Sei sulla pagina 1di 10

INA MARKET

RESIDENTIAL
UNITS

RESIDENTIAL
UNITS

SAFDARJUNG
HOSPITAL

ALL INDIA
INSTITUTE
OF MEDICAL
SCIENCE

LOCATION: KIDWAI NAGAR, OPPOSITE INA MARKET, NEW DELHI


DATE OF COMPLETION: DECEMBER I993
CLIENT: DELHI TOURISM & MUNICIPAL CORPORATION OF DELHI
ARCHITECT: PRADEEP SACHDEVA, DESIGN ASSOCIATES, NEW DELHI
SITE AREA: 6 ACRES, APPROX. 100M x 300M
BUILT UP AREA: 3190 SQM
GROUND COVERAGE: 12%

INTRODUCTION:

DILLI HAAT IS A PROJECT OF DELHI TOURISM & NEW DELHI MUNICIPAL CORPORATION; IT PROVIDES AN
AMBIENCE OF A TRADITIONAL VILLAGE MARKET FOR MORE CONTEMPORARY NEEDS. IT PROVIDES A
SYNTHESIS OF CRAFT, FOOD AND CULTURAL ACTIVITIES.

THE 6 ACRES OF LAND ON WHICH THIS SPRAWLING COMPLEX IS SITUATED WAS SALVAGED AS PART OF A
RECLAMATION PROJECT AND TRANSFORMED INTO A MAGNIFICENT DREAM PLAZA.

DILLI HAAT IS NOT JUST A MARKET PLACE; IT HAS BEEN VISUALIZED AS A SHOWPIECE OF TRADITIONAL
INDIAN CULTURE- A FORUM WHERE RURAL LIFE AND FOLK ART ARE BROUGHT CLOSER TO AN URBAN
CLIENTELE.

THESE SHOPS CHANGE HANDS EVERY 15 DAYS AND THEREFORE PROVIDE OPPORTUNITY TO THE
VISITORS WITH A DIFFERENT SET OF SHOPS PERIODICALLY AND THEREFORE MOTIVATES THEM TO KEEP
REVISITING AGAIN AND AGAIN.

IT PROVIDES ENCOURAGEMENT TO NEEDY ARTISTS & SERVES AS AN OUTLET CENTRE FOR THEM

A SMALL FOOD COURT WHICH BRINGS A VARIETY OF CUISINES OF DIFFERENT STATES TOGETHER

ENTRY
PARKING
FOOD STALLS
SHOPS

SHOPS
SHOPS

OPEN AIR THEATER


SHOPS

PLAY
AREA

SHOPS

SHOPS

ADMIN

FOOD STALLS
PARKING

PLAN

DILL HAAT (INA)

ENTRY
PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

SITE CONDITIONS:
THE OVER ALL AREA AVAILABLE WAS
APPROXIMATELY 100M X 300 M. THE SITE
ITSELF POSED UNUSUAL CONSTRAINTS LIKE
THE NALLAH RUNNING THROUGH THE ENTIRE
LENGTH . THE NALLAH WAS COVERED WITH
R.C.C. SLAB BUT IT WAS NOT ALLOWED TO
CONSTRUCT ANY STRUCTURE OVER IT AS IT
NO T BEEN DESIGNED TO TAKE SUCH LOADS.
THIS RESULTED IN PLANNING OF BUILDING
TOWARDS THE PERIPHERY. THE TWO SIDES
OF THE NALLAH HAD BEEN FILLED UP WITH
SOIL, NECESSITATING FOUNDATION AS MUCH
AS 8M DEEP.

CIRCULATION:

DILL HAAT (INA)

FROM THE ENTRANCE


PLAZA TO THE END OF
THE COMPLEX, THE
CIRCULATION IS
ENTIRELY PEDESTRIAN

BY THE USE OF RAMPS


& STEP, LOTS OF
LEVELS HAVE BEEN
CREATED TO DEFINE
BUILDINGS MORE
DISTINCTLY.

CIRCULATION IN FRONT
OF SHOPS IS THROUGH
A VERANDAH COVERED
ARCADE.

THE SPACES ALSO GET


VARIED CHARACTER
BECAUSE THE PLAZA
CHANGES CHARACTER
FROM A LARGE
ENTRANCE PLAZA TO AN
OBLONG OPEN SPACE.

