Sei sulla pagina 1di 5

Chapter 1

Physics and Measurement


Multiple Choice
1. Which of the following products of ratios gives the conversion factor to convert
miles per hour

h
mi
to meters per second

s
m
?
a.
mi
f 5280

f
in 12

cm 2.54
in 1

cm 100
m 1

s 3600
h 1
b.
mi
f 5280

f
in 12

in 1
cm 2.54

m 1
cm 100

s 3600
h 1
c.
f 5280
mi 1

in 12
f 1

cm 2.54
in 1

m 1
cm 100

h 1
s 3600
d.
mi
f 5280

f
in 12

in 1
cm 2.54

cm 100
m 1

s 3600
h 1
e.
mi
f 5280

f
in 12

in 1
cm 2.54

cm 100
m 1

h 1
s 3600
2. The density of an object is defned as:
a. the volume occupied by each unit of mass.
b. the amount of mass for each unit of volume.
c. the weight of each unit of volume.
d. the amount of the substance that has unit volume and unit mass.
e. the amount of the substance that contains as many particles as 12 grams of
the carbon-12 isotope.
3. If you drove day and night without stopping for one year without exceeding the
legal highway speed limit in the United States, the maximum number of miles
you could drive would be closest to:
a. 8700.
b. 300 000.
c. 500 000.
d. 1 000 000.
e. 32 000 000.
1
Physics and Measurement 2
4. The term
2
2
1
v
occurs in Bernoullis equation in Chapter 15, with

being the
density of a fuid and
v
its speed. The dimensions of this term are
a.
2 5 -1
T L M
b.
2
MLT
c.
-2 -1
T ML
d.
-2 9 -1
T L M
e.
-2 3 -1
T L M
5. Which of the following quantities has the same dimensions as kinetic energy,
2
2
1
mv
?
Note:
-2
LT ] [ ] [ = =
;
L ] [ =
and
-1
LT ] [ =
.
a.
ma
b.
mvx
c. mvt
d.
mgh
e.
mgt
6. The quantity with the same units as force times time, Ft, with dimensions
-1
MLT is
a.
mv
b.
mvr
c. r mv
2
d.
ma
e.
r
mv
2
7. The equation for the change of position of a train starting at
m 0 =
is given by
3 2
2
1
bt at x + =
. The dimensions of b are
a.
-3
T
b.
-3
LT
c.
-2
LT
d.
-1
LT
e.
-1 -1
T L
Physics and Measurement 3
8. One mole of the carbon-12 isotope contains
23
10 022 . 6 atoms. What volume in

m
3
would be needed to store one mole of cube-shaped childrens blocks 2.00 cm
long on each side?
a.
18
10 8 . 4
b.
22
10 2 . 1
c.
23
10 0 . 6
d.
24
10 2 . 1
e.
24
10 8 . 4
9. Which of the following products of ratios gives the conversion factors to convert
meters per second

m
s






to miles per hour

mi
h






?
a.
mi
f 5280

f
in 12

in 1
cm 2.54

m 1
cm 100

h 1
s 3600
b.
mi
f 5280

f
in 12

cm 2.54
in 1

cm 100
m 1

s 3600
h 1
c.
mi
f 5280

f
in 12

in 1
cm 2.54

m 1
cm 100

s 3600
h 1
d.
f 5280
mi 1

in 12
f 1

cm 2.54
in 1

m 1
cm 100

h 1
s 3600
e.
f 5280
mi 1

in 12
f 1

cm 2.54
in 1

cm 100
m 1

h 1
s 3600
10. One U.S. fuid gallon contains a volume of 231 cubic inches. How many liters of
gasoline would you have to buy in Canada to fll a 14 gallon tank? (Note:
3 3
cm 10 L 1
+
= .)
a. 53
b. 21
c. 14
d. 8
e. 4
Open-Ended Problems
11. The standard kilogram is a platinum-iridium cylinder 39 mm in height and
39 mm in diameter. What is the density of the material?
12. A 2.00 m by 3.00 m plate of aluminum has a mass of 324 kg. What is the thickness
of the plate? (The density of aluminum is 2.70 10
3
kg/m
3
.)
13. What is the mass of air in a room that measures 5.0 m 8.0 m 3.0 m? (The
density of air is 1/800 that of water).
Physics and Measurement 4
14. The basic function of a carburetor of an automobile is to atomize the gasoline and
mix it with air to promote rapid combustion. As an example, assume that 30 cm
3

of gasoline is atomized into N spherical droplets, each with a radius of
-5
10 2.0 m. What is the total surface area of these N spherical droplets?
Physics and Measurement 5
Chapter 1
Physics and Measurement
1. d
2. b
3. c
4. c
5. d
6. a
7. b
8. a
9. d
10. a
11. 21 475 kg/m
3
12. 2.00 cm
13. 150 kg
14. 45 000 cm
2