Sei sulla pagina 1di 10

S GIAO DC VA AO TO QUNG NAM

TRNG THPT CHUYN NGUYN BNH KHIM


K THI OLYMPIC TRUYN THNG 30 - 4 LN TH 15
THI NGH MN: TING NH ! L"P :10
MULTIPL# CHOIC# $U#%TION%
I& P'()(*(+, -5./0
& C'((/1 2'1 3(45 3'(/1 6)514*7)15 8942 7/ 84()(6):15 57;;141)2*, ;4(. 2'1
(2'14/
1. A. parachute B. champagne C. chivalry D. churchgoer
2. A. inIlexible B. elegant C. experiment D. recollection
3. A. breakIast B. already C. Ieasible D. heather
4. A. resign B. resound C. resonant D. resource
5. A. cleared B.hatred C. sacred D. wicked
<& C'((/1 2'1 3(45 3'(/1 /241// 892214) 7/ 57;;141)2 ;4(. 2'92 (; 2'1 (2'14/ 7) 19:'
+4(68& C74:*1 = <= C (4 > 2( 7)57:921 2'1 :(441:2 9)/314&
6. A. development B. competitive C. immediate D. sympathetic
7. A. vocational B. employer C. minority D. reasonable
8. A. analysis B. destination C. presidentia D. apprehension
9. A. exploration B. Iacilities C. scientiIic D. educational
10. A. temperature B. acquaintance C. photography D. distinctive
K#Y:
1 ? 3 4 5 @ A B C 10
> > C > > > <
II& R1957)+ :(.841'1)/7() -?0./0
R195 2'1 89//9+1/ 9)5 :'((/1 2'1 D1/2 9)/314
P9//9+1
As Christmas evolved in the United States, new customs were adopted and many
old ones were reworked. The legend oI Santa Claus, Ior example, had origins in Europe
and was brought by Dutch settlers to New York in the early 18
th
century. Traditionally,
Santa Claus Irom the Dutch Sinter Klaas was depicted as a tall, digniIied, religious
Iigure riding a white horse through the air. Known as Saint Nicholas in Germany, he was
1
S phach
usually accompanied by Black Peter, an elI who punished disobedient children. In North
America he eventually developed into a Iat, jolly old gentleman who had neither the
religious attributes oI Saint Nicholas nor the strict disciplinarian character oI Black Peter.
Santa`s transIormation began in 1823, when a New York newspaper published the
poem A Visit from Saint Nicholas, which Clement Clark Moore had written to amuse his
daughter. The poem introduced many Americans to the story oI a kindly saint who Ilew
over housetops in a reindeer-drawn sleigh. Portraits and drawings oI Santa Claus by
American illustrator Thomas Nast Iurther strengthened the legend during the second halI
oI the 19
th
century. Living at the North Pole and assisted by elves, the modern Santa
produced and delivered toys to all good children. By the late 19
th
century he had become
such a prominent Iigure oI American Iolklore that in 1897, when Virginia O`Hanlon
wrote to the New York Sun newspaper asking iI Santa was real, she received a direct
answer: 'Yes, Virginia, there is a Santa Claus.
