Sei sulla pagina 1di 5

IfiDocumentnyar5.

qxd

2006-04-25

10:35 de.

Page 65

KREATV TLET

Tbori jtkok
AKADLYVERSENY
Hernytalpas: Elksztsknt egy tvonalat s az akadlyok helyt kell kijellni, a tbbi a csapatok dolga. Az els csapat elindul, letelepszik az els akadly helyn, kitall egy feladatot s vr a kvetkez csapatokra. A msodik csapat kis rhagyssal indul, megoldja az els csapat ltal elkpzelt feladatot, s tovbbmegy a msodik ponthoz, ahol k is kitallnak valamit. s gy tovbb Amikor az utols csapat is tvozott az els akadlytl, k is felkerekednek, s megoldjk a tovbbi csapatok ltal fellltott feladatokat. s gy vgl minden csapat vgigmegy az egsz plyn, s megoldja a tbbiek ltal kitlt feladatot, s feladja a sajtjt a tbbieknek. Falukutat: Minden csapat kap egy feladatlapot, amelyre a vlaszokat a teleplsen val portyzs, krdezskds sorn lehet megtallni. Adott id alatt minl tbb vlaszt kell megfejtenik. A krdsek formja pldul lehet kis versike, amelybl egy-egy kulcssz ki van pontozva, s a cl ezek ptlsa. s hogy mirl szlhat? Helytrtneti vonatkozs feladatok, hirdettblk tartalmai, sporteredmnyek (futballcsapat helyezse a bajnoksgban vagy legutbbi eredmnyk), a falu legjei (legidsebb/legfiatalabb lakos), egyes boltok knlata stb. Erdei/tematikus: Ebbl a kategribl egy j lmnyem a kuruc/labanc ellentthez tartozik. A csapatok a kuruc oldalhoz tartoznak, az akadlyokrl pedig nem lehet elre tudni, melyik oldalon vannak. A feladatok megfogalmazsa mind a kerettrtnethez alkalmazkodik. Lehet titkosrsfejts, harctanuls, olyan feladatok, amelyek tbb llomson megszerzett inft hasznlnak fel; j, ha van egy titkos jelsz is, a vgn pedig kincskeress trkp alapjn (a kincs lehet egy doboz sti is). rmt szerezni. Lehetleg nem anyagi beruhzsokkal, hanem semmibe sem kerl kedvessgekkel, pldul szpen sszelltott, mosolygs szendvics reggelire; virgcsokor a kirnduls sorn, vagy kiads, egymsra figyel beszlgets este. A legjobb, ha semmilyen korltozs nincs, mert az tletek trhza kimerthetetlen. Figyelem: ha tbor kzben elmegy valaki, vagy j emberek rkeznek, akkor rjuk is figyelni kell!

VETLKEDK
Sakkjtszma: Kt csapat s egy sakktbla szksges hozz. A csapatok felvltva kapnak egy-egy krdst, s csak akkor lphetnek a sakkban, ha helyesen vlaszoltak. Az a nyertes, aki megnyeri a jtszmt. Ehhez hasonlan mkdik egy csocss vltozat is. Itt a kt csapat csocszik, s ha valaki glt rg, akkor kap egy krdst, ha tudja a vlaszt, akkor rvnyes a gl; ha nem, akkor nem. Az a nyertes, aki tbb rvnyes glt szerez. Fele sem igaz: Hrom csapat, 1 jtkvezet s 3 vlaszol szksges. A jtkvezet felteszi a krdst. A vlaszol csapat vlaszthat egy vlaszolt, aki felolvas/elmond valamilyen vlaszlehetsget. A csapatnak el kell dntenie, hogy elfogadja vagy sem a vlaszt. Majd hasonlan a tbbi csapat is meghallgat egy-egy vlaszt, s dnt rla. Pontozs: aki elfogadja a jt: 2 pont, elutastja a jt: 2 pont, rosszat elutastja: 1 pont, rosszat elfogadja: 1 pont. Tematikus: Pldul ha a tborban egy bibliai knyvrl van sz, akkor az lehet a vetlked alapja is. Elre el kell dnteni, hogy a Biblia hasznlhat-e vagy sem. Az sszes feladat az adott tmhoz kapcsoldik: a knyv egy-egy szerepljt kell bemutatni, egy-egy jelenetet kell klnbz stlusban eladni, lkpet formlni, egy, a knyvben szerepl kiemelt trgyat megformlni, kvzkrdsekre vlaszolni, idzetet kitallni betk tippelsvel stb. Nemek prbaja: Egy lny- s egy ficsapat mrkzik az si vita eldntsre. Tipikusan ni s frfifeladatok szerepelnek felvltva: tbefzs/gombfelvarrs, nyakkendkts, kkuszgoly-kszts, autmrkk felismerse, ruhacmkk, mossi tmutatk magyarzata, pipa meggyjtsa (csak ha kellen ids a trsasg)

