) 24 (d) 21 (e) None of these

Ans: (d) 21

Explanation:

82% of 850 = (8 10% + 2%) of 850

= 680 + 17 = 697

i.e. 697 256 = ?

441 = 21 = 21.Ans.

Q. 40. 40% of 15% of 3/4th of a number is 153. What is the number?

(a) 3400 (b) 3650 (c) 3600 (d) 3200 (e) None of these

Ans: (a) 3400

Explanation:

Let x be the number

Then, 40/100 15/100 x = 153

Q. 41. 185% of 400 + 35% of 240 = ?% of 1648

(a) 85 (b) 75 (c) 125 (d) 50 (e) None of these

Ans: (d) 50

Explanation:

185% of 400 = (100% + 8 10% + 5%) of 400

= 400 + 320 + 20 = 740

35% of 240 = (3 10% + 5%) of 240 = 72 + 12 = 84

740 + 84 = 824

Given that, 824 = ?/100 1648

? = 824 100/1648 = 50. Ans.

Q. 42. 15% of ? = 94.5

(a) 14.175 (b) 1410 (c) 630 (d) 141 (e) None of these

Ans: (c) 630

Explanation:

15 ?/100 = 94.5

? = 94.5 100/15 = 630. Ans.

Q. 43. 63% of a number is 2583. What is 45% of that number?

(a) 1845 (b) 1763 (c) 2255 (d) 1927 (e) None of these

Ans: (a) 1845

Explanation:

63% = 2583

Then, 1% = 2583/63

45% = 2583 45/63 = 1845. Ans.

Q. 44. What is 240 per cent of 700?

(a) 1650 (b) 1780 (c) 1560 (d) 1710 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

240% = 2 100% + 4 10%

240% of 700 = 2 700 + 4 70 = 1680 Ans.

Q. 45. What is 30% of 25% of 3/5th of 9800?

(a) 433 (b) 453 (c) 441 (d) 391 (e) None of these

Ans: (c) 441

Explanation:

30/100 25/100 3/5 9800 = 441.Ans.

Q. 46. Sameera wove a sweater buying wool for Rs.375. She sold it for Rs.300. Calculate her

loss per cent.

(a) 35% (b) 25% (c) 20% (d) 15% (e) None of these

Ans: (c) 20%

Explanation:

Percentage loss/gain = Actual loss/ gain 100/ Cost

Actual loss = 375 300 = Rs.75

So, Percentage loss = 75 100/375 = 20%. Ans.

Q. 47. ? 6 = 30% of 860

(a) 1548 (b) 1624 (c) 17208 (d) 1428 (e) None of these

Ans: (a) 1548

Explanation:

?/6 = 30 860/100

? = 30 860 6/100 = 1548. Ans.

Q. 48. Ramu gave 35% of the amount he had to Shakeel. Shakeel in turn gave two-thirds of

what he received from Ramu to Joseph. After spending Rs.150 on lunch out of the amount he got

from Shakeel, Joseph now has Rs.550 left with him. How much amount did Ramu have?

(a) Rs.2800 (b) Rs.2000 (c) Rs.3000 (d) Cant be determined (e) none of these

Ans: (c) Rs.3000

Explanation:

The amount given by Shakeel to Joseph = 150 + 550 = Rs.700

This is 2/3rd of the amount given to Shakeel by Ramu and let the amount got by Shakeel = x

i.e. 2/3 x = 700

Therefore, the amout given to Shakeel by Ramu , x = 700 3/2 = Rs.1050

Rs. 1050 is 35% of amount Ramu had

So, the Total amount Ramu had = 1050 100/35 = Rs.3000.Ans.

Q.49. What is the 30% of 40% of 2/5th of 2500?

(a)500 (b) 400 (c) 360 (d) 120 (e) None of these

Ans: (d) 120

Explanation:

30/100 40/100 2/5 2500 = 120.Ans.

