Sei sulla pagina 1di 43

EXAMEN ATESTAT

2013 LICEUL TEHNOLOGIC NICOLAE BLCESCU OLTENIA


Nr. ______ din _________

PROIECT
pentru EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENELOR PROFESIONALE PENTRU OBINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONAL NIVEL III

Calificarea: TEHNICIAN PRELUCRARI LA CALD Tema:

PROCEDEE DE PRELUCRARE PRIN DEFORMARE PLASTIC


NDRUMTOR:

Elev: Clasa:

2013
1
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

CUPRINS
1. 2. 3. 4. 5. Tema atestatului Cuprinsul Argumentul Introducere Laminarea 5.1.Principiile de baza ale laminarii 5.2.Instalatiile de laminare 5.3.Incalzirea in vederea laminarii 5.4.Laminarea profilelor 5.5.Laminarea tevilor 6. Extrudarea 6.1.Generalitati 6.2.Clasificarea extrudarii 6.3.Tehnologii de extrudare 7. Tragerea 7.1.Generalitati 7.2.Filiere 7.3.Tehnologia tragerii 8. Forjarea libera 8.1.Generalitati 8.2.Metode de forjare 8.3.Procesele tehnologice 8.4.Scule utilizate la forjare 8.5.Utilaje folosite la forjare 8.6.Operatii de baza la forjare 9.Trefilarea 9.1.Factori care influenteaza trefilarea 9.2.Operatii pregatitoare trefilarii 9.3.Instalatii de trefilare 9.4.Filiere 10. Norme de tehnica securitatii muncii la forjare 11.Bibliografie 1 2 3 5 6 6 7 10 10 11 12 12 13 16 17 17 19 20 21 21 22 24 25 28 32 34 35 37 38 39 41 43

2
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

3.ARGUMENT
Absolvenii noului sistem de formare profesional, dobndesc abiliti, cunotine, deprinderi dezvoltand si o serie de abiliti cheie transferabile, cu scopul de a sprijini procesul de nvare continu, prin posibilitatea unei reconversii profesoinale flexibile catre meserii inrudite. Fiecare dintre calificrile profesionale naionale necesit uniti de competen cheie i uniti de competen profesionale. Competenele profesionale sunt grupate n uniti de competen generale i specializate. Cererea pieei i necesitatea formrii profesionale la nivel european au reprezentat motivele eseniale pentru includerea abilitilor cheie n cadrul Standardelor de Pregtire Profesional ( S.P.P. ) Tinerilor trebuie s li se ofere posibilitatea de a dobndi acele competene de baz care sunt importante pe piaa muncii. Curriculum-urile specifice nivelul 3 de calificare au fost concepute astfel nct s dezvolte abiliti de care tinerii au nevoie pentru ocuparea unui loc de munc, pentru asumarea rolului n societate ca persoane responsabile, care se instruiesc pe tot parcursul vieii. Aceste cerine, necesare unei viei adaptate la exigenele societii contemporane, au fost ncorporate n abilitile cheie Fiecare nivel parcurs n domeniul Tehnic, implic dobndirea unor abiliti, cunotine i deprinderi care permit absolvenilor fie s se angajeze, fie s-i continue pregtirea la un nivel superior. Pregtirea forei de munc calificate n conformitate cu standardele europene presupune desfurarea instruirii bazate pe strategii moderne de predare i evaluare, centrate pe elev. Noii angajai vor putea desfura sarcini non-rutiniere care implic colaborarea n cadrul unei echipe. Prin unitile de competene specializate din cadrul Curriculum-ului specific nivelul 3 de calificare, elevul este solicitat n multe activiti practice care i stimuleaz i creativitatea. Orice activitate creativ va duce la o lrgire semnificativ a experienei i la aplicarea contient a cunotinelor dobndite.

3
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Lucrarea de atestat PROCEDEE DE PRELUCRARE PRIN DEFORMARE PLASTICA implica elevul in atingerea Standardelor de Pregatire Profesionala specifice pregatirii sale in domeniul tehnic. Elaborarea lucrarii de atestat a permis atingerea unor unitati de competenta : 1. 2. 3. 4. 5. Comunicare si iteratie. Asigurarea calitatii. Igiena si securitatea muncii. Lucrul in echipa. Utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiei

4
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

4.INTRODUCERE
Din producia de oel a rilor cu industrie siderurgic avansat, peste 80% se prelucreaz prin laminare in diferite profile, table, benzi, evi i laminate speciale (roi i bandaje de cale ferat, roi dinate, bile etc.) Semifabricatele folosite pentru laminare se pot impri in dou mari grupe: 1. semifabricate turnate: lingouri si blumuri, sleburi sau tagle turnate continuu; 2. semifabricate laminate: blumuri, sleburi, agle, platine, sarm groas, band i evi laminate la cald. Lingourile se obin prin turnarea oelului in stare lichid (obinut in urma elaborrii), in anumite forme metalice ( din font), numite lingotiere, in vederea solidificrii sale. In funcie de calitatea oelului, lingourile pot fi direct conice sau invers conice, iar in funcie de destinaia lor, lingourile pot fi: cu seciune ptrat, folosit pentru laminarea blumurilor, aglelor i a unor profile grele; cu seciune dreptunghiular, folosite pentru laminarea sleburilor (bramelor), iar in unele cazuri, pentru laminarea tablelor groase; cu seciune poligonal sau rotund, folosite pentru laminarea discurilor i bandajelor de cale ferat sau semifabricate pentru forjare. Blumurile turnate continuu sau laminate din lingouri, sunt semifabricate din oel cu seciunea ptrat sau deptrunghiular. Sleburile (bramele) turnate continuu sau laminate din lingouri, sunt semifabricate din oel cu seciune dreptunghiular, destinate laminrii tablelor groase sau a benzilor In cazul sleburilor, exist aceleai recomandri pentru starea muchiilor i a feelor, ca i in cazul blumurilor. aglele sunt semifabricate turnate continuu sau laminate din blumuri, cu seciunea transversal ptrat, dreptunghiular sau rotund. Platinele sunt semifabricate cu seciune dreptunghiular, destinate laminrii tablelor subiri in foi, cu urmtoarele caracteristici: limea minim de 235 mm; in funcie de masa specific i de limea minim se poate determina intervalul de variaie a grosimii platinei: amax = 7,6 ... 39,3 mm. Banda laminat la cald este destinat relaminrii la rece in benzi subiri; ea are grosimea cuprins intre 3 i 6 mm i limea de 1 000 ... 1 500 mm i este livrat sub form de rulouri cu masa de pan la maximum 27 t. Srma laminat la cald este destinat laminrii la cald a profilelor mici i speciale pe microlaminoare.
5
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 evile laminate (evi semifabricat) din oel moale sau aliaje neferoase in stare moale recristalizat, sunt destinate laminrii la rece a evilor cu diametre relativ mici i grosimi de perete reduse. Aceste evi laminate au suprafeele exterioare i interioare decapate i dimensiunile corespunztoare evii finite.

