Sei sulla pagina 1di 3

SASTRA UNIVERSITY SCHOOL OF MECHANICAL ENGINEERING METALLURGY LAB DATE NAME ROLL NO CLASS REG NO 8) A test commonly applied

to steel of unknown quality for identification purposes is the a. Acid etch test b. Spark test c. Fracture test d. Dye penetrant test 9) Normalizing operation is carried out in a. Furnace b. Air c. Water d. Controlled atmosphere 10) Crystal structure of metals studied by a. Metallography techniques b. X ray technique c. Ultrasonic method d. Electron microscope 11) The structure which have the highest packing of atoms a. HCP b. FCC c. BCC d. Simple Cubic 12) Every atom consists of electrons, protons and neutrons except a. Helium atom b. Boron atom c. Sodium atom d. Ordinary Hydrogen atom 13) Which of the following is closest to the purest form of iron a. Low carbon steel b. Cast iron c. Wrought iron d. High carbon steel

1) Mild Steel belongs to the following category a. Low carbon steel b. Medium carbon steel c. High carbon steel d. Alloy steels 2) Which of the following constituent of steels is often softest and least strong a. Austenite b. Pearlite c. Ferrite d. Cementite 3) In grey cast iron, carbon is present in the form of a. Cementite b. Free carbon c. Flakes d. Spheroids 4) Railway rails are normally made of a. Mild steel b. Alloy steel c. High carbon steel d. Cast iron 5) Melting point of iron is a. 15390C b. 16010C c. 14890C d. 17120C 6) Specimen of Al metal when observed under microscope shows a. BCC b. FCC c. HCP d. Complex cubic structure 7) Pearlite is a combination of a. Ferrite and cementite b. Cementite and iron c. Ferrite and austenite d. Pearlite and Ferrite

14) What is the microstructure reveals

b. White c. Light d. Finger print

a. b. c. d.

Pearlite Ferrite Martensite Ledeburite

15) In steel as the percentage of carbon increases which of the following decreases. a. Ultimate strength b. Ductility c. Hardness d. % of pearlite 16) Which of the following is harder than the diamond? a. Tantalum carbide b. Alumina ceramics c. Polycrystalline glass d. None of the above 17) In ductile iron the free carbon is distributed throughout the mass in the form of a. Needles b. Flakes c. Nodules d. Crystals 18) Which of the following has maximum hardness a. Austenite b. Pearlite c. Martensite d. Troostite 19) Cast iron consists carbon a. =2% b. <0.8% c. <2% d. >2% 20) Cementite in white cast iron appears as follows under microscope a. Dark 1 2 3 A C C 4 5 6 7 8 C A B A B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

9 10 11 12 13

B B A, B D C

14 15 16 17 18 19 20

A B D C C D B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

A C C C A B A B B B A, B D C A B D C C D B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

A C C C A B A B B B A, B D C A B D C C D B