Sei sulla pagina 1di 7

Chapter 7 COGNITION PRACTICE

234-239 INTELLIGENCE
Name___________________________________
Period________
Date_________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
1) A general term referring to the ability or abilities involved in learning and adaptive behavior is
________.
A) apperception
B) insight
C) affect
D) intelligence

1)

2) According to Sternberg, the ability to focus on one's strengths, compensate for weaknesses, and
seek out environments in which one can function most effectively reflect ________ intelligence.
A) exponential
B) creative
C) practical
D) analytical

2)

3) According to Sternberg, the ability to learn how to do things or to acquire new knowledge and
carry out tasks effectively requires ________ intelligence.
A) exponential
B) practical
C) creative
D) analytical

3)

4) Barbara does not do very well on IQ tests or in school. Yet she picks up new skills quite quickly
and carries out her assigned tasks effectively and efficiently. Her intellectual strengths appear to
be ________.
A) practical
B) exponential
C) analytical
D) creative

4)

5) Barbara always seems to excel at whatever she does. While she was only an average student and
did poorly on most aptitude and IQ tests, she has an ability to find jobs and challenges that
allow her to use her strengths and avoid her weaknesses. When necessary, she excels at finding
ways of shaping her job duties to better fit her abilities. Her intellectual strengths appear to be
________.
A) creative
B) analytical
C) practical
D) exponential

5)

6) The theorist who most emphasized the importance of practical intelligence in enabling people to
get along successfully in the world was ________.
A) Gardner
B) Spearman
C) Sternberg
D) Goleman

6)

7) Gardner and his associates are known for proposing the ________.
A) generalized theory of intelligence
B) theory of emotional intelligence
C) theory of multiple intelligences
D) triarchic theory of intelligence

7)

8) In its emphasis on intelligence being comprised of many separate abilities, Gardner's theory of
intelligence most closely matches ________ theory of intelligence.
A) Thurstone's
B) Simon's
C) Goleman's
D) Spearman's

8)

9) According to Gardner, ________ intelligence is the ability to manipulate one's body in space.
A) naturalistic
B) spatial
C) bodily-kinesthetic
D) intrapersonal

9)

12/09/2011
Walker_Maryann

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

10) According to Gardner, people who understand themselves and who use this knowledge
effectively to attain their goals would rank high in ________.
A) naturalistic
B) interpersonal
C) intrapersonal
D) linguistic

10)

11) The psychologist known for his work on emotional intelligence is ________.
A) Thurstone
B) Goleman
C) Wechsler

11)

12) Charles Spearman believed that ________.


A) people who are intelligent in one area are usually intelligent in other areas, too
B) people who are intelligent in math are often not intelligent in verbal skills
C) people exhibit specific and varied degrees of intelligence in different areas
D) intelligence and creativity seldom go together

12)

13) A researcher argues that intelligence is quite general- a kind of well, or spring, of mental energy
that flows through every action. This researcher's views are most similar to those of ________.
A) Cattell
B) Thurstone
C) Sternberg
D) Spearman

13)

14) Thurstone's definition of intelligence includes ________.


A) operations, contents, and products
B) fluid general ability
C) seven distinct mental abilities
D) s factors

14)

15) Roberta is interested in both art and business, but after 2 years of college she realizes she must
make a choice. She visits a vocational counselor and is given a psychological test. She scores
markedly higher in the reasoning ability and verbal meaning sections than on the spatial ability
section. The counselor suggests that Roberta go into business rather than art. This type of test is
based on the views of ________.
A) Thurstone
B) Tryon
C) Goleman
D) Guilford

15)

16) ________ proposed a triarchic theory of intelligence.


A) Sternberg
B) Spearman
C) Goleman

16)

17) Terman introduced the concept of ________.


A) content validity
C) basal age

D) Gardner
17)

B) IQ
D) mental age

18) Terman established the IQ score of ________ for a person of average intelligence.
A) 200
B) 150
C) 100
D) 50

18)

19) The current version of the Stanford-Binet Intelligence Scale measures ________ kinds of mental
abilities.
A) 7
B) 2
C) 15
D) 4

19)

20) Which of the following intelligence tests was designed primarily for use with adults?
A) the Binet-Simon
B) the WAIS-III
C) the Stanford-Binet
D) the WISC-III

20)

2
Walker_Maryann

D) Spearman

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

21) The first intelligence test was designed by ________.


A) Binet and Terman
B) Stanford and Terman
C) Stanford and Binet
D) Binet and Simon

21)

22) The first intelligence test was used in Paris in ________.


A) 1825
B) 1945
C) 1865

22)

23) Alfred Binet designed the first ________ test.


A) performance-based
C) intelligence

23)
B) perception
D) aptitude

24) A major difference between the Stanford-Binet test and the WAIS is that the ________.
A) Stanford-Binet test measures a wider range of abilities
B) Stanford-Binet test emphasizes verbal abilities more than the WAIS
C) Stanford-Binet test is made especially for adults
D) WAIS measures only verbal ability

24)

25) John is applying for a job as an investment counselor with a large firm. In addition to testing his
knowledge of investment and finance, the investment firm attempts to test his intelligence. They
are MOST likely to administer the ________.
A) WISC-III
B) Binet-Simon
C) Stanford-Binet
D) WAIS-III

25)

26) Which of the following exemplifies a proper mode of administration or use of an intelligence
test?
A) Group administration of the Porteus Maze to 2-year-old children.
B) Group administration of the WAIS-III to measure the specific abilities of immigrant
students.
C) Individualized administration of the Stanford-Binet to an elementary school child.
D) Group administration of the WAIS-III to adult job applicants.

