Sei sulla pagina 1di 23

CHAPTER - 1

TRIGONOMETRICAL RATIOS AND FUNCTIONS


1. Some Important Definitions and
formulae-
(1) Measurement of angles:- The angle are
measured in degrees, grades or in radians which
are defined as follows
Degrees- A right angle is divided into 90 equal
parts and each part is called a degree. Thus a right
angle is equal to 90 degress. One degree is de-
noted by 1.
A degree is divided into sixty equal parts and
each part is called a minute. One minute is de-
noted by 1.
A minute is divided into sixty equal parts and
each part is called a second. One second is de-
noted by 1.
Thus,
1 right angled = 90 (Read as 90 degrees)
1 = 60 (Read as 60 minutes)
1 = 60 (Read as 60 seconds).
Grades- A right angle is divided into 100 equal
parts and each part is called a grade. Thus a right
angle is equal to 100 grades. One grade is denoted
by 1
g
.
A grade is divided into 100 equal parts and each
part and each part is called a minute and is de-
noted by 1.
A minute is divided into 100 equal parts and each
part is called a second and is denoted by 1.
Thus,
1 right angled = 100
g
(Read as 100 grades)
1
g
= 100 (Read as 100 minutes)
1 100 (Read as 100 seconds).
Radians- A ra-
dian is the angle
subtended at the
centre of a circle
by an arc equal in
length to the ra-
dius of the circle.
In the adjacent
figure OA OC =
arc AC = r = radius of circle, then measurement
of AOC is one radian and denoted by 1
c
. Thus
AOC 1
c
.
(2) A constant Number - The ratio of the
circumference to the diameter of a circle is al-
ways equal to a constant and this constant is
denoted by the Greek letter
i.e.
Circumference of a circle
Diameter of the circle
(constant)
The constant is an irrational number and its
approximate value is taken as
22
7
. The more accu-
rate value to six decimals places is taken as
355
113
.
(3) Relation between an arc and an angle- If
is the angle in radians at the vertex of a sector
of a circle of radius r, then length of the arc of the
sector l r

.
Angle subtended by the semi-circular arc at its
centre = 180
r
r
radians.
Thus, we have radians = 180 = 2 right angles.
Fig.1
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(1)
1 radian =
180

degrees
= 57 16 (21.8) (approx.)
2. Domain and Range of a Trigono.
Function-
If f : X Y is a function, defined on the set X,
then the domain of the function f, written as
Domf is the set of all independent variables x, for
which the image f (x) is well defined element of
Y, called the co-domain of f.
Range of f : X Y is the set of all images f (x)
which belongs to Y, i.e.,
Range f

'

f(x) Y : x X

Y
The domain and range of trigonometrical func-
tions are tabulated as follows-
Trigo.
Function
Domain Range
sin x R, the set of all the
real numbers
1 sin x 1
cos x R 1 cos x 1
tan x
R

'

(2n + 1)

2
, n I

R
cosec x R

'

n , n I

'

x : 1 < x < 1

sec x
R

'

(2n + 1)

2
, n I

'

x : 1 < x <1

cot x R

'

n , n I

R
3. Variation of values of Trigonomet-
rical ratios is different quadrants-
II B I
sine decreases from 1 to 0 sine increases from 0 to 1
cosine decreases from 0 to -1 cosine decreases from 1 to 0
tangent increases from to 0 tangent increases from 0 to
cotangent decreases from 0 to containgent decreases from to 0
secant increases from to -1 Secant increases from 1 to
cosecant increases from 1 to cosecant decreases from to 1
A III O IV A
sine decreases from 0 to -1 sine increases from -1 to 0
cosine increases from -1 to 0 cosine increases from 0 to 1
tangent increases from 0 to tangent decreases from 0 to
contangent decreases from to 0 cotangent decreases from 0 to
secant decreases from -1 to secant decreases from to 1
cosecant in creases from to 1 cosecant decreases from 1 to
B
4. Relation between Trigonometrical
Ratios and Identities-
(1) tan
sin
cos
(2) cot =
cos
sin
(3) sin Acosec A tan A cot A cos AsecA 1
(4) sin
2
+ cos
2
= 1
or sin
2
= 1 cos
2
or cos
2
1 sin
2

(5) 1 + tan
2
= sec
2

or sec
2
tan
2
= 1 or sec
2
1 = tan
2
.
(6) 1 + cot
2
= cosec
2

or cosec
2
cot
2
= 1
or cosec
2
1 = cot
2

(7) Since sin
2
A + cos
2
A = 1, hence each of
sin A and cos A is numerically less than or
equal to unity. i.e.
|sin A| 1 and |cos A| 1
or t sin A 1 and 1 cos A 1
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(2)
(8) Since sec A and cosec A are respectively
reciprocals of cos A and sin A, therefore the
values of sec A and cosec A are always nu-
merically greater than or equal to unity.
i.e.
sec A 1 or sec A 1
and cosec A 1 or cosec A 1
In other words, we never have
1 < cosec A < 1 and 1 < sec A < 1.
6. Trigonometrical Ratios for
Various Angles-
0

6

3
2
sin 0
1
2
1

2
3
2
1 0 1 0
cos 1
3
2
1

2
1
2
0 1 0 1
tan 0
1

3
1 3 0 0
7. Trigonometrical Ratios for
Related Angles-


2
t
t
3
2
t
2 t
sin sin cos
+

sin
cos t sin
cos cos
+

sin
cos t sin cos
tan tan
+

cot
t tan
+

cot
t tan
cot cot
+

tan
t cot t cot t cot
8. Addition and Subtraction
Formulae-
(1) sin (A t B) = sin A cos B t cos A sin B
(2) cos (A t B) = cos A cos B t sin A sin B
(3) tan (A t B) =
tan A t tan B
1 t tan A tan B
sin cos tan cot sec cosec
sin
sin
1 cos
2

tan

1 + tan
2

1
1+ cot
2

sec
2
1
sec
1
cosec
cos
1 sin
2

cos
1
1 + tan
2

cot
1 + cot
2

1
sec c
cosec
2
1
cosec
tan
sin

1 sin
2

1 cos
2

cos
tan
1
cot
sec
2
1
1
cosec
2
1
cot 1 sin
2

sin
cos

1 cos
2

1
tan
cot
1
sec
2
1
cosec
2
1
sec
1

1 sin
2

1
cos
1 + tan
2

1 + cot
2

cot
cot
cosec

cosec
2
1
5. Trigonometrical Ratios in Terms
of Each Other-
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(3)
(4) cot (A t B) =
cot A cot B t 1
cot B t cot A
(5) sin (A + B) sin (A B) = sin
2
A sin
2
B
= cos
2
B cos
2
A
(6) cos (A + B) cos (A B) = cos
2
A sin
2
B
= cos
2
B sin
2
A
(7) tan A t tan B =
sin A
cos A
t
sin B
cos B
=
sin A cos B t cos A sin B
cos A cos B
=
sin (A t B)
cos A cos B