SERVICE ENTRANCE
HAS BEEN PROVIDED AT
VARIOUS POINTS ON
THE PERIPHERY

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

CRAFTS SHOP( PERMANENT & TEMPORARY STRUCTURE):

THE CRAFT SHOPS, ESSENTIALLY A VERANDAH LIKE ARCADE, HAVE DIFFERENT KINDS OF BUILT IN
SHELVES TO PROVIDE A VARIETY OF SELLING STYLES: OFF- COUNTER, ON THE FLOOR, STEPPED
DISPLAY AND SO ON.

FROM THE CENTRAL SPINE FIRST COMES THE OPEN PLATFORM MEANT FOR TEMPORARY SHOPS

THESE ARE PROVIDED WITH JUST CONSTRUCTING PILLARS AND PLATFORM. FOR THESE SHOPS
ROOF IS OF WOODEN PURLINS WITH BAMBOO MAT

SPECIAL STORES HAVE BEEN PROVIDED FOR TEMPORARY SHOPS WHERE CRAFTSMEN STORE THEIR
GOODS AT NIGHT

TROLLEYS FOR TRANSPORTING GOODS TO THE STORES HAVE BEEN PROVIDED

SHUTTERS MADE OF BAMBOO MATS ARE USED FOR CLOSING THE SHOPS

AT MANY PLACE, THE SHOPS AE PLACED IN A ROW, WHILE AT MANY OTHERS THEY OCCUR IN FORM
OF CLUSTERS. THIS IS DUE TO TOWERING EUCALYPTUS TREES THAT LINED THE SITE.
SHOPS WITH DIFFERENT DISPLAYS: HIGH &
LOW COUNTERS
PLAN

18-24 SQM

BRICK JAALI PATTERN ON WALLS


BUILT SHELVES FOR DISPLAY
ARCHED OPENING TO THE SHOPS

PERMANENT STRUCTURE WITH SHADED CORRIDORS

TEMPORARY STRUCTURES

DILL HAAT (INA)

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

FOOD PLAZAS

FOOD PLAZA IS PROVIDED AT THE BACK, DUE TO THE


REQUIREMENT OF HYGIENE & DUST PROOFING IS FURNISHED IN
KOTA STONE FLOORING AND FLAT R.C.C. ROOF .
THERE ARE 52 FOOD STALLS IN WHOLE PLAZA, WITH EACH ONE
SPECIALIZING IN THE FOODS OF A PARTICULAR STATE, THERE BY

PROVIDING FOOD FROM ALL STATES


SINCE LOTS OF SPACE WAS REQUIRED FOR HAVING SO MANY
FOOD STALLS AS SMALL AS 20-24 SQM. SPACE IS GIVEN TO EACH
FOOD STALL AND OPEN SEATING IN FRONT ARE CREATED IN
LEVELS.
SEATING IN FRONT IS BOTH PERMANENT AND TEMPORARY.
SMALL GARDENS HAVE BEEN CREATED WITH SEATS ARRANGED
AROUND THEM AND THE RESTAURANTS ARE COVERED UNDER
SHEDS
ALL THE FOOD STALLS ARE SIMPLE BRICK STRUCTURES WITH
FLAT R.C.C. ROOFS AND PARAPET WALLS ARE GIVEN A
TREATMENT OF BRICK JAALI
THE FRONT FACADE OF DIFFERENT BLOCKS ARE GIVEN
DIFFERENT TREATMENTS IN FORM OF TRADITIONAL ARTS OF
THEIR STATE. THE COUNTER IS GIVEN A TREATMENT OF MOSAIC
THAT DEPICTS THE CULTURE OF THE STATE .

FOOD STALLS OF DIFFERRENT STATES

FOOD PLAZA TYPE 1

STOR
E
PANTRY

KITCHEN
FUEL

FOOD STALLS WITH SPILL OVER

FOOD PLAZA TYPE 2

OPEN AIR THEATER

A SMALL PERFORMING ARTS THEATRE ENDS THE VISTA.

STAGE HAS A CIRCULAR FORM AND THERE IS ADEQUATE BASK STAGE SPACE
AVAILABLE BUT THE FRONT SPACE FOR VISITORS IS VERY LESS.

THERE IS A CENTRAL 10-O WIDE WALKWAY TOWARDS STAGE FROM FRONT


ENTRANCE WHICH IS IDENTIFIED BY 4 RICHLY CARVED WOODEN COLUMNS.

THIS AREA IS SEPARATED FROM SURROUNDING ACTIVITIES WITH BAMBOO


STICKS.