1. Who brought the legend oI Santa Claus to the USA according to the passage?
A. Sinter Klaas B. Saint Nicholas
C. A German D. Dutch settlers
2. Santa Claus was traditionally described as a
A. tall man who could walk through the air
B. Iat, jolly, old man
C. religious Iigure
D. Iat man riding a white horse
3. Santa Claus in North America was depicted as
A. a man with the strict disciplinarian character oI Black Peter
B. a good old man with less religious character
C. one with religious attributes oI Saint Nicholas
D. a jolly man on horseback
4. Who was Black Peter?
A. an elI accompanying Saint Nicholas
B. an elI who rode a white horse
C. one oI the disobedient children
D. a popular traditional Iigure
5. What word is closest in meaning to attributes?
A. symbols oI a person B. natural qualities
C. eIIects D. outer appearance
6. Where did the legend oI Santa Claus come Irom?
A. the North Pole B. Europe
C. North America D. the City oI New York
7. 1823 was mentioned as a year when
A. Clement Clark Moore wrote his Iirst poem
B. Clement Clark Moore`s poem made him popular
C. Saint Nicholas visited New York
D. the image oI Santa Claus was transIormed
8. According to Clement Clark Moore`s poem
A. Santa Claus had nothing diIIerent in appearance Irom the traditional one
B. Santa Claus had wings and could Ily
2
C. Santa Claus liked poetry
D. Santa Claus was a kindly saint who Ilew over housetops in a sleigh
9. The answer Yes, Virginia, there is a Santa Claus is an illustration Ior the Iact that
A. the New York Sun was popular with children
B. Santa Claus was a prominent Iigure at that time
C. newspapers are unreliable
D. Virginia O`Hanlon was a reader oI the New York Sun
10. Which oI the Iollowing statements is TRUE?
A. Santa Claus was an imaginary old man created by artists based on traditional
Iigures
B. Living in the North Pole, Santa Claus visited children at Christmas
C. Santa Claus was a real Iigure living in northern America
D. Santa Claus was a story based on Saint Nicholas and Black Peter
K#Y: 1. D 2.C 3. B 4. A 5. B 6. B 7 D 8 D 9. B 10. A
P9//9+1 <
AlIred Bernhard Nobel, a Swedish inventor and philanthropist, bequeathed most oI his
vast Iortune in trust as a Iund Irom which annual prizes could be awarded to individuals
and organizations who had achieved the greatest beneIit to humanity in a particular year.
Originally, there were six classiIications Ior (62/29)57)+ contributions designated in
Nobel`s 37**, including chemistry, physics, physiology or medicine, literature and
international peace.
The prizes are administered by the Nobel Foundation in Stockholm. In 1969, a prize
Ior economics endowed by the Central Bank oI Sweden was added. Candidates Ior the
prizes must be nominated in writing a qualiIied authority in the Iiled oI competition.
Recipients in physics, chemistry, and economics are selected by the Royal Swedish
Academy oI Sciences; and physiology or medicine by the Caroline Institute; in literature
by the Swedish Academy; and in peace by the Norwegian Nobel Committee appointed
by Norway`s parliament. The prizes are usually in Stockholm on December 10, with the
King oI Sweden oIIiciating, an 9884(847921 tribute AlIred Nobel on the anniversary oI
his death. Each ()1 includes a gold medal, a diploma, and a cash award oI about one
million dollars.
1: What does this passage mainly discuss?
A. The Nobel prizes B. AlIred Bernhard Nobel
C. Swedish philanthropy D. Great contributions to mankind
2: Why were the prizes named Ior AlIred Bernhard Nobel?
A. He won the Iirst Nobel prize Ior his work in philanthropy
B. He is now living in Sweden
C. He leIt money in his will to establish a Iund Ior the prizes
D. He serves as chairman oI the committee to choose the recipients
3: How oIten are the Nobel prizes awarded?
A. Five times a year B. Once every two years
3
C. Once a year D. Twice a year
4: The word '(62/29)57)+ in line 3 most closely means .
A. recent B. exceptional
C. unusual D. established
5: The word '37** in line 4 could best be replaced by .
A. Nobel`s wishes B. a legal document
C. a Iuture intention D. a Iree choice
6: A Nobel prize would NOT be given to .
A. an author who wrote a novel B. a doctor who discovered a vaccine
C. a diplomat who negotiated a peace D. a composer who wrote a symphony
7: The word 'one in paragraph 2 reIers to .
A. tribute B. anniversary
C. candidate D. prize
8: The word 'appropriate in the passage most closely means .
A. prestigious B. suitable
C. customary D. transitory
9: Which individual or organization serves as administrator Ior the trust?
A. The King oI Sweden
B. The Nobel Foundation
C. The Central Bank oI Sweden
D. Swedish and Norwegian academies and institutes
10: Why are the awards presented on December 10?