A n +

2
, B m
_

,
(8) cot A t cot B =
sin (B t A)
sin A sin B

A n , B m +

2
_

,
(9) (i) cos A t sin A = 2 sin

4
t A
_

,
= 2 cos

4
t A
_

,
(ii) tan A + cot A =
1
sin A cos A
(10) In a triangle, sine of any one angle is equal
to the sine of the sum of the remaining
angles, i.e.
sin (A + B) = sin C etc.
(11) In a triangle, the cosine and tangent of any
one angle is equal to minus times the cosine
and tangent of the remaining two angles. i.e.
cos (A+B) = cosC
and tan (A + B) = tan C etc.
(12) The sine of half of any angle in a triangle is
equal to the cosine of half the sum of the
remaining two angles and similarly the co-
sine of half of any angle is equal to the sine
of half the sum of the other two angles. i.e..
sin

A + B
2
_

,
= cos
C
2
, cos

A + B
2
_

,
= sin
C
2
and tan

A + B
2
_

,
= cot
C
2
etc.
9. Formulae for Changing the Sum
or Difference into Product
1. sin C + sin D = 2 sin
C + D
2
cos
C D
2
2. sin C sin D = 2 cos
C + D
2
sin
C D
2
3. cos C + cos D = 2 cos
C + D
2
cos
C D
2
4. cos C cos D = 2 sin
C + D
2
sin
D C
2
10. Formulae for Changing the
Product into Sum or Difference
1. 2 sin A cos B = sin (A + B) + sin (A B)
2. 2 cos A sin B = sin (A + B) sin (A B)
3. 2 cos A cos B = cos (A + B) + cos (A B)
4. 2 sin A sin B = cos (A B) cos (A +B)
11. Formulae Involving Double,
Triple and Half Angles-
1. sin 2 = 2 sin cos =
2 tan
1 + tan
2

2. cos 2 = cos
2
sin
2
= 2 cos
2
1
=1 2 sin
2

1 tan
2

1 + tan
2

3. sin

2
= t
1 cos
2
,
cos

2
= t
1 + cos
2
tan

2
= t
1 cos
1 + cos
4. tan 2 =
2 tan
1 tan
2

5. sin 3 = 3 sin 4 sin
3

or sin
3
=
1
4
(3 sin sin 3)
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(4)
6. cos 3 = 4 cos
3
3 cos
or cos
3
=
1
4
(3 cos + cos 3 )
7. tan 3 =
3 tan tan
3

1 3 tan
2

n +

6
1
1
]
12. To Be Remembered -
i.
(1 cos )
sin
= tan

2
[ (2n + 1) ]
ii.
(1 + cos )
sin
= cot

2
[ 2n ]
iii.
(1 cos )
(1 + cos )
= tan
2

2
[ (2n + 1) ]
iv.
(1 + cos )
(1 cos )
= cot
2

2
[ 2n]
(v) cos n = cos
n

n (n 1)
1.2
cos
n 2
sin
2

+
n (n 1) (n 2) (n 3)
1.2.3.4
cos
n4
sin
4
....
sin n = n cos
n1
sin

n (n 1) (n 2)
1.2.3
cos
n3
sin
3

+
n (n 1) (n 2) (n 3) (n 4)
1.2.3.4.5
cos
n5
sin
5
...
tan n =
S
1
S
3
+ S
5
S
7
+ . . . .
1 S
2
+ S
4
S
6
+ . . . .
where S
1
= n tan , S
2

n
C
2
tan
2
,
S
3

n
C
3
tan
3
. . . . . etc.
14. Important Points :-
(1) Maximum and minimum values of
a sin x + b cos x are
+ a
2
+ b
2
, a
2
+ b
2
respectively.
(2) sin
2
x + cosec
2
x 2 for every real x.
(3) cos
2
x + sec
2
x 2 for every real x.
(4) tan
2
x + cot
2
x 2 for every real x.
(5) If x sec + tan , then
1
x
cosec cot
(6) If x cosec + cot , then
1
x
sec tan
(7) cos . cos 2 . cos 4 . cos 8 cos 2
n1


sin 2
n

2
n
sin
(8) sin sin (60 ) sin (60 + ) =
1
4
sin 3
(9) cos cos (60 ) cos (60 + )
=
1
4
cos 3
(10) tan tan (60 ) tan (60 + ) = tan 3.
15. Conditional Identities :-
(1) If A + B + C = 180, then
i. sin 2A + sin 2B + sin 2C
= 4 sin A sin B sin C
7
1
2
15 22
1
2
18 36
sin
4 2 6
2

2
31
2

2
1
2

2

2
5 1
4
1
4
10 2 5
cos
4 + 2 + 6
2

2
3 + 1
2

2
1
2
2 + 2
1
4
10 + 2 5
5 + 1
4
13. Trigonometrical Ratios for
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(5)
ii. sin 2A + sin 2B sin 2C
= 4 cos A cos B sin C
iii. sin (B + C A) + sin (C + A B)
+ sin (A + B C) = 4 sin A sin B sin C
iv. cos 2A + cos 2B + cos 2C
= 1 4 cos A cos B cos C
v. cos 2 A + cos 2B cos 2C
= 1 4 sin A sin B cos C
(2) If A + B + C = 180, then
i. sin A + sin B + sin C = 4 cos
A
2
cos
B
2
cos
C
2
ii. sin A + sin B sin C = 4 sin
A
2
sin
B
2
cos
C
2
iii. cos A + cos B + cos C
= 1 + 4 sin
A
2
sin
B
2
sin
C
2
iv. cos A + cos B cos C
= 1 + 4 cos
A
2
cos
B
2
sin
C
2
v.
cos A
sin B sin C
+
cos B
sin C sin A
+
cos C
sin A sin B
= 2
(3) If A + B + C , then
i. sin
2
A + sin
2
B sin
2
C
= 2 sin A sin B cos C
ii. cos
2
A + cos
2
B + cos
2
C
=1 2 cos A cos B cos C
iii. sin
2
A + sin
2
B + sin
2
C
= 2 + 2 cos A cos B cos C
iv. cos
2
A + cos
2
B cos
2
C
= 1 2 sin A sin B cos C
(4) If A + B + C , then
i. sin
2

