Sei sulla pagina 1di 6

Matapelajaran Kelas Masa Tajuk Standard Kandungan

: Sains : 1A1 : 8.45 - 9.45 pagi : 11. Timbul dan Tenggelam : 11.1 - Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam

Standard Pembelajaran : 11.1.1 Mengenalpasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. 11.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran, TMK, penulisan atau lisan. Hasil pembelajaran : Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat mengenalpasti objek yang timbul dan tenggelam.

FASA

CADANGAN AKTIVITI - guru menunjukkan satu situasi di

CADANGAN KOMUNIKASI Apa yang dapat kamu lihat di dalam gambar? Mengapa budak tersebut

Set Induksi

kolam renang iaitu budak menggunakan pelampung untuk mandi. ( Lihat lampiran 1) - murid diminta meneka tajuk pembelajaran.

menggunakan pelampung apabila mandi di kolam renang? Siapa tahu apa tajuk pembelajaran kita pada hari ini?

- Guru menyediakan objek-objek Fasa Pencetusan Idea seperti: (klip kertas, pensel, guli, pembaris kayu, cawan plastic, pemadam getah, batu, duit syiling dan bongkah kayu) - Murid diminta melihat objek-objek yang telah disediakan oleh guru. - Guru meminta murid meramal objek tersebut samada ianya timbul atau tenggelam. Murid diberi lembaran kerja. ( Lihat lampiran 2) - Murid menulis ramalan mereka di dalam lembaran kerja yang disediakan.

- kamu diminta menulis ramalan masing-masing terhadap objek yang diberikan samada ianya timbul atau tenggelam.

- murid-murid dibahagikan kepada Fasa Penstrukturan beberapa kumpulan. - Setiap kumpulan diberikan satu bekas berisi air dan objek-objek seperti di dalam lembaran kerja iaitu: (klip kertas, pensel, guli, pembaris kayu, cawan plastic, pemadam getah, batu, duit syiling dan bongkah kayu)

Semula Idea

- Murid diminta menguji sendiri objekobjek yang diberi dan merekod di dalam lembaran yang telah diberikan sebelum ini. - Murid diminta membandingkan hasil eksperimen yang telah dibuat dengan ramalan mereka sebelum ini. - beberapa murid dipanggil untuk membaca hasil eksperimen dan diminta untuk menyatakan kesalahan yang telah dibuat. - guru menunjukkan semula ujikaji 2 objek (besar dan kecil) kepada murid iaitu bongkah kayu dan klip kertas. - .Murid diminta menyatakan secara beramai-ramai hasil daripada ujikaji yang dilihat. Bongkah kayu? - timbul Klip kertas? tenggelam

- guru menyoal murid berkaitan saiz 2 objek tersebut. - guru menerangkan semula bahawa objek yang besar tidak semestinya tenggelam dan objek yang kecil tidak semestinya timbul. Ia bergantung kepada bahan asas objek tersebut yang membolehkannya tenggelam atau timbul. - murid ditunjukkan contoh lain iaitu gambar orang menaiki sampan. ( Lihat lampiran 3) - murid diminta menyatakan samada sampan tersebut tenggelam atau timbul. - murid juga disoal samada sampan tersebut kecil atau besar. Mengapakah sampan ini timbul? Sampan ini kecil atau besar? Cuba kamu perhatikan sampan ini, adakah sampan ini tenggelam atau timbul?

- murid ditunjukkan dengan gambar Fasa Aplikasi Idea kayu balak yang telah ditebang dihanyutkan oleh air sungai ke

Cuba kamu perhatikan kayu balak yang telah ditebang, mengapa ianya dihanyutkan oleh air sungai ke kawasan pengumpulan kayu?

kawasan pengumpulan kayu. ( Lihat lampiran 4) Kayu balak objek yang besar atau kecil?

- murid disoal samada kayu balak tersebut tenggelam atau timbul dan meminta mereka mengaitkan dengan saiz kayu balak tersebut.

Refleksi/Penutup

- murid diminta untuk mencuba objek lain yang mereka ingin diketahui samada ianya tenggelam atau timbul. -murid diminta membuat kesimpulan daripada pembelajaran mereka pada hari ini. - Murid membuat lembaran kerja yang disediakan. ( Lihat lampiran 5 )

Pentaksiran : B4D5E1 Refleksi :