Sei sulla pagina 1di 23

1. Engineering Thermodynamics by Tarik Al Shemmeri 2. Process Control System by Dr. H. Bischoff and D. Hofmann 3.

Gate Engineering Mathematics by RK Kanodia 4. Enginnering Thermodynamics by PK Nag 5. IC Engine by ML Mathur and RP Sharma 6. Gas Turbine and Propulsive Systems by PR Khajuria & SP Dubey 7. Fluid Mechanics by Modi & Seth, RK Bansal 8. Compressible Flow by SM Yahya 9. Heat and Mass Transfer by JP Hollman, RC Sachdeva 10. Refrigeration and Air Conditioning by CP Arora, Domkundwar 11. Fluid Machinery by Jagdish Lal, RK Bansal 12. Theory of Machines by RS Khurmi, Malik & Ghosh 13. Mechanical Vibration by Grover 14. Machine Design by Shigley, VB Bhandari 15. Material Science by WD Callister, IP Singh 16. Production Engineering by Kalpkjian Schmid, Amitabh Ghosh & AK Malik 17. Industrial Engineering by O P Khanna, Buffa & Sarin 18. Operations Research by Kanti Swarup 19. Strength of Materials by Gere & Timoshenko, BC unamia, Sadhu Singh 1. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after traveling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity .The car reaches B 45 min later to the actual time. If the car engine fails after traveling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km Ans. 20 & 130.

2. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for traveling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

3. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows. Month A B C January 30 60 80 February 35 65 85 March 45 75 65

April 40 75 82 May 55 75 85 June 50 75 80

i) During this period which share has undergone maximium fluctuation? ii) In which month it is possible to buy B and C selling A? iii) In which month the share values are very low? iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period, when should these be sold to get maximum profit? 4. In a two-digit, if it is known that its unit's digit exceeds its ten's digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is: Ans: 24

5. The value of [ (0.96)3 - (0.1)3 ] / [(0.96)2 + 0.096 + (0.1) 2] ans: 0.86

6. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio? Ans: 21:22

7. find the next no in the series 15, 31, 63, 127, 255, (....) Ans: 511

8. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per liter for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year? Ans: 7.89

9. In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun? Ans:67kg

10. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B. Ans:4:3

11. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is: Ans:40

12. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is: Ans:4

13. Find the odd one 11, 48, 100, 384, 768, 3072 Ans:100

14. If a quarter kg of potato costs 60 paise, how many paise will 200 gm cost?

Ans:48 paise

15. 3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day? Ans: 12

16. 50 men took a dip in a water tank 40 m long and 20 m broad on a religious day. If the average displacement of water by a man is 4 m3, then the rise in the water level in the tank will be: Ans:25

17. m and n are whole numbers such that mn = 121, the value of (m - 1)n + 1 is: Ans:1000

18.a=2, b=3, c=6 Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c Ans. 11/30

19. What does the hexa number E78 in radix (a) 12455 (b) 14153 (c) 14256 (d) 13541 (e) 131112 Ans. (d)

20. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 What is n? (a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q (d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q

Questions 21 - 25 are to be answered on the following data A causes B or C, but not both F occurs only if B occurs D occurs if B or C occurs E occurs only if C occurs J occurs only if E or F occurs D causes G,H or both H occurs if E occurs G occurs if F occurs

21. If A occurs which of the following must occurs? I. F and G II. E and H III.D (a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III (e) I & II (or) II & III but not both Ans. (e)

22. If B occurs which must occur? (a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J Ans. (a)

23.If J occurs which must have occurred (a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B (e) both B & C Ans. (b)

24. Which may occurs as a result of cause not mentioned I.D II. A III. F (a) I only (b) II only

(c) I & II (d) II & III (e) I,II & III Ans. (c)

25. E occurs which one cannot occurs (a) A (b) F (c) D (d) C (e) J Ans. (b)

26.A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water,approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt? (A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%

27. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann.