A
2
+ sin
2

B
2
+ sin
2

C
2

= 1 2 sin
A
2
sin
B
2
sin
C
2
ii. cos
2

A
2
+ cos
2

B
2
+ cos
2

C
2
= 2 + 2 sin
A
2
sin
B
2
sin
C
2
iii. sin
2

A
2
+ sin
2

B
2
sin
2

C
2
= 1 2 cos
A
2
cos
B
2
sin
C
2
iv. cos
2

A
2
+ cos
2

B
2
cos
2

C
2
= 2 cos
A
2
cos
B
2
sin
C
2
(5) If x + y + z

2
, then
i. sin
2
x + sin
2
y + sin
2
z
= 1 2 sin x sin y sin z
ii. cos
2
x + cos
2
y + cos
2
z
= 2 + 2 sin x sin y sin z
iii. sin 2x + sin 2y + sin 2z
= 4 cos x cos y cos z
(6) If A + B + C , then
i. tan A + tan B + tan C = tan A tan B tan C
ii. cot B cot C + cot C cot A + cot A cot B = 1
iii. tan
B
2
tan
C
2
+ tan
C
2
tan
A
2
+ tan
A
2
tan
B
2
= 1
iv. cot
A
2
+ cot
B
2
+ cot
C
2
= cot
A
2
cot
B
2
cot
C
2
(7) (a) for any angles A, B, C we have
i. sin (A + B + C)
= sin A cos B cos C + cos A sin B cos C
+ cos A cos B sin C sin A sin B sin C
ii. cos (A + B + C)
= cos A cos B cos C cos A sin B sin C
sin A cos B sin C sin A sin B cos C
iii. tan (A + B + C)
=
tan A + tan B + tan C tan A tan B tan C
1 tan A tan B tan B tan C tan C tan A
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(6)
(b) If A, B, C are the angles of a triangle, then
sin (A + B + C) = sin = 0
and cos (A + B + C) = cos = 1
then (a) (i) gives sin A sin B sin C
= sin A cos B cos C + cos A sin B cos C
+ cos A cos B sin C
and (a) (ii) gives
1 + cos A cos B cos C
= cos A sin B sin C + sin A cos B sin C
+ sin A sin B cos C
16. Method of Componendo and
Dividendo :-
If
p
q

a
b
, then by componendo and dividendo we
can write
p q
p + q
=
a b
a + b
or
q p
q + p
=
b a
b + a
or
p + q
p q
=
a + b
a b
or
q + p
q p
=
b + a
b a
Note:-Reference of the above formulae will be
given in the solutions of problems.
17. Expression of sin (A


2) and
cos (A/2) in terms of sin A.
If is easy to see that

sin
A
2
+ cos
A
2
_

,
2
= 1 + sin A

sin
A
2
cos
A
2
_

,
2
= 1 sin A
so that sin
A
2
+ cos
A
2
= t 1 + sin A
. . . . (1)
and sin
A
2
cos
A
2
= t 1 sin A . . . . (2)
By addition and subtraction, we have
2 sin
A
2
= t 1 + sin A t 1 sin A .... (3)
and 2 cos
A
2
= t 1 + sin A t 1 sin A ...(4)
The ambiguities of sign in relations (1) and (2) is
determined by the following diagram.
18. To find the greatest and least
values of the expression
0a sin + b cos
Let a = r cos , b = r sin ,
then a
2
+ b
2
= r
2
or r a
2
+ b
2
a sin + b cos
= r (sin cos + cos sin ) = r sin ( + )
But 1 sin ( + ) 1
so that r r sin ( + ) r
Hence a
2
+ b
2
a sin + b cos a
2
+ b
2
Thus the greatest and least values of
a sin + b cos are respectively
(a
2
+ b
2
) and (a
2
+ b
2
) .
Similarly maximum value of
a sin b cos is (a
2
+ b
2
) .
19. cos A cos 2A cos 4A cos 8A . . . . cos 2
n1
A
=
1
2
n
sin A
sin (2
n
A). (Remember)
(Each angle being double of preceding)
Fig.2
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(7)
OBJECTIVE QUESTIONS
TRIGONOMETRICAL RATIOS FUNCTIONS AND IDENTITIES
1. If sin + cosec
= 2, then sin
2
+ cosec
2
=
[MP PET; MNR]
(a) 1 (b) 4
(c) 2 (d) None of these
2.
If sin A
1
10
and sin B
1
5
, where A
and B are positive acute angles, then A + B
= [MP PET]
(a) (b)

2
(c)

3 (d)

4
3. tan

4
+
_

,
tan

4

_

,
=
(a) 2 tan 2 (b) 2 cot 2
(c) tan 2 (d) cos 2
4. If tan A tan B = x and cot B cot A = y,
then cot (A B) =
(a)
1
x
+ y (b)
1
xy
(c)
1
x

1
y
(d)
1
x
+
1
y
5. The maximum value of 3 cos + 4 sin is
[MNR]
(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) None of these
6. If sin + cos = m and sec + cosec =
n, then n (m + 1) (m 1) =
[MP PET]
(a) m (b) n
(c) 2m (d) 2n
7. If tan =
4
3
, then sin = [IIR]
(a) 4

5 but not 4/5 (b) -4/5 or 4/5
(c) 4/5 but not -4/5 (d) None of these
8. cot (45 + ) cot (45 ) =
(a) 1 (b) 0
(c) 1 (d)
9. If sin A + sin B = C, cos A + cos B = D, then
the value of sin (A + B) = [MP PET]
(a) CD (b)
CD
C
2
+ D
2
(c)
C
2
+ D
2
2 CD
(d)
2 CD
C
2
+ D
2
10. cos 15 = [MP PET; MNR]
(a)
1 + cos 30
2
(b)
1 cos 30
2
(c) t
1 + cos 30
2
(d) t
1 cos 30
2
11. If + , then
sin
2
+ sin
2
sin
2
= [IIT]
(a) 2 sin sin cos
(b) 2 cos cos cos
(c) 2 sin sin sin
(d) None of these
12. cos
2
48 sin
2
12 = [MNR]
(a)
5 1
4
(b)
5 + 1
8
(c)
3 1
4
(d)
3 + 1
2
13. sin
6
+ cos
6
+ 3 sin
2
cos
2
=
[MP PET]
(a) 0 (b) 1
(c) 1 (d) None of these
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(8)
14. cos
2

4

_

,
sin
2

4
_

,
=
(a) sin ( + ) sin (
(b) cos ( + ) cos ( )
(c) sin ( ) cos ( + )
(d) sin ( + ) cos ( )
15. cot x tan x = [MP PET]
(a) cot 2x (b) 2 cot
2
x
(c) 2 cot 2x (d) cot
2
2x
16.
1 + cos
sin
= [MP PET]
(a) tan

2
(b) cot

2
(c) tan (d) cot
17. sin 20 sin 40 sin 60 sin 80 =
[MNR]
(a) 3

16 (b) 5

16
(c) 3

16 (d) 5/ 16
18. If x sec + tan , then x +
1
x
=
[MP PET]
(a) 1 (b) 2 sec
(c) 2 (d) 2 tan
19.
If cos
3
5
and cos
4
5
, where and are
positive acute angles, then cos