Q. 50. Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By how much

per cent is the second number less than the first number?

(a) 13 (b) 10 (c) 12 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Let the third number be 100

Then the first number = 100 50 = 50

The second number = 100 54 = 46

The difference between the first and the second number = 50 46 = 4

Therefore, the required percentage = 4 100/50 =8. Ans.

Q. 51. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by

300%, the resultant fraction is 15/26. What was the original fraction?

(a) 8/11 (b) 10/11 (c) 9/13 (d) 10/13 (e) None of these

Ans: (d) 10/13

Explanation:

Let x/y be the original fraction

Then, x + 2x/100 / y + 3y/100 = 15/26

i.e. x + 2x/y + 3y = 15/16

3x/4y = 15/26

x/y = 15 4/26 3 = 10/13. Ans.

Q. 52. One fifth of a number is 81. What will 68% of that number be?

(a) 195.2 (b) 275.4 (c) 225.6 (d) 165.8 (e) None of these

Explanation:

Let x be the number

Then, x/5 = 81

So, x = 81 5 = 405

68% = 50% + 10 % + 8 1%

68% of 405 = 202.5 + 40.5 + 32.4 = 275.4 Ans.

Q. 53. In an examination, 1100 boys and 900 girls appeared. 50% of the boys and 40% of the

girls passed. The percentage of failed candidates is

(a) 45.0 (b) 45.5 (c) 54.5 (d) 59.2 (e) None of these

Ans: (c) 54.5

Explanation:

No. of failed boys = 550

No. of failed girls = 540

Therefore, total number of failed candidates = 1090

So, the required percentage = 1090 100/2000 = 54.5 Ans.

Q. 54. 56% of a number is less than its 72% by 56. What is 70% of that number?

(a) 300 (b) 235 (c) 240 (d) 350 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

i.e. 72 56 = 16 % of the number = 56

1% of the number = 56/16

Then, 70% of the number = 56 70/16 = 245. Ans.

Q. 55. Five sixth of a number is 720. What will 45% of that number be?

(a) 346.6 (b) 388.8 (c) 392.2 (d) 344.4

(e) None of these

Ans: (b) 388.8

Explanation:

Let x be the number

Then, 5x/6 = 720

So, x = 720 6/5 = 864

45% = 50% - 5%

45% of 864 = 432 43.2 = 388.8.Ans.

Q. 56. In an examination it is required to get 380 of the aggregate marks to pass. A student gets

32% marks and is declared failed by 76 marks. What are the maximum aggregate marks a

student can get?

(a) 945 (b) 975 (c) 950 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 950

Explanation:

32% of the total marks = 380 76 = 304

Therefore, 1% of the total marks = 304/32

So, the total marks a student can get = 304 100/32 =950. Ans.

Q. 57. One seventh of a number is 51. What will be 64% of that number?

(a) 248.12 (b) 228.48 (c) 238.24 (d) 198.36 (e) None of these

Ans: (b) 228.48

Explanation:

Let x be the number

Then, x = 51 7 = 357

64% = 50% + 10% + 1% 4

So, 64% of 357 = 178.5 + 35.7 + 14.28 = 228.48 Ans.

Q. 58. The difference between 56% of a number and 41% of the same number is 660. What is

8% of that number?

(a) 321 (b) 336 (c) 345 (d) 358

(e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

56 41 = 15% of the number = 660

Therefore, 1% of the same number = 660/15

And so, 8% of the number = 660 8/15 = 352.Ans.

Q. 59. A cricketer has batted in 105 innings. He has scored 17 centuries, crossed the 50- run

mark 28 times and crossed the 25-run mark 39 times. The no. of times he has scored below 25 is

what percentage of the number of times he scored between 25 and 49 ( both 25 and 49 included)?