AZ EGSZ TBOR FOLYAMN JTSZHAT


Titkos testvr, azaz angyalkzs: Az els kzs program alkalmval mindenki felrja a nevt egy cetlire, bedobja egy kzs kalapba, majd mindenki hz egy cetlit. A tbor sorn mindennap ennek a szemlynek kell valami

65

IfiDocumentnyar5.qxd

2006-04-25

10:35 de.

Page 66

MEGMOZGAT
Japn foci: Terpeszben egy kzs krbe ll mindenki, gy, hogy a lbfejek sszernek. Egy labdt passzolgatnak bent a jtkosok elrehajolva. Cl: a sajt kapu (terpesz) megvdse, illetve valahol mshol a labdt kijuttatni a krbl. Akinek a lbai kztt a labda kiment a krbl, az kiesik, szkl a kr, a vgn 2 gyztes marad. Kgyfog: Kezdetben van egy fog, a tbbiek meneklnek. Ha a fog elkap valakit, akkor megfogjk egyms kezt s gy prblnak jabb embereket elkapni. Ha sikerlt, akkor tovbb n a kgy, amelynek nem szabad elszakadnia a kergetzs alatt. Partiznos: A kidobs egy alapvltozata, kt trfl van, azok mgtt pedig az ellenfl hadibzisa. Kezdetben a csapatkapitnyok kivtelvel mindenki a sajt trfeln van. Ha valakit kidobnak, az megy a bzisra. Ha mindenki elfogyott, akkor kerl a csapatkapitny a trflre, ha is kiesik, akkor az ellenfl gyztt. Ha valaki elkapja a labdt, akkor nem esik ki. A trfl s a bzis kztt lehet, st rdemes passzolgatni, sszejtszani. Szmos j jtklers olvashat a Keresztyn Ifjsgi Egyeslet kiadsban megjelent jtkgyjtemnyben, amely kis krtykbl ll, gy praktikusan hasznlhat, illetve az internetes Jtkhz jtkszobjban. http://www.jatekhaz.skicc.hu/htmlm/jat/2000jatm.htm Bekldte Olbrich Anik

jtknak akkor van vge, ha a jtkosok mr kptelenek felidzni a mondatokat. A jtknak csak nyertesei vannak, hiszen sok kacagssal jr. Befejezsknt rdemes lerajzolni azt a teremtmnyt, amelyet gy a rsztvevk megalkottak.

PARLAMENTI TBBSG (1520 veseknek)


Rakj ngy szket kiemelt helyre (parlament), a tbbit pedig rendezd krbe. Egy szk resen marad. Minden jtkos neve felkerl egy paprlapra, amit aztn sszekeverve ossz szt. gy mindenki j nevet kap, s a jtkban nem a szemly, hanem a nv szmt, ami azonban folyamatosan gazdt cserl. Indulskor ltess kt fi- s kt lnynevet visel fiatalt a parlamentbe. Az hvhat maga mell valakit, akinek jobbjn res szk van, s a jtkot nehezti, hogy a hv s a hvott fl mindig nevet cserl. A jtknak akkor van vge, ha abszolt tbbsg alakul ki a parlamentben. Ngy finv esetn a fik, ngy lnynv esetn pedig a lnyok gyznek.