5.LAMINAREA
5.1.PRINCIPIILE DE BAZA ALE LAMINARII
Laminarea reprezint procedeul de prelucrare prin deformare plastic a materialelor metalice i const in trecerea acestora prin doi cilindri care se rotesc. In mod obinuit, cei doi cilindri se rotesc in sensuri contrare, pentru a antrena materialul intre ei: in cazuri particulare de exemplu, al laminrii elicoidale, pentru obinerea eboelor de eava - cilindrii se rotesc in acelai sens, Cei doi cilindrii au generatoarele paralele i rectilinii in cazul laminrii produselor plate sau sunt prevzui cu caneluri de forme simple sau complicate in laminarea profilelor. In procesul de laminare se remarc pe de o parte rolul fundamental al frecrii, fr de care materialul nu poate fi antrenat intre cilindrii, i pe de alt parte cel al presiunii sub forma unei comprimri dinamice, far de care materialul nu poate fi prelucrat. Cele ce urmeaz se refer la laminarea oelurilor. schema de deformare caracterizat prin reducerea unei dimensiuni, creterea celei de a doua i meninerea constant a celei de a treia dimensiuni, notat cu D, care se aplic la laminarea tablelor; schema de deformare caracterizat prin reducerea pe dou direcii i creterea corespunztoare a dimensiunii pe cea de a treia direcie, care se aplic la prelucrarea prin tragere sau extrudare.

Fig.5.1.1.Procesul de laminare
6
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Procesul de laminare se desfoar in trei faze. Prima faz - prinderea incepe in momentul in care materialul metalic a atins cilindrii i se termin in momentul umplerii spaiului dintre cilindrii. Prinderea este caracterizat prin unghiul de prindere, adic unghiul format de dreapta care unete centrele cilindrilor de laminare i raza cilindrului in punctul de contact iniial al laminatului cu cilindrii. Pentru ca prinderea s aib loc, unghiul de prindere trebuie s aib anumite valori, A doua faz corespunde reducerii propriu-zise a laminatului. In aceast faz se poate mri unghiul de prindere prin micorarea distanei dintre cilindrii. A treia faz incepe prin micorarea reducerii pan la desprinderea laminatului dintre cilindri. In aceast faz, unghiul de prindere scade pe msur ce laminarea se apropie de sfarit.

5.2.INSTALATIILE DE LAMINARE
Laminorul, este instalaia in care se produce laminarea i se compune din (fig. 5.2.1.)caja de lucru, format din dou cadre masive 2, din oel sau font, in care se monteaz cilindrii de lucru L.Cilindrii de lucru sunt antrenai in micarea de rotaie de un motor electric 8, prin intermediul unui reductor de turaie 7 al unei caje de angrenare (format din doi cilindrii dinai 6, sprijinii pe cadre de oel) i al unor bare de cuplare 5. Legturile intre axele reductorului de turaie i ale cilindrilor de angrenare, ale cilindrilor de angrenare i ale barelor de cuplare, precum i intre barele de cuplare i cilindrii de lucru se asigur cu manoanele de cuplare .Acest sistem complicat de transmitere a micrii este necesar pentru a se evita transmiterea ocurilor de la cilindrii de lucru.

Fig.5.2.1.Laminorul
7
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Dup numrul cilindrilor din caja de lucru, se deosebesc: laminoare duo (cu doi cilindri); laminoare trio (cu trei cilindri); laminoare cvarto (cu patru cilindri) etc. Laminoarele duo sunt ireversibile i reversibile. La laminoarele ireversibile, cilindrii se rotesc tot timpul in acelai sens. Materialul supus laminrii intr, la toate trecerile, prin aceeai parte a cajei de lucru. La laminoarele reversibile, sensul de rotaie al cilindrilor de lucru se inverseaz dup fiecare trecere, materialul care se lamineaz intrand alternativ din ambele pri ale cajei. Laminoarele trio sau ireversibile, fiecare cilindru se rotete intotdeauna in acelai sens. Materialul care se lamineaz trece alternativ intr-un sens printre cilindrul de sus i cel mijlociu i in sens opus printre cilindrul mijlociu i cel inferior. Laminorul trio Lauth, destinat laminrii tablelor cu grosime mijlocie. La aceasta, cilindrul mijlociu are diametrul mai mic decat cilindrii superior i interior, fiind cilindrii de presiune.

Fig.5.2.2.Schema de principiu a unei caje de laminare 6-bare cuplare cardanice; 7-dispozitiv reglare turaie; 8,11- roi dinate; 9,12-cuplaj; 10reductor; 13-motor electric asincron. Aceste laminoare servesc, in special, laminrii la rece. Aezarea cajelor de lucru. Un grup de caje de lucru formeaz tren de laminare. Unul sau mai multe trenuri de laminare care servesc pentru obinerea aceluiai produs formeaz o linie de laminare. In cadrul unui teren de laminare, cajele de lucru pot fi aezate in linie sau in tandem . Un caz particular in tandem a cajelor il constituie laminorul continuu. La laminorul continuu, semifabricatul intr in cajele urmtoare inainte de a se termina trecerea prin caja precedent. Deoarece produsul se lungete la fiecare trecere, cilindrii fiecrei caje precedente, pentru ca sa nu se produc buclarea materialului intre caje.
8
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.5.2.3.1-laminor duo;2-laminor universal;3,4-laminor trio 1) Laminoarele degrosisoare. Sunt destinate laminarii lingourilor din oel sau metale neferoase. Laminoarele degrosisoare sunt blumingul i slebingul. 2) Laminoare intermediare (pregtitoare), Acestea sunt destinate pentru laminarea blumurilor i bramelor in agle, platine i alte semifabricate uoare. Laminoarele pregtitoare sunt continue, adic materialul trece intr-un singur sens printr-o serie de caje, amplasate una dup alta. Viteza periferic a cilindrilor fiecrei caje urmtoare, este mai mare decat aceea a cilindrilor cajei anterioare. Laminoarele pregtitoare continue sunt formate, de regul, din dou grupe de caje, de exemplu, cat ase caje in fiecare grup. 3) Laminoarele de ine i traverse servesc la laminarea duo-reversibile, alctuite din 3 4 caje amplasate intr-o singur linie. 4) Laminoare de profile. Sunt folosite pentru obinerea profilelor grele. 5) Laminoare pentru srm. Sarm de seciune rotund, cu diametrul de 5 ... 10 mm, se obine prin laminarea la cald a aglelor in laminoare continue. 6) Laminoare pentru tabl. Tablele de oel se impart in dou grupe: table groase, cu grosimea de 4 mm i table subiri, cu grosimea sub 4 mm. In ambele cazuri, limea depete 600 mm. Tablele groase din oel se clasific i dup destinaie, de exemplu: tabla groas pentru recipieni, poduri, cazane, construcii navale, blindaje etc. Tabla subire se clasific dup criteriul de utilizare i metoda de fabricare. Dup metoda de fabricaie, tabla subire se imparte in tabl laminat la cald i la rece.