(a) 450% (b) 600% (c) 500% (d) cannot be determined (e) None of these

Ans: (b) 600%

Explanation:

The no. of times he crossed above 25-run mark = 39

So, the no. of times he crossed below the 25 run mark = 105 39 = 66 times

The no. of times he crossed above 50 run mark = 28

Therefore, the no. of times he crossed in between 25-run mark and 50-run mark = 39-28 = 11

Therefore the required percentage = 66 100/11 = 600%. Ans.

Q. 60. 25% of 50% of a number is 385. What is the number?

(a) 3050 (b) 3100 (c) 3004 (d) 3080 (e) None of these

Ans: (d) 3080

Explanation:

25% = ; 50% = , and let the number be x

i.e. x = 385

Therefore, x = 385 4 2 = 3080. Ans.

Q. 61. Samir secured 580 marks out of a total of 750 in an examination. What is Samirs

approximate percentage in the exam?

(a) 81 (b) 77 (c) 71 (d) 75 (e) 84

Ans: (b) 77

Explanation:

Required percentage = 580 100/750 = 77.3% = 77 approximately. Ans.

Q. 62. What is 160% of 480?

(a) 768 (b) 684 (c) 786 (d) 864 (e) None of these

Ans: (a) 768

Explanation:

160% = 100% + 50% + 10%

160% of 480 = 480 = 240 + 48 = 768. Ans.

Q. 63. 15% of the total number of students in a college play football. How many students do not

play football, if the total number of students in the college is 6500?

(a) 975 (b) 5525 (c) 910 (d) 5590 (e) None of these

Ans: (b) 5525

Explanation:

15% = 10% + 5%

15 % of 6500 = 650 + 325 = 975

Therefore, the no. of students who do not play football = 6500 975 = 5525.Ans.

Q. 64. 75% of a number is equal to four fifths of another number. What is the ratio between the

first number and the second number?

(a) 5 : 3 (b) 15 : 16 (c) 3 : 5 (d) 16 : 15 (e) None of these

Ans: (d) 16 : 15

Explanation:

Let the two numbers be x and y

Then, 75x/100 = 4y/5

5 75x = 4 100y

x/y = 400/375 = 16 : 15. Ans.

Q. 65. Sunil scored 54 percent marks in a test. Ravi scored 450 marks in the same test which is

300 less than Sonu. Sunils score is 60 more than Sonu. If Ram scored 900 marks in the test,

what is Rams percentage?

(a) 80 (b) 65 (c) 75 (d) 60 (e) None of these

Ans: (d) 60

Explanation:

Sonus score = 450 + 300 = 750

Sunils score = 54% of the total = 750 + 60 =810

Then, the maximum marks = 810 100/54 = 1500

Therefore, the required percentage = 900/1500 100 = 60%. Ans.

Q. 66. In a school there are 800 students out of whom 45 percent are girls. Monthly fee of each

boy is Rs.600 and monthly fee of each girl is 30 percent less than each boy. What is the total

monthly fee of girls and boys together?

(a) Rs.425400 (b) Rs.414600 (c) Rs.419600 (d) Rs.423400 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

No. of boys = 55% of 800 = 440

No. of girls = 800 440 = 360

Total monthly fee of boys = 440 600 = 264000

Total monthly fee of girls = 360 70% of 600 = 360 420 = 151200

Therefore, the total monthly fee of boys and girls = 264000 + 151200 = Rs.415200.Ans.

Q. 67. While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 15%. If he gives a discount of

20%, he earns Rs.51 less as profit. What is the original price of the watch?

(a) Rs.920 (b) Rs.985 (c) Rs.1125 (d) Rs.1020 (e) None of these

Ans: (d) Rs.1020

Explanation:

The difference in percentage, i.e. 20% - 15% = 5% = Rs.51

Therefore, the original price of the watch = 51 100/5 = Rs.1020.Ans.

Q. 68. Five-ninth of a number is equal to twenty five per cent of second number. Second number

is equal to one-fourth of third number. The value of third number is 2960. What is 30% of first

number?