28.Directions to solve Read the paragraph carefully and answer the qustions:

Six knights - P, Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in Two ravelling parties. For security, each travelling party Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must travel in the same party with sQ cant travel by the southern route U cant change

a. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route,the other members of this party besides P and U must be a) Q and S b) Q and T c) R and S d) R and T e) S and T Ans: e

b.If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible travelling party and route? a) P,S,U by the northern route b) P,S,T by the northern route c) P,S,T by the southern route d) P,S,U by the southern route e) Q,R,T by the southern route Ans: b

c. If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other memnbers of this party besides U must be a) P and S b) P and T c) Q and R d) Q and T e) R and T Ans: c

d. If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the northern route,then T must travel by the a) southern route with P and S b) southern route with Q and R c) southern route with R and U d) northern route with Q and R e) northern route with R and U Ans: a

e. If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling party to the other travelling party, that knight must be a) P b) Q c) R d) S

e) T Ans: e Questions 29 - 32: A, B, C, D, E and F are six positive integers such that B + C + D + E = 4A C + F = 3A C + D + E = 2F F = 2D E + F = 2C + 1 If A is a prime number between 12 and 20, then

29. The value of F is (A) 14 (B) 16 (C) 20 (D) 24 (E) 28 30. Which of the following must be true? (A) D is the lowest integer and D = 14 (B) C is the greatest integer and C = 23 (C) B is the lowest integer and B = 12 (D) F is the greatest integer and F = 24 (E) A is the lowest integer and A = 13

31.For each 19,24,20,25,21,26,? ans:22 2. 11,14,12,15,13,16,? ans: 14 3. 10,2,8,2,6,2,? a:4 4. 8,9,11,14,,18,23,? a:29 5. 25,25,22,22,19,19,? a:16 6. 14,2,12,4,10,6,? a:8 7. 7,16,9,15,11,14,? a:13 8. 40,42,39,44,38,46,? a:37 9. 3,18,4,24,5,30,? a:6 10. 18,20,22,20,28,20,? a:22 11. 18,20,10,12,4,6? a:0 12. 7,6,8,5,3,7,? a:4 13 9,18,21,25,20,? a:30 14 3,3,4,8,10,36,? a:33 15.30,28,25,20,34,28,? a:21 16. 4,8,16,32,64,128,? a:256 17. 8,16,24,32,40,48,? a:56 18. 13,11,14,12,15,13,? a:16 19. 6,18,36,108,216,648,? a:1296 20. 4,4,8,8,16,16,? a:32 21. 2,6,18,54,162,486,? a:1458 22. 4,20,35,49,62,74,? a:85 23. 10,18,15,23,20,28,? a:25 24. 4,10,8,14,12,18,? a:16 25 10,15,12,17,14,10,? a:16 Technical Questions 1. FLOP is the unit of I)clock speed, ii)frequency.i ii)memory, iv)processors speed. 2. main() { printf("hello"); main(); } how many times it will print?

3. complexity of heap sort(ans:o(nlogn). 4. what will be the o/p? int main() { char a,b; printf(%d%d%d%d,sizeof(A), sizeof(NULL), sizeof(a), sizeof(main)); } 5. necessity of pairty bit(ans:b). 6. >what is the o/p? #DEFINE xyz(exr)printf(exr=%d,exr) main() { int x=3;y=2; xyz(x/y); } 7. simple question on graph 8. simple question on sql 9. files r there of size like 26543b,2000b,4000b,1000b arrange them according to there access time Aptitude(TOTAL25) 10. unit digit of 7^173? 11.Two train coming towards from dist. 24 miles with speed 12 miles/hr ,a fly randomly flying between two trains at the speed of 18 miles/hr.how many distance covered by the fly before will collide?(30,36) 12.what is the increase of volume of a sphere if its radius increases by 10%?

13. A man climbing in a rock at 24 km/hr and downhill 36 km/hr. determine avg speed? 14.problem on language (some percent known German, some knows French, some English)ans:24. 15.Here two same size glass one is filled 1/3 of milk and other is 1/4 milk. Then the glasses filled with water and mixed, what is the percentage of milk now? 16.One is filled 1/3 of milk and other is 1/4 milk. Then the glasses filled with water and mixed, what is the percentage of milk now? 17.If the time required for write one digit is one second then how many time for (10^10)^10? (ans:I) few day ii) millions of day iii) one year 18.In 1930 the age of one student is same as the last two digit of his year of birth and the case is same for his grandfather also ,what is the sum of age his and his grandfather? (ans:80check). 19.In 1930 the age of one student is same as the last two digit of his year of birth and the case is same for his grandfather also ,what is the sum of age his and his grandfather? (ans:80check). 20.blue socks:4pair,red socks:3pair,white socks:2pair,how many socks one will take for two different socks . 21.what is the probability of 2 man will be born in a same month(ans:1/12,1/6,1/24,1/2) 22.There is a square ground of side 14cm,two horses r there in two different point of the square such that they can just touch them, how much grass will not be covered by the horses. (ans:14*14-2*(1/4)*pi*(7*root2)^2). 23.A man is started his journey from point A he goes 1000km south then 1000km east , 1000km north, then 1000km west. Where is he now.(ans:I)at point A ii)1000km east from Aiii) .iv).