9
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

5.3.INCALZIREA IN VEDEREA LAMINARII


nclzirea lingourilor i a semifabricatelor n vederea laminrii. Deformarea plastic in timpul procesului de laminare trebuie s se produc in oat masa materialului. Pentru aceasta, trebuie ca plasticitatea materialului sa fie uniform in toat masa, iar forele exterioare de deformare s fie suficient de mari ca efectul lor s se transmit pan in centrul lingoului sau al semifabricatului. Plasticitatea se asigur prin inclzirea lingoului sau a semifabricatului la o anumit temperatur, care depinde de compoziia chimic a acestuia. Inclzirea la temperaturi mai mici nu asigur plasticitatea necesar i materialul se durific (se ecruiseaz) iar inclzirea la temperaturi mai mari provoac oxidarea puternic (chiar arderea) materialului. In timpul inclzirii grunii cristalini cresc, creterea acestora fiind cu atat mai marc, cu cat temperatura este mai mare i cu cat timpul de meninere la aceast temperatur este mai mare; acest fenomen se numete supranclzire i el inrutete proprietile materialelor metalice.

5.4. LAMINAREA PROFILELOR


Laminare profilelor. Profilurile) pot fi simple (dreptunghi, ptrat, rotund) sau fasonate (ine, corniere, triunghiulare, semirotunde etc.). De asemenea, ele pot fi grele, mijlocii sau uoare, in funcie de greutatea pe metru liniar sau de dimensiunile seciunii transversale. Laminarea profilelor grele (din blumuri sau din lingouri) se face pe laminoare duoreversibile sau trio, cu cilindrii avand diametre de 600 - 950 mm, laminorul are trei-patru caje, aezate in linie. Laminarea profilelor mijlocii se face pe laminoare duo-nereversibile sau pe laminoare continue cu 7-10 caje de lucru, cu diametrul cilindrilor de 450-500 mm. Laminarea profilelor uoare se face pe laminoare duo cu pan la 25 caje de lucru. Ca materie prim se folosesc aglele.

10
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.5.4.1.Laminarea unui profil

5.5.LAMINAREA EVILOR
evile i conductele pot fi clasificate n funcie de metoda de obinere ca fiind fr custur sau sudate. n afara procedeului de laminare, evile se mai pot obine i prin sudare fie pe generatoare, fie elicoidal. evile fr custur se produc prin laminare (cel mai economic procedeu) prin metoda Mannesmann i reprezint cea mai productiva metod de obinere a acestora. Obinerea evilor prin laminare are dou etape importante: obinerea unor evi brute, denumite ebo; prelucrarea prin laminare de finisare a eboului n vederea obinerii produsului finit. Prin laminare al cald se obin evi cu diametrul cuprins ntre 20 i 700mm i grosimea peretelui de 1,5....60mm. Cilindrii au dubl conicitate i se rotesc n acelai sens. Se introduce semifabricatul Inclzit,materialul n rotaie este deformat numai la suprafa, n interior lund natere un orificiu conic. Pentru uniformizarea gurii i a pereilor se folosesc dornuri de netezire.

11
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.5.4.2.Laminarea tevilor

6.EXTRUDAREA
6.1.GENERALITATI
Const n trecerea forat a materialului, datorit unei fore de compresiune, printr-o matri a crei deschidere este profilata i de seciune mai mic dect a materialului semifabricat. Procesul de extrudare are loc n 4 (patru) faze: 1. Presarea pn la umplerea complet a orificiului matriei. n aceast faz fora de extrudare crete de la zero la valoarea maxim. 2. nceputul curgerii prin orificiul matriei. 3. Curgerea metalului prin orificiul matriei. 4. La sfritul cursei pistonului semifabricatul este complet deformat, iar fora se reduce la zero. Fora de extrudare este influenat de : a) rezistena la deformare a semifabricatului; b) gradul de reducere; c) valoarea forelor de frecare; d) tipul extrudrii; e) complexitatea piesei; f) forma i dimensiunile semifabricatului;
12
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.6.1.1.Schema de principiu a extrudarii a-extrudare direct; b-extrudare invers; c-extrudare combinat. 1-semifabricatul iniial; 2-camera de presare; 3-poanson; 4- matri; 5-suport matri; 6produs extrudat.

6.2.CLASIFICAREA EXTRUDARII
I. Dup temperatura avem extrudare la rece sau la cald. II. Dup natura forelor de deformare avem: extrudare mecanic; extrudare hidraulic; extrudare prin explozie. III. Dup sensul de actionare al forei i de deplasare al materialului avem: extrudare direct;
13
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 extrudare invers; extrudare combinat.

Fig.6.2.1.Extrudarea directa

Fig.6.2.2.Metode de extrudare

14
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.6.2.3.Extrudare hidrostatica IV. Dup poziia axei mainii avem: Main de extrudat cu ax orizontal; Main de extrudat cu ax vertical; Main de extrudat cu ax oblic. Presele mecanice pentru extrudare pot fi : cu excentric; cu genunchi; cu manivel.

Fig.6.2.2.Presa cu excentric
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Fig 6.2.3.Extrudarea
15 Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Caracteristic este viteza mare de lucru exprimat n numr de curse duble pe minut (ncd/min). Sculele folosite la extrudare sunt formate din matri i poanson.

6.3.TEHNOLOGIA EXTRUDRII
Etapele procesului tehnologic de extrudare sunt: 1. Pregtirea tehnologic a fabricaiei (alegerea semifabricatului, a sculei, a utilajului, a regimurilor de lucru); 2. Obinerea semifabricatului prin debitare; 3. Pregtirea pentru extrudare (prerefulare, recoacere, curire, fosfatare, lubrefiere). 4. Extrudarea propriu-zis 5. Operaii de completare (retezare, gurire, calibrare) 6. Control tehnic de calitate. Procesul de extrudare la rece creeaz deplasri de material cu presiuni specifice foarte mari n timp foarte scurt (10 - 10 secunde). Prin faptul c materialul semifabricatului freac pe suprafaa sculei pot apare fenomene de uzur a sculei i a utilajului. Practic aceste fenomene au mpiedicat mult vreme aplicarea procedeului de extrudare la rece. A fost nevoie s se elaboreze o nou metod care utilizeaz un strat intermediar ntre scul i materialul supus deformrii. Acest strat trebuie s fie legat metalic de materialul supus deformrii i s fie poros pentru a ngloba lubrefiant. Metoda, astzi unanim folosit este cea a fosfatrii. Ea const dintr-o transformare chimic superficial a materialului obinndu-se un strat de fosfai compui insolubili. Fosfatarea se execut dup decapare. n cazul extrudrii la rece a oelului, presiunea la suprafaa de contact semifabricatmatri poate atinge 250 daN/mm . Lubrifianii nu trebuie s adere la pereii matriei, ci s preia sarcinile. Ca lubrifiani se folosesc lubrifianii solizi, ca de exemplu bisulfura de molibden. Prin extrudare se pot obine urmtoarele rugoziti ale suprafeelor : - extrudare la rece : Ra = 0,2 1,6 m - extrudare la cald : Ra = 1,6 6,3 m Produse obinute prin extrudare Datorit avantajelor pe care le prezint, extrudarea este recomandat n urmtoarele cazuri:
16
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

-2

-1

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 - bare rotunde sau profilate; - evi; - tuburi i recipieni pentru produse alimentare i cosmetice; - elemente pentru schimbtoare de cldur; - elemente pentru radiatoare.