(a) 88.8 (b) 99.9 (c) 66.6 (d) cannot be determined (e) None of these

Ans: (b) 99.9

Explanation:

Let a, b, and c be the three numbers

Then, b = c/4

5a/9 = 25c/4/100, i.e. 5a/9 = 25c/400

5a 400 = 9 25c

2000a = 225c

( given, c = 2960)

Therefore, a = 225 2960/2000 = 333

So, 30% of a = 3 10% of a

= 3 33.3 = 99.9.Ans.

Q. 69. What is 28% of 36% of 5/7th of 5000?

(a) 480 (b) 375 (c) 360 (d) 420 (e) None of these

Ans: (c) 360

Explanation:

28/100 36/100 5/7 5000 = 360. Ans.

Q. 70. In a class of 50 students and 5 teachers, each student got sweets that are 12% of the total

number of students and each teacher got sweets that are 20% of the total number of students.

How many sweets were there?

(a) 345 (b) 365 (c) 330 (d) 350 (e) None of these

Ans: (d) 350

Explanation:

50 12 50/100 + 5 20 50/100 = 300 + 50 = 350.Ans.

Q. 71. If the numerator of a fraction is increased by 500% and the denominator is increased by

300%, the resultant fraction is 1 1/17. What was the original fraction?

(a) 12/17 (b) 13/17 (c) 3/7 (d) 4/11 (e) None of these

Ans: (a) 12/17

Explanation:

Let x/y be the original fraction

Then, x + 5x/y + 3y = 18/17

(i.e. 500% of x = 5x, & 300% of y = 3y)

That is, 6x /4y = 18/17 i.e. 102x = 72y

Then, x/y = 72/102 = 24/34 = 12/17. Ans.

Q. 72. One-fifth of a number is 62. What will 73% of that number be?

(a) 198.7 (b) 212.5 (c) 226.3 (d) 234.8 (e) None of these

Ans: (c) 226.3

Explanation:

Let x be the number

Then, x/5 = 62

So, x = 62 5 = 310

So, 73% of 310 = 155 + 62 + 9.3 = 226.3. Ans.

Q. 73. In a class of 240 students, each student got sweets that are 15% of the total number of

students. How many sweets were there?

(a) 3000 (b) 3125 (c) 8640 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 8640

Explanation:

Each student gets 15% of 240 sweets, i.e. = 36 nos.

Therefore, the total number of sweets = 240 36 = 8640. Ans.

Q. 74. 12% of 840 0.25% of 148 = ?

(a) 37.296 (b) 101.17

(c) 68.432 (d) 97.046 (e) None of these

Ans: (b) 101.17

Explanation:

12% of 840 = 100.8

.25% of 148 = .37

Required sum = 100.8 + .37 = 101.17.Ans.

Q. 75. The total number of students in the school are 4800, out of which 60% are girls. What is

the total number of boys in this school?

(a) 1920 (b) 1934 (c) 1980 (d) 1910 (d) None of these

Ans: (a) 1920

Explanation:

The number of boys in the school = 100 60 = 40% of 4800

= 4 10% of 4800

= 4 480 = 1920.Ans.

Q. 76. The difference between 55% of a number and 25% of the same number is 11.10. What is

75% of that number?

(a) 27.75 (b) 37 (c) 21.25 (d) 45 (e) None of these

Ans: (a) 27.75

Explanation:

The difference in percentage, i.e. 55 -25 = 30%

30% of the number = 11.10

Therefore, 75% of that number = 11.10 75/30 = 111/4 = 27.75. Ans.

Q. 77. In an election between two candidates, one got 52% of the total valid votes. 25% of the

total votes were invalid. The total number of votes were 8400. How many valid votes did the

other person get?