A. It is a tribute to the King oI Sweden.
B. AlIred Bernhard Nobel died on that day.
C. That date was established in AlIred Nobel`s will.
D. The Central Bank oI Sweden administers the trust
K#Y:
1 ? 3 4 5 @ A B C 10
C C < < > > < < <
III& G67515 :*(E1 21/2
C'((/1 2'1 D1/2 3(45 2'92 ;72/ 19:' +98 (; 2'1 89//9+1& (10ms)
National Health Service (NHS) (1) ambulances are available and Iree Ior
cases oI sudden (2) or collapse, Ior accidents and Ior doctors` urgent call.
Special (3) services, such as Iree dental treatment and (4) and
immunization oI children against certain (5) diseases, are provided under the
NHS to saIeguard the health oI (6) women and young children. Free Iamily
planning advice and (7) is available Irom general practices (GPs) and Iamily
planning clinics. Nation-wide screening programmes Ior breast canner and cervical
cancer are available to the most (8) age groups among women. Improvements in
the provision and (9) oI cancer services are a major priority. The blood (10)
services collect over 2.5 million donations a year Irom voluntary unpaid donors.
1. A. emergent B. emergency C. urgent D. urgency
4
2. A. illness B. disease C. pain D. sore
3. A. prevent B. preventing C. preventive D. prevention
4. A. vaccine B. vaccinate C. vaccinating D. vaccination
5. A. inIect B. inIecting C. inIection D. inIectious
6. A. pregnan B. pregnancy C. expecting D. expectant
7. A. treat B. treatment C. treating D. maltreatment
8. A. unsuspecting B. susceptible C. susceptibility D. susceptibly
9. A. avail B. available C. availability D. unavailable
10. A. transIuse B. transIused C. transIusing D. transIusion
K#Y: 1. B 2. A 3. C 4. D 5. D 6. A 7. B 8. B 9. C 10. D
FRITT#N T#%T%
I& G14D 21)/1/
C'((/1 2'1 :(441:2 H14D 21)/1 ;(4 19:' +98 (; 2'1 89//9+1& (10ms)
This time last year I (1) in the rain along a country road in France with a Iriend oI
mine. We (2) to go on a cycling holiday in Normandy. Neither oI us (3) to
France beIore, but we (4) some French Irom our time at school and we (5)
to brush up on the basics. Now we (6) iI we (7) the right decision. We (8)
our route careIully in advance, but we (9) one important thing, the
weather. It (10) solidly since our arrival and that night we (11) sleeping in
the waiting room at a railway station. Then the next morning as we (12) down a
steep hill my bike (13) on the wet road and I (14) . I (15)
immediately that I (16) my arm, and aIter a visit to the local hospital I (17)
the next train to Calais Ior the Ierry home. UnIortunately my parents (18)
me home Ior a Iortnight, and (19) away on holiday. So I (20) a miserable
couple oI weeks alone, reading Teach YourselI French.
1. A. cycled B. was cycling C. had cycled D. had been cycling
2. A. decided B. have decided C. had decided D. had been deciding
3. A. have been B. had been C. went D. was going
4. A. know B. knew C. have known D. had known
5. A. managed B. have managed C. would manage D. had managed
6. A. wonder B. are wondering C. will wonder D. were wondering
7. A. make B. made C. have made D. had made
8. A. planned B. have planned C. had planned D. had been planning
9. A. Iorgot B. had Iorgotten C. have Iorgotten D. were Iorgetting
10. A. has rained B. has been raining C. was raining D. had rained
11. A. ended up B. had ended up C. have ended up D. would end up
12. A. rode B. were riding C. had ridden D. had been riding
13. A. skidded B. was skidded C. was skidding D. was being skidded
14. A. Iell oII B. was Ialling oII C. was Iallen oII D. had Iallen oII
15. A. realize B. have realized C. realized D. had realized
16. A. broke B. have broken C. had broken D. had been breaking
5
17. A. caught B. have caught C. had caught D. would catch
18. A. didn`t expect B. weren`t expecting
C. haven`t expected D. hadn`t expected
19. A. went B. had gone C. were going D. have gone
20. A. spent B was spending C. have spent D. have been spending
K#Y:
1. B 2. C 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. C 9. B 10. D
11. A 12. B 13. A 14. A 15. C 16. C 17. A 18. B 19. B 20. A
II& P418(/727()/ 9)5 8'49/9* H14D/ -10./0
C'((/1 2'1 :(441:2 8418(/727()I 89427:*1 ;(4 19:' +98 (; 2'1 89//9+1&
The Moscow metro system is over sixty years old. Sometimes called 'the people`s
underground palace, it has stood (1) well to the passing oI time. It carries nine
million passengers a day at an average speed oI 42 kilometers per hour, and now, even
though it has run (2) oI money, it still oIIers impressive examples oI past splendor.
