Sei sulla pagina 1di 27

1. Where does The Red Pony take place?

(a) San Francisco, California.


(b) A small town in New Mexico.
(c) We never learn.
(d) Salinas, California.
2. Who is Billy Buck?
(a) A farmer.
(b) A banker.
(c) A ranch hand.
(d) A preacher.
3. For whom does Billy Buck work?
(a) No one -- he is a wandering worker.
(b) Himself.
(c) The Tiflin family.
(d) The city.
4. What is Billy Buck best known for?
(a) His fair banking practices.
(b) His skill with horses.
(c) His ability to make crops grow.
(d) His fiery sermons.
5. When does Billy Buck get up?
(a) At sunrise.
(b) It depends on the day.
(c) Before sunrise.
(d) Very late.
6. When does Billy Buck first go into the ranch house every day?
(a) When he discusses finances with the Tiflins.
(b) Whenever he wants to; he has a key.
(c) When it is time for daily prayer.
(d) When Mrs. Tiflin rings the iron triangle.
7. How old is Jody Tiflin when the novel begins?
(a) Four.
(b) Ten.
(c) Fourteen.
(d) Eleven.

8. What color hair does Jody Tiflin have?


(a) Red.
(b) Black.
(c) Brown.
(d) Blond.
9. What color eyes does Jody Tiflin have?
(a) Grey.
(b) Brown.
(c) Green.
(d) Blue.
10. What kind of shoes does Jody Tiflin wear in late summer?
(a) Big boots because of all the rain.
(b) Sandals.
(c) Flip-flops.
(d) None.
11. What is a common breakfast in the Tiflin household?
(a) Fresh turkey sandwiches.
(b) Oatmeal.
(c) None -- they are very poor.
(d) Eggs, bacon, and biscuits.
12. How is Jody's character first described?
(a) As very naughty.
(b) As loud and obnoxious.
(c) As spoiled and rich.
(d) As obedient and shy.
13. How is Carl's character first described?
(a) As an outgoing community leader.
(b) As a disciplinarian.
(c) As a silly, fun-loving father.
(d) As a religious man.
14. When the novel opens, what are Carl and Billy going to do?
(a) Delivery the Christmas sermon.
(b) Go to New York City to see about another loan.
(c) Harvest the crops for the first time.
(d) Drive six old cows to the butcher.

15. Who is Doubletree Mutt?


(a) One of Jody's dogs.
(b) One of Jody's cats.
(c) Jody's pet toad.
(d) Joday's pet racoon.
16. Who is Smasher?
(a) Jody -- it's his nickname.
(b) One of Jody's dogs.
(c) The name of the bull on the ranch.
(d) Jody's pet cat.
17. How high is the corn when the novel first opens?
(a) Exactly even with Jody.
(b) Over Jody's head.
(c) It hasn't sprouted yet.
(d) Knee high.
18. How do the cow-pumpkins look when the novel first opens?
(a) They are still too small to see.
(b) They are green and small.
(c) They are large and ready for harvesting.
(d) They are enormous and expected to win a prize at the state fair.
19. Where does Jody get drinks of water from while walking around the ranch?
(a) A Thermos he always carries with him.
(b) A pipe outlet from a cold spring.
(c) He has to go back to the kitchen.
(d) A river on their property.
20. Where are pigs prepared for slaughter and slaughtered on the ranch?
(a) In a special barn.
(b) Beneath the cypress.
(c) They aren't -- they are taken off property for this.
(d) Right near the kitchen so they can be cleaned easily.
21. What is the "carrion" that Jody mentions the buzzards are helpful with?
(a) Dead flesh.
(b) Poisonous buzzards.
(c) Leftover crops.
(d) Seeds that need to be spread.

22. How does Jody get to school?


(a) He takes the school bus.
(b) Carl drives him.
(c) Billy Buck usually lets him ride a horse.
(d) He walks.
23. What time does Jody usually come home from school?
(a) Noon (for lunch) and three o'clock.
(b) After sunset, to be safe.
(c) Four o'clock.
(d) Six o'clock.
24. What does Jody have to do when he comes home from school every day?
(a) Milk the cows.
(b) He just gets to play like a normal kid.
(c) His homework.
(d) His afternoon chores.
25. What kind of gun does Jody have?
(a) A .22.
(b) A .44.
(c) A .25.
(d) A cap gun.
26. When will Jody be allowed to have cartridges for his gun?
(a) When he saves up enough money to buy some.
(b) When he is no longer grounded for failing his classes.
(c) When he is 12.
(d) When he is 14.
27. When Carl and Billy first return from being gone when the novel opens, what does Jody
smell on their breath?
(a) Nothing -- they are very, very thirsty for water.
(b) Beer.
(c) Milk.
(d) Brandy.
28. How does Jody feel when Carl and Billy are taking him out to show him his pony for the
first time?
(a) Nervous.
(b) Excited.
(c) Mad because he wanted a bike instead.
(d) Angry at having to get up so early.