TRDRE CSAPKODS (1520 VESEKNEK)


Idelis ltszm: 10-12 f. A jtkosok krben lnek, s mindenkinek a jobb keze a jobb szomszdja bal trdn, a bal keze pedig a bal szomszdja jobb trdn van. Egy csapsnl az ramutat jrsval megegyez irnyban halad a kr, kt csapsnl megfordul az irny. Aki hibzik, kiesik. Bekldte Hulej Enik

A JOBB OLDALAMON LV SZK RES (812 veseknek)


Rakjatok krbe a rsztvevk szmnl eggyel tbb szket. Mindig az szlalhat meg, akinek a jobbjn lv szk res, s hvhat valakit maga mell. A tbor elejn ismerkeds jtk lehet, ksbb kiegszthet indoklssal, pldul: Azrt hvom X. Y.-t, mert tegnap dlutn jt jtszottunk. Lehet nehezteni bibliai nevekkel is.

SORVERSENYEKBEN HASZNLHAT
n

BIBLIAI NVNL FELLLNI (812 veseknek)


Kt lpcsben rdemes jtszani. Elszr a gyerekek javaslatai alapjn kerljenek bibliai nevek egy kartonlapra, s felrskor rviden be is mutathatk a felsorolt szemlyek. Msodszor rakd krbe a szkeket. Ha a paprrl hangzik el egy bibliai nv, akkor a gyerekek felllnak; amikor modern nv kvetkezik, lve maradnak. Aki hibzik, kiesik.

n n n n

Kiskanllal vizet thordani egy lavrbl egy pohrba, amg az megtelik. Egy sepr nyelnek vghez kell illeszteni a homlokot, krbefordulni 5x s a clba befutni. Gyufsdoboz tadsa orron. Vizes lufi doblsa sorban, egyms utn. Kicsomzds. Egy nagy paprlapot letenni a fldre, amelyre rll a csapat. A szl fjja a hajt, vatosan meg kell lkni a csapatot, akinek akr az egyik lba is beler a vzbe, kiesett. Kzben folyton cskkenteni kell a terletet. Egy kicsire felfjt lufit kell mindenki bokjra ktni, a cl taposssal kipukkasztani az ellenfl lufijt.

ELVESZTETTEM ZSEBKENDMET NEKEM VAN (1520 veseknek)


Mindenki gy kezdi a mondatot, hogy nekem van s tetszs szerint folytatja. Pldul: hossz orrom. A kvetkez jtkos megismtli az elhangzs sorrendjben az addigiakat, s kiegszti egy jabbal. A Nem kell hozz nekelni. Krben llnak a gyerekek, kis terpeszben. Egy jtkos megy a krn kvl, valaki mgtt elejti a rongyot, aztn futni kezd. A msiknak el kell kapnia. Ha a menekl ber a helyre, mr a msiknak kell eldobnia a rongyot.

66

IfiDocumentnyar5.qxd

2006-04-25

10:35 de.

Page 67

ZENFZET
Ez nem annyira jtk, inkbb kedves dolog. Mindenkinek kszl egy fzet rlapokbl, ltalban 23 rlap van fektetett formban flbehajtva s sszetzve. Rajta mindenkinek a neve. Ebben lehet zenni brkinek, csak szalonkpes mdon. A tbor vgn a fzetet haza lehet vinni.

MACSKA S EGR
Kszteni kell egy macskabrt s egy kutyabrt kartonra, akkort, hogy elfrjen egy gyerek tenyerben. Ezenkvl egy-egy cetlit macska s kutya felirattal, s egr felirattal annyit, hogy mindenkinek jusson cetli. Minden gyerek hz egy cetlit, gy megtudja, macska, kutya vagy egr lett. Egy nagy lapra fel kell rni: dgltt egerek, ide iratkoznak fel azok, akiket a macska elkapott. A macska els feladata megszerezni az brt. Utna kezddik a vadszat. Akinek felmutatja az brt, azt megette. Szably, hogy egyszerre mindig csak egy egeret szabad elkapni. A kutya dolga elkapni, tetten rni a macskt. Msik alapszably, hogy dgltt egr nem beszl, teht nem szabad elmondani, ki a macska. Minden este lehet gyanstani, legalbb hrom l egrnek egyszerre, ugyanazt a szemlyt, pontos indoklssal. Ha a macska lebukik, j jtkot lehet kezdeni. Ha nem, az egerek megdglenek, fel kell rni a nevket a listra.

KI MIT TUD?
Az utols este lehet rendezni, brki benevezhet brmilyen mutatvnnyal, nekkel, tnccal stb.