7.TRAGEREA
7.1.GENERALITATI
Tragerea este procedeul de deformare plastic a materialelor sub aciunea unei fore de traciune pentru obinerea barelor, srmelor sau a evilor , prin trecerea forat a unui material ductil printr-o matri a crei seciune este mai mic dect seciunea iniial a materialului.

Fig.7.1.1.Tragerea tevilor Procedeul aplicat la tragerea srmelor se numete trefilare, iar matria se numete filier. Valoarea reducerii de seciune este cuprins ntre 10 i 45%, putnd ajunge pn la 95 %. Procedeul prezint urmtoarele avantaje, fa de alte procedee de deformare plastic: conduce la obinerea unor produse cu o precizie dimensional i calitate a suprafeei deosebit; permite obinerea n condiii de eficien economic i precizie dimensionale a unor produse greu de obinut prin alte procedee de deformare plastic.
17
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 La tragere modificarea seciunii semifabricatului se produce sub aciunea forelor transversale exercitate de pereii filierei (matriei).

Fig.7.1.2.Tragerea Pe msur ce materialul avanseaz n filier ntreaga mas a semifabricatului sufer o deformare plastic sub aciunea forelor de compresiune care iau natere prin tragere. La ieirea din filier materialul este ntrit i va trebui tratat termic (recoacere). Factorii care influeneaz tragerea sunt : 1. viteza de tragere (pentru oeluri este de 90-120 m/min, iar pentru cupru 150300m/min); 2. materialul sculei; 3. caracteristicile de form ale sculei; 4. lubrefiantul folosit; 5. gradul de tensionare al materialului semifabricat; 6. calitatea suprafeei semifabricatului; Prin tragerea la rece se realizeaz o puternic ecruisare a materialului care duce la creterea rezistenei la rupere la traciune i la scderea alungirii la rupere i a gtuirii Z, iar sudabilitatea materialului scade i ea. Cu ct gradul de deformare este mai mare cu att modificarea proprietilor este mai accentuat. Pentru nlturarea efectelor negative ale tragerii se recomand executarea unui tratament termic de recoacere.
18
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

7.2.FILIERE
Se cunoate c principala scul folosit n procesul de tragere este filiera, de ea depinznd att calitatea produsului tras ct i randamentul mainii. Durabilitatea unei filiere depinde de materialul din care este confecionat i de tehnologia de execuie a orificiului filierei. Zonele orificiului filierei sunt: 1. conul de prindere ; 2. con de ungere; 3. con de deformare; 4. cilindru de calibrare; 5. con de degajare; 6. con de ieire; La ieirea din cilindrul de calibrare, materialul sufer o revenire elastic motiv pentru care se execut conurile de degajare i ieire, pentru a mpiedica ruperea materialului.

Fig.7.2.1.Filiera Dac semifabricatul iniial este mai mare dect 10 mm atunci scula pentru tragere se numete matri. Duritatea suprafeei orificiului de tragere este de 60 65 HRC. Mainile de tras se clasific dup urmtoarele criterii: A. Dup dimensiunile produselor trase: Maini pentru tras: - srm; - evi; - bare; B. Dup modul de aezare al tobelor de tras: Maini de tras:
19
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 - cu tobe orizontale; - cu tobe verticale;

7.3. TEHNOLOGIA TRAGERII


Procesul tehnologic de tragere la rece are urmtoarele etape: 1. Pregtirea tehnologic a fabricaiei (alegerea utilajelor, sculelor, a parametrilor de lucru); 2. Pregtirea materialului (debitarea, nlturarea oxizilor, tratament termic iniial pentru nmuiere); 3. Ascuirea captului semifabricatului pentru a permite intrarea n matri sau filier; 4. Inclzirea; 5. Tragerea propriu-zis; 6. Tratament termic de recoacere; 7. Debitarea la dimensiuni i curirea; 8. Control final. Srmele cu peste 0,25% C li se aplic un tratament termic de patentare care const din nclzire pentru austenitizare urmat de o rcire cu o vitez controlata sau de introducere n baie de plumb la 600 K pentru a se forma o structura perlitic fin. Tragerea evilor evile rezultate prin laminare sau alte procedee de prelucrare sunt adeseori finisate prin tragere la rece. Tragerea la rece se utilizeaz pentru a obine tolerane dimensionale strnse i o bun calitate a suprafeelor. De asemenea se obine o mbuntire a proprietilor mecanice prin ecruisare. Instalaia de tragere poarta denumirea de banc. Suprafaa interioar a evilor se sprijin pe dorn.

20
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

8.FORJAREA LIBER
8.1.GENERALITATI
Forjarea este termenul pentru deformarea metalului folosind fore de compresiune. Forjarea la rece este realizat la temperatura camerei sau la o temperatur apropiat de cea a camerei. Forjarea la cldur extrem se realizeaz la temperaturi nalte, care fac metalul mai uor de deformat fr s se ajung la ruperea (distrugerea) lui. Forjarea la cald se realizeaz la temperaturi ntre temperatura camerei i temperaturi nalte de forjare. Piesele forjate pot fi clasificate dup mrime de la 2 cm pn la 170 tone pe metru. Piesele forjate necesit prelucrare n continuare pentru a se obine piesa finit.

Fig.8.1.1.Forjarea libera Avantaje i dezavantaje Metalul prelucrat prin forjare este mai rezistent dect cel obinut prin turnare sau cel din piesele prelucrate pe maini unelte. Aceasta se datoreaz curgerii grunilor n urma forjrii. Pe msur ce metalul este presat (lovit), grunii se deformeaz i urmresc forma piesei, astfel nct acetia i pastreaz continuitatea n seciune. Unele tehnologii moderne beneficiaz de avantajul acestui raport mare ntre rezisten-sarcin.
21
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Multe metale sunt forjate la cald, dar fierul i aliajele feroase sunt aproape ntotdeauna forjate la cldur extrem. Aceasta din dou motive: dac vor fi tratate termic prin clire, materialele dure ca fierul i oelul ar deveni extrem de greu prelucrabile, n al doilea rnd oelul poate fi durificat prin alte mijloace dect prelucrarea la cald, astfel nct este mai economic forjarea la cald fa de tratamentul termic. Aliajele care sunt pretabile la clirea prin precipitare, precum majoritatea aliajelor de aluminiu i titan, pot fi, de asemenea, forjate la cald n loc s fie tratate termic. Celelalte materiale trebuie s fie durificate pirntr-un proces propriu de forjare.