2
=
[MP PET]
(a)
7
2
(b)
7
5

2
(c)
7
5
(d)
7
2

5
20. If sec = 1
1
4
, then tan

2
=
(a) 1/3 (b) 3/4
(c) 1/4 (d) 5/4
21. cos

5
cos
2
5
cos
4
5
cos
8
5
=
(a) 1/16 (b) 0
(c) 1/8 (d) 1/16
22. tan 75 cot 75 = [MNR]
(a) 2 3 (b) 2 + 3
(c) 2 3 (d) None of these
23.
cos 12 sin 12
cos 12 + sin 12
+
sin 147
cos 147
=
[MP PET]
(a) 1 (b) -1
(c) 0 (d) None of these
24. 3 cosec 20 sec 20 = [IIT]
(a) 2 (b)
2 sin 20
sin 40
(c) 4 (d)
4 sin 20
sin 40
25. tan + 2 tan 2 + 4 tan 4 + 8 cot 8 =
[IIT; MP PET]
(a) tan (b) tan 2
(c) cot (d) cot 2
26. If tan A
1
2
and tan B =
1
3
, then A + B =
[IIR; MNR; MP PET]
(a)

4
(b)
3
4
(d)
5
4
(d) None of these
27. If m tan ( 30) = n tan ( + 120), then
m + n
m n
= [IIT]
(a) 2 cos 2 (b) cos 2
(c) 3 sin A (d) 3 cos A
28. cos A + cos (240 + A) + cos (240 A) =
[MP PET]
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(9)
(a) cos A (b) 0
(c) 3 sin A (d) 3 cos A
29. 1 + cos 56 + cos 58 cos 66 =
[IIT]
(a) 2 cos 28 cos 29 cos 33
(b) 4 cos 28 cos 29 cos 33
(c) 4 cos 28 cos 29 sin 33
(d) 2 cos 28 cos 29 sin 33
30. cos 20 cos 40 cos 80 = [MP PET]
(a) 1/2 (b) 1/4
(c) 1/6 (d) 1/8
31.
If tan =
x sin
1 x cos
and tan =
y sin
1 y cos
, then
x
y
= [MP PET]
(a)
sin
sin
(b)
sin
sin
(c)
sin
1 cos
(d)
sin
1 cos
32.
If sin A
4
5
and cos B
12
13
, where A and
B lie in first and third quadrant respectively,
then cos (A + B) =
(a)
56
65
(b)
56
65
(c)
16
65
(d)
16
65
33. sin 15 + cos 105 = [MP PET]
(a) 0 (b) 2 sin 15
(c) cos 15 + sin 15 (d) sin 15 cos 15
34. cos A + sin (270 + A) sin (270 A)
+ cos (180 + A) =
[MP PET]
(a) 1 (b) 0
(c) 1 (d) None of these
35.
If cos 2B
cos (A + C)
cos (A C)
, then
tan A, tan B, tan C are in
(a) A.P. (b) G.P.
(c) H.P. (d) None of these
36. The value of cos A sin A when A
5
4
, is
[MP PET]
(a) 2 (b)
1
2
(c) 0 (d) 1
37.
sin 2A
1 + cos 2A

cos A
1 + cos A
=
(a) tan
A
2
(b) cot
A
2
(c) sec
A
2
(d) cosec
A
2
38.
1
tan 3A tan A

1
cot 3A cot A
=
(a) tan A (b) tan 2A
(c) cot A (d) cot 2A
39. cosec A 2 cot 2A cos A =
(a) 2 sin A (b) sec A
(c) 2 cos A cot A (d) None of these
40. 2 + 2 + 2 cos 4 =
(a) cos (b) sin
(c) 2 cos (d) 2 sin
41. sin
4

8
+ sin
4

3
8
+ sin
4

5
8
+ sin
4

7
8
=
[Roorkee]
(a) 1/2 (b) 1/4
(c) 3/2 (d) 3/4
42.
If sin =
1

2
and tan 1, then lies in
which quadrant
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(10)
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
43. If
sin A sin C
cos C sin A
= cot B, then A, B, C are in
(a) A.P. (b) G.P.
(c) H.P. (d) None of these
44. If tan x
b
a
, then
a + b
a b
+
a b
a + b
=
[MP PET]
(a)
2 sin x
sin 2x
(b)
2 cos x
cos 2x
(c)
2 cos x
sin 2x
(d)
2 sin x
cos 2x
45.
sin 3 + sin 5 + sin 7 + sin 9
cos 3 + cos 5 + cos 7 + cos 9
=
[Roorkee]
(a) tan 3 (b) cot 3
(c) tan 6 (d) cot 6
46. If cos (A + B)
= cos A cos B + sin A sin B,
then (, ) =
[MP PET]
(a) (-1, -1) (b) (1,1)
(c) (1, -1) (d) (1, 1)
47. If a cos + b sin = m and
a sin b cos n, then a
2
+ b
2
=
(a) m + n (b) m
2
n
2
(c) m
2
+ n
2
(d) None of these
48.
sin
2
A sin
2
B
sin A cos A sin B cos B
=
[MP PET]
(a) tan (A B) (b) tan (A + B)
(c) cot (A B) (d) cot (A + B)
49. cos
4

8
+ cos
4

3
8
+ cos
4

5
8
+ cos
4

7
8
=
(a)
1
2
(b)
1
4
(c)
3
2
(d)
3
4
50. sin
2

8
+ sin
2

3
8
+ sin
2

5
8
+ sin
2

7
8
=
(a) 1 (b) -1
(c) 0 (d) 2
51. cos
2
15
cos
4
15
cos
8
15
cos
16
15
=
[IIT]
(a) 1/2 (b) 1/4
(c) 1/8 (d) 1/16
52. tan A + cot (180 + A) + cot (90 + A)
+ cot (360 A) =
[MP PET]
(a) 0 (b) 2 tan A
(c) 2 cot A (d) 2 (tan A cot A)
53.
If
3
4
< < , then cosec
2
+ 2 cot is
equal to
(a) 1 + cot (b) 1 cot
(c) 1 cot (d) 1 + cot
54.
The equation sec
2
=
4xy
(x + y)
2
is only possi-
ble when
[MP PET; IIT]
(a) x y (b) x < y
(c) x > y (d) None of these
55. If sin A, cos A and tan A are in G.P., then
cos
3
A + cos
2
A is equal to
(a) 1 (b) 2
(c) 4 (d) None of these
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(11)
56.
If
sin
4
A
a
+
cos
4
A
b
=
1
a + b
, then the value of
sin
8
A
a
3
+
cos
8
A
b
3
is equal to
[WB JEE]
(a)
1
(a + b)
3
(b)
a
3
b
3
(a + b)
3
(c)
a
2
b
2
(a + b)
2
(d) None of these
57. If sin + sin = a and cos + cos b,
then tan

2
is equal to
[MP PET]
(a)
a
2
+ b
2
4 a
2
b
2
(b)
4 a
2
b
2
a
2
+ b
2
(c)
a
2
+ b
2
4 + a
2
+ b
2
(d)
4 + a
2
+ b
2
a
2
+ b
2

