Sei sulla pagina 1di 23

Eye to Eye BCQs.

1. Most widely used mydratic in clinics is


Phenylephrine
Atropine
Scopolamine
Homatropine
Cyclopentolate
2. Intraocular pressure in acute congestive glaucoma
10-21 mm hg
22-24 mm hg
30-35 mm hg
90-100 mm hg
3. Best investigation for foreign body localization is
B scan
A scan
MRI
CT scan
X ray
4. Condition that develops in eyelid of a diabetic patient is
Stye
Chalazion
Basal cell carcinoma
Ptosis
Sq cell carcinoma
5. Regarding basal cell carcinoma of eyelid
Grows slowly but is painful in nature
Infiltrative in nature
Is related to diabetes mellitus
Is radiosensitive
Is related to high rate of recurrence after excision
6. Most common cause of cataract is
Smoking
Heredity
Systemic disease such as diabetes
Ageing
Toxins

7. Most common cause of failure of surgical repair for tractional retnal detachment is
Neovascular formation
Proliferative viteroretinopathy
Infection after surgery
Hemorrhage
Retinal breaks
8. Clinical assessment of cataract progression is done through
Snellen visual acuity test
Direct ophthalmoscope
Indirect ophthalmoscope
Retinoscope
Premetry
9. Which of the following is not the differential diagnosis of congenital glaucoma
Megalocornea
Corneal clouding
Traumatic rupture of descements layer
Mucopolyscaccridoses
Calcification of lens
10. Snowflake or punctuate dot cataract is seen in
Trauma
Ocular contusion
After cataract surgery
Diabetes
Hyperthyroid
11. At the time of birth the eye of neonate is
Hyperopic
Astigmatic
Myopic
Presbyopic
12. Tonometer used when corneal surface is irregular is
Schiotiz tonometer
Goldman tonometer
Parkins tonometer
Pneumatic tonometer
Tono pin

13. A perimetry is used to measure


Central and peripheral fields
Visual acuity
ssIntra ocular pressure
Central field only
Peripheral field only

14. Characteristic findings on fundoscope of a myopic eye is


Tractional detachment
Hemorrhagic spots
Lacqer cracks
Neovascularisation
All of the above
15. Soft lenses are made up of material named
PMMA
HEMA
Silicone
Cellulose acetate
Perspex
16. Kayser flescher ring is present in
Pigment dispersion syndrome
Traumatic hyphema
Hepatolenticular degeneration
Haematochromatosis
None of the above
17. In marfan syndrome there is usual manifestation of
Krukenberg spindles
Hyphema
Ptosis
Ectopic lens
Cataract
18. Common treatment for posterior uveitis is
Antibiotics
Sympatamatic
Steroids
NSAIDS

Both a and c

19. Most important infection in HIV is


CMV retinitis
Toxoplasmosis
Tuberculous uveitis
Sarcoidosis of eye
Styphlococcus infection of lid and cornea

20. Photophobia is minimal in


Styphlococcus keratitis
Adenovirus keratitis
Herpetic keratitis
Varicella zoster keratitis
Exposure keratitis
21. Rarest canalicular anomalies of lacrimal system is
Imperforate puncta
Accessory puncta
Canalicular fistula
Agenesis of canalicular system
All are common
22. Most common cause of blindness in developing countries is
Trachoma
Onchocerciasis
Xeropthalmia
Leprosy
Cataract
23. WHO safe strategy is given for
Herpes infection
Trachoma = = =
Onchocerciasis
Adenovirus infections
24. Most common cause of cronic dacrocystitis
Haemophilus infection
Staph aurus infection
Candida infection

Nasolacrimal duct obstruction


Nasolacrimal duct stenosis

25. Keratomalacia is due to deficiency of


it A
vit b
vit c
vit d
vit e
26. Most common cause of visual impairment in old age is
Glaucoma
Cataract
Macular degeneration
Retina; detachment
Systemic disease
27. Drug that causes retinopathy due to long term usage is
Chlorthiazide
Chloroquinine
Vigabatrin
Corticosteroids
Phenothiazine
28. Hypopyon is seen in
Bacterial infection
Viral infection
fungal infection
all of these
both a and c
29. Indication for cataract surgery
Uveitis
Glaucoma
Loss of vision
Retinal disease
Both b and c
30. Most of the refraction occurs at the site of
Ant surface of cornea