8.2.METODE DE FORJARE
8.2.1.Forjarea la cldur extrem Forjarea la cldur extrem este definit ca prelucrarea metalului peste temparatura sa de recristalizare. Principalul avantaj al forjrii la cldur extrem este faptul efectele tensiunilor de durificare din metalul deformat sunt anihilate prin procesul de recristalizare. Celelalte avantaje includ: Scderea limitei de elasticitate, deci prelucrarea este mai facil i cu mai puin energie consumat (for); Creterea ductilitii; Temperaturile nalte cresc difuzia, care poate elimina sau reduce neomogenitile chimice; Porii pot fi micorai ca mrime sau nchii complet n timpul deformrii; n oel, austenita FCC cu rezisten mic i ductil, se deformeaz la temperaturi mai joase fa de ferita BCC rezistent. Dezavantajele forjrii la cldur extrem sunt: Reacii nedorite ntre metal i atmosfera nconjurtoare Tolerane mai puin precise cauzate de contracia termic i deformrile datorate rcirii neuniforme Granulaia structural poate varia ca forme i dimensiuni n interiorul metalului, din cauza unor multe i diferite motive.

22
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.8.2.1.Deformarea plastica la cald 8.2.2.Forjarea la rece Forjarea la rece este definit ca prelucrarea metalului sub temperatura sa de recristalizare, dar, de obicei, la o temperatur apropiat de cea a camerei. Avantaje: Nu este folosit nclzirea; Finisare mai bun a suprafeei; Control superior asupra dimensiunilor; mai bun reproductibilitate i interschimbabilitate; Proprietile pe cele trei direcii pot fi distribuite uniform n interiorul metalului Problemele de contaminare sunt minimizate.

Dezavantaje: Se cer fore mai mari; Se cer echipamente mai puternice i unelte mai rezistente; Metalul este mai puin ductil; Suprafeele metalice trebuie curate i debavurate; Clirile intermediare pot fi necesare pentru compensarea pierderii de ductilitate care nsoete tensiunile de clire; Proprietile distribuite pe cele trei direcii pot fi afectate; Se pot produce tensiuni reziduale nedorite.
23 Autor:

Procedee de prelucrare prin deformare plastica

EXAMEN ATESTAT
2013

8.3.PROCESELE TEHNOLOGICE
Exist multe, diferite i disponibile modaliti de forjare, totui acestea pot fi grupate n trei mari categorii: 1. tragere (ntindere): mrirea lungimii, micorarea seciunii transversale. 2. aplatizare (refularea): micorarea lungimii, mrirea seciunii transversale. 3. presarea materialului n matrie nchise compact: producerea curgerii ultidirecionale a materialului. Procesele obinuite de forjare includ: laminare, swagging, zimare, forjare n matri deschis, forjarea n matri prin imprimare, forjarea cu presare, forjarea la cald automat i refularea (aplatizarea) materialului.

Fig.8.3.1.Forjarea FORJAREA libera este forjarea la care deformarea plastic se face nelimitat i poate fi efectuat manual sau mecanizat. Forjarea liber mecanic se aplic n majoritatea seciilor de forj pentru producie cu caracter individual sau de serie mic. Echipament tehnologic pentru forjarea liber. Dup destinaie echipamentul tehnologic pentru forjare se mparte n trei grupe principale: 1. scule cu ajutorul crora se realizeaz operaiile de forjare liber; 2. dispozitive de diferite construcii pentru susinerea i deplasarea pieselor, cu ajutorul crora se realizeaz transportul i ntoarcerea semifabricatelor n cursul forjrii;
24
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 3. instrumente de msur cu ajutorul crora se execut controlul dimensiunilor pieselor forjate, att n cursul procesului de forjare, ct i dup terminarea lui (compase de diferite forme, echere, abloane, ublere, etc.). Utilajul specific forjrii libere. n funcie de masa pieselor forjate, principalele utilaje ntrebuinate n procesul de forjare sunt: ciocanele mecanice pentru piese mici; ciocanele pneumatice pentru piese mici i mijlocii; ciocanele cu abur sau aer comprimat pentru piese de dimensiuni mijlocii i mari; prese cu friciune pentru piese mici i serie mic; prese cu excentric pentru piese mici i serie mare; prese hidraulice pentru piese mari i foarte mari. Parametrii tehnici importani ai utilajului de lucru sunt: lucrul de deformare util (la o curs respectiv la o lovitur a organului de lucru) L *J+; fora nominal de deformare F *daN+; viteza organului de lucru v [m/s]; cursa organului de lucru H [mm]. La ciocane forele de deformare sunt aplicate n mod dinamic prin lovituri repetate. Capacitatea de deformare este determinat de masa prilor cztoare.

8.4.SCULE FOLOSITE LA FORJARE


1. Scule de baz: utilizate la forjarea manual; utilizate la forjarea mecanic. 2. Scule ajuttoare. 3. Dispozitive de msur i control. 8.4.1.Scule de baz utilizate la forjarea manual a) Nicoval b) Baros cu pan dreapt c) Ciocan cu pan ncruciat d) Cleste e) Dorn f) Ciocan-dalt g) Ciocan netezitor plan h) Scule rotunde de subiat

25
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.8.4.1.Scule utilizate la forjare

Fig.8.4.2.Scule utilizate la forjare


8.4.2.Scule de baz utilizate la forjarea mecanic

Nicovale:
26
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 a) plate b) rotunjite c) profilate Scule: d). matrite e). matrie f). dalti de gatuit g). dli de gtuit h). ntinztoare i netezitoare i). topoare de tiat la cald j). dornuri

Fig84.4.3. 8.4.3.Scule ajuttoare utilizate la forjarea mecanic a) Cleti de forj b) Cleti de macara c) Furc pentru rsucit d) Manoane de prindere

27
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.8.4.4.

4.4.4.Dispozitive de msur i control

Compasul simplu, compasul dublu, compasul triplu i compasul de interior, pentru msurarea alezajelor sau a degajrilor din pies Rigla metalic gradat sau metrul metalic, pentru msurarea lungimilor Echerul, pentru verificarea unghiurilor abloanele, pentru verificarea formelor complexe ublerele.

8.5.UTILAJE FOLOSITE LA FORJARE


Ciocane mecanice Prese Ciocanul pneumatic cu autocompresie funcioneaz pe principiul dublei aciuni. Aerul comprimat ptrunde n cilidrul de lucru la partea superioar sau inferioar a lui, determinndcoborrea recpectiv ridicarea alternativ a berbecului. Numrul maxim de lovituri este funcie de turaia arborelui cotit al compresorului. Masa prii cztoare este 75 1000 kg, iar presiunea aerului comprimat variaz ntre 0,6 -3 atm.

28
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.8.5.1.Ciocanul pneumatic cu autocompresie Ciocanul cu abur-aer cu dubl aciune. Sursa de energie este aburul la presiunea de 7 -9 atm sau aerul comprimat cu o presiune de 6- 8 atm.