(a) 3276 (b) 3196 (c) 3024 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 3024

Explanation:

Number of valid votes = 75% of 8400 = 8400 = 6300

Percentage of valid votes got by other person = 48%

Therefore, the required number of valid votes = 48% of 6300 = 4 10% + 5% + 3 1% of 6300

= 4 630 + 315 + 3 63

= 2520 + 315 + 189

= 3024.Ans.

Q. 78. Two-fifth of a number is 182. What will 48% of that number be?

(a) 236.6 (b) 218.4 (c) 209.3 (d) 200.2 (e) None of these

Ans: (b) 218.4

Explanation:

Let the number be x

Then, 2x/5 = 182

Then, x = 182 5/2 = 91 5 = 455

48% =50% - 2%

Therefore, 48% of 455 = 227.5 9.1 = 218.4. Ans.

Q. 79. In a school there are 250 students out of whom 12 per cent are girls. Each girls monthly

fee is Rs.450/- and each boys monthly fee is 24 percent more than a girl. What is the total

monthly fee of girls and boys together?

(a) Rs.136620/- (b) Rs.136260/- (c) Rs.132660/- (d) Rs.132460/- (e)None of these

Ans: (b) 136260/Explanation:

No. of girls = 12% of 250 = 30

No. of boys = 250 30 = 220

Total fee of 30 girls = 30 450 = Rs.13500/Fee for each boy = 450 + 24% of 450

= 450 + 108 = Rs.558

Total fee of 220 boys = 220 558 = Rs. 122760

Therefore, total monthly fee of boys and girls in the school = 122760 + 13500

=Rs.136260/-. Ans.

Q. 80. Ravi scored 225 marks in a test and failed by 15 marks. If the passing percentage of

passing the test is 25 per cent. What are the maximum marks of the test?

(a) 860 (b) 840 (c) 920 (d) 960 (e) None of these

Ans: (d) 960

Explanation:

25% of the maximum marks = 225 + 15 = 240

Therefore, maximum marks = 240 4 = 960. Ans.

Q. 81. If the height of a triangle is decreased by 40% and its base is increased by 40% and its

base is increased by 40%, what will be the effect on its area?

(a) No change (b) 16% increase (c) 8% decrease (d) 16% decrease (e) None of these

Ans: (d) 16% decrease

Explanation:

Let the base = 100 and height = 100

Then the area of the triangle = base a height

= 100 100/2 = 5000

Now, the height is decreased to 60 and the base is increased to 140

Then, the area = 60 140/2 =4200

The difference = 5000- 4200 = 800 decrease

Percentage effect on its area = 800 100/5000 = 16% decrease. Ans.

Q. 82. An HR Company employs 4800 people, out of which 45 per cent are males and 60 per

cent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in HR Company

who are younger than 25 years?

(a) 2640 (b) 2160 (c) 1296 (d) 864

(e) None of these

Ans: (d) 864

Explanation:

No. of males = 45% = 50% - 5%

= 2400 240 = 2160

The no. of employees who are younger than 25 years = 40% of 2160

= 4 10% of 2160

= 4 216 = 864. Ans.

Q. 83. Six-eleventh of a number is equal to twenty two per cent of second number. Second

number is equal to the one-fourth of third number. The value of the third number is 2400. What

is the 45% of first number?

(a) 109.8 (b) 111.7 (c) 117.6 (d) 123.4 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

The third number = 2400

So, the second number = 2400/4 = 600

22% of 600 = 132

This 132 = 6/11 of first number

Therefore, the first no. = 132 11/6 = 242

45% of 242 = 50% - 5% of 242

= 121 12.1 = 108.9.Ans.

Q. 84. Two third of the first number is equal to the cube of the second number. If the second

number is equal to twelve per cent of 50. What is the sum of the first and the second numbers?

(a) 330 (b) 360 (c) 390 (d) 372 (e) None of these

Ans: (a) 330

Explanation:

Second number = 12% of 50 = 6

2/3 First number = 6 = 216

First number = 216 3/2 = 324

Then, the sum of first and the second number = 324 + 6 = 330. Ans.