29. How does the pony's coat and mane look when Jody first sees them?
(a) Long and braided.
(b) Shiny and beautiful.
(c) Rough and tangled.
(d) Short and stubbly.
30. How does the pony respond to Jody when he reaches for it for the first time?
(a) It licks his fingers because they taste like bacon from breakfast.
(b) It is very, very shy.
(c) It nuzzles up to him.
(d) It bites Jody.
31. Where did Carl get the pony from?
(a) He never says.
(b) He found him.
(c) A neighbor.
(d) A sheriff's auction.
32. What item did Carl and Billy get to go with the pony?
(a) A special rope.
(b) A saddle.
(c) A new, small barn.
(d) Horseshoes.
33. What does Jody initially want to name the pony?
(a) Carl.
(b) Gabilan Mountains.
(c) Red.
(d) Prancer.
34. What does Billy suggest Jody name the pony?
(a) Gabilan.
(b) Billy.
(c) Red.
(d) Uni, since he looks like a unicorn.
35. What does the pony's name mean?
(a) Friend.
(b) Strength.
(c) Hawk.
(d) Rock.

36. Who does Jody first show his new pony to?
(a) The neighborhood preacher.
(b) His teacher.
(c) Six boys from school.
(d) No one -- he keeps it hidden away.
37. How is Billy's horse often described?
(a) As the most beautiful horse in the county.
(b) As nothing special to look at.
(c) As an average horse but with crazy eyes.
(d) As looking almost exactly like Billy.
38. How does Jody's mom feel about his dedication to the red pony?
(a) She is angry that it keeps him from his chores.
(b) She is angry that it keeps him from school.
(c) She is proud.
(d) She doesn't really care one way or the other.
39. How does Billy often perform at local rodeos?
(a) Terribly.
(b) About average.
(c) He is too old - he usually just judges.
(d) Very well - he often wins first place.
40. How does Jody prepare for riding his pony once it is ready?
(a) He rides a horse with his dad.
(b) He rides a sawhorse.
(c) He practices with pillows when no one is looking.
(d) He rides the other horses.
41. How does Gabilan respond to being bridle trained?
(a) He surrenders almost immediately.
(b) He only responds to Billy.
(c) He is rambunctious.
(d) He only responds to Jody.
42. What gift does Carl give Jody to help him with riding his pony?
(a) A whip.
(b) A new saddle.
(c) Special riding pants.
(d) An old pair of spurs.

43. By which holiday does Carl tell Jody he can ride his pony?
(a) Easter.
(b) Halloween.
(c) Christmas.
(d) Thanksgiving.
44. Why is Jody so concerned about the rain and his pony?
(a) He knows his horse hates rain.
(b) He doesn't want his pony to get spooked.
(c) He thinks it is bad for horses to get wet.
(d) He hates the way wet horses smell.
45. Where is the infected lump located on the pony?
(a) Its ear.
(b) Its leg.
(c) Its jaw.
(d) Its chest.
46. As Jody's pony gets sicker, what life-saving procedure must Billy do to keep it alive?
(a) Give it alcohol to keep it calm.
(b) Keep it drugged.
(c) Cut a hole in its windpipe.
(d) Amputate its leg.
47. Where does Jody sleep while his pony is sick?
(a) With the pony.
(b) With his mom and dad.
(c) In Billy's quarters.
(d) In his own bed.
48. What ominous sign does Jody see that lets him know his pony has died?
(a) Rain clouds.
(b) Buzzards.
(c) A rattlesnake.
(d) An owl on a fence.
49. What season is it when Chapter 2 opens?
(a) Midsummer.
(b) Christmas.
(c) Winter.
(d) Spring.