Tourists Irom all over the world come to look at the stations lined with granite and
marble and decorated with mosaics and chandeliers. Some oI the names have changed:
Ior example, Marx Prospekt has turned (3) Hunter`s Row. Some Muscovites Iind it
hard to take (4) the changes, but they are justly proud oI their underground and want
to look (5) it. Recently a strike was threatened, to Iorce the government to invest in
the system. The plan came (6) , and so a new line and new stations will be built.
The Moscow metro stands (7) among its international competitors Ior being almost
completely Iree oI advertising. Although that will change soon, transport managers have
promised to see (8) it that any advertising will be done tasteIully. Wherever you go
in the world, you won`t come (9) a grander or more impressive underground
system. Whether you`re a local, seeing your Iriends (10) or traveling to work, or a
tourist, visiting Moscow Ior the Iirst time, spare a moment to appreciate the works oI art
all around you, beIore going on with your journey.
1. A. up B. out C. by D. in
2. A. away B. down C. up D out
3. A. back B. into C. out D. against
4. A. up B. down C. in D. on
5. A. round B. into C. Ior D. aIter
6. A. oII B. out C. up D. in
7. A. over B. out C. up D. Ior
8. A. through B. to C. oII D. round
9. A. up B. out C. across D. to
10. A. Iorward B. oII C. out D. away
6
K#Y: 1.C; 2.A; 3.A; 4.D; 5.B; 6.A; 7.B; 8.D; 9.C; 10.C
Last week I went to visit my Iriend Fred. Fred is a great guy but at times he can really go
(1).... about things. We were speaking about some oI our Iriends and he came (2)
.... this incredible story about Jane. It seems she had butted (3).... while he
was harping (4).... his Iavorite complaint: Service in restaurants. Apparently, he
had been running (5).... Ior quite a while putting (6).... almost every
restaurant he had been to by rattling (7).... a list oI his visits to diIIerent
restaurants in town. I guess Jane Ielt that he was talking at her and was Ied up with it. She
went oII about what a rude person he was which shut him (8).... pretty quickly! I
thought about blurting (9).... that maybe she was right, but decided to clam (10)
.... in order to not upset him.
1. A. at B. in C. on D. up
2. A. out with B. down C. about D. under
3. A. in B. oI C. oII D. out
4. A. around B. up C. into D. on
5. A. to B. on C. out with D. in
6. A. down B. about C. aIter D. up
7. A. oI B. oII C. on D. outside
8. A. out oI B. on C. into D. up
9. A. around B. up C. out D. at
10. A. at B. on C. up D. in
K#Y: 1. A 2. D 3. B 4. C 5. D 6. A 7. B 8. B 9. C 10. B
III& F(45 ;(4./ -?0 ./0
%688*, 2'1 :(441:2 ;(4. (; 2'1 3(45 7) :98729* *12214& -10 8(7)2/0
1. He suIIered Irom constant ............ . SLEEP
2. The boy was very violent and his parents Iound him ............. . MANAGE
3. People in the village no longer use water in that well because oI its........ . PURE
4. 'Would you like some ...? - Lan asked. You must be tired aIter that long
walk. REFRESH
5. We have to take care oI our own .. Ior nobody else will do this Ior us.
POSSESS.
6. The city has over million ...... INHABIT
7. Be careIul ! That`s a .............. poison. DEAD
8. Street noise is one oI the .... oI living in a big city. ADVANTAGE
9. II we could Iind out the ... Ior cancer, thousands oI people would be saved
every year. PREVENT
10. The talks were totally .................. . We didn`t reach agreement on anything.
PRODUCE
K#Y: sleeplessness 2. unmanageable 3. impurity 4. reIreshments 5. possessions
7
6.inhabitants 7.deadly 8. disadvantages 9. prevention 10. unproductive
U/1 2'1 :(441:2 ;(4. (; 2'1 3(45 +7H1) 7) :98729*/ 2( :(.8*121 2'1 )6.D1415 /89:1/
7) 2'1 89//9+1 D1*(3&
1& /,)(),. 3& '9)5 5& .92'1.927:/ A& (3) C& /29)5
?& 41*, 4& ;4()2 @& 8(/727() B& 41/751 10& *7J1*,
K7)+ (; 2'1 F92:'.9J14/
For a period oI its history, the city oI Coventry had a considerable reputation as
the main center oI clock and watch-making in Britain, and Coventry timepieces made
then were (1) ............ with both quality and (2) .......... . Few people in the city today
will have heard oI Samuel Watson, but he almost (3) ............. paved the way Ior
Coventry`s involvement in the clock and watch business. He was at the (4)
................ oI the watch-making revolution in the 1680s, and although it is not known how
Watson became involved in the trade, he was a trailblazer Ior others.
Watson made his name in 1682 when he sold a clock to King Charles II and was invited
to be the King`s (5) ......................... . The Iollowing he began work on an astronomical
clock Ior the King, complete with planets and signs oI the zodiac, which took seven years
to build. It not only told the time oI day but also the (6) ......................... changes oI the
planets. Queen Mary acquired it in 1691 and it is still in the (7) ........... oI the Royal
Family.
He built several other clocks, and by 1690 the clamor Ior Watson`s clocks was such that
he leIt Coventry and took up (8) ........... in London. He became Master oI the London
Clockmakers` Company in 1692, which is testament to his (9) ............. in the growing
industry.
In 1712, Samuel Watson`s name disappears Irom the records oI the London
Clockmakers` Company, and the (10) ................ is that he died in that year.
KEY:
1. synonymous 3. single-
handedly
5. mathematician 7. ownership 9. standing
2. reliability 4. IoreIront 6. positional 8. residence 10. likelihood
IG& #44(4 751)27;7:927() -10 ./0
T'1 89//9+1 D1*(3 :()297)/ 10 144(4/& U)514*7)1 9)5 :(441:2 2'1.& -000 '9/ D11)
5()1 9/ 9) 1K9.8*1.
Leonardo DiCaprio is one oI the hotter young Iilm stars around at the moment. His Iace has
been on the covers oI all the top movies and young magazines over the last Iew months and
he has been the subject oI countless articles, rumours and showbiz gossip. Leonard doesn`t
like reading about him because 'I read things about me that I`ve never said in my liIe and
never did" .
Leonardo DiCaprio was born in Los Angeles on 11 November, 1974. He`s a Scorpio. His
Iull name is Leonardo Wilhelm DiCaprio. His mother is Germany and his Iather Italian-
American. They called him Leonardo because when his mother was still pregnant, he started
0
0
hottest................
.
.
8
kicking while she was stood in Iront oI a painting by Leonardo Da Vinci. His Iriends call
him Leo. He has a scar Irom when he was stinging by a Portuguese man-oI-war. His parents
separated beIore he was born, so his mother moved to a poor neighbourhood oI Hollywood
there Leo grew up . At school he was very good at imitating people, especially Michael
Jackson. This made him very popularly. His childhood hero was Poseidon, the Greek god oI
the sea.