58. cos
2
+ cos
2
( + 120) + cos
2
( 120)
is equal to [MP ET]
(a) 3/2 (b) 1
(c) 1/2 (d) 0
59. The maximum value of a cos x + b sin x is
[MNR]
(a) a + b (b) a b
(c) |a| + |b| (d) (a
2
+ b
2
)
1 2
60. The minimum value of
3 cos x + 4 sin x + 5 is
[MNR]
(a) 5 (b) 9
(c) 7 (d) 0
61. The value of sin

14
sin
3
14
sin
5
14
sin
7
14
sin
9
14
sin
11
14
sin
13
14
is equal to
[IIT; MNR]
(a)
1
8
(b)
1
16
(c)
1
32
(d)
1
64
62. The value of cos 15 sin 15 is equal to
[MNR; MP PET]
(a)
1

2
(b) 1/2
(c)
1
2
(d) Zero
63.
Given that < <
3
2
, then the expression
(4 sin
4
+ sin
2
2 ) + 4 cos
2

2
_

,
is equal to
(a) 2 (b) 2 + 4 sin
(c) 2 4 sin (d) None of these
64. I n t ri angl e ABC, t he val ue of
sin 2A + sin 2B + sin 2C is equal to
(a) 4 sin A sin B sin C
(b) 4 cos A cos B cos C
(c) 2 cos A cos B cos C
(d) 2 sin A sin B sin C
65. If tan =
a
b
, then
sin
cos
8

+
cos
sin
8

=
[WB JEE]
(a) t
(a
2
+ b
2
)
4

a
2
+ b
2

a
b
8
+
b
a
8
_

,
(b) t
(a
2
+ b
2
)
4
a
2
+ b
2

a
b
8
+
b
a
8
_

,
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(12)
(c) t
(a
2
b
2
)
4
a
2
+ b
2

a
b
8
+
b
a
8
_

,
(d) t
(a
2
b
2
)
4
a
2
b
2

a
b
8

b
a
8
_

,
66. If sec + tan = p, then tan is equal to
[MP PET]
(a)
2p
p
2
1
(b)
p
2
1
2p
(c)
p
2
+ 1
2p
(d)
2p
p
2
+ 1
67. If tan =
20
21
, cos will be
[MP PET]
(a) t
20
41
(b) t
1
21
(c) t
21
29
(d) t
20
21
68.
If tan A =
1 cos B
sin B
, find tan 2A in terms of
tan B and show that
[IIT; MP PET]
(a) tan 2A = tan B
(b) tan 2A = tan
2
B
(c) tan 2A = tan
2
B + 2 tan B
(d) None of the above
69. The value of
sin 600 cos 330 + cos 120 sin 150 is
[MP PET]
(a) 1 (b) 1
(c)
1
2
(d)
3
2
70. The expression
cos 6x + 6 cos 4x + 15 cos 2x + 10
cos 5x + 5 cos 3x + 10 cos x
is equal to
(a) cos 2x (b) 2 cos x
(c) cos
2
x (d) 1 + cos x
71. If , , , are the smallest positive angles
in ascending order of magnitude which have
their sines equal to the positive quantity k,
then the value of
4sin

2
+3sin

2
+2sin

2
+ sin

2
is equal to
(a) 2 1 k (b)
1
2
1 + k
(c) 2 1 + k (d) None of these
72. If angle be divided into two parts such that
the tangent of one part is k times the tangent
of the other and is their difference, then
sin =
(a)
k + 1
k 1
sin (b)
k 1
k + 1
sin
(c)
2k 1
2k + 1
sin (d) None of these
73. If cosec A + cot A =
11
2
, then tan A =
[Roorkee]
(a)
21
22
(b)
15
16
(c)
44
117
(d)
117
43
74. If tan (A + B) p, tan (A B) q, then the
value of tan 2A in terms of p and q is
[MP PET]
(a)
p + q
p q
(b)
p q
1 + pq
(c)
p + q
1 pq
(d)
1 + pq
1 p
75.
sec 8A 1
sec 4A 1
= [MP PET]
(a)
tan 2A
tan 8A
(b)
tan 8A
tan 2A
(c)
cot 8A
cot 2A
(d) None of these
76. cos 2 + 2 cos is always
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(13)
(a) Greater than
3
2
(b) Less than or equal to
3
2
(c) Greater than or equal to
3
2
and less than
or equal to 3
(d) None of these
77. If cos A
3
A
, then 32 sin

A
2
_

,
sin

5A
2
_

,
=
(a) 7 (b) 8
(c) 11 (d) None of these
78. The value of tan 5 is
(a)
5 tan 10 tan
3
+ tan
5

1 10 tan
2
+ 5 tan
4

(b)
5 tan + 10 tan
3
tan
5

1 + 10 tan
2
5 tan
4

(c)
5 tan
5
10 tan
3
+ tan
1 10 tan
2
+ 5 tan
4

(d) None of these
79. If x
1
, x
2
, x
3
, . . . . . , x
n
are in A.P. whose
common difference is , then the value of
sin (sec x
1
sec x
2
+ sec x
2
sec x
3
+ . . . .
. . . + sec x
n1
sec x
n
) =
(a)
sin (n 1)
cos x
1
cos x
n
(b)
sin n
cos x
1
cos x
n
(c) sin (n 1) cos x
1
cos x
n
(d) sin n cos x
1
cos x
n
80.
If x y cos
2
3
z cos
4
3
,
then xy + yz + zx = [EAMCET]
(a) 1 (b) 0
(c) 1 (d) 2
81. If A, B, C are acute positive angles such that
A + B + C and cot A cot B cot C K,
then
(a) K
1
3

3
(b) K
1
3

3
(c) K <
1
9
(d) K >
1
3
82. If tan
2
tan
2
+ tan
2
tan
2

+ tan
2
tan
2

+ 2 tan
2
tan
2
tan
2
= 1, then the value of
sin
2
+ sin
2
+ sin
2
is
(a) 0 (b) 1
(c) 1 (d) None of these
83. tan 15 = [EAMCET]
(a)
1
3
(b) 3 2
(c) 2 3 (d) None of these
84. If (1 + sin A) (1 + sin B) (1 + sin c) =
(1 sin A) (1 sin B) (1 sin C), t hen
each side is equal to
(a) t sin A sin B sin C
(b) t cos A cos B cos C
(c) t sin A cos B cos C
(d) t cos A sin B sin C
85. The value of
cos12 + cos 84 + cos 156+cos 132is
[Kerala CEE]
(a)
1
2
(b) 1
(c)
1
2
(d)
1
8
86. 2 sin
2
+ 4 cos ( + ) sin sin
+ cos 2 ( + ) =
[MNR; IIT]
(a) sin 2 (b) cos 2
(c) cos 2 (d) sin 2
87.
sin 70 + cos 40
cos 70 + sin 40
=
[CET; MP PET]
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(14)
(a) tan 54 (b) tan 36
(c) tan 18 (d) None of these
88.
If cos (A B) =
3
5
and tan A tan B = 2 then
[MP PET]
(a) cos A cos B
1
5
(b) sin A sin B
2
5
(c) cos A cos B
1
5