50. What kind of animal does Jody kill for the first time when Chapter 2 opens?
(a) A spider.
(b) A bird.
(c) A rat.
(d) A cat.
51. How does Jody kill the animal that he kills for the first time when Chapter 2 opens?
(a) With a slingshot.
(b) With his gun.
(c) He makes his dog go attack it.
(d) With his hands.
52. How does Jody dispose of the body of the animal he kills when Chapter 2 opens?
(a) He cuts it into pieces and throws them into the bushes.
(b) Hid hides it in the hay in the barn.
(c) He buries it.
(d) He lets his dog take it away.
53. How does Jody feel about the Gabilan mountains when Chapter 2 opens?
(a) He is frightened of them.
(b) He finds them mysterious.
(c) He doesn't think about them one way or the other.
(d) He is amazed at their beauty.
54. How can Jody tell the man approaching his house in Chapter 2 is older?
(a) He smells him.
(b) He knows the man and knows that he is old.
(c) By the way he walks.
(d) He can see his long beard right away.
55. What is the Gitano carrying when he first arrives at the Tiflin ranch?
(a) A rifle.
(b) A fur coat.
(c) A gunny sack.
(d) A bag of fruit as a gift.
56. What color hair does Gitano have?
(a) White.
(b) Blond.
(c) Black.
(d) None -- he is bald.

57. What unique item is Gitano wearing when he first arrives at the Tiflin ranch?
(a) Very expensive boots.
(b) A Stetson hat.
(c) Leather chaps.
(d) A necklace made of cow teeth.
58. Where does Gitano claim to be born?
(a) On another planet.
(b) On the Tiflin ranch.
(c) In the mountains.
(d) In New Mexico.
59. What does Jody's mother do when she meets Gitano for the first time?
(a) Cooks him dinner right away.
(b) Gets very scared and starts to cry.
(c) Sends for Jody's father.
(d) Takes his packages and suitcases.
60. How does Jody's father react when he meets Gitano for the first time?
(a) He refuses to talk to him.
(b) He tells him he is not needed at the ranch.
(c) He is honored to have such a wise guest.
(d) He threatens him with a gun.
61. How long does Carl say Gitano can initially stay for?
(a) Two weeks.
(b) One week.
(c) One night and breakfast.
(d) Three days.
62. Where does Gitano stay while at the Tiflin ranch?
(a) The barn.
(b) Outside.
(c) The old bunkhouse.
(d) In Jody's room.
63. Where does Jody initially think Gitano comes from?
(a) Heaven.
(b) The past.
(c) A foreign country.
(d) Out of the big mountains.

64. What color skin does Gitano have?


(a) Dark.
(b) Light.
(c) Very freckly.
(d) It's hard to tell because he's been burned.
65. What kind of information is Jody eager to get out of Gitano?
(a) What his family was like long ago.
(b) What the mountains are like.
(c) How much money he is carrying with him.
(d) Where he came from.
66. Why does Jody initially invite Gitano down to the barn?
(a) To meet his red pony.
(b) To find a more comfortable place to sleep.
(c) To see the stock.
(d) To get him away from his angry father.
67. How many healthy horses do Gitano and Jody watch at the watering trough?
(a) Five.
(b) Seven.
(c) Four.
(d) Six.
68. Who is Easter?
(a) Carl's first horse.
(b) All of these answers are correct.
(c) A horse that is about to die.
(d) A horse that really isn't any good anymore.
69. What would Carl like to do with Easter?
(a) Work him until he dies.
(b) Sell him.
(c) Just let him relax and be.
(d) Shoot him.
70. What would Billy Buck like to do with Easter?
(a) Work him until he dies.
(b) Shoot him.
(c) Just let him relax and be.
(d) Sell him.

71. What kind of horse was Easter when he was younger?


(a) Lazy and annoying.
(b) Stubborn and strong-willed.
(c) Expensive but worthless.
(d) Beautiful and strong.
72. What kind of contests does Billy Buck win on Easter?
(a) Showmanship.
(b) Jousting.
(c) Racing.
(d) Rodeo.
73. Who cooks dinner the day Gitano arrives on the Tiflin ranch?
(a) Jody.
(b) Gitano's wife.
(c) Gitano.
(d) Mrs. Tiflin.
74. Where does Gitano claim to have relatives?
(a) In California.
(b) In Monterey.
(c) In New Mexico.
(d) In Mexico.
75. Where does Carl suggest Gitano go after he leaves the Tiflin ranch?
(a) To a neighbor's ranch.
(b) Back to wherever he came from.
(c) Monterey.
(d) To the town square so he can get a job.
76. When Mrs. Tiflin talks about Gitano staying, what does Carl do?
(a) Slap her.
(b) Cut her off.
(c) Change his mind.
(d) Ignore her.
77. How does Gitano leave his first dinner with the Tiflins?
(a) Without a word.
(b) He falls asleep at the dinner table.
(c) Drunk.
(d) Grateful and thankful.