Why should I hire you?

This is an important Question for Every Campus interview - Practice a good Answer Here!

By now you can see how critical it is to apply the overall strategy of uncovering the employers needs before you answer questions. If you know the employers greatest needs and desires, this question will give you a big leg up over other candidates because you will give him better reasons for hiring you than anyone else is likely to reasons tied directly to his needs. Whether your interviewer asks you this question explicitly or not, this is the most important question of your interview because he must answer this question favorably in is own mind before you will be hired. So help him out! Walk through each of the positions requirements as you understand them, and follow each with a reason why you meet that requirement so well. Example: As I understand your needs, you are first and foremost looking for someone who can manage the sales and marketing of your book publishing division. As youve said you need someone with a strong background in trade book sales. This is where Ive spent almost all of my career, so Ive chalked up 18 years of experience exactly in this area. I believe that I know the right contacts, methods, principles, and successful management techniques as well as any person can in our industry. You also need someone who can expand your book distribution channels. In my prior post, my innovative promotional ideas doubled, then tripled, the number of outlets selling our books. Im confident I can do the same for you.

You need someone to give a new shot in the arm to your mail order sales, someone who knows how to sell in space and direct mail media. Here, too, I believe I have exactly the experience you need. In the last five years, Ive increased our mail order book sales from $600,000 to $2,800,000, and now were the countrys second leading marketer of scientific and medical books by mail. Etc., etc., etc., Every one of these selling couplets (his need matched by your qualifications) is a touchdown that runs up your score. IT is your best opportunity to outsell your competition. What the interviewers Look for in an Interviewee The interview panel members assess the candidate by asking him/her a variety of questions and looking at the candidate's responses for these questions . Whatever be the questions asked, they look for certain qualities and attributes in the candidate. Whenever the interviewers ask you a question, they will have an objective in mind . Before you response to the question, you should be aware as to what the question is basically about and what facet of your personality is being tested through that question. If you have that understanding, you will be able to respond to the question in a suitable and object-oriented manner. The main qualities that the interviewers look for in the candidates are: Level of knowledge the candidates possesses conceptual understanding of issues clarity of thoughts communication skill

Planning of career Basic personality Reacting to a situation

Top interview Questions: Tell me about yourself? Bad answer: I graduated four years ago from the University of ICFAI, with a Bachelors in Biology but I decided that wasnt the right path for me. So I switched gears and got my first job, working in sales for a startup. Then I went on to work in marketing for a law firm. After that, I took a few months off to travel. Finally, I came back and worked in marketing again. And now, here I am, looking for a more challenging marketing role. Recommended Answer Where do you see yourself in five years? Whats your greatest weakness? What salary are you looking for? What1.What is the difference between C and Java? 1.JAVA is Object-Oriented while C is procedural. 2.Java is an Interpreted language while C is a compiled language. 3.C is a low-level language while JAVA is a high-level language. 4.C uses the top-down approach while JAVA uses the bottom-up

approach. 5.Pointer go backstage in JAVA while C requires explicit handling of pointers.

view more difference

2.What is the difference between array and pointer? Pointer is a variable in a program is something with a name, the value of which can vary. The way the compiler and linker handles this is that it assigns a specific block of memory within the computer to hold the value of that variable. An array is a conceptual data representation consisting of a list of more than one item of a particular scalar type (int, float, char, structure, etc.) where each element is accessed by its index.3.What is the difference between Strings and Arrays? - String can hold only char data. Where as an array can hold any data type. - An array size can not be changed. Where as a string size can be changed if it is a char pointer - The last element of an array is an element of the specific type. The last character of a string is a null \0 character. - The length of an array is to specified in [] at the time of declaration (except char[]). The length of the string is the number of characters +

one (null character). 3.What is Recursion Function? a) A recursive function is a function which calls itself. b) The speed of a recursive program is slower because of stack overheads. (This attribute is evident if you run above C program.) c) A recursive function must have recursive conditions, terminating conditions, and recursive expressions. 5.Diffrence between default and copy constructor? 4.What are abstract class? An abstract class is a class which does not fully represent an object. Instead, it represents a broad range of different classes of objects. However, this representation extends only to the features that those classes of objects have in common. Thus, an abstract class provides only a partial description of its objects 5.Define Deadlock? In an operating system, a deadlock is a situation which occurs when a process enters a waiting state because a resource requested by it is being held by another waiting process, which in turn is waiting for another resource. If a process is unable to change its state indefinitely because the resources requested by it are being used by other waiting process, then the system is said to be in a deadlock. 6.What is linked list? Linked list is one of the fundamental data structures, and can be used to

implement other data structures. In a linked list there are different numbers of nodes. Each node is consists of two fields. The first field holds the value or data and the second field holds the reference to the next node or null if the linked list is empty. 7.What is the difference bet do loop & do while loop? The difference between a "do ...while" loop and a "while {} " loop is that the while loop tests its condition before execution of the contents of the loop begins; the "do" loop tests its condition after it's been executed at least once. As noted above, if the test condition is false as the while loop is entered the block of code is never executed. Since the condition is tested at the bottom of a do loop, its block of code is always executed at least once.10.What is polymorphism & inheritance property? Polymorphism is the ability to use an operator or function in different ways. Polymorphism gives different meanings or functions to the operators or functions. Poly, referring to many, signifies the many uses of these operators and functions. A single function usage or an operator functioning in many ways can be called polymorphism. Polymorphism refers to codes, operations or objects that behave differently in different contexts. 8.What is OOPS concept? Object-oriented programming (OOP) is a programming paradigm using "objects" data structures consisting of data fields and methods

together with their interactions to design applications and computer programs. Programming techniques may include features such as data abstraction, encapsulation, messaging, modularity, polymorphism, and inheritance. Many modern programming languages now support OOP, at least as an option. 9.What are dynamic and static memory location? The allocation of memory for the specific fixed purposes of a program in a predetermined fashion controlled by the compiler is said to be static memory allocation. The allocation of memory (and possibly its later deallocation) during the running of a program and under the control of the program is said to be dynamic memory allocation. 10.Write a program in C to sort a list of numbers in ascending order? 11.Write a program in java to print the odd no. between 1 to 100? 12.What is the differentiate b/w analog and digital communication? 13.What is the difference between Truncate and Delete? 14.What is the difference between DBMS and RDBMS?

15.What are the advantages of SQL? These are the advantages of PL/SQL. Block Structures: PL SQL consists of blocks of code, which can be nested within each other. Each block forms a unit of a task or a logical module. PL/SQL Blocks can be stored in the database and reused. Procedural Language Capability: PL SQL consists of procedural language constructs such as conditional statements (if else statements) and loops like (FOR loops). Better Performance: PL SQL engine processes multiple SQL statements simultaneously as a single block, thereby reducing network traffic. Error Handling: PL/SQL handles errors or exceptions effectively during the execution of a PL/SQL program. Once an exception is caught, specific actions can be taken depending upon the type of the exception or it can be displayed to the user with a message. Hide data complexity 16.What is the difference between Dbms and OODbms? 17.Difference between SQL and PL /SQL? 18.Difference between DBMS and File System 19.What is the basic difference between a Join and a Union? Union: It combines the results of two or more queries into a single result set

consisting of all the rows belonging to all queries in the union. Basic Rules: The number and the order of the columns must be the same in all queries. The data types must be compatible. Join: To retrieve data from two tables or more than two tables then use joins. Types: Inner Join, Outer Join(Right outer join, left outer join), cross join, Equi join, Self join. The number and the order of the columns need not be the same in all queries. 20.what is a root? "root" refers to the top-level directory of a file system. The word is derived from a tree root, since it represents the starting point of a hierarchical tree structure. The folders within the tree represent the branches, while the actual files are considered the leaves. However, unlike a real life tree, a data tree can be visualized upside down, with the root at the top and directories and subdirectories spanning downward. The root node of a file system is also called the root directory. On a Windows-based PC, "C:\" represents the root directory of the C drive. If you ever use a terminal program to view files and folders on a computer, you can use the command "cd /" (change directory to root) to

navigate to the root directory. "Root" is also the name of the user who has administrative privleges on a Unix or Linux server. is your greatest failure, and what did you learn from it?