(d) sin A sin B
1
5
89. If for real values of x, cos x +
1
x
, then
[MP PET]
(a) is acute angle
(b) is a right angle
(c) is an obtuse angle
(d) No value of is possible
90. The value of x for maximum value of
(3 sin x + cos x) is
(a) 30 (b) 45
(c) 60 (d) 90
91. The value of
2 (sin
6
+ cos
6
)3 (sin
4
+ cos
4
) + 1, is
[MP PET]
(a) 2 (b) 0
(c) 4 (d) 6
92.
If sin =
24
25
and lies in the second quad-
rant, then sec + tan =
[MP PET]
(a) 3 (b) 5
(c) 7 (d) 9
93. The value of tan ( 945) is
[MP PET]
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
94. The value of cos 52 + cos 68 + cos 172
is [MP PET]
(a) 0 (b) 1
(c) 2 (d)
3
2
95.
cos 17 + sin 17
cos 17 sin 17
=
[MP PET]
(a) tan 62 (b) tan 56
(c) tan 54 (d) tan 73
96.
cot
2
15 1
cot
2
15 + 1
= [MP PET]
(a)
1
2
(b)
3
2
(c)
3 3
4
(d) 3
97. If sin
3
5
, where < <
3
2
, then
cos
1
2
= [MP PET]
(a)
1
10
(b)
1
10
(c)
3
10
(d)
3
10
98. cos

7
cos
2
7
cos
4
7
=
[MP PET]
(a) 0 (b)
1
2
(c)
1
4
(d)
1
8
99. If tan t, then tan 2 + sec 2 =
[MP PET]
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(15)
(a)
1 + t
1 t
(b)
1 t
1 + t
(c)
2t
1 t
(d)
2t
1 + t
100.
sin
1 cot
+
cos
1 tan
=
[Karnataka CET]
(a) 0 (b) 1
(c) cos sin (d) cos + sin
101. If and are angles in the 1st quaderant
such taht tan 1

7 and
sin 1

10 . Then
[Kurukshetra CEE]
(a) + 2 90 (b) + 2 60
(c) + 2 30 (d) + 2 45
102. The value of
tan x
tan 3x
whenever defined
never lie between
[Kurukshetra CEE]
(a) 1/3 and 3 (b) 1/4 and 4
(c) 1/5 and 5 (d) 5 and 6
103. (i) The value of
tan 1 tan 2 tan 3 . . . tan 89 is
(a) (b) 0
(c) 1 (d) 1

2
(ii) tan

20
tan
3
20
tan
5
20
tan
7
20
tan
9
20
=
(a) 1 (b) 1
(c) 1/2 (d)
(iii) sin
2
5 + sin
2
10 + sin
2
15 + . . . .
+ sin
2
85 + sin
2
90 =
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 10
104. The value of (1 tan
2
15)

(1 + tan
2
15)
is
(a) 1 (b) 3
(c) 3

2 (d) 2
105. (i) The value of cos 15 is equal to
[M.N.R.]
(a) (3 + 1)

(2 2)
(b) (3 1)

(2 2)
(c) 2 3
(d) 2 + 3
(ii) The value of sin 75 is equal to
[M.N.R.]
(a) (2 3)

2
(b) (3 + 1)

(2 2).
(c) (3 1)

(2 2)
(d) (3 1)

(2 2)
(iii) sin 75 + cos 75 cos 75 =
(a)
3
2
(b)

3
2
_

,
(c)
1
2
(d)
1
2
106. (i) The value of 3A tan 2A tan A is
equal to
(a) tan 3A tan 2A tan A
(b) tan 3A tan 2A tan A
(c) tan A tan 2A tan 2A tan 3A
tan 3A tan A
(d) None of these
[C.E.T.; M.N.R.]
(ii) tan 5 tan 3 tan 2 =
(a) tan 5 tan 3 tan 2
(b) cos 5x cos 3x cos 2x
(c) sin 5x sin 3x sin 2x
(d) tan 8x tan 2x tan x
[EAMCET]
(iii) If A + C B, then tan A, B tan C =
(a) tan A tan B + tan C
(b) tan B tan C tan A
(c) tan A + tan C tan C
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(16)
(d) ( tan A)
107. tan 54 can be expressed as
(a) (cos 9 sin 9)

(cos 9 + sin 9)
(b) (sin 9 cos 9)

(sin 9 + cos 9)
(c) cos 9 + sin 9)

(cos 9 sin 9)
(d) (sin 9 + cos 9)

(sin 9 cos 9).
108. (i) cos 24 + cos 5 + cos 175 + cos 204
+ cos 300 =
(a)
1
2
(b)
1
2
(c)
3
2
(d) 1
(ii) cos35 + cos 85 + cos 155 =
(a) 0 (b) 1

3
(c) 1

2 (d) cos 275
(iii) tan sin

2
+
_

,
cos

2

_

,
=
(a) 1 (b) 0
(c)
1
2
(d) None
[C.E.E. Andhra]
(iv) If tan = b

a then b cos2 + a sin2 =
(a) a (b) b
(c) b

a (d) None
109. ( i ) The mi ni mum val ue of
3 sin + 4 cos is
(a) 1 (b) 3
(c) 5 (d) 5
(ii) The maximum value of
3 cos + 4 sin is
(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) None
[M.N.R.]
(iii) The minimum value of
3 cos x + 4 sin x + 8 is
(a) 5 (b) 9
(c) 7 (d) 3
[M.N.R.]
110. The value of sin (45 + ) cos (45 )
is
(a) 2 cos (b) 2 sin
(c) 1 (d) 0
111. The value of cot (

4 + ) cot (

4 ) is
(a) 1 (b) 0
(c) 1 (d)
112. If sin 4

5 and lies in the third quad-
rant, then the value of cos (

2)is
(a) 1

5 (b) 1

10
(c) 1

5 (d) 1

10
113. If and are angles in the first quadrant
such that tan 1

7 and sin 1 10, then
(a) + 2 90 (b) + 2 30
(c) + 2 75 (d) + 2 45
114. The value of sin (

10) sin (13

10) is
equal t o
[M.N.R.]
(a) 1/2 (b) 1/2
(c) 1/4 (d) 1
115. The value of
cos(

5) cos (2

5) cos (4

5)cos (8

5)
is
(a) 1/16 (b) 0
(c) 1/8 (d) 1/16
116. cos 2 cos2 + sin
2
( ) sin
2
(+) =
(a) sin 2 ( + ) (b) cos 2 ( + )
(c) sin 2 ( ) (d) cos 2 ( )
117. 2 sin
2
+ 4 cos ( + ) sin sin
+ cos 2 ( + ) =
(a) sin 2 (b) cos 2
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(17)
(c) cos 2 (d) sin 2
[M.N.R.; I.I.T.]
118.
tan
2
2 tan
2