Post surface of cornea


Lens
Aqueous humor
Vitrous

31. Glands present at the anterior margin of eyelid are


Zeis glands
Moll glands
Meibomian glands
All of these
Both a and b
32. Proliferative diabetic retinopathy is best treated by
Pan retinal photocoagulation
Pneumatic retinopexy
Scleral buckling
Par plana vitrectomy
Gas tamponade
33. Success rate of scelral buckling in retina detachment is
50%
60-65%
70-75%
80-90%
90-94%
34. Vitreous is composed mostly of
Collagen fiber matrix
Hyauronic acid
Water
All three are in equal proportion
35. Surgical treatment for myopia with minimal complications
Clear lens extraction
Lasik
Contact lenses or spectacles
Lasek
Prk
36. Treatment for after cataract surgery consequences is

Extra capsular extraction


Co2 laser surgery
Yaq laser
Argon laser
Phecoemulsification

37. Pigmented retinal scar or macular hole is seen in


Central serous chorioretinopathy
Commotion retinae
Myopic eye
Macular edema
Angiod streaks
38. Most common age related corneal degeneration is
Arcus senilis
keratoconus
band keratopathy
Salzmann s nodular degeneration
Droplet keratopathy
39. Large ant chamber is seen in condition
Myopia
Glaucoma
Hyperopia
Astigmatism
Presbyopia
40. Refractive index of cornea is
1
1.3
1.5
1.8
2
41. Immediate treatment of acute angle closure glaucoma is
Acetazolamide
apraclonidine
pilocarpine

epinephrine
mannitol
42. Rubeosis iridis is seen in
Central retinal vein occlusion
Central retinal artery occlusion
Hypertension
Hyperthyroidism
Glaucoma

43. Best examination for lens is with


Slit lamp only
Slit lamp and dilated pupil
Direct ophthalmoscope
Indirect ophthalmoscope
Fundoscope
44. Most common acquired cause of cataract in young patients
Smoking
Connective tissue disorder
Trauma
Infection
Malignancy of any part of eye
45. Visual acquity of 1/60 implies that a person is
Low vision
Myopic
Hyperopic
Presbyopic
Legally blind
46. Most common type of myopia is
Axial
curvature
refractive
simple
all of these are equally frequent
47. Symptoms with which a person present with spring catarrha are

Severe itching ropy discharge


exudation
tearing
prearicular adenopathy
hyperemia and itching
48. Aqueous humor is
Proteineous material in ant chamber
Watery material in ant chamber
Watery material in post chamber
Connective tissue material in ant chamber

49. Prulent conjunctivitis is caused by


Gram positive cocci
Gram negative cocci
Gram positive bacilli
Gram negative bacilli
Acid fast bacteria
50. Profuse tearing occur in
Viral conjunctivitis
Bacterial = = =
Chlamydial = = =
Allergic = = =
All of these
51. Sore throat and fever are occasionally associated with
Viral conjunctivitis
Bacterial = = =
Chlamydial = = =
Allergic = = =
Both a and b
52. Infection associated with soft contact lens using
Herpes
Staphylococcus
Acanthomameba
Fungal infection
Adenovirus

53. Characteristic finding associated with pharangioconjuctival fever is


Non tender lymph nodes
Tender lymph nodes
Raspberry tongue
tonsilitis
prulent conjunctivitis
54. Herberts pits are found in
Trachoma
Ectropion
Fungal keratitis
Herpetic keratitis
None of these

55. Sceleral buckling is done in


Proliferative diabetic retinopathy
Retina detachment
Retinal edema
Retinal hemorrhage
Angiod streaks
56. Regarding keratoconus
Degenerative unilateral common disease
Associated with turner syndrome
Corneal clouding and pointing of cornea are symptoms
Vogts lines are found in basements membrane
Is one of the coomon indications for corneal transplant
57. Regarding Salzmann s nodular degeneration
Degeneration of superficial layer occurs
Deep layer degeneration occurs
Rigid lenses have no effective role
Symptoms include itching
Fleischer s rings are visible in cornea
58. Earliest finding in diabetic retinopathy is
Micro aneurysm
Macro aneurysm
Both of above
None of above