MINDENT VAGY SEMMIT


A krdsek pontokat rnek, 100, 200, 300 stb. A csoport vlaszt krdst, ha jl vlaszol, a pont az v, ha rosszul, a krds rtkt le kell vonni. Az induls ltalban 1000 ponttal trtnik. Ha a csoport nem tudott vlaszolni, msik csoport kaphatja meg a krdst, amennyiben kri, termszetesen kevesebb pontrt, s ha nem jl felelnek, az is levonand.

FKA-RNSZARVAS JTK
A gyerekeket tbb sorban egyms mg lltjuk. Van egy fka s egy rnszarvas. (Eredetileg macska s egr, de egy finn lny tantotta ezt, gy lett fka s rnszarvas.) A rnszarvas kergeti a fkt. Van egy jtkvezet. A gyerekek oldalra nyjtva felemelik a karjukat, hogy az ujjak vgnl sszerjenek. gy 3-4 sor keletkezik. A fka csak ezekben a sorokban szaladhat, a kezek alatt tbjnia nem szabad. A jtkvezet dolga segteni a fkt, gy amikor az veszlybe kerl, tapssal fordthat a menetirnyon. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek elfordulnak 90 fokot, gy megvltozik a futsi lehetsg is. Amikor a rnszarvas elkapta a fkt, jra kezddhet a jtk.

MINS JTK
Csoportokban vannak a versenyzk, minden csoport 1000 minrl indul. A krdsek rtke halakban van meghatrozva (1 halas, 2 halas stb.). Hrom hal r egy kenyeret, a cl minl tbb kenyr sszegyjtse. A jtkvezet mindig licitre teszi fel a krdst. A krds rtke pldul 2 hal, kikiltsi ra 100 mina. Kezddik a licit, aki a legtbbet adja rte, az a krds, a pnzt mindenkppen le kell vonni, hiszen megvsrolta a krdst. Ha j a vlasz, megkapja a halakat, ha nem, nem kap semmit. Fontos, hogy mindig csak a csapatkapitny licitlhat, neki kell hangosan bemondani az sszegeket, de a csoporttal meg kell beszlni. Figyelni kell arra is, nehogy elvesztsk az sszes pnzket. Ha elfogy a pnz, el lehet adni a halakat s kenyereket a banknak pnzrt. Az nyer, aki a vgn a legtbb kenyeret gyjti ssze.

EVOLCIS JTK
Mindenki tojs kezdetben. Ez azt jelenti, hogy guggolva jrkl krbe, klbe szortott kezvel tgeti a fejt s mondogatja: tojs, tojs, tojs. Kt tojs tallkozik, k-papr-ollt jtszanak, amelyik nyer, az feljebb jutott, s csirke lett belle. Ekkor knykben behajltott kezt lengeti, mintha csirke lenne, s mondja: csirke, csirke, csirke. Kt csirke tallkozik, k-papr-ollt jtszanak, aki nyer, abbl madr lesz. A karjt lengetve megy tovbb. Kt madr tallkozik, k-papr-oll, aki nyer, abbl lesz a szupermen, kill oldalra. A lnyeg, hogy tojs csak tojssal, csirke csak csirkvel s madr csak madrral jtszhat. Minden kategriban egy fog megmaradni. A gyerekek szeretik. Bekldte Dek gota

HIT HARCA TRA


Akadlyverseny a tbor tmja alapjn.

SZEREZD MEG A SAPKT


A sapkt letesszk valahova, tle egyenl tvolsgra annyi szket helyeznk el, ahny csoport van. A csoport a szk kr telepszik, egy kivlasztott l a szkre, neki kell majd elkapni a sapkt. Amint elhangzik a krds, aki tudja a vlaszt, szalad a sapkrt. Amelyik csoport embere elkapta a sapkt, az a krds. Itt is pontot rnek a krdsek, nehzsg szerint egyre tbb pontot. Mindig az a csoport krhet krdst, amelyik megvlaszolta az elzt. Rossz vlasz esetn itt is le kell vonni. Aki szalad a sapkrt, annak kell vlaszolni a krdsre, teht a csapatnak el kell neki mondania a vlaszt, mieltt szalad a sapkrt. Ha nem tudnak vlaszolni, a kvetkez leggyorsabb csapat a krds, vagy lehet rgtn tovbb menni.