26)

27) Kerstin is 8 years old and has just immigrated to America from Sweden. She is placed in a
third-grade class, but she does not do well. Her teacher sends her to the school psychologist for
intelligence testing. Noting that Kerstin does not speak English very well, the psychologist
chooses a culture-fair test and administers the ________.
A) WAIS-III
B) Stanford-Binet
C) Goodenough-Harris
D) Seguin Form Board

27)

28) Which of the following is NOT one of the types of mental abilities measured by the current
version of the Stanford-Binet test?
A) long-term memory
B) verbal reasoning
C) abstract/visual reasoning
D) quantitative reasoning

28)

29) The Seguin Form Board is essentially ________.


A) for minorities
C) a group test

29)
B) a puzzle
D) verbal dependent
3

Walker_Maryann

D) 1905

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

30) Performance tests and culture-fair tests are similar in that they ________.
A) focus only on mathematical and abstraction skills
B) focus on linguistic abilities
C) minimize or eliminate the use of words
D) are exclusively group tests

30)

31) A school psychologist has written a test to predict success in algebra. She administers the test
on Monday to ten students. Wednesday she administers the same test again to the same ten
students. She is attempting to ________.
A) get an estimate of criterion-related validity
B) measure environmental effects on student test performance
C) get an estimate of content validity
D) establish the test's reliability

31)

32) An investigator who correlates the scores on the odd-numbered items of a test with the scores
on the even-numbered items of the same test is establishing ________.
A) test-retest reliability
B) split-half reliability
C) content validity
D) criterion-related validity

32)

33) Which term does not belong with the others?


A) split-half
B) test-retest

33)
C) validity

34) The methods of test-retest and split-half are used to measure ________.
A) test norms
B) reliability
C) construct accuracy
D) validity

34)

35) A valid test is one that ________.


A) produces consistent results
B) has a correlation coefficient of .50
C) has split-half reliability
D) actually measures what it sets out to measure

35)

36) Half the questions on a comprehensive final exam on general psychology focus on
psychobiology. This test probably does not have ________.
A) standardization
B) criterion-related validity
C) reliability
D) content validity

36)

37) The type of validity that requires a test to contain an adequate sample of the skills or knowledge
to be measured is called ________ validity.
A) performance
B) criterion-related
C) predictive
D) content

37)

4
Walker_Maryann

D) reliability

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

38) The type of validity measured by a comparison of the test score and independent measures of
what the test is supposed to measure is ________ validity.
A) content
B) predictive
C) criterion-related
D) performance

38)

39) Critics of IQ tests claim that the only thing they really measure is ________.
A) creativity
B) verbal skills
C) test-taking ability
D) educational level

39)

40) When test results are in agreement with some other direct and independent measure of that
which the test is designed to predict, the test exhibits ________.
A) alternate-form reliability
B) test-retest reliability
C) content validity
D) criterion-related validity

40)

41) Even the strongest critics of IQ tests admit that they effectively measure ________.
A) creativity
B) career achievement
C) verbal skills
D) academic performance

41)

42) Research indicates that the practice of using IQ scores to label students and track them in
separate school programs ________.
A) helps both slow and high-IQ students perform more effectively
B) may hurt slow students while helping high-IQ students perform more effectively
C) has little effect on either slow or high-IQ students
D) helps slow students perform more effectively but has little effect on high-IQ students

42)

TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false.
43) IQ tests accurately predict school performance.

43)

44) People with high IQ's tend to enter high-status occupations.

44)

45) The content of the WAIS-III is somewhat less sophisticated than that of the Stanford-Binet test.

45)

46) Reliability is a test's ability to measure what it has been designed to to measure.

46)

47) Reliability refers to the dependability and consistency of the scores yielded by a given test.

47)

48) The Stanford-Binet test is simply passed out to a roomful of students.

48)

49) Group tests have some distinct advantages over individual IQ tests.

49)

50) The Seguin Form Board is a group test.

50)

5
Walker_Maryann

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

Answer Key
Testname: CH 7 234-239 PRACTICE

1) D
2) C
3) D
4) C
5) C
6) C
7) C
8) A
9) C
10) C
11) B
12) A
13) D
14) C
15) A
16) A
17) B
18) C
19) D
20) B
21) D
22) D
23) C
24) B
25) D
26) C
27) C
28) A
29) B
30) C
31) D
32) B
33) C
34) B
35) D
36) D
37) D
38) C
39) C
40) D
41) D
42) B
43) TRUE
44) TRUE
45) FALSE
46) TRUE
47) TRUE
48) FALSE
49) TRUE
12/09/2011
Walker_Maryann

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET

Answer Key
Testname: CH 7 234-239 PRACTICE

50) FALSE

7
Walker_Maryann

Friday, December 9, 2011 4:44:49


4:44:18 PM ET