Sei sulla pagina 1di 19

Reeaua Internet

I. REELE DE CALCULATOARE Volumul mare de iformaii vehiculate, diversificate i distribuirea lor pe largi arii teritoriale, au avut ca efect necesitatea asigurrii unor funcii foarte importante n cadrul procesului de prelucrare a datelor: comunicarea i conectivitatea. Prin asigurarea comunicrii ntre sistemele de calcul, se pot transmite i recepiona date i mesaje. Prin asigurarea conectivitii sistemelor se pot partaja: date distribuite n diferite locaii, indiferent de distana ntre aceste locaii, aplicaii i echipamente hardware. O reea de calculatoate este format dintr-un ansamblu de calculatoare conectate ntre ele. Calculatoarele pot s fac schimb de date ntre ele i pot folosi n comun resursele (imprimante, aplicaii, discuri). Fiecare calculator i pstreaz independena de execuie i de gestiune a propriilor resurse.

Reelele de calculator a aprut pentru:

folosirea n comun a unor resurse scumpe (imprimantele i hard-discurile): este mai ieftin dac se cumpr o singur imprimant pe care s o foloseasc n comun mai multe calculatoare, dect dac se cumpr cte o imrimant pentru fiecare calculator.

folosirea n comun a unor date: ntr-o organizaie, aceleai date pot fi modificare de mai multe persoane, pe calculatoare. Aceste modificri trebuie corelate ntre ele pentru a actualiza setul de date.
1

Pentru asigurarea funciilor de comunicare i conectivitate sunt necesare: echipamente hardware: aceste echipamente se adaug la configuraia calculatorului pentru a pregti fizic purttorul de date (curentul electric, undele electromagnetice, undele optice etc.) prin care se realizeaz comunicarea ntre cele dou calculatoare. Din aceast categrie fac parte modemul i placa de reea. mediul prin care se asigur legtura fizic: acest mediu asigur fizic transportul datelor de la un calculator la altul (reprezint calea pe care circul informaia). n funcie de purttorul de date folosit, mediul prin care se asigur legtura poate fi:
prin cablu: - cablu coaxial;

- cablu cu firb optic; fr cablu: - unde radio obinuite; - unde laser - microunde (unde radio de nalt fregven); - unde radio prin satelit.

software-ul prin care se asigur comunicarea i conectivitatea calculatoarelor, adic legtura logic: aceste programe trebuie instalate att pe calculatorul emitor, ct i pe calculatorul receptor. Ele pregtesc logic semnalul purttor de date, la emisie, i se realizeaz refacerea lui la recepie.

CLASIFICAREA REELELOR:
1. Clasificarea n funcie de accesul la reea:

Reele private - aparin unor organizaii (multe organizaii au rspndite puncte de sss lucru pe o arie geografic mare i au nevoie s poat schimba rapid ntre punctele de lucru o cantitate mare de informaii sau s asigure o comunicare rapid prin voce sau mesaje) - Forma prin care organizaia i rezolv aceste probleme o reprezint conectarea punctelor de lucru prin intermediul unei reele private de calculatoare. Companiile furnizoare de serviciile prin intermediul reeleleor pun la dispoziia altor
3

Reele publice: - sunt reele globale, rspndite pe suprafee geografice foarte mari. Aceste reele sunt construite i ntreinute de companii specializate n acest gen de servicii.

companii i organizaii, contra cost, aceste reele, pentru ca acestea s poat comunica prin calculatoare.

2. Clasificarea n funcie de strategia de funcionare:

Reele client-server: - sunt formate dintr-un calculator care suleaz software-ul de reea, Reele de la egal la egal: - ntre calculatoarele din reea este stabilit o relaie de egalitate. Dezavantaje: - viteza de lucru relativ mic; nu se asigur securitatea datelor; permite coectarea unui numr limitat de Server de fiiere: pune la dispoziia clienilor programe i colecii de date (fiiere).
4

numit server, care furnizeaz servicii altor calculatoare, numite clieni (staii de lucru). De la staia de lucru lucreaz utilizatorul (care de mai numete user). Utilizatorul va fi definit n cadrul reelei de ctre administratorul de reea, care i atribuie un cont pentru accesul la reea i drepturile de a folosi resursele reelei.

persoane (maxim 25). n general, o asemenea reea se folosete atunci cnd nu se cer performane mari i se urmresc coturi mici.