78. What item does Jody find Gitano polishing?


(a) A gun.
(b) A rapier.
(c) A crucifix.
(d) An old necklace.
79. Why does Gitano eventually make Jody leave his lodgings for the night?
(a) Because he is trying to steal things.
(b) All of these answers are correct.
(c) Because he wants to sleep.
(d) Because he finds Jody incredibly annoying.
80. What does Gitano eat for breakfast the day after he arrives at the Tiflin ranch?
(a) Nothing; he doesn't appear for breakfast.
(b) Oatmeal.
(c) Biscuits only.
(d) Bacon and eggs.
81. What item does Gitano leave behind when he leaves the Tiflins?
(a) A bag.
(b) A gun.
(c) Nothing; he steals from them.
(d) A sack of old coins.
82. What makes Carl think that Easter is dead the morning Gitano leaves?
(a) Because he did not show up with the other horses.
(b) Because he found his body.
(c) Because he saw buzzards circling.
(d) Because he can smell death out in the horse stalls.
83. Who is Jess Taylor?
(a) A neighbor of the Tiflins.
(b) Jody's brother.
(c) Gitano's son.
(d) Another stranger who appears at the house.
84. Who does Jess Taylor say he saw riding Easter?
(a) A beautiful woman.
(b) Jody.
(c) Gitano.
(d) Billy Buck.

85. What does Jess Taylor report the horse rider was carrying?
(a) Something made of wood.
(b) Something shiny.
(c) Lots of empty sacks.
(d) A small child.
86. What does Carl think Gitano has stolen from him?
(a) Money.
(b) Guns.
(c) Furniture.
(d) Old family heirlooms.
87. What has Gitano actually stolen from Carl?
(a) Guns.
(b) Nothing other than his horse.
(c) Money.
(d) A necklace.
88. Where does Jess report Gitano was heading?
(a) Toward the Mexico border.
(b) Nowhere in particular.
(c) Into the mountains.
(d) Into the next town over.
89. How does Carl react to the confirmation that Gitano is with Easter?
(a) He laughs.
(b) He doesn't care one way or the other.
(c) He sets up a search party.
(d) He gets furiously angry.
90. What does Carl think Gitano has saved him from?
(a) A week's worth of unwanted houseguests.
(b) Bad luck.
(c) The plague.
(d) Dealing with Easter when he dies.
91. What does Jody do after he learns Gitano has died?
(a) Goes through his memento box.
(b) His homework.
(c) Shoot more animals.
(d) Gaze at the mountains.

92. How does Jody feel after Gitano leaves?


(a) Angry.
(b) Sad.
(c) Jealous.
(d) Happy.
93. Why does Jody feel the way he does after Gitano leaves?
(a) He feels badly for how he treated Gitano.
(b) He wanted to go with him.
(c) He's not sure.
(d) He feels silly for letting his father get robbed.
94. How old is Jody when Chapter 2 concludes?
(a) 10.
(b) 14.
(c) 11.
(d) 17.
95. After Gitano leaves the Tiflin ranch, what does Jody picture him doing?
(a) Heading off for many years of new adventures.
(b) Robbing another family of their valuables.
(c) Riding into the mountains with his rapier.
(d) Coming back to get Jody.
96. What does Mrs. Tiflin say after Gitano leaves?
(a) She gets in a huge fight with Carl.
(b) She blames the whole thing on innocent Jody.
(c) Nothing; she isn't in the scene when Chapter 2 ends.
(d) She cries heavily.
97. What season is it when Chapter 3 opens?
(a) Fall.
(b) July 4th.
(c) Winter.
(d) Springtime.
98. What does Jody put in his lunchbox on his way home from school in Chapter 3?
(a) Beautiful rocks.
(b) Lots of small animals.
(c) Leaves.
(d) Strange pieces of metal he finds along the roadside.