HDPTS
Az Atlantic Bridge nemzetkzi ifjsgi tborban a hdpts volt a tbor tmit s jtkait meghatroz vezrfonal. Csapatokra osztottak minket, gy beszlgettnk s jtszottunk mindennap. A csapatoknak egy napon l hidat kellett ptenik. Legalbb kett 10-10 fs csapat sszellt, egymssal szemben, s glya viszi a fi-

67

IfiDocumentnyar5.qxd

2006-04-25

10:35 de.

Page 68

t tartssal sszekulcsoltk karjukat. Az gy kpzdtt hd egyik szln bemszott valaki a karok kz, s a hd alkotelemeinek kzsen el kellett juttatniuk t a hd tls oldalra. abban a helyzetben mozgskptelen volt, csak a hd embereire szmthatott, akik egymssal szemben sszekulcsolt karjukat fllendtve, hullmos mozgsfolyamatban adtk tovbb egymsnak, prrl prra a hdon tmsz illett. Amikor azutn trt a hd tls oldalra, bellt az utols emberpr egyiknek helyre, s most az az ember ment a hd elejhez, hogy flmsszon, s a tbbiek ltal vgigdoblva tjusson a hdon. s gy tovbb, emberrl emberre slyra, korra, magassgra val tekintet nlkl mindenki tjutott a hdon. A hdptst folytattuk l vzen: a kzeli folyn marmonkannk, fadeszkk, zsinrok segtsgvel a 80-100 fs tborlakossg kzsen hidat ptett. Olyat, ami trt a foly tloldalra, s t lehetett menni rajta. Ehhez a jtkhoz kell pr elms ember, aki megtervezi a hidat, s pr gyorsagy szervez, aki leosztja a tborozknak a rszfeladatokat. A jtkot viszonylag sekly vzen lehet csak jtszani, htultje, hogy nagyon sokig elhzdhat, mire elkszl a hd: 6-7 ra, addigra a tborozk megunjk, megheznek, s vgl csak pr lelkes ember marad a helysznen, akik nem adjk fel, amg nincs kszen a hd, s t nem megy rajta az els ember. Amikor azonban elkszl, akkor mindenki meglheti azt a felemel rzst, hogy sajt keznkkel, kzsen felptettnk valamit, egy hidat, ami mg hasznlhat is a foly felett.

ra terleten lehet futni, valamint ha megszabjuk az idt arra, hogy hny msodperc elteltvel kell bellnia a meneklnek valaki mell.

MIRE J A SRALTT?
Ha be tudunk szerezni sok sralttet, vagy ksztnk kartonbl nagyobb nagysg korongokat, jl megmozgathatjuk a trsasgot. Jtszhatjuk kint is, bent is. A csatateret kettosztjuk ragasztcsk, madzag , a trsasgbl pedig kt csapatot alkotunk. A jtkvezet elosztja a korongokat, sraltteket, s sztszrja a kt csapat trfeln. A jtk cljaadott id alatt minl tbb sralttet tjuttatni az ellenfl oldalra. Termszetesen az a csapat nyeri a jtkot, akinl kevesebb korong/altt van. Fontos, hogy tilos sszegyjteni s egyszerre tdobni a korongokat. A jtkid lehet 1perc vagy 30 msodperc is.

AKADLYVERSENY
Kellkek: rengeteg vatta, Leukoplast, rugalmas plya A jtkosokat prba lltjuk magassguknak megfelelen. Egyms mell lltjuk ket, s egymshoz ktjk lbukat, kezket. Mindkettnek betmjk egymshoz kzelebb lv flt, s ugyangy bektjk szemket is. Ha minden rsztvevt bektztnk, indulhat a jtk. Egy kijellt plyn kell vgigmennik. Fontos, hogy ne egyszerre induljanak a betegek, hanem pr perc klnbsggel. 4 ponton kell megllniuk, ahol gygyulst nyerhetnek. Az a pros nyeri a jtkot, aki a leggyorsabban teljesti a tvot s a feladatokat. 1. megll: fontos, hogy valaki tra indtsa ket. Mondjuk el, hogy ket elvarzsoltk, s csak akkor nyerhetnek gygyulst, ha egy nagyon nehz prbt llnak ki. 2. megll: elszr a lbukat szabadtjuk fel, ha jl oldjk meg a feladatot. Ez lehet bibliai tot megoldsa; egy kijellt vonal mentn egytt vgigmenni gy, hogy nem lpnek le a vonalrl vagy brmilyen hasonl feladat. 3. megll: a kezk gygyulsrt kell megtennik valamit. Nagyon nehz sszekttt kzzel brmit is megtenni. Pldul rakjanak ki egy sszevgott kpet, rajzot gy, hogy csak az sszekttt kezket hasznljk. 4. megll: a halls gygyulsrt, sgjunk valamit mindkt jtkos j flbe s ismteljk el azt. Ez lehet bibliai idzet, Jzus egyik tantsa. 5. megll: a ltsrt mindkt jtkosnak kln adjunk feladatot. Fogjuk be azt a szemt, amelyikkel lt, s krjk meg, mondja el, mit adtunk neki inni, enni. (Pldul: bor, ostya, pszka, cukor, vz, citroml). Ha a jtkosok a megllknl jl teljestettk a feladatot, vegyk le rluk a ktseket, gy meggygyulnak.