Q. 85. What is the value of twenty four percent of four-ninth of five times square of twenty

seven?

(a) 388.8 (b) 376.8 (c) 378.6 (d) 346.6 (e) None of these

Ans: (a) 388.8

Explanation:

24/100 4/9 5 27

24/100 4/9 5 27 27 = 388.8.Ans.

Q. 86. 14% of 80 + ?% of 90 = 31.9

(a) 16 (b) 23 (c) 18 (d) 26 (e) None of these

Ans: (b) 23

Explanation:

14% of 80 = 11.2

?% of 90 = 31.9 11.2 = 20.7

i.e. ?/100 90 = 20.7

? = 20.7 100/90 = 207/9 = 23%. Ans.

Q. 87. What is the value of thirty eight per cent of seven-twelfth of twice the cube of fifteen?

(a) 1496.25 (b) 1478.50 (c) 1649.25 (d) 1748.50 (e) None of these

Ans: (a) 1496.25

Explanation:

38/100 7/12 2 3375 = 1496.25. Ans.

Q. 88. Previously the price of an article was Rs.460/- and now it has been increased to Rs.550/-.

What was the approximate per cent increase in the price of that article?

(a) 80 (b) 8 (c) 40 (d) 60 (e) 20

Ans: (e) 20

Explanation:

The difference = Rs.90.

Therefore the percentage increase = 90 100/460 = 20 approximately. Ans.

Q. 89. Two numbers are greater than the third number by 40% and 48% respectively. By what

per cent is the second number greater than the first number?

(a) 42.17% (b) 57.14% (c) 82.5% (d) 69% (e) 5.71%

Ans: (e) 5.71%

Explanation:

Let the third number = 100

Then, the second no. = 148 and the first number = 140

The difference 148 140 = 8

So, the required percentage = 8 /140 100 = 5.71%. Ans.

Q. 90. In an examination Sunil secured 480 marks out of 1200 marks and failed by 96 marks.

What is the minimum passing percentage?

(a) 46 (b) 45 (c) 42 (d) 38 (e) None of these

Ans: (e) None of these

Explanation:

Required marks for pass = 480 + 96 = 576

Therefore, the minimum passing percentage = 576 100/1200 = 48%. Ans.

Q. 91. Raman scored 456 marks in an exam and Seeta got 54 percent marks in the same exam

which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 per cent,

then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?

(a) 184 (b) 196 (c) 190 (d) 180 (e) None of these

Ans: (a) 184

Explanation:

54% of the maximum marks = 456 -24 = 432

Therefore, the maximum marks = 432 100 /54 = 800

Then, the minimum passing marks = 34 % of 800 = 272

The mark Raman scored above the passing marks = 456 -272 = 184. Ans.

Q. 92. If a number is added to seven-ninth of thirty five percent of 900, the value so obtained is

325. What is the number?

Ans: (e) None of these

Explanation:

Let x be the number

7/9 .35 900 + x = 325

Therefore, x = 325 245 = 80. Ans.

Q. 93. A man sold a wristwatch for Rs.2400/- at a loss of twenty five percent. At what rate

should he have sold the wristwatch to earn a profit of twenty five per cent?

(a) Rs.3600 (b) Rs. 4000 (c) Rs.3500 (d) Rs.3800 (e) None of these

Ans: (b) Rs.4000

Explanation:

Rs.2400 is 75% of the cost price of the wrist watch

Therefore, the cost price = 2400 100/75 = Rs. 3200

To get a profit of 25%, it should be sold at Rs.3200 + 25% of 3200

So, the required selling price = Rs. 3200 + 800 = Rs.4000. Ans.

Q. 94. Jasmine scored 52 marks in Science, 36 marks in Hindi, 47 marks in English and 73

marks in Sanskrit. The total marks of all the subjects together is 400. What is the overall

percentage of marks she got?