Server de comunicaie: - asigur schimbul reelei. de informaii n interiorul reelei sau cu exteriorul

Server de imprimante: - gestioneaz una sau mai multe imprimante, oferind clienilor posibilitatea de

TIPURI DE a-i tipri informaiile la ele. SERVERE Conectarea unui client la reea nseamn stabilirea legturii ntre calculatorul client i calculatorul server. Ea se poate face numai dac
serverul este pornit i dac legtura fizic a fost corect stabilit. La resursele reelei pot avea acces numai utiizatori definii i recunoscui n reea i pot folosi numai acele resurse pentru care le-a atribuit drepturi administratorul reelei. Accesul la contul unui utilizator poate fi protejat prin folosirea unei parole. Utilizatorul i ncheie sesiunea de lucru n reea prin deconectarea calculatorului su din reea, adic prin ntreruperea legturii logice cu serverul.

3. Clasificare n funcie de aria de rspndire a calculatoarelor:

LAN (Local Area Connection): Calculatoarele sunt rspndite pe o arie mic (pn la 2 km), n general n aceeai cldire sau ntr-un grup de cldiri. Ele deservesc, de obicei, aceleiai organizaii sau companii.
5

MAN

(Metropolitan -

Area

Networks):

calculatoarele

sunt rspndite pe suprafaa unui ora. Ele deservesc de obicei instituii publice ale orailui.

WAN (Wide Area Networks): calculatoarele au o arie de rspndire geografic foarte mare (suprafaa unei tri, a unui continent etc.) Avantajele folisirii reelelor de calculatoare sunt:

Mai muli utilizatori pot folosi n comun i simultan resursele hardware i software ale reelei; Sunt asigurate comunicarea i schimbul de date ntre utilizatorii reelei; O organizaie poate face economie de resurse hardware (Ex: imprimante, memorii externe), de resurse software (Ex: Aplicaii instalate pe un singur calculator i date colectate i administrate ntr-o colecie de date, la care au acces toi utilizatorii reelei) i de personal folosit pentru administrarea acestor resurse;

Se asigur accesul rapid la colecia de date.

II. PREZENTAREA REELEI DE INTERNET

Prin anii 1960, n cadrul Departamentului de Aprare al Statelor Unite ale Americii (Department of Defence) a aprut i s-a dezvoltat reeaua ARPANET (Advenced Research Projects Agency NETwork). Iniial, a fost format patru minicalculatoare orientate pe comutarea de pachete. Reeaua er conceput astfel nct, dac o parte a reelei era distrus, informaiile puteau fi transmise spre alte rute. n anul 1973, reeaua ARPANET a stabilit legi cu calculatoare din Anglia i Norvegia, devenind o reea internaional. Tot n acea perioad, n scopul unor schimburi de informaii tiinifice, au fost conectate i supercalculatoarele din universitile i companiile mari. n 1977, la reeaua ARPANET s-a adugat serviciul de pot electronic, iar n anul 1983 protocolul NCP (Network Control

Protocol) a fost nlocuit cu protocolul TCP/IP (Transmition Control Protocol / Internet Protocol) care permite interconectarea unor reele diferite, att de tip LAN, ct i de tip WAN. n anul 1979 a aprut reeaua de tiri Unset. n anii 1080, s-a dezvoltat o nou reea, NSFNET (National Science Foundation NETwork). Aceast reea de mare vitez, ale crei noduri erau formate din supercalculatoare, era destinat schimburilor de informaii necomerciale. Tot n aceast perioad au aprut i reelele comerciale AlterNet i PSInet. n anul 1983, din reeaua ARPANET s-a desprins reeaua militar Milnet. Partea care a rmas din ARPANET a fost destinat cercetrii i nvmntului. Ea a stat la baza reelei de Internet de astzi. La ea s-au conectat i celelalte reele comerciale i necomerciale, care se dezvoltaser pn atunci. ncepnd cu 1990, reeaua obinut prin interconectarea mai multor reele de tipuri diferite a fost deschis pentru toat lumea, att pentru companiile comerciale i universiti, ct i pentru persoanele particulare care folosesc calculatoare acas. Reelei i s-au adugat noi servicii , ca de exemplu serviciile de informare Gopher, n 1991, i World Wide Web, n 1992. n 1994 a fost lansat un nou protocol de reea IPng (IP next generation), pentru transmisii de date, voce i imagini, care asigur securitatea informaiei. Reeaua Internet s-a dezvoltat foarte rapid ajungndu-se ca, n 1997, peste 134 de ri s fie conectate la ea. Dac n anul 1983 erau conecte la reea doar 562 de calculatoare, n 1994 arau 221.700 de calculatoare, iar n 1997 s-a ajuns la 16.146.000 de calculatoare.
8

Internet este o reea foarte mare de calculatoare care conecteaz ntre ele milioane de reele mai mici din lumea ntreag. La reeaua Internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la Internet pot face schimb de informaii ntre ele.