AIter appearance in TV commercials and episodes oI Roseanne, he played the cast oI
Roseanne, the TV sitcom starring Kirk Cameron. Leonard played the part oI Luke, a
homeless boy. Lately, he played the part oI Jim Carroll in The Basketball Diaries. But he
has really become Iamous since he acted in the Iilm Titanic
K#Y:
1. young --~ youth 2. him --~ himselI 3. did--~ done 4.Germany--~ German
5. stood standing 6. stinging--~ stung 7. there --~ where
8. popularly --~popular 9. appearance --~ appearing 10. Lately --~ Later
G&O81) :*(E1 21/2/
L7** 7) 19:' )6.D1415 /89:1 372' ()1 9884(847921 3(45
*D142 #7)/217)
Best known (1) .. his Theory oI Relativity, Albert Einstein has been acknowledged (2)
.. one oI the greatest scientists in human society. Born in Germany in 1879, Einstein did
(3) .. in all his school subjects, with the (4) .. oI mathematics, which was his (5)
.. subject.
While (6) .. as a clerk in Switzerland, Einstein produced the Special Theory oI
Relativity. This theory states that mass, length and time change depending on (7) .. a
person looks at them. In 1915, Einstein published his General Theory oI Relativity. This
new theory created a controversy (8) .. many scientists did not agree with him. In the
end, simple experiments (9) .. Einstein to be correct. Einstein was (10) ..the Nobel
Prize Ior his work in physics.
K#Y:
1. Ior 2. as 3. poorly 4. exception 5. Iavourite/ Iavorite
6. working 7. how 8. because 9. proved 10. awarded
R195 2'1 ;(**(37)+ 89//9+1 9)5 6/1 ON# 3(45 2( ;7** 7) 19:' +98&
The Great (1)......oI Giza was built as a (2).....oI Pharaoh Cheops in 2720
BC. (3).......it was built a long time ago, its (4)........makes it one oI the
true (5)......oI the world. The Iour (6)......oI the pyramid are put almost
exactly on true north, south, east and west.
Explorations and detailed examinations oI the base oI the structure reveal many interesting
lines. Further (7)..... study indicates that (8)......represent a type oI line oI
events-past, present and Iuture. Many oI the (9).....have been interpreted and Iound to
coincide with known Iacts oI the past.
9
Was this super structure made by ordinary beings or one built by a race (10)....
superior to any known today?
K#Y:
1. pyramid 2. tomb 3. Although 4. construction 5. wonders
6. sides 7. scientiIic 8. these 9. events 10. Iar
GI& %1)21):1 249)/;(4.927() -?0 ./0
L7)7/' 19:' (; 2'1 ;(**(37)+ /1)21):1/ 7) /6:' 9 39, 2'92 72 7/ 9/ /7.7*94 9/ 8(//7D*1 7)
.19)7)+ 2( 2'1 (47+7)9* /1)21):1& U/1 2'1 3(45 +7H1) 9)5 (2'14 3(45/ )1:1//94,& >(
)(2 :'9)+1 2'1 ;(4. (; 2'1 +7H1) 3(45&
1. The Yeti has very rarely been seen at this attitude.
There have
2. It is not certain that Jones will get the job.
It is open
3. Everyone started complaining the moment the announcement was made.
No sooner
4. As I get older, I want to travel less.
The older
5. AIter six-year relationship, Martha and Billy have decided to get married. (KNOT)

6. At this very moment my wiIe may be arriving back home. (PROBABLY)

7. Noise is something that it is not possible Ior me to tolerate. (PUT)

8. He is becoming quite Iamous as an interviewer. (NAME)

9. He makes sure that he isn't associated with policies he disagrees with. (DISTANCES)

10.I really don't know what you're talking about. (FAINTEST)


K#Y:
1. There have been very Iew sightings oI the Yeti having been seen at this attitude.
2. It is open to doubt whether Jones will get the job.
3. No sooner had the announcement been made than everyone started complaining.
4. The older I get, the less I want to travel.
5. AIter six-year relationship, Martha and Billy have decided to tie the J)(2.
6. At this very moment my wiIe is 84(D9D*, arriving back home.
7. I Iind it impossible to 862 up with noise.
8. He is making quite a name Ior himselI as an interviewer.
9. He makes sure (that) he distances himselI Irom policies he disagrees with.
10. I don't have the Iaintest idea what you're talking about
T'1 1)5
10