1 tan
2
2 tan
2

=
(a) tan 3 tan
(b) cot 3

cot
(c) tan 3 tan
(d) cot 3 cot
119.
sec 8 1
sec 4 1
=
(a) tan 8 tan 2
(b) tan 8

tan 2
(c) cot 8 cot 2
(d) None
120.
sin 3 + sin 5 + sin 7 + sin 9
cos 3 + cos 5 + cos7 + cos 9
=
(a) tan 6 (b) tan 3
(c) cot 2 (d) cot 6
121.

cos A + cos B
sin A sin B
_

,
n
+

sin A + sin B
cos A cos B
_

,
n
(n, even or odd ) =
(a) 2 tan
n

A B
2
(b) 2 cot
n

A B
2
(c) 0 (d) None
122. sin 12 sin 48 sin 54 =
(a)
1
4
(b)
1
8
(c)
1
2
(d) None
123. The expression
5 cos + 3 cos ( +

3) + 3 lies between
(a) 4, 10 (b) 5, 12
(c) 5, 12 (d) 4, 5
124. If tan x = b

a, then
(a + b)

(a b) + (a b)

(a + b)
is equal to
(a) 2 sin x

sin 2x
(b) 2 cos x

cos 2x
(c) 2 cos x

sin 2x
(d) 2 sin x

cos 2x
125. In a triangle ABC, cos (B + C) is equal to
(a) sin A (b) sin A
(c) cos A (d) cos A
126. If A + B + C 180, then
sin {(B + C)

2} equals
(a) cos (A

2) (b) cos (A

2)
(c) sin (A

2) (d) sin (A

2)
127. If A + B + C , t hen sin 2A + sin 2B
equals
(a) cos A cos (B C)
(b) sin C cos (A B)
(c) 2 sin C cos (A B)
(d) None of these
128. If sin
1
a + sin
1
b + sin
1
C , then
a 1 a
2
+ b 1 b
2
+ c 1 c
2
=
(a) a + b + c (b) a
2
b
2
c
2
(c) 2 abc (d) 4 abc
129. cos 2A + cos 2B + cos 2C =
(C.E. E. Andhra)
(a) 1 + 4 cos A cos B sin C
(b) 1 + 4 sin A sin B cos C
(c) 1 4 cos A cos B cos C
(d) None of these
130. In any triangle ABC, if
(sin + sin B+sin C) (sinA + sin B sin C)
= 3 sin A sin B, then
(a) A 60 (b) B 60
(c) C 60 (d) None
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(18)
131. If + , then
sin
2
+ sin
2
sin
2
=
(a) 2 sin sin sin
(b)2 sin sin cos
(c) 2 cos cos sin
(d) 2 cos cos cos
132. A circular wire of radius 3 cm. is cut and
bent so as to lie along the circumference of
a hoop whose radius is 48 cm. The angle
in degrees which is subtended at the centre
of the hoop is
(a) 15 (b) 22.5
(c) 30 (d) 45
133. The angles of a triangular in A.P. and the
radian measure of the smallest to the de-
gree measure of the mean is : 200. The
greatest angle in radians is
(a) (11

30) (b)

3
(c)

2 (d) None of these
134. If OP makes 4 revolutions in one second,
the angular velocity in radians per second
is
(a) (b) 2
(c) 4 (d) 8
135. The value of cosec (750) is
(a) 2 (b) 2
(c) 3 (d) None of these
136. The value of sin 30 cos 30 is
(a) positive (b) 1
(c) 0 (d) Negative
137.. Which of the following statement is incor-
rect
(a) sin 1

5 (b) cos 1
(c) sec 1

2 (c) tan 20.
138.. Which of the followings is correct
(a) tan 1 > tan 2 (b) tan 1 tan 2
(c) tan 1 < tan 2 (b) tan 1 1
139. The value of cos 1 cos 2 . . . cos 179 is
(a) 1

2 (b) 0
(c) 1 (d) None of these
140. tan 380 cot 20 =
(a) 0 (b) tan 20
(c) 1 (d) cot 20
141. tan sin (

2 + ) cos (

2 ) =
(a) 1 (b) 1
(c)
1
2
sin 2 (d) None of these
[C.E.E. Andhra]
142. log tan 1 + log tan 2 + . . . + log tan 89 =
(a) 1 (b) 0
(c)

4 (d) None of these
143. If cosec + cot p, then cos
(a) (p
2
1)

(p
2
+ 1)
(b) (p
2
+ 1)

(p
2
1)
(c) (1 p
2
)

(1 + p
2
)
(d) (1 + p
2
)

(1 p
2
).
144. If f (x) cos
2
x + sec
2
, x its value always
is
(a) f (x) < 1 (b) f(x) 1
(c) 2 > f(x) > 1 (d) f (x) 2
145. If x a cos
3
, y = b sin
3
then
(a) (x

a)
2 3
+ (y

b)
2 3
= 1
(b) (x

b)
2 2
+ (y

a)
2 3
= 1
(c) (a

x)
2 3
+ (b

y)
2 3
= 1
(d) (b

x)
2 3
+ (a

y)
2 3
= 1
146.. The value of
(cos 15 + sin 15)

cos 15 sin 15) =
(a) tan 15 (b) tan 60
(c) tan 30 (d) tan 75
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(19)
147.. The vlaue of
(1 tan
2
30)

(1 + tan
2
30) is
(a) 1/2 (b) 3 + 1
(c) 1

2 (d) 3 1.
148.. If A + C B, then tan A tan B tan C =
(a) tan A tan B + tan C
(b) tan B tan C tan A
(c) tan A + tan C tan B
(d) (tan A tan B + tan C)
149. tan 5x tan 3x tan 2x =
(a) tan 5x tan 3x tan 2x
(b) cos 5x cos 3x cos 2x
(c) sin 5x sin 3x sin 2x
(d) tan 8x tan 2x tan x
150. sin 75 + cos 75
(a) 3

2 (b) (3

2)
(c) 1

2 (d) 1

2
[C.E.E. Andhra]
151. sin 20 sin 40 sin 60 sin 80 =
[M.N.R.]
(a) 3

16 (b) 5

16
(c) 3

16 (d) 5

16.
152. The value of
(cos

5 cos 2

5 cos 4

5 cos 8

5)
is
(a) 1/16 (b) 0
(c) 1/8 (d) 1/16
153.. If tan A 1

3 and tan B 1

7, then the
value of 2A + B is
(a) 30 (b) 60
(c) 45 (d) 135
154. The value of sin (45 + ) cos (45 )
is
(a) 2 cos (b) 0
(c) 2 sin (d) 1
155.. The value of
tan 81 tan 63 tan 27 + tan 9 is
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
156.
If tan + tan

+
1
3

_

,
+ tan

+
2
3

_

,
=
3, then
(a) tan 2 = 1 (b) tan 3 1
(c) tan
2
= 1 (d) tan
3
= 1
157. If A sin
8
+ cos
14
, then for all values
of ,
(a) A 1 (b) 0 < A 1
(c) 1 < 2A 3 (d) None of these
158. If
2 sin
1 + cos + sin
= y, then
1 cos + sin
1 + sin
is equal to
(a) 1

y (b) y
(c) 1 y (d) 1 + y
159. If tan x b

a, then
[(a + b)