Aceast reea uriade calculatoare nu este controlat de niciun guvern sau organizaie i nu exist un administrator sau un supervizor unic al reelei. Sunt controlate de proprietarii lor numai reelele individuale de Internet. Organizaia ISOC (Internet Society) este format dintr-un grup de voluntari care elaboreaz standarde pentru reeaua Internet. Aceast organizaie este supravegheat de consiliul IAB (Internet Activity Board). La baza tuturor serviciilor din reeaua Internet st comunicarea mesajelor de la surs la destinaie. Informaia circul prin aceast reea sub form de pachete. Fiecare pachet are un expeditor i un destinatar.

Pachetul (packet) este format din informaia propriu-zis i din informaiile de control care conin adresa destinatarului i adresa expeditorului. Informaia de control este memorat n antetul pachetului.

Comunicarea se bazeaz pe modelul potei: un obiect este mpachetat, pe pachet sunt scrise adresadestinatarului i a expeditorului, iar pchetul este depus la cel mai apropiat oficiu potal. Folosind acest model, mesajul sau datele care trebuie transmise ntre calculatorul A i calculatorul B sunt descompuse n uniti de date care sunt mpachetate. n serviciul potal obinuit, pachetul este din oficiu potal n oficiu potal pn cnd ajunge la oficiul potal terminal care l livreaz destinatarului. n reeaua de calculatoare, rolul oficiului potal l joac anumite calculatoare comutatoare de pachete (packet switch). Ele dirijaz pachetul ctre destinatar, pe un anumit traseu. Ultimul comutator livreaz pachetul destinatarului. Dup ce toate pachetele unui meaj ajung la destinaie, ele sunt reasamblate, pentru a reface integritatea datelor transmise. Comutarea de pachete (packet switching) este cea mai rspndit tehnic folosit n transmiterea datelor n reele de arie lung. Ea se bazeaz pe separarea calculatoarelor dup funcii:
10

1. Calculatoare cu funcii de aplicaii. Ele sunt conectate la reea pentru comunicarea cu un calculator aflat la distam, n vederea

executrii unei aplicaii. Se mai numesc i calculatoare gazd (host). Rolul lor este de a distribui pachetele terminalelor utilizator, conectate la Internet.
2. Calculatoare cu funcii de comunicaie. Ele se folosesc pentru a asigura comunicarea ntre dou calculatoare gazd aflate la

distan. Rolul lor este de a dirija pachetele de la expeditor la destinatar. Se mai numesc noduri pentru comutarea pachetelor sau rutere. Unele noduri au i roluri de pori de conectare a calculatoarelor gazd la reea. Comunicarea ntre noduri se face prin liniile telefonice nchiriate, de vitez mare, dedicate transmiterii datelor. Liniile telefonice i nodurile formeaz subreeaua de comunicaie. Ea este folosit pentru transferarea datelor ntre dou calculatoare gazd conectate la dou porturi aflate la distan. Ruta pachetului este format, n ordine, din nodurile prin care trece pachetul pentru a ajunge la destinaie. Operaia de dirijare a unui pachet n reea este fcut automat de reea, conform unui anumit protocol de comuicare.

Protocolul de comunicare reprezint un set de reguli prin care se asigur schimbul de date i de mesaje ntre dou calculatoare ntre care s-a stabilit o legtur fizic. El stabilete un limbaj comun de dialog i o disciplin a conversaiei.

Reelele care formeaz Internetul pot folosi n parte un anumit protocol de comunicare ntre propriile calculatoare, dar, ntre ele, reelele nu pot folosi dect un protocol unic de comunicare. Acest protocol se numete IP (Internet Protocol). Ele asigur transmiterea pachetelor ntre dou calculatoare gazd. Pentru dirijarea pachetelor, protocolul IP folosete un ansamblu de dou adrese: una pentru identificarea reelei, iar cealalt pentru identificarea calculatorului gazd din cadrul reelei. Adresa reelei permite ruterelor s dirijeze pachetul ctre acea reea, iar adresa calculatorului gazd permite dirijarea pachetului ctre calculatorul destnaie, dup ce a ajuns n reeaua destinaie.
11

Protocolul IP este completat de protocolul TCP (Transmission Control Protocol) care mparte mesajul n uniti de date, numeroteaz pachetele unui mesaj i reface mesajul, la destinaie, din pachete. Datele sunt privite ca iruri de octei care sunt mprite n segmente. Fiecare segment este atribuit unui pachet. Totodat, acest protocol verific i dac mesajul a fost transmis corect: s nu piard date, s nu fie date duplicate sau s nu fie date eronate. Operaia de verificare este esigurat prin adugarea unor informaiide control la pachet. Aadar, ntre reelele conectate la Internet, comunicarea se face folosind protocolul TCP/IP.