THESE BAMBOO STICKS ON THE OUTER EDGE AND THE GRAVEL ON THE SEATING
AREA CREATE A COMPLETE VILLAGE PERFORMANCE AREA

GREEN ROOM

DILL HAAT (INA)

STAGE

FRONT ELEVATION

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

DILLI HAAT AT PITAMPURA


SITE AREA: 2.9 HECTARES (7 ACRES)
BUILT-UP AREA: 29,000 SQ.M
COMPLETED: APRIL 2008

DILLI HAAT

METRO

THE FIRST DILLI HAAT (ALSO DESIGNED BY THIS OFFICE) OPENED IN THE SOUTH-CENTRAL PART OF DELHI IN
1994. HUGELY SUCCESSFUL -- IT ATTRACTS OVER A MILLION VISITORS A YEAR IT WAS THE FIRST EXERCISE IN
PLACE MAKING IN THE CITY OF DELHI, NEARLY 80 YEARS AFTER EDWIN LUTYENS PLANNED NEW DELHI IN THE
EARLY TWENTIETH CENTURY.
THE FEATURED PROJECT THE DILLI HAAT AT PITAMPURA IN NORTHWEST DELHI -- IS THE SECOND SUCH CRAFTS
MARKET. IT WAS COMMISSIONED AFTER THE SUCCESS OF THE FIRST AND OPENED IN APRIL 2008. ITS BUILDING
PROGRAMME WAS ALSO DEVELOPED BY THE DESIGN STUDIO. THIS INCLUDED INTEGRATING DIVERSE ISSUES
LIKE RECREATIONAL, EDUCATIONAL AND CULTURAL USES OF THE SPACE WITHIN ITS HISTORICAL CONTEXT.
THE PROJECT IS LOCATED ON A CORNER SITE IN THE VICINITY OF THE SUBHASH PLACE BUSINESS DISTRICT
AND THE METRO STATION. THE MAIN HAAT IS SET BACK FROM THE STREET AND IS ACCESSED BY A PUBLIC
PLAZA THAT LINKS TO THE METRO STATION AND THE BUSINESS DISTRICT. THE PLAZA HAS BEEN DESIGNED AS A
RECREATIONAL SPACE AND INCLUDES A PLAY AREA FOR CHILDREN INTEGRATED WITH THE ADJOINING
STREET.

DORMITORY
ART
GALLERY

TOILETS

FOOD STALLS

OPEN AIR
THEATER
SHOPS

S
H
O
P
S

CONFE
RENCE

PITAMPURA TV TOWER

S
H
O
P
S

TICKET
COUNTER

ART
GALLERY

FOOD STALLS

DILL HAAT (PITAMPURA)

RESTA
URANT

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

CONCEPT:

THE DELHI METRO ON THE FRONT


SIDE PASSING ABOVE THE HAAT. IT
WAS NOT ALLOWED TO CONSTRUCT
ANY HIGH STRUCTURE DUE TO THE
METRO BRIDGE. THE AREA BELOW
THE METRO BRIDGE WAS INITIALLY
THE AREA AS GREEN AREA AND
SITTING. TWO COLUMN OF METRO
ARE INCLUDED IN THE SITE.
THE EXISTING SITE UNDER THE
METRO BRIDGE WAS ALSO INCLUDED
TO UTILIZE THE AREA AND MAINTAIN
GREEN. APPROVAL FROM METRO
WAS TAKEN FOR THIS.

THE DESIGN OF THE PROJECT


WAS SHAPED BY TWO GOALS.
THE FIRST WAS TO CREATE AS
SPACE TRTHET IS HUMANE
AND RESPECTS THE NEEDS
OF ALL USERS- BOTH
VISITORS AND THE
CRAFTPEOPLE WORKING IN
THE HAAT.
THE SECOND WAS TO
ESTABLISH A BENCHMARK IN
THE DESIGN OF SIMILAR
PUBLIC SPACE IN THE CITY.

SITE CONDITION:
THE OVER ALL AREA AVAILABLE
WAS APPROXIMATELY 2.9
HECTARES. THE SITE ITSELF
POSED THE GIGANTIC TV TOWER
JUST BEHIND IT, ATTACHED TO
THE REAR PORTION OF THE SITE.
IT WAS NOT ALLOWED TO
CONSTRUCT ANY HIGH
STRUCTURE DUE TO RAYS OF TV
TOWER.