BIZALOMJTK
Szorosan krbelltunk, s valamelyiknk a kr kzepre llt, akinek bektttk a szemt. A kzpen ll illet el kellett, hogy dljn valamelyik irnyba: httal, vakon, bzva abban, hogy az ott llk elkapjk. Mindig elkaptk, s utna szelden meglktk a kr valamelyik irnyba, ahova tehetetlenl dlt, s az ott llk megint elkaptk. gy adtuk tovbb egymsnak a kzpen llt: krbe-krbe vagy a szemben levknek tovbblkve, ameddig az illet teljesen felszabadult, mint a hullmvaston, amikor az utaz tljut flelmein. Bekldte Freny Anna

FUSSUNK, FUSSUNK, SZALADJUNK


Minden jtkos vlaszt magnak egy prt, a prok egyms mell llnak s egymsba karolnak. Kivlasztunk egy prost, egyikk lesz a fog (z), a msik pedig, akit a fognak el kell kapnia, a menekl (v). A meneklnek (v) minl gyorsabban menedket kell tallnia a kvetkezkppen: be kell llnia valamelyik prhoz (x s y) harmadiknak gy, hogy valamelyikkbe belekarol, pldul: xyv. Akibe belekarolt, az ott marad (y s v) a meneklvel. Ahogy a menekl belekarol a pr egyik tagjba, az addigi fog (z) menekl lesz, s fog lesz az, aki addig csorgott (x). A jtk gy izgalmasabb, ha megszabjuk, hogy mekko-

CSOMZS JTK
Ezt a jtkot biztosan sokan ismerik. A trsasg krben ll, mindenki becsukja a szemt, hromra elindul elre, s megfogja valaki kezt. Ha mindenkinek

68

IfiDocumentnyar5.qxd

2006-04-25

10:35 de.

Page 69

mindkt kezt fogja valaki, kinyitjuk a szemnket, s megprbljuk a csomt kigubancolni gy, hogy nem engedjk el egyms kezt. Izgalmasabb a jtk, ha nem jtkvezet vgzi a kicsomzst, hanem mindenki kzsen. gyesebbek zenre is jtszhatjk tnciklva. Bekldte Kendeh-Kirchknopf Anita