(a b)] + [(a b)

(a + b)] i s
equal to
(a) 2 sin x

(sin 2x)
(b) 2 cos x

(cos 2x)
(c) 2 cos x

(sin 2x)
(d) 2 sin x

(cos 2x)
160.
The value of sin
2
75 sin
2
15 is
(a) 1 (b) 0
(c) 1/2 (d) 3

2
161. The value of
(cos + cos )
2
+ (sin sin )
2
is
(a) 2 cos
2
( + )
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(20)
(b) 4 cos
2

1
2
( + )
(c) 4 cos
2

1
2
( + )
(d) 4 sin
2

1
2
( ).
162. cos 35 + cos 85 + cos 155 =
[Karnatak]
(a) 0 (b) 1

3
(c) 1

2 (d) cos 275
163. cos 70 cos 10 =
[C.E.E. Andhra]
(a) 1/2 (b) cos 40
(c) sin 40 (d) None of these
164. If m sin = n sin ( + 2 ), then
tan ( + ) cot =
(a)
1 n
1 + n
(b)
m + n
m n
(c)
m n
m + n
(d) None of these
165. If angle be divided into two parts such
that the tangent of one part is k times the
tangent of the other and is their differ-
ence then sin =
(a)
k + 1
k 1
sin (b)
k 1
k + 1
sin
(c)
2 k 1
2k + 1
sin (d) None of these
166. If a cos + b sin = m and
a sin b cos n, then the value of
(a
2
+ b
2
) is
(a) m + n (b) mn
(c) m
2
+ n
2
(d) (mn)
167. (1 + cos

8) (1 + cos 3

8).(1 + cos 5

8)
(1 + cos 7

8) is equal to
(a) 1/2 (b) cos

8
(c) 1/8 (d) (1+2)

(2 2)
[I.I.T.; J.E.E. West Bengal]
168. The only value of x, for which
2
sin x
+ 2
cos x
2
1 (1 2)
hold, is
(a) 5

4 (b) 3

4
(c)

2 (d) All values of x
169. If
=

1
cos (n 1) x
sin (n 1) x

a
cos nx
sin nx

a
2
cos (n + 1) x
sin (n + 1) x

then is
(a) independent of x
(b) independent of a
(c) independent of n
(d) None of these
170. If in a triangle ABC,
(b + c + a) (a + b c) = 3ab, then the an-
gle C is
(a) 60 (b) 45
(c) 30 (d) None of these
171. If A 580, then
(a) sin
1
2
A
1
2
[(1 + sin A)
(1 sin A)]
(b) sin
1
2
A = [(1 + sin A)
(1 sin A)]
(c) sin
1
2
A =
1
2
[ (1 + sin A)
(1 sin A)]
(d) cos
1
2
A = (1 + sin A) (1 cos A)
172. If A + B + C = 180, then
sin 2A + sin 2B + sin 2C =
(a) 4 cos A cos B cos C
(b) 4 sin A sin B sin C
(c) 2 sin A sin B sin C
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(21)
(d) 8 sin A sin B sin C
[Karnataka]
173. If A + B + C 3

2, then
cos 2A + cos 2B + cos 2C =
(a) 1 4 cos A cos B cos C
(b) 4 sin A sin B sin C
(c) 1 + 2 cos A cos B cos C
(d) 1 4 sin A sin B sin C
[EAMCE]
174. In a ABC, cot B cot C =
(a) 0 (b) 1
(c) 2 (d) None of these
175. In a ABC, tan
1
2
B tan
1
2
C =
(a) 1
(b) tan
1
2
A tan
1
2
B tan
1
2
C
(c) 0
(d) None of these
176. If xy + yz + zx = 1, then

x
1 x
2
_

,
=
(a)
4xyz
(1 + x
2
) (1 y
2
) (1 z
2
)
(b)
1
xyz
(c) 4xyz
(d) None of these
177. If xy + yz + zx = 1, then

x + y
1 xy
_

,
=
(a) 1

xyz (b) 4

xyz
(c) xyz (d) None of these
178. In any ABC, if
(sin A + sin B + sin C)
(sin A + sin B sin C)
= 3 sin A sin B, then
(a) A 60 (b) B 60
(c) C 60 (d) None of these
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(22)
ANSWER SHEET
1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (c)
9. (d) 10. (a) 11. (a) 12. (b) 13. (c) 14. (d) 15. (c) 16. (b)
17. (c) 18. (b) 19. (b) 20. (a) 21. (d) 22. (a) 23. (c) 24. (c)
25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (d) 31. (b) 32. (d)
33. (a) 34. (b) 35. (b) 36. (c) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (c)
41. (c) 42. (c) 43. (a) 44. (b) 45. (c) 46. (c) 47. (c) 48. (b)
49. (c) 50. (d) 51. (d) 52. (a) 53. (c) 54. (a) 55. (a) 56. (a)
57. (b) 58. (a) 59. (d) 60. (d) 61. (d) 62. (a) 63. (a, c) 64. (a)
65. (a) 66. (b) 67. (c) 68. (a) 69. (a) 70. (b) 71. (c) 72. (a)
73. (c) 74. (c) 75. (b) 76. (c) 77. (c) 78. (a) 79. (a) 80. (b)
81. (a) 82. (c) 83. (c) 84. (b) 85. (c) 86. (c) 88. (a) 89. (d)
90. (c) 91. (b) 92. (c) 93. (a) 94. (a) 95. (a) 96. (b) 98. (d)
99. (a) 100. (b) 101. (d) 102. (b) 103. (c,b,c) 104. (c) 105. (a,b,b) 106. (a,a)
107. (c) 108. (a, a, d, b) 109. (c, c, d) 110. (d) 111. (c) 112. (c) 113. (d)
114. (c) 115. (d) 116. (b) 117. (c) 118. (c) 119. (b) 120. (a) 121. (b)
122. (b) 123. (a) 124. (b) 125. (c) 126. (a) 127. (c) 128. (c) 129. (c)
130. (c) 131. (b) 132. (b) 133. (a) 134. (d) 135. (a) 136. (d) 137. (c)
138. (a) 139. (b) 140. (c) 141. (d) 142. (b) 143. (a) 144. (d) 145. (a)
146. (b) 147. (a) 148. (b) 149. (a) 150. (b) 151. (c) 152. (d) 153. (c)
154. (b) 155. (d) 156. (b) 157. (b) 158. (b) 159. (b) 160. (d) 161. (b)
162. (a) 163. (c) 164. (b) 165. (a) 166. (c) 167. (c) 168. (d) 169. (c)
170. (a) 171. (c) 172. (b) 173. (d) 174. (b) 175. (a) 176. (a) 177. (a)
178. (c)
AISECT TUTORIALS : MATHEMATICS : SET-1
(23)