THE PROJECT HAS NEARLY 100 CRAFTS STALLS, FOOD


COURTS, A SPICE MARKET, AN ART GALLERY, AN
AMPHITHEATRE, A RESTAURANT AND CONFERENCE
FACILITY. THE BUILDINGS ARE SINGLE-STORIED AND
BUILT AROUND LANDSCAPED COURTS AND PLAZAS. THE
FRONT PART OF THE HAAT HAS BEEN ELEVATED TO
PROVIDE A PARKING SPACE FOR AROUND 350 VEHICLES.
A ROAD ALONG THE PERIMETER OF THE SITE PROVIDES
ACCESS TO SUPPORTING INFRASTRUCTURE THAT
INCLUDES A DORMITORY FOR VISITING CRAFTSPEOPLE.

SITE ANALYSIS:

USE OF DIFFERENT SHAPES OF BLOCK TO SHOW DIVERSITY


AN CENTRAL AXIS OF SYMMETRY IS CREATED STARING FROM THE TV TOWER TO THE ENTRANCE, ALONG WHICH MIRROR IMAGES OF THE BLOCKS ARE
PLACED.

THE BUILDINGS, CONSTRUCTED IN EXPOSED BRICK AND STONE, WITH SHADY


VERANDAHS HAVE BEEN INSPIRED BY THE VERNACULAR ARCHITECTURE OF THE
REGION. THE UPPER LEVEL PLAZA BUILDINGS HAVE VAULTED GREEN ROOFS A
DESIGN FEATURE USED FOR THE FIRST TIME IN A PUBLIC SPACE IN THE CITY. THE
GREEN ROOFS AND PLAZAS ARE IRRIGATED WITH RECYCLED WATER PRODUCED
BY AN ONSITE SEWAGE TREATMENT PLANT.
THE PROJECT IS A BARRIER-FREE ENVIRONMENT AND IS BUILT ON PRINCIPLES OF
UNIVERSAL DESIGN.

DILL HAAT (PITAMPURA)

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

A/C HALLS AND ART GALLERY

TICKET COUNTER

O.A.T

FOOD STALLS

S.T.P

TEMPORARY CRAFT SHOPS

TOILETS

INTERNATIONAL CUSINES

DILL HAAT (PITAMPURA)

CRAFT SHOPS

DORMITORY
PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

DILL HAAT (PITAMPURA)

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

DILLI HAAT AT PITAMPURA


SITE AREA: 2.9 HECTARES (7 ACRES)
BUILT-UP AREA: 29,000 SQ.M
ARCHITECT: PRADEEP SACHDEVA,
DESIGN ASSOCIATES, NEW DELHI
COMPLETED: APRIL 2008

DILLI HAAT AT INA


SITE AREA: 6 ACRES, APPROX. 100M x
300M
ARCHITECT: PRADEEP SACHDEVA,
DESIGN ASSOCIATES, NEW DELHI
BUILT UP AREA: 3190 SQM
GROUND COVERAGE: 12%
DATE OF COMPLETION: DECEMBER
I993

CIRCULATION IS LINEAR AND FLOW IS EASY. EVERY ACTIVITY IS


WELL CONNECTED AND VISUALLY AND PHYSICALLY
APPROACHABLE.
THE O.A.T IS PLACED AT THE REAR END OF THE SITE WHICH IS
NOT VISUALLY CONNECTED BUT PHYSICALLY APPROACHABLE
BY THE PATHWAY.

CIRCULATION IN THE 1ST HALF OF THE SITE IS GOOD. BUT AS AN


SHOPPING MARKET A LINEAR LANE AND SHOPS ON BOTH SIDES
LIKE DILLI HHAT INA WOULD HAVE BEEN A BETTER OPTION.
THE 2ND HALF OF THE CONSISTING THE O.A.T AND THE FOOD
STALLS IS NIETHRE VISUALLY NOR PHYSICALLY PROPERLY
CONNECTED.

DILL HAAT (INA, PITAMPURA)

PRESENTED BY,

VAISHNAVI RAJ
4TH YR. A

THE SELECTION OF MATERIAL, CONSTRUCTION AND LAYOUT WAS MADE TO


MAXIMIZE THERMAL EFFICIENCY AND MINIMIZE ENERGY CONSUMPTION. NEARLY
ALL AREAS ARE ILLUMINATED BY NATURAL DAYLIGHT AND ARE NATURALLY
VENTILATED. THE BRICK AND STONE USED IN THE PROJECT HAVE BEEN SOURCED
FROM THE SURROUNDING REGION. MATERIALS WERE SELECTED FOR THEIR
DURABILITY AND ENDURING QUALITIES. THE BUILDING VOCABULARY HAS BEEN
KEPT UNDERSTATED AND THE SCALE INTIMATE TO ENSURE THAT THE BUILDINGS
DO NOT OVERWHELM THE CRAFTS BEING SOLD.