(a) 56 (b) 48 (c)45 (d) 52 (e) None of these

Ans: (d) 52

Explanation:

The total marks scored by Jasmine in four subjects out of 400 = 208

Therefore, the required percentage = 208/400 100 = 52%. Ans.

Q.95. 35% of a number is 182. What is 130% of that number?

(a) 676 (b) 667 (c) 673 (d) 663 (e) None of these

Ans: (a) 676

Explanation:

1% of the number = 182/35

Therefore, 130% of the same number = 182 130/35 = 26 26 = 676. Ans.

Q. 96. One-third of a number is 96. What will 67% of that number be?

(a) 192.96 (b) 181.44 (c) 169.92 (d) 204.48 (e) None of these

Ans: (a) 192.96

Explanation:

Let the number =x

Then, x = 3 96 = 288

67% = 50% + 10% + 5 % + 2 1%

Therefore, 67% of 288 = 144 + 28.8 + 14.4 + 5.76 = 192.96.Ans.

Q. 97. There are 360 students in a class out of which 35% are day scholars. How many day

scholars are there in the class?

(a) 128 (b) 122 (c) 124 (d) 126 (e) None of these

Ans: (d) 126

Explanation:

The no. of day scholars = 35% of 360

= (3 10% + 5% ) of 360 = 3 36 + 18 = 108 + 18

= 126. Ans.

Q. 98. In an examination it is required to get 55% of the aggregate marks to pass. A student got

340 and was declared failed by 5% marks. What are the maximum aggregate marks a student can

get?

(a) 650 (b) 660 (c) 680 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 680

Explanation:

i.e. 50% of the aggregate marks = 340

So, the aggregate marks = 340 2 = 680. Ans.

Q. 99. The sum of 35% of a number and 12% of the same number is 3055. What is the 72% of

that number?

(a) 4685 (b) 4680 (c) 4675 (d) 4670 (e) None of these

Ans: (b) 4680

Explanation:

Let the number be x

Then, 35x/100 + 12x/100 = 3055

i.e. 35x + 12x/100 =3055

47x = 305500

So, x = 305500/47 = 6500

72 % = 50% + 2 10% + 2 1%

Therefore, 72% of 6500 = 3250 + 1300 + 130 = 4680. Ans.

Q. 100. In an examination it is required to get 65% of the aggregate marks to pass. A student gets

522 marks and is declared failed by 7% marks. What are the maximum aggregate marks a

student can get?

(a) 850 (b) 780 (c) 900 (d) Cannot be determined (e) None of these

Ans: (c) 900

Explanation:

That is, 65 7 =58% of the maximum marks = 522

So, 1% of the aggregate marks = 522/58

Therefore, the aggregate marks = 522 100/58 = 900. Ans.

- Social Studies SBACaricato daTëishä Gäë
- 01. Ratio and Proportion TheoryCaricato dathinkiit
- DecimalsCaricato daDave Ablay
- Percentage Study Material PDFCaricato daRahul Verma
- Duval County Public Schools’ Intervene Schools AppealCaricato daThe Florida Times-Union
- Ratio n PropCaricato daSidhartha Sethi
- ppCaricato daakash ubveja
- MathsPercentageCaricato daJasmine Enimsaj
- Action Research-For SubmissionCaricato daGladys Degones Guiller - Maglapit
- 3_BodyPart_7fe82170-c5c6-46f9-8ea7-b6f79fd54738Caricato dakate
- 7th Grade Translations, Set 4 and KEYCaricato dahkaruza
- 16-018srCaricato dabekbek12
- Lesson Plan in Lesson StudyCaricato daWillie Domacena
- Ekadhika PurvaCaricato daMohit Bagadia
- unit 3 overview - simplifiedCaricato daapi-327690885
- Managerial Fin Notes Ch3Caricato dasirharal
- A Study on Consumer Preference With Reference to Indegenious Mobile PhonesCaricato daMohamed Faizal
- PPT_form1Caricato daBunga Cengkih Lestari
- 7th Grade Letter-Module 1Caricato daEmily Greaves
- Papers Analysis 2008Caricato daSaad Hassan
- yesCaricato daLen Len
- Swa Classifieds 130614Caricato daDigital Media
- unit plan fractions lesson 2Caricato daapi-251959247
- bowers diagnostic interview reflectionCaricato daapi-259918676
- which is bigger 1Caricato daapi-301858309
- mth506 mod4 app equivalent fractionsCaricato daapi-349546233
- 1-January 2019 Retail Sales publication.pdfCaricato daBernewsAdmin
- Excel FormulaCaricato darahulavhad79
- grade 5 parent brochure 20132014Caricato daapi-324578635
- Rule: Pipeline safety: Drug and alcohol testing; random drug testing rateCaricato daJustia.com