III. CONECTAREA LA INTERNET


12

Dac un utilizator vrea s se conecteze la reeaua de Internet, el trebuie s plteasc unei companii pentru a obine accesul. Prin intermediul acelei companii, utilizatorului i se va deschide o u care i va permite s ptrund n reeaua Internet prin conectarea la oricare dintre nodurile reelei. Compania prin intermediul creia utilizatorul se conecteaz la Internet se numete furnizor de servicii Internet (Internet service provider - ISP) sau furnizor de acces la internet (Internet acces provider - IAP). Pentru conectare, utilizatorul trebuie s deschid un cont la compania care i va asigura serviciul. La deschiderea contului trebuie s comunice numele adresa i numrul de telefon i tipul calculatorului, pentru a i se furniza numele de utilizator (user name) i parola. Accesul la reeaua Internet este asigurat de calculatorul server al furnizorului de servicii Internet, care asigur serviciul de comunicare. Furnizorul de acces la Internet ofer acest serviciu contra cost. Aceste copanii au preuri structurate pe serviciile oferite: Preul de instalare;

Taxa pentru serviciul de conectare pot fi taxe lunare fixe sau sau temporare, n funcie de timpul de utilizare al reelei; Taxa pentru servicii online unele servicii on-line percep separat taxe, n funcie de timpul de utilizare i independent de taxele percepute de compania care asigur accesul la Internet;

Tipuri de conectare la internet: Un tip de conectare la Internet reprezint metoda prin care se asigur accesul la reeaua de Internet.

13

Conexiune permanent sau conexiune dedicat (permanent connection) calculatorul este conectat n permnen la o reea de Internet care folosete protocolul TCP/IP. Conectarea se face prin intermediul unei linii dedicate. Aceast legtur este folosit, n general, n organizaii comerciale sau educaionale mari, care pot s-i conecteze un calculator mare la reeaua Internet, iar membrii organizaiei se pot conecta, la rndul lor, la acest Calculator, pentru a avea o legtur direct i permanent cu reeaua Internet. Este cel mai scump tip de legtur.

TIPURI DE CONECTRI:

Conexiunea direct prin modem (dial-in direct connection). Calculatorul este conectat la reea din Internet care folosete protocolul TCP/IP i devine un calculator gazd. Legtura se stabilete prin intermediul unu furnizor de servicii Internet, folosindu-se o linie telefonic nchiriat. Legtura ntre serverul furnizorului de servicii Internet i calculatorul propriu-zis se realizeaz prin intermediul unui protocol. Protocolul implicit, care permite calculatoarelor care folosesc sistemul de operare Windows s se cnecteze, este PPP (Point-to-Point Protocol). Calculatorul are acces la Internet atta timp ct conexiunea este deschis. Pentru stabilirea conexiunii, utilizatorul trebuie s formeze un numr de telefon indicat de furnizorului de servicii, dup care, prin intermediul calculatorului furnizorului de servicii, se stabilete legtura cu reeaua Internet. Dup stabilirea legturii, se pot deschide simultan ai multe sesiuni de lucru. Toate programele client care permit accesul la serviciul Internet au nevoie de o conexiune direct prin modem.
14

Modemul Modemul este un echipament care permite unui calculator care folosete semnale digitale s transmit informaii printr-o linie telefonic n care se folosesc semnale analogice sau prin intermediul undelor radio. El realizeaz la emisie modularea semnalului (transformarea din semnal digital n semnal analogic) i, la recepie, demodularea lui (transformarea din semnal analogic n semnal digital). Modemul poate fi: - intern: sub forma unei plci n interiorul calculatorului, care se conecteaz prin cablu de telfon; - extern: sub forma unui dispozitv care se leag prin cablu la calcaulator i la telefon - fr fir: wireless sub forma unui circuit care permite transformarea semnalului digital n und radio i invers.