59. Glaucoma causes


Central 30 degree field loss
Central 60 degree field loss
Peripheral 30 degree field loss
Peripheral 60 degree field loss
60. Tractional retinal detachemnet occur in
Diabetes
Hypertension
Carotid artery stenosis
Polycythemia
arteritis

61. Major complication of trachoma that can cause blinding is


Corneal scaring and entropion
Follicles formation
Papillary hypertrophy
Corneal scaring and ectropion
62. Ideal site for intacapasular lens transplant is
Posterior chamber
Anterior chamber
Vitreous
Aqueous humor
Both a and d are favourable
63. Most common cause of optic atrophy in young patients is
Multiple sclerosis
Tobacco and alcohol amblyopia
Drug induced optic atrophy
trauma
increased intracranial pressure
64. Most common cause of proptosis in children is
Dermoid
Sinus muccele
Meningocele
Orbital cellulitis

Retinoblastoma
65. Most common epithelial tumor of lacrimal gland is
Sq cell carcinoma
Pleomorphic adenoma
Adenoid cystic tumor
Mixed tumor
Adenosarcoma
66. The lesions to optic chiasma are most due to
Bony erosion
Pituitary gland tumors
Craniophrangioma
Hemangioma of cavernous sinus
All causes are frequent

67. Which of the following is not associated with amaurosis fuqax (transient retinal ischemia)
Retinal emboli
Arterial disease
Haematologic disease
Mechanical disease
Hyperthyroidism
68. Probable diagnosis of painless visual loss within period of seconds is due to
Trauma
Retinal detachement
Macular edema
Commotio retinae
Cebtrak retinal artery occlusion
69. Reduced visual acuity in the absence of detectable anatomic defect in the eye or visual
pathway is
Ametropia
Amblyopia
Xerosis
Scotoma
Presbyopia

70. Which condition is not associated glaucoma


Rubeosis iridis
Uveal tract melanoma
Chandler s syndrome
Uveitis
Corneal degenerative diseases
71. Cause of glaucoma in pleateau iris is due to
Depth of ant chamber is very shallow
Ant position of ciliary process
Occlusion of mesh formation
Aniridia
Lens dislocation
72. Glaucoma is more common in
Myopic persons
Astigmatic persons
Hyperopic persons
Corneal degeneration
Both a and b

73. Keratic precipitates if found are usually located in


Calots triangle
Arlt s triangle
Heislebach triangle
Mayo triangle
74. Keratorefractive surgery implies
Changing curvature of ant eye surface
Surgery to treat myopia
Surgery to treat hyperopia
Surgery to treat glaucoma
75. Retinoblastoma is associated in some cases with
Osteoid osteoma
Osteoma
Osteosarcoma
Fibrosarcoma
Liposarcoma

01 A
26 C

51 E
02 C
27 B
52 C
03 D
28 E
53 A
04 B
29 C
54 A
05 D 30 A 55 B 06 D 31 E 56 E 07 B 32 A 57 A 08 A 33 E 58 A 09 E 34 C 59 A 10 D 35
B 60 A 11 A 36 C 61 A 12 D 37 B 62 A 13 A 38 A 63 A 14 C 39 A 64 D 15 B 40 B 65 B
16 41 A 66 B 17 D 42 A 67 E 18 C 43 B 68 E 19 A 44 C 69 B 20 C 45 E 70 E 21 D 46 A
71 B 22 E 47 A 72 A 23 B 48 A 73 B 24 D 49 B 74 A 25 A 50 A 75 C

Eye Bcqs part 2


1. The first line of treatment in chemical injury is
a.
admission if severe
b.
topical antibiotics
c.
topical cycloplegia
d.
neutralization of pH by irrigation
e.
oral analgesia
2. In blow out fracture the commonest bone to fracture is
a.
maxillary (floor)
b.
zygomatic (lateral wall)
c.
lachrymal (medial wall)
d.
frontal (roof)
e.
ethmoidal (medial wall)

3. Following are the features of orbital floor fracture


a.
diplopa on upgaze and downgaze
b.
damage to supra-orbital nerve
c.
haemoptysis
d.
numbness of lateral canthus
e.
haziness of ethmiodal sinus on x ray

a.
b.
c.
d.
e.