- Kse QuestionairCaricato daThomas Rajan
- Accounts Executive - African Agro NigeriaCaricato daThomas Rajan
- 1306240153_IMAG0028zjzbxCaricato daThomas Rajan
- Interpersonal RelationsajscbaksCaricato daThomas Rajan
- customer satisfaction of sbtCaricato daThomas Rajan
- SE Avg 2013-2018Caricato daMuhammad Kamil Arieffin
- Constructive AnatomyCaricato dagazorninplotz
- Ratio AnalysisCaricato daThomas Rajan
- JR00Caricato daThien Trang Nguyen Cao

- Chapter 3 Week 1 Inductive and Deductive Reasoning(2)Caricato daDiane Agcaoili Edra
- FileHandler (7)Caricato daPAWAN KUMAR YADAV SULTANPURI
- Crisis InterventionCaricato daneethus10
- Debate racionalCaricato daNelsoon Arévalo
- Learning for the Workplace: Competency-based versus the Experiential PerspectiveCaricato daKalyan Chatterjea
- Pert Math Study Guide 1Caricato davagablond
- Asian Perspectives AteneoCaricato daJasmine Bianca Castillo
- Mobile Learning for Teachers in Latim AmericaCaricato daisabelavsantos
- NIT Tiruchirappalli Opening and Closing Rank _ AIEEE CounsellingCaricato daAbilaash Velumani
- NeiyehCaricato davikramj2006
- CLUP-2014-2019-Part-1Caricato daMary Grace Ramirez
- Sir Isaac NewtonCaricato daneden14109
- LDR 610 Power.docxCaricato daBell
- IELTSCaricato dakongjj
- Hammersmith MapCaricato damakanansehat
- Animals and Language Learning Psycho Linguistics)Caricato daAndy Aminsyah
- la ss renaissance rubricCaricato daapi-284115116
- loan indiaCaricato daswatiassociates
- replacement behavior lesson planCaricato daapi-222112257
- Premchandra GuptaCaricato daJimit Gandhi
- A Light of HopeCaricato daJorge Gonzales
- Lecture3-Dependent Origination and the Four Noble Truths the Core Teaching of the BuddhaCaricato daSanu Mahatthanadull
- Creative Visualization With Lisa Nichols GuidebookCaricato daCristian Catalina
- Martinez Curriculum Vitae-BaseCaricato daaym4723
- bordun and binary l3Caricato daapi-283518705
- Teaching StrategiesCaricato daapi-3836389
- GENRE BASED APPROACH HELENACaricato daOcha Dezas
- LRN Ethics Study - Workplace ProducitivityCaricato daani ni mus
- Barak 2016Caricato damfhfhf
- 2016 July FULL, PREMIER, PRIORITY FORM 2016(3).pdfCaricato daGlaiza

## Molto più che documenti.

Scopri tutto ciò che Scribd ha da offrire, inclusi libri e audiolibri dei maggiori editori.

Annulla in qualsiasi momento.