99. What makes Jody excited about seeing the mailbox when Chapter 3 opens?
(a) It has been bashed in.
(b) It is new.
(c) He has been told he can paint it however he likes.
(d) The flag is open.
100. What items are in the mailbox when Jody returns home from school in Chapter 3?
(a) The flute Jody had ordered a few weeks earlier.
(b) A dead squirrel.
(c) A birthday present from Jody's grandmother.
(d) A catalog and a newspaper.
101. What does Jody do with his surprise-filled lunchbox when he returns home from school?
(a) He hides it in his room.
(b) He leaves it in the mailbox.
(c) He leaves it with his mother.
(d) He buries it under the porch.
102. Who is Nellie?
(a) Jody's cousin.
(b) A neighbor's horse.
(c) A female horse on the Tiflin ranch.
(d) Jody's schoolteacher.
103. Whose ranch has Jody been told to take Nellie to?
(a) Billy Buck's.
(b) Jess Taylor's.
(c) No one's.
(d) A stranger's.
104. Why has Jody been told to take Nellie to someone else's ranch?
(a) He hasn't been told to take her anywhere.
(b) To see if any of the neighbors would want to buy her.
(c) To breed her.
(d) To see how much she would get at auction.
105. How long does Billy say it takes for a colt to be born?
(a) Nine months.
(b) Two months.
(c) One week.
(d) Nearly a year.

106. What article of clothing does Carl pin something on of Jody's when he sets off with
Nellie?
(a) Inside his sock.
(b) On his undershirt.
(c) On his shoe.
(d) Inside his overalls.
107. What happens to Nellie while Jody is trying to take her somewhere?
(a) She falls and breaks her head.
(b) She spooks and runs off into the mountains.
(c) She breaks free from Jody's rope.
(d) He never takes her anywhere, so nothing happens.
108. Who picks up Jody and puts him on a horse for safety?
(a) Jess Taylor.
(b) Carl.
(c) Billy Buck.
(d) Mrs. Tiflin.
109. How is Jody picked up and put on a horse for safety?
(a) By his overall straps.
(b) By his arm, which has been injured.
(c) By his shirt.
(d) By his hair.
110. What does Jody have to eat at Jess Taylor's ranch in Chapter 3?
(a) Breakfast foods.
(b) Two pieces of pie.
(c) A huge turkey dinner.
(d) A slice of bread only, as the Taylors are very poor.
111. Who answers most of Jody's questions about the colt that is supposed to be coming?
(a) Jess Taylor.
(b) Mrs. Tiflin.
(c) Billy Buck.
(d) Carl.
112. What kind of horse does Jody fantasize about having?
(a) He just wants his red pony back.
(b) A stallion.
(c) A little baby colt.
(d) A huge, black horse.

113. What nickname does Jody give to his imaginary horse?


(a) "Black Demon."
(b) "Gabilan."
(c) "Black Beauty."
(d) "Black Racer."
114. What does Jody imagine doing with his imaginary horse?
(a) Helping the sheriff.
(b) Winning rodeo contests.
(c) Being asked by the president to catch a criminal.
(d) All of these answers are correct.
115. When does Nellie finally begin to show signs of pregnancy?
(a) On Christmas day.
(b) In September.
(c) Unfortunately, she never does.
(d) In April.
116. What does Billy Buck say about how Nellie is handling her pregnancy?
(a) That she is comforted by Jody only.
(b) The she only thinks she is pregnant but really isn't.
(c) That she has gone crazy.
(d) That she has "turned nice."
117. Why is Jody so worried about Nellie?
(a) She is acting very strangely.
(b) He just worries about everything anyway.
(c) He doesn't want her to die like his pony did.
(d) Carl will beat him if anything happens to the horse.
118. Where does Jody spend most of his time during January?
(a) At school trying to distract himself.
(b) In the house, worrying.
(c) With Nellie in her stall.
(d) With his mother, just like a small child.
119. What does Carl tell Jody about his work with Nellie?
(a) That he needs to relax -- a lot.
(b) That he needs to not be so attached to the horse.
(c) That he has done a good job.
(d) That he needs to focus on school more and horses less.

120. When Jody wakes up crying in Chapter 3, what does his mother say to calm him down?
(a) To try to wake up and start over again.
(b) To eat a cookie as a treat and then go back to bed.
(c) To remember that dreams aren't real.
(d) To be quiet so he doesn't anger Carl.
121. How does Carl react to finding Jody sneaking back into bed after checking on Nellie in
the middle of the night?
(a) He laughs and stays up to talk with Jody.
(b) He is torn between pride and anger.
(c) He beats Jody.
(d) He is furious.
122. When Jody is worried about Nellie, what does Carl tell Jody about Billy?
(a) That Billy is paid well and works hard for his money.
(b) That they can't afford anyone better than Billy so Jody better pray to help things out.
(c) That Billy will be fired if anything happens to the horse.
(d) That he's the best horseman around.
123. What does Carl tell Jody not to blame on Billy?
(a) The horse sickness that is going through the town.
(b) The death of his red pony.
(c) His bad grades at school.
(d) Their financial troubles.
124. How does Jody know Nellie is going into labor?
(a) She won't let anyone near her.
(b) She is incredibly hungry.
(c) She is having spasms.
(d) She has run out of the barn.
125. What problem does Billy find with Nellie's pregnancy?
(a) That Nellie has a tumor inside, not a baby.
(b) That she is going to have twins.
(c) That the colt is turned the wrong way.
(d) That the colt is already dead before it is born.
126. How does Billy know there is a problem with Nellie's pregnancy?
(a) He had a dream about something being wrong.
(b) Nellie is too big for a regular pregnant horse.
(c) Nellie is acting funny.
(d) He can feel the colt inside.

127. What does Billy do to try to fix Nellie's problem with the delivery?
(a) Get help from the neighbors.
(b) Turn the colt around inside.
(c) Drug Nellie.
(d) Pray.
128. What does Billy end up doing to Nellie?
(a) Selling her to a neighbor as she lay dying.
(b) Giving her a warm bath to calm her down.
(c) Calming her with hot mash.
(d) Killing her with a hammer.
129. Why does Billy tell Jody to go outside when Nellie is supposedly in labor?
(a) So he can charge people admission at the door.
(b) So he can stand guard.
(c) So he doesn't see Billy kill Nellie.
(d) So he can keep Carl away.
130. How does Billy eventually get the baby colt out?
(a) He doesn't; Nellie isn't really pregnant.
(b) He helps Nellie give birth.
(c) He cuts open Nellie.
(d) He reaches in and grabs it.
131. How do the other horses react when Nellie is supposedly giving birth?
(a) They are very aware of what is going on and are agitated.
(b) They all break free and start running around the ranch.
(c) They are clueless.
(d) They become very quiet.
132. What is the colt born in?
(a) The colt is never born, actually.
(b) A strange tumor of some kind.
(c) A twisted mess of pus.
(d) The placenta.
133. How does Billy free the colt once it is born?
(a) He uses a knife to cut it free.
(b) Nothing, because there is no real colt; the horse only thought it was pregnant.
(c) He washes it off by himself.
(d) He tears the sac open with his teeth.

134. What does Billy tell Jody to do after he is done helping with the birth?
(a) Send all the neighbors home.
(b) Go get Mrs. Tiflin.
(c) Go get hot water and a sponge.
(d) Go get Carl right away.
135. What time is it when Jody first leaves the barn after the horse's birth?
(a) Mid-afternoon.
(b) Lunch.
(c) Dawn.
(d) Midnight.
136. What role does Carl play in the horse's birth?
(a) None; he isn't there.
(b) He comforts Jody.
(c) He is busy bossing everyone around.
(d) He is strangely quiet in the corner.
137. What role does Mrs. Tiflin play in the horse's birth?
(a) She helps comfort the newborn calf.
(b) She helps comfort Jody.
(c) She helps comfort Nellie.
(d) None; she is sleeping.
138. What does Jody decide to name the new colt?
(a) We never find out.
(b) He doesn't want to name something that has died.
(c) There is no colt for him to name.
(d) Jody, Jr.
139. What month is it when Chapter 4 opens?
(a) March.
(b) August.
(c) December.
(d) July.
140. What animals are living under the haystack on the Tiflin ranch?
(a) Racoons.
(b) Mice.
(c) Skunks.
(d) Cats.

141. Who does Billy say must grant permission for anything that is done on the ranch?
(a) Carl.
(b) Jody.
(c) Mr. Jessup.
(d) Himself.
142. How does Jody plan on getting rid of the animals that are living under the haystack on
the Tiflin ranch?
(a) By lighting the hay on fire and burning them out.
(b) By hunting them out with his dogs.
(c) By buying a cat for the ranch.
(d) By setting skunk traps.
143. What is Carl carrying in his hand when he first makes an appearance in Chapter 4?
(a) Flowers for Mrs. Tiflin.
(b) Something white.
(c) An injured animal.
(d) A new puppy.
144. How does the Tiflin family learn that Mrs. Tiflin's father will be coming to visit?
(a) By telegram.
(b) Through word of mouth passed along by the neighbors.
(c) By letter.
(d) He just appears.
145. How much advanced notice do the Tiflins have of Grandfather's visit?
(a) None; they find out the day he is supposed to arrive.
(b) One week.
(c) Three days.
(d) One month.
146. What is the one thing Jody remembers his grandfather talking about?
(a) Alcohol.
(b) Women.
(c) His time in Spain.
(d) Indians.
147. What does Mrs. Tiflin claim was the biggest thing in her father's life?
(a) Serving in the Spanish War.
(b) Having her get married.
(c) Crossing the plains.
(d) Meeting his wife.

148. Where does Jody offer to meet his grandfather?


(a) Out on the road.
(b) At the front door with his sailor suit on.
(c) At the bus station.
(d) At the train station.
149. How does Jody's grandfather arrive at the ranch?
(a) By foot.
(b) By car.
(c) By cart and horse.
(d) By bus.
150. How much does Grandfather say Jody has grown when he first sees him?
(a) Not very much at all.
(b) Nearly a foot!
(c) About six inches.
(d) About one inch.
151. How does Jody feel about Grandfather's comment about how much he has grown?
(a) Proud.
(b) Angry.
(c) Shy.
(d) Embarrassed.
152. Who is Riley?
(a) The Tiflin's pet cat.
(b) Jody's friend at school.
(c) Jody's pet snake.
(d) The Tiflin's big boar.
153. What does Jody tell Grandfather has happened to Riley?
(a) He was suspended from school for using bad words.
(b) He was eaten by a coyote.
(c) He shed his skin for the first time.
(d) He was smothered by a haystack.
154. What does Billy Buck do to show his respect for Grandfather?
(a) Washed his clothes.
(b) Taken his hat off.
(c) Shaved mid-week.
(d) Gotten a haircut.

155. Why does Billy Buck respect Grandfather so much?


(a) Because he feels they are kindred spirits.
(b) Because Grandfather saved his life once.
(c) Because he is the owner of the property.
(d) Because he is an elder.
156. Who is Mule-tail Buck?
(a) The Tiflin's neighbor.
(b) Grandfather's best friend.
(c) Grandfather's traveling companion.
(d) Billy Buck's father.
157. What does Mule-tale Buck do for a living?
(a) He used to be a colonel in the army.
(b) He used to be an artist.
(c) He was a mule packer.
(d) He used to breed horses.
158. How long does Grandfather say he is planning to stay with the Tiflins?
(a) One month.
(b) Two weeks.
(c) Two months.
(d) One week.
159. During the first dinner with Grandfather, what does Billy say makes people hungrier?
(a) Being idle.
(b) Being in bad weather.
(c) Staying in the same location all the time.
(d) Moving around.
160. What topic does Grandfather bring up during his first dinner at the Tiflin ranch?
(a) His love of brandy.
(b) His crossing the plains.
(c) His time with the Spanish army.
(d) His need for more food than most people.
161. What interrupts Grandfather's storytelling the first night he is visiting the Tiflins?
(a) A small fire in the kitchen.
(b) A moth in the room that Billy and Carl try to catch.
(c) A very loud noise from outside.
(d) A neighbor's cry for help.

162. Where does everyone sit after dinner when Grandfather is first visiting?
(a) In a very old tree on the property.
(b) Outside on the porch.
(c) In front of the fireplace.
(d) In Jody's room to help him fall asleep.
163. What role did Grandfather play in the traveling group when he was crossing the plains?
(a) He was responsible for rationing water.
(b) He was a horseman.
(c) He was a leader of sorts.
(d) He was a hunter.
164. Who is the only person to encourage Grandfather's storytelling during his first night at
the Tiflins?
(a) Mrs. Tiflin.
(b) Billy Buck.
(c) Carl.
(d) Jody.
165. What does Jody plan to do in the early morning after his Grandfather has arrived?
(a) Wake up early and bring his grandfather breakfast in bed.
(b) Wake up early and go through his grandfather's stuff.
(c) Wake up early to make sure he's around when his grandfather wakes up.
(d) Kill the mice in the haystack.
166. What reason does Mrs. Tiflin give about why it takes Grandfather so long to rise in the
morning?
(a) Because he is lazy.
(b) Because he moves slower as a result of his old age.
(c) Because he feels unwelcome in their house.
(d) Because he dresses with care.
167. What does Grandfather overhear in the Tiflin kitchen the morning after he arrives?
(a) Billy saying that he has lost his respect for him.
(b) Carl complaining about his endless storytelling.
(c) Jody saying that he smells like an old man.
(d) Mrs. Tiflin talking about his failing memory.
168. What does Carl tell Grandfather in front of everyone about what Grandfather has
overheard?
(a) "I didn't mean it."
(b) "Billy didn't mean it."
(c) "Jody didn't mean it."
(d) "Ruth didn't mean it."

169. How does Grandfather react to what he overhears in the kitchen the morning after he
arrives?
(a) He becomes furiously angry.
(b) He is hurt a little by it.
(c) He laughs it off.
(d) He pretends he didn't hear anything.
170. Why does Grandfather think Jody wants to listen to his stories so much?
(a) Because he is trying to get his dad mad again.
(b) Because he is trying to be respectful.
(c) Because he is just patronizing him.
(d) Because he is still a boy.
171. How does Grandfather react to Jody's invitation to help in the mouse hunt?
(a) He lectures Jody about treating all creatures kindly.
(b) He says he'll help but doesn't really do anything.
(c) He gets very excited.
(d) He declines.
172. What does Grandfather mean by the term "westering"?
(a) Learning to read the wind when it blows west.
(b) Holding on to your past when you should really let it go.
(c) Looking too much into the future without understanding how you got into the present.
(d) Getting a huge group of people across the country/out West.
173. What does Grandfather say has happened to his appetite for "westering"?
(a) It just gets worse and worse everyday.
(b) It has disappeared.
(c) It has started to consume him.
(d) It has become stronger with time.
174. Why does Grandfather hate the ocean?
(a) His wife drowned in the ocean.
(b) He thinks there are evil spirits in it.
(c) It stopped him from going farther west.
(d) He is ignorant and is afraid of so much water.
175. What drink does Jody offer to make for his Grandfather when they are sitting on the
porch discussing "westering"?
(a) A brandy.
(b) Ice water.
(c) Iced tea.
(d) Lemonade.

176. Why does Grandfather accept Jody's offer for a drink when they are sitting on the porch
discussing "westering"?
(a) Because Jody offers him his favorite drink.
(b) Because he is thirsty.
(c) Because he sees Jody's face and wants to be polite.
(d) All of these answers are correct.
177. Why is Mrs. Tiflin suspicious of Jody's request to get his Grandfather a drink?
(a) She knows Jody likes to play jokes on her.
(b) She thinks Jody is going to put something in it before giving it to Grandfather.
(c) She knows her father never accepts drinks unless it's mealtime.
(d) She thinks he secretly wants one for himself.
178. When Jody finally brings Grandfather his drink, where does he sit?
(a) He decides to stand as a sign of respect.
(b) At his feet.
(c) On the porch swing.
(d) On his lap.
179. Why does Carl lose his temper and make Grandfather leave?
(a) Because Grandfather is filling Jody's head with stories.
(b) He doesn't.
(c) Because he has had it with Grandfather's crazy stories.
(d) Because Grandfather is drunk all of the time.
180. Why is Mrs. Tiflin crying at the end of the novel?
(a) She isn't.
(b) She is sad about her father's death.
(c) She is tired of her life.
(d) She wants Jody to stay a little boy forever.

1. D
2. C
3. C
4. B
5. C
6. D
7. B
8. D
9. A
10. D
11. D
12. D
13. B
14. D
15. A
16. B
17. B
18. B
19. B
20. B

41. C
42. D
43. D
44. C
45. C
46. C
47. A
48. B
49. A
50. B
51. A
52. A
53. B
54. C
55. C
56. A
57. B
58. B
59. C
60. B

81. A
82. A
83. A
84. C
85. B
86. B
87. B
88. C
89. A
90. D
91. D
92. B
93. C
94. C
95. C
96. C
97. D
98. B
99. D
100. D

121. B
122. D
123. B
124. C
125. C
126. D
127. B
128. D
129. C
130. C
131. A
132. D
133. D
134. C
135. C
136. A
137. D
138. A
139. A
140. B

21. A
22. D
23. C
24. D
25. A
26. C
27. D
28. A
29. C
30. D
31. D
32. B
33. B
34. A
35. C
36. C
37. B
38. C
39. D
40. B

61. C
62. C
63. D
64. A
65. B
66. C
67. A
68. B
69. D
70. C
71. D
72. D
73. D
74. B
75. C
76. B
77. A
78. B
79. C
80. A

101. C
102. C
103. B
104. C
105. D
106. D
107. C
108. A
109. A
110. B
111. C
112. B
113. A
114. D
115. B
116. D
117. C
118. C
119. C
120. A

141. A
142. B
143. B
144. C
145. A
146. D
147. C
148. A
149. C
150. D
151. A
152. D
153. D
154. C
155. A
156. D
157. C
158. B
159. D
160. B

161. B
162. C
163. C
164. D
165. D
166. D
167. B
168. A
169. B
170. D
171. D
172. D
173. B
174. C
175. D
176. C
177. D
178. B
179. B
180. A