4. The commonest painless lid swelling is


stye
cyst of moll
cyst of zeis
internal hordeolum
chalazion
5. The most commont cause of proptosis is
a.
orbital infection
b.
orbital hemorrhage
c.
orbital tumor
d.
orbital pseudo-tumor

e.

thyroid ophthalmopathy

6. A patient presents with red eye, decreased visual acuity, raised Intraocular pressure & shallow anterior
chamber. The likely diagnosis is
a.
cataract
b.
open angle glaucoma
c.
retinal detachment
d.
hyphema
e.
acute angle closure glaucoma
7. Female with uncontrolled diabetes presents with painful red eye and visual acuity is also decreased. On
examination there was raised Intraocular Pressure and new blood vessels on the iris. The treatment
includes all except.
a.
atropine
b.
beta blockers
c.
steriods
d.
pain killers
e.
pilocarpine
8. The commonest cause of cataract is
a.
trauma
b.
diabetes
c.
hypo-parathyroidism
d.
TORCH infections
e.
old age
9. Regarding Phaco-Emulsification, better visual outcome is expected when
a.
Operation is performed via superior clear corneal incision
b.
Operation is performed via superior scleral tunnel incision
c.
Operation is performed via supero-temperal clear corneal incision
d.
Operation is performed via temporal clear corneal incision
e.
Operation is performed via temporal scleral tunnel operation
10. Phaco-Emulsification is done except in
a.
Immature cataract
b.
Mature cataract
c.
Hyper-mature cataract
d.
Hype-mature morgagnian cataract
e.
Dislocated cataract
11. On gonioscopy following structures are visible
a.
Most anterior is bowmans layer
b.
Next is trabecular meshwork
c.
Next scleral spur
d.
Next ciliary body
e.
And lastly iris recess
12. In Addition to High IOP and High vertical cup-disc ratio, risk factors for POAG include all of the following
except
a. Old age
b. Family history
c. Retinal nerve fibre defects
d. Parapapillary changes
e. Hypermetropia
a.
b.

13. The earliest visual field defect in POAG is


Isolated paracentral nasal scotoma
Bjerrums scotoma

c.
d.
e.

Arcuate scotoma
Altitudinal Scotoma
Centrocecal scotoma
14. Chronic simple glaucoma, is a generally bilateral, but not always symmetrical disease, characterized by:
a.
An IOP 21mmHg.
b.
Angle grade II.
c.
Glaucomatous optic nerve head damage.
d.
Altitudinal field defects
15. Specific sign of glaucomatous damage is
a.
Baring of circumlinear blood vessels
b.
Bayoneting
c.
The laminar dot sign
d.
Disc haemorrhages
e.
Superior or inferior polar notching of the cup
16. in myopia
a.
Length of eye ball is short
b.
Corneal radius of curvature is less
c.
Lens is less spherical
d.
Image forms in front of the retina when the patient accommodates
e.
Patient can see far objects clearly when he exerts accommodation
17. Symptoms of cataract include all of the following except
a.
Halos
b.
Decreased vision in low illumination
c.
Decreased vision in bright light
d.
Glare
e.
Sudden loss of vision
18. Treatment options in POAG may include all except
a.
pilocarpine
b.
beta blockers
c.
prostaglandin analogues
d.
carbonic anhydrase inhibitors
e.
atropine
19. WHO grading of trachoma includes all except
a.
TF follicles
b.
TI inflammation
c.
TS scarring
d.
TT trichiasis
e.
TP pannus
20. Least common cause of sudden loss of vision is
a.
Vitreous hemorrhage
b.
Optic neuritis
c.
Central retinal venous occlusion
d.
Central retina artery occlusion
e.
Retinal detachment
21. Best vision in moderate myopia is achieved by
a.
glasses
b.
soft contact lenses
c.
rigid gas permeable lenses

d.
e.