Fig.4.5.2.Ciocanul cu abur-aer cu dubla actiune Presa hidraulic funcioneaz pe baza aciunii presiunii hidrostatice, putnd dezvolta fore mari (pn la 15000 -20000 daN) n condiii mai avantajoase dect ciocanele.
29
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Purttorul de energie este apa sau uleiul cu presiunea de 200 -400 atm. Presiunea ridicat se obine cu ajutorul pompelor de nalt presiune (prese pur hidraulice) sau cu ajutorul multiplicatoarelor de presiune.

1) Cilindru principal 2) Plunjer 3) Travers fix superioar 4) Coloane 5) Travers fix inferioar 6) Batiu 7) Cilindru 8) Plunjer 9) Travers mobil

Fig.8.5.3.

Fig.8.5.4.Presa hidraulica
30
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Presa cu friciune. Micarea berbecului prin intermediul urubului se face cu ajutorul unui volant antrenat de ctre dou discuri de friciune. Cele dou discuri solidare pe un ax se ating alternativ de volant, imprimndu-i o micare de coborre i ridicare. Viteza de deplasare a berbecului crete la coborre (datorit creterii progresive a diametrului discului n contact) astfel nct ea este maxim la atingerea semifabricatului.

Fig.8.5.5.Presa cu frictiune Presele cu excentric se preteaz la lucrri de serie mare i mijlocie, avnd o productivitate mult mai mare dect ciocanele. Pot s realizeze fore ntre 500 -10000 tf la un numr de 125 35 curse/min. ntruct cursa de lucru este mic, presele se ntrebuineaz mai mult pentru forjarea pieselor de nlime mic i pentru operaii de preforjare.

Fig.4.5.6.Presa cu excentric
31
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

8.6.OPERATIILE DE BAZA LA FORJARE


Operaiile de baz executate prin forjare sunt: refularea, ntinderea, perforarea, ndoirea, rsucirea etc.

Fig.9.6.1.Intinderea

Fig.9.6.2.Taierea

Fig.8.6.3.Perforarea

Fig.8.6.4.Rasucirea

Tehnologia forjrii cuprinde urmtoarele operaii principale: ntocmirea desenului piesei brut forjate; determinarea greutii i dimensiunii semifabricatului iniial; alegerea succesiunii operaiilor i fazelor de forjare; alegerea utilajului de lucru; alegerea i stabilirea sculelor pentru forjare; stabilirea regimului de nclzire i rcire a piesei;
32 Autor:

Procedee de prelucrare prin deformare plastica

EXAMEN ATESTAT
2013 fixarea normei de timp; stabilirea operaiilor suplimentare (control, prelucrri prin alte procedee etc.). Forjarea radial este operaia de forjare cu reducere succesiv a seciunii la care forele de deformare de mrimi identice acioneaz dup dou, trei sau mai multe sensurii diametral opuse. Materialul primete o micare de avans (pe vertical sau orizontal) i o micare de rotaie. n toate cazurile operaia executat este o ntindere, diametrul piesei reducndu-se n trepte la o valoare minim dorit. Sculele pentru deformare urmresc forma piesei pentru forjat i se numesc ciocane. Mainile pentru forjat pot avea dou sau patru ciocane, putnd s prelucreze piese cu diametrul de 5 160 mm (pline sau tubulare). Fora util de lucru este cuprins ntre 800- 65000 kN la un numr de 250 -1000 curse/min.

Presa electro-hidraulica

33
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

9.TREFILAREA
Trefilarea este procedeul de deformare plastic a materialelor realizat la rece prin care se obin srme cu diametrul mai mic de 5 mm i const n tragerea srmei laminate printr-o filier cu diametrul mai mic dect diametrul srmei. Trefilarea se aplic deoarece prin laminare nu se pot obine srme cu diametrul mai mic de 5 mm. De obicei se aplic mai multe trageri pentru a se obine srma dorit, orificiile micorndu-se treptat, iar valoarea reducerii de seciune la fiecare trecere depinde de natura materialului, instalaia de lucru etc. Prin trefilare se pot obin srme din oel moale cu diametrul de pn la 0,12 mm, srme de cupru de 0,03 mm. Din oel de creuzet se pot fabrica srme cu diametrul de 0,03 mm. Srme de platin se obin cu diametrul foarte mic (0,00075 mm), prin acoperirea acesteia, la nceputul tragerii cu un strat de Ag, care dup trefilare, prin dizolvare n acid sulfuric se ndeprteaz. Dup compoziia chimic a oelurilor srmele pot fi clasificate n: srme de oel carbon obinuit cu coninut redus de carbon (0,050,16%); srme de oel cu coninut mare de carbon (pn la 1,4% C) din care se fabric ace de cusut, srme pentru arcuri, srme pentru coarde de pian, srme pentru cabluri; srme de oel aliat, la care elementele de aliere influeneaz asupra proprietilor srmei, cum ar fi spre exemplu creterea lui r i c prin alierea cu cupru. Tragerea este procedeul de deformare plastic a materialelor prin care se obin, fr nclzirea materialelor, bare, evi sau srme i const n trecerea forat a materialului printro matri a crei seciune este mai mic dect seciunea iniial a materialului. Prin tragere se obin diferite profile de oel i de metale neferoase cum ar fi cele din cupru i aliaje de cupru, din aluminiu i aliaje de aluminiu etc. Principalele avantaje ale tragerii constau n faptul c asigur obinerea unor produse cu dimensiuni precise, de dimensiuni foarte mici, cu suprafee calitativ bune, i atunci cnd dorim putem avea suprafeele produselor ecruisate (fr s mai tratm termic), aa cum se procedeaz n cazul srmelor pentru arcuri. Tragerea se aplic, dup cum am precizat, la obinerea srmelor care nu se pot obine prin laminare, precum i la realizarea evilor cu perei subiri, pentru obinerea unor profile cu dimensiuni precise, cu calitatea suprafeei ridicat, precum i pentru obinerea profilelor speciale.