Mediul de comunicaie Mediul de comunicaie - este mediul prin care se asigur legtura fizic ntre dou calculatoare, prin care se face transportul datelor de la un calculator la altul. Mediul de comunicaie dintre calculatorul utilizatorului i calculatorul furnizorului de servicii Internet poate fi: Prin cablu linie telefonic dedicat, nchiriat, digital (ISDN) sau cablu TV; Fr cablu unde radio obinuite sau unde prin satelit;
15

Pentru conectarea la reeaua Internet folosind conexiunea direct prin modem, sunt necesare:
Un calculator pentru conectare este necesar un calculator compatibil IBM sau un calculator Macintosh; Un modem el trebuie s aib o vitez de transmisie de cel puin 57.600 bps. Viteza de transmisie este viteza cu care cele dou

echipamente fac schimb de date ntre ele. Se msoar n bps (bii pe secund). Viteza modemului folosit de furnizorul de servicii nu trebuie s fie mai mic dect viteza modemului folosit de calculator.
Software pentru Internet acesta conine programul pentru lucrul cu modemul i conectarea la furnizorul de servicii Internet

i programe client pentru acces la serviciile puse la dispoziie de reeaua Internet.


Abonarea la un furnizr de servicii Internet.

Conexiunea O conexiune se identific printr-un nume i este caracterizat de urmtorii parametrii, numii parametrii conexiunii: Numrul de telefon al furnizorului de servicii Internet; Numele de utilizator i parola ;
Tipul modemului prin care se asigur legtura cu serverul furnizorului;

Parametrii de comuniacie prin modem;


Numele protocolului de acces folosit de serviciul de conectare de obicei PPP.

16

IV. SERVICIILE OFERITE DE REEAUA INTERNET Iniial, reeaua Internet a fost construit n scop tiiific i educaional, ca o imens baz de date, la care aveau acces n primul rnd persoanele din domeniul academic, iar funciile predominante ale reelei Internet erau cele de documentare i de comunicare. Ea putea fi folosit ca o imens bibliotec digital ce permitea schimbul de informaii ntre cititorii si. Ulterior, crescnd numrul de calculatoare conecate la Internet, a crescut i numrul de siteuri ale diferitelor organizaii i, implicit, numrul de vizitatori virtuali ai acestori siteuri. Aceti vizitatori ai unui sit Web, ca orice vizitator al unei locaii fizice, sunt posibili consumatori de produse i servicii. De aici, pn la a transforma un sit Web ntr-un panou publicitar, drumul a fost foarte scurt. Companiile interesate n a-i prezenta perodusele sau serviciile i n a-i face publicitate - i-au creat propriul sit, fie pe calculatoarele proprii, fie pe calculatorul unui furnizor de servicii Internet, prin care i fceau promoveaz propriile produse sau servicii. Prezentarea acesor informaii prin intermediul paginilor Web este realizat de obicei de firme specializate, astfel nct aceast funcie a reelei Internet a dus la apariia unei ramuri noi n industria de software. Principiul comunicrii n reeaua Internet este cel de client/server, n care un calculator client, pentru a avea acces la un serviciu, trebuie s se adreseze unui calculator server care asigur acel serviciu. Clientul se adreseaz serverului prin intermeiul unui set de reguli care corespund protocolului de acces folosit de acel serviciu. Reeaua Interrnet asigur, prin intermediul acestor serviciu anumite
Funcia de informare, prin: Funcia de comunicare, prin: Schimb de mesaje: - Chat; - e-mail; - Liste potale, grupuri de tiri; Transfer de date: - transfer de fiiere prin serviciul FTP; - ataarea fiierelor la mesajele potale; - descrcarea de pe internet a diferitelor date.

funcii:

comunicare

i Funcia comercial, prin: Marketing, prezentarea unor produse i publicitate; Furnizarea diferitelor informaii utile; Comerul electronic;

Obinerea de informaii prin intermediul grupurilor de tiri; Obinerea de informaii prin serviciul World Wide Web (www) similar unei biblioteci digitale;

Funcia de conectivitate, prin:

17

Accesul de la distan la resursele unui calculator, prin serviciul Telnet; Partajarea datelor i aplicaiilor;

Aadar, reeaua Internet ofer utilizatorilor si servicii. Condiia de existen a unui serviciu este determinat de existena unor calculatoare server, pe care s ruleze programe server specifice serviciului respectiv, i de existena programelor client pentru acces la serviciu (dependente de sistemele de operare), care s fie instalate pe calculatoarele client ale utilizatorilor. Pentru a avea acces la un serviciu din reeaua Internet, utilizatorul trebuie s foloseasc un program client specific acelui serviciu. Unul dintre programele client cele mai folosite pentru a naviga prin reeaua Internet este Internet Explorer, care esre un program utililar al sistemului de operare Windows. El este un program care permite navigarea prin siturile serviviului Web, dar i accesul la alte servicii din Internet.

18

TEHNOLOGIA INFORMAIEI I A COMUNICAILOR Manual pentru clasa a X-a, Filiera vocaional Editura Didactic i Pedagogic, R.A., Bucureti 2005

19