A NAGY KERESS JTK


Szemlyes jtktrtnelem. A nagy keress jtk az ifjsgi konferencik hskorbl val, egy olyan szakaszbl, amikor a konferenciavezetk mr az erejk vgn jrtak, mikzben a rsztvevket estnknt mg mindig nem lehetett takarodra brni. Akkor prbltunk kitallni egy olyan jtkot, amelynek sorn a vezetk pihenhettek, mikzben a rsztvevk hallosan elfradhattak. Ez a nagy keress jtk. Hogy kell ezt csinlni? A nagy keress jtk csapatjtk. Sok rsztvevvel lehet jtszani. A csapatok formlsnl figyelni kell arra, hogy a nagyok s a kicsik, az aktvak s a passzvak egyenletesen legyenek elosztva. Ne legyen tzfsnl nagyobb csapat. A csapatokat egyszerre indthatjuk, de ms s ms ton. Ez azt jelenti, hogy a jtkban vannak utak. Egy ilyen t tetszlegesen bvthet. Most az alapsmt mutatom meg. Indulskor minden csapat kap egy rbuszos helymeghatrozst, pldul ahol az anansz tallhat. Ha nincs a krnyken trpus, akkor ez valsznleg egy zldsgesboltot jelent. Valban. A zldsges nninl van a kvetkez helymeghatrozs: Bicikli, de nincs kereke. Az okos csapattagok rjhetnek, hogy a parton sszelncolt vzibiciklikhez kell menni. Itt rejtzik az egyik jtkmester. Ha sikerl megtallni, akkor egy feladat el lltja a csapatot. Ez lehet bibliai vagy gyessgi, attl fgg, milyen a csapat kpessge vagy irnyultsga. Ha a feladatot sikerl megoldani, akkor a csapat kap egy mozaikkockt. Ez a mozaik egy darabja a vgs megoldsnak, aminek elrse a jtk igazi clja. Ilyen lehet pldul egy mondat valamelyik bibliai knyvbl vagy egy regnybl, vagy valami egszen ms helyrl. Lehet ilyen vgs cl egy kp darabkja, esetleg egy trgy, ami egy kompozci egyik eleme stb. A mozaik darabkjhoz a kvetkez t els meghatrozsa is hozztartozik. Ehhez termszetesen tudni kell azt, hogy az adott csapat melyik ton nem jrt mg. Annyi mozaikbl rakjuk ki a vgs megoldst, ahny utat terveznk. Annyi utunk legyen, ahny jtkmesternk van. Bonyoltva mg jobb lehet! A bonyoltsok kztt

megjelenhet az, hogy egy t tbb llomst is tartalmaz, teht valahol valami el van rejtve, azutn meg kell szltani valakit, esetleg tbb azonos ember kzl kell kivlasztani az igazi embert. Az utak mentn lehetnek olyan elrejtett kincsek, amelyeknek a megtallsa pontokat jelent, esetleg a kvetkez llomsnl a feladatot knnythetik vagy idmrs esetn perceket ajndkoz. A klnbz helyek meghatrozsnl nagyon rdekes lehet, ha pldul egy idegen helysg helytrtneti adataival gazdagtjuk. Pldul: A nagy oroszlnvadsz gya alatt. Ilyenkor a jtkosoknak meg kell tallniuk a Kittenberger Klmn emlkmzeumot, s ott az gyat, ahol a nagy tler s oroszlnvadsz kisgyerek korban aludt. Persze ez nem kis elkszletet ignyel. Elkszletek pedig szksgesek. Ez az egyedli problma ezzel a jtkkal. Sok elkszletet ignyel. rdemes visszafel haladni. El kell rejtennk a helymegjell krtykat. Ha lehet, lthatan ugyan, de gy, hogy a falu npe ne rezze ktelessgnek, hogy eltakartsa, vagy ne higgye kincsnek, hogy hazavigye. Beszlnnk kell emberekkel, akik elg megbzhatak ahhoz, hogy kzvettsk a feladatot, elg viccesek, hogy rszt vegyenek a jtkban, s elg biztos, hogy a jtk ideje alatt nem mennek el onnan, ahol a jtkszablyok szerint lennik kell. Ha menet kzben kincseket rejtnk el, akkor mg aprlkosabban vgig kell jrnunk a plyt. Amire vigyznunk kell: ne jelljnk ki tlsgosan nagy plyt! Ez persze viszonylagos, hiszen az egyik cl az, hogy plne, ha idre megy a jtkosok kifussk a lelkket. A klnbz objektumoknak azonban megtallhatnak kell lennik, hiszen klnben elvesztik a kedvket a versenyzk. Fontos, hogy a jtkosok otthagyjk a tovbbvezet megjellseket, krtykat. Ezrt ha elg sok jtkmesternk van, akiknek nincs llomsuk idnknt ezeket jtk kzben is j ellenrizni. Legynk szellemesek! Egy-egy rbuszos krds lezi a fantzit. Keressnk klnlegessgeket: egy furcsa pletdsztst, egy sajtos srkvet, egy nevetsges cgtblt. Lehet idre versenyeztetni. gy az nyer, aki a leggyorsabban elri a vgs clt. Ha nem idre megy, akkor mr az elejn rgzteni kell, hogy mikor van a jtk vge. Ellenkez esetben a nagy keress jtk a versenyzk megtallsra irnyulhat a tovbbiakban. Jtkosok, j loholst! Jtkmesterek, j pihenst! Bekldte Koczor Tams

69