34
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

Fig.9.1.1.Produse obtinute prin tragere

9.1.FACTORI CARE INFLUENTEAZA TREFILAREA


1. Fora i respectiv puterea necesar trefilrii trebuie s fie ct mai mic, economisindu-se astfel energia i micorndu-se instalaiile respective. Prin micorarea forei de trefilare, crete durata de lucru a filierelor i deci reducerea timpilor necesari schimbrii filierelor, precum i mbuntirea calitativ a produselor. 2. Numrul de treceri, pentru reducerea total a seciunii trebuie s fie ct mai mic. Reducerea numrului de treceri este limitat de rezistena de rupere a materialului i de ecruisare. Fora de trefilare trebuie s provoace n material tensiuni care s nu depeasc rezistena de rupere a acestuia. 3. Materialul srmei trefilate influeneaz fora de trefilare care crete odat cu rezistena materialului. 4. Viteza de trefilare foarte mare micoreaz rezistena la rupere. Rezult deci c vitezele mari de trefilare sunt necesare, ns creterea vitezelor este legat de posibilitile constructive ale mainilor. Aceste maini trebuie s permit o posibilitate de trecere treptat la viteze maxime, s fie prevzute cu dispozitive speciale de cuplare, s evite trepidaiile, s asigure protecia muncii. 5. Reducerea de seciune influeneaz randamentul lucrului mecanic de deformaie la
35
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 trefilare . La nceput randamentul lucrului mecanic de deformaie la trefilare crete odat cu creterea gradului de reducere dup care rmne aproape constant. 6. Unghiul de deschidere a filierei (2), , influeneaz procesul de trefilare. Randamentul maxim al lucrului mecanic de deformaie la trefilare este maxim pentru unghiul de deschidere a filierei egal cu 1012. Fora de traciune poate fi redus cu 4050% folosind filiere de calitate. 7. Materialul filierei exercit o influen direct asupra mrimii forei de trefilare . Cu ct filierele au o mai mare duritate cu att randamentul lucrului mecanic de deformaie este mai mare. De aceea, n aceleai condiii de trefilare, la filierele confecionate din oel aliat cu wolfram, clite i n special la filierele din aliaje dure, fora de trefilare necesar este cu mult mai mic dect la o filier din oel neclit. 8. Lubrifiantul, influeneaz fora de traciune la trefilare alegndu-se n funcie de suprafaa materialului de trefilat i de viteza de trefilare. Lubrifiantul cel mai bun pentru toate unghiurile de deschidere a filierei este spunul praf uscat, urmat de uleiul de rpi 9. Temperatura de trefilare influeneaz, procesul de trefilare. 10. Prin rotirea filierelor se influeneaz pozitiv procesul de trefilare i anume: la o turaie de 3300 rotaii pe minut fora de trefilare scade cu 75%, suprafaa srmei obinute este mai neted i mai uniform, seciunea srmei are ovalizri mai mici, filierele dureaz mult mai mult. n cazul filierelor rotative, acestea se cur mai bine de praf metalic, se face o lubrifiere mai bun i se uzeaz mai puin. Cu toate avantajele artate, din cauza dispozitivelor complicate pentru imprimarea micrii de rotaie, acest procedeu nu s-a putut extinde prea mult. n urma trefilrii materialul se ecruiseaz, ntrindu-se puternic. Sunt afectate n mod deosebit proprietile mecanice. Rezistena la rupere, limita de elasticitate i limita de curgere a materialelor trefilate pentru oelurile cu un coninut redus de carbon cresc brusc . Rezistena la compresiune se mrete de asemenea cu reducerea seciunii i cu unghiul de deschidere a filierei. Duritatea n urma trefilrii crete n ntreaga seciune i poate fi considerat aceeai n toat seciunea, cu excepia unei zone periferice foarte mici unde este mai mic. Duritatea maxim se obine la o distan de 1,52,5 mm de la suprafaa materialului trefilat. Reziliena este o caracteristic dependent de duritatea materialului obinut dup trefilare; scade cu creterea reducerii de seciune i cu creterea unghiului de deschidere a filierei. Numrul de ndoiri repetate la care rezist un material trefilat depinde de coninutul de
36
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 carbon. Conductivitatea este influenat de trefilare, scznd dup primele treceri. Influena trefilrii asupra conductivitii devine important n special, n cazul srmelor utilizate n telecomunicaii. Permeabilitatea magnetic este puternic influenat de trefilare ; dup trefilare cu mai multe treceri permeabilitatea scade. Structura se modific de la prima trecere i anume grunii de ferit ai oelului cu coninut mic de carbon, sufer o deformare longitudinal. La trecerile urmtoare deformarea longitudinal se accentueaz, n final avnd aspectul de fibre. Modificri analoge sufer i grunii de sorbit. Greutatea specific scade n funcie de reducerea de seciune.

9.2.OPERATII PREGATITOARE TREFILARII


Srma laminat, care se folosete ca materie prim la trefilare, are la suprafa un strat de oxizi format prin nclzirea oelului pentru laminare ct i n timpul tratamentului termic. Oxizii de pe srma laminat, nendeprtai naintea trefilrii, la trecerea srmei prin filier o uzeaz, scond-o n scurt timp din funciune. Din acest motiv arsura trebuie ndeprtat nainte de trefilare. Operaiile pregtitoare pentru trefilare prezint o anumit ordine cronologic: 1. Decaparea poate fi: mecanic, care const n curirea srmei i se realizeaz n mai multe feluri (cu role, prese, izbire, prin sablare cu nisip trimis cu aer comprimat sau cu perii rotative); termic care se realizeaz nclzind srma i rcind-o apoi cu ap (srma i arsura au coeficieni de contracie diferii); electrolitic i chimic care poate fi acid i bazic. Decaparea acid se face n acid sulfuric sau acid clorhidric, cnd sunt atacai oxizii de fier (FeO, Fe2O3, Fe3O), formndu-se nmolul care cade la fundul bii de decapare. Decaparea bazic se realizeaz n sruri bazice cum ar fi soda caustic. 2. Splarea srmei se face cu ap pentru a ndeprta urmele de acid dup scoaterea srmei din bazinul de decapare i eventualul strat de oxid care mai exist. 3. Tratamentele speciale se aplic srmelor care urmeaz a fi armite, lustruite, zincate etc., ntre splare i neutralizare. Tratamentele speciale mai frecvent folosite sunt: decaparea mecanic suplimentar; armirea prealabil, (care se realizeaz ntr-o baie acidulat de sulfat de cupru); nglbenirea care se realizeaz cu scopul de a se mbunti condiiile de lubrifiere
37
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 a srmelor ce vor fi trase de mai multe ori prin filier, lsnd srma dup splare 1530 min n aer liber. 4. Neutralizarea cu var ntr-o baie nclzit la 400 K urmrete ndeprtarea urmelor de acid rmase pe srme dup decapare i splare, formarea unui strat protector care s mpiedice ruginirea srmei pn la nceperea trefilrii i n fine formarea unui strat care s asigure mpreun cu lubrifiantul ntrebuinat o bun lubrifiere a srmei Ia trefilare. 5. Uscarea srmei este ultima operaie naintea trefilrii, prin care se urmrete uscarea substanei de neutralizare, se mpiedic ruginirea sau oxidarea. Uscarea srmei contribuie la eliminarea hidrogenului difuzat n interiorul srmei n timpul decaprii. Srma se usuc n cuptoare de uscare, n care este inut aproape jumtate de or la o temperatur de 300350 0K.

9.3.INSTALATII DE TREFILARE
Srma se desfoar de pe o vrtelni sau de pe un dispozitiv fix i se nfoar dup reducerea seciunii, n colaci sau n bobine. Clasificarea mainilor de trefilat se face dup diferite criterii, dintre care mai importante sunt: dup numrul de treceri care are loc ntr-o singur operaie: maini de trefilat (cu o singur trecere singulare) i maini multiple de trefilare; dup diametrul srmei de trefilat: maini de trefilat srm foarte groas (peste 6 mm), groas (63 mm), mijlocie (31,8 mm), subire (1,80,8 mm), foarte subire (0,80,5 mm) i fin (mai mic de 0,5 mm).