Laser vision correction procedures


kerato-melieusis

22. Complications of contact lenses include all of the following except


a.
Allergy
b.
Corneal infiltrates
c.
Corneal ulcer
d.
Permanent loss of vision
e.
Corneal pigmentation

23. Pupil in acute anterior uveitis is


a.
miosed and regular with poor reaction
b.
miosed and irregular with poor reaction
c.
dilated and irregular with good reaction
d.
dilated and regular with poor reaction
e.
mid-dilated and oval with poor reaction
24. According to WHO a person is blind when
a.
vision in better eye is less than 2/60 and/or visual field is less than 30 degrees in better eye
b.
vision in better eye is less than 3/60 and/or visual field is less than 30 degrees in better eye
c.
vision in better eye is less than 3/60 and/or visual field is less than 20 degrees in better eye
d.
vision in better eye is less than 3/60 and/or visual field is less than 60 degrees in better eye
e.
vision in better eye is less than 5/60 and/or visual field is less than 30 degrees in better eye
25. The most common cause of reduced vision in the world is
a.
trachoma
b.
diabetic retinopathy
c.
refractive errors
d.
glaucoma
e.
cataract

a.
b.
c.
d.
e.

26. Ayoung male of 22years present with gradual decrease of visual acuity in both eyes and change of refractive
error on examination with retinoscope there was high astigmatism. Give likely diagnosis?
keratoglobus
keratoconus
megalocornea
buphthalmos
keratitis
27. A young boy presented in emergency with watering and photophobia in right eye. Which test is appropriate?
Schirmer test
Tear breakup time
Rose Bengal staining
Applanation tonometry
Flouroscine staining

28.When the eye is medially rotated, the prime depressor muscle of eye ball
a.
Inferior rectus
b.
Inferior oblique
c.
Superior oblique
d.
Inferior rectus and inferior oblique
e.
Lateral rectus
29. A patient on slit lamp examination shows hypopyeon in anterior chamber after trauma, which is due to
a.
Pus in anterior chamber
b. Cells in anterior chamber
c. Protein in anterior chamber
d. Blood in anterior chamber
e. Foreign body in anterior chamber
a.
b.
c.
d.
e.

30. A patient have blunt trauma with tennis ball and having hyphema, which is
Pus in anterior chamber
Foreign body in anterior chamber
Uveal tissue
Blood in anterior chamber
Cells in anterior chamber
31. Calculation of IOL power is called
a.
Biometry
b.
Pachymetry
c.
Tonometry
d.
Keratometry
e.
Ophthalmoscopy
32. Benign tumors of eye except
a. Limbal dermoid
b. Chlazion
c. Orbital cyst
d. Dermoid cyst
e. Rhabdomyosarcoma
33. An infant presented with sticky discharge both eyes and extreme congestion of conjunctiva. Provisional
diagnosis is the ophthalmia neonatroum which is caused by
a.
Gonococcus
b.
E.Coli
c.
Staph.aureous
d.
Streptococcus
e.
Diphtheria
34. Timolol is
a.
Beta blocker
b.
Carbonic anhydrase inhibitor
c.
Antibiotic
d.
Alpha blocker
e.
Calcium channel blocker
35. Aphakia can be corrected by following
a.
Specticles
b.
Contact lenses
c.
Anterior chamber IOL
d.
Posterior chamber IOL
e.
All of above
36. A patient presented with diplopia in primary position along with ptosis in left eye. The eye was deviated
infrolaterally. The diagnosis will be
a.
Fourth nerve palsy
b.
Third nerve palsy
c.
Sixth nerve palsy

d.
e.

Seventh nerve palsy


All above

37. Retinoscopy is done for


a.
Examination retina
b.
Examination optic nerve
c.
Refractive power of eye
d.
Axial length of eye
e.
To find out the power of IOL
38. A patient presented with sudden painless loss of vision in left eye. Patient is known diabetic. How you are
going to examine the patient except
a.
Retinoscopy
b.
Direct ophthalmoscopy
c.
Indirect ophthalmoscopy
d.
Slit lamp examination
e.
Examination with triple mirror
39. A young patient presented with Rosette shaped cataract which is characteristic of
a.
Senile cataract
b.
Complicated cataract
c.
Secondary to diabetes
d.
Radiation induced cataract
e.
Traumatic cataract with blunt trauma

40. A patient presented with photophobia and watering in left eye. On examination with fluorescein staining
revealed dendritic ulcer which is caused by
a.
Staphylococci
b.
Fungal
c.
Herpes simplex virus
d.
Herpes zoster virus
e.
Mycobacterium
41. Distichiasis is
a. Misdirected eye lashes
b. Accessory row of lashes
c. Everted lid margin
d. Inverted lid margin
e. Drooping of upper lid
42. Traucoma is associated with except
a.
Tranatas dots
b.
Follicles
c.
Papillae
d.
Herbit pits
e.
Corneal pannus
43. Nasolacrimal duct opens in
a.
Superior meatus
b.
Inferior meatus
c.
Middle meatus
d.
Nasopharynx
e.
None of above

a.
b.
c.
d.
e.

44. A patient of 45 years old presented with facial palsy. The epiphora in this patient was due to
Ectropion
Entropion
Lagophthalmos
Lacrimal pump failure
Hyper screction of tears

a.
b.
c.
d.
e.

45. foreign body sensation can be produced by all except


Allergic conjunctivitis
Viral conjunctivitis
Cataract
Contact lens wear
Trichiasis

a.
b.
c.
d.
e.

46. Exophthalmos associated with thyroid ophthalmopathy have following clinical signs except
Proptosis
Ptosis
Lid retraction
Conjunctival chemosis
Extraocular muscle thickening

a.
b.
c.
d.
e.

47. A patient presented with gross decrease of vision. On torch examination there was conjunctival
congestion and pupil miosed. Which is the probable diagnosis
Anterior uveitis
Acute congestive glaucoma
Conjunctivitis
Scleritis
Foreign body

a.
b.
c.
d.
e.

48. A patient with sudden painless loss of vision and no fundal view was possible. Which of the
investigation is helpful to see the retina.
Keratometry
Pachymetry
B-Scan
A-Scan
Indirect ophthmoscopy

a.
b.
c.
d.
e.

49. A hypertensive and diabetic patient presented with sudden painless loss of vision. What are the
possibilities except
CRAO
CRVO
Vitrous Hemorrhage
Retinal detachment
Neovascular glaucoma

a.
b.
c.
d.
e.

50. Myopia is a condition which is


Farsightedness
Correction with concave lens
Correction with convex lens
Image formed behind the retina
Eye ball is small

a.
b.
c.
d.
e.

51. Hypermetropia is a condition in which except


Axial length of eye ball is small
Correction with convex lens
Image formed behind the retina
Refractive error can be diagnosed by retinoscopy
Rays of light converged behind the retina when accommodation reflex is active

a.
b.
c.
d.
e.

52. A patient who was operated for cataract four months back comes to you with foggy vision. On
examination there was posterior capsular thickening, which mode of treatment is most useful.
Excimer laser
YAG-Laser
Argon laser
Krypton laser
Diode laser

a.
b.
c.
d.
e.

53. In diabetic retinopathy the new vessel formation is due to following pathology
Retinal hemorrhage
Vitreous hemorrhage
Retinal oedema
Retinal ischemia
Retinal breaks

a.
b.
c.
d.
e.

54. Esotropia is
Divergent squint
Latent convergent squint
Associated with accommodation reflex
Associated with accommodation and hypermetropia
None of above

a.
b.
c.
d.
e.

55. Exophoria is
Latent convergent squint
Alternate divergent squint
Associated with accommodation reflex
Latent divergent squint
None of above

a.
b.
c.
d.
e.

56. Which of the following regarding atropine is true


Increases IOP
Used in neovasular glaucoma
Miosis
Atropine is weak cycloplegic
All of above

a.
b.
c.
d.
e.

57. Pathognomic clinical signs of proliferative diabetic retinopathy is


Micro aneurysms
Hard exudates
Deep retinal hemorrhages
Neovascularization of retina
Vitreous hemorrhage

a.
b.
c.
d.
e.

58. A child of one year old presented with watering in left eye and sticky discharge. On examination
regurgitation test was positive. What is the diagnosis?
Nasolacrimal duct block
Common canaliculus block
Punctal atresia
Buphthalmos
None of above

a.
b.
c.
d.
e.

59. Regarding probing and syringing test, which statement is true


Recommended for acute dacryocystitis
Regurgitation is positive
Congental nasolacrimal duct block
Chronic dacryocystitis in old age
None of above

a.
b.
c.
d.
e.

60. Optic disk oedema is seen in all except


Papilloedema
CRVO
Open angle glaucoma
Hypertensive retinopathy
Papilitis