Fig.9.3.1.Masina simpla de trefilat


Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Fig.9.3.2.Trefilarea
38

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 Maina de trefilat singular se reprezint n figura 9.3.1.. Srma de trefilat se desfoar de pe dispozitivul de desfurare, se introduce n sensul sgeii n filiera de tras montat n suportul 2 i se nfoar pe toba 3 acionat de motorul 6 prin intermediul cutiei de vitez 5. n cazul cnd maina se va folosi ca o main intermediar n grupul de trefilat, pentru trecerea srmei la maina urmtoare de trefilat se folosete desfurtorul 4. Mainile de trefilat cu o singur trecere, sunt utilizate de regul numai pentru trefilarea srmei foarte groase i groase. Mainile multiple de trefilat (orizontale sau verticale) se folosesc la trefilarea celorlalte categorii mai subiri de srme (n afara srmelor foarte groase i groase). n aceste cazuri firul de srm trece n mod succesiv prin mai multe filiere, nfurndu-se i desfurndu-se n acelai timp pe toate tobele de tras care antreneaz srm. Astfel, fr a fi necesar scoaterea srmei de pe tob, se poate realiza un numr mare de reduceri de seciune. Maina multipl de trefilat pe orizontal reprezint un grup de maini de trefilat cu 5 trageri n serie folosind ca lubrifiant praful de spun (fig.9.3.2.). Mainile fiind antrenate de motoare de cca 1822 kW pot realiza trefilarea srmelor de oel cu coninut redus de carbon, cu diametrul cuprins ntre 28 i 3 mm, din srm laminat cu diametrul de 6 mm, cu viteza de 2,4 m/sec la toba final.

Fig.9.3.2.Masina multipla de trefilat

9.4.FILIERE
Procesul de trefilare este mult influenat de calitatea materialului filierei. Filierele n funcie de materialul din care sunt executate pot fi: forjabile (din oel cu 2% C, 1015% Cr); neforjabile care la rndul lor pot fi: din font special, de nalt rezisten, n
39
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 special cu adaos de crom (3% C, 0,25% Mn, 1% Si, 2% Cr); din pietre naturale dure (n special de diamant) folosindu-se la diametre mai mici de 0,4 mm; din aliaje dure (cca 8% Co, 87% W, 5% C). Filierele turnate sunt formate din carburi de wolfram i de molibden. Filierele din metal dur se ntrebuineaz pn la 0,4 mm. Pentru srme cu rezistene de rupere mari se utilizeaz filierele clite. La tragerea barelor sau a evilor, se folosesc matrie cu duritatea suprafeei orificiului de tragere de cca 6065 HRC. Aceast duritate se poate mri prin cromare, cementare sau prin recliri repetate. Matriele (fig. 9.4.1.) folosite pentru tragerea barelor i a evilor (n cazul semifabricatelor cu diametrul iniial mai mare de 10 mm) difer constructiv de filierele normale. Recondiionarea filierelor se realizeaz n scopul de a se aduce filiera la dimensiunile iniiale, n urma uzurii acesteia, prin batere cu ciocanul n jurul gurii de ieire a srmei din filier. Deoarece dup mai multe bateri la rece materialul filierei se ecruiseaz (devenind dur i fragil) putndu-se fisura, dup dou, trei bateri la rece se face o batere la cald. Dup batere se recomand s se realizeze o recoacere de detensionare. nainte de a fi scoase din uz filierele pot fi btute de cca 200 ori. Filierele din font sau din oel ovalizate, se pot recondiiona, mrindu-se gaura ovalizat i apoi se pot refolosi pentru un alt calibru.

Fig.9.4.1Matrite Lubrifierea, aa cum se tie are un rol important n procesul trefilrii. Dup natura lubrifiantului trefilarea poate fi: cu lubrifiant solid, aplicat la fabricarea srmelor mai groase, la care pentru micorarea frecrii se folosete un lubrifiant solid compus din seu, var, talc i hidrat de sodiu, prin care trece srma nainte de trefilare; cu lubrifiant lichid, la care pentru micorarea frecrii se folosete un lubrifiant pe
40
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 baz de fin de secar i spun dizolvate n ap, pe baz de soluie de ulei solubil n ap i altele. n procesul de trefilare prin lubrifiere se urmrete: interpunerea ntre pereii filierei i srmei a unei pelicule de lubrifiani uurnd astfel trecerea srmei; protejarea suprafeei srmei; prin interpunerea peliculei ntre srm i filier se mpiedic sudarea ntre acestea; rcirea filierei i a srmei; evitarea nclzirii la suprafaa srmei n cazul oelurilor cu coninut mare de C care prin rcire brusc (datorit metalului nvecinat rece), formeaz martensita (foarte fragil) i astfel poate duce la ruperea materialului

10.NORME DE SECURITATEA MUNCII LA FORJARE


Posibilitatile de accidentare in sectiile de deformare plastica la cald sunt mari deoarece: se prelucreaza piese de dimensiuni si greutati mari; lucrul la temperaturi ridicate; forte mari dezvoltate la prese si ciocane. In timpul exploatarii cuptoarelor de incalzire, trebuie sa se respecte urmatoarele reguli: inainte de aprindere, cuptorul se curata de gaze, prin ventilare; cuptorul se aprinde prin introducerea unei torte si apoi se da drumul la gaze; daca gazul nu s-a aprins, se opreste alimentarea si se ventileaza din nou cuptorul; pentru protectia contra radiatiilor termice se va purta echipament de protectie special; la cuptoare se plaseaza paravane speciale din tabla; La prelucrarea prin deformare plastica la cald se vor respecta urmatoarele reguli: inainte de inceperea lucrului se verifica starea sculelor si utilajelor specifice; locul de munca trebuie sa fie iluminat corespunzator, prevazut cu instalatii de ventilatie si de evacuare a gazelor; zonele periculoase ale masinilor se vor proteja cu aparatori metalice; se va asigura functionarea normala a dispozitivelor utilizate la deformarea plastica la cald; la utilajele cu piese mobile se interzice manevrarea pieselor cu mana; se folosesc sculer si dispozitive adecvate; se va asigura o montare corecta a sculelor si dispozitivelor utilizate.
41
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013 La transportul pieselor grele cu poduri rulante, macarale se interzice legarea asimetrica a acestora in carlig

42
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor:

EXAMEN ATESTAT
2013

11.BIBLIOGRAFIE
1.Forjarea.Scule utilizate 2.Deformarea plastica 3.Tehnologii, stiinta, inovatii www.scribd.com www.scribd.com www.scribd.com

4.Tehnologia materialelor-Curs www.scribd.com

43
Procedee de prelucrare prin deformare plastica

Autor: